Dešavanja u Srbiji
-
zavrzlama
#6651 Re: Desavanja u Srbiji
Logicki baza je na mjestu gdje po srpskim geo-strateskim planovima i treba biti..Kosovo je jedina i prijetnja srbiji (presevska dolina)i teritorija koju nekad ce srbija napasti da zavrsi zapoceto i pokusano 1999-e....srbiji ne treba baza na granici sa BIH jer Bosaski covjek niti je niti ima interes da napada srbiju...sad je pitanje da li je baza odbrana od daljnjeg komadanja srbije ILI baza kao odskocna daska za napad na Kosovo u buducnosti....to cemo saznati za ne tako dugo vrijeme...bitno je da se srbija pozabavila malo i sama sobom...bumerang je zajebana igracka,cesto se vrati u facu samom bacacu...
- Bosnolog
#6652 Re: Desavanja u Srbiji
@Zavrzlama,evo prvog Tadicevog namjenskog krunisanaj i pravdanja ove Niske baze i onih sedamnaest miliona potrosenih za odbranu juga Srbije od dalje velikoalbanske cunoekspanzije.
Bosna treba da pocne sa trecom smjenom namjenske proizvodnje i da pojaca uvozne resurse i donacijske to jst pozajmnice od prijateljskih zemalaj za nabavku protivoklopnih i druge vojne opreme i sredstava za odbranu bosanskih gudura ,jer nas u skoroj buducnosti nas cekaju novi vatreni okrsaji u regiji .....
Tadić: "Srbija neće priznati granicu između Kosova i Makedonije"
23. 11. 2009. • 23:00 A. B.
Veličina slova:
Boris Tadić /
Izvor : 24sata.info
*** SPAM *** - Srbija nikada neće priznati sporazum o demarkaciji granica koji su nedavno potpisali Mekedonija i takozvana država Kosovo, izjavio je danas u Leskovcu predsjednik Srbije Boris Tadić.
"Pitanje očuvanja integriteta zemlje direktno je povezano sa demarkacijom granica", rekao je Tadić. Predsjednik Srbije je podsjetio da je sa makedonskim predsjednikom Đorđom Ivanovim imao ozbiljan razgovor o tome.
"Ja sam sa mojim kolegom iz Makedonije, gospodinom Ivanovim, imao jedan veoma ozbiljan razgovor na tu temu i vrlo sam jasno rekao da Srbija nikada i ni po koju cijenu neće prihvatiti demarkacioni ugovor Makedonije sa takozvanom državom Kosovo", rekao je Tadić i istakao da je dobio uvjeranja da dokument koji je Srbija kao država potpisala sa Makedonijom ostaje na snazi.
I za Makedoniju je u budućnosti, ukazao je Tadić, veoma važna odluka međunarodnog suda pravde, koja se očekuje narednih mjeseci.
"Onda ćemo i to pitanje, kao i sva ostala, staviti na sto. Ali, Srbije će, normalno, kao jedna integrisana država, krenuti u evropske integracije", rekao je Tadić.

Bosna treba da pocne sa trecom smjenom namjenske proizvodnje i da pojaca uvozne resurse i donacijske to jst pozajmnice od prijateljskih zemalaj za nabavku protivoklopnih i druge vojne opreme i sredstava za odbranu bosanskih gudura ,jer nas u skoroj buducnosti nas cekaju novi vatreni okrsaji u regiji .....
Tadić: "Srbija neće priznati granicu između Kosova i Makedonije"
23. 11. 2009. • 23:00 A. B.
Veličina slova:
Boris Tadić /
Izvor : 24sata.info
*** SPAM *** - Srbija nikada neće priznati sporazum o demarkaciji granica koji su nedavno potpisali Mekedonija i takozvana država Kosovo, izjavio je danas u Leskovcu predsjednik Srbije Boris Tadić.
"Pitanje očuvanja integriteta zemlje direktno je povezano sa demarkacijom granica", rekao je Tadić. Predsjednik Srbije je podsjetio da je sa makedonskim predsjednikom Đorđom Ivanovim imao ozbiljan razgovor o tome.
