juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Hakiz

#6701 Re: juga 1950.-1990.

Post by Hakiz »

Na temi Gdje u Sa kupiti... neko upita, pa me je podsjetio:

https://www.kupindo.com/Igracke/4345638 ... TRO-PIONIR
Hakiz

#6702 Re: juga 1950.-1990.

Post by Hakiz »

Maraschino wrote:Image

Nisam odavno vidio ovu slicicu. :-)
Sta ona u stvari predstavlja? Koliko smo imali firmi? Ne vide se rudnici jer su oni pod zemljom. :D

Danas jedna Gracanica i Tesanj(Srebrenik i Gradacac su viska) imaju vise firmi nego cijela prijeratna BiH. Da im se ''naredi'' mogli bi zaposliti sve nezaposlene i tako bi prosirili svoje djelatnosti.
Samo BiH i samo 4 firme: Energoinvest, UNIS, TAS, Pretis. Saberi broj zaposlenih. pogledaj poslove koje su radili, zarađivali koliko djece su stipendirali itd pa uporedi sa današnjim firmama, koliko zapošljavaju, zarađuju, stipendiraju, koliko i kakve poslove rade itd.

Šta misliš ko je finanasirao sve one amaterske (fotografske, filmske, radio, sportske, umjetničke itd) klubove u kojima su djeca i mladi umjesto da budu na ulici mogli nešto naučiti koristeći besplatno opremu i materijal potrebne za djelatnost tog kluba.

Koliko danas firmi iz Gračanice i Tešnja finansira takvih klubova? Dakle, ne fudbalski klub koji im služi kao pano za reklamu, nego neki klub gdje se djeca skupe pa se besplatno, zato što klub posjeduje materijal i opremu ne moraju dejca kupovati i donositi, malo igraju radiostanicama ili fotoaparatima ili filmskim kamerama, slikaju, pišu, prave skulpture, pa se bave nekim sportom, ali ne nužno fudbalom nego finansijerima neatraktivnim sportovima kao što su plivanje, odbojka, itd.

Malo to provjeri, pa onda razmisli o svjoj izjavi.
piupiu

#6703 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

kiligonzales wrote:Marksov model je pao pred kapitalizmom i liberalizmom, svo to potenciranje ekonomske jednakosti, davanja vecih prava radniku, zajednickoj kontroli sredstava proizvodnje, odricanje od historije drustvenih poredaka u korist komunistickog poretka, te nametanje sopstvene istine, nije unaprijedilo kvalitetu zivota gradjana tih zemalja, niti donjelo pribliznu slobodu i blagostanje koje su uzivali mahom kritikovani truhli kapitalisti Zapada. :D
E, hvala ti što si obrazložio, ima svašta da se replicira, ali ne mogu noćas toliko... pa ću poslije.

Ali na ovo gore moram replicirati... šta ti smatraš Marksovim modelom? Mislim da takva stvar ne postoji, postoji marksova kritika kapitalizma i više nego tačne prognoze za razvoj kapitalističkog društva, tačnije su danas nego što su bile kad ih je on pisao. I postoje zahtjevi za društvenim promjenama koji bi trebale dovesti do idealnog besklasnog društva. To je društvo trebalo biti zasnovano na različitom shvatanju demokratije... ekonomske demokratije bez birokratskih elita. U lenjinističko-staljinističkom društvu je zaveden državni kapitalizam (tako je govorio Lenjin), ekonomska diktatura države kao glavnog vlasnika kapitala sa represivnim državnim aparatom, a to, vala, i nije neki komunizam...

I zanima me na osnovu čega tvrdiš da vladavina komunista nije unaprijedila život u bivšoj Yu? Hoćeš reći da je život bio bolji pod Austro-Ugarskom i Kraljevinom Jugoslavijom nego pod SFRJ? Na osnovu kojih mjerila? Kako vršiš usporedbu?

Što se truHlog kapitalizma tiče, moram brzinski napisati još jednu opasku - Bosna (pardon ovdje pričamo u Yu, kasno je, ali to je manje-više isto) je bila granična oblast OC i kolonija AU 500 godina. Mislim da je nenaučno i besmisleno porediti napredak jedne marginalne petstogodišnje kolonije kroz 45 godina komunističke vladavine nad istom sa napretkom kolonijalnih sila kroz 500 godina...
Last edited by piupiu on 28/01/2018 02:54, edited 1 time in total.
kiligonzales

#6704 Re: juga 1950.-1990.

Post by kiligonzales »

Dozer wrote:Veceras na FACE-u bio gost jedan vrlo pametan ciko - nekadasnji direktor TAS-a.
Ko je gledao, jasno mu je puno stvari (ako nije vec bilo i ranije). Ko nije - neka obavezno pogleda. Shvaticete da su gluposti o komunizmu i onom sistemu kojima vam minderasi pune glave vec 28 godina - notorne lazi.

Kada cujete sta prica covjek koji je vodio onakvog giganta kakav je bio TAS, pa onda u Njemackoj, Slovackoj i Ceskoj jednom Wolks Vagenu vodio poslove i firme, i to na njihov poziv, a ovdje ga minderasi liferovali kao zadnjeg debila kada je nakon rata pokusao pokrenuti opet TAS, i jos mu pride pakovali kojekakve optuzbe i slali ga na sud ne bi li ga se rijesili - bie vam jos jasnije kakva nepsosobna lopovska stoka vas/nas "predvodi" i zasto ova drzava NIKAD s njima nece ostvariti ni 10% svog kapaciteta.

