Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6626 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Otkako si prešao u kinesku ligu, pravo si otanušio 
- Dozer
#6627 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To te cudi? Mislim, sto on to ne konta?madner wrote:Problem je sto ne zna da ova niska inflacija nikako ne pogoduje rastu. Da ima neka ambiciozna vlada, ganjala bi 3-5% godisnje inflacije sa odgovarajucom stopom rasta ekonomije.
Ne kontaju ni Fudo, Sissoko i jos poneki, pa sta? To ne znaci da o tome ne mogu pricati
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#6628 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Eto, u nečem smo se složili. Pa se nadam da će bar naša djeca dočekati pravnu državu bez moralno političke podobnosti kao conditio sine qua non normalnog života. A kad mislim normalnog, ne mislim samo na puki odlazak na more, nego i štelu, korupciju, nepravdu, indoktrinaciu bilo kojeg predznaka itd.Dozer wrote:Da, tacno je da je ovaj sistem prekopirao onaj, samo ga se drugacije zove. Jos tacnije - ovi koji danas vode ovaj "sistem" su skolu izucili u onom, a onda samo promijenili dresove.
- piupiu
#6629 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Je l' to pričasš o Peteru Nichollu, džamijskom i crkvenom mišu Svjetske Banke u BiH od 1997. do 2004.?Mohamad Sissoko wrote:To je zbog currency boarda.prog321 wrote:Današnja BiH u nekoliko parametara stoji sigurno bolje od Juge u kasnim 80im.
Dovoljno je reći jednu riječ - inflacija
Mada je i Juga mogla mjenjat stvari na vrijeme al crveni su slabo se tu snalazili. Al na kraju valjalo je molit za pare.
p.s. Tu su se dzamijski i crkveni misevi pokazali razboritijim od crvenih vezajuci valutu.
-
prog321
#6630 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
VjecitiStudent wrote: Gdje su te cifre, dokazi tadašnjeg "bankrota"?
Ja ih imam negdje. Izvjestaji OECDa.
Moram na sastanak. Kad se vratim rado cu ti postirati ovdje.
-
Mohamad Sissoko
#6631 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Misevi su prihvatili taj metod i danas ga sprovode. Mogli su to i kmeri al oni su htjeli po svom al opet na kraju uglavnom moljakali za pare.piupiu wrote:Je l' to pričasš o Peteru Nichollu, džamijskom i crkvenom mišu Svjetske Banke u BiH od 1997. do 2004.?Mohamad Sissoko wrote:To je zbog currency boarda.prog321 wrote:Današnja BiH u nekoliko parametara stoji sigurno bolje od Juge u kasnim 80im.
Dovoljno je reći jednu riječ - inflacija
Mada je i Juga mogla mjenjat stvari na vrijeme al crveni su slabo se tu snalazili. Al na kraju valjalo je molit za pare.
p.s. Tu su se dzamijski i crkveni misevi pokazali razboritijim od crvenih vezajuci valutu.![]()
Misevi su bili razboritiji prihvatajuci modele i pomoc a evo i danas dan se drze toga jer znaju gdje su kmeri pogrijesili. Jbga misevi pametnije odradise.
- Dozer
#6632 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa logicno.KatarinaKosaca wrote:Eto, u nečem smo se složili. Pa se nadam da će bar naša djeca dočekati pravnu državu bez moralno političke podobnosti kao conditio sine qua non normalnog života. A kad mislim normalnog, ne mislim samo na puki odlazak na more, nego i štelu, korupciju, nepravdu, indoktrinaciu bilo kojeg predznaka itd.Dozer wrote:Da, tacno je da je ovaj sistem prekopirao onaj, samo ga se drugacije zove. Jos tacnije - ovi koji danas vode ovaj "sistem" su skolu izucili u onom, a onda samo promijenili dresove.
