Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#6701 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Challenger_ »

Vladimir RUS wrote:Prije 20 godina zvanicni Beograd je postigao mozda i najpovoljniji sporazum za Kosovo, a koji se zove rezolucija 1244 SBUN.
Razumijem dječački entuzijazam, ali fali ti realizma. TADA, taj papir nije vrijedio pet para. Sa promjenom konjukture određeni akteri bi da taj papir zamjene sa novim koji bi se zvao "historijski sporazum" između Srba i Albanaca. Prije 20 godina nisu mogli dobiti ništa a sada im se već nudi nešto.

Sporazuma za sada nema, a cijena "dionica" raste.
dert

#6702 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by dert »

sherbett wrote:
SaraFina wrote:Ovaj Vlado je magnet za žene. Dvije najljepše forumašice Zoyu i Šerbu na politiku privukao.

Lik sija kao 'kriptonit' :skoljka: :mrgreen:
A daj Sara pa ja sam na ovoj temi redovna :skoljka:
lutko draga , bizi tamo .nasekiraces se ovdje i smrsat ces dooooobroooooooooo :kiss:
addem

#6703 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by addem »

Vladimire kada si zadnji put bio na kosovu i gdje si bio?
Leverage

#6704 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Leverage »

demagog wrote:@Vladimir RUS
Briljantne su ti ove analize. :roll:
Ako u drzavnom vrhu Srbije citaju ovaj forum, mozda ti ponude mjesto savjetnika u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.
Mog'o bi da bude Marko Đurić za sirotinju.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#6705 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Matijevic_Vlado »

Kosovo ce da bude drzava i da igra kvalifikacije za Europsko prvenstvo kao samostalna drzava, sve dok mi to budemo hteli. Vec koliko sutra moze da se desi da to ne bude drzava.
zilog

#6706 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zilog »

Svakoga dana, u svakom pogledu... :lol: :lol: :lol: :lol:
Haman2

#6707 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haman2 »

Od Ibrahima Rugove do Zorana Đinđića: Svi planovi za Kosovo

Image
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine

Podela teritorije, nadzorna nezavisnost, autonomija, model Hongkonga ili puna vlast Prištine – ovo su samo neki od predloga za rešenje statusa Kosova koji su se u poslednjih 30 godina našli u pred srpskim, albanskim i međunarodnim političarima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da su jedino Dobrica Ćosić, Zoran Đinđić i on dali neki plan za rešenje kosovskog problema. Mislio je ipak na njegove političke protivnike.

„Aj, kažite mi jednog Srbina koji je nekakav plan predložio.

„To je bio Dobrica Ćosić kojem je nešto palo na pamet i zato su ga odmah sasekli u korenu. Padalo je na pamet nešto Zoranu Đinđiću, istog sekunda sasečen u korenu. Ja ne kažem da je zbog toga ubijen, niti sam spreman da to potvrđujem, ali samo kažem da je sasečen u korenu.“

Ketrin Ešton za BBC: Pregovori o Kosovu i neprospavane noći
„Rekao sam Dačiću: Ja gradim – ti rušiš“
„Komunikacija Beograda i Prištine nikad nije prekidana“
Tvrdnju predsednika o jedinoj trojki koja je izašla sa planom, demantuje nekadašnji srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić u razgovoru za BBC.

„Sam sam bio član tima koji je početkom 2006. godine izašao sa konkretnim planom kosovskog pitanja. To nisu bile paušalne izjave, već 20 stranica proreda jedan.

„Plan je trebalo da realizuje suštinsku, ali ne i formalnu, autonomiju Kosova po modelu Hongkonga. Podrazumevao bi maksimalne nadležnosti Kosova sem u oblasti spoljne i monetarne politike i zaštite ljudskih prava. Neozbiljno je reći da nije bilo drugih ideja.“

Predlozi su stizali i sa drugih strana – od političara iz Prištine i međunarodne zajednice.

