E vidiš u promjeni klime je fora, do 2014. moglo je nekako bez ovog opet naglašavam "minimuma" hemije, a nakon toga jako teško. Slažem se za ovo logika kupovanja, ali ipak ćejf je ubrati nešto u svojoj bašči ma kakvo ono bilo, opet znaš kako i s čim si ga uzgojio, i ako ništa svježe je, dok na pijaci je upitno i porijeklo, onda koliko je to stajalo po skladištima i slično. Lično ja uzgajam sve radi tog ćejfa i ovdje je to nekako mogu slobodno reći stvar tradicije, gotovo svaka kuća ima ili plastenik ili onako baščuBanksy wrote:Nema ni kod mene zlatice, nijednea krompir, sjeme, isti k'o i dosad...
Može sve bez hemije, bar kod mene može. Žara, mlijeko, preslica, plijevljenje, malčiranje, itd. Sadiš duplo i u startu ukalkuliraš gubitak. Ne vidim logiku uzgajanja ako koristim hemiju. Jednostavnije i daleko jeftinije je onda kupovati na pijaci. Razumijem da je za one koji plasiraju proizvode takav rizik luksuz, ali ako uzgajaš povrće za svoje potrebe, ne razumijem koja je onda svrha sopstvenog uzgoja.Spartan17 wrote:
Vjeruj da se trudim da sto manje tretiram hemijom, pa pravim onu tekućinu sa koprivama potopljenim u vodi, koristim stajsko djubrivo,al npr bez sredstva protiv tonje,opeklina i spaljivanja listova je gotovo nemoguće sačuvati paradajz,krastavce,papriku. Lubenica i dinja bez startera,kemire 1,2,3 se ne moze uzgojiti da bude normalne velicine,zrelosti i slasti,klima je se promjenila,uslovi su svake godine sve gori u pogledu padavina ili suše,tako da nema izbora. Krompir se od bube zlatice može ocuvati tako što se ona bere i uklanja,dok naprijed navedene kulture jako tesko bez tog nekog minimuma hemije,nazalost...Banksy wrote:Krasne su vam bašte, zaista, ali što tolike hemije...
A klima se zaista mijenja, istina. Proljeća više nema, a iz zime se uskoči u ljeto, i to kasno. Minusi do početka juna, ljeto do početka novembra. Od proljeća (poplava) 2014. sve je pobudalilo...
Bášča
Moderator: anex
- Spartan17
#6676 Re: Bášča
- Banksy
#6677 Re: Bášča
Razumijem tradiciju, ali ne razumijem trud kojim sebi i svojima porodicama opet serviramo hemiju jednaku onoj pijačnoj.
Ja idem bez hemije, proračunam gubitak, radim više i jedem domaće. Mislim da vrijedi.
Ja idem bez hemije, proračunam gubitak, radim više i jedem domaće. Mislim da vrijedi.
-
zippoo87
#6678 Re: Bášča
itekako vrijediBanksy wrote:Razumijem tradiciju, ali ne razumijem trud kojim sebi i svojima porodicama opet serviramo hemiju jednaku onoj pijačnoj.
i ja koristim malo ili nimalo hemije ,jer zelim kvalitet i pravu stvar
ali opet,ako dodje do nekog poremecaja,tipa napada plemenjace...bolje je upotrijebiti i preparate ,nego izgubiti sve sto si posadio za 2-3 dana
- Banksy
#6679 Re: Bášča
apliciraj mlijeko i vodu, 1:5, odmah nakon kiše, a prije jakog sunca, pa neće biti plamenjače...zippoo87 wrote:itekako vrijediBanksy wrote:Razumijem tradiciju, ali ne razumijem trud kojim sebi i svojima porodicama opet serviramo hemiju jednaku onoj pijačnoj.
ali opet,ako dodje do nekog poremecaja,tipa napada plemenjace...bolje je upotrijebiti i preparate ,nego izgubiti sve sto si posadio za 2-3 dana
-
zippoo87
#6680 Re: Bášča
a de mi recite,kakav ide omjer sa zarom (koprivom)Banksy wrote:apliciraj mlijeko i vodu, 1:5, odmah nakon kiše, a prije jakog sunca, pa neće biti plamenjače...zippoo87 wrote:itekako vrijediBanksy wrote:Razumijem tradiciju, ali ne razumijem trud kojim sebi i svojima porodicama opet serviramo hemiju jednaku onoj pijačnoj.