Ni ja ne mislim da je "normalan zivot" puki odlazak na remo, nego upravo potpunu FUNKCIONALNOST SISTEMA. A to podrazumijeva prije svega mocan drzavni aparat koji je sposoban sankcionisati svako krsenje bilo kojeg zakona. I to rigidno.
Ovo je ono o cemu se ovdje zapravo cijelo vrijeme i prica - onaj sistem je bio daleko funkcionalniji i ugodniji za zivot od ovoga. Ne da je ono bilo savrsenstvo, jer jednostavno nije. Ali da je bilo bolje od ovoga, mislim da niko ko je zivio u onom, a imao dovoljno godina da ga se sjeca (sto ti jesi), ne moze reci da nije tacno.
- piupiu
#6633 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ma, slava Peteru Nichollu i da poživi još dugo, dugo godina. Nego, mijenim da se miševi tu ništa nisu pitali.Mohamad Sissoko wrote:Misevi su prihvatili taj metod i danas ga sprovode. Mogli su to i kmeri al oni su htjeli po svom al opet na kraju uglavnom moljakali za pare.piupiu wrote:Je l' to pričasš o Peteru Nichollu, džamijskom i crkvenom mišu Svjetske Banke u BiH od 1997. do 2004.?Mohamad Sissoko wrote:[
To je zbog currency boarda.
p.s. Tu su se dzamijski i crkveni misevi pokazali razboritijim od crvenih vezajuci valutu.![]()
Misevi su bili razboritiji prihvatajuci modele i pomoc a evo i danas dan se drze toga jer znaju gdje su kmeri pogrijesili. Jbga misevi pametnije odradise.
- Ali Kemal
#6634 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Došo ćumur?prog321 wrote:VjecitiStudent wrote: Gdje su te cifre, dokazi tadašnjeg "bankrota"?
Ja ih imam negdje. Izvjestaji OECDa.
Moram na sastanak. Kad se vratim rado cu ti postirati ovdje.
-
statixx
#6635 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Imas sve detaljno opisano i u knjizi na linku. Istina je da je sredinom 80-ih svrstana medju 15 najlosijih zemalja u pogledu kreditne solventnosti. U tom periodu, u slicnoj situaciji su bile Poljska, Brazil, Madjarksa, Rumunija, Meksiko i jos neke zemlje, medjutim, postojala je volja ino-kreditora, narocito Amerike zbog geopolitickih interesa, da se pomogne ovim zemljama, formiran je i fond za Istocnu Evropu. Juga je 1990 usljed Markovicevih reformi i fokusa na trzisnu ekonomiju, bila u mnogo boljoj poziciji, nista losijoj u odnosu na vec navedene drzave. Autor istice da je iskljucivo politika razvalila zemlju.spreca wrote:Ko ima strpljenja nek cita....ima dosta interesantnih stvari
http://www.index.hr/vijesti/clanak/broj ... 16851.aspx
https://books.google.ba/books?id=BqywAA ... &q&f=false
-
Fudo387
#6636 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
statixx wrote:Istina je da je sredinom 80-ih svrstana medju 15 najlosijih zemalja u pogledu kreditne solventnosti.
Raj na zemlji.
Kaze nosonja, 300 'iljaaaaadaaaa privatnih firmi registrovano, na sta madner potvrdno klimne glavom i kaze kako mu je nene bas tada
pocela svercati bofl robu iz Turske.
A u qrac,
- piupiu
#6637 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ajooooj, Bože dragi i mili.prog321 wrote:Druze Nosara, niste u pravu.nosara wrote:... Markovic je pred raspad dobio paket od MMF-a uz kafu bez ikakvih problema... Otkad se kredit daje nekom ko ne brine ko ce ga isplatit...?
...
Markovic je dobio kredit u zamjenu za rigorodne ekonomske mjere. Neke od njih su dovele do rasta nezaposlenosti i bankrota desetina kompanijia.
