Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
-
Eborg
#6702 Re: Šta trenutno čitate?
Gdje u Sarajevu ima Metro 2033 i Metro 2034?
Zna li iko kakav je prevod na ove naše jezike? Čuo sam da je očajan i da je bolje čitati na engleskom.
Zna li iko kakav je prevod na ove naše jezike? Čuo sam da je očajan i da je bolje čitati na engleskom.
- quentin
#6703 Re: Šta trenutno čitate?
Eborg wrote:Gdje u Sarajevu ima Metro 2033 i Metro 2034?
Mislim da sam viđao bar jednu od te dvije u knjižari Kultura u velikom Merkatoru. Ne znam kakav je prevod.
Ako ćeš čitati na engleskom možeš i na netu naći.
- Ajatolah_
#6705 Re: Šta trenutno čitate?
Eborg,mogu se naći na Internetu naši prijevodi ako ne nađeš u knjižarama.
-
Eborg
#6706 Re: Šta trenutno čitate?
Ma nisam fan PDF-a za knjige. Hvala na informacijama!
- coek
- bariton
#6708 Re: Šta trenutno čitate?
tok misliClover wrote:William Faulkner - Krik i bijes
čitao sam to prije par godina.
kako se tebi čini?
- bariton
#6709 Re: Šta trenutno čitate?
jedna od, ako ne najčitljivijih onda sigurno jedna od onih koje se nezaboravljaju.Damir0406 wrote:Mihail Bulgakov - "Majstor i Margarita"
- bariton
#6710 Re: Šta trenutno čitate?
e da....sadmire wrote:Uzeo Zlatana da procitam i mora se priznati da se radi o interesantnoj zivotnoj prici, ispricanoj bez puno patetike.
Jedino je prevod ocajan, prevodilac, koji je, ako se ne varam, i sam pisac, izgleda nema pojma o fudbalu tako da je patnja citati kako grijesi u opisima, terminologiji, nazivima takmicenja pa cak i datumima i mjesecima.
Osim toga ne vjerujem da se Ibrahimovic na momente tako konfuzno izrazavao, sa naglim skokovima misli, niti da je autor knjige to bas na takav nacin stavio na papir. Al nema veze, prica je u prvom planu pa se moze preko toga preci.
pročitao sam tu knjigu i mislim da je najveća vrijednost iste činjenica da daje uvid u život jednog vrhunskog fudbalera.
najviše me se dojmio njegov sukob sa Gvardiolom i način na koji ga je Pepe ignorisao jer je u njemu prepoznao vrhunskog igrača i nepopravljivog buntovnika. Mislim da je Gvardiola bio na vagi da li da prihvati igrača-zvijezdu ili igrača koji će mu (mada vrhunski igrač) rušiti koncepcije.
- bariton
#6711 Re: Šta trenutno čitate?

pa eto....
prolog je najinteresantniji dio ove knjige.
nakon njega slijede stranice koje su često dosadne, često i plitke, na momente veoma interesantne....
'ta ja znam.....
uzimajući u obzir da je ovu knjigu napisala žena koja je po zanimanju i antropologinja i forenzičarka ipak je krajnji dojam....nezadovoljstvo..
(kako li će tek pisati oni koji nemaju tako veliki stepen obrazovanja)
ili će oni upravo zbog hendikepa pisati bolje (Dickens)
- Digla_da_kreci
#6712 Re: Šta trenutno čitate?
E da, i meni je Margarita sjajna i sigurno cu je opet nekada citati
Zavrsila od Thomasa Carobnu goru i napokon da posudim ovu knjigu koju odavno zelim a nikako da dodje na red i mislim da sam od Marqueza sve procitala

Zavrsila od Thomasa Carobnu goru i napokon da posudim ovu knjigu koju odavno zelim a nikako da dodje na red i mislim da sam od Marqueza sve procitala

