Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
basicm

#6651 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Bakir1 wrote:to se slazem, popravci hdi motora su jos uvijek u sferi eci peci pec....
ako su probao drugi maf tj 3 kom, i sva 3 se ponasaju isto, onda pogledaj egr...
A treba li brisati greske pa onda probati? Francuz je to...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Paulaner

#6652 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paulaner »

condy wrote:
Paulaner wrote:Jel ima ovdje elektricara?
Imam problem sa jednim dijelom stop svjetla tacnije onaj dio na gepeku.U pitanju je bmw e90
Prvo mi prijavi da mi ne radi desno rikverc svjetlo.Posto sam bio na godisnjem i u stalnom pokretu nakon 20 tak dana odlucio sam je zamjenit.Stavio novu sijalicu ne radi,izvadim od pozicije stavim nista,vratim opet sad ni ona ne radi.Izvadim od maglenke sijalicu vratim vise ni ona ne radi :shock:
Znaci sve tri sijalice tj onaj dio gdje se one stavljaju je bez funkcije i to mi pokazuje na boardu.
Trazio na netu sta znaci ta greska,mnogi kazu da je modul svjetala lcm iskljucio taj dio jer se nije sijalica zamjenila na vrijeme :?
I sad meni ne ide u glavu da ja moram milju maraka izvalit za novi modul i kodiranje istog zbog toga,ne mogu shvatit da to tako funkcionise??
Jel moguce da taj modul treba samo resetovat i ponovo kodirat ili je ipak potreban novi modul?
To što nisi zamjenio sijalicu " na vrijeme " nema nikakve veze. Koliko sam shvatio u pitanju je samo zadnji desni far ? Drugi rade normalno? Mislim da je do konektora na faru. Vidi da njega izvučeš i ponovo vratiš. Prije toga sve sijalice postavi.

Da.U pitanju je samo jedan dio desnog stop svjetla tj.onaj koji se nalazi na vratima gepeka i samo taj dio ne radi a sva ostala svjetlosna signalizacija na autu radi bez problema. Gledao sam i konektor da nije izgorio,zahrdjao itd. ali izgleda kao nov i da je do njega valjda bi mi odjednom prestao radit taj dio a ne jedna po jedna sijalica.
Na boardu mi izbacuje "Rückleuchte rechts ausgefallen"
jefferson

#6653 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jefferson »

ranger wrote:
jefferson wrote:
quarterback wrote:slika 15,

http://www.olx.ba/artikal/22942698/bmw- ... kamerapdc/

jel vama ovo lici na sjediste auta koje je preslo 117.000?

pitam nako, ne razumijem se pretjerano, kod mene je plateneno sjediste, bez presvlaka i izgleda jedno 2x novije od ovoga
Normala za BMW kozu koja se izguzva vrlo brzo.
normala ali za 217.000
moj auto je presao 208 hiljada slicno koza izgleda.
EDIT:tek sad vidjeh 21.sliku, pa ovo je bezobrazno napisat 117.000 ljudi moji, preso je ovaj x5 300.000 minimum. jos i volan presvucen nanovo.
Imam isti model, ista sjedista, samo 35d verzija, i auto ima 90,000km i isto stanje koze. Volan doduse nisam gledao, ali BMW koristi apsolutno prirodnu kozu u E70 i zato se nabora ovako. Koza koja se ne guzva ovako nije prava koza.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6654 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

basicm wrote:
Bakir1 wrote:to se slazem, popravci hdi motora su jos uvijek u sferi eci peci pec....
ako su probao drugi maf tj 3 kom, i sva 3 se ponasaju isto, onda pogledaj egr...
A treba li brisati greske pa onda probati? Francuz je to...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako mislis??? Ne pokazuje nikakvu gresku,.

