Da, uglavnom pobrojano najvažnije. Bilo ih je i par odličnih, a naslonjenih na razgovore s psiholozima i socijalnim radnicima, ali da ne tražim...wewa wrote:ovo je odlican clanakBanksy wrote:
Danasnji "feminizam"
- Banksy
#6676 Re: Danasnji "feminizam"
- Banksy
#6677 Re: Danasnji "feminizam"
Pa de, Rudanka je taman mjera.Škobo Habu wrote:
Goran Duhaček? So what? To je onaj što je jedno vrijeme pisao i za "BH Dane"?
Sada je trebam citirati Vedranu Rudan koja kaže da je optužba Stankovića kao "bijelog čovjeka na poziciji moći" običan kliše izvučen iz kakve feminističke litarature?
-
hladan.preminger
#6678 Re: Danasnji "feminizam"
vidjela veljača da se februari potkivaju pa i ona digla noge
-
Škobo Habu
#6679 Re: Danasnji "feminizam"
Pročitaj ponovo što sam napisao i u kojem kontekstu.wewa wrote: ja ni ne tvrdim nesto za sto nemam podataka, samo kazem da ne znam. ti si, pak, tvrdio a sad kazes da ne znas.
Čuj ja odaberem?onda kazes da samo postavljas pitanja, a zanimljivo da, kad je povod za emisiju u kojoj je jedna aktivistica za prava zena i pomoc zrtvama zlostavljanja okrutan zlocin nad maloljetnicom i sumnja na pristranost institucija sistema, jednako kao i Stankovic odaberes bas primjer Salme Hayek.
ali eto, jos cu ovaj put komentarisati Hollywood i ustaljene prakse, pa da se vratimo u svoje okruzenje, gdje zlostavlja ko koga stigne.
Ti si linkala članak iz Guardiana, a ja samo dao komentar. Pobogu...
Vidi jednu stvar - Amerika nije Afganistan. Komentar ti je totalno promašen i nije u duhu onoga o čemu se raspravlja. Razvodnjavaš temu.ispada da je jedini nacin da zene budu sigurne taj da ne izlaze iz kuca, bar ne bez muske pratnje. jer, ako progovore o svom zlostavljanju, onda ih se poziva na odgovornost, zasto su se dovele u situaciju da budu zlostavljane. na taj nacin se salje poruka da je prirodno da muskarci budu zlostavljaci, a zene zrtve i da drugaciji poredak u drustvu nije moguc. e tad stvari zbilja postaju degutantne. jer ne zelim dopustiti da slabici medju muskarcima optuzuju cijeli svoj rod za nasilne porive i nemogucnost njihovog kontrolisanja.
-
Škobo Habu
#6680 Re: Danasnji "feminizam"
Da se prepadne kada nasuprot njega sjedne žena.wewa wrote: a sta jos kaze Vedrana Rudan o diskusiji Stankovica i Veljace?
ili cemo se sluziti istom taktikom kao Stankovic, pa probirati recenice i primjere koji nam idu u korist?
Je l' Rudanova bila gost kod njega?
-
Škobo Habu
#6681 Re: Danasnji "feminizam"
Je l' mjera ko je kome koliko ideološki podoban ili šta?Banksy wrote:
Pa de, Rudanka je taman mjera.
- wewa
#6682 Re: Danasnji "feminizam"
jeste, ako ne i vise puta.Škobo Habu wrote:Da se prepadne kada nasuprot njega sjedne žena.wewa wrote: a sta jos kaze Vedrana Rudan o diskusiji Stankovica i Veljace?
ili cemo se sluziti istom taktikom kao Stankovic, pa probirati recenice i primjere koji nam idu u korist?
Je l' Rudanova bila gost kod njega?
tema je feminizam, mada se lako moze pogrijesiti posto uglavnom dominiraju nebuloze pokupljene kojekuda po internetu.Škobo Habu wrote:Pročitaj ponovo što sam napisao i u kojem kontekstu.wewa wrote: ja ni ne tvrdim nesto za sto nemam podataka, samo kazem da ne znam. ti si, pak, tvrdio a sad kazes da ne znas.
