Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- M e m o
#6651 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
signalizacija je trebala biti ovakva

- Država
#6652 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Maloprije odem u Vogošću i spičim do Tarčina auto-putem. Znači, oduševljen sam. Sve je urađeno kao da smo Švicarska. Posebno mi se svidio tunel '25. Novembar'. Identičan kao onaj '1 Mart' kod Zenice. Znači, sve je na svjetskom nivou. ČESTITAM!!!

-
edin_the
#6653 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Šefe i ima na svakom kilometru. Tunel dug tri km, prvi displej na početku, na drugom kilometru (NA SREDINI TUNELA) drugi i na izlazu treći displej.trikos wrote:M e m o wrote:signalizacija je trebala biti ovakva
Pa nije moglo kad imaju na ulazu taj display i na pola tunela, a ne cesce, recimo svaki kilometar.
Jebote kako je nekom samo stalo da popljuje sve živo oko sebe, fino u članku s Avaza piše da je sva signalizacija bila prilagođena stanju nesreće u tunelu i ti i dalje govoriš da je neko u Drivuši spavo.
Nek si se ti maksuz prijavio na forum da podijeliš s nama svoje komplekse
- homega
#6654 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iz pravca Tarčina, kilometar prije izlaza Sarajevo zapad u Vlakovu, cesta ima pad nekih 30-tak stepeni, i dugo traje. Meni se ovaj dio čini vrlo opasnim, ukoliko ne bude zimi redovno održavan, ako na njemu bude kolona koju vozač, nailaskom, ne uspije vidjeti na vrijeme. A ne može, obzirom na brzinu vožnje i ugao iz kojeg dolazi.Država wrote:Maloprije odem u Vogošću i spičim do Tarčina auto-putem. Znači, oduševljen sam. Sve je urađeno kao da smo Švicarska. Posebno mi se svidio tunel '25. Novembar'. Identičan kao onaj '1 Mart' kod Zenice. Znači, sve je na svjetskom nivou. ČESTITAM!!!:
-
edin_the
#6655 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo gledam i ja sad da sam se malko zajebo s matematikomtrikos wrote:
Sefe nazad u osnovnu pa racunati. Valjda bi trebali biti displayi na 0 m - 1000 m - 2000 m. To nema, ima na 0 m i na 1500 m, a to nije dovoljno. Mogli su ustedjeti na proslavi pa postaviti jos dva dodatna displaya, za svaku cijev po jos jedan, ako je problem bio u parama. Da, maksuz sam se registrovao da podijelim komplekse s tobom. A inace koji si ti?

Onda ovi koji pokazuju dozvoljenu brzinu itd

- Qler
#6656 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A ima i kontrola visine prije ulaska u tunel, ali hajde, da malo seremo jos dan pred izbore....
poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu
-
edin_the
#6657 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gledaj koliko su znakovi, još šljašte (udaljenost do prvog emergency izlaza)trikos wrote:Pa sad, cisto sumnjam. Vjerovatno je problem u Drivusi. Inace zasto najmoderniji i najsigurniji tunel u regiji nema rampu i ne samo rampu, nego i rampu za mjerenje visine vozila ispred tunela, pa i dijsplay za obavijestenje kao i obavijestenje za svaku traku, svakih kilometar razdaljine u tunelu, kao i na onim zaustavnim mjestima u tunelu, zasto tamo nije oznaceno koliko ima metara do lijevog i desnog izlaza iz tunela, kao na zapadu? Zar je to tesko izmjeriti vozilom i napisati na zidu ogromnim slovima "<-- 1500 m - 1450 m -->"?M e m o wrote:pa prošlo bi još auta i bilo sudara
ali samo taj krelac je proletio, očigledno ne jebući nikakva upozorenja, ko su oni ba da oni meni nešto naređuju...razmišljanje je tih debilčina
pa išao je onda i više od 100
Isto tako, vanjsko displey obavijestenje o tunelu 1. Mart se trebao postaviti prije nego pocinje traka za izlaz sa autoceste prije tunela, kako bi dali vremena vozacima da izadju sa autoceste ako zele, ako je tunel zatvoren. Znaci vozac vozi, na diplseyu mu pokazuje da je tunel zatvoren i daje mu se altenrativa da izadje sa autoceste i zaobidje tunel, odmah iza obavijestenje postoji izlaz sa autoceste. Sad je taj display postavljen nakon izlaza sa autoceste, sto znaci dok vozac skuzi o cemu se radi, prodje izlaz i onda mora stati i cekati.