Drugarica Piupiu je postavila link jednom da bi potvrdila zavjeru IMF; ko-fol, oni su htjeli tim mjerama dovedu Jugu pred kolaps. Sto ja ne vjerujem![]()
Jednostavno se Juga naguzila i skinula gace, da bi dobila taj kredit.
-
Mohamad Sissoko
#6638 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Znas ti dobro kako je islo formiranje institucija BiH samo se volite pravit pametni.piupiu wrote:Ma, slava Peteru Nichollu i da poživi još dugo, dugo godina. Nego, mijenim da se miševi tu ništa nisu pitali.Mohamad Sissoko wrote: Misevi su prihvatili taj metod i danas ga sprovode. Mogli su to i kmeri al oni su htjeli po svom al opet na kraju uglavnom moljakali za pare.
Misevi se eto danas pitaju a petar je davno otiso.
Misevi ispadose pametniji od kmera i njihove borbe kad je upitanju inflacija.
p.s. Kad je sta pozitivno onda se nisu pitali a kad je negativno onda su odgovorni slicno kao i kod bravara za pozitivno je znao a ono sto nije valjalo to su drugovi oko njega mesetarili ili su se konvertovali.
- nosara
#6639 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vjestacki kontrolisana inflacija nije nista dobro, to je brana razvoju u nasem slucaju... Pored nesposobne vlasti i priglupog birackog tijela... I jos tri miliona sitnica vezanih za mentalitet, a koji su u ovom "klepi sto vise - jebe mi se" sistemu naprosto iskuljale...
- Dozer
#6640 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Evo, koga zanima. Sve lijepo objasnjeno. Naravno, za one koji zele da razumiju. Oni koji odmah okrenu na BHS matricu, ionako nikada nece razumjeti...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Mohamad Sissoko
#6642 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Po drugovima šverc je odraz ekonomskog rasta ko što je nestašica ekonomska mjera.Fudo387 wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Raj na zemlji.
Kaze nosonja, 300 'iljaaaaadaaaa privatnih firmi registrovano, na sta madner potvrdno klimne glavom i kaze kako mu je nene bas tada
pocela svercati bofl robu iz Turske.
A u qrac,
- Mis mekinjas
#6643 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vi momci ako ne radite u MMF-u ili bar u EBRD-u ste protracili svoj talenat. 
- piupiu
#6644 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Znamo. Baš kao što znamo i koliko se oni danas pitaju u Reformskoj AGendi, lijepo upakovanom i još ljepše prevedenom paketu mjera na kojem su naši dečki vrijedno radili.Mohamad Sissoko wrote:Znas ti dobro kako je islo formiranje institucija BiH samo se volite pravit pametni.piupiu wrote:Ma, slava Peteru Nichollu i da poživi još dugo, dugo godina. Nego, mijenim da se miševi tu ništa nisu pitali.Mohamad Sissoko wrote: Misevi su prihvatili taj metod i danas ga sprovode. Mogli su to i kmeri al oni su htjeli po svom al opet na kraju uglavnom moljakali za pare.
Misevi se eto danas pitaju a petar je davno otiso.
Misevi ispadose pametniji od kmera i njihove borbe kad je upitanju inflacija.
p.s. Kad je sta pozitivno onda se nisu pitali a kad je negativno onda su odgovorni slicno kao i kod bravara za pozitivno je znao a ono sto nije valjalo to su drugovi oko njega mesetarili ili su se konvertovali.
Key elements of [the] economic vision are built into the Dayton Accords. Perhaps most importantly, the Dayton mandated constitutional arrangements for post-war Bosnia require the Central Bank to operate as the Currency Board for its first six years. This arrangement has provided post-war Bosnia with a common currency and a relatively stable macroeconomic framework, but also acts as a fiscal and monetary straightjacket, since it almost completely rules out an activist role for the state in economic policy.
