Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tango556

#6676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

elcaliente wrote: 11/05/2023 18:09
Tango556 wrote: 11/05/2023 18:04

Pa ja uopste nisam rekao da smo mi kao Spanija , Grcka ili Italija, nego da te zemlje popunjavaju budzetske rupe kreditima i EU poticajima. I ti si upravu za zgradu vijeca ministara i tramvaje iz Turske, kao sto sam rekao to se desavalo i vjerovatno ce se desavati jos toga, ali drzava kao drzava se moze sama finansirati. Ipak je zemlja razorena u ratu totalno, normalno da su drzave davale takvu vrstu pomoci. Da smo mi mogli i da mozemo bolje i to stoji.
Rat je bio prije 30 godina, taj argument se ne pika.
Za kategorizaciju zemelja postoje parametri i ako oni kazu da smo i mi i Zambija i Jemen u istoj kategoriji onda je tako, ne treba nista romantizirati.
BiH je po svim parametrima od MMFa i UN zemlja u razvoju kao i Jemen. Svidjalo se to nama ili ne.
Problem je veci sto mi nemamo kapaciteta za vise, kao i BiH fudbalska repka.
Ja ti samo kazem da mi imamo HDI index High a gradacija ide (very high, high, medium i low), uostalom zemlja prvog svijeta po tom indexu je Srbija i Crna Gora sada ja treba da poredim te dvije drzave i recimo Austriju, kao sto ti poredis Bosnu i Jemen?

Sto se mene tice ti nastavi misliti da su Bosna , Zambija i Jemen isto, ja sam proputovao dosta u Africi i Europi i sa terena ti mogu reci da nije ni blizu.
Seyfo

#6677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Pa mi i jesmo u rangu sa Srbijom,Crnom Gorom,Makedonijom,Albanijom...sa Hrvatskom nismo samo zato što su oni u EU a realno upali su u EU ne zato što su zaslužili nego zbog lobiranja Njemačke i Vatikana,tj.katoličke vjere i saradnje NDH sa Njemačkom u WW2. Znači neka prirodna prednost.
skafiskafsnjak

#6678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Seyfo wrote: 11/05/2023 21:30 Pa mi i jesmo u rangu sa Srbijom,Crnom Gorom,Makedonijom,Albanijom...sa Hrvatskom nismo samo zato što su oni u EU a realno upali su u EU ne zato što su zaslužili nego zbog lobiranja Njemačke i Vatikana,tj.katoličke vjere i saradnje NDH sa Njemačkom u WW2. Znači neka prirodna prednost.
Wtf?
sabanss

#6679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

skafiskafsnjak wrote: 12/05/2023 01:18
Seyfo wrote: 11/05/2023 21:30 Pa mi i jesmo u rangu sa Srbijom,Crnom Gorom,Makedonijom,Albanijom...sa Hrvatskom nismo samo zato što su oni u EU a realno upali su u EU ne zato što su zaslužili nego zbog lobiranja Njemačke i Vatikana,tj.katoličke vjere i saradnje NDH sa Njemačkom u WW2. Znači neka prirodna prednost.
Wtf?
Samo istočne komšije imaju ovakav stepen mitomanije nastale godinama ispiranja mozga budalaštinama. Zamisli da živiš stvarni život u svijetu po kojem još aždahe hodaju.
Haris.ba

#6680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

sabanss wrote: 12/05/2023 08:22 Samo istočne komšije imaju ovakav stepen mitomanije nastale godinama ispiranja mozga budalaštinama. Zamisli da živiš stvarni život u svijetu po kojem još aždahe hodaju.
Da li je zbog Vatikana, sumnjam. Ali, neko jeste pogurao da se sastanak odrzi.

Image

Pogledati ovaj drugi pasus i spominjanje "koalicije iz 1941".
sabanss

#6681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Baš me čudi da tadašnji London i Pariz su bili zabrinuti :lol:

Meni ovaj tip dokumenata ne predstavlja mnogo, iskreno sumnjam i u autentičnost ali pretpostavimo da jesu. Da smo raskrsnica većih sila i da smo najebali više puta zbog toga je opšte poznato, ali da su stranci razjebali Jugoslaviju je opasna teza. SFRJ je napravila i održavala hladnoratovska podjela i splet okolnosti, bila je dobra šansa za sve narode koji žive ovdje ali se raspala iz znamo kojih razloga. Njemačka, Francuska, Britanija nisu pomagali naravno. Sreća pa je Rusija bila tada preslaba inače bi nastradali vjerovatno još više.
Seyfo

#6682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Ma dobro, nije meni krivo niti sam ljubomoran. Nek su ušli oni, pa ćemo možda nekad i mi.

