Ali vec vidim izvrtanje teza, izvlacenje i iz konteksta i sjeckanje videa od strane pojedinih profila na fb
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#66901 Re: Zeničani
Ali vec vidim izvrtanje teza, izvlacenje i iz konteksta i sjeckanje videa od strane pojedinih profila na fb
- ZoomZoomKiwi
#66902 Re: Zeničani
Kako dobro rečeno.
SDA-u ne odgovara identitet Bosanac, zato nikad nisu ni ulagali u kulturu.
SDA-u ne odgovara identitet Bosanac, zato nikad nisu ni ulagali u kulturu.
-
kuglanje_ze
#66903 Re: Zeničani
Sjajno.
- Zaitsev
#66904 Re: Zeničani
Auuu!!!
Sve reče čovjek u 20ak sekundi, al' baš sve! Fenomenalno!
- kamberovica polje
#66905 Re: Zeničani
margaritas ante porcos
- Ja_Ja
#66906 Re: Zeničani
Može, može, itekako može. Kvaka je u tome da se očekuju neka instant riješenja i boljitak preko noći. Nema od toga ništa. Danas idealna vlast da doðe mi bi tek za 10 godina bili na pozitivnoj nuli. A sve što smo duže u ovoj dubiozi, trebat će nam više vremena da se izbavimo iz nje.kuglanje_ze wrote: ↑05/06/2024 10:36Može.ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 10:15Misliš da može za našeg života?
Ispraviti 30 godina nerada, javašluka i rikverca?
Ja nisam optimističan, nažalost.
NK Čelik je primjer
Čelik je odličan primjer koliko vremena, rada, reda i discipline treba da se doðe blizu pozitivne nule.
Adnadin pogodio u sridu što se kaže sa svojim izlaganjem. Ali džaba on to priča ovim u klupa, slabi su oni reprezenti ovog grada. Obični bezkičmenjaci kao i oni koji su na višim nivoima.
-
kuglanje_ze
#66907 Re: Zeničani
Budimo realni, većina iz klupa Zenicu vidi kad je sjednica gradskog vijeća, dođu iz svog prigradskog naselja, traže asfalt i to im je maksimum. Šta oni znaju šta je muzej, kino, pozorište, a biblioteku zaobilaze u širokom luku - najpametniji su, šta će više čitati.
Adnadin ispričao svoje, poderao ih, ali boli debelokožce neka stvar. Glavno je pitanje kako zanoviti mandat, ato ne uključuje posjetu muzeju ili pozorištu.
U pravu je čovjek u potpunosti. Nije država za Bošnjake, pucaju ljudi sami sebi u koljena na svakom koraku.
Adnadin ispričao svoje, poderao ih, ali boli debelokožce neka stvar. Glavno je pitanje kako zanoviti mandat, ato ne uključuje posjetu muzeju ili pozorištu.
U pravu je čovjek u potpunosti. Nije država za Bošnjake, pucaju ljudi sami sebi u koljena na svakom koraku.
-
IagoAspas
#66908 Re: Zeničani
Nažalost, oni su prava slika i prilika Zenice. Tužno je postalo šta se dešava ljudima koji pokušaju nešto raditi u Zenici generalno, a posebno sa GU...Ja_Ja wrote: ↑05/06/2024 17:19Može, može, itekako može. Kvaka je u tome da se očekuju neka instant riješenja i boljitak preko noći. Nema od toga ništa. Danas idealna vlast da doðe mi bi tek za 10 godina bili na pozitivnoj nuli. A sve što smo duže u ovoj dubiozi, trebat će nam više vremena da se izbavimo iz nje.kuglanje_ze wrote: ↑05/06/2024 10:36Može.ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 10:15
Misliš da može za našeg života?
Ispraviti 30 godina nerada, javašluka i rikverca?
Ja nisam optimističan, nažalost.
NK Čelik je primjer
Čelik je odličan primjer koliko vremena, rada, reda i discipline treba da se doðe blizu pozitivne nule.
Adnadin pogodio u sridu što se kaže sa svojim izlaganjem. Ali džaba on to priča ovim u klupa, slabi su oni reprezenti ovog grada. Obični bezkičmenjaci kao i oni koji su na višim nivoima.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#66909 Re: Zeničani
Kultura je Audi Q3,4,5,6,7,8
i BMW X 1,2,3,4,
.To je naš identitet.
- ZoomZoomKiwi
#66910 Re: Zeničani
Nije Zenica al' ne znam gdje da napišem.
Upravo na NatGeo ide Europa iz zraka - epizoda Balkan, lijepo za gledati.
Upravo na NatGeo ide Europa iz zraka - epizoda Balkan, lijepo za gledati.
-
mahiraga
#66911 Re: Zeničani
Imamo malo pogrešne pretpostavke o zdravstvu, ,,fala bogu'' pa nam je otišlo dosta ljudi pa znamo kako je vani.