Ovaj drugi pasus neću ni da komentarišem, logika ti je na razini sedmogodišnjaka. Čuj vozač bi čekao ispred tunel da se zeleno upali
-
gtc
#6658 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Postoje 2 opcije; prva je da si se vozio autoputem i da si slijep, a druga je da se nisi nikada vozio i da iz nepoznatih razloga sada izmisljas ove gluposti.trikos wrote: Pa sad, cisto sumnjam. Vjerovatno je problem u Drivusi. Inace zasto najmoderniji i najsigurniji tunel u regiji nema rampu i ne samo rampu, nego i rampu za mjerenje visine vozila ispred tunela, pa i dijsplay za obavijestenje kao i obavijestenje za svaku traku, svakih kilometar razdaljine u tunelu, kao i na onim zaustavnim mjestima u tunelu, zasto tamo nije oznaceno koliko ima metara do lijevog i desnog izlaza iz tunela, kao na zapadu? Zar je to tesko izmjeriti vozilom i napisati na zidu ogromnim slovima "<-- 1500 m - 1450 m -->"?
Isto tako, vanjsko displey obavijestenje o tunelu 1. Mart se trebao postaviti prije nego pocinje traka za izlaz sa autoceste prije tunela, kako bi dali vremena vozacima da izadju sa autoceste ako zele, ako je tunel zatvoren. Znaci vozac vozi, na diplseyu mu pokazuje da je tunel zatvoren i daje mu se altenrativa da izadje sa autoceste i zaobidje tunel, odmah iza obavijestenje postoji izlaz sa autoceste. Sad je taj display postavljen nakon izlaza sa autoceste, sto znaci dok vozac skuzi o cemu se radi, prodje izlaz i onda mora stati i cekati.
Prije ulaza u tunel 1. mart prvo sto vidis jeste konstrukcija na koju je postavljena ploca za kontrolu visine prije ulaska u tunel, a kada se vozis iz suprotnog pravca na konstrukciji prije tunela vidis da su montirane i rampe koje se mogu spustit da se tunel zatvori. takodjer, prije ulaza u tunele postoji asfaltirani prelaz u suprotan smjer kako bi se vozila mogla vratit u drugom pravcu ukoliko je tunel zatvoren, ali je to manje primjetno jer tu postoje zastite da se to ne bi radilo osim u slucajevima nuzde kada bi oni koji upravljaju autocestom odlucili da to treba da se otvori. I zadnje- naravno da svako malo imas ispisane udaljenosti do izlaza u tunelu, samo sto nisu onoliko velike kao u hrvatskoj npr., nego su postavljene na nesto manje svjetlece displaye.
-
edin_the
#6659 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Momak hoćeš muzičkutrikos wrote:Tu treba u svakom tunelu radar sa blicom i blicati ako se ne postuje ogranicenje brzine. Pa kad prva kaznica dodje na kucnu adresu, vec sljedeci put ce se upristojiti. Nasi ljudi su najdisciplinovaniji na zapadu. Samo po djepu i to dobro pod djepu otreses i dobijes super disciplinovanu stoku.
-
edin_the
#6660 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
trikos wrote:Ja sam dijaspora, prema tome nisam imao mogucnost, ali gledao sam snimke, nisam vidio tu kontrolu visine. Mozda da nam postavis video ili slike gdje se to vidi?Qler wrote:A ima i kontrola visine prije ulaska u tunel, ali hajde, da malo seremo jos dan pred izbore....
Na samom početku, iz drugog smjera na 3:05
-
edin_the
#6661 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Rječnik na nivou ...trikos wrote:
Ne mislim na to seljak, nego na distancu do izlaza i jednog i drugog. Opet si se preracunao?
