Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#6701 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Ovaj se jos nije oporavio. Jos sam bio blag.
Niemand

#6702 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

Madnere, to nije fino tako. Za to se snizava vladanje. A i piupiu je rekla da se izmirite svi.
hAZNADAR

#6703 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:

Imate vremena do ujutro da uvedete Komisiju za istinu i pomirenje, da malo razblažite retoriku, da se izljubite i tome slično. :D A, ujutro ću vam poslati Chmolju - pa, kom obojci, kom opanci ... :D :wink:
OK, evo da pokusam.

Haloo madner, nosara, dozer,..
Slobodno nastavite urinirati po kriticarima YU, mene provocirati, izvlaciti psihoanalize, nazivati lazovom, prozivati djecu, da sam prodan, dijasporski status, sitne opaske, prozivanja, najveci font slova, vrijedjati,.... apsolutno ste u pravu i to je skroz prihvatljiv ton diskusije. Oprostite sto sam se uopce usprotivio tome.

I da naravno - Jugoslavija je bila super, civilizacija bez greske, greska je sto smo iz nje uopce izasli i usli u ovo smetljiste. Ovim zavrsavam na ovu temu. A sutra mozda i na ostalima.

laku noc
madner

#6704 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Sezame, halali sto sam ti stavio ogledalo pred lice i rekao da ti djela nisu u skladu sa pricom kojom prosipas.
Zao mi je sto nisi ucio u skoli sta je analogija i to jeste ozbiljna zamjerka na obrazovni sistem.
John Cleese

#6705 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

KatarinaKosaca wrote:
dale cooper wrote:Ah, lapsus. Znači samo ste 4 razred obrađivali Andrića? Onda je još gore što ti je to smetalo. A očigledno ti je smetalo,
jer si Andrića spomenula kao primjer kao što to i mnogi drugi nacionalisti rade.

Nisam Yu kadar, a Krležu sam čitao jednako kao i Andrića. Nikada mi ni jedan nije smetao niti sam ih gledao u kontekstu
nacije i mjesta kojem su pripadali. Za razliku od nekih...očigledno.
NIje lapsus nego neznanje. Ne može se sve 4 godine raditi jedan književni žanr, kad se mora raditi i Patrarka i romanticizam i klasici itd.
Dalje, ovdje se ne radi o tvojim književnim ukusima i tobožnjoj načitanosti kojom se hvališeš, nego planu i programu za cijele generacije. U tom smislu je Krleža zapostavljen, a data prednost velikom književniku Andriću, ali književniku čiji su stavovi spram jedne religijske grupe ili jedne religije jako upitni. O tome se radi, pa bih od tako načitanog čovjeka očekivala da shvati a ne da pravi "lapsuse" :-) :-) :lol: :lol:
Nije tacno da je Krleza bio "u tom smislu zapostavljen" - Hrvatski bog Mars, Khevenhiller, Povratak Filipa Latinovica, Gospoda Glembajevi... sve po "planu i programu"...
Uzevsi u obzir da si "radila" Patrarku, da mislis da je naziv ulice recenica, da ovu temu nazivas panfletom... bice da si gradivo zaboravila...
oridjidji

#6706 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by oridjidji »

45cents wrote:
oridjidji wrote: Ne znam u kojem svijetu zivis, ali te Cerke, a bome ni Alija nisu gurnuli u glib, u tome sosu smo bili i prije. Vidis kad su na Muslimanske komunjare, one sa veliko M velikosrbi pokrenuli ofanzivu, onako slucajno usmrtili Bijedica koji je bio u zenitu politicke moci i koji je jedan od najzasluznijih za YU ekonomski bum 70-tih, pa potom preko Seselja fasiste montirali Pozdercu afere, ispitivali lojalnost hapseci Aliju radi Islamske deklaracije sa 10 godina zaostatka kako bi ispitivali lojalnost istih, sve se to radilo sa ciljem da se BiH iznutra oslabi. Kud i kamo onaj nas Raif se pogubio 89-te, brani Srbiju na Kosovu, a vamo mu se pakuje sranje u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Jesi li cuo za plan RAM? Nije velikosrpstvo i cetnistvo nastalo 90-te, a bome i velikohrvatstvo i ustastvo.Komunjare da su na narastajuce nacionalizme u Jugoslaviji imali odgovor kvalitetan, ona se nebi raspala, isto je i sa komunjarama u BiH. Dok god toga nacionalizama ima, prvo ova dva jer kontinuirano se namecu uz zadnjih 100 godina, Bosnjaci koji su u najslabijoj poziciji u sendvicu Srba i Hrvata, tesko ce moci u miru graditi s njima BiH jer upravo nam oni s vana ne daju nacina da se dogovorimo sami. Pa i danas Covic i Dodik trce na noge Milovanovicu i Vucicu. Sigurno pricaju samo o ekonomiji. Mi sebi ne mozemo bas priustiti to da budemo radikalni kao oni, a bome i imati neke velikobosanske planove, zato nam se historija svako malo prebija preko ledja i broja populacije, zato i dalje prebijamo zdravorazumsku kompoziciju drustva u kome pored svojih dzelata sanjas gradjansku BiH, sto je u ovome momentu nemoguca misija, nije realno, ne moze biti ostvareno.
Tako se i 90-tih mislilo da imamo divne medjunarodne partnere za stvaranje gradjanske BiH, pa klepnu 100 hiljada ljudi hladno i raseli se milion Bosanaca i Hercegovaca, dok poslje 3,5 godine rata podjela nije postala pravilo.
Imamo mi divne anekse, od kojih neki cekaju svoju provedbu jos.
Pa kod Bosnja se mjenja svako malo nesto, ponesto se i zapali, defiliuju vlascu od SDP, SDA, SBiH, pa do nekih manjih stranaka, svi puni ideja i rijesenja, a stanje u BiH se ne mjenja, sto nam govori da ne zavisi sve od nas samih. Postojanje jedne gradjanski BiH bilo bi rijesenje za sve, kada bi svi imali jednake poglede na istu, ali u BiH ne zivimo sami, pa to nije tako.
Nešto sam načuo o planu RAM. Odmah po tome, javio sam se dobrovoljno, pa i sad imam potvrdu od MO RBiH za svoj angažman sedam mjeseci prije aprila 92, upisanih u vojnu knjižicu.
Imali smo istorijsku šansu da se borimo za građansku BiH i da muslimani (kasnije Bošnjaci) budemo neumorni promotori građanskog uređenja. Neumorni, neosporivi, nepokolebljivi zagovornici nadnacionalnog, građanskog uređenja BiH.
Govoriću "ja" i "mi", jer se tako izjašnjavam (kao Bošnjak).
To ističem, jer se neprijatelji BiH i danas raduju svakoj vijesti, svakoj agencijskoj vijesti o islamiziranju u BiH.