Daleki zapad neću komentarisati, a u evropi kad dodjes bez termina u bolnicu čekat ces i po 7-8 sati, dok kod nas akutna stanja zbrinjavaju jako brzo. Sto se tiče dijagnostike magnet im se čeka ko i kod nas, a kad imaš gripu nazoves i dobiješ termin za 20 dana kad ozdravis.
Kod nas je frka čekat dva dana za recept,jer si zaboravio nazvati ranije, pa ti krivo osoblje jer nema živaca da ti objasnjava sistem jer si joj ti već 10. Osoba danas kojoj odmah nesto treba, a u isto vrijeme im je stol zatrpan doznakama drvosječa iz rudnika.
Doktori koji rade privatno, fala Bogu, izdvajaju vrijeme da prime dodatan broj pacijenata i smanjuju gužve u bolnici. Narod je sklon mišljenju da je doktor kriv što ne radi 24/7 kako on ne bi cekao pregled.
Ima dosta slucajeva gdje se zloupotrebljava sistem, ali za uslove,mislim da se radi jako dobar posao. Velika prednost u BiH je što imaš na raspolaganju privatne klinike gdje mozes uzet stvari u svoje ruke i pružiti sebi bolju uslugu, sto vani nije slučaj.
Daleki zapad neću komentarisati, a u evropi kad dodjes bez termina u bolnicu čekat ces i po 7-8 sati, dok kod nas akutna stanja zbrinjavaju jako brzo. Sto se tiče dijagnostike magnet im se čeka ko i kod nas, a kad imaš gripu nazoves i dobiješ termin za 20 dana kad ozdravis.
Kod nas je frka čekat dva dana za recept,jer si zaboravio nazvati ranije, pa ti krivo osoblje jer nema živaca da ti objasnjava sistem jer si joj ti već 10. Osoba danas kojoj odmah nesto treba, a u isto vrijeme im je stol zatrpan doznakama drvosječa iz rudnika.
Doktori koji rade privatno, fala Bogu, izdvajaju vrijeme da prime dodatan broj pacijenata i smanjuju gužve u bolnici. Narod je sklon mišljenju da je doktor kriv što ne radi 24/7 kako on ne bi cekao pregled.
Ima dosta slucajeva gdje se zloupotrebljava sistem, ali za uslove,mislim da se radi jako dobar posao. Velika prednost u BiH je što imaš na raspolaganju privatne klinike gdje mozes uzet stvari u svoje ruke i pružiti sebi bolju uslugu, sto vani nije slučaj.
-
Throttle
#66912 Re: Zeničani
Sve super, al za sta onda placam zdravstveno svaki mjesec ako cu za sve ici privatno?
- ZoomZoomKiwi
#66913 Re: Zeničani
Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje
To je najbolje
-
mahiraga
#66914 Re: Zeničani
Ovdje ti je opcija cekaj ili plati, bez obzira što se odbija od plate, a vani nemaš alternative čekanju, a i gore ti se odbija jel. Već je preslo u naviku i dijaspori da malo povadi nalaze kad dodje, jer ko će gore čekati.
Zdravstveni sistem ne može biti perpetuum mobile, prije svega jer ima preveliki broj socijalnih troškova gdje se gube pare (pogotovo kod nas) a zdravstvo je skup sport.
Znaš kad bi jedan njemački rudar kojem država nije plaćala doprinose dosao do bolnice u njemačkoj - nikad, a kod nas se svi nekako prime. Nazove premijer direktora de pusti to i gotovo.
Zdravstveni sistem ne može biti perpetuum mobile, prije svega jer ima preveliki broj socijalnih troškova gdje se gube pare (pogotovo kod nas) a zdravstvo je skup sport.
Znaš kad bi jedan njemački rudar kojem država nije plaćala doprinose dosao do bolnice u njemačkoj - nikad, a kod nas se svi nekako prime. Nazove premijer direktora de pusti to i gotovo.
- ZoomZoomKiwi
-
mahiraga
#66916 Re: Zeničani
A sta bi onda sa penzionerima, školarcima i skupim bolesnicima?ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:12 Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje
Koje bi osiguranje uzelo pacijente čije lijecenje košta desetine hiljada mjesečno?
Ko bi subvencioniro lijekove penzionerima od po 200-300 KM?
To bi bilo i iole dobro da smo u prosjeku zdrava nacija,a nismo...
- ZoomZoomKiwi
#66917 Re: Zeničani
Prelaz iz socijalizma u kapitalizam je težak.
Mi smo ga još dobrano u startu usrali kupujući socijalni mir na uštrb države.
Sad je to na naplati i što vrijeme više prolazi sve će biti teže presjeći neke stvari.
Daj samo nek je džabaluka na teret države i da niko ništa ne radi, i tu smo gdje jesmo.
Sistem se ne pravi tako, ali to dobiješ kad te vode ljudi koji bi da nije bilo rata u najboljem slučaju bili portiri negdje, mada i to teško.
Mi smo ga još dobrano u startu usrali kupujući socijalni mir na uštrb države.
Sad je to na naplati i što vrijeme više prolazi sve će biti teže presjeći neke stvari.
