Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#6676 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
corto maltese
Ja nemam neki poseban pristup informacijama u tom ministarstvu, niti se s nekim ko ima druzim, ali ovako, napamet, znam ovo...
Izbacio profesore iz "seks afere" iz obrazovnog proces, obezbjedio besplatan internet skolama, kompjutere, uveo red u organe upravljanja skolama( vijeca roditelja, itd), zavrsio proces imenovanja direktora skola i nastavnika koji su dvije godine cekali da to Vlada uradi, izmjenio u pozitivnom pravcu zakon o osnovnom obrazovanju, donio odluke koje su bile neophodne da se bar goruci problemi u zakonu o visokom obrazovanju rijese, da se nelegalni fakulteti u kantonu zatvore i da se novi mogu otvarati samo po propisanoj proceduri, omogucio diplomcima koji su fakultete zavrsili u inozstranstvu da svoje diplome mogu "verificirati" u Sarajevo i da ne moraju vise ici u Banjaluku da to urade, vec nekoliko mjeseci ucestvovao u lobiranju i razgovorima sa vrlo vaznim ljudima iz svjetske informaticke industrije ( Intel, Microsoft, itd) sa ciljem da obezbjedi masine i pristup internetu svakom polazniku osnovne i srednje skole....
Ili u jednoj recenici...
U vrijeme teske ekonomske krize izborio da se budzet njegovog ministarstva poveca za vise od 8 miliona maraka.
p.k.
Ja nemam neki poseban pristup informacijama u tom ministarstvu, niti se s nekim ko ima druzim, ali ovako, napamet, znam ovo...
Izbacio profesore iz "seks afere" iz obrazovnog proces, obezbjedio besplatan internet skolama, kompjutere, uveo red u organe upravljanja skolama( vijeca roditelja, itd), zavrsio proces imenovanja direktora skola i nastavnika koji su dvije godine cekali da to Vlada uradi, izmjenio u pozitivnom pravcu zakon o osnovnom obrazovanju, donio odluke koje su bile neophodne da se bar goruci problemi u zakonu o visokom obrazovanju rijese, da se nelegalni fakulteti u kantonu zatvore i da se novi mogu otvarati samo po propisanoj proceduri, omogucio diplomcima koji su fakultete zavrsili u inozstranstvu da svoje diplome mogu "verificirati" u Sarajevo i da ne moraju vise ici u Banjaluku da to urade, vec nekoliko mjeseci ucestvovao u lobiranju i razgovorima sa vrlo vaznim ljudima iz svjetske informaticke industrije ( Intel, Microsoft, itd) sa ciljem da obezbjedi masine i pristup internetu svakom polazniku osnovne i srednje skole....
Ili u jednoj recenici...
U vrijeme teske ekonomske krize izborio da se budzet njegovog ministarstva poveca za vise od 8 miliona maraka.
p.k.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#6677 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Corto ti nece oprostiti cinjenicu da si ipak podrzao jednog (sad' vec moguce i EX) SDP clana,i definitivno EX. ministra.
-
Innovation
#6678 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Uglavom ovo sve sto ste nabrojali ga je docekalo spremno iz prethodnog mandata. Meni je zao da se sve ovako desavalo.
Last edited by Innovation on 10/02/2012 20:48, edited 1 time in total.
- Corto Maltese
#6679 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Za ljubav istine, i u ime pristojnosti trebao si ostati na "Ja nemam neki poseban pristup informacijama u tom ministarstvu, niti se s nekim ko ima druzim..."Pedja Kojovic wrote:corto maltese
Ili u jednoj recenici...
p.k.
Ovako, gotovo sve što si naveo ide pod "...ali ovako, napamet..."
Polovina stvari koje nabrajaš je pripremljena u prethodnom mandatu, odnosno rješena na nivou rektorata, univerzitetskih senata, školskih vijeća i drugih institucija. Suljagić jeste presjekao neke afere i aferime koji su se dugo vukli zbog opstrukcije prethodnog ministra. Njegov uloga, na primjer, u slučaju Arzije Mahmutović i Pravno-Suxualnog Fakulteta je bila da potvrdi odluke koje su već bile donesene na nižim nivoima. Ne postoje nikakvi novi elementi koje je Emir unio u te slučajeve. Uzeo i potpisao papire koji su ga čekali na stolu, a koje je Kešo par godina odbijao da potpiše. Možemo to cijeniti i kao dostignuće, ali to bi značilo debelo obaranje standarda za pohvalu.
I tako dalje i tako dalje...