Sve razumijem, svako slovo, svaki zarez kojeg si napisao.
Sve je tako bilo i sve se više ili manje radovalo onda kada su čuli "da sami naliježemo na rudu" Beogradu i Zagrebu sa galopirajućom islamizacijom.
A da smo kojim slučajem imali barem malu šansu da krenemo građanskim putem...
Bilo bi sve drugačije...
Nije moglo sa Alijom koji je pušten iz zatvora namjerno - da nas islamizira... (i još cijela ekipa, ako bi Alija posustao).

Da se vratimo u sadašnjost....
Kada imaš neko dobro rješenje, ne praviš anketu. Korisnici (ili kupci) dolaze sami od sebe.
Sarajevo ima sve uslove da povede priču sa novim "programom".
Mi smo dobri svjedoci (nismo najbolji, ali jesmo dovoljno stradali da budemo dobri svjedoci) da "Urbi et Orbi" objasnimo kako torovanje ne vodi ničemu, osim daljem bogaćenju torovskih mafija.
Ili da tapkamo stazom koju su nam "nanijetili".
Do nas je.
Pa s kim je moglo biti gradjanske BiH? Niko se vruceg kamena nije fatao. Komunjare se izgubile u raspadu Juge, bome kvalitetno nisu ni mogli mariti za BiH, pukli po savovima. Aliji je gradjanska BiH odgovarala, prije nego podijela jer je znao da sa brojem Muslimana ili ti ga Bosnjaka po sistemu 1 covjek 1 glas njegova partija bila najaca na prostoru BiH, sto se pokazalo i na izborima 1990-te. Koji su se Muslimani mogli boriti za gradjansku BiH? Koji su se Srbi i Hrvati mogli boriti za gradjanskuBiH? Kad su sve partije nasljednice prethodnog sistema gubile podrsku poput SK BiH i Stranke reformista, ko je mogao podici gradjansku BiH bez ucesca druga dva naroda u tome?

Nas su tudji nacionalizmi nacionalno osvijestili. Alija je krenuo sa tom pricom, ali surova politicka stvarnost u kojoj se BiH servirala podjela sto kroz SDS i HDZ, sto kroz MZ morala je skrenuti u rat. Niko nije bio zadovoljan Kutiljerom. Svak je gubio ono sto su mislili da im pripada. Kad citam one scenograme ratne skupstine republike Srpske i one price koliko BiH Srbima pripada po katastru, onda ne mogu da se otmem dojmu koliko su oni tek pali u zabludu vjerujuci takvim stvarima, a koliko mi Bosnjaci misleci da smo tada mogli sacuvati gradjansku BiH u onakvom poretku stvari.

Po cemu je Alija zasluzio zatvor to je bolje pitanje? Procitao sam ID po meni dijelo koje vise govori o islamskom svijetu, nego o nama u BiH. Nekako me sve ovo sto se sada zbiva itekako podsjeca na ono sto je Alija u tome dijelu predvidjao da ce se desavati u tome dijelu svijeta. Veci su protivnici toga sistema bili ljudi od partije poput Seselja, nego on. To se i pokazalo kasnije 90-tih , kada su ko gljive pocele nicati velikosrbi.

Sarajevo zivi jos u zabludi da se ono pita jednako na cijelom prostoru BiH, a bome i raja koja u njemu zive. Tako sam i sam razmisljao dok nisam poceo posjecivati povratnicka mjesta u RS-u, pa svjedocio jednoj vrsti aparthejda prema svima onima koji BiH vole u tome entitetu. Nazalost mi im to ne mozemo objasniti, najbolje je da silu tora osjete na svojoj kozi. Mene nervira podjednako nas, a bome i njihov mazohizam i ono bolje da me pljacka moj, nego tudji.
oridjidji

