Citati koje bi podijelili s drugima
Moderator: Chloe
- Rockefeller
#6626 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Znam kada se ljudi zaista vole. I ne mislim samo na seksualnu privlačnost. Danas se previše govori o seksu i poklanja mu se previše pažnje. Ne želim reći da ta seksualna strana predstavlja nešto negativno. To je glupost. Ali seks ne može nadomjestiti ljubav, on ide uz ljubav i sam se ne može održati. A ljubav znači sve ono o čemu se govori prilikom obreda vjenčanja. U dobru i u zlu, u obilju i siromaštvu, u zdravlju i bolesti. To je obaveza koju preuzimate kad volite i želite stupiti u brak. A njih dvoje su se voljeli. Bili su spremni da žive u ljubavi dok ih smrt ne razdvoji."
Citat iz knjige "Šifra Nemesis" od Agate Kristi
Citat iz knjige "Šifra Nemesis" od Agate Kristi
- MedenoSrce
#6627 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ima taj zivot - "gledati a ne ciniti" - i svoju dublju stranu . Evo price :
Covjek koga sam poznavao proveo je na Golom otoku vise od sest godina . Iako moj blizak prijatelj , nikada nije govorio o Golom . Jednom sam se osmjelio i upitao :
.
- Osmane , Ti si prvoborac - sto bi moglo biti i istinoljubiv i posten . Reci Ti meni , je li istina sto se prica da ste Vi , stari na Golom , docekivali nove - poredani u dva reda i sa stapovima u ruci . Kako bi prolazili , Vi ste ih krvnicki mlatili ?....Je li to istina ?...I sta si Ti , kao prvoborac tada mislio - kad to gledas ?
.
Malo se zamislio , ali ipak odgovorio .
- Da , to je istina . Ali , u dvoredu nisu mogli svi da stanu , pa su stajali i gledali . Ja sam uvijek samo gledao , jer sam radio u magazinu za odjecu i nisu me zvali NA ZECA , kako se to zvalo .
A sto pitas sta smo mi mislili , gledajuci sve to ?...( Osman nikada nije govorio JA , nego MI - partija )....Znas sta mi tada mislimo - MI TADA MISLIMO , AKO SE ODAVDE ISKOBELJAMO I PONOVO DODJEMO NA VLAST - KAKO CEMO MI TU METODU - U S A V R S I T I !...
Granic Ante
http://www.prometej.ba/clanak/kultura/f ... vista-1860
Covjek koga sam poznavao proveo je na Golom otoku vise od sest godina . Iako moj blizak prijatelj , nikada nije govorio o Golom . Jednom sam se osmjelio i upitao :
.
- Osmane , Ti si prvoborac - sto bi moglo biti i istinoljubiv i posten . Reci Ti meni , je li istina sto se prica da ste Vi , stari na Golom , docekivali nove - poredani u dva reda i sa stapovima u ruci . Kako bi prolazili , Vi ste ih krvnicki mlatili ?....Je li to istina ?...I sta si Ti , kao prvoborac tada mislio - kad to gledas ?
.
Malo se zamislio , ali ipak odgovorio .
- Da , to je istina . Ali , u dvoredu nisu mogli svi da stanu , pa su stajali i gledali . Ja sam uvijek samo gledao , jer sam radio u magazinu za odjecu i nisu me zvali NA ZECA , kako se to zvalo .
A sto pitas sta smo mi mislili , gledajuci sve to ?...( Osman nikada nije govorio JA , nego MI - partija )....Znas sta mi tada mislimo - MI TADA MISLIMO , AKO SE ODAVDE ISKOBELJAMO I PONOVO DODJEMO NA VLAST - KAKO CEMO MI TU METODU - U S A V R S I T I !...
Granic Ante
http://www.prometej.ba/clanak/kultura/f ... vista-1860
-
vazna
#6628 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Osjecam se kao da sam u slijepoj
ulici i tu mi je kraj.
Sve duhovne cinjenice koje uvidjam
istinite su, ali ne mogu se oteti
osjecaju da sam zatocen
i, zagadjen samim sobom,
uzaludnosti svega sto sam
vidio, ucinio i rekao.
Mozda bih da sam ustrajao u stvarima
bio zadovoljniji nego sada
nemam nade i umoran sam.
ulici i tu mi je kraj.
Sve duhovne cinjenice koje uvidjam
istinite su, ali ne mogu se oteti
osjecaju da sam zatocen
i, zagadjen samim sobom,
uzaludnosti svega sto sam
vidio, ucinio i rekao.
Mozda bih da sam ustrajao u stvarima
bio zadovoljniji nego sada
nemam nade i umoran sam.
