Već smo ti rekli, gleda se kurs na dan carinjenja.BJB wrote:Na dan kupovine vrijednost paketa bila 289,27 KM, danas paket stigao u BiH, vrijednost 301,75KM..
Hoce li naplatiti PDV, carinu i ostalo ili ne?
CARINA U BiH
Moderator: anex
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#6626 Re: CARINA U BiH
-
TaraC
#6627 Re: CARINA U BiH
gradskadjeca wrote:
Stara je kuci, primila postu, a znam kakva je, rekla bi mi to odmah, svakako sam joj rekao da ostavi pakovanje sa strane, pa provjerim veceras kad dodjem kuci.
cao, jesu li otvarane posiljke?
- seoBIH
#6628 Re: CARINA U BiH
Gleda se kurs na datum plaćanja. To vam ne može osporiti apsolutno niko.liaar wrote:Već smo ti rekli, gleda se kurs na dan carinjenja.BJB wrote:Na dan kupovine vrijednost paketa bila 289,27 KM, danas paket stigao u BiH, vrijednost 301,75KM..
- liaar
#6629 Re: CARINA U BiH
Haj baš nek se ženska javi kada riješi šta dalje sa paketom, sad me fakat interesuje.seoBIH wrote:Gleda se kurs na datum plaćanja. To vam ne može osporiti apsolutno niko.liaar wrote:Već smo ti rekli, gleda se kurs na dan carinjenja.BJB wrote:Na dan kupovine vrijednost paketa bila 289,27 KM, danas paket stigao u BiH, vrijednost 301,75KM..
- seoBIH
#6630 Re: CARINA U BiH
Imao isti slučaj, proslijedio izvod iz banke i kurs na taj dan jer je bilo 1KM ispod limita od 300KM. Prošlo bez problema.
- gradskadjeca
#6631 Re: CARINA U BiH
Sorry, mislio sam da sam javio, nista mi nije otvaranoTaraC wrote:cao, jesu li otvarane posiljke?gradskadjeca wrote:
Stara je kuci, primila postu, a znam kakva je, rekla bi mi to odmah, svakako sam joj rekao da ostavi pakovanje sa strane, pa provjerim veceras kad dodjem kuci.
- Revolucionar ★
#6632 Re: CARINA U BiH
I ja jutros dobio paket, vrijednost s postarinom 110 dolara, nije otvarano
-
TaraC
#6633 Re: CARINA U BiH
hvala Ti!gradskadjeca wrote:Sorry, mislio sam da sam javio, nista mi nije otvaranoTaraC wrote:cao, jesu li otvarane posiljke?gradskadjeca wrote:
-
TaraC
#6634 Re: CARINA U BiH
Revolucionar ★ wrote:I ja jutros dobio paket, vrijednost s postarinom 110 dolara, nije otvarano
RS ili Federacija? jel naplacivano sta?
- Haris033
#6635 Re: CARINA U BiH
Koliko DHL uzima, ako naručujem trenerku iz Njemačke?
Cijena trenerke 45 Evra + 10 Evra shipping.
Nekada je DHL uzimao na konto carine skoro isti iznos koliko košta i artikl. Da li se šta promijenilo?
Nekada je DHL uzimao na konto carine skoro isti iznos koliko košta i artikl. Da li se šta promijenilo?
-
BJB
#6636 Re: CARINA U BiH
Cekam da mi dodje zuti listic, necu sigurno nista platiti osim 3.5KM ili 12.50 koliko nekad naplacuju..Prvo cu pokusati sa izvodom s banke, a ako ne upali, neka vrate paket, narucit cu 2 mala, tako sam trebala odmah..Ali sam se zeznula, misleci ispod 300 je..liaar wrote:Haj baš nek se ženska javi kada riješi šta dalje sa paketom, sad me fakat interesuje.seoBIH wrote:Gleda se kurs na datum plaćanja. To vam ne može osporiti apsolutno niko.liaar wrote: Već smo ti rekli, gleda se kurs na dan carinjenja.
