Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
34sf4drgu67d25

#6651 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by 34sf4drgu67d25 »

Ako su ti dali novac, valjda je zatvoren...
ja nisam ja

#6652 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

Ok hvala rijeseno je!
Nexus2
Location: KUPUJETE ONLINE - EVO LINK ZA POVRAT NOVCA https://www.ebates.com/r/BERBIC6?eeid=28187

#6653 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Nexus2 »

Nexus2 wrote:Pitanje

http://prntscr.com/5odidh

Kliknem na unpaid i http://prntscr.com/5odime

Pare su vraćene, to nije problem
ali mi vadi živce ono Unpaid...
Od opcija imam samo ovo http://prntscr.com/5odiw4

Šta da se radi?
a ovo jel ikome se desilo.
_Reds_

#6654 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by _Reds_ »

Desavalo se meni, stoji neko vrijeme i nestane samo.
Umalo popisivac

#6655 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Umalo popisivac »

Ja svima preporucujem otvaranje slucaja na PayPalu, ne na eBayu. Ukoliko otvorite na jednome, na drugom poslije necete moci.

eBay je tako debilan i frustrirajuci da ja to ne mogu rijecima opisati. Nema nigdje posranog kontakta, a sve idu neki linkovi za kontak a samo te vrte u krug.
PayPal mozes i kontaktirati, mailom, odgovoriti ce ti, i izaci ce ti i u susret iako sve mozda nije bilo bas na vrijeme, ako imas dobro opravdanje. Kod eBaya nema sanse, sve je automatski, obratiti se nemas nikome da objasnis stvari, ako je potrebno, a pravila su im prilicno konfuzna. Poslije se, kao sto rekoh, vise ne mozete obratiti PayPalu jer ste to vec ucinili prema eBayu.
quarterback

#6656 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

Umalo popisivac wrote:Ja svima preporucujem otvaranje slucaja na PayPalu, ne na eBayu. Ukoliko otvorite na jednome, na drugom poslije necete moci.

eBay je tako debilan i frustrirajuci da ja to ne mogu rijecima opisati. Nema nigdje posranog kontakta, a sve idu neki linkovi za kontak a samo te vrte u krug.
PayPal mozes i kontaktirati, mailom, odgovoriti ce ti, i izaci ce ti i u susret iako sve mozda nije bilo bas na vrijeme, ako imas dobro opravdanje. Kod eBaya nema sanse, sve je automatski, obratiti se nemas nikome da objasnis stvari, ako je potrebno, a pravila su im prilicno konfuzna. Poslije se, kao sto rekoh, vise ne mozete obratiti PayPalu jer ste to vec ucinili prema eBayu.
koliko imas transakcija?
Umalo popisivac

#6657 Re: eBay - Vaša iskustva

Na eBayu? 5. :D Na PayPalu ipak vise. Sto?
Umalo popisivac

#6658 Re: eBay - Vaša iskustva

Da, ali to je samo kroz njihovu formu. Imas pojedinacno navedene razloge zbog kojih se obracas. A nema mail kontakt da objasnis ukoliko je nesto drugo u pitanju. Nemas ni mail samo da pitas za info. A kad otvoris "case" na ebayu, i/ili ako iz nekog razloga to tu ne rijesis u tocno odredjenom roku, gotov si. Nemas se vise kome obratiti. A kao sto rekog pravila su im konfuzna ponekad. A Item se uopce vise ne nalazi u njihovoj evidenciji.
Vjeruj mi da znam, jer sam imao takav slucaj.
Ja sam otvorio tako case jednom, dobio odgovor od trgovca da se slaze, i ja mislio to je to. Ali ako ti se case zatvori prije nego ti ovaj vrati novac, ili posalje stvar, sta god. moze te komotno preveslati. To sto si se ti s njim dogovorio ne igra nikakvu ulogu. Jer nakon zavrsetka case oni tebe brisu, tj. taj item potpuno iz evidencije, i mozes se da prostis lagano hebati. To nigdje ne pise u pravilima, ili bar ja nisam nasao. Obratiti im se NE MOZES!
Ne mozes cak ni ostaviti misljenje o trgovcu od kojeg si stvar kupio. Ne mozes apsolutno nista vise.