- Rockefeller
#6629 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Čini mi se da te sada volim onako kako tebe treba voljeti, onako kako si možda uvijek želio da te volim. Suho i čisto, u srcu i u glavi. Ono niže-kao da te nije ni upoznalo. Moje sjećanje na tebe danas je mnogo više misao nego užareno treperenje kože. To je ono što si uvijek želio, zar ne? Dopada ti se? Sigurna sam da ti se dopada i da sada već i ti mene tako doživljavaš. Nije li ti jasno da ćemo uživati kao ludi uspiješ li malo doći, sada kad se volimo ovako čisto i suho? Sjedimo jedno do drugoga i mislimo se, mislimo, mislimo. Ne treba nam ni da se vidimo, ni da se dodirnemo, ni da se udahnemo, pa se zato i ne gledamo, i ne diramo, samo se mislimo, nemilice se mislimo i raspadamo se od užitka."
Dževad Karahasan "Istočni Diwan"
Dževad Karahasan "Istočni Diwan"
-
ZenaZbrkovima
#6630 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Jutros se Sava opet ulila u Dunav. Dunav u Crno more. Crno more u Sredozemno more. Sredozemno more u Atlanski okean, a vi opet ne znate šta ćete sami sa sobom."
Duško Radović
Duško Radović
- Anestezija
#6631 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Kazes, sanjala sam te sinoc
Pitas me kad cu ti doc
Kazes, zeljela sam te pred zoru
Osjecam, ljubav je to.
Hej, stidljiva zeno
Na licu sjeta ostavlja trag
Hej, stidljiva zeno
Izdaje te iz ociju sjaj.
Govoris ni mnogo ni malo
Sve onako slucajno
Igra svjetla u tvojoj kosi
Naizgled lijepa si.
Pitas me kad cu ti doc
Kazes, zeljela sam te pred zoru
Osjecam, ljubav je to.
Hej, stidljiva zeno
Na licu sjeta ostavlja trag
Hej, stidljiva zeno
Izdaje te iz ociju sjaj.
Govoris ni mnogo ni malo
Sve onako slucajno
Igra svjetla u tvojoj kosi
Naizgled lijepa si.
- MedenoSrce
#6632 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Rođaci iz Kanade su mi naširoko pričali o jadima bosanskih izbjeglica. Te su priče bile pune crnog humora. Prirodno, jer crni humor je ono što trpamo u sve: kao da će stvari biti manje strašne ukoliko im se uspiješ nasmijati. To funkcioniše. Zaista bude manje strašno. Ali to vodi ka tome da sve u tvom životu i životima ljudi oko tebe postane niz bizarnosti. Naši su životi, društva i države, tako, dobri za smijanje, ali nikakvi za življenje.
http://akuzativ.com/teme/829-fasizam-u-pola-cijene
Andrej NIKOLAIDIS
SPOMENIK NAŠIM LJUDIMA
„Transformersi čuvaju Podgoricu“ – tako je Baletić nazvao svoj projekat. Koji se većini Podgoričana dopao. Naročito djeci, koja su se rado slikala kraj robota. Ni odrasli nisu bili ravnodušni: neki su mislili da zbog robota Podgorica izgleda više urbano i, nekako, svjetski. Sam Baletić u intervjuima je govorio nešto o pobuni i podizanju ekološke svijesti, baš kako priliči mladom nadarenom čovjeku progresivnog svjetonazora.
U savremenu umjetnost razumijem se koliko i u suši i jednako je toliko volim. Ne, ne mislim da je poređenje neumjesno. Danas, kada se i o kuvarima govori kao o umjetnicima, stari dobri gurmanluk postao je forma žudnje za lijepim, a meza sempler najnovijih umjetničkih tendencija u gastronomiji. Napokon, nismo li svjedoci da za dobrog teoretičara umjetnosti nema prepreke koja bi mogla zaustaviti njegov interpretativni genij: onaj ko mudro zbori o performansima i instalacijama, mudro će i pravo zboriti i o salami.
Stoga ja, kao provjereni gurman, mislim da je Baletićev rad jedan od vrhunaca savremene crnogorske umjetnosti, računajući tu sve: i književnost i muziku i vizuelne umjetnosti i NVO performanse i film i „Mesna industrija Gavrilović“ ciklus Dimitrija Popovića i sav pršut i sir sa Njeguša.