mati je pokiseslila,sva se istopila i imam taj rastvor koprive a kako se to primjenjuje i koji omjer ide
nisam nikada radio sa ovim sredstvima,vecinom kupovna ova,kao ridomil gold i ostali preparati
- Spartan17
#6681 Re: Bášča
Ja taj prirodni pesticid od ekstrakta koprive pravim na sljedeći način tako što uberem otprilike 70-80 kopriva (nadzemnih dijelova) i stavim u onu mrežastu vrećicu od krompira, potopim u 25 litara vode mlake vode (standardna kanta) i poklopim to nekim teškim kamenom. Ostavim tako da stoji 7 do 10 dana, taj sadržaj u vrećici se doslovno pretvori u kašu, i onda fino gumene rukavice i iscijedim tu tekućinu koja usput užasno smrdi (što ćeš se i sam uvjeriti, kad budeš praviozippoo87
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6682 Re: Bášča
susi li se stogodarce - solarno
-
zippoo87
#6683 Re: Bášča
tnx na objasnjenjuSpartan17 wrote:Ja taj prirodni pesticid od ekstrakta koprive pravim na sljedeći način tako što uberem otprilike 70-80 kopriva (nadzemnih dijelova) i stavim u onu mrežastu vrećicu od krompira, potopim u 25 litara vode mlake vode (standardna kanta) i poklopim to nekim teškim kamenom. Ostavim tako da stoji 7 do 10 dana, taj sadržaj u vrećici se doslovno pretvori u kašu, i onda fino gumene rukavice i iscijedim tu tekućinu koja usput užasno smrdi (što ćeš se i sam uvjeriti, kad budeš praviozippoo87), onaj čvrsti dio ostane u vrećici, baci se. E sad tu tekućinu najčešće razblažim sa još vode i tretitram po listovima paradajza, paprike, patlidžana, krompira protiv smeđe truleži, lisnih uši, zlatice i slično, što se pokazalo vrlo efikasnim, jer taj smrad otjeruje insekte. A istom tom tekućinom koja je puna kalija prihranjujem paradajz i papriku, tako što ih zalijevam u periodu vegetacije, a posebno nakon rasađivanja, jer rasad se uz pomoć kalija lakše ukorijeni. Ne košta ništa, a prilično je efikasno, napravi pa ćeš se i sam uvjeriti
ja sam dobio taj rastvor,izbacena je stabljika i sada je ostala samo ta kasa,neprocijedjena
sto se tice smrada...7 dana sam mislio da mi je nesto crklo u blizini objekta i nema gdje nisam trazio crkotinu a nisam skontao da je mati pokiselila zaru i ostavila blizu prolaza ,kad sam vidio da ona izbacuje stablijku iz kante i osjetio smrad,odmah sam skontao sta je toliko smrdilo hah
smrad je uzasan hahaha
- Banksy
#6684 Re: Bášča
Protiv lisnih ušiju i svih sitnih baja, kilogram svježe žare potopiš u 10 l vode, ostaviš 12 - 24 sata, procijediš, pa u prskalicu po listovima, što detaljnije, to bolje, najviše ih se skupi na stražnjem dijelu lista, otopina ne smije fermentirati, stajati duže od 24 sata, osjetićeš po blagom mirisu da je svježa,zippoo87 wrote:a de mi recite,kakav ide omjer sa zarom (koprivom)Banksy wrote:
apliciraj mlijeko i vodu, 1:5, odmah nakon kiše, a prije jakog sunca, pa neće biti plamenjače...
mati je pokiseslila,sva se istopila i imam taj rastvor koprive a kako se to primjenjuje i koji omjer ide
nisam nikada radio sa ovim sredstvima,vecinom kupovna ova,kao ridomil gold i ostali preparati
potapaš li žaru u vodu duže od 24 sata, 2, 3, 4 dana, onda dobijaš (smrdljivo) gnojivo kojim zalijevaš biljke,
imaš sve te recepte negdje na početku teme, ili malo kasnije, sve smo to već pisali...
