Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6651 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

buba80 wrote:a nervira me brate kako voze po ovim kruznim tokovima, drze se vanjske trake i to je to, sva druga pravila i logika padaju u vodu... i kad vidim auto-skole da uce ovu djecu da se iskljucivo drze vanjske trake, pa kruze li kruze..
Evo prvi se drzim i drzat cu se jer papak (i ja sam papak) nikada nece nauciti vozoti po kruznom toku. Bio sam budala, vozio po pravilima, unutrasnjom, pa kruzio tri puta po kruznom radi debila koji voze vanjskom, pa se ne mogu ukljuciti. Sada sam i ja budala, ali "pametna budala". Vozim vansjkom i ne brinem se za posljedice :)
buba80

#6652 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by buba80 »

ma ne mogu reci da nisi u pravu, ovo je cirkus na otvorenom. mozda je najbolje da i ne prave kruzne sa vise traka, dosta nam jedna ;)
530i

#6653 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Treba samo kažnjavati te koji vanjskom voze a ne izađu na prvom ili drugom izlazu...jedno 300 maraka, naučili bi se svi odmah.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6654 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Truba »

ma šta ćete vi kažnjavat i za šta imam pravo da kružim dokle želim druge ili treće izlazne

problem su ovi bmw što se ubacuju pa imamo umjesto dvije tri kolone vozila

šta treba da ulazim u prvu pa da na drugom izlazim iz unutarnje da izazovem kaos

dajte ba

jedino pravilo u kružnom je ne izazvati sudar i biti kulturan
530i

#6655 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Ako znaš voziti nema haosa...upališ žmigavac i gledaš i voziš...kružeći vanjskom se pravi haos jer se ometaju vozači koji iz unutrašnje trake izlaze iz kružnog toka, kao i oni koji se uključuju u kružni tok.
Truba

#6656 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Truba »

u vanjskoj barem znam da mi niko s desne neće doći a onaj iz lijeve ima svoju traku ionako se sporo vozi u kružnom
barem ja tako da nema problema
ta komplicirana pravila me ne zanimaju
Sodom1

#6657 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sodom1 »

Sto kazu nije zvaka za seljaka , u Sa su sve graDzani
Truba

#6658 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Truba »

neka neka... ova forumska preseravanja o saobraćaju mogu usporediti sa preseravanjem o stripovima... prije interneta svaki je strip bio strip pa i onaj kupus a danas su samo glanceri stripovi
isto je i sa temom o ljetnim gumama samo šare ba paša u milimetar... po države nema odgovarajuće gume ostalih 49% ne pogode godišnje doba...
isto je i sa čistuncima u bašti u voćnjaku...svi nešto uzgajaju a propada 98% neobradive zemlje ne smiješ rezati voćke 3 dana prije nego piše u knjizi
isto je i na temi o telekomu nemaju brzinu 4.6 nego 4.5 pa problemi psihički plaćam puno a dobivam lošu uslugu

i šlag na tortu knjiški moljac napisao neko "sveto slovo" o kružnom toku koji vam se sviđa i za koji mislite da je najbolji... a isti taj seronja napisao zakon koji vam se ne sviđa pa ga vamo pljujete
švedski stol

baš me zanima kako na ilidži iz dvije trake preći u drugu za skretanje ako je samo jedna odlivna a oni iz vanjske te ne puštaju plus tramvaj plus grasov dugi zglobni bus plus centrotransov dugi jednodijelni

čitam neki bi ukinuli semafore na ilidzi :lol: da se tramvaj od nekoliko tona probija kroz auta :lol:
530i

#6659 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Sa desne strane ti dolaze vozači koji ulaze u kružni tok...
A tramvajski k.t. na Ilidži je izuzetak, premda se i tamo može proći bez problema.
Truba

#6660 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Truba »

samo treba biti kulturan i poštovati ljude oko sebe i nema problema
Sodom1

#6661 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sodom1 »

Black swan wrote:samo treba biti kulturan i poštovati ljude oko sebe i nema problema
E to nece moci , jer svi su zaposleni i svi zure :D
The BEN10