Čuj ja odaberem?onda kazes da samo postavljas pitanja, a zanimljivo da, kad je povod za emisiju u kojoj je jedna aktivistica za prava zena i pomoc zrtvama zlostavljanja okrutan zlocin nad maloljetnicom i sumnja na pristranost institucija sistema, jednako kao i Stankovic odaberes bas primjer Salme Hayek.
ali eto, jos cu ovaj put komentarisati Hollywood i ustaljene prakse, pa da se vratimo u svoje okruzenje, gdje zlostavlja ko koga stigne.![]()
Ti si linkala članak iz Guardiana, a ja samo dao komentar. Pobogu...![]()
Vidi jednu stvar - Amerika nije Afganistan. Komentar ti je totalno promašen i nije u duhu onoga o čemu se raspravlja. Razvodnjavaš temu.ispada da je jedini nacin da zene budu sigurne taj da ne izlaze iz kuca, bar ne bez muske pratnje. jer, ako progovore o svom zlostavljanju, onda ih se poziva na odgovornost, zasto su se dovele u situaciju da budu zlostavljane. na taj nacin se salje poruka da je prirodno da muskarci budu zlostavljaci, a zene zrtve i da drugaciji poredak u drustvu nije moguc. e tad stvari zbilja postaju degutantne. jer ne zelim dopustiti da slabici medju muskarcima optuzuju cijeli svoj rod za nasilne porive i nemogucnost njihovog kontrolisanja.
a ako hoces pricati o aktivizmu Jelene Veljace, o njenom cjelokupnom gostovanju kod Stankovica i povodu za njega, please do.
- Banksy
#6683 Re: Danasnji "feminizam"
U vezi čega? Ne razumijem. Kakva ideologija, čija?Škobo Habu wrote:Je l' mjera ko je kome koliko ideološki podoban ili šta?Banksy wrote:
Pa de, Rudanka je taman mjera.
- Banksy
#6684 Re: Danasnji "feminizam"
Zašto je ova izjava krajnje nekorektna govori Senka Sekulić Rebić, psihologinja udruge Ženska soba:
"Aleksandar Stanković pokazao je jasno i nerazumijevanje seksualnog nasilja i aroganciju što je posebno opasno jer je riječ o emisiji koja se emitira u prime timeu i na javnoj televiziji. Propitujući je li glumica Salma Hayek trebala prijaviti seksualno uznemiravanje, kad je to trebala, zašto nije odmah nego nakon više godina i komentirajući kako u tome nema logičnosti, Stanković je, za početak, uzeo pravo da govori o iskustvu žrtve o kojem nikako ne može ništa znati.
A pristupajući žrtvi na taj način, načinio je dvostruku štetu. Govoreći kao novinar javne televizije, nije načinio štetu samo žrtvi, u smislu sekundarne traumatizacije, nego i društvu, u smislu relativizacije odgovornosti počinitelja za nasilje. Što nam jasno pokazuje kakav je stav našeg društva prema odgovornosti za seksualno nasilje, odnosno pokazuje konstantno prebacivanje odgovornosti na leđa žrtve. U trenutku kad počinje propitivati njezinu odluku stvorio je apologetski trenutak za Harveya Weinsteina. Diskreditira glumicu koja je žrtva jer propitujue zašto je ona učinila ili nije učinila nešto. A ne propituje se zašto je H. Weinstein učinio ovo i ono. Govoreći na taj način i još k tome iz pozicije novinara javne televizije pokazuje da smo mi kao društvo stali na stranu svih počinitelja.
Osnova svakog seksualnog nasilja je izostanak voljnog, informiranog, dobrovoljnog, entuzijastičnog pristanka. Kad Stanković kao čovjek čija pozicija prepostavlja da obrazovan, informiran, upućen postavi pitanje koja je razlika između udvaranja i seksualnog uznemiravanja, to je znak u kakvom društvu živimo."
-
Škobo Habu
#6685 Re: Danasnji "feminizam"
Rudanka nije u pravu ili šta?Banksy wrote: U vezi čega? Ne razumijem. Kakva ideologija, čija?
