juga 1950.-1990.
- Dozer
#6676 Re: juga 1950.-1990.
Ziv bio, a i to te vec ranije upitah na ovu tvoju istu konstataciju - gdje si naveo te realne primjere? O cemu? U cemu?
Sve sto i jesi naveo, ekspresno ti se dokazalo da je netacno. I to ne samo ja, nego i drugi forumasi.
"Konkretni" primjeri ti se svode na floskularenje, moj Fudo... A to je upravo ono sto mantraju ovi nehljebi vec 27 godina...
I, ja nigdje nisam rekao "glupi Bosnjo". Izvini, ali nemoj mi utrpavati rijeci koje ja nisam napisao. NIti takvo nesto, uostalom, ni mislim.
Ja sam vrlo eksplicitno napisao na koga se tacno odnosi moj komentar - SDA minderase i njihove sljedbenike. Ako ti smatras da su u tome svi Bosnjaci, onda je to do tebe, ne do mene.
Moj obicaj nije etiketiranje i ad hominem, niti je ikada bio. Samo iznosim cinjenicno stanje.
Sve sto i jesi naveo, ekspresno ti se dokazalo da je netacno. I to ne samo ja, nego i drugi forumasi.
"Konkretni" primjeri ti se svode na floskularenje, moj Fudo... A to je upravo ono sto mantraju ovi nehljebi vec 27 godina...
I, ja nigdje nisam rekao "glupi Bosnjo". Izvini, ali nemoj mi utrpavati rijeci koje ja nisam napisao. NIti takvo nesto, uostalom, ni mislim.
Ja sam vrlo eksplicitno napisao na koga se tacno odnosi moj komentar - SDA minderase i njihove sljedbenike. Ako ti smatras da su u tome svi Bosnjaci, onda je to do tebe, ne do mene.
Moj obicaj nije etiketiranje i ad hominem, niti je ikada bio. Samo iznosim cinjenicno stanje.
-
Fudo387
#6677 Re: juga 1950.-1990.
Dobro, haj, prihvatam izvinjenje.Dozer wrote:Ziv bio, a i to te vec ranije upitah na ovu tvoju istu konstataciju - gdje si naveo te realne primjere? O cemu? U cemu?
- spreca
#6678 Re: juga 1950.-1990.
Ja mislio zaratilo se......sto se tice Slovenije poznam stanje u Slo veoma dobro i mogu reci da su sada jaci ekonomski od ostatka bivse juge i to jednom rukom
...Gorenje je Gigant ......evo ga u rusiji na trzistu od 150 miliona stnovnika cak ovdje imaju i proizvodnju Hladilnika...zatim Ukraina isto oko 50 milona stanovnika i to je skupa samo u ove dvije drzave 200 miliona...eno i u srbiji rade hladilnike i jos neke stvari...znam o gorenju sve ko svoj dzep....pogotovu ovu moskovsku filijalu.....ko je bio u Velenju skoro mogao je vidjeti koji je tu ogromni kompleks...kad se kaze Gorenje nemisli se samo na Velenje u mnogim drzavama imaju proizvodnju kao npr u Ceskoj i Slovackoj i mnoge druge slovenske firme proizvodne koje kad negdje vidite naziv i neznate da su slovenske...zato nemoj te bezveze pricati o Sloveniji i pljuvati jer znate kako izgleda nasa barustina ...nevalja se rugati drugima
- Dozer
#6679 Re: juga 1950.-1990.
Pa nisam se izvinjavao. Nemam za sta, pobogu
Procitaj moje komentare, vidjeces da te nigdje nisam direktno prozvao za bilo sta. Osim onoga za dijasporu, ali to je bezze, nije neka prozivka, a pogotov ne vrijedjanje.
Iskreno, meni je drago ako si se ti tamo snasao, kao i za bilo kojeg drugo Bosanca vani. Realno, ispada da je pametniji svako ko je otisao odavde. Ali, bude malo uvredljivo kada ljudi poput tebe na neki nacin brane ovo s(r)tanje ovdje i one koji ga prave ovakvim, ali - izvana.
Ne ide, jbg... Ako nista drugo, a ono - nije fer.
Jos je gore i poraznije ako vi otamo glasate za ove nehljebe ovdje, i tako im pomazete da nastave hebati sve nas ovdje. Sve ja kontam, domovina, narod, vjera, ovo, ono, ali naprosto to ne ide.