Nego to i nije toliko važno, više me je zanimalo koliko daleko ćeš ići u odbrani nekih drugih političkih partija. Na to pitanje si u potpunosti odgovorio.
- King_Kenny
#6680 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da dodam; započeo proces izmjena NPP-a u osnovnom obrazovanju.Pedja Kojovic wrote:corto maltese
Ili u jednoj recenici...
p.k.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#6681 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Podrska Suljagica u ovom procesu i slucaju svakako se ni na koji nacin ne moze protumaciti kao podrska SDP-u. To ti je valjda dovoljno jasno , tako da ti je ova opaska na Pedjin racun bez'ezeCorto Maltese wrote: Nego to i nije toliko važno, više me je zanimalo koliko daleko ćeš ići u odbrani nekih drugih političkih partija. Na to pitanje si u potpunosti odgovorio.
Al' eto , odgovorit ce ti i on sam
- ultima_palabra
#6682 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
A one odluke o kriterijima za upis u srednju školu?
- Corto Maltese
#6683 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pretpostavljam da znaš kako u raji zovu one koji se nepozvani uključuju u dijalog i odgovaraju na pitanja koja nisu njima postavljena.-LIBERO- wrote:Podrska Suljagica u ovom procesu i slucaju svakako se ni na koji nacin ne moze protumaciti kao podrska SDP-u. To ti je valjda dovoljno jasno , tako da ti je ova opaska na Pedjin racun bez'ezeCorto Maltese wrote: Nego to i nije toliko važno, više me je zanimalo koliko daleko ćeš ići u odbrani nekih drugih političkih partija. Na to pitanje si u potpunosti odgovorio.![]()
- veljaca
#6684 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da li je ovo gore izneseno stav NS ili PK ?Pedja Kojovic wrote:Ostavka ministra Suljagića dokaz je otpora
zbog sprovođenja modernih evropskih reformi
Naša stranka smatra kako je čin podnošenja ostavke ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo gospodina Emira Suljagića, dokaz na kakav otpor provođenje modernih evropskih reformi nailazi od strane onih kojima sadašnje društveno stanje koristi i dugoročno odgovara.
Naša stranka podsjeća kako je i u prvom slučaju podnošenja ostavke gospodina Suljagića, kada je sankcioniran ne samo od strane vjerskih zajednica, već i izostankom podrške vlastite partije, podržala rad ovog ministra. “Ministar Suljagić je za svog mandata uradio više nego možda ijedan drugi ministar u kantonalnoj Vladi i šteta je što on, a ne oni, odlaze. Činjenica da odlazi zbog prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici je posebno poražavajuća jer se pokazuje da se prijetnjom i nasiljem može mijenjati izvršna vlast”, kaže Peđa Kojović, član Predsjedništva Naše stranke.
Prijetnje nedavno upućene ministru Suljagiću za svaku su osudu. Naša stranka smatra da je zakonska obaveza policije KS da utvrdi vjerodostojnost prijetnji i identitet onoga ko ih je uputio i o tome obavijesti javnost.
Veljaca,
s.r.
-
VjecitiStudent
#6685 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja, za tvoju informaciju, svo vrijeme je nostrifikacija diplome stecene u inostranstvu moguca u Sarajevu. U odnosu na Bl., pitanje je samo veceg iznosa novca koji se daje fakultetu koji radi nostrifikaciju, a sve u iscekivanju da drzavni tzv "Centar za informisanje i priznavanje" koji bi trebao cijelu stvar da rijesi na nivou drzave pocne sa radom.Pedja Kojovic wrote:corto maltese
Ili u jednoj recenici...
p.k.
Samo je jedan privatni fakultet u Sa. zatvoren, barem tri jos uvijek rade, pod krajnje sumnjivim okolnostima.
Procedura za otvaranje novih postoji svo vrijeme, samo je njena primjena i kontrola bilo kakvih postojecih standarda, prakticno nepostojeca, i to se za Suljagiceva vakta nije ni mrvu promijenilo.
- Alfons Kauders
#6686 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Eto Pedja, i na tebe dodje red - ovo ti nekolicina forumasa nece nikad oprostiti...
... cime si jos porastao u mojim ocima. Welcome to the club, svaka cast i tebi i stranci na principijelnom stavu. Kada vec SDP nema muda, lijepo je znati da barem jos neko ovdje misli svojom glavom, objektivno sagledava stvari i drzi do sebe. Zaradili ste jednog glasaca na lokalnim...