#6662 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by The BEN10 »

muha_sa wrote:
Optimist wrote:Merak mi je da ga scepim uz Bradinu, sta god da vozim. A sto jace, to bolje. :D
vala sam isti :-) krenem merakat, al se zaboravim te po gasu :lol:
Hahahahahaa, znači nisam jedini. :D :D :D
corsa

#6663 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by corsa »

The BEN10 wrote:
muha_sa wrote:
Optimist wrote:Merak mi je da ga scepim uz Bradinu, sta god da vozim. A sto jace, to bolje. :D
vala sam isti :-) krenem merakat, al se zaboravim te po gasu :lol:
Vecina nas je takvih. Svaki povratak s mora kazem necu! :D
buba80

#6664 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by buba80 »

Black swan wrote:u vanjskoj barem znam da mi niko s desne neće doći a onaj iz lijeve ima svoju traku ionako se sporo vozi u kružnom

pa ne mozes tako razmisljati, pravila postoje s razlogom, a i unutrasnja traka se pravi s razlogom. koja je onda svrha vanjske trake ako cemo svi voziti vanjskom?? i nema desna, lijeva, smijesno je vidjeti kad se raja prestrojavaju u sred kruznog jer valjda misle da se samo iz vanjske izlazi; prosto nije prirodno nacin na koji se u sred toka usporava, da bi se prestrojili u vanjsku traku, a onda pod nekim Ž uglom se izlazi iz te vanjske trake van toka.

u sustini, svi bismo i trebali ici dikrent u srce kruznog toka, a vanjska je traka samo za prvi izlaz; vrlo je prosto i haos se pravi upravo zato sto kod nas svako svakoga jase na kruznom, pa kako ko ispadne iz nj.

A ilidza je izuzetak za sva pravila, na onom kruznom toku samo vrijedi 'ko prezivi, pricace'.
quarterback

#6665 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

corsa wrote:
The BEN10 wrote:
muha_sa wrote: vala sam isti :-) krenem merakat, al se zaboravim te po gasu :lol:
Vecina nas je takvih. Svaki povratak s mora kazem necu! :D
dok sam vozio g2d ja nisam govorio necu, nego nemogu :D
Laertes

#6666 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

buba80 wrote:
Black swan wrote:u vanjskoj barem znam da mi niko s desne neće doći a onaj iz lijeve ima svoju traku ionako se sporo vozi u kružnom

pa ne mozes tako razmisljati, pravila postoje s razlogom, a i unutrasnja traka se pravi s razlogom. koja je onda svrha vanjske trake ako cemo svi voziti vanjskom?? i nema desna, lijeva, smijesno je vidjeti kad se raja prestrojavaju u sred kruznog jer valjda misle da se samo iz vanjske izlazi; prosto nije prirodno nacin na koji se u sred toka usporava, da bi se prestrojili u vanjsku traku, a onda pod nekim Ž uglom se izlazi iz te vanjske trake van toka.

u sustini, svi bismo i trebali ici dikrent u srce kruznog toka, a vanjska je traka samo za prvi izlaz; vrlo je prosto i haos se pravi upravo zato sto kod nas svako svakoga jase na kruznom, pa kako ko ispadne iz nj.

A ilidza je izuzetak za sva pravila, na onom kruznom toku samo vrijedi 'ko prezivi, pricace'.
Pa valjda da vozimo po njoj? Sirijusli, ako ja papak vozim vanjskom, a ti izlazeći iz unutrašnje mi presiječeš put i ja se zabijem u tebe, ko je po zakonu kriv? Ozbiljno pitam.
Truba

#6667 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Truba »

Sodom1 wrote:
Black swan wrote:samo treba biti kulturan i poštovati ljude oko sebe i nema problema
E to nece moci , jer svi su zaposleni i svi zure :D
i opet se vraćamo na isto da ih ne zanimaju komplicaran pravila kružnog toka :D
Truba

#6668 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Truba »

buba80 wrote:...
prva traka ako ulaziš iz prve :)
druga ako ulaziš iz druge :) :)

eto osnovnog pravila uz sporinu, oprez i poštovanje drugih sudionika saobraćaja

ne poštuje se semafor a kružni će tok

ovo mi ga dođe kao ono kad naprave zgradu i ne asfaltiraju puteljak dok raja ne razgazi :D
buba80