"Ja sam sa mojim kolegom iz Makedonije, gospodinom Ivanovim, imao jedan veoma ozbiljan razgovor na tu temu i vrlo sam jasno rekao da Srbija nikada i ni po koju cijenu neće prihvatiti demarkacioni ugovor Makedonije sa takozvanom državom Kosovo", rekao je Tadić i istakao da je dobio uvjeranja da dokument koji je Srbija kao država potpisala sa Makedonijom ostaje na snazi.
I za Makedoniju je u budućnosti, ukazao je Tadić, veoma važna odluka međunarodnog suda pravde, koja se očekuje narednih mjeseci.
"Onda ćemo i to pitanje, kao i sva ostala, staviti na sto. Ali, Srbije će, normalno, kao jedna integrisana država, krenuti u evropske integracije", rekao je Tadić.
- felipe kajetano
#6653 Re: Desavanja u Srbiji
Malo je jedna baza kakva je mraka sa druge strane linije 
-
dallton
#6654 Re: Desavanja u Srbiji
felipe kajetano wrote:Malo je jedna baza kakva je mraka sa druge strane linije
- felipe kajetano
#6655 Re: Desavanja u Srbiji
Nije to bolan expertu radi nacionalne manjine Albanaca...kakva ce oni biti prijetnja vaskolikim Srbima(da si ziv i zdrav)dallton wrote:felipe kajetano wrote:Malo je jedna baza kakva je mraka sa druge strane linijeal vas "mraka" uspjesno izgura iz kosova, a i s juga ce samo polako...a onda ce srbija shvatiti da je multietnicka drzava a znas kako su pricali za sve multietnicke drzave kazu nestabilne su
-
dallton
#6656 Re: Desavanja u Srbiji
pa kad vam nisu prijetnja sto ne preuzmete kosovo, hajte junaci nemojte samo majice nosati i pjevati pjesme i cuvati beogradfelipe kajetano wrote:Nije to bolan expertu radi nacionalne manjine Albanaca...kakva ce oni biti prijetnja vaskolikim Srbima(da si ziv i zdrav)dallton wrote:felipe kajetano wrote:Malo je jedna baza kakva je mraka sa druge strane linijeal vas "mraka" uspjesno izgura iz kosova, a i s juga ce samo polako...a onda ce srbija shvatiti da je multietnicka drzava a znas kako su pricali za sve multietnicke drzave kazu nestabilne su
?Baza je radi jacih igraca ravnih kako kazes nama
![]()
- felipe kajetano
#6657 Re: Desavanja u Srbiji
@dalton
Cim stigne supertajno rusko oruzje eto nas na Prokletijama
..Btw moram priznati da si me malo razorcarao jer si inace odlicno obavjesten o svemu 
Cim stigne supertajno rusko oruzje eto nas na Prokletijama
-
dallton
#6658 Re: Desavanja u Srbiji
dok to supertajno proradi ti ces vec biti sjedi starac, a sljive ce da popadajufelipe kajetano wrote:@dalton
Cim stigne supertajno rusko oruzje eto nas na Prokletijama..Btw moram priznati da si me malo razorcarao jer si inace odlicno obavjesten o svemu
-
stari grad Visegrad
#6659 Re: Desavanja u Srbiji
Najveca srbijanska vojna naza - Jug
Najveca americka vojna baza na Kosovu.
Kada bi se ove dvije vojske sukobile na jugu Srbije, bilo bi beskrajno uzivanje gledati ih i navijati.
Kada bi se ove dvije vojske sukobile na jugu Srbije, bilo bi beskrajno uzivanje gledati ih i navijati.
- ilija cvorovic
#6660 Re: Desavanja u Srbiji
šljive, na vas je red.
Kilometre i kilograme gluposti sam ovdje pročitao. Zašto mislite da svi Srbi imaju isti stav ili zajedničko rješenje po pitanju Kosova?