- Banksy
#6686 Re: Danasnji "feminizam"
RudankaŠkobo Habu wrote:Rudanka nije u pravu ili šta?Banksy wrote: U vezi čega? Ne razumijem. Kakva ideologija, čija?
evo ti i i Hodaka i Mice Trofrtaljke,
https://projektvelebit.com/jelena-velja ... je-callas/
i Raspudića
https://hms.ba/nino-raspudic-crni-stank ... -si-bijel/
Bujanec je tu, svi su na istoj ''sukobljenoj strani'', bujrum.
-
Škobo Habu
#6687 Re: Danasnji "feminizam"
Pa, je li drhtao pred njom? Kako se držao?wewa wrote: jeste, ako ne i vise puta.
O tome i govorim cijelo vrijeme.a ako hoces pricati o aktivizmu Jelene Veljace, o njenom cjelokupnom gostovanju kod Stankovica i povodu za njega, please do
- wewa
#6688 Re: Danasnji "feminizam"
blago zbunjeno bi mozda bio najblizi opis.Škobo Habu wrote:Pa, je li drhtao pred njom? Kako se držao?wewa wrote: jeste, ako ne i vise puta.
O tome i govorim cijelo vrijeme.a ako hoces pricati o aktivizmu Jelene Veljace, o njenom cjelokupnom gostovanju kod Stankovica i povodu za njega, please do
koja tacno tvoja recenica se tice aktivizma Jelene Veljace i slucaja brutalnog zlostavljanja u Zadru?
-
Škobo Habu
#6689 Re: Danasnji "feminizam"
Stani, je l' ti stvarno nekoga kojega su do jučer oslovljavali kao "četnikom", "Yugo-Srbinom" stavljaš u isti koš sa ovom gore galerijom likova?Banksy wrote:
Rudanka
i Raspudića
I to upravo neki od ovih navedenih.
-
Škobo Habu
#6690 Re: Danasnji "feminizam"
Pogledaj što sam citirao i što je boldano u tvom postu, pa ti možda bude jasnije o čemu smo počeli raspravljati.wewa wrote: blago zbunjeno bi mozda bio najblizi opis.
koja tacno tvoja recenica se tice aktivizma Jelene Veljace i slucaja brutalnog zlostavljanja u Zadru?
Vrati se dvije stranice, podsjeti se.
- wewa
#6691 Re: Danasnji "feminizam"
evo, moj problem s nasom diskusijom je u tome sto ne vidim razloga ni potrebe da se bavim(o) Stankovicem kad je toliko uzasnih prica o zlostavljanju oko nas.Škobo Habu wrote:Pogledaj što sam citirao i što je boldano u tvom postu, pa ti možda bude jasnije o čemu smo počeli raspravljati.wewa wrote: blago zbunjeno bi mozda bio najblizi opis.
Vrati se dvije stranice, podsjeti se.
- Banksy
#6692 Re: Danasnji "feminizam"
Ne, naravno.Škobo Habu wrote:Stani, je l' ti stvarno nekoga kojega su do jučer oslovljavali kao "četnikom", "Yugo-Srbinom" stavljaš u isti koš sa ovom gore galerijom likova?Banksy wrote:
Rudanka
i Raspudića
I to upravo neki od ovih navedenih.
Kako si rekao da:
nudim ti viđenje i druge ''sukobljene strane''. Ako ti je slučajno promaklo. Raspudić, Hodak, Bujanec, Hrvatski tjednik, itd.
pokušavam da razumijem obje "sukobljene" strane u ovom slučaju.
A Aca Faca nije ni na jednoj strani. Nedovoljno je inteligentan da ga bilo koja od njih vrbuje, šta će im, ali dovoljno inteligentan da u prime timeu državne televizije opstaje decenijama, s posebnim, tajnim ugovorima, rezerviranim samo za zvijezde programa.
I to kao Srbin. Na što nas je i ovaj put podsjetio, ako je ko zaboravio, jadničak, ugroženi.
https://www.jutarnji.hr/spektakli/domac ... u/9534452/
A sve dok ga hrvatska televizija drži kao zvijezdu i pokaz svijetu o svojoj tobožnjoj multiblabla, u stvarnosti sasvim bezopasnog, benignog i estradno bezazelnog, s povremenim tupim ispadima poput ovog, koji su, kao i uvijek, izvrsna prilika da se istinski sukobljene strane ponovo i dodatno antagoniziraju. Pred izbore, idealno.