#6669 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by buba80 »

Laertes wrote:
buba80 wrote:

Pa valjda da vozimo po njoj? Sirijusli, ako ja papak vozim vanjskom, a ti izlazeći iz unutrašnje mi presiječeš put i ja se zabijem u tebe, ko je po zakonu kriv? Ozbiljno pitam.
Moj lapsuz: htjedoh napisati koja je svhra unutrasnje trake, ako cemo svi voziti vanjskom.. zakonski, ti ako vozis vanjskom, znaci da trebas vec da izlazis iz kruznog na prvom sledecm izlazu, tako da nikako ne mozes zametati nekome iz unutrasnje trake koji: ili ce nastaviti voziti u kruznom, ili ce poput tebe izaci (naravno, pod uslovom da ti iz vanjske izlazis u desnu traku, a ovaj iz unutrasnje izlazi u lijevu traku). tako da fakat, ako cemo zakonski, ti bi bio kriv sto si se poprijecio na izlaz iz kruznog toka...

imaju na youtubu objavljena pravila ponasanja u kruznom toku sto se nekad vrtilo na TVSA, u pokusaju valjda da se ljudima objasni, al izgleda da nema svrhe. kazem, kad ovi iz autoskola u startu uce djecu pogresno, dzaba je pricati...

https://www.youtube.com/watch?v=nNhdM1sinKM
https://www.youtube.com/watch?v=ehn8pzfghDk
https://www.youtube.com/watch?v=Hxn3z_yVO6I
https://www.youtube.com/watch?v=epCjPu5MP_E
paul_shark

#6670 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by paul_shark »

Kružni tok, jasna stvar.

Iz vanjske trake je dozvoljeno isključenje na prvom i na drugom izlazu, za treći i ostale je potrebno voziti unutrašnjom trakom.

Iz unutrašnje trake je dozvoljeno isključenje, ako je izlaz sa više od jedne trake.

U kružnom toku, vrijedi pravilo desne strane. Vozila koja se nalaze u vanjskoj traci imaju prednost u odnosu na vozila u unutrašnjoj traci. U slučaju da se vozila nalaze uporedo istovremeno, vozilo iz unutrašnje izlazi na prvom izlazu, a vozilo iz vanjske trake na drugom, vozilo iz unutršanje trake mora napraviti još jedan krug, kako ne bi zadržavao protok saobraćaja...
Laertes

#6671 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

paul_shark wrote:Kružni tok, jasna stvar.

Iz vanjske trake je dozvoljeno isključenje na prvom i na drugom izlazu, za treći i ostale je potrebno voziti unutrašnjom trakom.

Iz unutrašnje trake je dozvoljeno isključenje, ako je izlaz sa više od jedne trake.

U kružnom toku, vrijedi pravilo desne strane. Vozila koja se nalaze u vanjskoj traci imaju prednost u odnosu na vozila u unutrašnjoj traci. U slučaju da se vozila nalaze uporedo istovremeno, vozilo iz unutrašnje izlazi na prvom izlazu, a vozilo iz vanjske trake na drugom, vozilo iz unutršanje trake mora napraviti još jedan krug, kako ne bi zadržavao protok saobraćaja...
I uviđaš li u čemu je problem? Hajde ti kod nas dokaži da ja, papak, nisam ušao na prethodnom ulazu u KT. U slučaju nezgode, svako će gledati samo trenutak u kojem se desila. To što sam ja možda i tri kruga u vanjskoj napravio, ne igra nikakvu ulogu. Papak jesam, ali pravilo desne strane štiti moj papanluk.
BTW, volio bih ja da kod nas vozači imaju vozačku kulturu, pa da se radi kao što je gore objašnjeno. Al' znamo da nemaju. A valja preživjeti...
Ned071