Sent from my C6603 using Tapatalk
Paulaner

#6655 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paulaner »

Evo samo da vas obavjestim,cackao sam oko ovih sijalica.Ustvari fazon je u tome da sam morao skinut onu izolaciju koja ide na vrata gepeka i sad kad je zatvoren gepek radi sve super,kad otvorim prestane radit :-)
U petak sam narucen kod majstora pa cemo vidjet sta je pravilo problem,al odahnuo sam jer nije modul :D
condy

#6656 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

@konektovan
Kad elektronika auta dijagnosticira kvar, ili je izbaci na dijagnostici na laptopu, kad se zamjeni dio na koji dijagnostika upucuje, nakon toga preko laptopa treba izbrisati tu gresku. Sad kolika je sansa da ta banalna stvar bude.
Last edited by condy on 04/10/2016 17:21, edited 1 time in total.
condy

#6657 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Paulaner wrote:Evo samo da vas obavjestim,cackao sam oko ovih sijalica.Ustvari fazon je u tome da sam morao skinut onu izolaciju koja ide na vrata gepeka i sad kad je zatvoren gepek radi sve super,kad otvorim prestane radit :-)
U petak sam narucen kod majstora pa cemo vidjet sta je pravilo problem,al odahnuo sam jer nije modul :D
Svoj majstor najbolji majstor :mrgreen: :thumbup:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#6658 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Nedavno mijenjao neke osigurace od pozicije i hajd sve uredu, jutros upalim svjetla, upali se standardno zelena lampica za kratka svjetla, medjutim svijetli i plava lampica za duga svjetla, koja nisu upaljena. S tim da zelena nekako blijedo svijetli, jedva.
Sta bi moglo praviti problem, opet neki od osiguraca ? :zoka:
NediM17

#6659 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

konektovan wrote: Kako mislis??? Ne pokazuje nikakvu gresku,.

Evo da ti dam jedan savjet. Preko noci skini kleme sa akumulatora, neka se iz ECU-a izgube svi privremeni parametri, pa ujutro skopcaj i probaj. Mozda se dohaviza.

Takodjer, ne bi bilo lose na dijagnostici vidjeti kakve vrijednosti protoka zraka se pojavljuju sa MAF-om i bez njega, i jesu li te vrijednosti u normalnim granicama. Mozda su senzori O.K., moguce da je pobrljavio ECU ili el. instalacija ECU-MAF. Francusko je to govno. :mrgreen:

P.S. Radi li normalno kada se ugrije?
amar1994

#6660 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Desava se na vecini 1.6 hdi motora, isti motor kod mene je haman 200000km manje presao i nekad je normalan, nekad nije. Nikakvih lampica i cuda nema.

Kad se zagriju, tvrdim da sve do jednog rade normalno.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6661 Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

NediM17 wrote:
konektovan wrote: Kako mislis??? Ne pokazuje nikakvu gresku,.

Evo da ti dam jedan savjet. Preko noci skini kleme sa akumulatora, neka se iz ECU-a izgube svi privremeni parametri, pa ujutro skopcaj i probaj. Mozda se dohaviza.

Takodjer, ne bi bilo lose na dijagnostici vidjeti kakve vrijednosti protoka zraka se pojavljuju sa MAF-om i bez njega, i jesu li te vrijednosti u normalnim granicama. Mozda su senzori O.K., moguce da je pobrljavio ECU ili el. instalacija ECU-MAF. Francusko je to govno. :mrgreen:

P.S. Radi li normalno kada se ugrije?
Radi normalno kad se zagrije, bez ikakvih problema. Kad se iskopca maf, i kad sam malo probao tako voziti, upalila se greska-lampica anti polution, koja se sama ugasila nakon par sati, al' je dijagnostika pokazala na gresku sa protokomjerom koju su izbrisali. Eh sad, nakon iskopcavanja jos par puta, kad se provjeravalo sa novim i jednim polovnim, nisu ga vise kopcali na dijagnostiku. Maloprije sam ga vozio sa iskljucenim maf-om, i auto radi ugladjenije dok je hladan, onako kako bi i trebao, i nije trom k'o sto je sa ukopcanim kad je hladan. Kad se zagrije, ide isto k'o i prije, ne osjeti se nikakva razlika.

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6662 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

Je li moguca naknadna ugradnja suvozacevog airbaga?
Bakir1

#6663 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Sve je moguce, pitanje je koliko je isplativo....
putnik2107

#6664 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by putnik2107 »

Zna li neko gdje se mogu nabaviti svjećice NGK? ili BERU?
Throttle

#6665 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Vjerovatno u svim autodijelovima
the_hooligan_ec

#6666 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

ko u Sarajevu popravlja kilometar satove ili taho satove VDO proizvodjac.. Danas prikopcao 2 sata na svog audija i dalje mi se javlja problem sa pokazivacem goriva najednom padne ispod rezerve poslije nekog vremena.. Los osjecaj pravo
preludezalude

