Ne, nije Munchen u pitanju. Nego Alipasino. Sve se moze kad se hoce.

Ja shvatam da su ogorceni. Ali bih volio da su nam stanari predocili koliko ih i u kojem iznosu placa upravitelja. Evo da su samo zadnjih 15 godina redovno placali odrzavanje + da su zajedno se dogovorili i digli kredi mogli su ne jednu nego tri fasade uraditi.
Ali ne. Bosnjo ne placa 10 godina odrzavanje, i onda se cudi sto mu se fasada i zgrada raspadaju. I evo ajd da uzmemo cinjenicu da ova zgrada jeste pretrpila velika ostecenja (ali dio je isto tako obnovljen). Mogli su skupiti dio sredstava, pa se obratiti opstini za ostatak.
Tražili su od lokalne samouprave i Kantona Sarajevo bilo kakvu pomoć za renoviranje, ali nadležni nisu imali sluha za njihove probleme. Više od 20 godina nisu dobili niti jednu marku za obnovu zgrade.
Ma tako sam i pretpostavio, da se stanari ne mogu dogovoriti.GarfieldLover wrote:Informacija iz prve ruke, od stanara zgrade - preko upravitelja im ponuđeno da Opština finansira 50%, a da e za ostalo stanari udruže. Kalkulkacija bila 700-800 KM po stanu, s mogućnošću plaćanja na rate. Ali radovi počinju samo i isključivo ako se skupe potpisi SVIH stanara. I to se naravno nikad nije uspjelo izganjati... Želiš da živiš u zgradi u kojoj se kvadrat (i pored onakve fasade) hladno prodaje po 2200+ KM, a ne želiš uložiti u ....
Drug, najvise kukaju i bune se oni koji ne placaju odrzavanje.nepass1 wrote:Pa evo mi, doduse u novogradnji, ima 2g da se uaelilo u zgradu. Do sad smo preko upravitelja ugradili kamere, svaki kvar upravitelj popravio (vrata od garaze, jednom lift itd) ciscenje 2x sedmicno, ciscenje garaze sa onim nekim aparatom svaki 3. mjesec, pokradene cijevi za gasenje pozara i aparate ponovo kupili i u plusu smo na racunu.
Naravno da je fasada mnogo skuplja, ali ako se redovno placalo odrzavanje tj upravitelj trebalo bi dovoljno novca da ima.
Ne daje sud, već Porezan uprava na zahtjev suda. Ti kao tražilac izvršenja, u skladu sa članom 37. Zakona o izvršnom postupku FBiH tražiš da sud pribavi podatke o izvršeniku. S tim radim i tako fercera na sudu svedrug_profi wrote:ovo je opsti problem u vecini zgrada. 3-4 stanara ne placaju, njihov zajednicki dug je u desetinama hiljada maraka kroz ovih 20 godina i za sve su tuzeni i utuzeni, ali se ne moze naplatiti jer sud nece da da podatke o penziji, zaposlenju, imovini ili prihodima duznika. Upravitelju ostaje da se bavi detektivskim radom da sazna odakle se moze namiriti. I naravno to traje i traje.
Za koga radis ako nije tajna. Jel javno preduzece?BadBoy wrote:Ne daje sud, već Porezan uprava na zahtjev suda. Ti kao tražilac izvršenja, u skladu sa članom 37. Zakona o izvršnom postupku FBiH tražiš da sud pribavi podatke o izvršeniku. S tim radim i tako fercera na sudu svedrug_profi wrote:ovo je opsti problem u vecini zgrada. 3-4 stanara ne placaju, njihov zajednicki dug je u desetinama hiljada maraka kroz ovih 20 godina i za sve su tuzeni i utuzeni, ali se ne moze naplatiti jer sud nece da da podatke o penziji, zaposlenju, imovini ili prihodima duznika. Upravitelju ostaje da se bavi detektivskim radom da sazna odakle se moze namiriti. I naravno to traje i traje.