#6672 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ned071 »

quarterback wrote:
Optimist wrote:

dosao jednom na zamjenu ulja u onaj tip top servis u buca potoku, pita me onaj majstor, koje ti je godiste ovaj golf, reko 91, kaze on vidi se, mlad, a to je bila 2006 godina :lol:

jedino golf 2 moze biti 15 godina star i da ti neko kaze - vidi se, mlad :lol: :lol: :lol: :lol:
Moj clio mk1 tad bio star 9 godina. Skrsim far. Stanem u kasindolskoj u neki otpad da pitam imaju li. Kaze lik majstore ne drzimo ti mi za ta nova auta dijelove :)
buba80

#6673 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by buba80 »

Polagao sam vozački u zemlji gdje je 95% raskrsnica regulirano kruznim, a onda sam još nekih desetak god vozio tim cestama. To su kružni kakve Sarajevo još dugo nego neće vidjeti, sa tri, pa i četiri trake i gdje se krajnja vanjska traka vrlo, vrlo rijetko koristi (zapravo tu stane vozilo, najcesce policija, i parkirani tako nikom ne smetaju) i gdje se vrlo brzo udje i izadje iz toka, tj relativno brzo se vozi. Ne znam da je ikad bilo potrebe za kruženjem po dva tri kruga da bi se izašlo iz toka, a više traka se u isto vrijeme gotovo uvijek koristi. Kružni tok je super rješenje za raskrsnice i fercera, al kad se ispravno koristi i kad se poštuje da onaj koji je u kružnom ima prednost. Tu nema desnih i lijevih strana, vec ulazne i izlazne trake.

Ali dokle god naše auto škole ne nauče nove generacije sta i kako, nikad se ovaj problem i nedoumice neće riješiti i po mom mišljenju bezveze pravimo i oslanjamo se na kružne.
muha_sa

#6674 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

buba80 wrote:Polagao sam vozački u zemlji gdje je 95% raskrsnica regulirano kruznim, a onda sam još nekih desetak god vozio tim cestama. To su kružni kakve Sarajevo još dugo nego neće vidjeti, sa tri, pa i četiri trake i gdje se krajnja vanjska traka vrlo, vrlo rijetko koristi (zapravo tu stane vozilo, najcesce policija, i parkirani tako nikom ne smetaju) i gdje se vrlo brzo udje i izadje iz toka, tj relativno brzo se vozi. Ne znam da je ikad bilo potrebe za kruženjem po dva tri kruga da bi se izašlo iz toka, a više traka se u isto vrijeme gotovo uvijek koristi. Kružni tok je super rješenje za raskrsnice i fercera, al kad se ispravno koristi i kad se poštuje da onaj koji je u kružnom ima prednost. Tu nema desnih i lijevih strana, vec ulazne i izlazne trake.

Ali dokle god naše auto škole ne nauče nove generacije sta i kako, nikad se ovaj problem i nedoumice neće riješiti i po mom mišljenju bezveze pravimo i oslanjamo se na kružne.
:thumbup:

u Sarajevu je kružni nešto novo i svjedok sam utrkivanja da uleti u kružni tik ispred auta koje je u kružnom :lol:

recept: desetero oci otvorit i vozdra
kloniran

#6675 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

buba80 wrote:Polagao sam vozački u zemlji gdje je 95% raskrsnica regulirano kruznim, a onda sam još nekih desetak god vozio tim cestama. To su kružni kakve Sarajevo još dugo nego neće vidjeti, sa tri, pa i četiri trake i gdje se krajnja vanjska traka vrlo, vrlo rijetko koristi (zapravo tu stane vozilo, najcesce policija, i parkirani tako nikom ne smetaju) i gdje se vrlo brzo udje i izadje iz toka, tj relativno brzo se vozi. Ne znam da je ikad bilo potrebe za kruženjem po dva tri kruga da bi se izašlo iz toka, a više traka se u isto vrijeme gotovo uvijek koristi. Kružni tok je super rješenje za raskrsnice i fercera, al kad se ispravno koristi i kad se poštuje da onaj koji je u kružnom ima prednost. Tu nema desnih i lijevih strana, vec ulazne i izlazne trake.

imamo i mi konja za utrku :D

http://source.ba/clanak/Adna/402022/Za- ... uznom-toku
:lol:
Post Reply