Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
M e m o

#6651 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M e m o »

signalizacija je trebala biti ovakva

Image
Država

#6652 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Država »

Maloprije odem u Vogošću i spičim do Tarčina auto-putem. Znači, oduševljen sam. Sve je urađeno kao da smo Švicarska. Posebno mi se svidio tunel '25. Novembar'. Identičan kao onaj '1 Mart' kod Zenice. Znači, sve je na svjetskom nivou. ČESTITAM!!!

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
edin_the

#6653 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

trikos wrote:
M e m o wrote:signalizacija je trebala biti ovakva

Image

Pa nije moglo kad imaju na ulazu taj display i na pola tunela, a ne cesce, recimo svaki kilometar.
Šefe i ima na svakom kilometru. Tunel dug tri km, prvi displej na početku, na drugom kilometru (NA SREDINI TUNELA) drugi i na izlazu treći displej.

Jebote kako je nekom samo stalo da popljuje sve živo oko sebe, fino u članku s Avaza piše da je sva signalizacija bila prilagođena stanju nesreće u tunelu i ti i dalje govoriš da je neko u Drivuši spavo.

Nek si se ti maksuz prijavio na forum da podijeliš s nama svoje komplekse :roll:
homega

#6654 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by homega »

Država wrote:Maloprije odem u Vogošću i spičim do Tarčina auto-putem. Znači, oduševljen sam. Sve je urađeno kao da smo Švicarska. Posebno mi se svidio tunel '25. Novembar'. Identičan kao onaj '1 Mart' kod Zenice. Znači, sve je na svjetskom nivou. ČESTITAM!!!:
Iz pravca Tarčina, kilometar prije izlaza Sarajevo zapad u Vlakovu, cesta ima pad nekih 30-tak stepeni, i dugo traje. Meni se ovaj dio čini vrlo opasnim, ukoliko ne bude zimi redovno održavan, ako na njemu bude kolona koju vozač, nailaskom, ne uspije vidjeti na vrijeme. A ne može, obzirom na brzinu vožnje i ugao iz kojeg dolazi.
edin_the

#6655 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

trikos wrote:
Sefe nazad u osnovnu pa racunati. Valjda bi trebali biti displayi na 0 m - 1000 m - 2000 m. To nema, ima na 0 m i na 1500 m, a to nije dovoljno. Mogli su ustedjeti na proslavi pa postaviti jos dva dodatna displaya, za svaku cijev po jos jedan, ako je problem bio u parama. Da, maksuz sam se registrovao da podijelim komplekse s tobom. A inace koji si ti?
Evo gledam i ja sad da sam se malko zajebo s matematikom :lol: :lol: ali to je slučaj što ti navodiš s ovim velikim znakovima na kojima se i tekst ispisuje, a češće su postavljeni oni mali koji također pokazuju smjer to jeste koje su trake u saobraćaju. Evo ovi kao na obilaznici (nisam uspio nać slike ovoga iz Prvog marta)

Image

Onda ovi koji pokazuju dozvoljenu brzinu itd

Image
Qler

#6656 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

A ima i kontrola visine prije ulaska u tunel, ali hajde, da malo seremo jos dan pred izbore....

poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu
edin_the

#6657 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

trikos wrote:
M e m o wrote:pa prošlo bi još auta i bilo sudara
ali samo taj krelac je proletio, očigledno ne jebući nikakva upozorenja, ko su oni ba da oni meni nešto naređuju...razmišljanje je tih debilčina
pa išao je onda i više od 100
Pa sad, cisto sumnjam. Vjerovatno je problem u Drivusi. Inace zasto najmoderniji i najsigurniji tunel u regiji nema rampu i ne samo rampu, nego i rampu za mjerenje visine vozila ispred tunela, pa i dijsplay za obavijestenje kao i obavijestenje za svaku traku, svakih kilometar razdaljine u tunelu, kao i na onim zaustavnim mjestima u tunelu, zasto tamo nije oznaceno koliko ima metara do lijevog i desnog izlaza iz tunela, kao na zapadu? Zar je to tesko izmjeriti vozilom i napisati na zidu ogromnim slovima "<-- 1500 m - 1450 m -->"?