Radim u jednoj advokatskoj kancelariji, ne bih detaljisao. Do sada sam obavio stotine izvešenja. To za poreznu je tačno, oni više ne daju te podatke, krijući se iza zakona o zaštiti ličnih podataka. Ali to su počeli raditi tek od proljeća 2016 godine jer je tako odlučio direktor. Do tada su hladno davali sve podatke ukoliko im dostaviš pravomoćnu presudu.drug_profi wrote:Za koga radis ako nije tajna. Jel javno preduzece?BadBoy wrote:Ne daje sud, već Porezan uprava na zahtjev suda. Ti kao tražilac izvršenja, u skladu sa članom 37. Zakona o izvršnom postupku FBiH tražiš da sud pribavi podatke o izvršeniku. S tim radim i tako fercera na sudu svedrug_profi wrote:ovo je opsti problem u vecini zgrada. 3-4 stanara ne placaju, njihov zajednicki dug je u desetinama hiljada maraka kroz ovih 20 godina i za sve su tuzeni i utuzeni, ali se ne moze naplatiti jer sud nece da da podatke o penziji, zaposlenju, imovini ili prihodima duznika. Upravitelju ostaje da se bavi detektivskim radom da sazna odakle se moze namiriti. I naravno to traje i traje.
Ja sam skratio pricu, ali znam da se ide preko porezne. Hetig se zali da im ta instanca ne daje podatke jer su privatna firma. Pravdajuci to nekakvom zastitom. Posto kupio poto prodao. Ne vidim zasto bi lagali i propitivali komsiluk da pokusaju saznati nesto.
Dok javna preduzeca regularno dobijaju sve. Toplane su se navodno uspjele izboriti da se vecim duznicima optereti nekretnina u katastru.
U cilju vraćanja prvobitne namjene bivšeg objekta „Boško Buha“, a to je prostor sa obrazovno-kulturnim i društvenim sadržajima prvenstveno za djecu do 12 godina, u toku je završna III faza radova na rekonstrukciji ovog objekta koji će nositi naziv “Dječija kuća”.
Kroz prve dvije faze u rekonstrukciju “Dječije kuće” uloženo je 751.744 KM. Za treću fazu radova, koja će uskoro biti završena, izdvojeno je oko 1.231.500 KM.
Trenutno je u toku postupak javnih nabavki za četvrtu fazu radova, a koja obuhvata izvođenje finalnih radova u multifunkcionalnoj-kino sali i dijelom u biblioteci, nabavku i ugradnju rasvjetnih tijela, izradu i postavljanje vizuelnih komunikacija i ugradnju projektovane ugradbene opreme. Vrijednost nabavke je 450.000 KM.
Proveden je i postupak za nabavku opreme-namještaja i sitnog inventara, u iznosu od oko 209.443 KM, kao i postupak za nabavku multimedijalnih sistema, a koji podrazumijeva nabavku opreme za kino salu 3D, scensku rasvjetu i multimedijalnu prezentaciju sale za inovatore u vrijednosti od oko 199. 000 KM.
U “Dječijoj kući” predviđeni su sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera, i to: višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, te komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom.
SA-C
Zato mi "zaslužujemo" samo parkove i parkiće koji se naplaćuju, uz čuvare koji nadgledaju sve, po mogućnosti uz video-nadzor!mali_balon wrote:
Ovako fino opremljen parikic je bio i na vojnickom, i djeca ga koristila sve dok ta djeca nisu napunila nekih 14 15 16 godina onda su mu jebali majku......
Njbolje bi bilo da im caca ode u na prinudni rad nekoliko dana zbog njih, zato jer im je djete unistavalo tudu imovinu..vidio bi kako bi to poslusna i fina djecica bila...Maharadza wrote:Zato mi "zaslužujemo" samo parkove i parkiće koji se naplaćuju, uz čuvare koji nadgledaju sve, po mogućnosti uz video-nadzor!mali_balon wrote:
Ovako fino opremljen parikic je bio i na vojnickom, i djeca ga koristila sve dok ta djeca nisu napunila nekih 14 15 16 godina onda su mu jebali majku......