SDP

zlajaBHF

#66051 Re: SDP

Post by zlajaBHF »

drug_profi wrote: 17/02/2021 15:54 Definitivan kraj ce nam prije doci iz ekonomskih razloga. Elita je otudjena od realnosti. Daju plate po 400-500 maraka i to je kao ok.
Nema teorije da mozes sa dvije takve plate sastaviti mjesec. Ako i sastavis to je konstantna patnja i strepnja. I to je ono sto zele vlastodrsci.

Iole vrijedni, sposobni i obrazovani ce otici. Makar u Hrvatsku da nosaju tacne. Ovdje ce budzete puniti ko? Penzioneri ce zivjeti od cega?
I Sve ce se samo urusiti, tj. prodace se i elektroprivrede i telekomi samo da se popune rupe u budzetu, pa kad se i to kroz guzicu protjera, neki ce u Tursku, a neki na ulicni kazan.

Zato je ovo sad zadnja nada da ce se nesto uraditi. Ali pitanje je da li mi uopste imamo ikoga ko to moze promijeniti, ili cemo biti prisiljeni da se pomirimo da smo izgubili rat i da je Bosna velika 10.000 km2.
Da li znas da istu takvu pricu imaju ljudi koji zive u recimo Hrvatskoj?
Hakiz

#66052 Re: SDP

Post by Hakiz »

tovarish wrote: 17/02/2021 15:24
RunnerX wrote: 17/02/2021 14:49 SDP je poprilično protraćio posljednje dvije ipo godine, tako da imaju još godinu ipo da se nekako izvuku. Ništa konkretno nisu uradili, osim razmirica sa koalicionim partnerima. Namjerno ovo adresiram SDP-u jer su oni najveća stranka u tim koalicijama i od nje se očekivalo da vodi te priče i procese gdje se nisu snašli i bojim se da im se ne piše dobro.

SDP ima solidnu bazu glasača, uzećemo da je to neka cifra od 100.000 i na njih se uglavnom može računati. Trenutno sam poprilično skeptičan po pitanju njihovog rezultata 2022. godine i mislim da ne mogu dostići nivo iz 2018. Nisu oni pravili neke katastrofalne greške, ali nisu bili ni nešto posebno dobri, tako da ne vidim način na koji će privući ostale glasače.

Do sada su uvijek mogli računati na recimo razočarane glasače drugih partija, ali sad je tu NiP koji će svima (osim možda NS) otkinuti glasove, i to nemali broj.

Bačene su dvije godine u kojima je SDP trebao nastaviti da raste i da spreman i rasterećen dočeka 2022.

Građanisti, ljevičari, socijaldemokrate, nazovite ih kako hoćete - su veoma nezgodno glasačko tijelo koje kažnjava lošu politiku. Nisu to glasači koji glasaju po matrici i koje je lako obmanuti kao one iz 'nacionalnih' stranaka. Tu vidim ogroman problem SDP-a, to su ljudi koji uopšte neće izaći na izbore i tako kazniti SDP, već su jednom to uradili. Ta apstinencija će ugroziti kompletan opozicioni blok, jer se ova priča ne može izvući bez SDP-a.
Upravo tako.

Ja sam glasač NS-a, ali meni i svima nama koji želimo bolju i normalniju BiH treba jak SDP. Ne mogu NiP i NS bez SDP-a, kao što SDP ne može bez ove dvije stranke. Naravno ukoliko im je cilj opće dobro. Ukoliko gledaju svoj interes, onda im je svejedno jer će uz svoju bazu dobiti što im treba.

Ali ova država nema više vremena i sad je posljednja prilika da se SDA sruši, a onda i ostala bagra. Treba nam jedinstvo ove tri stranke i da zajednu jačaju svoju bazu.

Sve tri stranke se imali greške i gluposti, pogotovo odnos SDP-a i NS je narušen. Da li je to zbog toga što im je cilj ista baza ili lična prepucavanja na relaciji bešlagić i imamović gdje NS puno griješi ili je to zbog glupe ljubomore sdp-ovaca u Sarajevu gdje ih je NS prešišao ili nešto četvrto, ja ne znam. Ipak, očito puno sujete na svim stranama.

