Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jefferson wrote:
R2 se prodaju u Evropi, i primarno trziste je Skandinavija i Rusija. Ne vidim razlog zasto uvoznik ne moze nabaviti te gume.
Sto se tice WR D3 i D4, neka zaboravi. Prosjek u najboljem slucaju!
Ko će im ga znati...i ovim D3 i D4 su prilično visoko postavili cijene, vidim da se trude sa reklamama, ali džaba sve kada one koštaju kao Michelin, Goodyear, Continental i sl.
Po mom skromnom laičkom mišljenju trebali su ići sa damping cijenama u početku da navuku kupce, pa onda podići cijene na odgovarajući nivo.
jefferson wrote:
R2 se prodaju u Evropi, i primarno trziste je Skandinavija i Rusija. Ne vidim razlog zasto uvoznik ne moze nabaviti te gume.
Sto se tice WR D3 i D4, neka zaboravi. Prosjek u najboljem slucaju!
Ko će im ga znati...i ovim D3 i D4 su prilično visoko postavili cijene, vidim da se trude sa reklamama, ali džaba sve kada one koštaju kao Michelin, Goodyear, Continental i sl.
Po mom skromnom laičkom mišljenju trebali su ići sa damping cijenama u početku da navuku kupce, pa onda podići cijene na odgovarajući nivo.
Ma Nokian je svugdje skup. Mislim da ni uvoznik ne dobija dobru cijenu. Ja sam isao na R2, cijena za 255/55 R18 109S bila 310 dolara!!! Bridgestone Blizzak DM-V2 156 dolara u istoj dimenziji.
Neki dan sam vidio da su smanjili cijenu R2 na 210 dolara. Ono sto znam po testovima je da je uvijek ubjedljivo prva na testu. U prici sa skijasima ovdje koji je imaju kazu da su dosta bolje od Bridgestone i Continentala a pogotovo od Michelina u dubokom snijegu. Ja je nisam iamo, ali mislim da cu uzeti iduce zime za oba auta.
Da se ukljucim sa pitanjem kakve su goodyear ultragrip 9. Meni treba odgovor od nekoga ko vozi na njima, a tebi mozda prijedlog za nove gume .
Imam sve 4, u dimenziji 185/60/15. Jutros mi nije bila ociscena glavna mahalska ulica kako treba gdje je povelik nagib. U nekom momentu vidim da od kocnice nemam neke koristi, sisao sam lagano prvom I molio Boga da ne naleti neko . Nije bilo "plesanja" na cesti, ali se pitam bi li mogao izaci tuda. Vidjet cu danas. Vozio sam do Jahorine prije ovih zadnjih padavina, bez problema sa poledicom. PitamI ovo jer sam negdje procitao da je to neka tzv. zelena guma. Meni se cini ok za sada.
JoeyTribbiani wrote:Da se ukljucim sa pitanjem kakve su goodyear ultragrip 9. Meni treba odgovor od nekoga ko vozi na njima, a tebi mozda prijedlog za nove gume .
Imam sve 4, u dimenziji 185/60/15. Jutros mi nije bila ociscena glavna mahalska ulica kako treba gdje je povelik nagib. U nekom momentu vidim da od kocnice nemam neke koristi, sisao sam lagano prvom I molio Boga da ne naleti neko . Nije bilo "plesanja" na cesti, ali se pitam bi li mogao izaci tuda. Vidjet cu danas. Vozio sam do Jahorine prije ovih zadnjih padavina, bez problema sa poledicom. PitamI ovo jer sam negdje procitao da je to neka tzv. zelena guma. Meni se cini ok za sada.