Postace vam jasno i zasto odavde odlaze ljudi, i to bas vecinom u "mrsku" Njemacku. Shvaticete i zasto se Bakirova "amanet" Truska nikada ovdje nece ekonomski ukljuciti ni priblizno koliko to radi u mrskoj Srbiji.
Naravno, sve ovo cete hvatiti samo pod uslovom da niste totalno atupljeni i zaslijepljeni supljakom zvani "ENV matrix".
Poslusao gospodina i sta covjek rece? :D

Dok su drugi propadali u Jugi, oni su rasli. Sta rece o uplitanju politike u preduzeca u prethodnom sistemu i kako se s njima nosio? :D
Sto to ne spomenu. Zaobisao sve sto se tice kritika prethodnog sistema, da bi se posrao po ovome koji je dovoljno posran sam od sebe. Jesi li se zapitao otkud bas u BiH i Sa jedina tvornica nekog njemackog automobilskog giganta tada? :D

Sta mislis na cijem je kapitalu rastao TAS i na cijoj tehnologiji u Jugi? Domacoj ili njemackoj, a na cijoj jedna Zastava? Jesi se zapitao sto je Golf i danas sinonim za kvalitet, a Zastava to nikada nije ni bila? Ciji je tu standard odredjivao pravila i cije trziste?

S ovim drugima nije ni dobio sansu da se nosi jer mu nisu ni dali mogucnost da iskoristi znanje i TAS vrati staru snagu.

TAS radi i danas pod drugim imenom tj. Volkswagen Sarajevo, sada proizvodi odredjene dijelove za njihova auta i nema izbliza one industrijske kapacitete koje je imao tada jer su nasi politicari upleli svoj uticaj i u tu firmu i srozavali je ko zna vise radi cijeg interesa. Kad se TASU smrklo, radjale su se kojekakve grupacije poput ASA AUTA i drugih distributera automobila, koje su obrnule golem novac na prodaji uvezenih kola, a ko gljive su ponikle tvornice koje proizvode dijelove za pomenutog proizvodjaca automobila i druge, od presvlaka, do nekih metalnih dijelova, komponenti automobila (ovo pice mahom Goradzaci i Tesanjci), zastitne opreme i td.

U Srbiju ce svi prije uloziti nego u BiH, jer investitori nisu optereceni nametima kao ovdje, drzava je sredjenija, manje je nestabilnosti, vladavina prava je malo jaca, korupcije malo manje, a i vise je radne snage, a koliko mi je poznato i jeftinija je nego u BiH. :D

Turci bi ulozili ovdje, kao i svi drugi, ali ocito zaboravljamo koliko nameta imamo i umjesto da ih bude manje, sve ih je vise i vise. U Albaniji osnujes firmu za euro i za dan, kod nas ti guzove poderu kafic dok otvoris, te ovaj papir, te ova komisija, te ovaj kurac palac. Jbg sta je previse previse je. :D
hAZNADAR

#6705 Re: juga 1950.-1990.

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
kiligonzales wrote:Marksov model je pao pred kapitalizmom i liberalizmom, svo to potenciranje ekonomske jednakosti, davanja vecih prava radniku, zajednickoj kontroli sredstava proizvodnje, odricanje od historije drustvenih poredaka u korist komunistickog poretka, te nametanje sopstvene istine, nije unaprijedilo kvalitetu zivota gradjana tih zemalja, niti donjelo pribliznu slobodu i blagostanje koje su uzivali mahom kritikovani truhli kapitalisti Zapada. :D
E, hvala ti što si obrazložio, ima svašta da se replicira, ali ne mogu noćas toliko... pa ću poslije.

Ali na ovo gore moram replicirati... šta ti smatraš Marksovim modelom? Mislim da takva stvar ne postoji, postoji marksova kritika kapitalizma i više nego tačne prognoze za razvoj kapitalističkog društva, tačnije su danas nego što su bile kad ih je on pisao. I postoje zahtjevi za društvenim promjenama koji bi trebale dovesti do idealnog besklasnog društva. To je društvo trebalo biti zasnovano na različitom shvatanju demokratije... ekonomske demokratije bez birokratskih elita. U lenjinističko-staljinističkom društvu je zaveden državni kapitalizam (tako je govorio Lenjin), ekonomska diktatura države kao glavnog vlasnika kapitala sa represivnim državnim aparatom, a to, vala, i nije neki komunizam...

I zanima me na osnovu čega tvrdiš da vladavina komunista nije unaprijedila život u bivšoj Yu? Hoćeš reći da je život bio bolji pod Austro-Ugarskom i Kraljevinom Jugoslavijom nego pod SFRJ? Na osnovu kojih mjerila? Kako vršiš usporedbu?

Što se truHlog kapitalizma tiče, moram brzinski napisati još jednu opasku - Bosna (pardon ovdje pričamo u Yu, kasno je, ali to je manje-više isto) je bila granična oblast OC i kolonija AU 500 godina. Mislim da je nenaučno i besmisleno porediti napredak jedne marginalne petstogodišnje kolonije kroz 45 godina komunističke vladavine nad istom sa napretkom kolonijalnih sila kroz 500 godina...
Ako smijem,...
Ne kritikujem na Jugu zbog Marksa - i dalje ga imam u vitrini i vjerujem u najveci dio napisanog.
Kritikujem je zbog Njegosa, Principa, zlih dahija, standardnog jezika imenovanom po dva naroda, slavenofilstva koje je rasisticki gledalo na druge i lazne tolerancije i ravnopravnosti gdje su bili razliciti arsini vrednovanja naroda.