Treba se crta podvući i reći dosta. Prva tri čovjeka ove tri stranke moraju što prije napraviti plan za izbore22 i ako to organi stranaka prihvate, natjerati i niže nivoe da se u skladu sa tim ponašaju. Ko neće, šutnuti ga iz stranke.

Država i budućnost naše djece na prvo mjesto.

Ja imam ALS i još koju godinu života i ovi izbori su moja posljednja nada da umrem rahat znajući da moja curica od 4 godine ima budućnost u svojoj zemlji i da će je sistem zašititi kad njen tata neće moći.

Zato je mene pogodio čin sdp-a neki dan, jer je doveo u opasnost da se tzv. četvorka ne raspadne i pokazao da sdp još uvijek nije dovoljno daleko od sda da bi vjerovao u jedinstvo ovih stranaka.

Mostarski događaji nisu i neće pokolebati glasače NS-a, možda će čak i dobiti nove, ali hoće naštetiti SDP-u. Nama treba sdp-ovih 150 hiljada glasova, jer ako se raspe trećina toga i ode u nepouzdane stranke, jebali smo ježa u leđa.

Moje su želje ovakve za 22:

SDP 150 000
NIP 100 000
NS 50 000
ASDA,NB,NBL,ZI i PDA 100 000.

Ako bude ovako SDA nema šta da traži.

I ako neko ovo čita od vodećih ljudi ovih stranaka molim Vas da se dogovorite kao ljudi.
Problem je u tome što je i "nenacionalni" glasač, u stvari, nacionalan. Zato NiP ima više glasova od SDP-a.

Izgleda da ovdje, u suštini, amalo ko hože d otemelja multinacionalnu i građansku državu. I oni kojima je SDA i slični pretvrd nacinalni pristup, žele nacionalni pristup, samo "mehki".

Konaković je to davno shvatio i zato i uspijeva juče osnovanu stranku po broju glasova tamo gdje učestvuje dići iznad stranačkog "diva" kakav je SDP.

Moj lični problem sa SDP-om je, osim afera i sličnih stvari, je taj što nema puno u SDP-u priče o radničkim pravima, socijalnoj državi itd. A ako SDP neće to imati kao conditio sine qua non, čemu onda SDP i SOCIJALdemokratija uopšte? LGBT, klimatske promjene, feminizam, prava životanja, zar su to pitanja koja ljevica treba da postavlja nauštrb i po cijenu zanemarivanja pitanja radništva?
ultima_palabra

#66053 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

elSaik wrote: 17/02/2021 15:50 Kao vrlo aktivan član SDP-a smatram da je glasanje za Guzinu bio greška. Ako se poslije izbora išlo sa pričom ni SDA ni HDZ, Bh blok ima svog kandidata, onda je trebalo tako ići do kraja. Nije na Bh bloku bilo da nađe kompromis već na SDA jer ona ima više mandata. Dakle, ako su, a nisu, iz SDA htjeli da gradonačelnik ne bude iz HDZ-a onda je na njima teret da to obezbijede uz dogovor sa BH blokom. A ne da Bh blok ispadne naivan i da svaka tri dana drugu priču priča i nekakve prijedloge izmišlja i na kraju izbije nesloga da se ne zna ko pije a ko plaća. A to da je NS imao kandidate u drugim općinama i da nije dogovarao sa SDP-om je stvar koja se treba rješavati na drugim instancama i novima. SDP-ov problem su rukovodeći ljudi i njihovo viđenje politike kao isključivog sredstva za ostvarivanje ličnih ciljeva. SDP vodi nekih 14 ljudi i koji samo svoj interes gledaju. Dok se SDP tih ljudi ne riješi stavljanjem po strani , dešavati će se što se dešava.
:thumbup:
tovarish

#66054 Re: SDP

Post by tovarish »

Hakiz wrote: 17/02/2021 16:02
tovarish wrote: 17/02/2021 15:24
RunnerX wrote: 17/02/2021 14:49 SDP je poprilično protraćio posljednje dvije ipo godine, tako da imaju još godinu ipo da se nekako izvuku. Ništa konkretno nisu uradili, osim razmirica sa koalicionim partnerima. Namjerno ovo adresiram SDP-u jer su oni najveća stranka u tim koalicijama i od nje se očekivalo da vodi te priče i procese gdje se nisu snašli i bojim se da im se ne piše dobro.