... cime si jos porastao u mojim ocima. Welcome to the club, svaka cast i tebi i stranci na principijelnom stavu. Kada vec SDP nema muda, lijepo je znati da barem jos neko ovdje misli svojom glavom, objektivno sagledava stvari i drzi do sebe. Zaradili ste jednog glasaca na lokalnim...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#6687 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Corto Maltese wrote:Pretpostavljam da znaš kako u raji zovu one koji se nepozvani uključuju u dijalog i odgovaraju na pitanja koja nisu njima postavljena.-LIBERO- wrote:Podrska Suljagica u ovom procesu i slucaju svakako se ni na koji nacin ne moze protumaciti kao podrska SDP-u. To ti je valjda dovoljno jasno , tako da ti je ova opaska na Pedjin racun bez'ezeCorto Maltese wrote: Nego to i nije toliko važno, više me je zanimalo koliko daleko ćeš ići u odbrani nekih drugih političkih partija. Na to pitanje si u potpunosti odgovorio.![]()
Ne znam Corto cemu ta prepotencija i arogancija. Slobodna zemlja, slobodan forum, mogucnost komentara cak i na tvoj uvazeni post.
Ako si zelio iskljucivo i samo razgovarati u nekoj zatvorenoj formi sa Pedjom ,mogao si mu se na PM obratiti.
Mada, predpostavljam da znas kako u raji zovu one koji imaju stav i gard prepun prepotencije i arogancije.
- Alfons Kauders
#6688 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja bi svasta reko, al Corto me stavio na ignore.-LIBERO- wrote: Ne znam Corto cemu ta prepotencija i arogancija. Slobodna zemlja, slobodan forum, mogucnost komentara cak i na tvoj uvazeni post.
Ako si zelio iskljucivo i samo razgovarati u nekoj zatvorenoj formi sa Pedjom ,mogao si mu se na PM obratiti.
Mada, predpostavljam da znas kako u raji zovu one koji imaju stav i gard prepun prepotencije i arogancije.
Haman je naucio u stranci da svi klimaju glavom - zato me i cudi da nije dogurao dalje. Takvi inace u SDP-u ni krivi ni duzni dobiju ministarsku poziciju.
- madner
#6689 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Napisao sam to juce i smatram to objektivnim vidjenjem njegovog rada. Ali malo je ovdje objektivnosti i iskrenosti.
- Ricken
#6690 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ostavka bivšeg ministra Suljagića je veliki poraz našeg društva. Ja o njegovom radu mogu imati privatno mišljenje, pošto nemam neke veze sa obrazovanjem, tako da bilo kakav ozbiljan stručan stav nije moguć. Ali da čovjek podnese ostavku i da se ista prihvati nakon prijetnje smrću, ipak više govori o dnu kojeg je dotaklo naše društvo nego o radu samog ministra. Pri tome ne primjetih da se itko plaho nasekirao zbog sadržaja u koverti poslanoj Suljagiću. Ne ide na čast ni SDP u ovakav način odlaska ipak njihovog ministra.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#6691 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
To nije samo poraz društva , to je na jedan maštovitiji način i poraz naše budućnosti. To što bi Suljagić uradio da je ostao ministar postaje manje važno, jer ljudi koji budu dolazili na vlast sa nekom skromom idejom promjene neće vršiti tu zamišljenu promjenu na bolje. Morat će ostati partijski (da se razumijemo svepartijski) apartčici i neće moći učiniti ništa sa svojim imenom,prezimenom,strukom i radom iako je kod nas izborni sistem otvorenih lista. Svaka ideja , svježina i inovacija će biti zamijenjene partijskom poslušnošću ili će biti usklađena sa kasabsko-seljačko-klerikalnom politikom i ideologijom koja ovu zemlju sistematski uništava već 20 godina.Ricken wrote:Ostavka bivšeg ministra Suljagića je veliki poraz našeg društva. Ja o njegovom radu mogu imati privatno mišljenje, pošto nemam neke veze sa obrazovanjem, tako da bilo kakav ozbiljan stručan stav nije moguć. Ali da čovjek podnese ostavku i da se ista prihvati nakon prijetnje smrću, ipak više govori o dnu kojeg je dotaklo naše društvo nego o radu samog ministra. Pri tome ne primjetih da se itko plaho nasekirao zbog sadržaja u koverti poslanoj Suljagiću. Ne ide na čast ni SDP u ovakav način odlaska ipak njihovog ministra.
A SDP.....nemam snage , volje, niti riječi da opišem razočarenje u te ljude...sramota...