Veca slika (New Tauerntunnel, Austria)
http://www.asfinag.at/documents/10180/3 ... 2394399630
To na slici je nešto apsolutno neptrebno, samo estetski dodatak. Nebitno po sigurnost u tunelu
- M e m o
#6662 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
što se ba ti iz dijaspore sekiraš kako je nama ovdje
boli te eto kurac, u Austriji je sve idealno i ostani gore
a nas pusti da radimo kako smo navikli
boli te eto kurac, u Austriji je sve idealno i ostani gore
a nas pusti da radimo kako smo navikli
- M e m o
#6663 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
http://www.avaz.ba/clanak/140033/udes-u ... ijski-golf
Udes u tunelu "1. mart": Terencem udario u policijski Golf -
U tunelu "1. mart" na autoputu A1, između Bilješeva u kakanjskoj i Gorice u zeničkoj općini, oko podneva se dogodila saobraćajna nesreća, u kojoj pukom srećom nije bilo povrijeđenih. Kako je za "Avaz" potvrdila Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, nesreća se dogodila na 800 metara od početka tunela iz pravca Kaknja. Ovo je prvi udes u novootvorenom tunelu. - Zbog kvara, kamion je stao u tunelu, a ubrzo je stigla policijska patrola da bi vidjela situaciju i asistirala u što bržem otklanjanju problema. Veoma brzo nakon toga, DEBIL vozač terenskog vozila koje je išlo iz pravca Kaknja, nije se zaustavio na vrijeme nego je udario sa stražnje strane u policijsko vozilo, kazala je Ahmić. Kako saznajemo, kamion je bio propisno obilježen sigurnosnom trokutom na kolovozu u slučaju kvara, policijsko vozilo je imalo uključena rotaciona svjetla, a i signalizacija u tunelu je bila prilagođena zbog stanja u toj kolovoznoj traci. Ipak, sretna okolnost u cijelom incidentu je da su policajci i vozač kamiona bili van vozila, pa je pričinjena samo materijalna šteta, a saznajemo da ni vozač terenca nije povrijeđen. Nakon završenog uviđaja, puštena je u saobraćaj dionica na autoputu od Kaknja prema Zenici, u tunelu 1. mart, tako da se saobraćaj odvija redovno, bez zastoja
Udes u tunelu "1. mart": Terencem udario u policijski Golf -
U tunelu "1. mart" na autoputu A1, između Bilješeva u kakanjskoj i Gorice u zeničkoj općini, oko podneva se dogodila saobraćajna nesreća, u kojoj pukom srećom nije bilo povrijeđenih. Kako je za "Avaz" potvrdila Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, nesreća se dogodila na 800 metara od početka tunela iz pravca Kaknja. Ovo je prvi udes u novootvorenom tunelu. - Zbog kvara, kamion je stao u tunelu, a ubrzo je stigla policijska patrola da bi vidjela situaciju i asistirala u što bržem otklanjanju problema. Veoma brzo nakon toga, DEBIL vozač terenskog vozila koje je išlo iz pravca Kaknja, nije se zaustavio na vrijeme nego je udario sa stražnje strane u policijsko vozilo, kazala je Ahmić. Kako saznajemo, kamion je bio propisno obilježen sigurnosnom trokutom na kolovozu u slučaju kvara, policijsko vozilo je imalo uključena rotaciona svjetla, a i signalizacija u tunelu je bila prilagođena zbog stanja u toj kolovoznoj traci. Ipak, sretna okolnost u cijelom incidentu je da su policajci i vozač kamiona bili van vozila, pa je pričinjena samo materijalna šteta, a saznajemo da ni vozač terenca nije povrijeđen. Nakon završenog uviđaja, puštena je u saobraćaj dionica na autoputu od Kaknja prema Zenici, u tunelu 1. mart, tako da se saobraćaj odvija redovno, bez zastoja
- M e m o
#6664 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
što se bolan ti sikiraš iz dijaspore
imaš li ti GORE kaka pametnija posla nego vodit brigu o nama
imaš li ti GORE kaka pametnija posla nego vodit brigu o nama
- M e m o
#6665 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja vidim da ćeš ti uskoro u Banoviće
nisi ti vidio Bosne podugo....niti ćeš je vidjet...taki ostaju u dijaspori...papak
nisi ti vidio Bosne podugo....niti ćeš je vidjet...taki ostaju u dijaspori...papak
- studeni76
#6666 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa koji qrac sereš ako tunel očima vidio nisi. Idi ba vozaj se alpama i divi se njihovim tunelima. Čuj to, frajer nije prošao ni blizu tunela i našao ovdje da sere i prosipa šupljutrikos wrote:Ja sam dijaspora, prema tome nisam imao mogucnost, ali gledao sam snimke, nisam vidio tu kontrolu visine. Mozda da nam postavis video ili slike gdje se to vidi?Qler wrote:A ima i kontrola visine prije ulaska u tunel, ali hajde, da malo seremo jos dan pred izbore....
-
edin_the
#6667 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6668 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
rezervnu domovinu
Imas kitu. Uljez si u njoj 
Da se razumijemo, ja bih rado bio uljez, nego u ovoj domovini
Da se razumijemo, ja bih rado bio uljez, nego u ovoj domovini
- golfiista
#6669 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Provozah se novom dionicom. Zavrseno 80% posla. Tuneli bi trebali biti manje osvijetljeni.w pogotovu na samim ulazima, stvarno zasmeta onoliko osvjetljenje.