Zamisli da mi odavde glasamo tamo kod tebe za nekakve hajvane koji se tebi seru svakodnevno u zivot... A mi od toga nemamo ama bas nista, nego eto... "Nasi" su, pa mi to malo, 'nako...cisto da se prepucavamo s onim nekim drugim tamo, a ni s njima zapravo nemamo nikakvog dodira, ni mi ni nas zivot...
Ali, vi ovo nikako da shvatite, a time samo produzavate nasu agoniju ovdje. A vama se, u sustini, zivo hebe jer vas se sve to nikako ne dotice.
Jesam li pogrijesio nesto u ovome?
Procitaj moje komentare, vidjeces da te nigdje nisam direktno prozvao za bilo sta. Osim onoga za dijasporu, ali to je bezze, nije neka prozivka, a pogotov ne vrijedjanje.
Iskreno, meni je drago ako si se ti tamo snasao, kao i za bilo kojeg drugo Bosanca vani. Realno, ispada da je pametniji svako ko je otisao odavde. Ali, bude malo uvredljivo kada ljudi poput tebe na neki nacin brane ovo s(r)tanje ovdje i one koji ga prave ovakvim, ali - izvana.
Jos je gore i poraznije ako vi otamo glasate za ove nehljebe ovdje, i tako im pomazete da nastave hebati sve nas ovdje. Sve ja kontam, domovina, narod, vjera, ovo, ono, ali naprosto to ne ide.
Zamisli da mi odavde glasamo tamo kod tebe za nekakve hajvane koji se tebi seru svakodnevno u zivot... A mi od toga nemamo ama bas nista, nego eto... "Nasi" su, pa mi to malo, 'nako...cisto da se prepucavamo s onim nekim drugim tamo, a ni s njima zapravo nemamo nikakvog dodira, ni mi ni nas zivot...
Ali, vi ovo nikako da shvatite, a time samo produzavate nasu agoniju ovdje. A vama se, u sustini, zivo hebe jer vas se sve to nikako ne dotice.
-
Fudo387
#6680 Re: juga 1950.-1990.
Jesi.Dozer wrote:Pa nisam se izvinjavao. Nemam za sta, pobogu![]()
![]()
![]()
Ne glasam.
Nema potrebe.
- Dozer
#6681 Re: juga 1950.-1990.
Ako je tako, svaka cast. Iskreno. Jos samo da ubijedis u isto sve nase tamo koje znas....
Osim ako pod "nema potrebe" nisi mislio na to da nema potrebe jer ovdje, a i vani, ima sasvim dovoljno onih koji ce ovdje na vlasti odrzati "tvoje"...
Osim ako pod "nema potrebe" nisi mislio na to da nema potrebe jer ovdje, a i vani, ima sasvim dovoljno onih koji ce ovdje na vlasti odrzati "tvoje"...
Last edited by Dozer on 27/01/2018 23:01, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#6682 Re: juga 1950.-1990.
da obnovimo gradivo
- Dozer
#6683 Re: juga 1950.-1990.
Ih, UNIS sam zaboravio... 
Ima li kakva mapa s danasnjim BH kompanijama svjetskog ranga...?
-
Fudo387
#6684 Re: juga 1950.-1990.
Pa sad, ne poznajem nikog koga to vise uopste zanima.Dozer wrote:Ako je tako, svaka cast. Iskreno. Jos samo da ubijedis u isto sve nase tamo koje znas....
Bosna se olako odrekla velikog broja ljudi, uglavnom vodjena nasom tradicionalnom seljackom krkanskom pamecu. Taaaasss tiii suuupakkkk jedan dijasporski.
Ljudima je pun qrac i Bosne, i Amerike, hrvu se sa zivotom kako znaju i umiju. Dodju da vide oca, mater, i haj’ nazad. Vecina bi najradije u tri pizde materine.
Ima jos par hajvana kojima to jos nesto znaci, izmedju ostalog i moja malenkost, mada, realno, ne znam ni ja koji mi je qrac i sto to sve pratim. Ma lud, nema sta drugo.
- Edin H.
#6685 Re: juga 1950.-1990.
Gorenje nema sansi da bilo sta kupim nakon one pljacke stedisa Ljubljanske banke u BiH.
- Maraschino
#6686 Re: juga 1950.-1990.

Nisam odavno vidio ovu slicicu.
Sta ona u stvari predstavlja? Koliko smo imali firmi? Ne vide se rudnici jer su oni pod zemljom.