#6667 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

putnik2107 wrote:Zna li neko gdje se mogu nabaviti svjećice NGK? ili BERU?
Dobar izbor Beru svjecica imas u Mostaru u centru2 u auto dijelovima "AS". A NGK svjecica ima svugdje ali po mom misljenju vecina drzi one najjeftinije tj donji prag NGK svjecice.
kenan77

#6668 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kenan77 »

Pozdrav..peugeot 308 2011god..izbaci mi "Engine fault:repair needed" .Auto ide normalno bez ikakvih smetnji..istina kao da je malo akumulator oslabio,moze li do toga biti?
mad_max_ba

#6669 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

Samo dijagnostika, bilo koji senzor koji upravlja radom motora itd. Lijepo ti kaze engine. Da je sta sa haklamatorom druga bi ti se i lampica palila
ibizza

#6670 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ibizza »

Kada upalim grijanje, pojavljuje mi se bijeli dim, kaze mi u ovlastenom servisu da je hladnjak puko, te da popravka kosta 550KM, od toga, hladnjak je 350KM.
Zovem lokalnog mehanicara, on govori cijenu ruku, te da dio/hladnjak kosta oko 50KM. cudno mi sve ovo, cak sam I ja zvao poznatu prodavnicu autodijelova I rekli su mi da je cijena 39KM. Zbog cega tolika rqzlika u odnosu na ovlasteni?

Radi se o Oktaviji 2005 godina.
direstraits0078

#6671 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

ibizza wrote:Kada upalim grijanje, pojavljuje mi se bijeli dim, kaze mi u ovlastenom servisu da je hladnjak puko, te da popravka kosta 550KM, od toga, hladnjak je 350KM.
Zovem lokalnog mehanicara, on govori cijenu ruku, te da dio/hladnjak kosta oko 50KM. cudno mi sve ovo, cak sam I ja zvao poznatu prodavnicu autodijelova I rekli su mi da je cijena 39KM. Zbog cega tolika rqzlika u odnosu na ovlasteni?

Dva-tri moguca scenarija:

1 - taj jeftini hladnjak/radijator je prejeftin, sto ce reci da su u njemu obicne cjevurine, i da ce slabije grijati.
2 - taj radijator je ok, grijat ce ok, za cijenu ovog u ovlastenom mozes kupiti 7 takvih i mijenjati svake godine
3 - ovaj radijator u ovlastenom je pravljen od pozlacenih cijevi, a nosaci su platinasti, otuda cijena komada metala s cijevima od 350 KM

Sretno
autoskolee

#6672 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by autoskolee »

ibizza wrote:Kada upalim grijanje, pojavljuje mi se bijeli dim, kaze mi u ovlastenom servisu da je hladnjak puko, te da popravka kosta 550KM, od toga, hladnjak je 350KM.

Ti nadji hladnjak koji ti najvise odgovara cijenom u ovim prodavnicama autodijelova i idi mehanicaru da zamijeni
NediM17

#6673 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Nemoj se igrati s tim i voziti tako auto! Isparenja antifriza su jako otrovna. Osjeti se slatkasti ukus i stakla iznutra strasno magle, tj. postaju masna. Pod hitno to zamijeni!

Ja sam to mijenjao na jednom svom autu, u pitanju je bio danski proizvodjac hladnjaka Nissens, kupio u Motorexu i mislim da su kvalitetni.

E sada, drugi par cipela je zamjena. Vjerovatno i to zavisi od auta do auta, ali u mom slucaju se citav kokpit morao rastavljati. To je bio posao od vazdan!

I nemoj da bi te ko navratio da sipas onaj prah za zacepljanje rupa! Ujebe kompletan rashladni sistem!
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#6674 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Da ne otvaramu novu temu, da pitam ovde.
Idu nam hladniji dani, pa moram da pregledam antifriz, trenutno je zelene boje, ali ne znam koji je. Ako bude trebalo mijenjati ili dosipati, sta uzeti?

Koji ide u Clio 1.5 dCi, 2003 godina, g11/g12 ili neki skroz drugi ?

Hvala :thumbup:
NediM17

#6675 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Povuci na onu pumpicu za mjerenje antifriza i vidi na koliko ledi. Ako nema necistoca i ako je dobra temperatura nista ne diraj!
Post Reply