Sirija

Locked
Challenger__

#66326 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- Malo o Hami, iz provladinih izvora, o takozvanim uspjesima takozvane "opozicije":
#Syria #Hama #حماة Militants just "Got their asses kicked @ #Hamra & #Sukayk Front by #SAA #NDF #RuAF #SyAAF
- RIIF Latakija:
Image

#Syria #Latakia #اللَاذِقِيَّة Three Years & 7 Unsuccessful Operations #SAA #NDF Finally Took control #كتف_الغدر Kat al Ghadar earlier today
I. Sidorenko
madner

#66327 Re: Sirija

Post by madner »

Sjajna ideja, jeste da je u praksi totalna fula, ali sjajna ideja. :D
Challenger__

#66328 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

A sad malo o frontu kod Alepa, neutralan izvor:

:mrgreen:

- južno od grada:
Southern Aleppo VIDEO : Syrian Arab Army and Hezbollah Forces captured Balas Village.
- istočno, prema Kweirisu:
Current situation at Kweires front Aleppo | SAA capture Al-Dkwanah
SyrianCivilWarReddit
Howitzer

#66329 Re: Sirija

Post by Howitzer »

madner wrote:Sjajna ideja, jeste da je u praksi totalna fula, ali sjajna ideja. :D
heheh i još nešto, iznad Sirije je veoma gust saobračaj, mora nešto naići, a skupo nije da se ne bi pokušalo ko ga šiša, a ja bih se smio kladit da bi upalilo iako nisam kockar :D
jao_situacije

#66330 Re: Sirija

Post by jao_situacije »

Howitzer wrote:
MMM1977 wrote:
Howitzer wrote:Neki dan gledam video gdje pobunjenici za balone vežu nekakav eksploziv na koji treba valjda naići vojni avioni.....

ali......... to i ne mora baš nužno biti loša ideja ni smiješna, nešto kontam sa malo drugačijom verzijom....npr...sobzirom da nemaju savremeno oružje za obaranje aviona treba pristupiti primitivnim načinima barem pokušat ako ništa.... meni se lično čini da bi moglo upalit....

Npr. moja verzija balona sa kojeg bi visilo 300 do 500 metara recimo obične žice i sad zamislimo na stotine takvih balona oko nekog ograničenog prostora da lebdi, i da naiđe ili helikopter ili avion ili dron i da takvu količinu žice usisa motor aviona ili da se zapetlja oko elise helikoptera, to je zapaljenje i eksplozija motora momentalno :-) šta uradi motoru aviona jedna oveća ptica a kamo li žica dužine 300 metara, vrijedilo bi pokušat...
Kad planiraš to isprobati da ne letim tog dana ako ruta ide preko Pazara? Ili ćeš ići u Siriju da probaš?

Vrlo inovativno.
Ne al' fakat, isto tako uzeti u obzir da avion, naravno vojni koji razvija velike brzine, što znaći da može pokrit veliko područje i to isto opet znači da se uvečava šansa da naiđe na takve balone sa žicama.... koji to senzor ili očni vid pilota pri tolikoj brzini može uočiti balon ili tanku žicu da visi ispred njega :-)

I sad, imamo dvije varijable, 300 do 500 metara žice određene debljine, što ima svoju određenu težinu, drugo uštimat optimalnu veličinu balona u odnosu na težinu žice, da se ne bi previše brzo dizao, znači samo uštimat količini helija ili neke druge smjese u odnosu na količinu žice da se zadrži što duže u zraku...