SDP ima solidnu bazu glasača, uzećemo da je to neka cifra od 100.000 i na njih se uglavnom može računati. Trenutno sam poprilično skeptičan po pitanju njihovog rezultata 2022. godine i mislim da ne mogu dostići nivo iz 2018. Nisu oni pravili neke katastrofalne greške, ali nisu bili ni nešto posebno dobri, tako da ne vidim način na koji će privući ostale glasače.

Do sada su uvijek mogli računati na recimo razočarane glasače drugih partija, ali sad je tu NiP koji će svima (osim možda NS) otkinuti glasove, i to nemali broj.

Bačene su dvije godine u kojima je SDP trebao nastaviti da raste i da spreman i rasterećen dočeka 2022.

Građanisti, ljevičari, socijaldemokrate, nazovite ih kako hoćete - su veoma nezgodno glasačko tijelo koje kažnjava lošu politiku. Nisu to glasači koji glasaju po matrici i koje je lako obmanuti kao one iz 'nacionalnih' stranaka. Tu vidim ogroman problem SDP-a, to su ljudi koji uopšte neće izaći na izbore i tako kazniti SDP, već su jednom to uradili. Ta apstinencija će ugroziti kompletan opozicioni blok, jer se ova priča ne može izvući bez SDP-a.
Upravo tako.

Ja sam glasač NS-a, ali meni i svima nama koji želimo bolju i normalniju BiH treba jak SDP. Ne mogu NiP i NS bez SDP-a, kao što SDP ne može bez ove dvije stranke. Naravno ukoliko im je cilj opće dobro. Ukoliko gledaju svoj interes, onda im je svejedno jer će uz svoju bazu dobiti što im treba.

Ali ova država nema više vremena i sad je posljednja prilika da se SDA sruši, a onda i ostala bagra. Treba nam jedinstvo ove tri stranke i da zajednu jačaju svoju bazu.

Sve tri stranke se imali greške i gluposti, pogotovo odnos SDP-a i NS je narušen. Da li je to zbog toga što im je cilj ista baza ili lična prepucavanja na relaciji bešlagić i imamović gdje NS puno griješi ili je to zbog glupe ljubomore sdp-ovaca u Sarajevu gdje ih je NS prešišao ili nešto četvrto, ja ne znam. Ipak, očito puno sujete na svim stranama.

Treba se crta podvući i reći dosta. Prva tri čovjeka ove tri stranke moraju što prije napraviti plan za izbore22 i ako to organi stranaka prihvate, natjerati i niže nivoe da se u skladu sa tim ponašaju. Ko neće, šutnuti ga iz stranke.

Država i budućnost naše djece na prvo mjesto.

Ja imam ALS i još koju godinu života i ovi izbori su moja posljednja nada da umrem rahat znajući da moja curica od 4 godine ima budućnost u svojoj zemlji i da će je sistem zašititi kad njen tata neće moći.

Zato je mene pogodio čin sdp-a neki dan, jer je doveo u opasnost da se tzv. četvorka ne raspadne i pokazao da sdp još uvijek nije dovoljno daleko od sda da bi vjerovao u jedinstvo ovih stranaka.

Mostarski događaji nisu i neće pokolebati glasače NS-a, možda će čak i dobiti nove, ali hoće naštetiti SDP-u. Nama treba sdp-ovih 150 hiljada glasova, jer ako se raspe trećina toga i ode u nepouzdane stranke, jebali smo ježa u leđa.