Daj samo nek je džabaluka na teret države i da niko ništa ne radi, i tu smo gdje jesmo.
Sistem se ne pravi tako, ali to dobiješ kad te vode ljudi koji bi da nije bilo rata u najboljem slučaju bili portiri negdje, mada i to teško.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#66918 Re: Zeničani
I onda zbog jedne dijagnoze ode na bubanj sve sto si godinama sticao.ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:12 Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje
Najbolji je neki mix, dva stuba, ukljucenje privatluka u obavezno osiguranje.
- ZoomZoomKiwi
#66919 Re: Zeničani
To je tačno._BataZiv_0809 wrote: ↑05/06/2024 23:27I onda zbog jedne dijagnoze ode na bubanj sve sto si godinama sticao.ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:12 Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje
I ko može, treći stub.
Hrvatska je to uspjela nekako iole uspješno uspostaviti. Iako ima itekako mjesta za poboljšanje.
Ali to je jako jebena stvar i za mnogo bogatije i jače države.
- kamberovica polje
#66920 Re: Zeničani
Ma pitanje je koliko je uspješno i dokle će bit uspješno. Već sad vraćaju penzionisane doktore jer sistem puca po šavovima.ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:29To je tačno._BataZiv_0809 wrote: ↑05/06/2024 23:27I onda zbog jedne dijagnoze ode na bubanj sve sto si godinama sticao.ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:12 Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje
I ko može, treći stub.
Hrvatska je to uspjela nekako iole uspješno uspostaviti. Iako ima itekako mjesta za poboljšanje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#66921 Re: Zeničani
Neces vjerovatZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:29To je tačno._BataZiv_0809 wrote: ↑05/06/2024 23:27I onda zbog jedne dijagnoze ode na bubanj sve sto si godinama sticao.ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:12 Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje
I ko može, treći stub.
Ali vecina mojih prijatelja iz HR dolaze kod nas da se pregleda/tretira/ lijeci privatno.
Narocito Dalmacija, mnogima je blize i jeftinije doci kod nas nego u Split a o Zagrebu da ne pricamo
Vele mi da im je zdravstvo.karanana
Posto kupio toliko prodao
-
kuglanje_ze
#66922 Re: Zeničani
Hrvatska uspjela? Jesi li ti izašao iz svoje mahale ikad? Ljudi imaju hronični nedostatak medicinskog kadra možda i veći nego mi. Masovno im medicinari idu u druge zemlje EU. Uvoze ljekare iz Rumunije, Bugarske, a uskoro će i iz Bangladeša. Naši ljekari neće da idu u Hrvatsku raditi, a nema jezičke barijere.ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:29To je tačno._BataZiv_0809 wrote: ↑05/06/2024 23:27I onda zbog jedne dijagnoze ode na bubanj sve sto si godinama sticao.ZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:12 Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje
I ko može, treći stub.
Čuj uspjeli
-
kuglanje_ze
#66923 Re: Zeničani
Mislim da sam ovo jednom objašnjavao, ne znam treba li opet? Izdvajaš da bi imao bilo što, bilo kakav sistem koji omogućava svim stanovnicima pristup ljekarima (kako god), od onog najmlađeg do najstarijeg, od najzaposlenijeg do najljenjeg. Plaćaš sistem, a ne besplatno zdravstvo.
Možda ti to ne želiš, ali je to ipak dobro zbog tvojih roditelja koji su penzioneri ili nekog teško bolesnog člana obitelji ili prijatelja koji je na dijalizi ili kemoterapiji. Da nije toga možda bi već bio pod zemljom.
-
Throttle
#66924 Re: Zeničani
Jasno je meni to, al u postovima iznad se opravdava privatluk kao normalan a doktori koji rade u drzavnom zdravstvu i dobijaju platu od mojih para zakazuju mi termine u privatnim klinikama gdje to isto rade. Ne moze me niko ubijeditinda je takav sistem ok.kuglanje_ze wrote: ↑06/06/2024 06:41Mislim da sam ovo jednom objašnjavao, ne znam treba li opet? Izdvajaš da bi imao bilo što, bilo kakav sistem koji omogućava svim stanovnicima pristup ljekarima (kako god), od onog najmlađeg do najstarijeg, od najzaposlenijeg do najljenjeg. Plaćaš sistem, a ne besplatno zdravstvo.
Možda ti to ne želiš, ali je to ipak dobro zbog tvojih roditelja koji su penzioneri ili nekog teško bolesnog člana obitelji ili prijatelja koji je na dijalizi ili kemoterapiji. Da nije toga možda bi već bio pod zemljom.
- iClass
#66925 Re: Zeničani
Slažem seZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:12 Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje
Američki sistem najbolji u ovom slučaju.
Nije problem ni državno, ali neka imam opcionalno. Ako ne želim državno neka mi isplate bruto i neka mi ne daju da se liječim u bolnici državnoj ili neka platim.
Last edited by iClass on 06/06/2024 07:36, edited 2 times in total.