-
Škobo Habu
#6693 Re: Danasnji "feminizam"
Možemo i o tome. Pucaj!wewa wrote:
evo, moj problem s nasom diskusijom je u tome sto ne vidim razloga ni potrebe da se bavim(o) Stankovicem kad je toliko uzasnih prica o zlostavljanju oko nas.
- wewa
#6694 Re: Danasnji "feminizam"
Škobo Habu wrote:Možemo i o tome. Pucaj!wewa wrote:
evo, moj problem s nasom diskusijom je u tome sto ne vidim razloga ni potrebe da se bavim(o) Stankovicem kad je toliko uzasnih prica o zlostavljanju oko nas.
ili danasnji highlightwewa wrote:meanwhile in Bosnia and Croatia...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ispraca ... /191009004
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/crn ... upu-497832
https://tuzlanski.ba/crna-hronika/danas ... -bjekstvu/
https://www.rama-prozor.info/clanak/dvi ... cama/50775
https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kr ... e/9480887/
ali hajde da pricamo u unisex wc-ima u Americi.
https://www.espreso.rs/vesti/hronika/34 ... -ginekolog
-
Škobo Habu
#6695 Re: Danasnji "feminizam"
Realno gedajući, možda Stanković jeste potrošen kao novinarsko ime i prezime, ali bez obzira na to, mislim da je on do sada bio bezbroj puta meta na koju su odaslane razne šovinističke, rasističke, primitivne i krajnje degutantne uvrede da zaslužuje barem minimum empatije kao takav.Banksy wrote:
A sve dok ga hrvatska televizija drži kao zvijezdu i pokaz svijetu o svojoj tobožnjoj multiblabla, u stvarnosti sasvim bezopasnog, benignog i estradno bezazelnog, s povremenim tupim ispadima poput ovog, koji su, kao i uvijek, izvrsna prilika da se istinski sukobljene strane ponovo i dodatno antagoniziraju. Pred izbore, idealno.
Zato ću ti, bez ikakvog daljeg uvijanja, reći jasno: zajebi Veljaču, draži mi je Stanković.
Ta me vaša rodna podjela na jači i slabiji pol uopšte ne pogađa.
-
kakavdanakneiskustvu
#6696 Re: Danasnji "feminizam"
Škobo Habu wrote:Realno gedajući, možda Stanković jeste potrošen kao novinarsko ime i prezime, ali bez obzira na to, mislim da je on do sada bio bezbroj puta meta na koju su odaslane razne šovinističke, rasističke, primitivne i krajnje degutantne uvrede da zaslužuje barem minimum empatije kao takav.Banksy wrote:
Zato ću ti, bez ikakvog daljeg uvijanja, reći jasno: zajebi Veljaču, draži mi je Stanković.
Ta me vaša rodna podjela na jači i slabiji pol uopšte ne pogađa.
-
Škobo Habu
#6697 Re: Danasnji "feminizam"
Koliko sam shvatio iz naslova sve žrtve su žene?wewa wrote:Škobo Habu wrote:Možemo i o tome. Pucaj!wewa wrote:
evo, moj problem s nasom diskusijom je u tome sto ne vidim razloga ni potrebe da se bavim(o) Stankovicem kad je toliko uzasnih prica o zlostavljanju oko nas.ili danasnji highlightwewa wrote:meanwhile in Bosnia and Croatia...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ispraca ... /191009004
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/crn ... upu-497832
https://tuzlanski.ba/crna-hronika/danas ... -bjekstvu/
https://www.rama-prozor.info/clanak/dvi ... cama/50775
https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kr ... e/9480887/
ali hajde da pricamo u unisex wc-ima u Americi.
https://www.espreso.rs/vesti/hronika/34 ... -ginekolog
To implicira da imamo stepen ubistava žena kao Indija ili da smo najmanje ženomrzačko društvo tipa Saudijske Arabije?
- wewa
#6698 Re: Danasnji "feminizam"
tema je feminizam, ne crna hronika.Škobo Habu wrote:
Koliko sam shvatio iz naslova sve žrtve su žene?