A cuvena ekonomija je funkcionisala dok je trziste bilo zatvoreno. Dok nisi imao izbora nego vozati Zastavu, slusati Cajevca ili Ei Nis, drzati hranu u Gorenju, oblaciti se u Verteksu ili Borcu, jesti samo Podravku ili Kras,.... sve je to OK ali je ironicno da nostalgicari YU i koji hvale nekadasnju ekonimiju su jedva docekali upliv strane robe koja je unistila domacu proizvodnju. Ono hvalim YU ekonomiju ali sam se oblacio u Trstu, hranio u Madjarskoj, nabavljao tehniku iz Austrije, vozao uvezenog Golfa,....
kiligonzales

#6706 Re: juga 1950.-1990.

Post by kiligonzales »

piupiu wrote:

Ali na ovo gore moram replicirati... šta ti smatraš Marksovim modelom? Mislim da takva stvar ne postoji, postoji marksova kritika kapitalizma i više nego tačne prognoze za razvoj kapitalističkog društva, tačnije su danas nego što su bile kad ih je on pisao. I postoje zahtjevi za društvenim promjenama koji bi trebale dovesti do idealnog besklasnog društva. To je društvo trebalo biti zasnovano na različitom shvatanju demokratije... ekonomske demokratije bez birokratskih elita.

Smatram ono sto je svojom filozofijom, te promisljanjem ekonomije pokusao docarati kroz svoj citab "Das Kapital", te dati mu obrise politickog poretka koji pociva na raspodjeli i konroli sredstava proizvodnje, jednakim pravima za radnike, te zabranama eksplotacije istih na cijem neadekvatno placenom radu kapitalista gradi visak vrijednosti tj. prihod, pa i profit. U to sto sam nazvao modelom ulazi sve ono sto je opisao kroz to bitno filozofsko ekonomsko dijelo kritikujuci kapitalizam. Drugi su njegovu filozofiju i poglede na ekonomiju pokusali prenjeti u politiku i stvaranje drustvenog poretka na tim osnovama i dozivjeli su kolaps.

Nigdje ne rekoh da vladavina komunista nije unaprijedila zivot u bivsoj Jugoslaviji, takvo sto uopste nisam tvrdio, napisao sam mane, koje jesu ocite cim se pomjerimo iz vece sredine u manju bilo gdje u Jugi. Za prostor na kome je Titova Jugoslavija bila, njen razvoj je bila neminovnost, nema evropske drzave koja tada nije zabiljezila industrijski razvoj i ekonomski rast, jer je Europa i dalje najrazvijeniji kontinent svijeta, isto tako kad ti je polazna tacka zemlja sa losom infrastrukturom, sve sto se izgradi je plus u takvoj drzavi, a to je Jugoslavija bila nakon WW2. Medjutim moglo se vise. Kada se usporedimo sa nama najblizom recimo Austrijom ili Italijom, vidimo dijametralno razlicitu sliku nase tadasnje ekonomije i kvalitete zivljenja u odnosu na njih, da ne pominjemo nivo industrijske i infrastrukturalne razvijenosti. Svakako slazem se sa tom tvojom konstatacijom o tome kako smo mi bili kolonizirani od istih i da je i to jedan od razloga našeg zaostatka i da se mi sa Zapadnom Evropom i bivskim kolonizatorima kojim smo geografski blizu ne mozemo porediti,ali gdje je ekonomski i po razvijenosti stajala Juga u poredjenju sa zemljama iz Varsavskog pakta? Gdje smo mi plivali u poredjenju sa ostalim komunistickim zemljama u Europi? Koja je pozicija nase ekonomije bila? Jeli nase smijanje na racun Cehoslovaka, Bugara, Rumuna, Poljaka, Rusa bilo opravdano? To su prava pitanja.

Austrougarska je u mnogo cemu unaprijedila zivot na prostorima ex Yu, kojim je dominirala kroz historiju, u Sarajevu je takodjer donjela napredak i skok u kvaliteti zivljenja, a bome i u BiH, za razliku od recimo Kraljevine Jugoslavije, iz cijeg se perioda bas i ne sjecamo neke velike gradnje,razvoja i kvalitete zivljenja, kako ce je i biti kad su imali 20+ kriza vlade od odlaska Austrougara do njenog raspada. Ipak komunisti su svakako uradili vise od svakoga. Treba spomenuti da su republike u kojima je AU ostavila svoju infrastrukturu u Ex. Yu, ipak i napravile kakvu takvu ekonomsku razliku u odnosu na one u kojima te infrastrukture nije bilo. Nas je rat unazadio jer je kod nas bio najgori i najrazorniji, a sve posljedice njega osjecamo i danas.

Titovu Jugoslaviju smatram svjetlijom historijom Balkana, samo ne tvrdim da ta drzava nije imala mana. Mane sam spomenuo.
kiligonzales

#6707 Re: juga 1950.-1990.