#6707 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by oridjidji »

piupiu wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
piupiu wrote:Pogrešno interpretiraš ovo ustanovljavanje činjenica, ja bih voljela da mi sve radimo domaćom pameću i domaćim entuzijazmom. Ali ne radimo. I ono što radimo, ne radimo kako valja. To je problem.
A ja kazem bolje je ovako kako misevi "rade" ili kako im se diktira, uzmi kako hoces nego ono sto su kmeri radili. To sam i rekao na samom pocetku, misevi su razboritije odradili pitanje inflacije nego kmeri kojima ideologija nije dala da malo popuste al opet na kraju isli po pare i sprovodili "dikatat" kad im je Amer dao pare. Dakle ponavljam, misevi razumnije odradise, sto pise i u prvom postu a ti krenula sa Petrom kao da hoces nesto da dokazes suprotno a na kraju opet se svede na isto.Valjda hoces da pokazes da i ti nesto znas po tom pitanju, svaka cast, znas. :D evo ti i pehar Image
Tranzicija je tranzicija, obnova obnova, a diktat diktat. Ako ćemo porediti kruške s kruškama i jabuke s jabukama, hajmo porediti tako - infrastruktura i ekonomska politika u prvih 20 godina nakon rata. Ona je država do sredine 70.ih imala ekonomski rast od 6% godišnje - u prosjeku. Sama, svojim rukama i znanjem, takodje nakon strašnog rata. Ako neko piški ideološki po nečemu, piški onaj koji to negira.

Pisala sam već ovdje o problemima jugoslovenske ekonomije, ali sam napisala i da je Jugoslavija zemlja mojih roditelja i praroditelja, koji su je gradili, i da stoga nemam namjeru piškiti po njoj, a posebno nemam namjeru piškiti po čistoj volji, energiji i snazi onih ljudi da izgrade ono što su izgradili. To je jedan oblik otpora besprizornoj ideologiji političkog oportunizma onog tipa kao kad dodješ kod novog zubara, a on ti prvo kaže kako tvoj prethodni zubar ništa ne valja, a onda ti on napravi plombu koja ispadne u roku od dva mjeseca.

Za kraj - pa da se odjavim s ove teme jer je postala besmislena - moja je najveća želja da Bosna 1) opstane, 2) procvjeta i 3) bude zemlja kojom ćemo se ponositi jer ima sve preduslove da bude zemlja mogućnosti i budućnosti za našu djecu. A ovakva kakva je može samo nastaviti da vegetira, a poslije - ko zna. A, za to nam nije kriva Jugoslavija.
http://vijesti.ba/clanak/282471/bih-med ... ja-svijeta

GDP ranking (global 2013) 112
GDP per capita (global 2013 est) $8,300 USD - ranking 112
GDP real growth (global 2013) - 0.08% - ranking 178

http://www.theodora.com/wfbcurrent/bosn ... onomy.html
GDP of Yugoslavia in 1970 was equal to 14.6 billion US dollars, ranked 27th in the world and was on par with GDP of Austria (15.3 billion US dollars). Share of GDP of Yugoslavia in the world was 0.43%.

GDP per capita in Yugoslavia in 1970 was worth 727 US dollars., ranked 71st in the world and was on par with GDP per capita in Turkey (703 US dollars). GDP per capita in Yugoslavia was less, than GDP per capita in the World (921 US dollars) by 194 US dollars.

Comparison of GDP of Yugoslavia and the neighbors in 1970. GDP of Yugoslavia was more, than GDP of Romania (12.7 billion US dollars), GDP of Greece (12.5 billion US dollars), GDP of Bulgaria (9 billion US dollars), GDP of Hungary (6.3 billion US dollars), GDP of Albania (2.3 billion US dollars), but was less, than GDP of Italy (113.1 billion US dollars), GDP of Austria (15.3 billion US dollars). GDP per capita in Yugoslavia was more, than GDP per capita in Romania (625 US dollars), GDP per capita in Hungary (606 US dollars), but was less, than GDP per capita in Italy (2120 US dollars), GDP per capita in Austria (2048 US dollars), GDP per capita in Greece (1424 US dollars), GDP per capita in Albania (1089 US dollars), GDP per capita in Bulgaria (1059 US dollars).

Comparison of GDP of Yugoslavia and leaders in 1970. GDP of Yugoslavia was less, than GDP of United States (1075.9 billion US dollars) in 73.7 times, GDP of USSR (433.4 billion US dollars) in 29.7 times, GDP of Germany (215 billion US dollars) in 14.7 times, GDP of Japan (209.1 billion US dollars) in 14.3 times. GDP per capita in Yugoslavia was less, than GDP per capita in United States (5126 US dollars) in 7.1 times, GDP per capita in Germany (2712 US dollars) in 3.7 times, GDP per capita in Japan (2016 US dollars) in 2.8 times, GDP per capita in USSR (1790 US dollars) in 2.5 times.

GDP of Yugoslavia in 1990 was 69.9 billion US dollars, ranked 36th in the world and was on par with GDP of Nigeria (68.3 billion US dollars). Share of GDP of Yugoslavia in the world was 0.31%.

GDP per capita in Yugoslavia in 1990 was equal to 2951 US dollars., ranked 81st in the world and was on par with GDP per capita in Lithuania (2804 US dollars). GDP per capita in Yugoslavia was less, than GDP per capita in the World (4303 US dollars) by 1352 US dollars.

http://kushnirs.org/macroeconomics/gdp/ ... lavia.html
Pa, eto, kakva god da su, obje su moje. Vidimo se ovdje za 20 godina, da smo svi živi i zdravi, pa da vidimo gdje smo. :bih:
Aj malo o Jugi 80-tih, pa i 90-tih. 70-te su bile krem dela krem Juge. Kad krece posrnuce iste?
Ommadawn

#6708 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

nosara wrote:
Ommadawn wrote:
piupiu wrote:
Tranzicija je tranzicija, obnova obnova, a diktat diktat. Ako ćemo porediti kruške s kruškama i jabuke s jabukama, hajmo porediti tako - infrastruktura i ekonomska politika u prvih 20 godina nakon rata. Ona je država do sredine 70.ih imala ekonomski rast od 6% godišnje - u prosjeku. Sama, svojim rukama i znanjem, takodje nakon strašnog rata. Ako neko piški ideološki po nečemu, piški onaj koji to negira.