-
klixober
#6692 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Moj najveći problem sa NS je bio predizbogrni džihad protiv opozicionog SDP-a, pored svih ovih koji su nas 20 godina zajahali na vlasti. To sam pisao još davno na ovoj temi. Vidim da su se sada, za razliku od mnogih forumaša, u dobroj mjeri urazumili i više se ne kritikuje neselektivno zbog same kritike, nego zato što je stvarno vrijedno kritike, i obratno, podržavaju neke dobre poteze SDP-a.
Tako se vremenom počinjemo nalaziti na približnim talasnim dužinama. Moju podršku će imati svaki dobronamjeran čovjek, organizacija, stranka, pa tako i NS...i suprotno, nastojim kritikovati loše poteze, čiji god da su.
Previše smo mali da bismo bili ovako podijeljeni i posvađani sujetama, treba samo malo stati na loptu.
Tako se vremenom počinjemo nalaziti na približnim talasnim dužinama. Moju podršku će imati svaki dobronamjeran čovjek, organizacija, stranka, pa tako i NS...i suprotno, nastojim kritikovati loše poteze, čiji god da su.
Previše smo mali da bismo bili ovako podijeljeni i posvađani sujetama, treba samo malo stati na loptu.
Last edited by klixober on 12/02/2012 17:43, edited 1 time in total.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#6693 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dino Mustafić: Metak za reforme
Piše: Dino Mustafić
Metak kalibra 7,62 milimetra sa prijetećom porukom ministru Suljagiću potvrđuje da je BiH svijet džungle gdje vlada zakon jačeg, gdje su svi udarci dozvoljeni na putu za haos, tiraniju i ubilačko nasilje. Metak je samo opredmećenje kontinuiranih etno-politika, armije nitkova i fanatika kojima je mjesto u zatvoru, umjesto što nas godinama drže u svakodnevnom sivilu, provincijalizaciji i marginalizaciji. Ti "ugledni građani" dolaze iz jezovitog zbira konstitutivnih naroda i njihovih ideoloških elita koji odlučuju da su predrasude, atavizmi i arhaizmi naša nepomjerljiva "društvena vrijednost". Uzalud je koristiti se argumentima protiv njih iz bilansa istorije koji nije nimalo uzoran, jer niti razorni ratovi, niti zločini protiv ljudskog dostojanstva nisu otjerali vulgarne i samožive političke mutante čiji je jedini životni credo - "Poslije mene potop!".
Vođeni tim socijalnim refleksom samoodržanja, korumpirane i kriminogene društvene strukture integrirane u političke organizacije i vjerske zajednice stvaraju zajednički, neprobojni štit prema svim reformama koje računaju da nas izvuku iz ove poremećenosti i sluđenosti. Neke od tih reformi na polju obrazovanja pokušao je sprovesti i ministar Suljagić. Očito je dodirnuo centre moći koji koriste nasilje za destrukciju slobode mišljenja.
Reforma je naša čarobna riječ koja nam omogućava evropski život sa našom raznolikošću, sa našim okruženjem, sa našim resursima i znanjima, našom snagom i ravnotežama, jednom riječju našim zajedničkim životom koji poznaje princip solidarnosti otvorenog društva prema budućnosti u EU.
Kada ćemo biti sposobni da otvorimo jednu takvu etapu razvoju naše zemlje? Sasvim sigurno ta etapa neće doći kada budemo čekali državnu vladu 16 mjeseci, sklepanu po stranačkim zaslugama, bez programskog dokumenta ili platforme, sa kompromitovanim i potrošenim imenima kao sto su Šarović, Špirić ili Nović. Mnogi su samo zamijenili svoja ministarska mjesta zamjeničkim ili su pak ostali na njima kao dokaz "efikasnosti" prijašnjeg sastava Vijeća ministara. Međutim, zato se može primijetiti u novom sazivu balkanska mizoginija kao novi "demokratski princip" vladajuće šestorke, sa kojom je Bevanda obećao da će biti evropska godina za BiH, a Lagumdžija po posljednji put u ulozi poslanika "vrlo objektivno" ustvrdio da ni na jedno mjesto u novom sazivu Vijeća ministara BiH ne dolazi lošije rješenje u odnosu na prethodni saziv.
Tako od ponedjeljka treba očekivati "reformski put" BiH koji doduše za početak treba odblokirati od velikih snježnih nanosa i totalnog komunikacijskog kolapsa. Da bi se odvažili ka reformama koje neće biti Bevandinog ublehaškog karaktera trebat će nam građanske hrabrosti kako bi se odlijepili od istorijiskih identitetskih trvljenja, svih etnocentrizama i egoizama koji su najčešće u suglasju sa "svetim" bilo da su patriotske, ideološke, pa cak i kulturne naravi.