Kilometre i kilograme gluposti sam ovdje pročitao. Zašto mislite da svi Srbi imaju isti stav ili zajedničko rješenje po pitanju Kosova?
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
- draganbl
#6662 Re: Desavanja u Srbiji
Sukob bilo koje dvije vojske osim u video igricama uvijek predstavlja veliko zlo i patnju. Da li je to tvoje uživanje zaista toliko beskrajno?stari grad Visegrad wrote:Najveca srbijanska vojna naza - Jug
- 1gorstak
#6663 Re: Desavanja u Srbiji
U jednom komentaru zbijas salu s tradicijom jednog od konstitutivnih naroda u BiH (1), epidemijom od koje i djeca umiru (2) i sahranom vrhovnog vjerskog poglavara jednog od konstitutivnih naroda u BiH (3). Impresivno. Samo, ovaj, da razjasnimo, ti se ono zalazes za multietnicku BiH ?senjor wrote:Srbi su zaista hrabri...stotine hiljada Srba ljubi krst za vrijeme sahrane Pavla,a svinjska groznica hara Srbijom...
![]()
-
dallton
#6664 Re: Desavanja u Srbiji
ne zalaze se on za multivitaminsku bih, nego multietnicko kosovo, vojvodinu i sandzak...
- 1gorstak
#6665 Re: Desavanja u Srbiji
Destabilizacija Vojvodine, Sandzaka i Preseva (Kosovo je zavrsena stvar) je dobra stvar zbog beogradske podrske Dodiku i zato sto Srbija kidnapuje nase gradjane po tajnim potjernicama, a ne zato sto imam nesto protiv Srba kao naroda. Ne moze se borbu za multietnicku BiH transformisati u borbu protiv Srba, niti necija podrska Bosni i Hercegovini opravdava njegovo vrijedjanje Srba kao naroda.dallton wrote:ne zalaze se on za multivitaminsku bih, nego multietnicko kosovo, vojvodinu i sandzak...
- anastasija
#6666 Re: Desavanja u Srbiji
anastasija wrote: VANU postoji jos od 2002.
Svaka normalna evropska zemlja ima svoje akademije nauka i umetnosti i predstavnistva, pocev cak i od same strogo centralizovane Francuske.
U Vojvodini ima svega 30 000 Madjara, tako da o tome mogu svi oni koji prizeljkuju samostalnu Vojvodinu da sanjaju.
Ona postaje samo jedna u nizu evropskih regija. To priblizava i samu Srbiju Evropi.
DSS je u Vojvodini a i na republickom nivou pukao a SNS tek kupi boove pa malo se po staroj navici radikalno izrzavaju zarad poena.
Dakle psi laju karavani prolaze...
Herecegovac stvarno si pravi Hercegovac.Dakle ja pisem netacno a ti se dobro ne izrazavas. Procitaj moj post pazljivije pa ces vidjeti da sam napisao da evropske regije nemaju akademske institucije u formi kakvoj je VANU. To ne znaci da evropske regije nemaju svoje institucije kulture. Ali to vi u bivsoj Srbiji jos uvijek ne znate.
Vojvodina nema pravo na referendum o odcjepljenju od bivse Srbije. Bar ne po ovome Statutu. Vojvodina ima pravo na "referendum o teritorijalnoj organizaciji i utvrdjivanju granica AP-a" i to je odprilike to. Medjutim to ni u kome slucaju nije garant daljeg negiranja suvereniteta bivse Srbije od strane Vojvodjana sto ce bliska buducnost i pokazati.
A sto se tice pc-a i referenduma...pa mi to stalno zagovaramo...dakle ....mi se svi zalazemo zato da pc provede referendum i to sto prije. Naravno da se i nadamo i podrzavamo pozitivan ishod istog.
U prethodnim postovima ti napisem da IMAJU! a ti i dalje pises gluposti.
Ajd malo izuci to pa onda pisi.