Danas jedna Gracanica i Tesanj(Srebrenik i Gradacac su viska) imaju vise firmi nego cijela prijeratna BiH. Da im se ''naredi'' mogli bi zaposliti sve nezaposlene i tako bi prosirili svoje djelatnosti.
- spreca
#6687 Re: juga 1950.-1990.
ima Bakir&Cirilo&Rudonja CompanyDozer wrote:Ih, UNIS sam zaboravio...
- spreca
#6688 Re: juga 1950.-1990.
To ozbiljno ili se zezas?Maraschino wrote:
Nisam odavno vidio ovu slicicu.![]()
Sta ona u stvari predstavlja? Koliko smo imali firmi? Ne vide se rudnici jer su oni pod zemljom.![]()
Danas jedna Gracanica i Tesanj(Srebrenik i Gradacac su viska) imaju vise firmi nego cijela prijeratna BiH. Da im se ''naredi'' mogli bi zaposliti sve nezaposlene i tako bi prosirili svoje djelatnosti.
- spreca
#6689 Re: juga 1950.-1990.
a ja svoju ustedjevinu drzim u Ljubljanskoj aimao sam racun i prije rata kod njihEdin H. wrote:Gorenje nema sansi da bilo sta kupim nakon one pljacke stedisa Ljubljanske banke u BiH.
- Maraschino
#6690 Re: juga 1950.-1990.
Koliko je tvoja opstina imala prije rata firmi a koliko sada?spreca wrote: To ozbiljno ili se zezas?
- spreca
#6691 Re: juga 1950.-1990.
Najaca firma u mojoj opstini je napravljena prije rata a isad je najacaMaraschino wrote:Koliko je tvoja opstina imala prije rata firmi a koliko sada?spreca wrote: To ozbiljno ili se zezas?
- Edin H.
#6692 Re: juga 1950.-1990.
E j... gaspreca wrote:a ja svoju ustedjevinu drzim u Ljubljanskoj aimao sam racun i prije rata kod njihEdin H. wrote:Gorenje nema sansi da bilo sta kupim nakon one pljacke stedisa Ljubljanske banke u BiH.
- drndalo
#6693 Re: juga 1950.-1990.
Da potkuham...Edin H. wrote:E j... gaspreca wrote:a ja svoju ustedjevinu drzim u Ljubljanskoj aimao sam racun i prije rata kod njihEdin H. wrote:Gorenje nema sansi da bilo sta kupim nakon one pljacke stedisa Ljubljanske banke u BiH.
KO JE DOZVOLIO NLB-u da bez povrata stare dev. stednje Stare Ljubljanske Banke otvori Novu Ljubljansku Banku u BiH?
Tito? Komunisti? Djuro Pucar? Nijaz Durakovic? Ili neki drugi hohstapleri?
- Maraschino
#6694 Re: juga 1950.-1990.
Uh sta ti nadrobi.spreca wrote:Najaca firma u mojoj opstini je napravljena prije rata a isad je najacaMaraschino wrote:Koliko je tvoja opstina imala prije rata firmi a koliko sada?spreca wrote: To ozbiljno ili se zezas?znaci Titina firma
...aliza usporedbu za ono sto si naveo Tz je recimo imala :Aidu,Soda so,Termoelektranu,Siporeks Hak 1 i 2 ,Transturist putnicki saobracaj i spediciju,TTU,Livnica,Koksara,Cementara,Hidrotehnika,Gradina sve bolnice i domovi zdravlja iz Titina vakakta skole sve,Fakulteti Remont Montaza Tuzla i jos mnogo toga a sad se jos sjeti sta su imali Gracanica,Tesan, i Srebrenik do rata odnosno sta su nasledili...Fring iz gracanice kupise rusi.....a ja sam se trudio da ih uvedem na rusko trziste u jeku stanogradnje u rusiji nebi mogli napraviti kranova koliko su ih mogli prodati nemoj te se ba ljudi sprdati sa onim u cemu ste i vi ucestvovali gradili mnogi od vas...niste se vi rodili posle rata
Imao si tri tvornice i cetvrtu onu tekstilnu sto nisu znali ni od koga nabaviti repromaterijal ni kome prodati gotov proizvod ali su zaposlili 150 zena.
Danas ta opstina ima 15-20 manjih firmi. Ta sto dobro posluje(iz Titinog vremena) danas posluje jos bolje i sa vise radnika.