Ja sam se onda mailom obrati paypalu i odgovorili su mi da ne mogu nista uciniti jer je case bio otvoren na eBayu. Jedina opcija koja mi je ostala bio je chargeback preko moje banke i Vise. Al srecom trgovac se javio svojom dobrom voljom pa smo to nekako uspjeli koliko toliko rijesiti.

I PP daje sad 180 dana garancije za povrat novca ukoliko nesto podje krivo. eBay mjesec.
Last edited by Umalo popisivac on 06/01/2015 19:52, edited 2 times in total.
_Reds_

#6659 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by _Reds_ »

Danas mi je došlo sa carine da im dostavim paypal izvod i stranicu sa koje sam kupio.

Kupio sam na banggood, i to na Black Friday, bilo je neko snizenje 50 posto, pa sam ga uhvatio, i kupio artikal od 60 dolara za 30.

Na paypal izvodu pise da je popust 50 posto, i pise i kupon taj koji je bio, ali vise artikla nema na stranici po toj cijeni, sada je oko 50 dolara.

I hoce li oni meni sada naplatiti carinu ???
Mobilion

#6660 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Mobilion »

Danas mi je stigla jedna posiljka iz Kine, ali nije China Post nego swiss post. Doduse, dosla mi je jedna posiljke preko Chinapost dva dana prije Nove godine.
Znam, svi ovde nesto cekaju, i jako je puno vremena proslo, za neke artile vec i skoro 3 mjeseca, a i dalje nisu izasli iz Kine. Ipak, nisam otvorio nijedan case zadnjih mjesec dana jer sam svjestan da je ovo najveci zastoj koji se desio zadnjih godina. Prosle godine pred novu godinu, posiljke su skoro normalno dolazile.
Najlakse je otvoriti case, ali ukoliko bi sada svi kojima kasne posiljke, otvorili case, bojim se da bi uskoro svi selleri prestali slati ista u nasu zemlju, a ni to ne bi bilo dobro nikako.
Zato molim sve kojima kasne posiljke iz Kine, ako to nije neka velika vrijednost,da se strpe jos malo, da ne otvaraju case. Ja sam ubijedjen da ce vecina posiljki stici. Uvijek se desavalo da nesto nikad ne stigne, ali to je mali procenat, ispod 3%.
Ovo pisem jer imam na ebay-u broj 680 uz svoj user name, a preko 2000 kad bi gledali feedback za svaki pojedini artikal.
_Reds_

#6661 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by _Reds_ »

Mobilion wrote:Danas mi je stigla jedna posiljka iz Kine, ali nije China Post nego swiss post. Doduse, dosla mi je jedna posiljke preko Chinapost dva dana prije Nove godine.
Znam, svi ovde nesto cekaju, i jako je puno vremena proslo, za neke artile vec i skoro 3 mjeseca, a i dalje nisu izasli iz Kine. Ipak, nisam otvorio nijedan case zadnjih mjesec dana jer sam svjestan da je ovo najveci zastoj koji se desio zadnjih godina. Prosle godine pred novu godinu, posiljke su skoro normalno dolazile.
Najlakse je otvoriti case, ali ukoliko bi sada svi kojima kasne posiljke, otvorili case, bojim se da bi uskoro svi selleri prestali slati ista u nasu zemlju, a ni to ne bi bilo dobro nikako.
Zato molim sve kojima kasne posiljke iz Kine, ako to nije neka velika vrijednost,da se strpe jos malo, da ne otvaraju case. Ja sam ubijedjen da ce vecina posiljki stici. Uvijek se desavalo da nesto nikad ne stigne, ali to je mali procenat, ispod 3%.
Ovo pisem jer imam na ebay-u broj 680 uz svoj user name, a preko 2000 kad bi gledali feedback za svaki pojedini artikal.
Ne mozes se ti zezati sa stvaricicama od 15-20 dolara, ok je sa par dolara.