- anastasija
#6667 Re: Desavanja u Srbiji
Naogavniji retardi, na celu sa Rajicem.Shoba wrote:http://www.pescanik.net/content/view/4044/1084/
Nisam ni mislila da necete njih citirati.

- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#6668 Re: Desavanja u Srbiji

Sveštenici su govorili da nas je sami Bog poslao da spasimo srpski rod: Karadžić i patrijarh

"Balkan bluz"
Duhovni krov "Velike Srbije" (6)
Pišu: Medina Delalić & Suzana Šačić
Nije slučajno u programu SDS-a BiH stajalo “reanimiranje sveštenstva koje je bilo uklonjeno iz političkog života.” Srpska pravoslavna crkva je u komunizmu bila institucija bez političkog i skromnog duhovnog autoriteta. Tražeći svoje mjesto u postkomunizmu, ustupila je vjeru i ikone dojučerašnjim ateistima što su teološko neznanje nadomjestili veličinom zlatnih krstova koje su nosili oko vrata. Sveštenici, socijalno neiživljeni u bivšem sistemu, uživali su u novostečenim počastima.
Na političkim skupovima sjedili su u prvim redovima pored političara smatrajući da su najzad dobili mjesto koje zaslužuju. “Srpska pravoslavna crkva se u socijalističkoj Jugoslaviji drži reda i poretka”, odgovorio je 1982. patrijarh German Đorić grupi pobunjenih sveštenika sa Uba koji su optužili crkvu da je režimska i tražili da izađe iz pasivizacije. Ovakvi zahtjevi su unutar pravoslavnih struktura postajali sve učestaliji.
U aprilu iste godine 21 sveštenik, među kojima su bila u tri najuglednija teologa monaha, Atanasije Jeftić, Irinej Bulović i Amfilohije Radović, uputili su „Apel“ najvišim državnim organima Srbije i Federacije, Svetom Arhijerejskom saboru i Sinodu tražeći zaštitu Srba na Kosovu. Ubrzo je o Kosovu grupa episkopa iz SPC-a govorila u američkom Kongresu i Stejt Departmentu tražeći njihovu intervenciju.
Upućivanje peticija i oglašavanje u medijima bila je nova pojava unutar pravoslavne crkve. Krajem 1983. Atanasije Jeftić u „Pravoslavlju“ objavljuje feljton pod nazivom „Od Kosova do Jadovna“ u kojem se bavi stradanjem srpskog naroda u raznim dijelovima Jugoslavije. Jeftić je na čelu neokonzervativne opozicije unutar SPC-a koja zagovara ključnu ulogu crkve u rješavanju nacionalnog pitanja i rado je citiran u Udruženju književnika u Beogradu.
U martu 1986. tamo se vode razgovori o istim pitanjima, a peticiju podrške Srbima na Kosovu, uz književnike i javne ličnosti, potpisuju i Atanasije Jeftić i Amfilohije Radović. Crkva sljedeće godine počinje pripreme za proslavu 600 godina Kosovske bitke. Mošti kneza Lazara, nošene kroz eparhije, stižu u manastir Gračanica na Kosovo, a u poslanici izdatoj tim povodom prvi put se spominje termin “Nebeska Srbija”.
Iste godine, sarajevski sveštenik Dragomir Ubiparipović u „Glasu crkve“ objavljuje tekst o “Kulturnom i vjerskom genocidu nad Srbima Sarajeva”. Genocid se očitavao, po Ubiparipoviću, i kroz list „Oslobođenje“, gdje su “uskraćena prava pravoslavnima time što su odbijana objavljivanja smrtovnica ćirilicom”. Kao najznačajnije događaje u novijoj istoriji srpskog naroda crkvena glasila navode, uz proslavu Kosovskog boja, zbijanje srpskih redova i promjenu Ustava Srbije kojim su matici ponovo vraćene pokrajine.