Post by kiligonzales »

Hakiz wrote:Na temi Gdje u Sa kupiti... neko upita, pa me je podsjetio:

A danas nisu u stanju iskopirati vlastitu verziju arduina, te napraviti kakav mikrokontroler sa BH imenom, iako imaju sve moguce resurse free na internetu...
uglavnomja

#6708 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

kiligonzales wrote:
Dozer wrote:Ih, UNIS sam zaboravio... :D

Ima li kakva mapa s danasnjim BH kompanijama svjetskog ranga...? :izet:
Nisu ni u Jugi sve kompanije bile svijetske. Kako pricamo ispascemo prvacima robotike i tehnologije uopste, proizvodjacima najbolje vojne opreme, najboljih automobila, te proizvoda siroke potrosnje, najbolji graditelji i najobrazovaniji ljudi toga vremena, Njemci, Englezi, Ameri, Japanci, Italijani, Francuzi i drugi nam pertle vezali :D

zavisno na sta se referiras :D

bogata, prebogata trzista nekadasnjih libije i i raka, zatim indonezije i ostalih nesvrstanih zemalja su bila iskljucivo yu gradjevinsko podrucje, na koje nisu mogli uci ovi tvoji gore pobrojani.

izvozili smo pamet (da se ne pobrka sa danasnjim odljevom mozgova, ovaj izvoz je donosio pare i pojedincu i firmi i drzavi)
spreca

#6709 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

kiligonzales wrote:
Piupiu mi je pravimo vecom nego sto je bila. Nastala je ratom, krvlju, diktaturom i na onome sto je zajednicko mnogim komunistickim rezimima, a to su zlocini, represija, jednoumlje. Sad mi samo reci da to nije tacno i zazmiri na cinjenice. :D I meni se svidjaju njihove metode obracunavanja sa nacionalistima, zato im jedan veliki plus od mene, ali ipak to je represivni i jednopartijski sistem, a ne demokratija.

Posto je u svim skoro komunistickim zemljama masovni volonterski rad bio prva pokretacka snaga razvoja ekonomije, takve akcije nisu mogle zaobici ni Jugu. Pored toga na ruku njenom razvoju je isao i njen polozaj, sve sto je bilo blizu Evropi, opet se razvijalo dobro u odnosu na ono sto je bilo georafski dalje od nje. To je zemlji bez puteva, zeljeznica, industrije, infrastrukture dalo zamah, medjutim to nije moglo odrzati ekonomiju Juge, iako jeste donjelo inicijalan razvoj nakon drugog svijetskog rata. Zato se krenulo sa samoupravljanjem i planiranjem ekonomije u godinama nakon toga. Jednom se Juga ugurala u 20 ekonomija u Evropi, a u svijetu nikada i to pedesetih godina proslog vijeka. Medjutim da bi se rast odrzao, a industrija i infrustruktura nastavila graditi, moralo se uletiti u kredite. Problem je dosao jer su mislili da ce sa porastom proizvodnje porasti i profit, a ekonomija sazriti, sto se nije desilo, jer visak proizvodnje ne prodaje proizvod vec kvalitet, planirana proizvodnja, marketing i prodaja. Ono sto je dobro od te ekonomije je bilo sto je za razliku nego danas imala sopstvenu proizvodnju najrazlicitijih proizvoda, ali mana je bila sto ti proizvodi nisu mogli donjeti profit izvan Juge, nerealna proizvodnja, njen rast, losa prodaja su rezultirali stvaranjem novih dugova i porazima na stranom trzistu. Iako je Tito sa Nesvrstanima pokusao Jugoslaviju uciniti bitnim izvoznikom znanja i usluga, to nije pomoglo problemu nezaposlenosti u Jugi i ubijanju neravnoteze u razvijenosti jugoslovenskih republika i uopste razliku kvalitete zivota i razvijenosti u gradu i na selu. U Jugi smo prakticno imali prve odlaske mladih koji su cinili najvecim dijelom nezaposlenu populaciju tada, prvo se trbuhom za kruhom kretalo u manjim sredinama, danas takvo sto imamo i u manjim i u vecim sredinama jer nam je ekonomija u gorem sosu. U Trebali spomenuti da taj samoupravljacki model ekonomije nikada nije bio lisen uticaja politike i da je i tada bilo zloupotrebe pozicija, kao i korupcije, ali radnici su svakako imali vise prava i cesce su se borili za ista kroz strajkove. Drzava je ogranicavala prava na privatnu imovinu, tako da se nije moglo posjedovati vise nego sto je zakonski propisano, dok danas mozes posjedovati sve sto mozes opravdati. Dosta toga se otelo privatnog, tj. nacionaliziralo i kolektiviziralo, ali jbg kome je to smetalo osim ostecenima, ako je donosilo kakvu takvu socijalnu ravnotezu? Drustvo je imalo cenzuru, a sto se nekome nije svidjelo moglo se okarakterisati sundom ili zabraniti.Da ne govorimo da je sistem imao svoju propagandu, ali bome i svoje nacine borbe protiv neistomisljenika. Sve mane drzave i nesavrsenstvo jugoslovenske ekonomije toga doba moze se vidjeti i u jugoslovenskoj kinematografiji i zajebancijama tipa "ne cveta cvece u nase preduzece" u slobodnijim 80-tim, kada je zbog nezadovoljstva cesto bilo javnih kritika toga ekonomskog modela. Svo to ekonomsko stanje je generiralo nezadovoljstvo u drzavi, te bila hrana nacionalizmu kasnije. Kada se iz aspekta danasnjice pogleda na proslost, ljudi zaborave inflacije, bankrote, mjere stednje, mmf, nestasice goriva, hrane, nerazvijenost mnogih sela, redukcije struje i vode u njima, nedostatak infrastrukture, tu bijedu zivota van vecih gradova i uopste lose kvalitete zivota po selima. Jedna od vecih mana Jugoslavije je ta, sto je odgojena na kultu samo jednog covjeka i kada je taj covjek umro i ona je pocela odumirati za njim.

