Ja ti samo kazem da mi imamo HDI index High a gradacija ide (very high, high, medium i low), uostalom zemlja prvog svijeta po tom indexu je Srbija i Crna Gora sada ja treba da poredim te dvije drzave i recimo Austriju, kao sto ti poredis Bosnu i Jemen?elcaliente wrote: ↑11/05/2023 18:09Rat je bio prije 30 godina, taj argument se ne pika.Tango556 wrote: ↑11/05/2023 18:04
Pa ja uopste nisam rekao da smo mi kao Spanija , Grcka ili Italija, nego da te zemlje popunjavaju budzetske rupe kreditima i EU poticajima. I ti si upravu za zgradu vijeca ministara i tramvaje iz Turske, kao sto sam rekao to se desavalo i vjerovatno ce se desavati jos toga, ali drzava kao drzava se moze sama finansirati. Ipak je zemlja razorena u ratu totalno, normalno da su drzave davale takvu vrstu pomoci. Da smo mi mogli i da mozemo bolje i to stoji.
Za kategorizaciju zemelja postoje parametri i ako oni kazu da smo i mi i Zambija i Jemen u istoj kategoriji onda je tako, ne treba nista romantizirati.
BiH je po svim parametrima od MMFa i UN zemlja u razvoju kao i Jemen. Svidjalo se to nama ili ne.
Problem je veci sto mi nemamo kapaciteta za vise, kao i BiH fudbalska repka.
Sto se mene tice ti nastavi misliti da su Bosna , Zambija i Jemen isto, ja sam proputovao dosta u Africi i Europi i sa terena ti mogu reci da nije ni blizu.