Andrej NIKOLAIDIS
Andrej NIKOLAIDIS
SPOMENIK NAŠIM LJUDIMA
„Transformersi čuvaju Podgoricu“ – tako je Baletić nazvao svoj projekat. Koji se većini Podgoričana dopao. Naročito djeci, koja su se rado slikala kraj robota. Ni odrasli nisu bili ravnodušni: neki su mislili da zbog robota Podgorica izgleda više urbano i, nekako, svjetski. Sam Baletić u intervjuima je govorio nešto o pobuni i podizanju ekološke svijesti, baš kako priliči mladom nadarenom čovjeku progresivnog svjetonazora.
U savremenu umjetnost razumijem se koliko i u suši i jednako je toliko volim. Ne, ne mislim da je poređenje neumjesno. Danas, kada se i o kuvarima govori kao o umjetnicima, stari dobri gurmanluk postao je forma žudnje za lijepim, a meza sempler najnovijih umjetničkih tendencija u gastronomiji. Napokon, nismo li svjedoci da za dobrog teoretičara umjetnosti nema prepreke koja bi mogla zaustaviti njegov interpretativni genij: onaj ko mudro zbori o performansima i instalacijama, mudro će i pravo zboriti i o salami.
Stoga ja, kao provjereni gurman, mislim da je Baletićev rad jedan od vrhunaca savremene crnogorske umjetnosti, računajući tu sve: i književnost i muziku i vizuelne umjetnosti i NVO performanse i film i „Mesna industrija Gavrilović“ ciklus Dimitrija Popovića i sav pršut i sir sa Njeguša.
Andrej NIKOLAIDIS
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#6633 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Hajde Benko, tako ti Allaha, zabij ga za titulu prvaka! - F.Z.
- Bansuri
#6634 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
to toMedenoSrce wrote:Rođaci iz Kanade su mi naširoko pričali o jadima bosanskih izbjeglica. Te su priče bile pune crnog humora. Prirodno, jer crni humor je ono što trpamo u sve: kao da će stvari biti manje strašne ukoliko im se uspiješ nasmijati. To funkcioniše. Zaista bude manje strašno. Ali to vodi ka tome da sve u tvom životu i životima ljudi oko tebe postane niz bizarnosti. Naši su životi, društva i države, tako, dobri za smijanje, ali nikakvi za življenje.
Andrej NIKOLAIDIS
SPOMENIK NAŠIM LJUDIMA
Andrej NIKOLAIDIS
-
vazna
#6636 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Idite svi, dovraga sve, placem al' nema nema nje...
Toma Zdravkovic
Toma Zdravkovic
-
ZenaZbrkovima
#6637 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Samo jedno se ne smije koristiti protiv neprijatelja: ono sto smo o njemu saznali dok nam je bio prijatelj.
M. Jergovic
M. Jergovic
- simonese
#6638 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Kome je suđeno da bude jeban, gaće mu same spadaju
- MedenoSrce
#6639 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
http://www.nybooks.com/articles/archive ... t-address/No matter how daring or cautious you may choose to be, in the course of your life you are bound to come into direct physical contact with what’s known as Evil. I mean here not a property of the gothic novel but, to say the least, a palpable social reality that you in no way can control. No amount of good nature or cunning calculations will prevent this encounter. In fact, the more calculating, the more cautious you are, the greater is the likelihood of this rendezvous, the harder its impact. Such is the structure of life that what we regard as Evil is capable of a fairly ubiquitous presence if only because it tends to appear in the guise of good. You never see it crossing your threshold announcing itself: “Hi, I’m Evil!” That, of course, indicates its secondary nature, but the comfort one may derive from this observation gets dulled by its frequency.
- Anestezija
#6640 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ona vuče moje niti
Ona čini moje sne
Dok ja listam stare novine
Ona bježi od dosade
Uspjela je da se smiri
Odlazi nekud nasamo
A ja maštam zatvorenih očiju
U mislima je pratim
Ona vuče moje niti
Ona čini moje sne
Ona bježi od dosade
Ona vuče moje niti
Ona je hladna i daleka
Kao gospodar samoće
Igra se osjećajima
Ona zna da je gledam
Odlazi nekud nasamo
S ja maštam zatvorenih očiju
U mislima je pratim
Ona čini moje sne
Ona bježi od dosade
Uspjela je da se smiri
Odlazi nekud nasamo
A ja maštam zatvorenih očiju
U mislima je pratim
Ona vuče moje niti
Ona čini moje sne
Ona bježi od dosade
Ona vuče moje niti
Ona je hladna i daleka
Kao gospodar samoće
Igra se osjećajima
Ona zna da je gledam
Odlazi nekud nasamo
S ja maštam zatvorenih očiju
U mislima je pratim
- ptičica
#6641 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
''Najbolji ljudi imaju osjećaj za lijepo, hrabrost da riskiraju , disciplinu da kažu istinu, kapacitet za žrtvovanje.