Kvalitet? Hm..moglo i moralo bolje, mada ce dojam popraviti usminkavanje zelenilom. Iz pravca Tarcina prilikom prilazenja naplatnim kucicama Vlakovo, slaba signalizacija, vrlo upitno i ako ne poprave i ne dodaju jos koji znak bice sudaranja.
Dionica Tarcin -petlja Vlakovo, 7 minuta, uz brzinski prosjek od 123 km/h.
Sve u svemu, ocjena 8/10.
Kvalitet? Hm..moglo i moralo bolje, mada ce dojam popraviti usminkavanje zelenilom. Iz pravca Tarcina prilikom prilazenja naplatnim kucicama Vlakovo, slaba signalizacija, vrlo upitno i ako ne poprave i ne dodaju jos koji znak bice sudaranja.
-
L u c i f e r
#6670 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Upravo tako.M e m o wrote:pa prošlo bi još auta i bilo sudara
ali samo taj krelac je proletio, očigledno ne jebući nikakva upozorenja, ko su oni ba da oni meni nešto naređuju...razmišljanje je tih debilčina
pa išao je onda i više od 100
To je taj hajvanski mentalni sklop.
-
Gray
#6671 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja sam prošao tuda poslije udesa. Na naplatnim kućicama kod Sarajeva nam je službenica rekla da je tunel zatvoren i da izađemo na Lašvi, a pred tunelom kod izlaza su bili postavljeni čunjevi i znak za skretanje na izlaz, i bio je tu jedan auto održavanja, jedan poicijski auto i par radnika. Nisam obraćao kakva je bila signalizacija na samom tunelu.
Inače, išao sam maksuz da vidim kakav je cijeli autoput, prošao sam cijelim putem od Zenice do Tarčina i htio sam da snimim video u jednom komadu, cijele dionice. Međutim mobitel me zeznuo i ugasio se, tako da ima snimljeno samo negdje od Breze čini mi se.
Inače, išao sam maksuz da vidim kakav je cijeli autoput, prošao sam cijelim putem od Zenice do Tarčina i htio sam da snimim video u jednom komadu, cijele dionice. Međutim mobitel me zeznuo i ugasio se, tako da ima snimljeno samo negdje od Breze čini mi se.
-
jefferson
#6672 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Policija takodje mora obavezno da nabavi LED osvjetljenja zadnje generacije kao sto je sada praksa u cijeloj evropi, i staviti vise od dvije LED sijalice na automobil.
U SAD nema teorije da ne vidis policijski automobila na cesti pod rotacijom da je ne znam kako mala vidljivost.
Oni sada moraju racunati na to da su brzinski prosjeci daleko visi da je pitanje kada ce tako neki policajac nastradati zbog slabog osvjetljenja vozila.
www.youtube.com/watch?v=E_d_t7L8Wcw
U SAD nema teorije da ne vidis policijski automobila na cesti pod rotacijom da je ne znam kako mala vidljivost.
Oni sada moraju racunati na to da su brzinski prosjeci daleko visi da je pitanje kada ce tako neki policajac nastradati zbog slabog osvjetljenja vozila.
www.youtube.com/watch?v=E_d_t7L8Wcw
- homega
#6673 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
golfiista wrote:Provozah se novom dionicom. Zavrseno 80% posla. Tuneli bi trebali biti manje osvijetljeni.w pogotovu na samim ulazima, stvarno zasmeta onoliko osvjetljenje.
.
-
tec
#6674 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Možeš sve nabaviti i staviti ali ako krkan ne gleda signalizaciju koja je bila aktivirana i nastavi voziti kako je njemu milo desiti će se ovakve stvari. Bila je i zatvorena traka na ulazu, ispisano upozorenje, označeno ograničenje i bljeskale lampe upozorenja, itd ali bez kulture voženje ne pomažu ništa od toga.jefferson wrote:Policija takodje mora obavezno da nabavi LED osvjetljenja zadnje generacije kao sto je sada praksa u cijeloj evropi, i staviti vise od dvije LED sijalice na automobil.
http://www.youtube.com/watch?v=E_d_t7L8Wcw
-
tec
#6675 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
golfiista wrote:Provozah se novom dionicom. Zavrseno 80% posla. Tuneli bi trebali biti manje osvijetljeni.w pogotovu na samim ulazima, stvarno zasmeta onoliko osvjetljenje.