Moje su želje ovakve za 22:

SDP 150 000
NIP 100 000
NS 50 000
ASDA,NB,NBL,ZI i PDA 100 000.

Ako bude ovako SDA nema šta da traži.

I ako neko ovo čita od vodećih ljudi ovih stranaka molim Vas da se dogovorite kao ljudi.
Problem je u tome što je i "nenacionalni" glasač, u stvari, nacionalan. Zato NiP ima više glasova od SDP-a.

Izgleda da ovdje, u suštini, amalo ko hože d otemelja multinacionalnu i građansku državu. I oni kojima je SDA i slični pretvrd nacinalni pristup, žele nacionalni pristup, samo "mehki".

Konaković je to davno shvatio i zato i uspijeva juče osnovanu stranku po broju glasova tamo gdje učestvuje dići iznad stranačkog "diva" kakav je SDP.

Moj lični problem sa SDP-om je, osim afera i sličnih stvari, je taj što nema puno u SDP-u priče o radničkim pravima, socijalnoj državi itd. A ako SDP neće to imati kao conditio sine qua non, čemu onda SDP i SOCIJALdemokratija uopšte? LGBT, klimatske promjene, feminizam, prava životanja, zar su to pitanja koja ljevica treba da postavlja nauštrb i po cijenu zanemarivanja pitanja radništva?
I ovo za radnička prava je 100% tačno.

A što se tiče mehkih nacionalista, mislim da oni nisu toliki problem jer oni ipak mogu svariti drugačijeg i da taj odboj je više posljedica trenutnih međunacionalnih odnosa u državi.

Veći su problem hardcore nacionalisti, a njih ima svuda. Čak i u DF-u, a o NiP-u da ne pričam, samo što Dino trenutno pokušava graditi stranku na šarolikim osnovama. Ne samo nacionalnim, nego čak i ideološkim.
Leverage

#66055 Re: SDP

Post by Leverage »

RunnerX wrote: 17/02/2021 15:45
tovarish wrote: 17/02/2021 15:24 Ja imam ALS i još koju godinu života i ovi izbori su moja posljednja nada da umrem rahat znajući da moja curica od 4 godine ima budućnost u svojoj zemlji i da će je sistem zašititi kad njen tata neće moći.
Veoma mi je žao što to čujem, najiskrenije.

Većini nas su ovi izbori posljednja nada, ti izbori će se podudariti sa djelovanjem nove američke administracije i poklopiće se svi uslovi za temeljne promjene, vjerovatno kao nikad ranije. Još četiri godine ovog ludila znači odliv i ono malo mladosti što je ostalo u zemlji i to je definitivan kraj.
Također, ovo nije bilo jednostavno za pročitati.

Pustimo sad i SDP i sve, ali ako SDA ponovo formira federalnu vladu ovdje je kraj svake nade u ne dobar nego pristojan život. U tom slučaju svi se kupite (a ja prvi) i nemojte čekati papire neke i to nego k'o migranti put pod noge i vozi.

Ovo je zadnja šansa 100%.
Emiremir33

#66056 Re: SDP

Post by Emiremir33 »

Leverage wrote: 17/02/2021 17:42
tovarish wrote: 17/02/2021 15:24 Ja imam ALS i još koju godinu života i ovi izbori su moja posljednja nada da umrem rahat znajući da moja curica od 4 godine ima budućnost u svojoj zemlji i da će je sistem zašititi kad njen tata neće moći.

Većini nas su ovi izbori posljednja nada, ti izbori će se podudariti sa djelovanjem nove američke administracije i poklopiće se svi uslovi za temeljne promjene, vjerovatno kao nikad ranije. Još četiri godine ovog ludila znači odliv i ono malo mladosti što je ostalo u zemlji i to je definitivan kraj.

Pustimo sad i SDP i sve, ali ako SDA ponovo formira federalnu vladu ovdje je kraj svake nade u ne dobar nego pristojan život. U tom slučaju svi se kupite (a ja prvi) i nemojte čekati papire neke i to nego k'o migranti put pod noge i vozi.