To implicira da imamo stepen ubistava žena kao Indija ili da smo najmanje ženomrzačko društvo tipa Saudijske Arabije?
osim toga, zvanicna statistika kaze da su zene u nasoj regiji dominantna grupa medju zrtvama porodicnog nasilja.
ne vidim zasto bismo se poredili sa drustvima gorim od nas, kad mozemo napredovati prema onim koja su uredjenija i sigurnija za svoje gradjanke i gradjane.
ali u jednom si u pravu, partijarhat je zivahan i kod nas i u zemljama koje pominjes.
-
Škobo Habu
#6699 Re: Danasnji "feminizam"
Ono što si linkala i jeste crna hronika.wewa wrote: tema je feminizam, ne crna hronika.
Može l' malo statistike za ove tvoje tvrdnje, barem što se BiH tiče. Omjer prema rodnoj pripadnosti, recimo.osim toga, zvanicna statistika kaze da su zene u nasoj regiji dominantna grupa medju zrtvama porodicnog nasilja.
ne vidim zasto bismo se poredili sa drustvima gorim od nas, kad mozemo napredovati prema onim koja su uredjenija i sigurnija za svoje gradjanke i gradjane.
ali u jednom si u pravu, partijarhat je zivahan i kod nas i u zemljama koje pominjes.
I, da, patrijahalno samo društvo. To se da vidjeti sa najbližeg Zemljinog satelita.
- Banksy
#6700 Re: Danasnji "feminizam"
To si mogao reći odmah, umjesto da glumiš nespretno biranje ''sukobljenih strana''.Škobo Habu wrote:
Stanković je teža papčina, ali što je još gore, on je i teška, estradna gluperda (nešto poput Sergeja Trifunovića, recimo).
Ne razumijevajući suštinu, u ovom slučaju, svojim plitkim upadicama i površnim opservacijama - gdje je, nesretnik, mislio da lucidno suprotstavlja mišljenje i potiče raspravu - srozao je vrlo ozbiljnu i u Hrvatskoj u zadnje vrijeme vrlo akutnu, a zapravo hroničnu temu na tabloidni FB nivo Slavena Letice i Mice Trofrtaljke, dajući pritom šlagvort i novu priliku crnokošuljašima i sličnom talogu da se iživljavaju nad svojim uobičajenim ciljnim grupama zlostavljanja i luduju kako su navikli. I što je najgore, glupan, sigurna sam, toga i dalje nije svjestan.
Zašto je ova izjava krajnje nekorektna govori Senka Sekulić Rebić, psihologinja udruge Ženska soba:
"Aleksandar Stanković pokazao je jasno i nerazumijevanje seksualnog nasilja i aroganciju što je posebno opasno jer je riječ o emisiji koja se emitira u prime timeu i na javnoj televiziji. Propitujući je li glumica Salma Hayek trebala prijaviti seksualno uznemiravanje, kad je to trebala, zašto nije odmah nego nakon više godina i komentirajući kako u tome nema logičnosti, Stanković je, za početak, uzeo pravo da govori o iskustvu žrtve o kojem nikako ne može ništa znati.
A pristupajući žrtvi na taj način, načinio je dvostruku štetu. Govoreći kao novinar javne televizije, nije načinio štetu samo žrtvi, u smislu sekundarne traumatizacije, nego i društvu, u smislu relativizacije odgovornosti počinitelja za nasilje. Što nam jasno pokazuje kakav je stav našeg društva prema odgovornosti za seksualno nasilje, odnosno pokazuje konstantno prebacivanje odgovornosti na leđa žrtve. U trenutku kad počinje propitivati njezinu odluku stvorio je apologetski trenutak za Harveya Weinsteina. Diskreditira glumicu koja je žrtva jer propitujue zašto je ona učinila ili nije učinila nešto. A ne propituje se zašto je H. Weinstein učinio ovo i ono. Govoreći na taj način i još k tome iz pozicije novinara javne televizije pokazuje da smo mi kao društvo stali na stranu svih počinitelja.
Osnova svakog seksualnog nasilja je izostanak voljnog, informiranog, dobrovoljnog, entuzijastičnog pristanka. Kad Stanković kao čovjek čija pozicija prepostavlja da obrazovan, informiran, upućen postavi pitanje koja je razlika između udvaranja i seksualnog uznemiravanja, to je znak u kakvom društvu živimo."