Isto tako, vanjsko displey obavijestenje o tunelu 1. Mart se trebao postaviti prije nego pocinje traka za izlaz sa autoceste prije tunela, kako bi dali vremena vozacima da izadju sa autoceste ako zele, ako je tunel zatvoren. Znaci vozac vozi, na diplseyu mu pokazuje da je tunel zatvoren i daje mu se altenrativa da izadje sa autoceste i zaobidje tunel, odmah iza obavijestenje postoji izlaz sa autoceste. Sad je taj display postavljen nakon izlaza sa autoceste, sto znaci dok vozac skuzi o cemu se radi, prodje izlaz i onda mora stati i cekati.

Gledaj koliko su znakovi, još šljašte (udaljenost do prvog emergency izlaza)

Image

Ovaj drugi pasus neću ni da komentarišem, logika ti je na razini sedmogodišnjaka. Čuj vozač bi čekao ispred tunel da se zeleno upali :lol: :lol: Da je zatvorena cijev obilježio bi se izlaz čunjevima, kao što je i dosad rađeno na kraju AP-a
gtc

#6658 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by gtc »

trikos wrote: Pa sad, cisto sumnjam. Vjerovatno je problem u Drivusi. Inace zasto najmoderniji i najsigurniji tunel u regiji nema rampu i ne samo rampu, nego i rampu za mjerenje visine vozila ispred tunela, pa i dijsplay za obavijestenje kao i obavijestenje za svaku traku, svakih kilometar razdaljine u tunelu, kao i na onim zaustavnim mjestima u tunelu, zasto tamo nije oznaceno koliko ima metara do lijevog i desnog izlaza iz tunela, kao na zapadu? Zar je to tesko izmjeriti vozilom i napisati na zidu ogromnim slovima "<-- 1500 m - 1450 m -->"?

Isto tako, vanjsko displey obavijestenje o tunelu 1. Mart se trebao postaviti prije nego pocinje traka za izlaz sa autoceste prije tunela, kako bi dali vremena vozacima da izadju sa autoceste ako zele, ako je tunel zatvoren. Znaci vozac vozi, na diplseyu mu pokazuje da je tunel zatvoren i daje mu se altenrativa da izadje sa autoceste i zaobidje tunel, odmah iza obavijestenje postoji izlaz sa autoceste. Sad je taj display postavljen nakon izlaza sa autoceste, sto znaci dok vozac skuzi o cemu se radi, prodje izlaz i onda mora stati i cekati.
Postoje 2 opcije; prva je da si se vozio autoputem i da si slijep, a druga je da se nisi nikada vozio i da iz nepoznatih razloga sada izmisljas ove gluposti.
Prije ulaza u tunel 1. mart prvo sto vidis jeste konstrukcija na koju je postavljena ploca za kontrolu visine prije ulaska u tunel, a kada se vozis iz suprotnog pravca na konstrukciji prije tunela vidis da su montirane i rampe koje se mogu spustit da se tunel zatvori. takodjer, prije ulaza u tunele postoji asfaltirani prelaz u suprotan smjer kako bi se vozila mogla vratit u drugom pravcu ukoliko je tunel zatvoren, ali je to manje primjetno jer tu postoje zastite da se to ne bi radilo osim u slucajevima nuzde kada bi oni koji upravljaju autocestom odlucili da to treba da se otvori. I zadnje- naravno da svako malo imas ispisane udaljenosti do izlaza u tunelu, samo sto nisu onoliko velike kao u hrvatskoj npr., nego su postavljene na nesto manje svjetlece displaye.
edin_the

#6659 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

trikos wrote:Tu treba u svakom tunelu radar sa blicom i blicati ako se ne postuje ogranicenje brzine. Pa kad prva kaznica dodje na kucnu adresu, vec sljedeci put ce se upristojiti. Nasi ljudi su najdisciplinovaniji na zapadu. Samo po djepu i to dobro pod djepu otreses i dobijes super disciplinovanu stoku.
Momak hoćeš muzičku :D Nevjerovatno je da neko može prigovarati da nešto nedostaje ovom tunelu poput toga što ti navodiš, a po Bosni desetine tunela koji više liče na rudnike, sreća je ako koji ima i osvjetljenje, unutra voda kapa :roll:
edin_the

#6660 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

trikos wrote:
Qler wrote:A ima i kontrola visine prije ulaska u tunel, ali hajde, da malo seremo jos dan pred izbore....