Izbor Guvernera Centralne Banke aminuje ... MMF. Čitav ekonomski program liberalizacije i privatizacije je napravila ... Svjetska Banka. Ne bih znala reći sa sigurnošću, no logički mislim da je to otprilike to.
https://books.google.com.au/books?id=SE ... cy&f=false
https://books.google.com.au/books?id=wg ... or&f=false
-
Mohamad Sissoko
#6645 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sve navedeno je bolje i razboritije nego ono sto su kmeri radili. Sav taj currency board ima svoja pravila i pitaju se i misevi nesto. Ipak je dzamijski mis na celu c.banke i misevi sprovode odabrani ili ako vec hoces nametnuti model.piupiu wrote: Znamo. Baš kao što znamo i koliko se oni danas pitaju u Reformskoj AGendi, lijepo upakovanom i još ljepše prevedenom paketu mjera na kojem su naši dečki vrijedno radili.(I, da me ne shvatiš pogrešno, ja sam za reforme, što prije, što brže, to bolje,
).
Key elements of [the] economic vision are built into the Dayton Accords. Perhaps most importantly, the Dayton mandated constitutional arrangements for post-war Bosnia require the Central Bank to operate as the Currency Board for its first six years. This arrangement has provided post-war Bosnia with a common currency and a relatively stable macroeconomic framework, but also acts as a fiscal and monetary straightjacket, since it almost completely rules out an activist role for the state in economic policy.
Izbor Guvernera Centralne Banke aminuje ... MMF. Čitav ekonomski program liberalizacije i privatizacije je napravila ... Svjetska Banka. Ne bih znala reći sa sigurnošću, no logički mislim da je to otprilike to.
https://books.google.com.au/books?id=SE ... cy&f=false
https://books.google.com.au/books?id=wg ... or&f=false
Kmeri su krenuli svojim putem i kako rekoh opet morali da idu na noge da mole. Mogli su i kmeri al...
p.s. Ako misevi se nista ne pitaju nego provode diktat s vana, onda mi od njih ocigledno trazimo vecu odgovornost nego sto imaju.
Plus vidio sam kritke na "vjestacko odrzavanje" inflacije, pa ako je ludjacka kosulja kao diktat s vana kako onda kritikovat miseve?
Vi bi malo ovako malo onako
- piupiu
#6646 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pogrešno interpretiraš ovo ustanovljavanje činjenica, ja bih voljela da mi sve radimo domaćom pameću i domaćim entuzijazmom. Ali ne radimo. I ono što radimo, ne radimo kako valja. To je problem.
-
hAZNADAR
#6647 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mozda je takodjer problem odredjivanja arsina pravde po principu ideoloske podobnosti. Nedostatak kriticizma za osobe svog ideoloskog tabora.piupiu wrote:Pogrešno interpretiraš ovo ustanovljavanje činjenica, ja bih voljela da mi sve radimo domaćom pameću i domaćim entuzijazmom. Ali ne radimo. I ono što radimo, ne radimo kako valja. To je problem.
-
Mohamad Sissoko
#6648 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A ja kazem bolje je ovako kako misevi "rade" ili kako im se diktira, uzmi kako hoces nego ono sto su kmeri radili. To sam i rekao na samom pocetku, misevi su razboritije odradili pitanje inflacije nego kmeri kojima ideologija nije dala da malo popuste al opet na kraju isli po pare i sprovodili "dikatat" kad im je Amer dao pare. Dakle ponavljam, misevi razumnije odradise, sto pise i u prvom postu a ti krenula sa Petrom kao da hoces nesto da dokazes suprotno a na kraju opet se svede na isto.Valjda hoces da pokazes da i ti nesto znas po tom pitanju, svaka cast, znas.piupiu wrote:Pogrešno interpretiraš ovo ustanovljavanje činjenica, ja bih voljela da mi sve radimo domaćom pameću i domaćim entuzijazmom. Ali ne radimo. I ono što radimo, ne radimo kako valja. To je problem.

