postoji li ista efikasno
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- vazi
#6601 Re: Bebe - ALL ABOUT!
drage majke, jesu li vase bebe imale stomacne grceve i kako ste se s tim nosile?
postoji li ista efikasno
postoji li ista efikasno
- CherryLips
#6602 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Svako ima neke svoje metode,ali slabo sta da bas pomogne. Kapi.Espumisan,Waya,Gaia (valjda se tako zovu),onda onaj pojas sa kospicama višnje koji se ugrije pa stavi na bebin stomacic,grijanje stomaka(mi smo peglom grijali pelenu pa privijemo preko gegica pa jos bebaca umotamo u dekicu ko sarmu). Čaj od komoraca,kima. Nama je najbolje ferceralo kad bebacu ugrijamo stomak pa ga muž sebi stavi na prsa,noćima su tako spavali. I davali smo Espumisan,ništa drugo
- _turpija_
#6603 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nama je palilo tako da je nosamo potrbuske, dlanovi dodju na njen stomacic.. zvali je ljenivac.. ona se totalno znala opustiti tako i samo prducka, nijedne kapi nisu pomagale samo to...
- Libyano
#6604 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nisam majka, nego otac, ali ipak ću odgovoritivazi wrote:drage majke, jesu li vase bebe imale stomacne grceve i kako ste se s tim nosile?
postoji li ista efikasno
Čaj od kima, definitivno najbolji. Uzmeš sjemenke kima i napraviš čaj od njih.
- Mis mekinjas
#6605 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Sta god pomaze koristis.
Iz mog iskustva caj od kima je bio promasaj. Od koromaca isto.
Pomagale su Sab Simplex kapi, kojih nema kupiti vec godinu dana. Pomagale su i BioGaia kapi.
Caj od kamilice je pomogao.
Pomagalo je da se okrene potrbuske da legne na stomak i isprdi se. Pomagalo je kako neko napisa drzati ga potrbuske sa rukom na trbuscicu. Pomagale su djecje pjesmice.
Pomagalo je kad se uobrocio na svaka tri sata.
Sve sto pomaze radite. Prodje i to. Nema univerzalnog lijeka.
Iz mog iskustva caj od kima je bio promasaj. Od koromaca isto.
Pomagale su Sab Simplex kapi, kojih nema kupiti vec godinu dana. Pomagale su i BioGaia kapi.
Caj od kamilice je pomogao.
Pomagalo je da se okrene potrbuske da legne na stomak i isprdi se. Pomagalo je kako neko napisa drzati ga potrbuske sa rukom na trbuscicu. Pomagale su djecje pjesmice.
Pomagalo je kad se uobrocio na svaka tri sata.
Sve sto pomaze radite. Prodje i to. Nema univerzalnog lijeka.
- simbabimba
#6606 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nema Sab Simplex ali isti sastav su I kapi Espumisan, koristiti kako je navedeno u uputstvu I definitivno grcevi prestaju.
Jos je dobar I sirup Nurse Harveys na bazi sode bikarbone, ali se moze nabaviti samo u inostranstvu.
Jos je dobar I sirup Nurse Harveys na bazi sode bikarbone, ali se moze nabaviti samo u inostranstvu.
-
kredenac-ac
#6607 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Drage mame, da li ste dobijale novac na "babine" i koji je neki prosjek? Seka i ja imamo 2 babine, ne zelimo kupiti poklone vec dati samo novac i cvijece za mame, ali ne znamo koji su iznosi ok i "aktuelni". Znam da ovisi o statusu osobe koja daje novac, od bliskosti sa porodicom bebe, i onog pokrij se koliko si dug, ali eto ne zelimo pretjerati ni gore ni dole... Hvala puno za savjet!!
- vazi
#6608 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@cherry,@turpija , @libyano, @misz mekinjas, @simbabimba
hvala vam na savjetima i podjeli iskustava...znaci ipak se bolje pripomoci nekim kapima, sirupom ili sl proizvodom ..
Kod nas caj od lipe i narandzinog cvijeta privremeno pomogne, pokusat cemo kamilicu...nezgodno ga gledati kako se muci , posebno na vecer nekad po sat - dva...proce...bice bolje, prva tri mjeseca izgurati
hvala vam na savjetima i podjeli iskustava...znaci ipak se bolje pripomoci nekim kapima, sirupom ili sl proizvodom ..