Isto kao recimo Slovenija i Hrvatska. Kad su Slovenci 2004.ušli u EU, počeli zajebavati Hrvate... Te se nešto vole, te ne vole,te prepucavaju, i na kraju su imali njihov amanet.

Peace :thumbup:

Ha ya.

PS A ovi gore dokumenti dokazuju da su zbog tih nekih starih ljubavi prvo dobili državu, jel, onako lijepu, sa toliko obale, mislim u toku rata "zeleno svjetlo" oko Oluje i tako to, pa puno godina poslije članstvo u EU.
Ecci
Vozim: Biciklam

#6683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Hrvati su uhapsili i osudili premijera, Sanadera, zbog korupcije.

Kad cemo mi jednog, bilo kojeg?

To je razlika izmedju nas i hrvata. Zato su oni u EU.
belfy

#6684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

sabanss wrote: 11/05/2023 18:18
elcaliente wrote: 11/05/2023 18:09

Rat je bio prije 30 godina, taj argument se ne pika.
Za kategorizaciju zemelja postoje parametri i ako oni kazu da smo i mi i Zambija i Jemen u istoj kategoriji onda je tako, ne treba nista romantizirati.
BiH je po svim parametrima od MMFa i UN zemlja u razvoju kao i Jemen. Svidjalo se to nama ili ne.
Problem je veci sto mi nemamo kapaciteta za vise, kao i BiH fudbalska repka.
Ja se sa ovim ne bih složio odnosno složio bih se djelomično. Najviše geografskim položajem, tradicijom, političkim momentom u jednom trenutku smo imali potencijal da napravimo iskorak. Nažalost mislim da nakon ovakvog gubitka ljudskog potencijala o kojem raspravljamo i na ovoj temi više nije ni važno. Teško da ćemo se izvući.
ne bih se ni ja slozio da nema kapaciteta, pogotovo ne da ga nije bilo. ali bih se isto slozio da ga sada sve manje i manje ima upravo iz razloga koje si naveo. ali... mozda nam se okrene curak, pa se ljudi krenu vracati i ulagati, kao sto je Irska prodisala... jer njima je povratak is USA bio tezi nego nama sto bi bio u slicnom scenariu u povratku nekih iz Slo, Au, De, Swe i ostalih... (pa cak i USA na kraju krajeva)
forumskivojnik

#6685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Haris.ba wrote: 12/05/2023 08:30
sabanss wrote: 12/05/2023 08:22 Samo istočne komšije imaju ovakav stepen mitomanije nastale godinama ispiranja mozga budalaštinama. Zamisli da živiš stvarni život u svijetu po kojem još aždahe hodaju.
Da li je zbog Vatikana, sumnjam. Ali, neko jeste pogurao da se sastanak odrzi.

Image

Pogledati ovaj drugi pasus i spominjanje "koalicije iz 1941".
Wir seien bereit, das Menschenmögliche zu tun, um Kroatien zu helfen. Kroazien müsse aber verstehen, daß wir in der Frage der Anekernnung nicht die Koalition von 1941, nämlich Deutschland, Italien und Ungarn wieder aufleben lassen könnten. Es sei ihm aber in zwei langen Gesprächen gelungen, den französischen Präsidenten Mitterrand in dieser Frage zu bewegen. Für ihn sei wichtig, daß niemand widerspreche, wenn Kroatien seine Unabhängigkeit erkläre.

