kormax wrote: ↑20/03/2022 14:12
Pratim ovu temu od početka, izbjegavajući da komentarišem što ću i dalje nastaviti. Samo želim da pitam da li neko slučajno zna koliko košta Rusiju dnevno dan rata. Koliko košta jedan vojnik na frontu, kolika je razlika potrošeno u odnosu na ono koliko dobiju za gas i naftu?
Plus ovi gubici, kako se to broji? Otpis, kako već...
Negdje sam našao podatak da je svaki dan rata u Gruziji koštao Rusku Federaciju oko 92 miliona dolara. Sada, agresija na Ukrajinu je puno veći poduhvat i samim tim puno skuplja. Moja neka pretpostavka(imaj u vidu da je ovo samo moja odokativna procjena, a ne činjenica ili procjena nekog vojnog analitičara) između 200 i 400 miliona dolara dnevno.
Prema nekim izvorima, plata običnog vojnika(sa manje od dvije godine iskustva) u oružanim snagama Ruske Federacije je oko 320 dolara mjesečno(što je ugrubo između 10 i 11 dolara dnevno). S obzirom da nije ista plata u miru i kada je vojnik poslan na front, možemo reći da svaki profesionalni vojnik Ruske Federacije u Ukrajini dobija barem tri puta toliko, što je oko 900-950 dolara mjesečno. Na vojnim vježbama prije agresije je učestvovalo oko 200 000 vojnika, znači 900x200000(a znamo da to nisu sve obični vojnici, već se tamo nalaze i oficiri, generali itd kojima je plata naravno veća) izađe oko 180 000 000 USD mjesečno samo na plate. Vjerovatno je ovaj broj i veći, dosta veći.
Jedan američki MRE(meal ready to eat) košta USA oko 7.25 USD. Recimo da je ruski jeftiniji zbog niza faktora i da je oko 5 dolara i neka svaki vojnik dobije MRE svaki drugi dan to je oko 15 000 000 USD mjesečno.
Koja je operativna cijena vozila i druge opreme koju vojska Ruske Federacije koristi stvarno ne znam, ali možemo zaključiti iz svega ovoga da je rat neisplativ i bez sankcija koje su uvedene Rusiji
Opet napominjem, ovo je sve moja neka procjena dijela troškova(samo plate i hrane), a ja nisam ni vojni analitičar ni vojno lice tako da to trebaš imati u vidu