SDP ima dosta neiskorištenog kapaciteta(mislim na članstvo) ,Uz jake baze Tuzla ,Sarajevo može se dosta uraditi.Popraviti stanje u Zenici ,Bihaću...
ultima_palabra

#66057 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Pa ne razumijem zasto onda toliki jal i bijes prema "NjS"? Nisu oni kreirali sistem kakav je sada.
fosna2014

#66058 Re: SDP

Post by fosna2014 »

Postaje zanimljivo ...

fosna2014

#66059 Re: SDP

Post by fosna2014 »

Ovo bi bilo nešto revolucionarno ...

https://fb.watch/3J7k390yaL/
Leverage

#66060 Re: SDP

Post by Leverage »

ultima_palabra wrote: 17/02/2021 18:11

Pa ne razumijem zasto onda toliki jal i bijes prema "NjS"? Nisu oni kreirali sistem kakav je sada.
Zato što su radili protiv SDP-a tamo gdje su mislili da mogu dobro proći i tad to nikom nije smetalo, a kad SDP kontrira onda kmeka da se razbija ovo i ono, ne može se SDP-u vjerovati. Gdje si bio da kažeš kao se ne može NjS vjerovati kad su napravili te stvari?

Ako ćemo zajedno onda nema kao ono u Tuzli i Gračanici, nema Falatara, nema te priče. A ako ćemo zajedno nakon izbora onda je bitka za svaki glas pa kad završe izbori onda se saberemo i vidimo kome šta pripada.

Samo nek kažu da li su za prvi ili drugi pristup.
ultima_palabra

#66061 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Pisao sam da je to supacki, mada nije napravilo neku razliku na kraju.
Škobo Habu

#66062 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

elSaik wrote: 17/02/2021 15:50 Kao vrlo aktivan član SDP-a smatram da je glasanje za Guzinu bio greška. Ako se poslije izbora išlo sa pričom ni SDA ni HDZ, Bh blok ima svog kandidata, onda je trebalo tako ići do kraja. Nije na Bh bloku bilo da nađe kompromis već na SDA jer ona ima više mandata. Dakle, ako su, a nisu, iz SDA htjeli da gradonačelnik ne bude iz HDZ-a onda je na njima teret da to obezbijede uz dogovor sa BH blokom. A ne da Bh blok ispadne naivan i da svaka tri dana drugu priču priča i nekakve prijedloge izmišlja i na kraju izbije nesloga da se ne zna ko pije a ko plaća. A to da je NS imao kandidate u drugim općinama i da nije dogovarao sa SDP-om je stvar koja se treba rješavati na drugim instancama i novima. SDP-ov problem su rukovodeći ljudi i njihovo viđenje politike kao isključivog sredstva za ostvarivanje ličnih ciljeva. SDP vodi nekih 14 ljudi i koji samo svoj interes gledaju. Dok se SDP tih ljudi ne riješi stavljanjem po strani , dešavati će se što se dešava.
Svaka čast na otvorenoj kritici, i to upravo od nekog iz "baze".

Ovakvih osvrta treba više na ovoj temi, jer do sada su ovdje prevladavala botovska razmišljanja i kriteriji.

Arogancija je ono što je SDP dovelo na ovakvo loš rejting. Arogancija prema problemima običnog čovjeka.
drug_profi

#66063 Re: SDP

Post by drug_profi »

zlajaBHF wrote: 17/02/2021 15:59 Da li znas da istu takvu pricu imaju ljudi koji zive u recimo Hrvatskoj?
Znam brate. Kao što znam da se odavde naši jagme da idu raditi tamo u ugostiteljstvu od maja do oktobra.
E mozes onda misliti kakav smo jad mi kad radimo poslove koje hrvati nece za te pare.
drug_profi

#66064 Re: SDP

Post by drug_profi »

:thumbup:
Vrlo jasan post. Nisam clan niti insajder, ali sam imao isto misljenje.
Novak20

#66065 Re: SDP

Post by Novak20 »

Profesor Kukić se kasno pali. Ovo o čemu priča za SDP je bilo jasno već 2011. Nažalost.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/slavo-ku ... no-svrstao
Samoubojstvo SDP-a

Njegov je dojam da od početka među članicama Bh. bloka nije bilo iskrena odnosa.