Za Fatmira Šeholija, političkog analitičara iz Prištine, ključan je onaj koji je dao finski diplomata i specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari. Osnova ovog plana je bila je „nadzorna nezavisnost“, objašnjava on za BBC.[/img]

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine
Podela teritorije, nadzorna nezavisnost, autonomija, model Hongkonga ili puna vlast Prištine – ovo su samo neki od predloga za rešenje statusa Kosova koji su se u poslednjih 30 godina našli u pred srpskim, albanskim i međunarodnim političarima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da su jedino Dobrica Ćosić, Zoran Đinđić i on dali neki plan za rešenje kosovskog problema. Mislio je ipak na njegove političke protivnike.

„Aj, kažite mi jednog Srbina koji je nekakav plan predložio.

„To je bio Dobrica Ćosić kojem je nešto palo na pamet i zato su ga odmah sasekli u korenu. Padalo je na pamet nešto Zoranu Đinđiću, istog sekunda sasečen u korenu. Ja ne kažem da je zbog toga ubijen, niti sam spreman da to potvrđujem, ali samo kažem da je sasečen u korenu.“

Ketrin Ešton za BBC: Pregovori o Kosovu i neprospavane noći
„Rekao sam Dačiću: Ja gradim – ti rušiš“
„Komunikacija Beograda i Prištine nikad nije prekidana“
Tvrdnju predsednika o jedinoj trojki koja je izašla sa planom, demantuje nekadašnji srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić u razgovoru za BBC.

„Sam sam bio član tima koji je početkom 2006. godine izašao sa konkretnim planom kosovskog pitanja. To nisu bile paušalne izjave, već 20 stranica proreda jedan.

„Plan je trebalo da realizuje suštinsku, ali ne i formalnu, autonomiju Kosova po modelu Hongkonga. Podrazumevao bi maksimalne nadležnosti Kosova sem u oblasti spoljne i monetarne politike i zaštite ljudskih prava. Neozbiljno je reći da nije bilo drugih ideja.“

Predlozi su stizali i sa drugih strana – od političara iz Prištine i međunarodne zajednice.

Za Fatmira Šeholija, političkog analitičara iz Prištine, ključan je onaj koji je dao finski diplomata i specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari. Osnova ovog plana je bila je „nadzorna nezavisnost“, objašnjava on za BBC.
NAPOMENA: Kliknite na link da procitate cijeli tekst. https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/o ... za-kosovo/
Haman2

#6708 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haman2 »

Haradinaj: Tabla "Republika Srbija" je uklonjena

Image
Ramuš Haradinaj / AP

Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj napisao na svom Facebook nalogu da je tabla u Zubinom Potoku s natpisom "Republika Srbija, Kosovo i Metohija" uklonjena.
On je napisao da je ta tabla uklonjena sinoć od strane kosovskih organa za sprovođenje zakona, prenosi Gazeta Ekspres.

- Tablu u Zubinom Potoku, koja je juče objavljena u medijima, uklonili su sinoć organi za sprovođenje zakona Republike Kosovo - napisao je Haradinaj.

Јuče je prijavljeno postavljanje table na ulazu u Zubin Potok, iz pravca Brnjaka.

Na tabli je pisalo "Dobrodošli u opštinu Zubin Potok, Republika Srbija, Kosovo i Metohija".

Gazeta Ekspres piše da to nije prvi put “da opštine sa većinski srpskim stanovništvom postavljanjem tabli ne poštuju Republiku Kosovo - prenosi Kosovo online.

(Vijesti.ba)
neko_sa_strane

#6709 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by neko_sa_strane »

Kikibombona wrote:
demagog wrote:@kikibombona
Mislim da precjenjujes znacaj priznanja (za Pristinu) kad kazes da ne mogu napredovati bez toga, stagnacija, siromastvo itd. Nisu te stvari posljedica nepriznavanja.
Kosovski politicari nerad maskiraju borbom za drzavnost. Nesto slicno kao kod nas; nema se vremena za ekonomiju, drzava je ugrozena. Pogledaj fb profil Demokratske fronte, 99% clanaka i objava je vezano za stranacka prepucavanja, nigdje nista o ekonomiji.

Ako bi Kosovo bilo nezavisno, vlast bi morala raditi konkretne stvari na ekonomskom planu. Vise ne bi mogli zamajavati gradjane borbom za drzavnost.

