Banksy wrote:
To si mogao reći odmah, umjesto da glumiš nespretno biranje ''sukobljenih strana''.
Stanković je teža papčina, ali što je još gore, on je i teška, estradna gluperda (nešto poput Sergeja Trifunovića, recimo).
Ne razumijevajući suštinu, u ovom slučaju, svojim plitkim upadicama i površnim opservacijama - gdje je, nesretnik, mislio da lucidno suprotstavlja mišljenje i potiče raspravu - srozao je vrlo ozbiljnu i u Hrvatskoj u zadnje vrijeme vrlo akutnu, a zapravo hroničnu temu na tabloidni FB nivo Slavena Letice i Mice Trofrtaljke, dajući pritom šlagvort i novu priliku crnokošuljašima i sličnom talogu da se iživljavaju nad svojim uobičajenim ciljnim grupama zlostavljanja i luduju kako su navikli. I što je najgore, glupan, sigurna sam, toga i dalje nije svjestan.
Zašto je ova izjava krajnje nekorektna govori Senka Sekulić Rebić, psihologinja udruge Ženska soba:
"Aleksandar Stanković pokazao je jasno i nerazumijevanje seksualnog nasilja i aroganciju što je posebno opasno jer je riječ o emisiji koja se emitira u prime timeu i na javnoj televiziji. Propitujući je li glumica Salma Hayek trebala prijaviti seksualno uznemiravanje, kad je to trebala, zašto nije odmah nego nakon više godina i komentirajući kako u tome nema logičnosti, Stanković je, za početak, uzeo pravo da govori o iskustvu žrtve o kojem nikako ne može ništa znati.
A pristupajući žrtvi na taj način, načinio je dvostruku štetu. Govoreći kao novinar javne televizije, nije načinio štetu samo žrtvi, u smislu sekundarne traumatizacije, nego i društvu, u smislu relativizacije odgovornosti počinitelja za nasilje. Što nam jasno pokazuje kakav je stav našeg društva prema odgovornosti za seksualno nasilje, odnosno pokazuje konstantno prebacivanje odgovornosti na leđa žrtve. U trenutku kad počinje propitivati njezinu odluku stvorio je apologetski trenutak za Harveya Weinsteina. Diskreditira glumicu koja je žrtva jer propitujue zašto je ona učinila ili nije učinila nešto. A ne propituje se zašto je H. Weinstein učinio ovo i ono. Govoreći na taj način i još k tome iz pozicije novinara javne televizije pokazuje da smo mi kao društvo stali na stranu svih počinitelja.
Osnova svakog seksualnog nasilja je izostanak voljnog, informiranog, dobrovoljnog, entuzijastičnog pristanka. Kad Stanković kao čovjek čija pozicija prepostavlja da obrazovan, informiran, upućen postavi pitanje koja je razlika između udvaranja i seksualnog uznemiravanja, to je znak u kakvom društvu živimo."
Nisam mogao odmah, niti mi je to bila namjera, ali mi je nekako nakon "epiteta" kojim si ga počastio/la tipa gluperda, papčina itd. odjednom postao draži u ovoj diskusiji.
Ja, za razliku od tebe, nigdje za Veljačini nisam rekao da je ovakva ili onakva. Bavio se sam gomilom tipični i izblajhani feminističkih fraza koje je koristila. Nije da nisam čitao i njene kolumne, recimo, u Jutarnjem.
Ja uopšte ne želim da učestvujem u
ratu polova ovdje sa tobom, pošto mi je to van svakog nivoa komunikacije, već se moram, silom prilika, baviti se pitanjem moralne opravdanosti da se Stanković rešeta takvom vrstom verbalni uvreda koji koristiš iz arsenala vlastite "argumentacije".
Vidiš ono gore boldano?
Možeš li mi pojasniti, ako se Stanković upustio u relativiziranje krivice "uzmajući za pravo da govori o iskustvu žrtve o kojem nikako ne može ništa znati", kako onda Veljača može braniti nekoga od Stankovića kada je u istoj poziciji kao i on?
Na osnovu čega je ona stekla uvid u slučaju Hayekove? Pretrpila traumu na isti način kako ona?
Ili, pak, ovo-
"U trenutku kad počinje propitivati njezinu odluku stvorio je apologetski trenutak za Harveya Weinsteina. Diskreditira glumicu koja je žrtva jer propitujue zašto je ona učinila ili nije učinila nešto. A ne propituje se zašto je H. Weinstein učinio ovo i ono."
Znači Stanković je pogriješio samo u onome dijelu zato što nije propitao ulogu Weinsteina? Da je se bavio samo Weinsteinovim razlozima i psihologijom njegove ličnosti, Stanković bi takvim kao tebi bio posve cool?
U suštini, kako već zaključi, najveći problem Stankovića jeste u tome što nije želio biti "politički korektan". Modus koji se očekivao od njega nije ispoštovan. Umjesto da se bavi pozicijom "bijelog čovjeka i njegove moći", on se odlučio za malo drugačiji pristup, dovljan da ga sve živuće feministkinje sa Ex -Yu prostora prozovu mizoginim đubretom. Iako, to on nije. Nije to ni Nino Raspudić, ma šta ti inputirala/o, pored njegove žene koja je možda i više feministički nastrojena od tebe. Al', on je ne bitan za cijelu priču...
Da skratim, tvoja pozicija, kao i pozicija svih vas koji ad hoc napadate Stankovića je
strategija viktimizacije.