I dobiješ balon od nekoliko dolara koji obara avion od nekoliko desetina miliona dolara :-)
još da ne puše vjetar i da znaš na kojoj visini leti avion i da znaš rutu aviona i balon ne pukne i još mali milion stvari koje ne mogu napisati
Challenger__

#66331 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- "mudžahidi" sjeverno od Hame, a uoči ofanzive, još malo:

Više entuzijazma je bilo na licu onih NDF-nesretnika iz grada Hame prije dolaska Rusa nego kod ovih pokislih "revoluconara"... Da, sad znam šta znači ona narodna "ubiti Boga u nekome".
asurbanipal

#66332 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Howitzer wrote:
madner wrote:Sjajna ideja, jeste da je u praksi totalna fula, ali sjajna ideja. :D
heheh i još nešto, iznad Sirije je veoma gust saobračaj, mora nešto naići, a skupo nije da se ne bi pokušalo ko ga šiša, a ja bih se smio kladit da bi upalilo iako nisam kockar :D

Poznato mi to nešto :mrgreen:
Duž obale kojom se pružao Zlatni rog grad je bio dodatno obezbjeđen i visokim zidinama koje su ga štitile od napada sa mora. U svrhu odbrane veliku ulogu je igrao i ogromni, dugački lanac. On se pružao na ulazu u rukavac spajajući dvije obale, ali sprečavajući brodove da bez oštećenja prođu preko njega. Svaka ofanzivna taktika morala je pronaći način kako izaći na kraj sa Zlatnim rogom i lancem koji poput brave zaključava njegova vrata.

Ali:
Lanac se pružao od samog Konstantinopolja do kule Galata na suprotnoj obali. Istorija bilježi tri slučaja da je lanac u borbama za grad bio „prevaren“ i svaki svjedoči o tome koliko je sile ili domišljatosti bilo neophodno da se savlada ova prepreka.
sarajevoxxxx

#66333 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Ja sam to shvatio kao ironiju na one Čelijeve tvrdnje kako imaju dobre Tojote. Ako su Tojote bitne, onda možda i ti baloni uz sjajnu volju i dobru maštu, ko zna, možda budu taj jezičak na vagi koji bi prelomio rat :-) Baloni su čudo. :-)
Challenger__

#66334 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

TOW fired at regime bulldozer, southern Aleppo
8-)

:thumbup:
Howitzer

#66335 Re: Sirija

Post by Howitzer »

jao_situacije wrote:
još da ne puše vjetar i da znaš na kojoj visini leti avion i da znaš rutu aviona i balon ne pukne i još mali milion stvari koje ne mogu napisati
Sve to stoji, ali uvijek ima ali :)

Što se tiće puhanja vjetra, ko zna možda ga navede tamo gdje treba a možda ne, vojni avioni nikad ne lete na istoj visini, nekad imaju niske letove, ruta aviona nekad se može dojavit iz pouzdanih izvora kao u svakom ratu imaš informacija, balon puca na određenoj visini a ta visina uopšte nije mala tako da može dosegnut veliku visinu prije nego što pukne i vrati žicu nazad za sljedeći balon, naravno nećeš koristiti obične balone, neke kvalitetnije i sa drugačijim punjenjem koji mogu dosegnuti optimalnu visinu, ovo je samo ideja, koja se opet može dorađivat na milion načina...
Challenger__

#66336 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Howitzer

Da se i ja umješam... Mislim da si u pravu. Ali, da su tu američki avioni, eeeee, nema teorije da njih skineš tako. Ako ne vjeruješ meni, pitaj Džafera eksperta i njegove suflere iz poljske i kineske avijacije.

Doduše, oni padaju i bez balona, sami od sebe.

:lol: :lol: :lol:
oridjidji

#66337 Re: Sirija

Post by oridjidji »

Kaligula I wrote:http://english.farsnews.com/newstext.as ... 0730000210

...ovo je autogol vrijedan svjetskog finala...da covjek ne povjeruje ali, eto, sve je moguce...
Eh da su to rekli Ameri ili Ruje mozda bi im povjerovo, al Iranci kojima mudonje igraju zenski fudbal pod samijama, bas i ne vjerujem. To su maheri antiizraelske propagande...

Pogotovo mi je ovaj dio o vise njih zarobljenih koji su clanovi Mosada upitan. Moguce je sve, ali da tako lako otkrivaju identitete, bas i ne.