...nije poenta u tome. Danas skoro da i nema velikih firmi(pogledaj u Sloveniji koliko ih je propalo) nego se ide na srednja i mala preduzeca. Ne mozemo bez kritike reci da je sve bio med i mlijeko u Titino vrijeme a danas nista ne valja. Sredina je negdje izmedju. Cinjenica je da nemamo politicare koji bi mogli mnogo bolje od ovoga sto imamo. Svi su se mijenjali i sve gori od goreg. Nista nije crno i nista nije bijelo. Uvijek je jedna nijansa sive.
-
kiligonzales
#6695 Re: juga 1950.-1990.
Piupiu mi je pravimo vecom nego sto je bila. Nastala je ratom, krvlju, diktaturom i na onome sto je zajednicko mnogim komunistickim rezimima, a to su zlocini, represija, jednoumlje. Sad mi samo reci da to nije tacno i zazmiri na cinjenice.piupiu wrote:Balkanski je diskurs uvijek bio pun logičkih pogrešaka. Moram reći da mene ovakvi argumenti i rastužuju i nerviraju. Em su redukcionistički, em su isključivi... Nešto što se raspalo nije moglo valjati. Jbt raspala se carstva i carstva... ili i vi mislite da je ovo kraj historije i da dalje nema? Da se vise niko i nista nece raspadati?kakavdanakneiskustvu wrote:tacnokiligonzales wrote:
Da je valjala koliko je mi idealiziramo, nebi joj kraj onakav bio
Da reduciram ovaj argument na pojedničano i do apsurda - na pr. ta je žena odgojila desetoro djece, brinula se za svoje roditelje i svekra i svekrvu nakon muzevljeve smrti, herojski je radila na zemlji da se prehrane... i na kraju je ubio pijani djever. Da je valjala, ne bi je pijani djever ubio. Da je Amerika valjala, ne bi živjela na otetoj zemlji od rata i pljačke, ali živi i nikako da se raspadne, pa onda to mora da valja?
Nama ovdje stvarno fali malo manje svih vrsta mitologiziranja i nebinarnog razmišljanja, to ili-ili ljudima konstatno dolazi glave. Tačno vidimo da se na Balkanu slabo čita Marks, a od njega na ovu temu teško da ima boljeg, pa ga valjda zato samo i čitaju na Zapadu... ovdje se svakako slabo i čita i misli.
Posto je u svim skoro komunistickim zemljama masovni volonterski rad bio prva pokretacka snaga razvoja ekonomije, takve akcije nisu mogle zaobici ni Jugu. Pored toga na ruku njenom razvoju je isao i njen polozaj, sve sto je bilo blizu Evropi, opet se razvijalo dobro u odnosu na ono sto je bilo georafski dalje od nje. To je zemlji bez puteva, zeljeznica, industrije, infrastrukture dalo zamah, medjutim to nije moglo odrzati ekonomiju Juge, iako jeste donjelo inicijalan razvoj nakon drugog svijetskog rata. Zato se krenulo sa samoupravljanjem i planiranjem ekonomije u godinama nakon toga. Jednom se Juga ugurala u 20 ekonomija u Evropi, a u svijetu nikada i to pedesetih godina proslog vijeka. Medjutim da bi se rast odrzao, a industrija i infrustruktura nastavila graditi, moralo se uletiti u kredite. Problem je dosao jer su mislili da ce sa porastom proizvodnje porasti i profit, a ekonomija sazriti, sto se nije desilo, jer visak proizvodnje ne prodaje proizvod vec kvalitet, planirana proizvodnja, marketing i prodaja. Ono sto je dobro od te ekonomije je bilo sto je za razliku nego danas imala sopstvenu proizvodnju najrazlicitijih proizvoda, ali mana je bila sto ti proizvodi nisu mogli donjeti profit izvan Juge, nerealna proizvodnja, njen rast, losa prodaja su rezultirali stvaranjem novih dugova i porazima na stranom trzistu. Iako je Tito sa Nesvrstanima pokusao Jugoslaviju uciniti bitnim izvoznikom znanja i usluga, to nije pomoglo problemu nezaposlenosti u Jugi i ubijanju neravnoteze u razvijenosti jugoslovenskih republika i uopste razliku kvalitete zivota i razvijenosti u gradu i na selu. U Jugi smo prakticno imali prve odlaske mladih koji su cinili najvecim dijelom nezaposlenu populaciju tada, prvo se trbuhom