Ja sam dijaspora, prema tome nisam imao mogucnost, ali gledao sam snimke, nisam vidio tu kontrolu visine. Mozda da nam postavis video ili slike gdje se to vidi?

Na samom početku, iz drugog smjera na 3:05
edin_the

#6661 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

trikos wrote:
Ne mislim na to seljak, nego na distancu do izlaza i jednog i drugog. Opet si se preracunao?

Image

Veca slika (New Tauerntunnel, Austria)
http://www.asfinag.at/documents/10180/3 ... 2394399630
Rječnik na nivou ...

To na slici je nešto apsolutno neptrebno, samo estetski dodatak. Nebitno po sigurnost u tunelu
M e m o

#6662 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M e m o »

što se ba ti iz dijaspore sekiraš kako je nama ovdje
boli te eto kurac, u Austriji je sve idealno i ostani gore
a nas pusti da radimo kako smo navikli
M e m o

#6663 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M e m o »

http://www.avaz.ba/clanak/140033/udes-u ... ijski-golf

Udes u tunelu "1. mart": Terencem udario u policijski Golf -

U tunelu "1. mart" na autoputu A1, između Bilješeva u kakanjskoj i Gorice u zeničkoj općini, oko podneva se dogodila saobraćajna nesreća, u kojoj pukom srećom nije bilo povrijeđenih. Kako je za "Avaz" potvrdila Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, nesreća se dogodila na 800 metara od početka tunela iz pravca Kaknja. Ovo je prvi udes u novootvorenom tunelu. - Zbog kvara, kamion je stao u tunelu, a ubrzo je stigla policijska patrola da bi vidjela situaciju i asistirala u što bržem otklanjanju problema. Veoma brzo nakon toga, DEBIL vozač terenskog vozila koje je išlo iz pravca Kaknja, nije se zaustavio na vrijeme nego je udario sa stražnje strane u policijsko vozilo, kazala je Ahmić. Kako saznajemo, kamion je bio propisno obilježen sigurnosnom trokutom na kolovozu u slučaju kvara, policijsko vozilo je imalo uključena rotaciona svjetla, a i signalizacija u tunelu je bila prilagođena zbog stanja u toj kolovoznoj traci. Ipak, sretna okolnost u cijelom incidentu je da su policajci i vozač kamiona bili van vozila, pa je pričinjena samo materijalna šteta, a saznajemo da ni vozač terenca nije povrijeđen. Nakon završenog uviđaja, puštena je u saobraćaj dionica na autoputu od Kaknja prema Zenici, u tunelu 1. mart, tako da se saobraćaj odvija redovno, bez zastoja
M e m o

#6664 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M e m o »

što se bolan ti sikiraš iz dijaspore
imaš li ti GORE kaka pametnija posla nego vodit brigu o nama
M e m o

#6665 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M e m o »

ja vidim da ćeš ti uskoro u Banoviće :lol:
nisi ti vidio Bosne podugo....niti ćeš je vidjet...taki ostaju u dijaspori...papak
studeni76

#6666 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

trikos wrote:
Qler wrote:A ima i kontrola visine prije ulaska u tunel, ali hajde, da malo seremo jos dan pred izbore....

Ja sam dijaspora, prema tome nisam imao mogucnost, ali gledao sam snimke, nisam vidio tu kontrolu visine. Mozda da nam postavis video ili slike gdje se to vidi?
Pa koji qrac sereš ako tunel očima vidio nisi. Idi ba vozaj se alpama i divi se njihovim tunelima. Čuj to, frajer nije prošao ni blizu tunela i našao ovdje da sere i prosipa šuplju :-)
edin_the

#6667 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

:-) :-) Jarane nije tebi lako samom sa sobom. De ima li kakav mod da banuje ovog padobranca biće mu sevap oca mi
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6668 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

rezervnu domovinu :lol: :lol: :lol: Imas kitu. Uljez si u njoj :D

Da se razumijemo, ja bih rado bio uljez, nego u ovoj domovini :wink:
golfiista

#6669 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Provozah se novom dionicom. Zavrseno 80% posla. Tuneli bi trebali biti manje osvijetljeni.w pogotovu na samim ulazima, stvarno zasmeta onoliko osvjetljenje.
Kvalitet? Hm..moglo i moralo bolje, mada ce dojam popraviti usminkavanje zelenilom. Iz pravca Tarcina prilikom prilazenja naplatnim kucicama Vlakovo, slaba signalizacija, vrlo upitno i ako ne poprave i ne dodaju jos koji znak bice sudaranja.
Dionica Tarcin -petlja Vlakovo, 7 minuta, uz brzinski prosjek od 123 km/h.
Sve u svemu, ocjena 8/10.
L u c i f e r