Problem je kada 90% energije trosis na stvari koje ne doprinose ekonomiji... koje zapravo stete ekonomiji. A to je slucaj na Kosovu. I to je slucaj u BiH, na nasu zalost.
Drugim riječima ni Vučiću niti njegovom koalicionom partneru na Kosovu(Srpska lista odnosno filijala SNS-a na Kosovu u koaliciji je sa Ramuševom strankom) , Haradinaju ne odgovara sporazum jer o čemu bi tupili tokom dogovorenog podizanja tenzija u cilju održavanja na vlasti kao i za vrijeme predizbornih kampanja.
Maraschino

#6710 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Maraschino »

Haradinaj: Tabla "Republika Srbija" je uklonjena
Oni jedino i razumiju samo taj rad

:izet:

To vam je za sva mrcvarenja BiH.
Haman2

#6711 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haman2 »

Mozda su se ugledali na komsije iz bivse YU. Kad mogu komsije u BiH isticati zastave dugih drzava zasto onda ne bi mogli i Albanci na Kosovu da bi bili ravnopravni sa drugima.
Haman2

#6712 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haman2 »

HARADINAJ USRED PRIŠTINE OHLADIO PREDSJEDNIKA SRBIJE: „Znam zbog čega se Vučić plaši moje pobjede, on je…“
Kandidat za premijera Kosova Ramush Haradinaj izjavio je na predizbornom skupu u Prištini da zna zbog čega se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić plaši njegove pobjede na izborima u nedjelju

Image
Foto: Reuters
Kandidat za premijera Ramush Haradinaj u četvrtak uvečer se, noseći tradicionalnu albansku kapu na glavi, obratio simpatizerima stranke, na glavnom mitingu u prištinskoj dvorani "1. oktobar", piše Lajmi.

"Vučiću nije samo do takse kada kaže da je sve propalo ako na ovim izborima pobijedi Haradinaj. Vidio je da ne samo da smo pojačali taksu, nego smo ojačali pravnu državu i vladavinu zakona, sada imamo vlast i na sjeveru, gdje policajci više ne odlaze helikopterom, nego putem, onako kako treba", kazao je lider Alijanse za budućnost Kosova, prenosi Kosovo online.

Haradinaj se svojim pristalicama u prištinskoj dvorani "1. oktobar" obratio sa tradicionalnom albanskom kapom na glavi.

"Hoću da vas podsjetim da je nekada bilo opasno izaći van kuće sa ovom kapom na glavi, jer ovdje ima onih koji znaju da se nije smjelo izaći sa plisom na glavi", rekao je Haradinaj.

On je objasnio zašto treba glasati za njegovu stranku.

"Ako želimo da budemo sigurni u zakon i red, reći ću vam da smo tokom protekle godine ojačali policiju, koja je najjača i najbolja u regionu i nagrađena je platama. Pored toga, u regionu nema boljeg od našeg pravosuđa i tužilaštva, a i njima su plate udvostručene", istakao je Haradinaj.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/128 ... on_je.html
Haman2

#6713 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haman2 »

ČVRST I ODLUČAN: Ko je Richard Grenell, novi izaslanik za pregovore Srbije i Kosova?
Grenellovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Washington post, u Berlinu sastao sa predsjednikom Hashimom Thaçijem

Image

Richard Grenell, aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, koga je američki predsednik Donald Trump imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, iako mlad, već dugo je u politici.

Skoro dvije decenije bio je glavni savjetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Njemačkoj je od 8. maja 2018. godine.

Grenellovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Washington post, u Berlinu sastao sa predsjednikom Hashimom Thaçijem.

List je u tom članku Grenella nazivao Trampovim "čovekom od povjerenja", a Thaçi je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu, prenosi Glas Amerike.

Priština nije zvanično najavila sastanak, na kojem je Grenell, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Thaçija i Grenella dogodio se nekoliko dana pošto je Trump uputio pisma Thaçiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Američke Države spremne da pomognu naporima "u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije".

Grenelov rad na mjestu ambasadora u Njemačkoj smatra se kontroverznim, prenosi Glas Amerike. Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi njemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U intervjuu za desničarski medij "Breitbart News" izjavio je da želi da "osnaži" evropsku desnicu poslije čega su ga kritikovali političari iz njemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a njemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

U martu 2019, Grenell je njemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO opisao kao nedovoljne, posle čega ga je Wolfgang Kubicki, potpredsjednik opozicionih "Slobodnih demokrata" optužio da se miješa u politička pitanja suverene zemlje. Kubicki je ocjenio da se američki diplomata "ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile" i da treba da zna da "njemačka tolerancija ima granice".