- coek
- sadmire
#6714 Re: Šta trenutno čitate?
Svaka ti cast na iscitavanju Marqueza, ja odustao od njega za sva vremena vec nakon 100 godina samoce!?Digla_da_kreci wrote:E da, i meni je Margarita sjajna i sigurno cu je opet nekada citati![]()
Zavrsila od Thomasa Carobnu goru i napokon da posudim ovu knjigu koju odavno zelim a nikako da dodje na red i mislim da sam od Marqueza sve procitala![]()
- Digla_da_kreci
#6715 Re: Šta trenutno čitate?
Sto godina samoce mi je unikatna knjigasadmire wrote:Svaka ti cast na iscitavanju Marqueza, ja odustao od njega za sva vremena vec nakon 100 godina samoce!?
-
Sarajevski_Marlboro
#6716 Re: Šta trenutno čitate?
Za "100 godina samoće" ljudi kažu ili da je odlična ili da je užasna. Nema između.
-
Keiko
#6718 Re: Šta trenutno čitate?
Pozdrav svima! Hvala na idejama i preporukama koje sam sad usput pokupila listajuci ovu diskusiju.
Ja sam se u zadnje vrijeme vratila na klasike. Sad kad mi nisu lektira, bas uzivam u njima. Trenutno sam na cetvrtoj ili petoj knjizi Jules Verne-a (bas sam se navukla na njegove knjige!) i za neke stvari prosto ne mogu vjerovat' da je on o njima pisao. Na primjer, ima dosta podataka o ledenjacima u 'The Fur Country' (citam na Engleskom pa nisam 100% sigurna koji je 'nas' naslov) koje je nauka dokazala i usvojila tek nekih 60-100 godina kasnije. Isto tako me fascinira njegovo neiscrpno poznavanje geografije, klime, fizike, mehanike,...
Ja sam se u zadnje vrijeme vratila na klasike. Sad kad mi nisu lektira, bas uzivam u njima. Trenutno sam na cetvrtoj ili petoj knjizi Jules Verne-a (bas sam se navukla na njegove knjige!) i za neke stvari prosto ne mogu vjerovat' da je on o njima pisao. Na primjer, ima dosta podataka o ledenjacima u 'The Fur Country' (citam na Engleskom pa nisam 100% sigurna koji je 'nas' naslov) koje je nauka dokazala i usvojila tek nekih 60-100 godina kasnije. Isto tako me fascinira njegovo neiscrpno poznavanje geografije, klime, fizike, mehanike,...
-
Sarajevski_Marlboro
#6719 Re: Šta trenutno čitate?
Kockar je divan . 
Madame, j'ai l'honneur d'etre votre esclave.
- pirmin
#6720 Re: Šta trenutno čitate?
zerstörerische Spielsucht + komplizierte LiebesbeziehungSarajevski_Marlboro wrote:Kockar je divan .
=
story of my life
-
Sarajevski_Marlboro
#6721 Re: Šta trenutno čitate?
Dieses Buch, dann ist es eine sehr gute Wahl. 
- fatamorgana
#6722 Re: Šta trenutno čitate?
Sarajevski_Marlboro wrote:Dieses Buch, dann ist es eine sehr gute Wahl.
- fatamorgana
#6723 Re: Šta trenutno čitate?
Upravo pročitah Brian Weiss: Mnogi životi, mnogi učitelji ....
- fosil
#6724 Re: Šta trenutno čitate?

Navodno veliki hit u Njemciji, mada na mene nije ostavila neki extra utisak. Ima par provala tu i tamo, ali ima i smora. Mozda nije za svakoga.
-
Keiko
#6725 Re: Šta trenutno čitate?
Slazem se, meni je to stvarno fascinantno. Cesto citajuci njegove knjige odem na Google Maps da vidim gdje su ta mjesta o kojima pise. Kad sam i sama bila klinka, Branko Copic je 'kumovao' mom interesu i ljubavi za citanje.Kastanienallee wrote:I toliko zanimljivi opisi putovanja obzirom da nikada nije kročio izvan Francuske. Danas kad ima mnogo loše lektire kod osnovaca, Vernovim romanima sam učila dječake da uživaju čitati kad mi ništa drugo nije bilo od pomoći.irishgirl wrote:Trenutno sam na cetvrtoj ili petoj knjizi Jules Verne-a (bas sam se navukla na njegove knjige!) i za neke stvari prosto ne mogu vjerovat' da je on o njima pisao. Na primjer, ima dosta podataka o ledenjacima u 'The Fur Country' (citam na Engleskom pa nisam 100% sigurna koji je 'nas' naslov) koje je nauka dokazala i usvojila tek nekih 60-100 godina kasnije. Isto tako me fascinira njegovo neiscrpno poznavanje geografije, klime, fizike, mehanike,...