Ako je nesto naruceno prije vise od 50 dana, logicno da otvoris request, i onda dam prodacu jos 20tak dana. Sto mislim da je od mene sasvim fer i dovoljno.
34sf4drgu67d25

#6662 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by 34sf4drgu67d25 »

I ja obicno otvorim request, ali sacekam neko vrijeme, drzim case otvoren,ne trazim refund odma'...
vješalica

#6663 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by vješalica »

seller mi nije označio da je poslao pošiljku,a kad sam ga pitala jel,on mi je u porukama odgovrio da jeste

da li trebam paničarit ili samo čekati da dođe? :?
kloniran

#6664 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

vješalica wrote:seller mi nije označio da je poslao pošiljku,a kad sam ga pitala jel,on mi je u porukama odgovrio da jeste

mora oznaciti, ako ne posalje u oznacenom periodu mozes dici case
Kataklinger

#6665 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Kataklinger »

Da se i ja ponovo oglasim. Knjiga napokon stigla. Kupio je 23. novembra, prodavač je poslao 24. novembra (bar mi je tako rekao kad sam mu se žalio neki dan da nije još stigla). Poslano International Standard shipping-om. Zadnji dan estimated delivery-a bio 25. decembar. Dakle, kasnilo nekih desetak dana ali je STIGLO !
Nexus2
Location: KUPUJETE ONLINE - EVO LINK ZA POVRAT NOVCA https://www.ebates.com/r/BERBIC6?eeid=28187

#6666 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Nexus2 »

kloniran wrote:
vješalica wrote:seller mi nije označio da je poslao pošiljku,a kad sam ga pitala jel,on mi je u porukama odgovrio da jeste

Kako?
Ja pokušavao i ne može

http://prntscr.com/5pgmiv
http://prntscr.com/5pgmm8
http://prntscr.com/5pgmnw
http://prntscr.com/5pgmq4

Tek 17.01. moći ću, a prije sistem ne da.
vješalica

#6667 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by vješalica »

kloniran wrote:

a nije označio,bilo je 2 dana radna od transakcije da će poslati,i to je bilo 26.12 ,ma nema veze sačekat ću da sebi ne vežem šuhvu ipak je 90KM stvar :skoljka:
quarterback

#6668 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

Umalo popisivac wrote:Na eBayu? 5. :D Na PayPalu ipak vise. Sto?
zato sto ono sto pises upravo odgovara tvom iskustvu
quarterback

#6669 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

Kataklinger wrote:Da se i ja ponovo oglasim. Knjiga napokon stigla. Kupio je 23. novembra, prodavač je poslao 24. novembra (bar mi je tako rekao kad sam mu se žalio neki dan da nije još stigla). Poslano International Standard shipping-om. Zadnji dan estimated delivery-a bio 25. decembar. Dakle, kasnilo nekih desetak dana ali je STIGLO !
naravno da je stiglo, zasto si mislio da nece stici?
quarterback

#6670 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

Mobilion wrote:Danas mi je stigla jedna posiljka iz Kine, ali nije China Post nego swiss post. Doduse, dosla mi je jedna posiljke preko Chinapost dva dana prije Nove godine.
dzaba to pises, ovdje je jedno 10x vise panicara / neiskusnih koji otvaraju case cim im item ne osvane u sanducetu sljedece sedmice od narudzbe

nikako da im iz guzice u glavu dodje da je sa standardnim shippingom bez trackinga vrijeme isporuke kad je sve idealno 3/4 sedmice, a kada su katolicki bozic i kineska nova godina (19.2.) to se produzava na 5/6/7 sedmica i da nista od toga nije razlog za dramu, otvaranje caseova i zalbe na prodavce, platite tih 5-10$ za kvalitetniji shipping pa ce vam item doci za 10 dana umjesto da dramite ovdje po forumu

izuzetaka od ovih gore vremena ima, jednom sam dobio item za 10 dana, bilo standardno slanje, bez trackinga, a drugi put za 3 mjeseca, medjutim to su dva izuzetka medju 200 narudzbi, od tih 200 narudzi mozda ukupno svega par nije doslo nikako, vrlo, vrlo, vrlo mali broj

nema potrebe za dramom, otvaranjem caseova, panikom oko tracking brojeva i slicno, sacekajte da item dodje i pratite ZADNJI rok za zalbu
Kataklinger