Marksov model je pao pred kapitalizmom i liberalizmom, svo to potenciranje ekonomske jednakosti, davanja vecih prava radniku, zajednickoj kontroli sredstava proizvodnje, odricanje od historije drustvenih poredaka u korist komunistickog poretka, te nametanje sopstvene istine, nije unaprijedilo kvalitetu zivota gradjana tih zemalja, niti donjelo pribliznu slobodu i blagostanje koje su uzivali mahom kritikovani truhli kapitalisti Zapada. :D

Jos da napomenem, ko se usudio Tita kritikovati radi milijardi koje su potrosene u propagandu straha i betoniranju bunkera i baza po Jugoslaviji, dok su mnoga sela cekala prvu rasvijetu ili cestu po Jugi? Jedini ko je bio paranoicniji od njega je Enver Hodza, taj je zido sve ko i on, plus na stotine hiljada bunkera po granici Albanije. :lol:

Slazem se ja s tobom, da nije sve tako crno i bijelo, nesto je i sivo, ali mitova o jakoj i mocnoj Jugoslaviji bilo je tovar. Ta drzava je imala svojih vrlina i mana.Ne raspadaju se drzave u punoj snazi, vec one ogrezle u svojoj slabosti. Jugoslavija ih je imala dosta.
Mene bi bilo stid ostati na ovoj temi posle ovakvog komentara....ovo samo govori o tome kako malo poznas situaciju o kojoj ovdje raspravljamo...ili se sprdas
Ommadawn

#6710 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Maraschino wrote:'ta ce Slovenac i ves masina. Eno covjek u Zivinicama pravi vatrogasne kamione.

Kako su Slovenci bili uspjesni? Moramo priznati da su bili inteligentniji od nas. Uzimali bi polugotove prozore i vrata i tamo samo lijepili etikete Lesnine i Slovenije les i prodavali opet nama 3x skuplje. I ne samo to, sa mnogim stvarima su muckali. Dobro su to znali i dobro im je islo.

Kada se Juga raspala izgubilo se to trziste(moras kupiti) pa se preslo na drugo ''trzisna ekonomija'' oni su se totalno pogubili.
Nije istina da ih ima svuda po EU. Ja mogu reci da nisam vidio ves masinu Gorenje nigdje a isto tako i druge proizvode. Izvoze opet u ''bijednicke'' zemlje jer se u EU ne snalaze. POvukli su mnogo fondova iz EU i to im je sav napredak od '90-tih na ovamo.
Cesto sam u Sloveniji i znam dobro njihov razvoj. Nema vise ovaca za sisanje.
Nije istina! Moja sestra u Svedskoj kompletnu kuhinju opremila Gorenje aparatima. I zajebala se jer nije bas zadovoljna kvalitetom. S druge strane moji roditelji su imali u BiH komplet kucanske aparate Gorenje i radili su sve do onog dana kada smo Bosnu napustili.

Ja sam Gorenje vidjao u velikim prodavnicama elektronike jos 1999-e u Svedskoj. A Svedska je i u EU a nije ni bijednicka drzava.
Takodjer, vidjao sam i vidjam BEKO u elektronskim prodavnicama, izlozeni pored Elektroluxa, Boscha, Sharpa...
spreca

#6711 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

kiligonzales wrote:
Gorenje je svoje kapacitete morao izmjestiti iz Slovenije jer im je poskupila radna snaga, kao i troskovi proizvodnje, pa sada mahom u Srbiji proizvode vecinu svojih proizvoda
Opet nagadjamo i pricamo napamet ili izmisljamo
i odatle prodaju svugdje. Mnoge velike firme su propale od Slo do BiH, malo ih pregazilo trziste i nova pravila na trzistu, malo zastarjelost proizvodnje. :D

Koliko je giganata kleknulo na Balkanu. Mi u Sa mozemo zaliti za najvecim, a to je Energoinvest. Za ono vrijeme cudo i jedinstven primjer uspjesnog preduzeca unutar truhlog samoupravljackog modela ekonomije u Jugi.

op
:D
spreca

#6712 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

kiligonzales wrote:
Spreca, vama su ko nesto isplacivali, ja se grebem o staru privrednu banku Sarajevo, cekam dio po dio da mi isplate staru ustedjevinu, kamate ne priznaju :D Isplatili petinu :lol:
Pa eto PBS vam neplaca a svi kukakmo na LB......svoje probleme adresiraj Demokratima :mrgreen:....i da napomenem.....meni je isplaceno sve do jedne zute banke
Ommadawn

#6713 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote:
kiligonzales wrote:
Piupiu mi je pravimo vecom nego sto je bila. Nastala je ratom, krvlju, diktaturom i na onome sto je zajednicko mnogim komunistickim rezimima, a to su zlocini, represija, jednoumlje. Sad mi samo reci da to nije tacno i zazmiri na cinjenice. :D I meni se svidjaju njihove metode obracunavanja sa nacionalistima, zato im jedan veliki plus od mene, ali ipak to je represivni i jednopartijski sistem, a ne demokratija.