- liaar
#6637 Re: CARINA U BiH
Ako je ovo tačno što @seoBIH kaže, ne bi trebala platiti. Nađi na paypalu izvod, tamo ti piše i u € i u KM cifra, pa postavi screenshot cifre ovdje.BJB wrote:Cekam da mi dodje zuti listic, necu sigurno nista platiti osim 3.5KM ili 12.50 koliko nekad naplacuju..Prvo cu pokusati sa izvodom s banke, a ako ne upali, neka vrate paket, narucit cu 2 mala, tako sam trebala odmah..Ali sam se zeznula, misleci ispod 300 je..liaar wrote:Haj baš nek se ženska javi kada riješi šta dalje sa paketom, sad me fakat interesuje.seoBIH wrote: Gleda se kurs na datum plaćanja. To vam ne može osporiti apsolutno niko.
-
zLatk0
#6638 Re: CARINA U BiH
Ako je dostava 10€, to je DHL Paket, tako da je DHL dostava do BiH, nakon toga preuzima BH pošta kao standardnu pošiljku.Haris033 wrote:Koliko DHL uzima, ako naručujem trenerku iz Njemačke?
- seoBIH
#6639 Re: CARINA U BiH
Ako ti je na PayPal prikazan KM to je loše po tebe. Radi se da ti PayPal radi konverziju i to znaci da ćeš na 500KM gubiti otprilike 30KM. Pronaći opciju u postavkama i staviti da konverziju snosi banka.
- Revolucionar ★
#6640 Re: CARINA U BiH
Federacija, dostavljeno DHL-om, nista nije naplaceno, potpisao se i to je toTaraC wrote:Revolucionar ★ wrote:I ja jutros dobio paket, vrijednost s postarinom 110 dolara, nije otvarano
-
TaraC
#6641 Re: CARINA U BiH
Ma DHL je top ! i meni sve uredno dodje, najvise ih i koristim. Nego kad mi se ne isplati da saljem neke manje artikle ili nesto pojedinacno sa DHL onda ide ova obicna posta. Ali satrase sa naknadama i to se razvuce po dvije sedmiceRevolucionar ★ wrote:Federacija, dostavljeno DHL-om, nista nije naplaceno, potpisao se i to je toTaraC wrote:Revolucionar ★ wrote:I ja jutros dobio paket, vrijednost s postarinom 110 dolara, nije otvarano
- Revolucionar ★
#6642 Re: CARINA U BiH
Mnogo profesionalno i brzo. Za neke stvari se jednostavno isplati, mobiteli, elektronika i tako to. Uglavnom se moze racunati na dostavu u okviru 7 danaTaraC wrote:Ma DHL je top ! i meni sve uredno dodje, najvise ih i koristim. Nego kad mi se ne isplati da saljem neke manje artikle ili nesto pojedinacno sa DHL onda ide ova obicna posta. Ali satrase sa naknadama i to se razvuce po dvije sedmiceRevolucionar ★ wrote:Federacija, dostavljeno DHL-om, nista nije naplaceno, potpisao se i to je toTaraC wrote:
-
BJB
#6643 Re: CARINA U BiH
Nemam pojma sta su gledali..Otvarali su paket, unutra izlistani kupljeni proizvodi i vrijednost svakog i total.. Vjerovatno vrijednost na dan kupovine..seoBIH wrote:Gleda se kurs na datum plaćanja. To vam ne može osporiti apsolutno niko.liaar wrote:Već smo ti rekli, gleda se kurs na dan carinjenja.BJB wrote:Na dan kupovine vrijednost paketa bila 289,27 KM, danas paket stigao u BiH, vrijednost 301,75KM..
Vise nikad necu naruciti nista ovako gotovo pa 300KM..Nek je barem 30KM jeftinije..
Platila 8.50KM..
- seoBIH
#6644 Re: CARINA U BiH
Odlicno, to je to
Mozes ti naruciti 299KM i niko ti nista ne moze, ali to mora biti finalni trosak, sa postarinom i ne mogu nista.
-
Strider91
#6645 Re: CARINA U BiH
Pozz raja. Imama 2 pitanja pa neka odgovori onaj ko zna i ko je voljan
1. Da li mogu recimo za BF uzeti nesto cemu je redovna cijena npr. 450 KM, a za BF bude snizeno na npr. 250 KM, naručiti online, i uvesti bez dodatnog opterecivanja carinom i PDV-om?