#6671 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Kataklinger »

quarterback wrote:
Kataklinger wrote:Da se i ja ponovo oglasim. Knjiga napokon stigla. Kupio je 23. novembra, prodavač je poslao 24. novembra (bar mi je tako rekao kad sam mu se žalio neki dan da nije još stigla). Poslano International Standard shipping-om. Zadnji dan estimated delivery-a bio 25. decembar. Dakle, kasnilo nekih desetak dana ali je STIGLO !
naravno da je stiglo, zasto si mislio da nece stici?
Inače je je omjer svih mogućih pristiglih/kupljenih artikala na ebayu 1?
quarterback

#6672 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

procitaj post iznad tvog
Umalo popisivac

#6673 Re: eBay - Vaša iskustva

quarterback wrote:
Umalo popisivac wrote:Na eBayu? 5. :D Na PayPalu ipak vise. Sto?
zato sto ono sto pises upravo odgovara tvom iskustvu
Mozes li to malo bolje pojasniti gdje ja grijesim? Znam vrlo dobro o cemu pricam i kakav sam problem imao, i nisam ja jedini koji se s tim susreo. Izguglaj malo strane forume.

Tip me mogao hladno zeznuti za novac, bar sto se eBaya tice.
quarterback

#6674 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

Kazes da si imao 5 transakcija na ebayu, da li je to respektabilan broj na osnovu kojeg mozes tvrditi nesto kada ovdje imas ljude sa par stotina transakcija koji ti kazu da to nije tako?

Kazes da je ebay debilan i frustrirajuci, ono sto ja mogu reci je da je ebay UVIJEK na strani kupca i da si zasticen kao medvjed u pionirskoj dolini, za ovih mojih 200 kupljenih itema NI JEDNOM se nije desilo da me je ebay nesto zavlacio ili me ostetio na bilo koji nacin, naprotiv, kada je prodavac bilo sta muljao, ebay je uvijek to rijesio u moju korist. Ako se i desio problem ili je dosao zamjenski item, ili je dosao novac, treceg nije bilo.

Ja sam imao kontakte sa Paypalom oko blokiranja kartice jednom prilikom i mogu reci isto to sto ti kazes za Ebay, a to je da ti salju samo genericke emailove koji nemaju skoro pa nikakve veze sa onim sto si pitao. Jeste na kraju maila im uvijek pise sincerely yours Šefika medjutim nije taj mail vidio Šefike, to je samo da ti mislis da ti ga je neko pisao, radi se o genericki složenim mailovima koji najčešće pomažu koliko pomogne i to što uzmeš jedan C vitamin kad te razvaljuje gripa.

Nemas se potrebe obracati Paypalu ako si kupio item preko Ebaya. Kupio si ga ne Ebayu, sva komunikacija sa sellerom je isla preko Ebaya i Ebay ima uvid u sve to zajedno i jedini je mjerodavan da odlucuje da li je nesto ili nije nesto. Paypal radi samo placanje i nista drugo.

Pored toga mozda ne znas, Paypal je dio Ebaya a nije Ebay dio Paypala.

Moguce da postoje slucajevi kada je paypal bio efikasniji od ebaya (a narudzba je isla preko ebaya) medjutim ja nisam bio svjedokom takvih situacija.

Case na paypalu sam otvarao samo u situacijama kada sam narucivao preko DXa ili BangGooda pa nesto nije doslo
yozi80

#6675 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by yozi80 »

Imas i tu opciju u zalbama: significantly not as described, ili tako nekako
moja supruga je kupila isto prstenčić za pedesetak KM, koji je objektivno vrijedio ispod 1KM, i ja se žalio, i on tražio da vratim robu. pošaljem preporučeno bh poštom (7 KM poštarina, to je i gubitak koji sam na kraju imao, tebi bi za ovaj manji iznos trebalo da vrati pare bez vraćanja robe)
Onda tracking bhp ne valja ničemu, sve vrijeme stoji departed to international location. Nakon možda dva mjeseca pismo se vrati, stoji da je nepoznata adresa.
Onda eBay presudi u njegovu korist, ja se žalim supportu, na kraju mi se izvinu i, pošto tad nismo mogli primati pare, daju mi bon u toj vrijednosti, da ga mogu potrošiti na eBay-u.[/quote][/quote]

Jel to bhp ima trucking number? Ja sam jednom slao vani i koštalo je puno, bio je paketić do 500 g. Tada nisu imali trucking number,nego sam slao sa povratnicom koja mi nikad nije stigla,ali sreća paketić je stigao na adresu.
Post Reply