Posto je u svim skoro komunistickim zemljama masovni volonterski rad bio prva pokretacka snaga razvoja ekonomije, takve akcije nisu mogle zaobici ni Jugu. Pored toga na ruku njenom razvoju je isao i njen polozaj, sve sto je bilo blizu Evropi, opet se razvijalo dobro u odnosu na ono sto je bilo georafski dalje od nje. To je zemlji bez puteva, zeljeznica, industrije, infrastrukture dalo zamah, medjutim to nije moglo odrzati ekonomiju Juge, iako jeste donjelo inicijalan razvoj nakon drugog svijetskog rata. Zato se krenulo sa samoupravljanjem i planiranjem ekonomije u godinama nakon toga. Jednom se Juga ugurala u 20 ekonomija u Evropi, a u svijetu nikada i to pedesetih godina proslog vijeka. Medjutim da bi se rast odrzao, a industrija i infrustruktura nastavila graditi, moralo se uletiti u kredite. Problem je dosao jer su mislili da ce sa porastom proizvodnje porasti i profit, a ekonomija sazriti, sto se nije desilo, jer visak proizvodnje ne prodaje proizvod vec kvalitet, planirana proizvodnja, marketing i prodaja. Ono sto je dobro od te ekonomije je bilo sto je za razliku nego danas imala sopstvenu proizvodnju najrazlicitijih proizvoda, ali mana je bila sto ti proizvodi nisu mogli donjeti profit izvan Juge, nerealna proizvodnja, njen rast, losa prodaja su rezultirali stvaranjem novih dugova i porazima na stranom trzistu. Iako je Tito sa Nesvrstanima pokusao Jugoslaviju uciniti bitnim izvoznikom znanja i usluga, to nije pomoglo problemu nezaposlenosti u Jugi i ubijanju neravnoteze u razvijenosti jugoslovenskih republika i uopste razliku kvalitete zivota i razvijenosti u gradu i na selu. U Jugi smo prakticno imali prve odlaske mladih koji su cinili najvecim dijelom nezaposlenu populaciju tada, prvo se trbuhom za kruhom kretalo u manjim sredinama, danas takvo sto imamo i u manjim i u vecim sredinama jer nam je ekonomija u gorem sosu. U Trebali spomenuti da taj samoupravljacki model ekonomije nikada nije bio lisen uticaja politike i da je i tada bilo zloupotrebe pozicija, kao i korupcije, ali radnici su svakako imali vise prava i cesce su se borili za ista kroz strajkove. Drzava je ogranicavala prava na privatnu imovinu, tako da se nije moglo posjedovati vise nego sto je zakonski propisano, dok danas mozes posjedovati sve sto mozes opravdati. Dosta toga se otelo privatnog, tj. nacionaliziralo i kolektiviziralo, ali jbg kome je to smetalo osim ostecenima, ako je donosilo kakvu takvu socijalnu ravnotezu? Drustvo je imalo cenzuru, a sto se nekome nije svidjelo moglo se okarakterisati sundom ili zabraniti.Da ne govorimo da je sistem imao svoju propagandu, ali bome i svoje nacine borbe protiv neistomisljenika. Sve mane drzave i nesavrsenstvo jugoslovenske ekonomije toga doba moze se vidjeti i u jugoslovenskoj kinematografiji i zajebancijama tipa "ne cveta cvece u nase preduzece" u slobodnijim 80-tim, kada je zbog nezadovoljstva cesto bilo javnih kritika toga ekonomskog modela. Svo to ekonomsko stanje je generiralo nezadovoljstvo u drzavi, te bila hrana nacionalizmu kasnije. Kada se iz aspekta danasnjice pogleda na proslost, ljudi zaborave inflacije, bankrote, mjere stednje, mmf, nestasice goriva, hrane, nerazvijenost mnogih sela, redukcije struje i vode u njima, nedostatak infrastrukture, tu bijedu zivota van vecih gradova i uopste lose kvalitete zivota po selima. Jedna od vecih mana Jugoslavije je ta, sto je odgojena na kultu samo jednog covjeka i kada je taj covjek umro i ona je pocela odumirati za njim.

Marksov model je pao pred kapitalizmom i liberalizmom, svo to potenciranje ekonomske jednakosti, davanja vecih prava radniku, zajednickoj kontroli sredstava proizvodnje, odricanje od historije drustvenih poredaka u korist komunistickog poretka, te nametanje sopstvene istine, nije unaprijedilo kvalitetu zivota gradjana tih zemalja, niti donjelo pribliznu slobodu i blagostanje koje su uzivali mahom kritikovani truhli kapitalisti Zapada. :D

Jos da napomenem, ko se usudio Tita kritikovati radi milijardi koje su potrosene u propagandu straha i betoniranju bunkera i baza po Jugoslaviji, dok su mnoga sela cekala prvu rasvijetu ili cestu po Jugi? Jedini ko je bio paranoicniji od njega je Enver Hodza, taj je zido sve ko i on, plus na stotine hiljada bunkera po granici Albanije. :lol:

Slazem se ja s tobom, da nije sve tako crno i bijelo, nesto je i sivo, ali mitova o jakoj i mocnoj Jugoslaviji bilo je tovar. Ta drzava je imala svojih vrlina i mana.Ne raspadaju se drzave u punoj snazi, vec one ogrezle u svojoj slabosti. Jugoslavija ih je imala dosta.
Mene bi bilo stid ostati na ovoj temi posle ovakvog komentara....ovo samo govori o tome kako malo poznas situaciju o kojoj ovdje raspravljamo...ili se sprdas
Slazem se sa @kiligonzales od-do osim ovog dijela o paranoji. Naime, neko manje paranoicniji od Envera Hoxhe je bio Nicolae Ceausescu (to je definicija budale), poslije njega ide Todor Zhivkov (sjetimo se progona bugarskih Turaka i Pomaka) a Pol Pota ne bih spominjao jer ne spada u kontekst ove price. Tito je gradio licni kult, to je istina ali da je bio paranoican - ne bih rekao. Istina, bilo ga je strah zbog nase ekstremisticke emigracije na Zapadu no sasvim opravdano.
Ommadawn

#6714 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

kiligonzales wrote:
Hakiz wrote:Na temi Gdje u Sa kupiti... neko upita, pa me je podsjetio:

A danas nisu u stanju iskopirati vlastitu verziju arduina, te napraviti kakav mikrokontroler sa BH imenom, iako imaju sve moguce resurse free na internetu...
A ja ovih dana visim po aukcijama i ganjam Meccano, hoce kcerka. Elektropionir.... :) :)
spreca

#6715 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote:
Slazem se sa @kiligonzales od-do osim ovog dijela o paranoji. Naime, neko manje paranoicniji od Envera Hoxhe je bio Nicolae Ceausescu (to je definicija budale), poslije njega ide Todor Zhivkov (sjetimo se progona bugarskih Turaka i Pomaka) a Pol Pota ne bih spominjao jer ne spada u kontekst ove price. Tito je gradio licni kult, to je istina ali da je bio paranoican - ne bih rekao. Istina, bilo ga je strah zbog nase ekstremisticke emigracije na Zapadu no sasvim opravdano.
Nisam citao ovaj njegov "Kapital" jer nevolim citati ovako duge postove koji u biti malo sta kazu ili nista....a ono uvecano mije zapalo za oko onako sam samo letimicno preletio i zapazio......Mi u principu nikad nismo bili komunisticka drzava kako to neki spocitavaju bez obzira sto su na vlasti bili komunisti kao jedina partija na vlasti....valjda u Komunizmu nema privatluka a oni koji malo bolje znaju Yugu znaju koliko je bilo privatluka...mi smo bili Socijalisticka kako je tu i pisalo u njenom nazivu.....bili smo otvorena drzava .....ovi koji kude tu drzavu zanaci nemaju pojma kako se je zivilo u drzavama Varsavskog ugovora ali eto daj da se nesta kaze ...ja evo od 90te sam u drzavama bivseg SSSRa i znam o cemu govorim
Ommadawn

#6716 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote:
Ommadawn wrote:
Nisam citao ovaj njegov "Kapital" jer nevolim citati ovako duge postove koji u biti malo sta kazu ili nista....a ono uvecano mije zapalo za oko onako sam samo letimicno preletio i zapazio......Mi u principu nikad nismo bili komunisticka drzava kako to neki spocitavaju bez obzira sto su na vlasti bili komunisti kao jedina partija na vlasti....valjda u Komunizmu nema privatluka a oni koji malo bolje znaju Yugu znaju koliko je bilo privatluka...mi smo bili Socijalisticka kako je tu i pisalo u njenom nazivu.....bili smo otvorena drzava .....ovi koji kude tu drzavu zanaci nemaju pojma kako se je zivilo u drzavama Varsavskog ugovora ali eto daj da se nesta kaze ...ja evo od 90te sam u drzavama bivseg SSSRa i znam o cemu govorim
Pa prika moj dobri, kako onda znas sta je covjek rekao ako ne procitas sve. Procitaj, nece ti nista biti.
Znamo mi a znaju i Zapadnjaci razliku izmedju nas i clanica Varsavskog pakta i to je sasvim dovoljno.
Ommadawn

#6717 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

hAZNADAR wrote:
Ako smijem,...
Ne kritikujem na Jugu zbog Marksa - i dalje ga imam u vitrini i vjerujem u najveci dio napisanog.
Kritikujem je zbog Njegosa, Principa, zlih dahija, standardnog jezika imenovanom po dva naroda, slavenofilstva koje je rasisticki gledalo na druge i lazne tolerancije i ravnopravnosti gdje su bili razliciti arsini vrednovanja naroda.

A cuvena ekonomija je funkcionisala dok je trziste bilo zatvoreno. Dok nisi imao izbora nego vozati Zastavu, slusati Cajevca ili Ei Nis, drzati hranu u Gorenju, oblaciti se u Verteksu ili Borcu, jesti samo Podravku ili Kras,.... sve je to OK ali je ironicno da nostalgicari YU i koji hvale nekadasnju ekonimiju su jedva docekali upliv strane robe koja je unistila domacu proizvodnju. Ono hvalim YU ekonomiju ali sam se oblacio u Trstu, hranio u Madjarskoj, nabavljao tehniku iz Austrije, vozao uvezenog Golfa,....
Slazem se.