Ne bih se slozio. SFRJ od 1969 nije imala suficit u trgovinskom balansu, dakle uvozila je vise nego sto je izvozila. Najvise ljudi otislo je upravo 1969 godine na "privremeni" rad u zapadne zemlje. Drzavi je to dobro doslo jer se time pokrivala nezaposlenost koja je sve vise dolazila do izrazaja i izvor strane valute. No ni to nije bilo dovoljno. Sedamdesetih je trebalo uvesti nove reforme u privredi da bi ona bila produktivnija.

Svojim rukama, drzava se izgradila u fizickom smislu. Svojim znanjem, ne. Kupovalo se znanje iz drugih i naprednijih drzava, sto naravno i nije losa stvar ali samo za pocetak. Jugoslavija je napravila tu gresku jer je taj sistem zadrzala i time postajala manje konkurentna na svjetskom trzistu. Famozna pruga Brcko-Banovici jeste izgradjena radnom akcijom ali ljudi za to nisu bili placeni, imali su hranu i spavanje a stisni muda u to vrijeme i reci "Necu, nisam budala da radim dzabe!". Sta mislis koliko bi ljudi bili spremni i da se organizovala neka radna akcija za izgradnju i obnovu zemlje 1996-e?
Koje zemlje, pa sve smo vam izgradili, samo krecite redovno... :roll:
Da nisi možda ti izgradio? Predpostavimo da jesi.
Onda bi trebao znati da sve što izgradiš moraš i održavati - inače će se prvo počne kvariti da bi se na kraju raspalo. Država SFRJ ti je također očit primjer. Nije dovoljno samo nešto napraviti pa se čitav život busati u prsa.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6709 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Chmoljo »

prog321 wrote:
piupiu wrote:
Imate vremena do ujutro da uvedete Komisiju za istinu i pomirenje, da malo razblažite retoriku, da se izljubite i tome slično. :D A, ujutro ću vam poslati Chmolju - pa, kom obojci, kom opanci . :D :wink:

Ja sam samo drzao temu aktivnom dok je Fudo bio odsutan. :-D
Jedino imam problema sa vulgarnosti PM72 koji ima neki osobni problem protiv mene, ali sam njega aktivno blokirao i ne citam ga.
Sa ostalim nisam u frci i ne vidim zasto bih se mirio?
smiri doživljaj, povuci ručnu :D imam stomačnih problema, nervozan sam i lak na obaraču :D

@ostali: ne dozivajte me. mogao bih se i pojaviti
:D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#6710 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

John Cleese wrote:Nije tacno da je Krleza bio "u tom smislu zapostavljen" - Hrvatski bog Mars, Khevenhiller, Povratak Filipa Latinovica, Gospoda Glembajevi... sve po "planu i programu"...
Uzevsi u obzir da si "radila" Patrarku, da mislis da je naziv ulice recenica, da ovu temu nazivas panfletom... bice da si gradivo zaboravila...
Hrvatski bog Mars nije jedna knjiga :D A po planu i progamu se radila samo Gospoda Glembajevi. A glede, mojih slovnih graški, mogao si ih još puno naći... umjesto "i" "o" i slično. Ja gradivo nisam zaboravila i da jesam nije strašno, strašno je što ga ti nikad nisi znao, a praviš se da jesi. I onda po slovnim greškama forumaša kad nemaš šta drugo ni pametno reći. Doduše pametno nikad, uvijek provalija do provalije od gluposti. Idući put bar izguglaj bolje, ali ne može se ni izguglati kad se ne zna šta je "Hrvatski Bog Mars", niti da se jeste učila priča Bitka kod Bistrice Lesne i Baraka 5B. ali, pojma se nema, onako tipično partijski, samo se ima priča za šuplje partijske sastanke glupa, tupa, neosnovana i cinična bez osnova.

A sad on topic, sem ovih padobranaca... Iz Yugoslavije su se gasterbajteri kasniji trbuhom za kruhom iseljavali nakon propale privredne reforme 1965. Totalno propale. IPak, Zapadna Europa je imala potrebu za radnom snagom pa je Tito otvorio granice, inače bi kreirao i te kakvu nezaposlenost. Dakle, nikakva decidno 1969, nego period od 1965 pa do sedamdesetih.
sinuhe

#6711 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Osamdesetih je rasla proizvodnja ali padala potrosnja gradjana. Koji je razlog za ovo ako ne vracanje dugova i zasto je to bilo tako radikalno jer nisu imali ni elektricne energije za toliku proizvodnju? Sta se desilo crne 1987? Crni Mikulic Branko.

Image
Dozer

#6712 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

oridjidji wrote: E moj Dozeru, pa ti koji su kreirali svijet po tim pravilika krse medjunarodno pravo i imaju dvostruke arsine, pa Kosovo more postati nezavisno, Istocni Timor moze, Juzni Sudan takodjer, ali ne mogu OTurska republika Sjeverni Kipar, Juzna Osetija, Abhazija, Krim i td. Na sta se ugledati? Naravno da se treba uklopiti u to pravo, ali po tome pravu dobi i BiH prema njihovim dvostrukim arsinima suverenitet i cijelovitost iz dva dijela ko biva tako treba, Srbija izgubi Kosovo, jedino Hrvatska ostade citava, sad ce se i od Kosova oteti dio, po tim principima i dati nekome nesto sto na Kosovu nikada nije postojalo.