"Nelogično je, naime, da se za kandidata za gradonačelnika saznaje preko medija, a da se onda za tako eksponiranog kandidata traži suglasnost od koalicijskog partnera. A baš na taj način je poziciju kandidata zaradila gospođa Baralija. No, ako je na njezin izbor dana suglasnost, bez obzira koliko se do nje došlo na korektan način, onda ju se moralo podupirati do kraja. I otuda naknadno isticanje kandidature predsjednika mostarskoga SDP je čin kojeg teško mogu razumjeti", kazao je naš sagovornik.
Prema njegovom mišljenju, najžalosnije je ponašanje vijećnika SDP u trećem krugu glasovanja.

"Ono što su oni učinili, da se nacionalno svrstaju, je samoubilački čin kojeg će, živi bili pa vidjeli, platiti s velikim kamatama. Jer, tim svrstavanjem je poslana poruka da je i SDP dio bošnjačkog političkog kruga. A to im iskreni socijaldemokrati, ljudi istinske građanske orijentacije, neće zaboraviti. Zamislite, uostalom, kako se danas osjećaju članovi SDP-a u Mostaru koji su Hrvati. Ili mostarski Hrvati koji su za SDP glasovali. Što se, dakle, mene tiče, tužno da tužnije ne može biti", komentira Kukić.
Užasni pritisci

Ostaje, kako kaže, samo pitanje čijim je vjetrom takva odluka došla – samovoljom vijećnika u gradskom vijeću, voljom lokalnoga SDP ili, pak, migom vrha te stranke.

"Ako je ovo potonje tuga je još veća. A sve mi se čini da bi moglo biti baš to. Jer, ako na društvenim mrežama dobro upratih, donedavni predsjednik Glavnog odbora izrazi svoje divljenje ponašanju mostarskoga SDP-a u cjelokupnom izbornom procesu, uključujući i treći krug glasovanja u kojem su se svrstali na stranu jedne etnonacionalne političke družine. Za razliku od njega, međutim, ja mislim da su, ako bi htjeli učiti, štošta mogli naučiti iz političke prakse bh. komunista, i posebice one zavnobihovske da BiH nije ni hrvatska, ni srpska ni muslimanska, nego sve to zajedno. Njihovo ponašanje u trećem krugu glasanja s tim ima veze koliko i Marko Kraljević, onaj iz narodnih pjesama, s internetom", ogorčeno konstatira Kukić.

Na koncu, pohvalio je poteze Naše stranke.

"I usput, kapa dolje Našoj stranci. I njezinim dvjema vijećnicama u gradskom vijeću. Jes' da su svi zajedno bili prisiljeni trpjeti užasne pritiske. Jes' da su pod užasnim pritiscima i nakon mostarskih izbora. Uostalom, puni su ih i klasični mediji i društvene mreže. Ali, da su pokazali principijelnost i karakter – jesu. Kapa do poda", zaključio je profesor Kukić
zlajaBHF

#66066 Re: SDP

Post by zlajaBHF »

drug_profi wrote: 17/02/2021 20:19
zlajaBHF wrote: 17/02/2021 15:59 Da li znas da istu takvu pricu imaju ljudi koji zive u recimo Hrvatskoj?
Znam brate. Kao što znam da se odavde naši jagme da idu raditi tamo u ugostiteljstvu od maja do oktobra.
E mozes onda misliti kakav smo jad mi kad radimo poslove koje hrvati nece za te pare.
Hocu da kazem da je cijela istocna evropa u slicnoj situaciji, i svugdje je ista prica.
drug_profi

#66067 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ne relativiziraj cinjenicu da mi kao eldorado vidimo poslove u zemlji iz koje ljudi također bjeze.
Iz Hrvatske nišane Italiju, Irsku, Njemacku, a mi vidimo spas u sezonskim poslovima u Hrvatskoj, bogtenehebo, nemamo vise ni kvalifikacija za nesto bolje.
zlajaBHF