Kod nas caj od lipe i narandzinog cvijeta privremeno pomogne, pokusat cemo kamilicu...nezgodno ga gledati kako se muci , posebno na vecer nekad po sat - dva...proce...bice bolje, prva tri mjeseca izgurati
- manekenka u penziji
#6609 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pelenski osip poslje temperature i antibiotika.
Znam da se guza dobro posusi pa onda namaze.
Ima li jos kakav savjet ako nam se ovo ne povuce?
- JanuaryJones
#6610 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Daj djetetu da pije jogurta i lgg-a. I nek bude što duže bez pelene, ako može.manekenka u penziji wrote:Pelenski osip poslje temperature i antibiotika.
- MedenoSrce
#6611 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Za pelenski osip umlaciti maslinova ulja i time mazati.
rastvoriti sode kuhinjske kasikicu na času vode i time prati izjedeno područje kao zadnju vodu.
rastvoriti sode kuhinjske kasikicu na času vode i time prati izjedeno područje kao zadnju vodu.
- manekenka u penziji
#6612 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala vam na savjetima!
-
dona868
#6613 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Krema sudokrem namj ekstra pomognemanekenka u penziji wrote:Pelenski osip poslje temperature i antibiotika.
- manekenka u penziji
#6614 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Brzo nam je proslo.
Hvala svima na odgovorima.
Sad muku mucimo sa zubicima. Nicu trice a imunitet pao...temperatura skace i do 39.4
Hvala svima na odgovorima.
Sad muku mucimo sa zubicima. Nicu trice a imunitet pao...temperatura skace i do 39.4
-
dama_u_crnom
#6615 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kod djevojcice (22 mjeseca) danas sam na gornjem zubicu, jedinici uocila kao zutu mrlju. Skoro je pa neprimjetno ali eto. Je li se neko susretao s tim i kako da sprijecim da se ne siri dalje na ostale zubice? Ovo me zabrinulo jer stvarno bi mi zao bilo da mora hodati sa pokvarenim zubima dok ne pocnu ispadati..
Zube peremo redovno, prilicno kasno su joj poceli izbijati, flasicu ne koristi od svog 15-og mjeseca. Jedino sto joj moze stetiti su slatkisi. Ima li neko rjesenje? I je li rano za odlazak zubaru?
Zube peremo redovno, prilicno kasno su joj poceli izbijati, flasicu ne koristi od svog 15-og mjeseca. Jedino sto joj moze stetiti su slatkisi. Ima li neko rjesenje? I je li rano za odlazak zubaru?
- putujucidzindas
#6616 Re: Bebe - ALL ABOUT!
je li samo kao promjena u boji ili ti izgleda kao pocetak kvara?
moj sin ima gornje jedinice obje mrljave, svekrva je stomatolg, tako da nismo isli nikom. Ona kaze da nije nsita za brinuti se, da je to nesto vezano za kalcij, sto ce vjerovatno sa stalnim zubima proci. Ta dva zuba su mu bas nekako neravnomjerno mrljava i to sam primijetila prije godinu otprilike - nista se nije promijenilo.
Kad je vrijeme otici stomatologu - ne znam. Mi se kanimo odaaaaaavno, tri su mu godine. Bratov sin je imao sirkularni karijes, tako da je u 2. godini morao sve zube popraviti, sto je bilo moguce samo u uspavanom stanju. Ako nema niko strucniji oko tebe da pogleda, mislim da je mozes i sad odvesti - mora biti rjesenje i ako jeste kvar.
moj sin ima gornje jedinice obje mrljave, svekrva je stomatolg, tako da nismo isli nikom. Ona kaze da nije nsita za brinuti se, da je to nesto vezano za kalcij, sto ce vjerovatno sa stalnim zubima proci. Ta dva zuba su mu bas nekako neravnomjerno mrljava i to sam primijetila prije godinu otprilike - nista se nije promijenilo.
Kad je vrijeme otici stomatologu - ne znam. Mi se kanimo odaaaaaavno, tri su mu godine. Bratov sin je imao sirkularni karijes, tako da je u 2. godini morao sve zube popraviti, sto je bilo moguce samo u uspavanom stanju. Ako nema niko strucniji oko tebe da pogleda, mislim da je mozes i sad odvesti - mora biti rjesenje i ako jeste kvar.