Sa stranica crkvene štampe pozdravljaju se aktivnosti srpskog rukovodstva na čelu sa Miloševićem, upozorava na “povampireno ustaštvo” i objavljuju napisi o Muslimanima kao “Muhamedovom đavoljem sjemenu”. U decembru 1990. na vanrednom zasjedanju Sabora patrijarha Germana zbog dugotrajne bolesti zamjenjuje episkop raško-prizrenski Pavle. Crkva se sve više bavi politikom.
Godina prvih višestranački izbora u Bosni je i godina u kojoj neprestano stižu izvještaji o opelima nad žrtvama genocida, vađenju kostiju i njihovom ponovnom sahranjivanju (Žitomislići, Prebilovci, Ljubinje, Trebinje...) Zahtjev za otvaranje jama u maju 1990. nadležnim organima je uputio crkveni Sabor, a Radovan Karadžić i Nikola Koljević silazak u jame koriste kao svojevrstan politički marketing. Na izbore izlaze uz blagoslov crkve koja Srbima u Hrvatskoj i BiH savjetuje da glasaju za one koji su “istinski vjerni Bogu i rodu”.
Sa vanrednog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora u januaru 1991. arhijereji poručuju da se bez njih ne mogu donositi nikakve političke odluke: “Ničije pogodbe sa nosiocima vlasti u Srbiji koja nema mandat da istupa u ime čitavog srpstva ili sa organima jugoslovenske federacije ili komandujućim strukturama jugoslovenske vojske ne obavezuju srpski narod kao cjelinu bez njegove saglasnosti i bez blagoslova duhovne Matere, Pravoslavne srpske crkve”.
Atanasije Jeftić i Amfilohije Radović javno traže spajanje svih srpskih krajeva u Ujedinjene srpske zemlje što se uklapa u njihovo shvatanje Pravoslavne crkve kao isključivo nacionalne. Mada episkopat nije jedinstven, mišljenje ove dvojice je mišljenje većine jer većina sveštenika vodi porijeklo iz Hrvatske i Bosne.
U Sarajevu, crkvene prostorije i svečanosti služe za promociju čelnika SDS-a. “Sveštenici su nas ponekad zbunjivali ukazanom pažnjom. Govorili su da nas je sami Bog poslao da spasimo srpski rod”, ispričao je Karadžić, koji nije krio da “glas Crkve sluša kao glas najvišeg autoriteta”. Najveći uticaj na službenike SPC-a u Sarajevu stranka je imala preko dubokoreligioznih intelektualaca Slavka Leovca i Nikole Koljevića.
Ma koje .BA Svetosti....MraČnosti je pravi naziv za ove Vampirske Popove....a za Hovu bazu samo jedno

-
hercegovac_pravi
#6669 Re: Desavanja u Srbiji
Ne bi bilo loše ponekad pročitati post prije već odgovoriš na njeg. Niti jedna Evropska regija nema instituciju u okvirima u kakvim je formiran VANU.....Meni izgleda da se ti moraš informisati malo.I nemoj svegati trolat temu sa licnim napadima. Neće te to nigdje dovest.anastasija wrote:anastasija wrote: VANU postoji jos od 2002.
Svaka normalna evropska zemlja ima svoje akademije nauka i umetnosti i predstavnistva, pocev cak i od same strogo centralizovane Francuske.
U Vojvodini ima svega 30 000 Madjara, tako da o tome mogu svi oni koji prizeljkuju samostalnu Vojvodinu da sanjaju.
Ona postaje samo jedna u nizu evropskih regija. To priblizava i samu Srbiju Evropi.
DSS je u Vojvodini a i na republickom nivou pukao a SNS tek kupi boove pa malo se po staroj navici radikalno izrzavaju zarad poena.
Dakle psi laju karavani prolaze...Herecegovac stvarno si pravi Hercegovac.Dakle ja pisem netacno a ti se dobro ne izrazavas. Procitaj moj post pazljivije pa ces vidjeti da sam napisao da evropske regije nemaju akademske institucije u formi kakvoj je VANU. To ne znaci da evropske regije nemaju svoje institucije kulture. Ali to vi u bivsoj Srbiji jos uvijek ne znate.