Ironično je da ih njihove vrline čine ranjivima; često bivaju povrijeđeni, ponekad uništeni. ''
Ernest Hemingway
Ironično je da ih njihove vrline čine ranjivima; često bivaju povrijeđeni, ponekad uništeni. ''
Ernest Hemingway
- Aurelia Bronski
#6642 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
“Why do you go away? So that you can come back. So that you can see the place you came from with new eyes and extra colors. And the people there see you differently, too. Coming back to where you started is not the same as never leaving.”
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- Aurelia Bronski
#6643 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
I jos jednom Terry:
There are times in life when people must know when not to let go. Balloons are designed to teach small children this. :)
There are times in life when people must know when not to let go. Balloons are designed to teach small children this. :)
- Aurelia Bronski
#6644 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
“Do you know what it feels like to be aware of every star, every blade of grass? Yes. You do. You call it 'opening your eyes again.' But you do it for a moment. We have done it for eternity. No sleep, no rest, just endless... endless experience, endless awareness. Of everything. All the time. How we envy you, envy you! Lucky humans, who can close your minds to the endless deeps of space! You have this thing you call... boredom? That is the rarest talent in the universe! We heard a song — it went 'Twinkle twinkle little star....' What power! What wondrous power! You can take a billion trillion tons of flaming matter, a furnace of unimaginable strength, and turn it into a little song for children! You build little worlds, little stories, little shells around your minds, and that keeps infinity at bay and allows you to wake up in the morning without screaming!”
Terry Pratchett, A Hat Full of Sky
i najdrazi
The secret is not to dream … The secret is to wake up. Waking up is harder. I have woken up and I am real. I know where I come from and I know where I'm going. You cannot fool me anymore. Or touch me. Or anything that is mine.”
I'll never be like this again, she thought, as she saw the terror in the Queen's face. I'll never again feel as tall as the sky and as old as the hills and as strong as the sea. I've been given something for a while, and the price of it is that I have to give it back.
And the reward is giving it back, too. No human could live like this. You could spend a day looking at a flower to see how wonderful it is, and that wouldn't get the milking done. No wonder we dream our way through our lives. To be awake, and see it all as it really is … no one could stand that for long.
Terry Pratchett, The Wee Free Men
Terry Pratchett, A Hat Full of Sky
i najdrazi
The secret is not to dream … The secret is to wake up. Waking up is harder. I have woken up and I am real. I know where I come from and I know where I'm going. You cannot fool me anymore. Or touch me. Or anything that is mine.”
I'll never be like this again, she thought, as she saw the terror in the Queen's face. I'll never again feel as tall as the sky and as old as the hills and as strong as the sea. I've been given something for a while, and the price of it is that I have to give it back.
And the reward is giving it back, too. No human could live like this. You could spend a day looking at a flower to see how wonderful it is, and that wouldn't get the milking done. No wonder we dream our way through our lives. To be awake, and see it all as it really is … no one could stand that for long.
Terry Pratchett, The Wee Free Men
Last edited by Aurelia Bronski on 30/05/2015 20:25, edited 1 time in total.
- Aurelia Bronski
- relativno84
#6646 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
You can avoid reality, but you cannot avoid the consequences of avoiding reality..

- Anestezija
#6647 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Trosio sam zivot kao secerni stap
hej, sladak i lep
i sarao, i varao, i stvarao bol
vuk'o vraga za rep
hej, sladak i lep
i sarao, i varao, i stvarao bol
vuk'o vraga za rep
-
s.aint
#6648 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
There are so many fragile things, after all.
People break so easily, and so do dreams and hearts.
Neil Gaiman

People break so easily, and so do dreams and hearts.
Neil Gaiman
-
zijancer
#6649 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
''Zamislimo uređaj ('top') koji izbacuje loptice brzinom od 10km/sat montiran na automobil koji juri 50km/h.''

- Anestezija
#6650 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
I često se pitala moja mati:
"O, čedo moje, samo da mi je znati,
šta će to sa tobom biti, da l' ćeš ikad biti i ti
Kao Bane, dobri sin, tih i miran, čist i fin,
kao Bane, vaspitan i solidan i koristan.
Kao Bane, vredni mrav, poslušan i učtiv sav,
kao Bane, odmeren i usmeren i proveren za sve."
"O, čedo moje, samo da mi je znati,
šta će to sa tobom biti, da l' ćeš ikad biti i ti
Kao Bane, dobri sin, tih i miran, čist i fin,
kao Bane, vaspitan i solidan i koristan.
Kao Bane, vredni mrav, poslušan i učtiv sav,
kao Bane, odmeren i usmeren i proveren za sve."