#6670 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by L u c i f e r »

M e m o wrote:pa prošlo bi još auta i bilo sudara
ali samo taj krelac je proletio, očigledno ne jebući nikakva upozorenja, ko su oni ba da oni meni nešto naređuju...razmišljanje je tih debilčina
pa išao je onda i više od 100
Upravo tako.
To je taj hajvanski mentalni sklop.
Gray

#6671 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

Ja sam prošao tuda poslije udesa. Na naplatnim kućicama kod Sarajeva nam je službenica rekla da je tunel zatvoren i da izađemo na Lašvi, a pred tunelom kod izlaza su bili postavljeni čunjevi i znak za skretanje na izlaz, i bio je tu jedan auto održavanja, jedan poicijski auto i par radnika. Nisam obraćao kakva je bila signalizacija na samom tunelu.

Inače, išao sam maksuz da vidim kakav je cijeli autoput, prošao sam cijelim putem od Zenice do Tarčina i htio sam da snimim video u jednom komadu, cijele dionice. Međutim mobitel me zeznuo i ugasio se, tako da ima snimljeno samo negdje od Breze čini mi se.
jefferson

#6672 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

Policija takodje mora obavezno da nabavi LED osvjetljenja zadnje generacije kao sto je sada praksa u cijeloj evropi, i staviti vise od dvije LED sijalice na automobil.
U SAD nema teorije da ne vidis policijski automobila na cesti pod rotacijom da je ne znam kako mala vidljivost.
Oni sada moraju racunati na to da su brzinski prosjeci daleko visi da je pitanje kada ce tako neki policajac nastradati zbog slabog osvjetljenja vozila.

www.youtube.com/watch?v=E_d_t7L8Wcw
homega

#6673 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by homega »

golfiista wrote:Provozah se novom dionicom. Zavrseno 80% posla. Tuneli bi trebali biti manje osvijetljeni.w pogotovu na samim ulazima, stvarno zasmeta onoliko osvjetljenje.
.
:thumbup: Naročito u noćnim satima, prejak je prelaz iz osvjetljenja farovima od osvjetljenja iz tunela, zaslijepi oči
tec

#6674 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

jefferson wrote:Policija takodje mora obavezno da nabavi LED osvjetljenja zadnje generacije kao sto je sada praksa u cijeloj evropi, i staviti vise od dvije LED sijalice na automobil.
U SAD nema teorije da ne vidis policijski automobila na cesti pod rotacijom da je ne znam kako mala vidljivost.
Oni sada moraju racunati na to da su brzinski prosjeci daleko visi da je pitanje kada ce tako neki policajac nastradati zbog slabog osvjetljenja vozila.

http://www.youtube.com/watch?v=E_d_t7L8Wcw
Možeš sve nabaviti i staviti ali ako krkan ne gleda signalizaciju koja je bila aktivirana i nastavi voziti kako je njemu milo desiti će se ovakve stvari. Bila je i zatvorena traka na ulazu, ispisano upozorenje, označeno ograničenje i bljeskale lampe upozorenja, itd ali bez kulture voženje ne pomažu ništa od toga.
tec

#6675 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

golfiista wrote:Provozah se novom dionicom. Zavrseno 80% posla. Tuneli bi trebali biti manje osvijetljeni.w pogotovu na samim ulazima, stvarno zasmeta onoliko osvjetljenje.
Kvalitet? Hm..moglo i moralo bolje, mada ce dojam popraviti usminkavanje zelenilom. Iz pravca Tarcina prilikom prilazenja naplatnim kucicama Vlakovo, slaba signalizacija, vrlo upitno i ako ne poprave i ne dodaju jos koji znak bice sudaranja.
Dionica Tarcin -petlja Vlakovo, 7 minuta, uz brzinski prosjek od 123 km/h.
Sve u svemu, ocjena 8/10.
:-) :lol: Daje 80% završeno ne bi ni asfalta bilo. Fali šminkanja, ali nažalost većina dionica je ovako otvorena gdje je nešto falilo.
Post Reply