Vojvodina nema pravo na referendum o odcjepljenju od bivse Srbije. Bar ne po ovome Statutu. Vojvodina ima pravo na "referendum o teritorijalnoj organizaciji i utvrdjivanju granica AP-a" i to je odprilike to. Medjutim to ni u kome slucaju nije garant daljeg negiranja suvereniteta bivse Srbije od strane Vojvodjana sto ce bliska buducnost i pokazati.
A sto se tice pc-a i referenduma...pa mi to stalno zagovaramo...dakle ....mi se svi zalazemo zato da pc provede referendum i to sto prije. Naravno da se i nadamo i podrzavamo pozitivan ishod istog.
U prethodnim postovima ti napisem da IMAJU! a ti i dalje pises gluposti.
Ajd malo izuci to pa onda pisi.
- anastasija
#6670 Re: Desavanja u Srbiji
E ti mi kazi sve ovo.
A ja zivim u Vojvodini, nisam s kruske pala.
Opet ti ponavljam-tvoji snovi o cepanju Srbije ti pomrace svest. To se vidi iz svakog tvog posta gde moju zemlju nazivas bivsa Srbija.
Dakle izvoli.
U jeku rasprava o Statutu Vojvodine često se pominje i Akademija nauka i umetnosti Autonomne pokrajine Vojvodine čije postojanje je po tvrdnjama mnogih protivustavno i, što je još važnije, ugrožava državnost Republike Srbije.
Potražio sam podatke o akademijama u svetu i video da u mnogim zemljama, pored nacionalnih, državnih akademija, postoje i regionalne akademnije, i to u povećem broju, posebno u Evropi, te ću ovde navesti neke od njih.
NEMAČKA: Akademija nauka Mainc, Akademija nauka Getingen, Akademija nauka Bavarske, Akademija nauka Berlin-Brandenburg, Akademija nauka Hajdelberg, Akademija nauka Severne Rajne-Vestfalije, Akademija nauka Saksonije u Lajpcigu...
ITALIJA: Akademija nauka Torino, Akademija poljoprivrede, nauke i književnosti Verona, Galilejeva akademija nauka, književnosti i umetnosti Padova, Akademija nauka i književnosti „La Colombaria“ Toskana, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Udine, Ateneum Breše: Akademija nauka, književnosti i umetnosti u Breši, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Bergamo, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Venecija, Institut Lombardije, Akademija nauka i književnosti.
FRANCUSKA: Akademija Alzasa, Akademija Nimes, Akademija nauka, umetnosti i humanistike (Humanities) Turan, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Lion, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Ruan, Akademija nauka, humanistike i umetnosti Savoje, Akademija nauka i književnosti Monpelje, Akademija nauka, inskripcija (Inscripciones), književnosti i humanistike Tuluz.
Namerno sam izabrao ove tri zemlje, Nemačku kao federaciju, Italiju kao regionalno ustrojenu državu i Francusku kao primer unitarne države. U svim ovim, kao i mnogim drugim koje nisam pomenuo, postoji mnoštvo regionalnih akademija nauka i umetnosti. Ove akademije „pokrivaju“ šire ili uže regije i sudeći po nazivima nekih od njih, kao na primer pomenuta Galilejeva u Padovi ili poljoprivredna u Veroni, prilagođene su tradiciji i potrebama svog okruženja. One zajedno sa „nacionalnim“ akademijama šire lepezu naučnog i umetničkog delovanja. Ne smatraju se razbijačima državnog jedinstva niti se vrše pokušaji da budu ukinute, kao što je to kod nas sada slučaj. Oni koji to ovde čine, otkrivaju svoje antievropsko lice.