- Banksy
#6685 Re: Bášča
Dobar fol...Spartan17 wrote:
Ja taj prirodni pesticid od ekstrakta koprive pravim na sljedeći način tako što uberem otprilike 70-80 kopriva (nadzemnih dijelova) i stavim u onu mrežastu vrećicu od krompira...
-
zippoo87
#6686 Re: Bášča
znaci ne prsce se po listovima ako dugo stoji i ako fermentiraBanksy wrote:Protiv lisnih ušiju i svih sitnih baja, kilogram svježe žare potopiš u 10 l vode, ostaviš 12 - 24 sata, procijediš, pa u prskalicu po listovima, što detaljnije, to bolje, najviše ih se skupi na stražnjem dijelu lista, otopina ne smije fermentirati, stajati duže od 24 sata, osjetićeš po blagom mirisu da je svježa,zippoo87 wrote:a de mi recite,kakav ide omjer sa zarom (koprivom)Banksy wrote:
apliciraj mlijeko i vodu, 1:5, odmah nakon kiše, a prije jakog sunca, pa neće biti plamenjače...
potapaš li žaru u vodu duže od 24 sata, 2, 3, 4 dana, onda dobijaš (smrdljivo) gnojivo kojim zalijevaš biljke,
imaš sve te recepte negdje na početku teme, ili malo kasnije, sve smo to već pisali...
to je za zalijevanje ...a je li se i tako mora razblaziti
koliko l rastvora na 10l vode da stavim,da razblazim a da ne sprzim biljku...ovo moje je pokiseljeno ima mjesec dana
izvadjena je zara,ostao je rastvor
- Spartan17
#6687 Re: Bášča
Ma lakše kasnije iscijediti, mora se insan snaćiBanksy wrote:Dobar fol...Spartan17 wrote:
Ja taj prirodni pesticid od ekstrakta koprive pravim na sljedeći način tako što uberem otprilike 70-80 kopriva (nadzemnih dijelova) i stavim u onu mrežastu vrećicu od krompira...
- Spartan17
#6688 Re: Bášča
Rekoh ti ja kako smrdi, al šta ćeš mora tako, nama možda smrdi, biljkama godizippoo87 wrote:tnx na objasnjenjuSpartan17 wrote:Ja taj prirodni pesticid od ekstrakta koprive pravim na sljedeći način tako što uberem otprilike 70-80 kopriva (nadzemnih dijelova) i stavim u onu mrežastu vrećicu od krompira, potopim u 25 litara vode mlake vode (standardna kanta) i poklopim to nekim teškim kamenom. Ostavim tako da stoji 7 do 10 dana, taj sadržaj u vrećici se doslovno pretvori u kašu, i onda fino gumene rukavice i iscijedim tu tekućinu koja usput užasno smrdi (što ćeš se i sam uvjeriti, kad budeš praviozippoo87), onaj čvrsti dio ostane u vrećici, baci se. E sad tu tekućinu najčešće razblažim sa još vode i tretitram po listovima paradajza, paprike, patlidžana, krompira protiv smeđe truleži, lisnih uši, zlatice i slično, što se pokazalo vrlo efikasnim, jer taj smrad otjeruje insekte. A istom tom tekućinom koja je puna kalija prihranjujem paradajz i papriku, tako što ih zalijevam u periodu vegetacije, a posebno nakon rasađivanja, jer rasad se uz pomoć kalija lakše ukorijeni. Ne košta ništa, a prilično je efikasno, napravi pa ćeš se i sam uvjeriti
ja sam dobio taj rastvor,izbacena je stabljika i sada je ostala samo ta kasa,neprocijedjena
sto se tice smrada...7 dana sam mislio da mi je nesto crklo u blizini objekta i nema gdje nisam trazio crkotinu a nisam skontao da je mati pokiselila zaru i ostavila blizu prolaza ,kad sam vidio da ona izbacuje stablijku iz kante i osjetio smrad,odmah sam skontao sta je toliko smrdilo hah
smrad je uzasan hahaha
-
dert
#6689 Re: Bášča