To u clanku nije navedeno koliko se sjecam. To su rekli drugi, prvo Srbi, da je Alija potpisao, a potom povukao potpis. Tamo sa njim nije bilo Ganica i Co., oni su se bavili problemima u Sarajevu.

Ovo boldirano je toliko zeleno, naivno ispisano, glupo malo je reci. Mislim kakav danak neikustvu novinara. Shvatio je on to kako treba, ali je to pravo iskoristio kako i sam kaze u clanku da otrgne Muslimane i BiH od srpskog uticaja. Ipak su njega izabrali oni prvenstveno, a ne Srbi i Hrvati, nije on vodio SDP, vec SDA, to je oduvijek prvenstveno bila stranka Bosnjaka.
Eh...znamo svi to oridjidji. A znamo i kako mediji, sto preko novinara, sto na druge nacine mogu manipulisati svijescu i "znanjem" ljudi.

Pogledaj samo Siriju i ISIL... Sve bi ono mozda i bilo shvatljlivo, da to sve u stvari nisu zakuhali upravo Ameri. Kako je MI5 nekada stvorio vehabije, tako su isto i Ameri malo kasnije stvorili Bin Ladena, pa ga roknuli, pa sad ISIL. I muka im sad pravo sto su se i Rusi ukljucili, a pogotovo sto djeluju mimo americke volje.

Pozadina svega je, kao i uvijek, lova.
oridjidji

#6713 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by oridjidji »

Dozer wrote:
oridjidji wrote: E moj Dozeru, pa ti koji su kreirali svijet po tim pravilika krse medjunarodno pravo i imaju dvostruke arsine, pa Kosovo more postati nezavisno, Istocni Timor moze, Juzni Sudan takodjer, ali ne mogu OTurska republika Sjeverni Kipar, Juzna Osetija, Abhazija, Krim i td. Na sta se ugledati? Naravno da se treba uklopiti u to pravo, ali po tome pravu dobi i BiH prema njihovim dvostrukim arsinima suverenitet i cijelovitost iz dva dijela ko biva tako treba, Srbija izgubi Kosovo, jedino Hrvatska ostade citava, sad ce se i od Kosova oteti dio, po tim principima i dati nekome nesto sto na Kosovu nikada nije postojalo.

To u clanku nije navedeno koliko se sjecam. To su rekli drugi, prvo Srbi, da je Alija potpisao, a potom povukao potpis. Tamo sa njim nije bilo Ganica i Co., oni su se bavili problemima u Sarajevu.

Ovo boldirano je toliko zeleno, naivno ispisano, glupo malo je reci. Mislim kakav danak neikustvu novinara. Shvatio je on to kako treba, ali je to pravo iskoristio kako i sam kaze u clanku da otrgne Muslimane i BiH od srpskog uticaja. Ipak su njega izabrali oni prvenstveno, a ne Srbi i Hrvati, nije on vodio SDP, vec SDA, to je oduvijek prvenstveno bila stranka Bosnjaka.
Eh...znamo svi to oridjidji. A znamo i kako mediji, sto preko novinara, sto na druge nacine mogu manipulisati svijescu i "znanjem" ljudi.

Pogledaj samo Siriju i ISIL... Sve bi ono mozda i bilo shvatljlivo, da to sve u stvari nisu zakuhali upravo Ameri. Kako je MI5 nekada stvorio vehabije, tako su isto i Ameri malo kasnije stvorili Bin Ladena, pa ga roknuli, pa sad ISIL. I muka im sad pravo sto su se i Rusi ukljucili, a pogotovo sto djeluju mimo americke volje.

Pozadina svega je, kao i uvijek, lova.
Nazalost to je tako. Pare pare pokrecu svijet, politicare, nogomet... :D
Dozer

#6714 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Mohamad Sissoko wrote:
piupiu wrote:Pogrešno interpretiraš ovo ustanovljavanje činjenica, ja bih voljela da mi sve radimo domaćom pameću i domaćim entuzijazmom. Ali ne radimo. I ono što radimo, ne radimo kako valja. To je problem.
A ja kazem bolje je ovako kako misevi "rade" ili kako im se diktira, uzmi kako hoces nego ono sto su kmeri radili. To sam i rekao na samom pocetku, misevi su razboritije odradili pitanje inflacije nego kmeri kojima ideologija nije dala da malo popuste al opet na kraju isli po pare i sprovodili "dikatat" kad im je Amer dao pare. Dakle ponavljam, misevi razumnije odradise, sto pise i u prvom postu a ti krenula sa Petrom kao da hoces nesto da dokazes suprotno a na kraju opet se svede na isto.Valjda hoces da pokazes da i ti nesto znas po tom pitanju, svaka cast, znas. :D evo ti i pehar Image
Stvar je u tome sto "misevi" nisu nista odradili, a pogotovo ne svojom pamecu (zar je imaju...?!). CB (Currency Board) je instalirala MZ, a misevi se tu nisu nista ni pitali.
I njima sad CB savrseno odgovara upravo jer im pomaze da odrze politicki status quo sto je duze moguce. Da nema CB, ovdje bi odavno bilo stanje koje bi licilo na 1% prebogatih miseva, 2% njihovih priljepaka, 10% onih koji zivotare i 87% onih koji krepaju na ulici od gladi.
A, zahvlajujuci upravo CB, stanje sada je nekakvo ovakvo - 5% super bogatih, 10-ak % njihovih priljepaka koji lagodno zive, 20-ak % nekakvog srednjeg sloja koji zivi normalno, 40-ak % onih koji zivotare i oko 25% onih koji krepavaju.
Zajednicko svima, ili preciznije ovima s pocetka i onima s kraja je da samo ponavljaju mantru koju je serviralo ovih prvih 15-ak % - dobro je, nek' ne puca. I - dobro je, nasi su.
Last edited by Dozer on 22/10/2015 11:24, edited 1 time in total.
prog321