Mi bismo bili spremni uciniti, ono sto je ljudski moguce, da pomognemo Hrvatskoj. Hrvatska, bi morala shvatiti, da u pitanju priznanja ne bismo mogli ozivjeti koaliciju iz 1941. godine, naime Njemacke, Italije i Madjarske. Ipak, uspjelo mu je (misli se na Bundeskanzler) u dva duga razgovora, pokrenuti francuskog predsjednika Mitterranda po tom pitanju. Za njega je vazno da niko ne proturjeci kada Hrvatska svoju neovisnost proglasi.
elcaliente

#6686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

belfy wrote: 12/05/2023 21:03
sabanss wrote: 11/05/2023 18:18

Ja se sa ovim ne bih složio odnosno složio bih se djelomično. Najviše geografskim položajem, tradicijom, političkim momentom u jednom trenutku smo imali potencijal da napravimo iskorak. Nažalost mislim da nakon ovakvog gubitka ljudskog potencijala o kojem raspravljamo i na ovoj temi više nije ni važno. Teško da ćemo se izvući.
ne bih se ni ja slozio da nema kapaciteta, pogotovo ne da ga nije bilo. ali bih se isto slozio da ga sada sve manje i manje ima upravo iz razloga koje si naveo. ali... mozda nam se okrene curak, pa se ljudi krenu vracati i ulagati, kao sto je Irska prodisala... jer njima je povratak is USA bio tezi nego nama sto bi bio u slicnom scenariu u povratku nekih iz Slo, Au, De, Swe i ostalih... (pa cak i USA na kraju krajeva)
Da je bilo kapaciteta napravilo bi se nesto, a ne bi baraz pa ispadanje bio vrh(politicki i ekonomski).
A izgovori zasto nije je klasicno looserski.

Sada vise niko nista ne ocekuje pa ljudi nisu vise ni razocarani, onaj kome je do promjena i boljeg zivota on spakuje kofere.
Last edited by elcaliente on 13/05/2023 12:20, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Hrvati su u EU zato što imaju more
Sve ostalo je šuplja i drugorazredno.
mali_balon

#6688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Eo u lidlu 14ojra sat.....slagac robe
Haris.ba

#6689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 13/05/2023 11:00 Hrvati su u EU zato što imaju more
Tako je. Zato i Albanija je vec godinama u EU. Ili, mozda joj more nije toliko lijepo ko hrvatsko?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 13/05/2023 12:49
Tako je. Zato i Albanija je vec godinama u EU. Ili, mozda joj more nije toliko lijepo ko hrvatsko?
Zato što pola Bavarske ljetuje u Istri, a ne u Draču
HelaS

#6691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

Crna Gora je još više vremena u EU, ima ljepše more :D
sabanss

#6692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

elcaliente wrote: 13/05/2023 10:57 Da je bilo kapaciteta napravilo bi se nesto, a ne bi baraz pa ispadanje bio vrh(politicki i ekonomski).
A izgovori zasto nije je klasicno looserski.

Sada vise niko nista ne ocekuje pa ljudi nisu vise ni razocarani, onaj kome je do promjena i boljeg zivota on spakuje kofere.
Dobro si... I pamet i mentalitet spada u kapacitet. Ja gledam samo ove prirodne resurse. Ljudskih sa normalnim razmišljanjem nije bilo dovoljno i ugušili su ih.

Ponekad upadnem u zamku i društvo sudim prema svom užem krugu ljudi zaboravljajući prosjek BH društva. Onda skontam da je dobro i gdje smo sada, moglo je i gore.
bitangeIprinceze

#6693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bitangeIprinceze »

HelaS wrote: 13/05/2023 12:52

Crna Gora je još više vremena u EU, ima ljepše more :D
Crna Gora možda ima ljepše more al zato brate ima drugog seljakluka i krkanluka da joj je džaba i to lijepo more.
forumskivojnik

#6694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

:lol: :lol: Hrvatska usla u EU zbog mora a ne zbog svoje krscanske tradicije?
Ima i Turska Sredozemno more, Egejsko more, Crno more pa opet ne mERe u EU jer ima istocnjacke obicaje i tradiciju, jer je islamska i muslimanska drzava. Tocka!
BiH nije ostavljena ni mogucnost da i do 2030 god. udje u hodnik za cekanje upravo zbog islama i muslimana.
Nas iskoristio nije samo onaj ko nije ni pokusao. Iskoristavaju nas za svoje geopoliticke interese i Turci, i Europljani, i Ameri, i Rusi a sada i Kinezi.
Za sicu su nas i kupovali i prodavali
elcaliente