zippoo87 wrote:tnx na objasnjenjuSpartan17 wrote:Ja taj prirodni pesticid od ekstrakta koprive pravim na sljedeći način tako što uberem otprilike 70-80 kopriva (nadzemnih dijelova) i stavim u onu mrežastu vrećicu od krompira, potopim u 25 litara vode mlake vode (standardna kanta) i poklopim to nekim teškim kamenom. Ostavim tako da stoji 7 do 10 dana, taj sadržaj u vrećici se doslovno pretvori u kašu, i onda fino gumene rukavice i iscijedim tu tekućinu koja usput užasno smrdi (što ćeš se i sam uvjeriti, kad budeš praviozippoo87), onaj čvrsti dio ostane u vrećici, baci se. E sad tu tekućinu najčešće razblažim sa još vode i tretitram po listovima paradajza, paprike, patlidžana, krompira protiv smeđe truleži, lisnih uši, zlatice i slično, što se pokazalo vrlo efikasnim, jer taj smrad otjeruje insekte. A istom tom tekućinom koja je puna kalija prihranjujem paradajz i papriku, tako što ih zalijevam u periodu vegetacije, a posebno nakon rasađivanja, jer rasad se uz pomoć kalija lakše ukorijeni. Ne košta ništa, a prilično je efikasno, napravi pa ćeš se i sam uvjeriti
smrad je uzasan hahaha
ma ne moze vise smrditi od
- Spartan17
#6690 Re: Bášča
Počele i male lubenice i dinje, veličine teniske loptice su

- kafanski_covjek
#6691 Re: Bášča
ova folija, za koje povrce se koristi?
-
zippoo87
#6692 Re: Bášča
ekstra zametloSpartan17 wrote:Počele i male lubenice i dinje, veličine teniske loptice su![]()
kod mene isto basca napreduje...tikvice berem,paradajz ima zameta solidno,ovaj drugi je bas ekstra ,uskoro ocekujem da pocne rumeniti
jedino mi je sprzen jedan red bamije...iako se zalijeva,obzirom da je bamija presadjena a zemlja sa kamenom,ne moze podnijeti ove temperature...sprzilo je zivu
danas sam kupio i novo crijevo promjera 3/4 pa ce ici puno brze i punjenje kaca od kubik...obzirom da kroz 1/2 cola pumpa ne moze gurati na veliku udaljenost a kod mene od pumpe do jednog bureta ima nekih 70m i visinske razlike oko 5 m
- Toto
#6693 Re: Bášča
ma ne treba tebi bamja 
-
zippoo87
#6694 Re: Bášča
trebaToto wrote:ma ne treba tebi bamja
za bajram bamija sa teletinom...uh
problem je sto je kupovna a ne moja
- Toto
#6695 Re: Bášča
ma jasta vego sadi, kad ti je Bog dao vodu.
-
zippoo87
#6696 Re: Bášča
treba kise a obilazi Gracanicu svaki put
evo i danas nas promasi pljusak
prave kise nije bilo od pocetka ramazana a evo sada je kraj...okruglo mjesec dana
evo grmi opet,krenu padati i stade...znaci opet nas fula
evo i danas nas promasi pljusak
prave kise nije bilo od pocetka ramazana a evo sada je kraj...okruglo mjesec dana
evo grmi opet,krenu padati i stade...znaci opet nas fula
-
arnes_sa
#6697 Re: Bášča
Pozdrav za sve... novi sam ovdje i trebala bi mi mala pomoc.
Posadio sam malo paprika, paradajza i krastavaca u basci, pa mi treba pomoc oko paprika. Planiram da napravim neku konstrukciju i da im pruzim kanapu kao u plasteniku. Nigdje ne mogu da nadjem kako se kanapa veze za paprike pa ako moze neko da mi objasni.
Posadio sam malo paprika, paradajza i krastavaca u basci, pa mi treba pomoc oko paprika. Planiram da napravim neku konstrukciju i da im pruzim kanapu kao u plasteniku. Nigdje ne mogu da nadjem kako se kanapa veze za paprike pa ako moze neko da mi objasni.