A sto se tice imenovanja jezika - juznoslavenski je sasvim prikladno ime!
spreca

#6718 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote: Pa prika moj dobri, kako onda znas sta je covjek rekao ako ne procitas sve. Procitaj, nece ti nista biti.
Znamo mi a znaju i Zapadnjaci razliku izmedju nas i clanica Varsavskog pakta i to je sasvim dovoljno.
Pa evo masa postova koji govore o tome da neznamo.....nevolim uopste citati duge postove i nemam vremena za to jer sve se moze sazeto napisati i ne oduzimati nekome vrijeme objasnjenjima kako je bilo i stabilo onima koji su zivjeli taj sistem kao radnik ili neradnik
uglavnomja

#6719 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:

:-)

prvo, ljudi se oblace gdje je bolji izbor, prema licnom ukusu ... trst je bio posebna prica, pogranicno mjesto sa "svojim" cijenama, nisu bile iste u trstu, rimu ili veneciji ... i danas pojedinci idu u pariz, milano, london ...

sto se hrane tice i madjarske, to je potao aktuelno i nije bilo masovno, nekih 5 godina prije rata. prije toga, 40 godina niko nije isao vani po hranu
drugo, ti si u sveCkoj, otidji jedan vikend u strømstad na granici sa norveskom, da vidis sta znaci kupovati hranu u inostranstvu :D

vecina naroda je bila zadovoljna sa gorenjem i rokom trajanja od 20 godina, i obodinom koji se i danas mogu naci da rade, a pred rat su dosli prvi free shoppovi, koji su bili otvoreni po gradu :roll: hasan muratovic jedan od suvlasnika, kako se zove ta pljacka drzave?

zatim, kakav uvozni golf kad se pravio u vogosci?

i jos nesto, opet norveska, od hrane se ne moze kupiti nista sto nije norvesko, i to po jedan, mozda 2 proizvodjaca, sto se moze proizvesti u norveskoj.
to se zove zastita domace proizvodnje, kad je u pitanju zapad, ali kad je yuga stitila svoju ekonomiju - to se zove diktatura, totalitarizam, zatvorenost, siromastvo, jad ... blabla :-)
madner

#6720 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

Ekonomija nije krahirala zato sto je bilo zatvoreno trziste. Da je bilo zatvoreno, ne bi bilo uticaja svjetskih kriza.

Madjarska je postala popularna prije rata jer se moglo odsjesti u hotelu sa 5 zvjezdica sa prosjecnom bosanskom platom. :D
drndalo

#6721 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Neko je spomenuo Gorenje te Rusiju sa Zajednicom nezavisnih drzava, te izmjestanje dijela proizvodnje u Srbiju...

To nisu nepovezane stvari, jos manje su izazvane samo cijenom rada Slovenaca (znajuci njih, oni bi radje zaposlili 300 Slovenaca nego 3000 Srbijanaca, makar i sa manjom zaradom)... Srbija je odabrana prije svega zbog fizicke blizine, bliskosti jezika, zajednicke istorije i poznanstava u kombinaciji sa Srbijanskim bescarinskim pristupom tom ogromnom trzistu...

Dakle, Gorenje iz Srbije moze bez carine u CIS, a Gorenje iz SLO/EU ne moze... Dakle, strateska odluka vezana za prodaju...
slavenofilstva koje je rasisticki gledalo na druge
Pretpostavicu da ovim mislis pretezno da Bosnjaci/Muslimani/muslimani nisu Slaveni? Nego sta su? Eskimi? Turkmeni? Arapi?
insomnia78

#6722 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

uglavnomja wrote:
kiligonzales wrote:
Dozer wrote:Ih, UNIS sam zaboravio... :D

Ima li kakva mapa s danasnjim BH kompanijama svjetskog ranga...? :izet:
Nisu ni u Jugi sve kompanije bile svijetske. Kako pricamo ispascemo prvacima robotike i tehnologije uopste, proizvodjacima najbolje vojne opreme, najboljih automobila, te proizvoda siroke potrosnje, najbolji graditelji i najobrazovaniji ljudi toga vremena, Njemci, Englezi, Ameri, Japanci, Italijani, Francuzi i drugi nam pertle vezali :D

zavisno na sta se referiras :D

bogata, prebogata trzista nekadasnjih libije i i raka, zatim indonezije i ostalih nesvrstanih zemalja su bila iskljucivo yu gradjevinsko podrucje, na koje nisu mogli uci ovi tvoji gore pobrojani.

izvozili smo pamet (da se ne pobrka sa danasnjim odljevom mozgova, ovaj izvoz je donosio pare i pojedincu i firmi i drzavi)
A zbog čega?
madner

#6723 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

Zbog pozicije u svijetu.

Pa Francuzi su skontali da im je lakse da saradjuju sa nama i ugrade tehnologiju da mi prodamo Indiji nego da Indijici kupe od njih.
insomnia78

#6724 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

Jes ali se njegovom pricom stice dojam kako je u pitanju kvalitet
madner

#6725 Re: juga 1950.-1990.

Post by madner »

Pa jeste, najbolji kvalitete koji se mogao dobiti bez politickih ustupaka maticnim drzavama.

To je ono, ako pravimo 5. najbolji tenk na svijetu ovi sto ne mogu popraviti zicaru ce reci koliko je bolji Leopard ili Abrams. Ne gledaju koliko ima iza. :D
Locked