Ustavom od 2006. Vojvodini je većosporena suštinska autonomija. Lišena je zakonodavne vlasti a ekonomske i druge nadležnosti, nominalno navedene u Ustavu, potpuno su prepuštene zakonima koje donosi Skupština Srbije. To na primeru odredbe čl. 184 Ustava izgleda ovako: stav 1. „Autonomna pokrajina ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti“, stav 2. „Vrste i visina izvornih prihoda autonomnih pokrajina određuju se zakonom“(!). Dakle, ako autonomna Vojvodina nema suštinsku, političku i ekonomsku autonomiju, zašto bar ne može da ima tzv. kulturnu autonomiju i u okviru nje pravo da o svom trošku ima i izdržava sopstvenu, regionalnu akademiju nauka i umetnosti, poput mnogih drugih u svetu? Ta Vojvodina, čiji su ljudi još od XVIII veka zaslužni za stvaranje prvog ustava Srbije, univerziteta (Dositej - Velika škola), pozorišta, muzeja... dočekala je da joj se u XXI veku u Srbiji osporava i traži ukidanje Akademije kao sopstvene ustanove nauke i kulture. Za mnoge, ovo je samo još jedno od poniženja i uvreda za Vojvodinu.
Autor je advokat iz Novog Sada

Opet ti ponavljam-tvoji snovi o cepanju Srbije ti pomrace svest. To se vidi iz svakog tvog posta gde moju zemlju nazivas bivsa Srbija.
Dakle izvoli.
U jeku rasprava o Statutu Vojvodine često se pominje i Akademija nauka i umetnosti Autonomne pokrajine Vojvodine čije postojanje je po tvrdnjama mnogih protivustavno i, što je još važnije, ugrožava državnost Republike Srbije.
Potražio sam podatke o akademijama u svetu i video da u mnogim zemljama, pored nacionalnih, državnih akademija, postoje i regionalne akademnije, i to u povećem broju, posebno u Evropi, te ću ovde navesti neke od njih.
NEMAČKA: Akademija nauka Mainc, Akademija nauka Getingen, Akademija nauka Bavarske, Akademija nauka Berlin-Brandenburg, Akademija nauka Hajdelberg, Akademija nauka Severne Rajne-Vestfalije, Akademija nauka Saksonije u Lajpcigu...
ITALIJA: Akademija nauka Torino, Akademija poljoprivrede, nauke i književnosti Verona, Galilejeva akademija nauka, književnosti i umetnosti Padova, Akademija nauka i književnosti „La Colombaria“ Toskana, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Udine, Ateneum Breše: Akademija nauka, književnosti i umetnosti u Breši, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Bergamo, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Venecija, Institut Lombardije, Akademija nauka i književnosti.
FRANCUSKA: Akademija Alzasa, Akademija Nimes, Akademija nauka, umetnosti i humanistike (Humanities) Turan, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Lion, Akademija nauka, književnosti i umetnosti Ruan, Akademija nauka, humanistike i umetnosti Savoje, Akademija nauka i književnosti Monpelje, Akademija nauka, inskripcija (Inscripciones), književnosti i humanistike Tuluz.
Namerno sam izabrao ove tri zemlje, Nemačku kao federaciju, Italiju kao regionalno ustrojenu državu i Francusku kao primer unitarne države. U svim ovim, kao i mnogim drugim koje nisam pomenuo, postoji mnoštvo regionalnih akademija nauka i umetnosti. Ove akademije „pokrivaju“ šire ili uže regije i sudeći po nazivima nekih od njih, kao na primer pomenuta Galilejeva u Padovi ili poljoprivredna u Veroni, prilagođene su tradiciji i potrebama svog okruženja. One zajedno sa „nacionalnim“ akademijama šire lepezu naučnog i umetničkog delovanja. Ne smatraju se razbijačima državnog jedinstva niti se vrše pokušaji da budu ukinute, kao što je to kod nas sada slučaj. Oni koji to ovde čine, otkrivaju svoje antievropsko lice.