#6695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

forumskivojnik wrote: 13/05/2023 15:07 :lol: :lol: Hrvatska usla u EU zbog mora a ne zbog svoje krscanske tradicije?
Ima i Turska Sredozemno more, Egejsko more, Crno more pa opet ne mERe u EU jer ima istocnjacke obicaje i tradiciju, jer je islamska i muslimanska drzava. Tocka!
BiH nije ostavljena ni mogucnost da i do 2030 god. udje u hodnik za cekanje upravo zbog islama i muslimana.
Nas iskoristio nije samo onaj ko nije ni pokusao. Iskoristavaju nas za svoje geopoliticke interese i Turci, i Europljani, i Ameri, i Rusi a sada i Kinezi.
Hoces da kazes da smo jeftina kurava ma cracku.
forumskivojnik

#6696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

elcaliente wrote: 13/05/2023 15:43
forumskivojnik wrote: 13/05/2023 15:07 :lol: :lol: Hrvatska usla u EU zbog mora a ne zbog svoje krscanske tradicije?
Hoces da kazes da su islam i muslimani jeftina kurava :-? ?
Ja napisah zbog cega, a ti namjerno okrenu u obrnutom smjeru dokazujuci sta mislis o islamu i muslimanima kao ravnopravnom clanu krscanske EU.
Zar Turci, kada se Osmansko carstvo raspadalo, BiH ne prodase Austrougarskoj 1878 na Berlinskom kongresu?
U BiH ne prestaje borba za moc i uticaj izmedju zapadne i istocne crkve, pri tome su islam i muslimani u pravilu iskoristavani kao treci tocak.
Zato su ovdje, a zbog geopolitickog utjecaja, prisutni i Europljani rimokatolici, i Rusi pravoslavni krscani, i Turci muslimani, ali i Ameri i Kinezi zbog politicke i ekonomske prevlasti u novom svjetskom poretku.
mali_balon

#6697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Ne mogu da vjeurejm o cemu raspravljate...samo vam fali onaj sta kaze da je ovo sve njemacka zakuhala s namjerom da izvuce radnu snagu iz Bosne
elcaliente

#6698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

forumskivojnik wrote: 13/05/2023 16:22
elcaliente wrote: 13/05/2023 15:43

Hoces da kazes da su islam i muslimani jeftina kurava :-? ?
Ja napisah zbog cega, a ti namjerno okrenu u obrnutom smjeru dokazujuci sta mislis o islamu i muslimanima kao ravnopravnom clanu krscanske EU.
Zar Turci, kada se Osmansko carstvo raspadalo, BiH ne prodase Austrougarskoj 1878 na Berlinskom kongresu?
U BiH ne prestaje borba za moc i uticaj izmedju zapadne i istocne crkve, pri tome su islam i muslimani u pravilu iskoristavani kao treci tocak.
Zato su ovdje, a zbog geopolitickog utjecaja, prisutni i Europljani rimokatolici, i Rusi pravoslavni krscani, i Turci muslimani, ali i Ameri i Kinezi zbog politicke i ekonomske prevlasti u novom svjetskom poretku.
BiH nije muslimanska drzava nit u njoj zive samo muslimani.
Ti si napisao da nema ko nas nije iskoristio.
Pa ne mozes iskoristiti nekoga ako taj ne zeli biti iskoristen.
Bosanci i Hercegovci zele biti iskoristeni, jer jednom kada te neko iskoristi onda je to neznanje, drugi put naivnost a treci ocigledno glupost ili ti se to svidja.

Znas kako kaze Eurythmics u svom popularnom stihu:
Some of them want to use you
Some of them want to get used by you.

Lopov iskoristio me a ja fina i postena, reci ce svaka kurava.
Alles-Tamam

#6699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

I jos uvijek pitate kada je pravo vrijeme da se iselite iz Bosne :-)
HelaS

#6700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

mali_balon wrote: 13/05/2023 16:28 Ne mogu da vjeurejm o cemu raspravljate...samo vam fali onaj sta kaze da je ovo sve njemacka zakuhala s namjerom da izvuce radnu snagu iz Bosne
Nije, Njemačka je zakuhala u Siriji, da izvuče sebi visokoobrazovane stručnjake :D
Post Reply