#6715 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Chmoljo wrote:
smiri doživljaj, povuci ručnu :D imam stomačnih problema, nervozan sam i lak na obaraču :D

@ostali: ne dozivajte me. mogao bih se i pojaviti :D

Trebao bi promjenit naziv , cmoljo_the_obarac. :-D

Sto se mene tice ja sam rekao sto sam imao reci na ovoj temi.
Kod nekih ljudi se vidi da znaju znanje. Izdvojio bih PiuPiu, Niemand, Oridjidji, cak i mladog Dale.
Interesantno sazeti tekstovi od kojih sam nesto i naucio.
Ostali tanko. :-D

Peace out.
Dozer

#6716 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:

Imate vremena do ujutro da uvedete Komisiju za istinu i pomirenje, da malo razblažite retoriku, da se izljubite i tome slično. :D A, ujutro ću vam poslati Chmolju - pa, kom obojci, kom opanci ... :D :wink:
OK, evo da pokusam.

Haloo madner, nosara, dozer,..
Slobodno nastavite urinirati po kriticarima YU, mene provocirati, izvlaciti psihoanalize, nazivati lazovom, prozivati djecu, da sam prodan, dijasporski status, sitne opaske, prozivanja, najveci font slova, vrijedjati,.... apsolutno ste u pravu i to je skroz prihvatljiv ton diskusije. Oprostite sto sam se uopce usprotivio tome.

I da naravno - Jugoslavija je bila super, civilizacija bez greske, greska je sto smo iz nje uopce izasli i usli u ovo smetljiste. Ovim zavrsavam na ovu temu. A sutra mozda i na ostalima.

laku noc
Ti uporno dokazujes da ne kontas o cemu se prica...al' hajd'...
Evo, redom, i necu vise. ObecaJEm.
Niko od nas ne urinira ni po kome, ali vase kritike se svode na nerealne navode, pri cemu neki specifican period vezete za kompletno postojanje te Juge.
Niko te ne provocira. Zasto kometarisanje svojih navoda, pri cemu se oponenti ne slazu s njima, smatras provociranjem?
Izvlacenje psihoanalize je sasvim normalna stvar u ovakvim raspravama. Ko ti brani da i ti radis isto?
Lazov... ja te licno nisam tako nazvao nigdje, ali ako ti 5 ljudi to kaze, ili 1, a s tim se sloze jos 4 ili vise, nije li onda normalno da se zapitas...?
Ja licno ti djecu nisam prozivao. Iskreno, nisam upratio ni ko jeste, gdje, kada i vezano za sta...
Da si prodan... Nisam siguran. Ali, da si zaveden pricom i lazima M90/92 "gospode", to sigurno jesi.

I, na kraju - NE. Jugoslavija nije bila super, i to apsolutno niko ovdje ne tvrdi. To je samo tvoja percepcija komentara onih/nas koji se slazemo s naslovom teme, a to je da je ONDA i u onoj drzavi bilo puno bolje zivjeti nego DANAS i u ovoj drzavi. Ili, drugim rijecima, ona drzava je sa svojim uredjenjem i funkcionalnoscu izmislila sve to za ovu.
John Cleese

#6717 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

KatarinaKosaca wrote:
John Cleese wrote:Nije tacno da je Krleza bio "u tom smislu zapostavljen" - Hrvatski bog Mars, Khevenhiller, Povratak Filipa Latinovica, Gospoda Glembajevi... sve po "planu i programu"...
Hrvatski bog Mars nije jedna knjiga :D A po planu i progamu se radila samo Gospoda Glembajevi. A glede, mojih slovnih graški, mogao si ih još puno naći... umjesto "i" "o" i slično. Ja gradivo nisam zaboravila i da jesam nije strašno, strašno je što ga ti nikad nisi znao, a praviš se da jesi. I onda po slovnim greškama forumaša kad nemaš šta drugo ni pametno reći. Doduše pametno nikad, uvijek provalija do provalije od gluposti. Idući put bar izguglaj bolje, ali ne može se ni izguglati kad se ne zna šta je "Hrvatski Bog Mars", niti da se jeste učila priča Bitka kod Bistrice Lesne i Baraka 5B. ali, pojma se nema, onako tipično partijski, samo se ima priča za šuplje partijske sastanke glupa, tupa, neosnovana i cinična bez osnova.
:lol: :lol: :lol:

Hrvatski bog Mars jeste, doslovno, "jedna knjiga" - ako si ti procitala samo dvije pripovjetke iz zbirke, a i to zato sto si morala, nisam ti ja kriv :D

I zasto se nerviras? Pa bio sam uljudan i umjesto da napisem da lazes ili da pojma nemas, napisao sam da si zaboravila, sto bi znacilo da si nekad nesto i znala :D