Grenell je diplomirao na Univerzitetu Evangel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Kako je navedeno u saopštenju Bijele kuće, bio je portparol SAD u UN-u sa najdužima stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vreme četiri američka ambasadora. Za vrijeme mandata u UN, Grenell je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Sjeverne Koreje. Prije angažmana u UN, bio je politički savjetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Georgea Patakia i Davida Kempa.

Grenell, koji je poznat i kao spoljnopolitički komentator i stručnjak za medije, 2009. godine je osnovao konsultantsku firmu "Kapitol Media Partners", međunarodnu kuću za strateško savetovanje za medije i odnose sa javnošću sa kancelarijama u Los Angelesu, San Franciscu, New Yorku i Washingtonu. Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Fox News.
http://www.slobodna-bosna.ba/img/vijest ... _620x0.jpg
TheWatcher

#6714 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by TheWatcher »

Popusi ga Ramus na izborima :oops:
Haman2

#6715 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haman2 »

Nije jedini. Ima jos onih koji ce zaliti za udobnim foteljama i privilegijama. Ovo sto sam procitao o pobjedniku ne govori da ce biti nekog popustanja od strane Albanaca. Najavljuju ukidanje taksi ali i trazenje odstete od Srbije. Sta je gore a sta bolje tesko je znati.
Lincoln-Burrows

#6716 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Lincoln-Burrows »

TheWatcher wrote:Popusi ga Ramus na izborima :oops:
To je tipičan znak neučinkovitosti sad već bivše vlasti, 10% je jedva da članstvo glasa.
Haman2

#6717 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haman2 »

PREBROJANI GLASOVI NA KOSOVU: Samoopredjeljenje na prvom mjestu, Kurti novi premijer

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, na osnovu svih 100 posto prebrojanih glasačkih listića, najviše glasova, 199.783, ili 25,6 posto, osvojio je Pokret Samoopredjeljenje, saopštila je Centralna izborna komisija u Prištini, prenosi Tanjug.

Image

Kako je na sajtu objavila Centralna izborna komisija, prema preliminarnim rezultatima, na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 194.250 glasova ili 24,89 posto, a treća je Demokratska partija Kosova sa 164.385 glasova - 21,07 posto glasova.

Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije osvojila je 89.911 glasova (11,52 odsto), dok je NISMA-Alijansa novo Kosovo dobila 38.143 glasova (4,89 posto).

Srpska lista osvojila je na čitavoj teritoriji Kosova 52.336 glasova (6,71 posto).

U preliminarne rezultate se ne ubrajaju uslovni glasovi, glasovi putem pošte i glasovi osoba sa posebnim potrebama, saopštava CIK.

Anadolija je ranije javila da su se pristalice Samoopredjeljenja sinoć okupile na centralnom Trgu Skenderbeg u Prištini kako bi proslavili pobjedu.

Pokret Samoopredeljenje nikada do sada nije bio na vlasti na Kosovu.

Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je priznao poraz na izborima, rekavši da prihvata odluku građana Kosova.

„Demokratska partija Kosova preći će u opoziciju, ali nastavit ćemo da služimo narodu i državi“, kazao je Veseli.

S obzirom na ostvarene rezultate moguće je očekivati koaliciju Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova. To značiti da bi budući premijer Kosova mogao biti Albin Kurti, čovjek koji je za nastavak dijaloga sa Srbijom, ali i ukidanje trgovačkih taksi za Srbiju i BiH, uz mogućnost uvođenja reciprociteta.