2. Kad uvozim licno preko granice neku robu i hocu da uzmem povrat poreza, npr. iz Hrvatske, gdje minimalno moramo potrositi 100 eura, da bi mogli ostvariti pravo povrata poreza, da li mogu uzeti robu u jednoj trgovini za npr. 70 eura i u drugoj za npr. 50 eura i ostvariti to pravo ili moram minimalno uzeti u jednoj trgovini vrijednosti robe za 100 eura ?
Hvala!
1. Da li mogu recimo za BF uzeti nesto cemu je redovna cijena npr. 450 KM, a za BF bude snizeno na npr. 250 KM, naručiti online, i uvesti bez dodatnog opterecivanja carinom i PDV-om?
2. Kad uvozim licno preko granice neku robu i hocu da uzmem povrat poreza, npr. iz Hrvatske, gdje minimalno moramo potrositi 100 eura, da bi mogli ostvariti pravo povrata poreza, da li mogu uzeti robu u jednoj trgovini za npr. 70 eura i u drugoj za npr. 50 eura i ostvariti to pravo ili moram minimalno uzeti u jednoj trgovini vrijednosti robe za 100 eura ?
Hvala!
- seoBIH
#6646 Re: CARINA U BiH
1. mozes, nema problema
2. ne zbrajaju se računi, jedan račun, jedan povrat pdv-a
Na 100€ neces dobiti vise od 15€ nakon svih taksi.
2. ne zbrajaju se računi, jedan račun, jedan povrat pdv-a
Na 100€ neces dobiti vise od 15€ nakon svih taksi.
-
Strider91
#6647 Re: CARINA U BiH
Kupio sam cijeli računar u HRV u komponentama, i ostvario veliki profit. Sve im je puno jeftinije i uz povrat poreza ustedio sam jedno 1000-1500 KM.
Znaci bez obzira koja je vrijednost neke robe, ako je uhvatim na nekoj akciji i to sve zajedno sa troskovima putarine bude ispod 300 KM, nece me dodatno opterecivati, eventualno cu morati dostaviti izvode,racune kao dokaz koliko sam ja platio ?
P.S. HVALA NA ODGOVORU!
Znaci bez obzira koja je vrijednost neke robe, ako je uhvatim na nekoj akciji i to sve zajedno sa troskovima putarine bude ispod 300 KM, nece me dodatno opterecivati, eventualno cu morati dostaviti izvode,racune kao dokaz koliko sam ja platio ?
P.S. HVALA NA ODGOVORU!
- Revolucionar ★
#6648 Re: CARINA U BiH
Postoji i opcija da sam odeš po robu, jer možeš preko granice kao fizičko lice prenijeti robu u vrijednosti 600 KM, dakle svojim vozilom, ne korištenjem poštanskih usluga. Ni u tom slučaju nema dodatnog opterećenja i carine. I da, proizvod+troškovi dostave ako su manji od 300 KM, ne plaćaš ništa. U nekim slučajevima znaju naplatit otvaranje paketa, minorne cifreStrider91 wrote: ↑20/11/2019 16:33 Kupio sam cijeli računar u HRV u komponentama, i ostvario veliki profit. Sve im je puno jeftinije i uz povrat poreza ustedio sam jedno 1000-1500 KM.
P.S. HVALA NA ODGOVORU!
-
Strider91
#6649 Re: CARINA U BiH
Znam, računar sam kupio na taj nacin. Poveo sa sobom roditelje i u 2 puta prenio sve komponente. Interesovalo me samo mogu li racuni biti manji od 100 eura, a da ostvarim to pravo ako ukupno u par prodavnica ostvarim vecu vrijednost.
- _Reds_
#6650 Re: CARINA U BiH
Ne moze tebi prodavnicu u HR prodati nesto bez njihovog PDV-a, moze ako zelida da ti vrati PDV kada ti carina opecati da si tu robu iznio iz zemlje, a ti se vratis poslije, i uzmes povrati PDV-a u prodavnici.