K tome, pomogao sam ti da se prisjetis da Krleza nije bio "u tom smislu zapostavljen" - par recenica nakon "samo Gospoda Glembajevi", pises da "se jeste ucila Bitka kod Bistrice Lesne i Baraka 5B". Sjetices se i ostalog, uvjeren sam :D
KatarinaKosaca

#6718 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

John Cleese wrote: :lol: :lol: :lol:

Hrvatski bog Mars jeste, doslovno, "jedna knjiga" - ako si ti procitala samo dvije pripovjetke iz zbirke, a i to zato sto si morala, nisam ti ja kriv :D

I zasto se nerviras? Pa bio sam uljudan i umjesto da napisem da lazes ili da pojma nemas, napisao sam da si zaboravila, sto bi znacilo da si nekad nesto i znala :D

K tome, pomogao sam ti da se prisjetis da Krleza nije bio "u tom smislu zapostavljen" - par recenica nakon "samo Gospoda Glembajevi", pises da "se jeste ucila Bitka kod Bistrice Lesne i Baraka 5B". Sjetices se i ostalog, uvjeren sam :D
Jedan tom jeste. Ali ne knjiga , ne roman. Iz tog toma se obrađivala pripovjetka koju sam navela, odnosno dvije. Ni Povratak Filipa Latinovića, niti bilo što drugo od Krleže, niti njegov, po svim kritičarima, najbolji roman "Na rubu pameti". U moje vrijeme u toj famoznoj Yugoslaviji u Drugoj gimnaziji u Sarajevu NE. Možda negdje u Hrvatskoj, ne znam. A ni ti koji se tako nevješto i loše hvališeš o pročitanom cijelom opusu :D , moš mislit cijelom opusu ne spomenu Na rubu pameti. Dakle, Krlaža, kao i Selimović (iako Srbin po nacionalnosti), kao i Derviš Sušić, kao i Miljković u poeziji, jesu bili zapostavljeni. Crnjanski, recimo, nije. Njegova ljubavna poezija se čitala, koja jeste književno vrh, ali ne mnogo manje o MIljkovićeve. I kad kažem "čitala" mislim obrađivala na časovima književnosti.
Nego kako nije pdf o književnosti, nego o toj bajkovitoj zemlji :-) :-) :-) u kojoj su se slavile ubojice trudnica, drumski razbojcnici, pljeskalo na nepoštivanje Ženevske konvencije, tako neću dalje o Krleži ni književnosti, ni planu i programu
I ne ljutim se uopće. Nego se zna oduvijek na forumu da se usljed nedostatka argumenta počMe (n je pored m, može se i ovo desiti) po pravopisu forumaša. U mom slučaju, čak nije ni pravopis,slovne su greške, jer nisi vrijedan ni da revidiram post poslije što ga napišem. Jer si, jednostavno, nazanimljiv u forumanju, a i oprostio si se, čini mi se i od mene i od teme, rekao da ti ne zahatarim, pa si onako komunistički, partijski održavo riječ :lol: :lol:
Last edited by KatarinaKosaca on 22/10/2015 12:58, edited 2 times in total.
KatarinaKosaca

#6719 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

Uvijek sam se pitala ko su i kakvi su to ljudi koji mogu sići u gradi i istjerati porodice iz vila i privatne imovine i tu se nastaniti. Primjer Džemala BIjedića i vile u Tina Ujevića u Sarajevu, kad je trgovačka porodica Ćorović, Srbi iz Hercegovine , završila negdje blizu smetljišta u Buljakovom potoku, koji je , valjda tih 40-tih bio nenaseljen. Ovaj primjer navodim, jer očekujem pojavu zajapurenih pionira koji će mi raći da nije istina da se to dešavalo :D , pa da ne dajem dodatne konkretne primjere, a ima ih još puno..
Uvijek sam se pitala koji i kakav mentalni sklop trebaju imati i maju ljudi koji šalju na otoke, u zatvore na torture ljude koji samo drugačije misle. Čitajući ovu temu, jasnije mi je. I tužnije. Ako opet dođe diktatura ko i kakvi će biti njeni glavni nositelji u negativnom smislu.
Ujedno, ti i takvi ljudi od komunizma pokazuju ono najgore. Ne ono najbolje što se na primjer može naći na KUbi u smislu obrazovanja, čistoće, zdravstva, solidarnosti, itd. Ne, ovi yugonostalgičari primjenjuju duple aršine (moji su, neka zatvaraju, hapse i ubijaju, moji su neka imaju privilegije, moji su neka imaju vile, moji su sve im je oprošteno i pri tom cijena nije bitna) i time u jako negativnom svjetlu prikazuju jednu svijetlu ideju što u svom fundamentu komunizam jeste.
Da je Marx živ, vjerovatno bi poručio da ga ovakvi ne brane, ni njega ni ideju :D a ne bi ni tito bio oduševljen i on je i mao pametnije oko sebe i to sve uvijenije radio od naših forumskih struĆnjaka i analitiĆara. :D

btw.. Ujedno u prilog duplih aršina, neka mi netko odgovori koja je razlika između okupiranja vile od strane Džemala BIjedića i okupiranja vile od strane jupa Ganića? Valjda samo u tome što je toliki strah spomenuti "Džeminu" usađen u kosti da se i danas šaptom spominje. Dok se za Ganića govori umjesto dobar dan. Niti jedan niti drugi nisu sudski procesuirani. :roll:
PM72

#6720 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Kato,
Zaboravila si pomenuti i Đuru Pucara koji je konfiskovao vilu Antuna Brauna (gdje je bila američka ambasada) i istog fizički uklonio sa ovoga svijeta iako je lik pomagao NOP...zinula Đurina guzica na vilu i ciglanu...