-
statixx
#6649 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupiu wrote: Znamo. Baš kao što znamo i koliko se oni danas pitaju u Reformskoj AGendi, lijepo upakovanom i još ljepše prevedenom paketu mjera na kojem su naši dečki vrijedno radili.(I, da me ne shvatiš pogrešno, ja sam za reforme, što prije, što brže, to bolje,
).
A u medjuvremenu posudicu malo od komercijalnih banaka po 6%....
-
oridjidji
#6650 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
E moj Dozeru, pa ti koji su kreirali svijet po tim pravilika krse medjunarodno pravo i imaju dvostruke arsine, pa Kosovo more postati nezavisno, Istocni Timor moze, Juzni Sudan takodjer, ali ne mogu OTurska republika Sjeverni Kipar, Juzna Osetija, Abhazija, Krim i td. Na sta se ugledati? Naravno da se treba uklopiti u to pravo, ali po tome pravu dobi i BiH prema njihovim dvostrukim arsinima suverenitet i cijelovitost iz dva dijela ko biva tako treba, Srbija izgubi Kosovo, jedino Hrvatska ostade citava, sad ce se i od Kosova oteti dio, po tim principima i dati nekome nesto sto na Kosovu nikada nije postojalo.Dozer wrote:Dakle, pusti sta i kako funkcionise svijet, mi znamo bolje i nema potrebe da se uklapamo u to...?oridjidji wrote:To je tako jer oni imaju drugaciji pogled na medjunarodno pravo, nacin na koji se interpretira drzava, njen ustav, zakoni, granice, institucionalnost, uopste njen poredak od vrha do dna.Dozer wrote: Bosanstvo je zapelo u corsokaku samo u domacim glavama. Ostatak svijeta nas svakako i ne vidi nikako drugacije nego kao Bosance (i Hercegovce), a cak najcesce samo kao Bosance (ljudima valjda lakse, a i prate daleko duze istorijsko ime zemlje), pa ma koliko se mi ovdje upinjali da to negiramo.
I Alija je ovo i potpisao, dakle podjelu BiH, radi cega su ga Ganic & Co. ovdje proglasili izdajnikom. Nakon toga je po povratku bio zarobljen na aerodromu, a ostatak se zna...Potom se pojavio drugi papir, u kome se više nisu spominjale države, nego jedinice, a Sarajevo više nije bilo eksteritorijalno. Taj prijedlog je ostavljen za buduće političke pregovore, koje je prekinuo rat. Izetbegović je u svom govoru pokazao da ne shvaća referendum kao izjašnjavanje građana, nego kao izjašnjavanje nacionalnih zajednica, čije je istovremeno pravnoformalno uspostavljanje osporavao.
Da, cinjenica. Rat je prekinuo mirnodopski pokusaj podjele BiH.Cim je rat sve prekinuo, to znaci da Kutiljer nikome nije odgovarao i danas imamo slicnu realnost. Odbijaju se rijesenja koja podsjecaju upravo na ovaj drugi prijedlog Kutiljera, a to je razbijanje BiH u ekonomske zone, a prihvaca se podijela na etnicke jedinice.
To u clanku nije navedeno koliko se sjecam. To su rekli drugi, prvo Srbi, da je Alija potpisao, a potom povukao potpis. Tamo sa njim nije bilo Ganica i Co., oni su se bavili problemima u Sarajevu.
Ovo boldirano je toliko zeleno, naivno ispisano, glupo malo je reci. Mislim kakav danak neikustvu novinara. Shvatio je on to kako treba, ali je to pravo iskoristio kako i sam kaze u clanku da otrgne Muslimane i BiH od srpskog uticaja. Ipak su njega izabrali oni prvenstveno, a ne Srbi i Hrvati, nije on vodio SDP, vec SDA, to je oduvijek prvenstveno bila stranka Bosnjaka.