Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- golfiista
#6676 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
80%, ni zrno vise. Nedovrsene, naplatne kucice, zvucna i svjetlosna izolacija, elektronska signalizacija, elektronski nadzor, zastitna ograda, odvodnja, da ne spominjem hortikultiru kao ni prilazne, te servisne saobracajnice. Ne znam kako mozes uopste ovakav projekat svesti na asfalt? jbt.
-
tec
#6677 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
golfiista wrote:80%, ni zrno vise. Nedovrsene, naplatne kucice, zvucna i svjetlosna izolacija, elektronska signalizacija, elektronski nadzor, zastitna ograda, odvodnja, da ne spominjem hortikultiru kao ni prilazne, te servisne saobracajnice. Ne znam kako mozes uopste ovakav projekat svesti na asfalt? jbt.
-
VjecitiStudent
#6678 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sav nam je autoput na 80% i takav će ostati.golfiista wrote:80%, ni zrno vise. Nedovrsene, naplatne kucice, zvucna i svjetlosna izolacija, elektronska signalizacija, elektronski nadzor, zastitna ograda, odvodnja, da ne spominjem hortikultiru kao ni prilazne, te servisne saobracajnice. Ne znam kako mozes uopste ovakav projekat svesti na asfalt? jbt.
Mađarski autoput do Pešte je lijep primjer potpuno uređene ceste.
- golfiista
#6679 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije smijesno kada ne mozes prici kuci narednih deset dana, jer se gradi odvodnja sa autoceste kroz pristupnu saobracajnicu, o sanaciji iste se mozemo samo nadati...ah, oprosti, ne vidjeh da je to onaj glupi smijesak kad bi nesto rekao, ali jednostavno ne znas sta..
-
Gray
#6680 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Od Tarčina prema Sarajevu prije izlaza Lepenica mi se čini da asfalt nije najbolje kvalitete, dosta je neravan pa auto poskakuje malo (valjda zate šta mislim
).
- golfiista
#6681 Re: Odg: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Upravo tako...osjeti se, ali ako uporedis sa prosjekom Njemackih autocesta, nije lose. Samo sto je ovo nova cesta, dok su Njemacke u prosjeku stare bar 30-ak godina...Gray wrote:Od Tarčina prema Sarajevu prije izlaza Lepenica mi se čini da asfalt nije najbolje kvalitete, dosta je neravan pa auto poskakuje malo (valjda zate šta mislim).
- Bilki
#6682 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ne vjerujem da ima pad veci od 10%homega wrote:Iz pravca Tarčina, kilometar prije izlaza Sarajevo zapad u Vlakovu, cesta ima pad nekih 30-tak stepeni, i dugo traje. Meni se ovaj dio čini vrlo opasnim, ukoliko ne bude zimi redovno održavan, ako na njemu bude kolona koju vozač, nailaskom, ne uspije vidjeti na vrijeme. A ne može, obzirom na brzinu vožnje i ugao iz kojeg dolazi.Država wrote:Maloprije odem u Vogošću i spičim do Tarčina auto-putem. Znači, oduševljen sam. Sve je urađeno kao da smo Švicarska. Posebno mi se svidio tunel '25. Novembar'. Identičan kao onaj '1 Mart' kod Zenice. Znači, sve je na svjetskom nivou. ČESTITAM!!!:
- homega
#6683 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bilki wrote:ne vjerujem da ima pad veci od 10%homega wrote: Iz pravca Tarčina, kilometar prije izlaza Sarajevo zapad u Vlakovu, cesta ima pad nekih 30-tak stepeni, i dugo traje. Meni se ovaj dio čini vrlo opasnim, ukoliko ne bude zimi redovno održavan, ako na njemu bude kolona koju vozač, nailaskom, ne uspije vidjeti na vrijeme. A ne može, obzirom na brzinu vožnje i ugao iz kojeg dolazi.