-
zippoo87
#6698 Re: Bášča
u plastenicima se obicno veze zato sto se to forsira raznim gnojivima i to rodi kao tresnja pa ne moze stabljika izdrzati teret plodaarnes_sa wrote:Pozdrav za sve... novi sam ovdje i trebala bi mi mala pomoc.
a inace ti se paprike ne vezu...paprika je drvenasta biljka i ima jaku stabljiku i moze nositi sama sebe bez problema
kod mene su prosle godine roge bile metar ipo,rodile ekstra a nisam ih nicim vezao ,niti sam imao potrebe
-
arnes_sa
#6699 Re: Bášča
Ja ih nisam nicim zalijevao (mislim nikakvim dodatnim gnojivima osim obicnom stajacom vodom). Posadjene su ispod folije (crna folija koja ide za jagode inace) i zalijevaju se sistemom kap po kap. U svakoj rupi su po dvije stabljike (takav sam kupio rasad pa nisam mogao da razdvajam). Trenutno su narasle do visine od otprilike 40-50 cm i ostavljao sam na svakoj stabljici po 2-3 one grane i planiram da ih tako vodim u visinu. Ovo sam sve naucio uz pomoc youtube-a (doduse uputstva su radjena na osnovu sadnje u plasteniku tako da sam i ja planirao da ih vezem). Vec sam napravio neku "konstrukciju" i zavezao jednu cetvrtinu (oko 15tak rupa). Da li da zavezem i ostale ili da to sve sklonim i ostavim da prirodno rastu? Konstukcija nije visoka, oko 120 cm od tla. Sutra mogu postaviti slike dok uslikam.zippoo87 wrote:u plastenicima se obicno veze zato sto se to forsira raznim gnojivima i to rodi kao tresnja pa ne moze stabljika izdrzati teret plodaarnes_sa wrote:Pozdrav za sve... novi sam ovdje i trebala bi mi mala pomoc.
a inace ti se paprike ne vezu...paprika je drvenasta biljka i ima jaku stabljiku i moze nositi sama sebe bez problema
kod mene su prosle godine roge bile metar ipo,rodile ekstra a nisam ih nicim vezao ,niti sam imao potrebe
Ako imas jos neki savjet dobro bi dosao. Hvala.
-
zippoo87
#6700 Re: Bášča
ja ti govorim da se paprike ne vezu i da je razlog vezanja iskljucivo u plastenicima,gdje se uz pomoc jakih gnojiva forsira plod i urod i zato te paprike nemaju ni ukusa ni mirisa...imaju samo oblik i zato se vezu
prirodni uzgoj ne zahtjeva vezivanje a ti eto slobodno ostavi taj dio zavezan a ostale nemoj vezati i vidi hoce li biti ikakve razlike medju njima,cisto da ucis na praksi i iskustvu
i kod mene su roge vec preko 50 cm,vec imaju plod i paprike napreduju
babura je sporija a i rasada nije bila ista,tako da mi babure tek sada cvjetaju
sto se paradajza tice,ocekujem da krene zriti za najkasnije 10ak dana...vec je ono pobijelio
da li neko od iskusnijih zna za koliko prodavati sada ovaj prvi paradajz,vanjski,fakticki je organski kod mene...vidim u radnjama da ga nema ispod 2,5 KM a i to je plastenicki,obicno volovo srce
dogovaram sa nakupcima prodaju ali ne znam ispod koje cijene da ne idem,koliku marzu da ostavim njima
prirodni uzgoj ne zahtjeva vezivanje a ti eto slobodno ostavi taj dio zavezan a ostale nemoj vezati i vidi hoce li biti ikakve razlike medju njima,cisto da ucis na praksi i iskustvu
i kod mene su roge vec preko 50 cm,vec imaju plod i paprike napreduju
babura je sporija a i rasada nije bila ista,tako da mi babure tek sada cvjetaju
sto se paradajza tice,ocekujem da krene zriti za najkasnije 10ak dana...vec je ono pobijelio
da li neko od iskusnijih zna za koliko prodavati sada ovaj prvi paradajz,vanjski,fakticki je organski kod mene...vidim u radnjama da ga nema ispod 2,5 KM a i to je plastenicki,obicno volovo srce
dogovaram sa nakupcima prodaju ali ne znam ispod koje cijene da ne idem,koliku marzu da ostavim njima