A ovo sa Đžemu nisam znao.Ako je tačno to što pišeš - Džemo je kod mene završio ;-) ,smatrao sam ga poštenim revolucionarom i privrednikom.
Radio Sarajevo

#6721 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Radio Sarajevo »

KatarinaKosaca wrote:btw.. Ujedno u prilog duplih aršina, neka mi netko odgovori koja je razlika između okupiranja vile od strane Džemala BIjedića i okupiranja vile od strane jupa Ganića? Valjda samo u tome što je toliki strah spomenuti "Džeminu" usađen u kosti da se i danas šaptom spominje. Dok se za Ganića govori umjesto dobar dan. Niti jedan niti drugi nisu sudski procesuirani. :roll:
Razlika je u tome što su taj isti Ganić i njemu slični SDA-ovci, pored otuđenja tuđih vila, uništili državu, dok su Džema i drugovi izgradili državu.

To je velika razlika.

Takođe, u vrijeme Džeme mediokriteti nisu mogli piskarati po forumima, pa čak ni onim offline, i to je ono što je bilo dobro. Zbog toga se tebi više sviđa ovo vrijeme, i to je legitimno, ali utoliko je i bijedno.
KatarinaKosaca

#6722 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

Radio Sarajevo wrote:Razlika je u tome što su taj isti Ganić i njemu slični SDA-ovci, pored otuđenja tuđih vila, uništili državu, dok su Džema i drugovi izgradili državu.

To je velika razlika.

Takođe, u vrijeme Džeme mediokriteti nisu mogli piskarati po forumima, pa čak ni onim offline, i to je ono što je bilo dobro. Zbog toga se tebi više sviđa ovo vrijeme, i to je legitimno, ali utoliko je i bijedno.
Ok, jasno. Dakle, kako napisah "Moji su, mogu krasti". Hvala, nisam drugačije ni očekivala. A nisam ni spominjala ovo vrijeme, niti ga preferirala niti jednom rečenicom. :roll: Držala sam se naslova teme u kojoj nema "ovog vremena" O "ovom vremenu" i koliko i kako mi se sviđa pišem na drugim temama.
Da, vidim bilo je dobro i što je postojao verbalni delikt da "mediokriteti" ne bi iznijeli svoje mišljenje :D Sve si rekao i potvrdio sve što sam napisala,. hvala :thumbup:
KatarinaKosaca

#6723 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

PM72 wrote:Kato,
Zaboravila si pomenuti i Đuru Pucara koji je konfiskovao vilu Antuna Brauna (gdje je bila američka ambasada) i istog fizički uklonio sa ovoga svijeta iako je lik pomagao NOP...zinula Đurina guzica na vilu i ciglanu...

A ovo sa Đžemu nisam znao.Ako je tačno to što pišeš - Džemo je kod mene završio ;-) ,smatrao sam ga poštenim revolucionarom i privrednikom.
Ma, primjera je puno. I vila u kojoj je danas Vatikanska ambasada, doduše nije se u nju uselio nikakav partizan nego je bila obdanište, ali su ljudi iseljeni iz svoje imovine.
Za BIjedića nije teško provjeriti. Ulica Tina Ujevića, bivša Mustafe Golubića,do bivše NJemačke ambasade, porodica Ćorović, u toj mu vili i dan danas živi najstariji sin,(Dragan Bijedić) dok su drugi sin i kćerka dobili "poklon" poslije smrti roditelja jedno vilu na Koševu, drugo stan u centru. Potomak poricie Ćorović , Braco i danas živi u Sarajevu. Ima puno takvih primjera, ja sam ovaj navela, jer sam očekivala post od zajapurenih pionira koji će reći "NIje tačno, nije istina, navedi primjer"
PM72

#6724 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Taj Braco Ćorović,ako je u pameti i kuvetu,trebao bi tužiti u Strazburu i državu i Dragana Bijedića.Kad su stanove morali vraćati oficirima JNA koji su rokali po gradu i još se stambeno obezbjedili i u Srbiji,što ne bi mogao vratiti imovinu i taj Braco? Jest da bi trajalo nekoliko godina i dosta novčanica ali nimalo ne sumnjam da bi ishod bio u korist oštećenog.Ganić je bio pametniji,nameračio se na vilu čuvenog doktora čijeg je sina jedinca smjestio u Fojnicu pa "pripazio" doktore da ne pripaze Slobu,ovaj umro i pojeo vuk magarca.
daddy-kool

#6725 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by daddy-kool »

Jugoslavija je podrazumijevala ideologiju kojoj je sve bilo podređeno, pa tako i sistem. Ideologija je imala svojih pluseva i minusa, ali je generealno podrazumijevala jedan ideal kojem se težilo, a što u samom startu je čini neuporedivo boljom od bilo kojeg društva bez ideala. U tom društvu koje nema svoj ideal mi danas živimo.

Jugoslavija se raspala - svi znamo kako - ali prije toga je ekonomski kolapsirala. Međutim ekonomija nije bila uzrok raspada niti propasti Jugoslavije, i daleko od toga da je u tom pogledu država bila u bezizlaznoj situaciji. Jugoslavija je propala kada je nestalo volje za njeno očuvanje. Taj nestanak volje se dešavao 80-ih i simbolički kuliminirao na zadnjem kongresu KPJ odustajanjem Slovenaca od daljeg natezanja sa Srbima, a što je sve konicidiralo padom Berlinskog zida i porazom komunizma u Evropi.
Post Reply