Ustavom od 2006. Vojvodini je većosporena suštinska autonomija. Lišena je zakonodavne vlasti a ekonomske i druge nadležnosti, nominalno navedene u Ustavu, potpuno su prepuštene zakonima koje donosi Skupština Srbije. To na primeru odredbe čl. 184 Ustava izgleda ovako: stav 1. „Autonomna pokrajina ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti“, stav 2. „Vrste i visina izvornih prihoda autonomnih pokrajina određuju se zakonom“(!). Dakle, ako autonomna Vojvodina nema suštinsku, političku i ekonomsku autonomiju, zašto bar ne može da ima tzv. kulturnu autonomiju i u okviru nje pravo da o svom trošku ima i izdržava sopstvenu, regionalnu akademiju nauka i umetnosti, poput mnogih drugih u svetu? Ta Vojvodina, čiji su ljudi još od XVIII veka zaslužni za stvaranje prvog ustava Srbije, univerziteta (Dositej - Velika škola), pozorišta, muzeja... dočekala je da joj se u XXI veku u Srbiji osporava i traži ukidanje Akademije kao sopstvene ustanove nauke i kulture. Za mnoge, ovo je samo još jedno od poniženja i uvreda za Vojvodinu.

-
SnezanaM
#6671 Re: Desavanja u Srbiji
Kako ste vi ono govorili...
Dogodine u Kninu
Proslo par godina, niste stigli do Knina
Pa onda...
Dogodine u Pristini
Opet proslo par godina, a niste stigli do Pristine
Sta je sljedece...
Dogodine u Kninu
Proslo par godina, niste stigli do Knina
Pa onda...
Dogodine u Pristini
Opet proslo par godina, a niste stigli do Pristine
Sta je sljedece...
-
hercegovac_pravi
#6673 Re: Desavanja u Srbiji
Ma kavi moji snovi...to ti je realnost. Srbija je vec pocjepana ...... zato i jeste bivša Srbija. Ukoliko sumnjaš u moju stavku onda mi reci koje su granice današnje Srbije Što se tiče VANU.......pogledaj inaguracije svih evropskih regija a pogledaj VANU.......eto to ti je činjenica koju ti izbjegavaš, jer ovo što ti pišeš je poređenje kruški i jabuka.anastasija wrote:E ti mi kazi sve ovo.A ja zivim u Vojvodini, nisam s kruske pala.
Dakle izvoli.
- kiky
#6674 Re: Desavanja u Srbiji
hej anastasijE ...
kojim si ti vozom došo u vojvodinu ...
i oklen ...
p.s.
jesil čito: " autostoperski vodić za srbadiju " ...
kojim si ti vozom došo u vojvodinu ...
i oklen ...
p.s.
jesil čito: " autostoperski vodić za srbadiju " ...
- anastasija
#6675 Re: Desavanja u Srbiji
Ne, ovo sto ja pisem su cinjenice i isto tako tekst advokata koji se pozabavio ovom problematikom strucno i ukazao na to kakave gluposti rade i ovi nasi politicari a i vi ih odvaljujete. Odnosno ti. Nije se raspala Srbija, raspala se Jugoslavija.hercegovac_pravi wrote: Ma kavi moji snovi...to ti je realnost. Srbija je vec pocjepana ...... zato i jeste bivša Srbija. Ukoliko sumnjaš u moju stavku onda mi reci koje su granice današnje Srbije Što se tiče VANU.......pogledaj inaguracije svih evropskih regija a pogledaj VANU.......eto to ti je činjenica koju ti izbjegavaš, jer ovo što ti pišeš je poređenje kruški i jabuka.
Te price o Velikoj Srbiji u meni izazivaju gadjenje. Znam cemu je ta ideologija doprinela.
U svakom slucaju pises bez argumenata, ako je tvoj odgovor recenica da poredim babe i zabe, kruske i jabuke i ostale zivuljke i vocke bez kontraargumenata, onda kvalitetne rasprave nema.
A ovaj Kiki ispod tebe sto je postovao, zaista mi ne pada na pamet da spamujem temu i odgovram na provokacije, pogotovo sto tema nisam ja vec desavanja u mojoj zemlji.