za kruhom kretalo u manjim sredinama, danas takvo sto imamo i u manjim i u vecim sredinama jer nam je ekonomija u gorem sosu. U Trebali spomenuti da taj samoupravljacki model ekonomije nikada nije bio lisen uticaja politike i da je i tada bilo zloupotrebe pozicija, kao i korupcije, ali radnici su svakako imali vise prava i cesce su se borili za ista kroz strajkove. Drzava je ogranicavala prava na privatnu imovinu, tako da se nije moglo posjedovati vise nego sto je zakonski propisano, dok danas mozes posjedovati sve sto mozes opravdati. Dosta toga se otelo privatnog, tj. nacionaliziralo i kolektiviziralo, ali jbg kome je to smetalo osim ostecenima, ako je donosilo kakvu takvu socijalnu ravnotezu? Drustvo je imalo cenzuru, a sto se nekome nije svidjelo moglo se okarakterisati sundom ili zabraniti.Da ne govorimo da je sistem imao svoju propagandu, ali bome i svoje nacine borbe protiv neistomisljenika. Sve mane drzave i nesavrsenstvo jugoslovenske ekonomije toga doba moze se vidjeti i u jugoslovenskoj kinematografiji i zajebancijama tipa "ne cveta cvece u nase preduzece" u slobodnijim 80-tim, kada je zbog nezadovoljstva cesto bilo javnih kritika toga ekonomskog modela. Svo to ekonomsko stanje je generiralo nezadovoljstvo u drzavi, te bila hrana nacionalizmu kasnije. Kada se iz aspekta danasnjice pogleda na proslost, ljudi zaborave inflacije, bankrote, mjere stednje, mmf, nestasice goriva, hrane, nerazvijenost mnogih sela, redukcije struje i vode u njima, nedostatak infrastrukture, tu bijedu zivota van vecih gradova i uopste lose kvalitete zivota po selima. Jedna od vecih mana Jugoslavije je ta, sto je odgojena na kultu samo jednog covjeka i kada je taj covjek umro i ona je pocela odumirati za njim.
Marksov model je pao pred kapitalizmom i liberalizmom, svo to potenciranje ekonomske jednakosti, davanja vecih prava radniku, zajednickoj kontroli sredstava proizvodnje, odricanje od historije drustvenih poredaka u korist komunistickog poretka, te nametanje sopstvene istine, nije unaprijedilo kvalitetu zivota gradjana tih zemalja, niti donjelo pribliznu slobodu i blagostanje koje su uzivali mahom kritikovani truhli kapitalisti Zapada.
Jos da napomenem, ko se usudio Tita kritikovati radi milijardi koje su potrosene u propagandu straha i betoniranju bunkera i baza po Jugoslaviji, dok su mnoga sela cekala prvu rasvijetu ili cestu po Jugi? Jedini ko je bio paranoicniji od njega je Enver Hodza, taj je zido sve ko i on, plus na stotine hiljada bunkera po granici Albanije.
Slazem se ja s tobom, da nije sve tako crno i bijelo, nesto je i sivo, ali mitova o jakoj i mocnoj Jugoslaviji bilo je tovar. Ta drzava je imala svojih vrlina i mana.Ne raspadaju se drzave u punoj snazi, vec one ogrezle u svojoj slabosti. Jugoslavija ih je imala dosta.
-
kiligonzales
#6696 Re: juga 1950.-1990.
Cinjenice su sljedece da za ovo sranje danas su odgovorni zeleni vecinom ili ti ga minderasi i njihovi sljedbenici, pa onda i crveni i njihovi sljedbenici jer su i jedna i druga govna imali svoj kontinuitet vladanja, a u tome periodu gradjanima nisu unaprijedili zivot, ali sebi jesu. Nekome je manje bitna cinjenica da su crveni imali dva mandata da dokazu da su bolji, a to je ipak period od 2x4 godine ili ti ga 8 godina, pa i danas po kojekakvim politickim emisijama tipa Zabranjeni forum imamo politicare te opcije koji smjelo kazu da oni nisu bili na vlasti ni tada i da nije njihova odgovornost to sto nikome zivot nisu unaprijedili tada, osim sebi, sto je jednaka laz onoj ko kad zeleni sebe brane za vlastite nesposobnosti.Dozer wrote:Ziv bio, a i to te vec ranije upitah na ovu tvoju istu konstataciju - gdje si naveo te realne primjere? O cemu? U cemu?