Ultra Grip je uvijek bila dobra guma. Nekad je bila lider u tom segmentu, ali GY je poceo srati sa rezanjem troskova prije desetak godina pa su malo zaostali za Continentalom.
ja evo drugu sezonu gonjam UG9, sa zadnjom vucom, idem na planinu, na selo normala...
doduse nisam se nesto ni namjenjao guma da ti mogu reci razliku u odnosu na xy.
zivim u dobroj strani, vozio sam uglavnom u dimenziji 195/50/15 i 195/65/15 i za ovakav snijeg i izlazak uz brdo
- michelin alpin a4 4 nove gume(195/50/15), jedva izlazio majmunao da iskombinujem kako da krenem uz brdo, svaki put uspio uz ciscenje puta i brzi prelazak djelica po djelica, ali izasao, prednost je sto su performanse ostale jednake tokom eksploatacije i bio sam siguran koji im je limit
- nakon 4 godine michelina(oko5-6mm sare i 40000km) uzeo dvije sava hp zimske gume(195/50/15), derale samo tako uz ovu stranu, daleko bolje za ovakva izlazenja, na nekim primjerima skontao da je najveca glupost i sranje kupiti samo dvije nove gume i staviti naprijed jer je auto plesalo zadnjim krajem precesto, vozio jednu zimu i prodao auto tako da ne znam kakve bi gume bile u narednoj sezoni(presao 10000km)
- poslije ovog kupio auto sa 4 po izgledu odlicne tigar gume(195/65/15), poklonio ih sve 4, sara 6-7 mm, najvece sranje koje sam ikad imao na autu, mislim da bih prije protektiranu gumu uzeo nego ovo (presao 8000km)
- sad continental ts860 195/65/15 (sve 4 nove gume), jedini izasao uz ovu svoju stranu uz iskopavanja(auto stane na jednom dijelu puta pa je potrebno malo manevrisati dok ne uhvatim grip) i bez ciscenja, ako ne promijenim auto i na novom dimenzije guma ne budu neke druge znacu za 2 godine o kakvom kvalitetu gume se radi tj kako ce trosenje i godine uticati na performanse
napomenuo bih i da su zimske gume vozene samo u zimskom periodu jer sam za ljeto imao set ljetnih guma i felgi namontiran
Stalker wrote:Preporucujem Yokohama V905 .Sniženje je u GumaM na Stupu. 195/65 R15 s ugradnjom košta 85 KM.
Sinoc isao kod Seje po neku ski opremu za dijete pa cu preko Vogosce kuci... I rekoh hajde da na Kobilju izadjem kroz Dejzina Bikica... Uzbrdica pofino grtalica nije prosla od februara sigurno... Kaze zena neces valjda ovuda ma rekoh daj da vidimo sta moze ova guma... Popeo se isto da je juli, bez ijedne trzavice... R16 kod mene inace
nivla wrote:zivim u dobroj strani, vozio sam uglavnom u dimenziji 195/50/15 i 195/65/15 i za ovakav snijeg i izlazak uz brdo
- michelin alpin a4 4 nove gume(195/50/15), jedva izlazio majmunao da iskombinujem kako da krenem uz brdo, svaki put uspio uz ciscenje puta i brzi prelazak djelica po djelica, ali izasao, prednost je sto su performanse ostale jednake tokom eksploatacije i bio sam siguran koji im je limit
- nakon 4 godine michelina(oko5-6mm sare i 40000km) uzeo dvije sava hp zimske gume(195/50/15), derale samo tako uz ovu stranu, daleko bolje za ovakva izlazenja, na nekim primjerima skontao da je najveca glupost i sranje kupiti samo dvije nove gume i staviti naprijed jer je auto plesalo zadnjim krajem precesto, vozio jednu zimu i prodao auto tako da ne znam kakve bi gume bile u narednoj sezoni(presao 10000km)
- poslije ovog kupio auto sa 4 po izgledu odlicne tigar gume(195/65/15), poklonio ih sve 4, sara 6-7 mm, najvece sranje koje sam ikad imao na autu, mislim da bih prije protektiranu gumu uzeo nego ovo (presao 8000km)
- sad continental ts860 195/65/15 (sve 4 nove gume), jedini izasao uz ovu svoju stranu uz iskopavanja(auto stane na jednom dijelu puta pa je potrebno malo manevrisati dok ne uhvatim grip) i bez ciscenja, ako ne promijenim auto i na novom dimenzije guma ne budu neke druge znacu za 2 godine o kakvom kvalitetu gume se radi tj kako ce trosenje i godine uticati na performanse
napomenuo bih i da su zimske gume vozene samo u zimskom periodu jer sam za ljeto imao set ljetnih guma i felgi namontiran
Michelin je uvijek bio tanak po dubljem snijegu a pogotovo bljuzgi. Nije da ne mogu oni napraviti takvu gumu, nego je njihova filozofija da guma treba da ima dobra svojstva u svim uslovima i da dugo traje. One su OK zimske gume, ali kada je penjanje u pitanju, iza su UG ili TS. S druge strane, po suhom i mokrom slabo koja zimska guma je u ravni sa Michelinom, a po ledu ja bi samo rekao da je Nokian bolji i to R serija a ne WR.