Moguće da je manji nagib, teško ga je procijeniti napamet, ali postoji i nezgodan je jer se pojavi iznenada
- drug_profi
#6684 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Maximalan nagib je propisan na 3% cini mi se i sigurno nije jaci jer sam ja tuda petom brzinom bez problema uzbrdo prosao.Bilki wrote:ne vjerujem da ima pad veci od 10%homega wrote:Iz pravca Tarčina, kilometar prije izlaza Sarajevo zapad u Vlakovu, cesta ima pad nekih 30-tak stepeni, i dugo traje. Meni se ovaj dio čini vrlo opasnim, ukoliko ne bude zimi redovno održavan, ako na njemu bude kolona koju vozač, nailaskom, ne uspije vidjeti na vrijeme. A ne može, obzirom na brzinu vožnje i ugao iz kojeg dolazi.Država wrote:Maloprije odem u Vogošću i spičim do Tarčina auto-putem. Znači, oduševljen sam. Sve je urađeno kao da smo Švicarska. Posebno mi se svidio tunel '25. Novembar'. Identičan kao onaj '1 Mart' kod Zenice. Znači, sve je na svjetskom nivou. ČESTITAM!!!:
Zbog duzine pravca stice se dojam da ides u PM.
-
neki
#6685 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kakve veze ima sporedna saobracajnica i odvodnja kroz nju sa stepenom zavrsenosti autoputa i otvaranja istog??golfiista wrote:Nije smijesno kada ne mozes prici kuci narednih deset dana, jer se gradi odvodnja sa autoceste kroz pristupnu saobracajnicu, o sanaciji iste se mozemo samo nadati..
Da nisu mozda trebali odgoditi otvaranje autoputa jer ti ne mozes prici vikendici?
-
neki
#6686 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Cuj 30°Bilki wrote:ne vjerujem da ima pad veci od 10%homega wrote:Iz pravca Tarčina, kilometar prije izlaza Sarajevo zapad u Vlakovu, cesta ima pad nekih 30-tak stepeni, i dugo traje. Meni se ovaj dio čini vrlo opasnim, ukoliko ne bude zimi redovno održavan, ako na njemu bude kolona koju vozač, nailaskom, ne uspije vidjeti na vrijeme. A ne može, obzirom na brzinu vožnje i ugao iz kojeg dolazi.Država wrote:Maloprije odem u Vogošću i spičim do Tarčina auto-putem. Znači, oduševljen sam. Sve je urađeno kao da smo Švicarska. Posebno mi se svidio tunel '25. Novembar'. Identičan kao onaj '1 Mart' kod Zenice. Znači, sve je na svjetskom nivou. ČESTITAM!!!:
Last edited by neki on 11/10/2014 23:34, edited 1 time in total.
- golfiista
#6687 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput nije samo cesta. Valjda govorimo o cijelom projektu?
-
neki
#6688 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno...odvodnja je ocigledno da se radi i zavrsit ce se. Zasto bi to sprjecavalo autoput koji je funkcionalan da se otvori??golfiista wrote:Autoput nije samo cesta. Valjda govorimo o cijelom projektu?
- golfiista
#6689 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ocito nista. Ali ako kazem da je zavrseno 80% projekta izgradnje autoceste na toj dionici, ne grijesim.
-
neki
#6690 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I da jeste tako, to je nebitno za saobracaj, jer je sto se tice funkcije koju autoput treba da zadovolji 99% zavrseno..sve osim pustanja naplate u funkcijugolfiista wrote:Ocito nista. Ali ako kazem da je zavrseno 80% projekta izgradnje autoceste na toj dionici, ne grijesim.
- golfiista
#6691 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Preca naplata od nadzora saobracaja u tunelu?
A nek su oni zakopali i blokirali servisnu bez alternative. Mogao bi neko i najebati zbog toga...hajducki..
A nek su oni zakopali i blokirali servisnu bez alternative. Mogao bi neko i najebati zbog toga...hajducki..
-
VjecitiStudent
#6692 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Građevinar si, znaš dobro kada se izdaje upotrebna dozvola.neki wrote:Kakve veze ima sporedna saobracajnica i odvodnja kroz nju sa stepenom zavrsenosti autoputa i otvaranja istog??golfiista wrote:Nije smijesno kada ne mozes prici kuci narednih deset dana, jer se gradi odvodnja sa autoceste kroz pristupnu saobracajnicu, o sanaciji iste se mozemo samo nadati..
Da nisu mozda trebali odgoditi otvaranje autoputa jer ti ne mozes prici vikendici?
-
neki
#6693 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta nije uredu sa nadzorom? funkcionise kao i ostali sistemi..golfiista wrote:Preca naplata od nadzora saobracaja u tunelu?