Eto po tebi Dozeru, jeli jugoslovenski mit bio da je JNA bila peta najaca vojska Europe?
-
kiligonzales
#6697 Re: juga 1950.-1990.
Gorenje je svoje kapacitete morao izmjestiti iz Slovenije jer im je poskupila radna snaga, kao i troskovi proizvodnje, pa sada mahom u Srbiji proizvode vecinu svojih proizvoda i odatle prodaju svugdje. Mnoge velike firme su propale od Slo do BiH, malo ih pregazilo trziste i nova pravila na trzistu, malo zastarjelost proizvodnje.Maraschino wrote:Uh sta ti nadrobi.spreca wrote:Najaca firma u mojoj opstini je napravljena prije rata a isad je najacaMaraschino wrote:
Koliko je tvoja opstina imala prije rata firmi a koliko sada?znaci Titina firma
...aliza usporedbu za ono sto si naveo Tz je recimo imala :Aidu,Soda so,Termoelektranu,Siporeks Hak 1 i 2 ,Transturist putnicki saobracaj i spediciju,TTU,Livnica,Koksara,Cementara,Hidrotehnika,Gradina sve bolnice i domovi zdravlja iz Titina vakakta skole sve,Fakulteti Remont Montaza Tuzla i jos mnogo toga a sad se jos sjeti sta su imali Gracanica,Tesan, i Srebrenik do rata odnosno sta su nasledili...Fring iz gracanice kupise rusi.....a ja sam se trudio da ih uvedem na rusko trziste u jeku stanogradnje u rusiji nebi mogli napraviti kranova koliko su ih mogli prodati nemoj te se ba ljudi sprdati sa onim u cemu ste i vi ucestvovali gradili mnogi od vas...niste se vi rodili posle rata
![]()
Imao si tri tvornice i cetvrtu onu tekstilnu sto nisu znali ni od koga nabaviti repromaterijal ni kome prodati gotov proizvod ali su zaposlili 150 zena.![]()
Danas ta opstina ima 15-20 manjih firmi. Ta sto dobro posluje(iz Titinog vremena) danas posluje jos bolje i sa vise radnika.
...nije poenta u tome. Danas skoro da i nema velikih firmi(pogledaj u Sloveniji koliko ih je propalo) nego se ide na srednja i mala preduzeca. Ne mozemo bez kritike reci da je sve bio med i mlijeko u Titino vrijeme a danas nista ne valja. Sredina je negdje izmedju. Cinjenica je da nemamo politicare koji bi mogli mnogo bolje od ovoga sto imamo. Svi su se mijenjali i sve gori od goreg. Nista nije crno i nista nije bijelo. Uvijek je jedna nijansa sive.
Koliko je giganata kleknulo na Balkanu. Mi u Sa mozemo zaliti za najvecim, a to je Energoinvest. Za ono vrijeme cudo i jedinstven primjer uspjesnog preduzeca unutar truhlog samoupravljackog modela ekonomije u Jugi.
-
kiligonzales
#6698 Re: juga 1950.-1990.
Maraschino wrote:
Nisam odavno vidio ovu slicicu.![]()
Sta ona u stvari predstavlja? Koliko smo imali firmi? Ne vide se rudnici jer su oni pod zemljom.![]()
Joj suplje, ispasce da oni obrnu vise para nego sarajevski kanton, od silnog dobrog poslovanja tih firmi.
-
kiligonzales
#6699 Re: juga 1950.-1990.
Spreca, vama su ko nesto isplacivali, ja se grebem o staru privrednu banku Sarajevo, cekam dio po dio da mi isplate staru ustedjevinu, kamate ne priznajuEdin H. wrote:E j... gaspreca wrote:a ja svoju ustedjevinu drzim u Ljubljanskoj aimao sam racun i prije rata kod njihEdin H. wrote:Gorenje nema sansi da bilo sta kupim nakon one pljacke stedisa Ljubljanske banke u BiH.
-
kiligonzales
#6700 Re: juga 1950.-1990.
Nisu ni u Jugi sve kompanije bile svijetske. Kako pricamo ispascemo prvacima robotike i tehnologije uopste, proizvodjacima najbolje vojne opreme, najboljih automobila, te proizvoda siroke potrosnje, najbolji graditelji i najobrazovaniji ljudi toga vremena, Njemci, Englezi, Ameri, Japanci, Italijani, Francuzi i drugi nam pertle vezaliDozer wrote:Ih, UNIS sam zaboravio...