-
dama_u_crnom
#6617 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma samo je promjena u boji, dakle na jednom zubicu zuta flekica. Niko je nije ni primjetio osim mene. Mozda je i kod nje povezano s kalcijem, tj. nedostatkom kalcija, jer ona stvarno zadnjih par mjeseci jaaako malo mlijeka pije, i opcenito mlijecnih proizvoda. Ne znam, praticu sta se desava, ako dodje do ikakvih promijena idemo stomatologu. Hvala puno na odgovoru.putujucidzindas wrote:je li samo kao promjena u boji ili ti izgleda kao pocetak kvara?
- CherryLips
#6618 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Koliko često djeci kontrolišete krvnu sliku? Mi samo jednom vadili i to kad se trebao sunetiti,nije imao ni godinu. Hvala Bogu,zdrav je,fino napreduje, sad mi to nwsto pade na pamet...
-
_Mila_
#6619 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne znam gdje drugo da pitam, gdje kupiti odjecu za djevojcicu od 7 godina sa likom Elze?
-
corei3
#6620 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Prije 6 mjeseci smo suprug i ja dobili zdravog dječačića.Ukratko,fizički razvoj uredan,kilaža,razvoj,rast sve OK. Međutim,od početka je beba bila JAČA, odmah je samostalno držao glavu, mogao se malo i podići kao da će uraditi trbušnjak itd., kao mala napredna beba.Bebac je sad počeo i da guguće
.
Međutim nekako previše je uzbuđen. Nešto vidi i od dragosti se sav ukruti,zategne noge i ruke, i ponekad i zadrži zrak. Kada ga polegnemo, nekad zna po par minuta držati zategnute noge u zraku, a nekad i noge i ruke. Ne sekiramo se previše(na internetu to zovu hipertonus,ako smo pogodili dojagnozu) a doktor kaže da to nije ništa. Ima li razloga za brigu.
Međutim nekako previše je uzbuđen. Nešto vidi i od dragosti se sav ukruti,zategne noge i ruke, i ponekad i zadrži zrak. Kada ga polegnemo, nekad zna po par minuta držati zategnute noge u zraku, a nekad i noge i ruke. Ne sekiramo se previše(na internetu to zovu hipertonus,ako smo pogodili dojagnozu) a doktor kaže da to nije ništa. Ima li razloga za brigu.
-
suza81
#6621 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne moze ti neko ko nije strucnjak i cak ni vidio dijete reci da li da se brines
Tvoj opis podsjeca na hipertonus, postoje pregled kojim pedijatar to utvrdjuje i vjezbe koje se rade da se on smanji a i bebe to razvojem same izregulisu. Ja bih licno svoje dijete odvela i iznijela svoje sumnje jos jednom pedijatru.
-
corei3
#6622 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala, napomet ću posebno pedijatru na šta sumnjam i neka ga fino pogledasuza81 wrote:Ne moze ti neko ko nije strucnjak i cak ni vidio dijete reci da li da se brinesTvoj opis podsjeca na hipertonus, postoje pregled kojim pedijatar to utvrdjuje i vjezbe koje se rade da se on smanji a i bebe to razvojem same izregulisu. Ja bih licno svoje dijete odvela i iznijela svoje sumnje jos jednom pedijatru.
- maki222
#6623 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi smo imali slican problem i upuceni smo na fizijatriju, jednu sedmicu smo isli svaki dan da naucimo vjezbice, poslije toga smo te vjezbe prakticirali kuci.Za cca 2 mjeseca svi problemi nestali, a mi se fino zabavljali vjezbajuci.corei3 wrote:Prije 6 mjeseci smo suprug i ja dobili zdravog dječačića.Ukratko,fizički razvoj uredan,kilaža,razvoj,rast sve OK. Međutim,od početka je beba bila JAČA, odmah je samostalno držao glavu, mogao se malo i podići kao da će uraditi trbušnjak itd., kao mala napredna beba.Bebac je sad počeo i da guguće.
- maki222
#6624 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mame, znate li gdje se moze kupiti silikonska zastita za coskove, i ostale "zastite" da mi ne otvara ladice, frizider...itd, a da nije DM?
- CherryLips
#6625 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Skoro sam to vidjela na stranici ili Baby centra ili Bimaca,pogledaj