Koristim Uniroyal ms plus 77 vec dvije sezone (isključivo zimi) u Guma M kupljene.
Zimske gume su po meni apsolutno neophodne zimi, pogotovo ove zime ali nisu one svemoćne. Pogotovo po onoj magli i masnoj cesti lako se proklize. Iz mjesta uzbrdo utaban snijeg ispod led nema micanja bez zaleta. Isto promjena pravca kod onog sivog snijega neociscenog auto samo podupravlja dok opet ne nađe grip.
Sve u svemu poslije zimske gume najvažnija malo i zdravog razuma.
Također slažem se neko je ovdje rekao mora se pri polaganju uvesti obuka snalaženje u ekstremnim situacijama. Po meni svako ko promjeni auto, prve zime treba sebi naći parking da ga malo okrene, osjeti kako se auto ponaša kad izgubi kontrolu i kako se vraća nazad.
moja recenzija nokian wr d4 gume, dimenzija 205/55 r16, auto 116kw, 250nm:
na auto ih stavio u februaru prosle godine (dot iz 2015) pa i nisam bas imao prilike da ih vozim po snijegu do ove zime... po suhom srednja zalost (mrsava 6-ica)... na mokrom solidne ali nista posebno (solidna 7-ica)... tek sam u zadnjih desetak dana imao priliku da ih vozim u pravim zimskim uslovima... neociscena cesta, prvi kroz snijeg, uzbrdo, nizbrdo, grad, ulice i mahale, magistrala, planine, bljuzga, utabani snijeg, ta guma me nije nigdje ostavila... s ovom gumom sam poput grtalice prolazio kroz prvi snijeg, moje iskustvo s ovom gumom izrazito pozitivno (jaka 9-ka)...
sve u svemu, da zivim u predjelu gdje ovakva zima traje 4-5 mjeseci, ova guma bi bila moj prvi izbor...
kada sam je kupovao bila je cjenovno prihvatljiva u ovoj dimenziji, cca 180 po komadu
evo malo sam prelistao zadnjih nekoliko stranica, napravio spisak guma i stavljao "recke" za preporuke:
recke
- continental 6 (ts830 248 KM)
- michelin 4 (alpin A5 - 228 KM)
- nokian 3 (250 KM)
- sava 4 (ESKIMO HP-2 125 KM)
- goodyear 3 (UG PERF G1 228 KM)
- yokohama 2 (191 KM)
Ja sam prosle sezone platio TS850 po komadu 166KM u dimenziji 205/55/R16.
A ova "divlja" dimenzija 215/60/R16 je haos skupa, skoro skuplja od ove standardne dimenzije za R18...
goshpar wrote:evo malo sam prelistao zadnjih nekoliko stranica, napravio spisak guma i stavljao "recke" za preporuke:
recke
- continental 6 (ts830 248 KM)
- michelin 4 (alpin A5 - 228 KM)
- nokian 3 (250 KM)
- sava 4 (ESKIMO HP-2 125 KM)
- goodyear 3 (UG PERF G1 228 KM)
- yokohama 2 (191 KM)
kakav se zakljucak namece?
Zakljucak je da ti GY treba biti ispred Michelina , Save i Nokiana. Jedini Nokian koji je fakat vrijedan para je Hakkapelliita R2. Ove WR serije nisu nista bolje od Continentala i GY, a po suhom i mokrom zaostaju naspram Conti i GY a posebno Michelina.
Last edited by jefferson on 09/01/2017 21:34, edited 1 time in total.