- kurty
#6694 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
4% je maksimalni uzduzni nagib nivelete na Vc
- homega
#6695 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na 500 m puta, visinska razlika je 20 m, je li tako? Zar nije to velika visinska razlika?kurty wrote:4% je maksimalni uzduzni nagib nivelete na Vc
-
neki
#6696 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, izdaje se i kad objekat nije u potpunosti zavrsen uz uslov da to ne ugrozava njegovu pravilnu eksploataciju..VjecitiStudent wrote:Građevinar si, znaš dobro kada se izdaje upotrebna dozvola.neki wrote:Kakve veze ima sporedna saobracajnica i odvodnja kroz nju sa stepenom zavrsenosti autoputa i otvaranja istog??golfiista wrote:Nije smijesno kada ne mozes prici kuci narednih deset dana, jer se gradi odvodnja sa autoceste kroz pristupnu saobracajnicu, o sanaciji iste se mozemo samo nadati..
- homega
#6697 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zar nije uslov za građevinsku dozvolu sigurnost ljudi, korisnika tog objekta?neki wrote:Da, izdaje se i kad objekat nije u potpunosti zavrsen uz uslov da to ne ugrozava njegovu pravilnu eksploataciju..VjecitiStudent wrote:Građevinar si, znaš dobro kada se izdaje upotrebna dozvola.
- golfiista
#6698 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
da, to nema veze sa izborima. Moze tehnicki prijem, samo jos zavrsi fasadu, kanalizaciju, struju i vodu...eh..a kucu i bez toga mozes koristiti bez problema.
znas kad bi na Zapadu dobio upotrebnu za ovaj stepen izgradjenosti? nikad, a Komisija koja je teh. primila objekat, neka se moli da ko ne strada...
znas kad bi na Zapadu dobio upotrebnu za ovaj stepen izgradjenosti? nikad, a Komisija koja je teh. primila objekat, neka se moli da ko ne strada...
-
neki
#6699 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
E nek si se ti registrovao da to kazesfarikos wrote: Joj tebe, ti ovim vrhovcima i seljacinama govoris o LED svjetlima na policijskim vozilima?
Dijaspora kaze "ne valja, uradjeno sa greskama ili nije kompletno", a seljacine i vrhovci "kazu super samo neka se gradi".
Medjutim dijaspora prosla Europu i vidjela kako se to radi i kako to izgleda, a ove seljacine sto hvale, a nemaju pojma o tome, nisu dalje od Makarske otisli. Naravno da je njima "super".
Policija zavrsava drotovsku skolu preko veze i uz mito, krade na svakom koraku, stimaju se da kradu pare, a levati nemaju pojma o saobracajnim pravilima jer vozacke takodjer dobiju preko korupcije i mita. Zato se i ponasaju kao najvece seljacine u saobracaju. Sad takvim vrhovcima LED rasvjeta na policijskim vozilima, budi pametan, to je zemlja ovakvih seljacina.
Moja predvidjanja su tu jasna, autocesta ce po kvaliteti biti slicni albanskoj ili srpskoj "kvaliteti", znaci ono za povracati i sve ono sto se zaduzilo, nece imati nekakve narucite efekte jer se ne gradi kvalitetno i brzo. A i nece se stvar u koje je spucanom stotine miliona eura ni odrzavati na zadovoljavajuci nivo. Seljacine ce reci "super", a dijaspora ce reci ne valja nista.
Dzaba ti sto zivis na zapadu, i dalje nosis papanski balkansi gen u sebi
-
VjecitiStudent
#6700 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U zakonu piše vrlo preciznoneki wrote:Da, izdaje se i kad objekat nije u potpunosti zavrsen uz uslov da to ne ugrozava njegovu pravilnu eksploataciju..VjecitiStudent wrote:Građevinar si, znaš dobro kada se izdaje upotrebna dozvola.neki wrote: Kakve veze ima sporedna saobracajnica i odvodnja kroz nju sa stepenom zavrsenosti autoputa i otvaranja istog??
Osim kad Nerko puše iza vrata, onda mogu i prečice.Na osnovu izvedbenog projekta vrši se tehnički prijem građevine i izdaje upotrebna dozvola.