Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Chloe
- Photo mod
#6676 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Kod nas pelet 700 KM 
- semsasuljakovic
#6677 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
580 plaćen krajem maja sada izgleda kao premija.
A znam da me tetić sprdao da sam preplatio.
Mjesec dana nakon toga priča da je kupio za 630.

A znam da me tetić sprdao da sam preplatio.
Mjesec dana nakon toga priča da je kupio za 630.
- P.Starck
#6678 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Dobro. Evo da objasnim drugima koje navodiš na šuplju peletarsku.Armin2013 wrote: ↑24/07/2026 12:31 A šta da radimo mi koji drva koristimo i ugalj? ili ovi što se griju na struju?
Zašto bi ovi što koriste pelet bili u povlaštenom položaju?
A vlast ima korist od ove cijene samo kroz PDV i dobit firme, nema tu nikakve pinke.
Zašto bi se cijena jednog energenta kontrolisala a recimo struja, drva, ugalj koga briga.
Ako hoćete kupite pelet po cijeni koja jest ako nećete ložite drva i ugalj kao i ja.
lp,
Ugalj kao i drvo prodaje država, kroz rudnike i šumarstva, jer je to zajednički ili ti državni resurs. Ja kao i ti i kao i sva druga recimo pravna lica možemo otići i kupiti drvo i ugalj direktno iz šumarstva ili rudnika. Cijenu određuje država, javna preduzeća. Kada ti kupiš ugalj od preprodavača on nije 700 % skuplji nego što je on kupio od rudnika. Ako jeste vrlo brzo bi našao vlastiti prevoz i kupio direktno iz rudnika. Kada peletar ili bilo kakva pilana kupi drvo po ugovorenoj cijeni za cijelu godinu, znači ista i u januaru i u decembru, kako objasniti da cijena peleta varira za 40% u samo 3 mjeseca.
Postoji i drugi dio priče, ako neko sada izvozi pelet a takvi su rijetki, jer je transport skup, onda on zajednički resurs koji mu je neko, bilo koja stranka koja zasjedne u šumarstvo, dao po "domaćoj" cijeni, tada taj izvozom opet ostvaruje solidan profit a na naš račun. Zašto? Zato što javno dobro koristi za vlastito bogaćenje a da onaj koji mu to omogućava i ima sve poluge u svojim rukama to bukvalno direktno omogućava. Da ima privatno šumarstvo onda bi mogao... da radi upravo ovo što sada radi kada je ono javno, državno, naše drvo iz naših šuma. Zašto se to dozvoljava? E odgovor je u onim poderanim gaćama i kokuzluku na vlasti na svim nivoima.
Dalje od skupova ne mogu.