#66068 Re: SDP

Post by zlajaBHF »

drug_profi wrote: 18/02/2021 00:00 Ne relativiziraj cinjenicu da mi kao eldorado vidimo poslove u zemlji iz koje ljudi također bjeze.
Iz Hrvatske nišane Italiju, Irsku, Njemacku, a mi vidimo spas u sezonskim poslovima u Hrvatskoj, bogtenehebo, nemamo vise ni kvalifikacija za nesto bolje.
Eto svi odose u Hrvatsku da rade sezonske poslove, ma daj....O cemu pricas?

Mnogi se ne mogu zadovoljiti time, pa idu na zaapd. Mnogi ne idu nigdje, jer im je dobro gdje i jesu.
drug_profi

#66069 Re: SDP

Post by drug_profi »

zlajaBHF wrote: 18/02/2021 00:04
drug_profi wrote: 18/02/2021 00:00 Ne relativiziraj cinjenicu da mi kao eldorado vidimo poslove u zemlji iz koje ljudi također bjeze.
Eto svi odose u Hrvatsku da rade sezonske poslove, ma daj....O cemu pricas?

Mnogi se ne mogu zadovoljiti time, pa idu na zaapd. Mnogi ne idu nigdje, jer im je dobro gdje i jesu.
Rekoh ja blago tebi. Imas svoj neki balon u kojem zivis.
Škobo Habu

#66070 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

:lol: :lol:

Hint na sabahu.
Ukoliko Sattler predstavlja zvanične tendencije EU u BiH, Bećirović ima prijedlog:

"Neka nam međunarodna zajednica vrati ustavne nadležnosti Republike BiH koje se odnose na zaštitu nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta RBiH", zaključio je Bećirović.
https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... bih/407163
Veigar

#66071 Re: SDP

Post by Veigar »

drug_profi wrote: 17/02/2021 15:54 I Sve ce se samo urusiti, tj. prodace se i elektroprivrede i telekomi samo da se popune rupe u budzetu, pa kad se i to kroz guzicu protjera, neki ce u Tursku, a neki na ulicni kazan.
Ako ništa prije ćemo razriješiti ovaj gordijev čvor zvani Dejton.
Bosanski_kralj

#66072 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Ne znam gdje vi živite, ali 90% članova i birača SDP-a smatra ovaj potez u Mostaru ispravnim.
Škobo Habu

#66073 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Zato što SDP koketira sa bošnjačkim nacionalizmom.
drug_profi

#66074 Re: SDP

Post by drug_profi »

Uhapsilo Bijedića. Što li? :mrgreen:
So What!

#66075 Re: SDP

Post by So What! »

U Tuzli uhapšen državni zastupnik Enver Bijedić
Image

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić uhapšen je jutros u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrđeno je za Klix.ba.

Naime, pripadnici SIPA-e od jutros provode opsežnu akciju po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a u njoj je dosad uhapšen Enver Bijedić.

Image

Glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović za Klix.ba je potvrdio da se pored Bijedića u ovom predmetu nalazi još pet osoba, tri su zaposlene u Rudniku soli, dok su dvije u jednoj gračaničkoj privatnoj firmi.

Svi oni se, kako je dodao Arnautović, sumnjiče za učestvovanje u sumnjivom tenderu koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

Trenutno se vrše pretresi na nekoliko lokacija u Tuzli, Gračanici i Banovićima, a izdat je nalog za hapšenje ukupno šest osoba zbog sklapanja štetnog ugovora vrijednosti pet i po miliona konvertibilnih maraka.

Prema nezvaničnim informacijama, pored Bijedića akcijom su obuhvaćeni i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika, zatim zaposlenici Amir Tursunović i Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Sporni ugovor potpisan je 12. februara ove godine između rudnika i spomenute gračaničke kompanije, a njime je obuhvaćeno bušenje i opremanje osam usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.
Klix
Post Reply