Albin Kurti, 44-godišnjak krajem devedesetih postao je zvijezda kada se usprotivio režimu Slobodana Miloševića. Zbog organiziranja studentskih demonstracija proveo je gotovo tri godine u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu, optužen za terorizam. Bio je glasnogovornik albanskih studenata na Kosovu, a u tadašnjim intervjuima naglašavao je da njihove demonstracije "nisu političke i da nemaju ništa s političkim partijama". F

Prvi put je uhapšen u oktobru 1997. godine zbog organiziranja studentskih protesta na Univerzitetu u Prištini. Kada su se u junu 1999. srpske snage povukle s Kosova, Kurti se našao među nekoliko stotina albanskih zatvorenika koji su prebačeni na srpski teritorij, izvan Kosova. Iz zatvora u Lipljanu prebačen je u Požarevac. U martu 2000.godine pred sudom u Nišu osuđen je na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije i terorizma.

Tokom suđenja odbijao je odbranu te poručio: "Meni može suditi samo sud mog vlastitog naroda. Ne priznajem ovaj sud, ne priznajem Srbiju, ne priznajem Jugoslaviju."

Na izricanju presude ostao je dosljedan: "Nevažno je hoćete li me osuditi i na koliko. Sve što sam radio, radio sam dobrovoljno i s dostojanstvom. Ponosan sam na to i kad bih mogao, ponovno bih sve to učinio".

No zbog pada Miloševićeva režima i međunarodnog pritiska na novu vlast da što prije oslobodi sve političke zatvorenike iz zatvora u Požarevcu oslobođen je 2001. godine i u javnosti se odmah pojavio kao žestok kritičar međunarodne zajednice i UNMIK-a, ukazujući na korupciju u kosovskim institucijama.

Protesti, incidenti i hapšenja obilježili su kako sam pokret Samoopredjeljenje tako i političku biografiju Albina Kurtija. U februaru 2007. dvojica aktivista Samoopredjeljenja poginula su, a još 80 je povrijeđeno kada su rumunski policajci UNMIK-a ispalili plastične i gumene metke na demostrante. Tada je Kurti uhapšen, a 2010. godine osuđen na devet mjeseci zatvora. Ipak, ubrzo je pušten na slobodu jer je Okružni sud u Prištini uzeo u obzir vrijeme koje je već proveo u pritvoru. Sama presuda u određenim krugovima, kako kosovskim tako i međunarodnim, učvrstila je njegov status borca za ljudska prava te je postao ikone nenasilnog otpora.

Oštro je kritizirao dijalog između Beograda i Prištine, kao i politiku srpskih zvaničnika, glasno se zalažući za bojkot proizvoda iz Srbije na Kosovu. Prema njegovom mišljenju, Briselski sporazum donio je "vrlo dobre rezultate Srbiji, a Kosovu nikakve".

Na kosovskim izborima 2014. godine pokret Samoopredjeljenje osvojilo je više od 13 posto glasova i tako postao važan faktor u političkoj strukturi Kosova. Krajem novembra 2015.godine. Kurti je u Prištini organizirao proteste protiv sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom i zahtijevajući od vlade da odustane od njega. Tada su pripadnici kosovske policije upali u sjedište opozicionog pokreta Vetëvendosje (Samoopredjeljenje), čiji su zastupnici paralizirali rad parlamenta u znak protesta protiv sporazuma sa Srbijom. U sjedištu su pronašli vođu pokreta Albina Kurtija, koji se tamo uputio nakon održanog govora na protestnom skupu i uhapsila su ga zajedno s još nekolicinom ljudi. Kosovski parlament bit će zauvijek zapamćen po bacanju suzavca jer Albin Kurti smatrao je da samo tako može spriječiti donošenje odluka i paralizirati rad parlamenta. Zbog toga su mnogi zastupnici kosovskog parlamenta na posao dolazili noseći plinske maske.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/129 ... mijer.html
Haman2

#6718 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Haman2 »

VUČIĆU SE NE PIŠE DOBRO: Procurio video snimak, novog premijera Kosova su mučili po zatvorima u Srbiji u vrijeme Miloševićeve vlasti, evo kakve je planove imao… (VIDEO)
Albin Kurti (44), nekadašnji vođa studentskog pokreta, i lider pobjedničkog Pokreta „Samoopredjeljenje“, postao je ključna figura kosovske političke

Image
Screenshot

Neki krugovi u međunarodnoj zajednici smatraju ga opasnim nacionalistom koji teži ka stvaranju "velike Albanije", a on sebe velikim patriotom i ljevičarem, ali kada je u pitanju Kosovo, on je - desničar.