To znači da prestanemo aplaudirati onima koji relativiziraju istorijske fakte i poriču počinjene i dokazane zločine, da se više ne ložimo na primitivizam i bahatost kao nacionalnu vrlinu, već da se svega toga gnušamo, jer je to moralno posrnuće i civilizacijska sramota. Da bi se odvažili ka reformama trebat će nam građanske časti i poštenja kako bi prepoznali zapaljive govore vjerskih zvaničnika u kojima se manipulira istinom i laži, kada se mjesta zločina nazivaju "oazama slobode i časti našeg naroda".
Zato nama treba i moralna reforma gdje ćemo se moliti da snagom duha i tradicionalnog odgoja prevaziđemo nagomilane mržnje, teritorijalne svađe i rivalstva, kako bi dali šansu našoj djeci da se uzmu za ruke i izgrade zajedničku budućnost u kojoj ce raznolikost biti prednost i bogatstvo, a ne smetnja i hendikep.
Evropska budućnost Bosne nije nikakav san, niti utopija ako se zamislimo da bez odlaganja generacijski odgovorno unesemo u nas životni i radni prostor drugu viziju politike, ekonomije, kulture, religije, istorije, nauke, tehnologije i progresa, konačno jednu zrelu i humanističku viziju u kojoj moramo biti svjesni da je Bosna zemlja u kojem nikom nije dobro, ako svima nije dobro.
- jon_jovi
#6694 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I šta sa ovim. Jedna beznačajna stranka nudi da joj se postavljaju pitanja? Budi Bog s nama, šta još neću vidjet svojim očima.
- Banksy
#6695 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pretjeruje.-LIBERO- wrote:Dino Mustafić: Metak za reforme
Piše: Dino Mustafić
Međutim, zato se može primijetiti u novom sazivu balkanska mizoginija kao novi "demokratski princip" vladajuće šestorke ...
- seln
#6696 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Al' je ovaj klinac ufuran, Mile mu ne moze polit' na ruke....Corto Maltese wrote:Pretpostavljam da znaš kako u raji zovu one koji se nepozvani uključuju u dijalog i odgovaraju na pitanja koja nisu njima postavljena.-LIBERO- wrote:Podrska Suljagica u ovom procesu i slucaju svakako se ni na koji nacin ne moze protumaciti kao podrska SDP-u. To ti je valjda dovoljno jasno , tako da ti je ova opaska na Pedjin racun bez'ezeCorto Maltese wrote: Nego to i nije toliko važno, više me je zanimalo koliko daleko ćeš ići u odbrani nekih drugih političkih partija. Na to pitanje si u potpunosti odgovorio.![]()
-
convict
#6697 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zanimjive su reakcije Naše stranke na ostavku Suljagića, ali je možda zanimljivija šutnja SDP-a. Da se naježiš...
-
klixober
#6698 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
A ti si, iz koje stranke?convict wrote:Zanimjive su reakcije Naše stranke na ostavku Suljagića, ali je možda zanimljivija šutnja SDP-a. Da se naježiš...
-
VjecitiStudent
#6699 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Moze li na ovaj forum iko doci 'nako, zar moraju bas svi biti "neciji"?komeba wrote:A ti si, iz koje stranke?convict wrote:Zanimjive su reakcije Naše stranke na ostavku Suljagića, ali je možda zanimljivija šutnja SDP-a. Da se naježiš...
-
Pedja Kojovic
#6700 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
komeba
Odnos SDP-a prema Nasoj stranci se tesko moze nazvati "dzihad".
Radi se jednostavno o njihovoj politickoj odluci da smo im najveca prijetnja i da nas je zbog toga potrebno
staviti pod potpunu medijsku blokadu, koja i dan danas traje.
O tome kako se sprovodi medijska blokada sam pisao izmedju ostalog u postu koji opisuje
susret politickih i medijskih licnosti u jednoj sarajevskoj kafani.
p.k.
Odnos SDP-a prema Nasoj stranci se tesko moze nazvati "dzihad".
Radi se jednostavno o njihovoj politickoj odluci da smo im najveca prijetnja i da nas je zbog toga potrebno
staviti pod potpunu medijsku blokadu, koja i dan danas traje.
O tome kako se sprovodi medijska blokada sam pisao izmedju ostalog u postu koji opisuje
susret politickih i medijskih licnosti u jednoj sarajevskoj kafani.
p.k.