Ameri su vec demaskirali par zapovjednika Isila, Biznis Insajder to dobro radi, prati ih malo.
Challenger__

#66338 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- Hama, provladin izvor:

Image

"Opoziciju" je SAA/NDF nagrdila, nalupala, nakantala, nema od njihove "ofanzive" ništa.
insomnia78

#66339 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Sace Salik :lol:
Challenger__

#66340 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Halalite mi, ali ja kad god se sjetim Džafera i njegovih "eskpertiza", počnem da se smijem kao lud... :lol:

(*ebaće mi komšije sve po spisku).
insomnia78

#66341 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Ovo za Golani pukovnika je presmjesno
I SAFF je, prilikom ofanzive na Gazu, objavio vijest o zarobljenom 23-godisnjem pukovniku Golani brigade
Ispostavilo se da je jadnik ipak samo podoficir

PS: vidim izignorisaste Druze, veterane IDF-a koji se u Siriji bore na vladinoj strani
Jebo to, ne uklapa se i teorije o ISISraelu?
jao_situacije

#66342 Re: Sirija

Post by jao_situacije »

:lol:
Klavikula

#66343 Re: Sirija

Post by Klavikula »

al se Francuz i Sumir odma uzjebu cim im neko mrko pogleda Izrael :D
insomnia78

#66344 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Ja kad ulazim na forum prvo u trazilicu upisem "izrael" :lol:
Maloprije ismijavate likove koji su nasjeli na neko twitterasko trolanje i onda pocnete "svrsavati" na toliku glupost da ono...
Klavikula

#66345 Re: Sirija

Post by Klavikula »

insomnia78 wrote:Ja kad ulazim na forum prvo u trazilicu upisem "izrael" :lol:
Maloprije ismijavate likove koji su nasjeli na neko twitterasko trolanje i onda pocnete "svrsavati" na toliku glupost da ono...
koje trolanje, koju glupost? tek uso na forum nakon par dana. sta ismijavama, na sta svrsavam?
insomnia78

#66346 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Pa eto imas malo prije ovoga
Neki debilko izmislio nekaka brda i njihovo zauzimanje, drugi, jos veci debilko nasjeo i onda dvije stranice hahaha, hihihi, hohohi
Arteta

#66347 Re: Sirija

Post by Arteta »

insomnia78 wrote:Ovo za Golani pukovnika je presmjesno
I SAFF je, prilikom ofanzive na Gazu, objavio vijest o zarobljenom 23-godisnjem pukovniku Golani brigade

PS: vidim izignorisaste Druze, veterane IDF-a koji se u Siriji bore na vladinoj strani
To je sve boranija, bitni su ovi veci igraci.
Klavikula

#66348 Re: Sirija

Post by Klavikula »

za ovog Marka je nas Patak Hadi (jel se tako zove cbrt-ov miljenik) :D
insomnia78

#66349 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Arteta wrote:
insomnia78 wrote:Ovo za Golani pukovnika je presmjesno

To je sve boranija, bitni su ovi veci igraci.
Ko npr ovaj pukovnik iz Golani brigade?
:lol:
De se ba uozbiljite
oridjidji

#66350 Re: Sirija

Post by oridjidji »

Mi bratski trebamo pomoci u mirenju Sirijaca, prodajuci im nase oruzje, isforsirati Unis grupaciju do maksimuma, da se i drugi otvore poput Howell machine pa investiraju u nju. Kikibombona ce nam biti agent prodaje za Kurdistan, Arsupanipal za Hezbollah, Irance i Asadovce, Insomnija za pobunjenike, nacemo i ove sto furaju Isil. Spica. Za pocetak povecacemo proizvodnju RPG-eva, Asadovci spremili ofanzivu mehanizacijom, pa valja se pobunjenicima odbraniti, poprilicno dobro RPG cijepaju staru sovjetsku proizvodnju oklopnih vozila i unose nemir medju pjesadijom. :D
Locked