Potiče iz albanske porodice iz mjesta Vladimira, kraj Ulcinja, u Crnoj Gori.

U žizu kosovske javnosti Kurti je došao još 1997. godine kao potpredsjednik Studentskog pokreta univerziteta u Prištini i glavni organizator demonstracija 1997. i 1998. u vrijeme kada je, Adem Demaći, koji je bio mentor i idol Kurtiju, postao politički predstavnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Iako bez ratne prošlosti, Kurti je postao Demaćijev prvi pomoćnik.

Tada Kurtiju raste politička popularnost, jer se usprotivio tadašnjem predsjedniku SRJ i Srbije, Slobodanu Miloševiću i bio je optužen je za terorizam i proveo je gotovo tri godine u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu.

Prvi put je uhapšen u oktobru 1997. godine zbog organizovanja studentskih demonstracija, a kada su se u junu 1999. srpske snage povukle s Kosova, Kurti se našao među nekoliko stotina albanskih zatvorenika koji su prebačeni na teritoriju centralne Srbije.

Iz zatvora u Lipljanu prebačen je u Požarevac, a u martu 2000.godine pred sudom u Nišu osuđen je na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i terorizma.

Iz zatvora u Požarevcu je oslobođen 2001., nakon pada Miloševića i pod pritiskom međunarodne zajednice u vreme vlasti DOS-a.

Na ovom snimku iz 2000. godine Kurti je intervjuiran od strane grupe srpskih novinara, kojima je odgovarao na pitanja o Slobodanu Miloševiću, ratnim zločinima, položaju Srba na Kosovu poslije 1999. godine i njegovog viđenja budućnosti Kosova. Zanimljivo je da se na snimku može vidjeti da Kurti odlično govori srpski jezik.
NAPOMENA: Kliknite na link da pogledate VIDEO http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/129 ... video.html
El_comadante

#6719 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by El_comadante »

pošto se nerazumijem u stranke kako su prošli Tachi i Haradinaj na izborima? znam da nisu i stoj stranci.
megaman4

#6720 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by megaman4 »

El_comadante wrote:pošto se nerazumijem u stranke kako su prošli Tachi i Haradinaj na izborima? znam da nisu i stoj stranci.
Fijasko. Katastrofu su dozivjeli.
Nivelacija

#6721 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Nivelacija »

Bosna ne treba priznati Kosovo ni kada to Srbija uradi, zbog ovih taksi prema bosnjacima iako znaju da se bez bosanskih pravoslavaca bosnjaci ne mogu donijeti odluku koju oni zele.
agim.

#6722 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by agim. »

Novi premijer Kosova biće Albin Kurti!
Srbi kazu da Kurti je ekstremni albanski nacionalista .
- Srpska lista nece uci u mojoj vladi jer ta lista je iz bgd , kaze Kurti .
- ALBIN KURTI PRISUSTVOVUJE NA SVAKO OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI .
-> http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=59444
CPT

#6723 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CPT »

agim. wrote:Novi premijer Kosova biće Albin Kurti!
Srbi kazu da Kurti je ekstremni albanski nacionalista .
- Srpska lista nece uci u mojoj vladi jer ta lista je iz bgd , kaze Kurti .
- ALBIN KURTI PRISUSTVOVUJE NA SVAKO OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI .
-> http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=59444
:thumbup:
spreca

#6725 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by spreca »

Vladimir RUS wrote:https://www.rtvbn.com/3968399/pristinsk ... miliona-km

Sta reci nego hvala. :D
Ovdje Kosovo je najmanje krivo ...kriva je BiH koja nije priznala Kosovo a znamo ko je protiv,tako da privrednici iz BiH koji su osteceni ovim taksama zhvalite se bosnaskim srbima koji zbog Srbije rade stetu samim sebi....ovakve gluposti niko sebi nebi cinio a eto oni cine...vazno je poslusati Bg a nek ispasta narod u BiH pa i srpski...Dodig svojoj guzici pravi mjesto u Bg jer zna kad zavlada pravna drzava da mu negine robija ali on ce na vrijeme pobjeci u BG ili u Moskvu
Hvala Kosovo :-D
PS koliki je minus Srbije za ovo vrjeme,ako neznas da ti kazem,preko 700miliona
Post Reply