Saka wrote:ExNihilo wrote:Kritičnost je odraz inteligencije. Ti ne kritikuješ, jer nemaš iste. Ljudi poput tebe prihvataju svijet oko sebe zdravo za gotovo, gutaju sva govna koja im se serviraju, i još se ponose time da "nisu kritični". Bez kritike nema progresa. Kritičari mijenjaju stvari, iz nezadovoljstva se rađaju promjene, a ljudi poput tebe su tu da im se odupiru. Ciljana populacija FACE TV jesu ljudi nalik tebi - neinteligentna marva, koja se busa nekritičkim rezonom i smatra to vrijednošću, smatra to vrlinom.
Mislio sam na neargumentovanu kritiku. Naravno da je konstruktivna kritika dobrodošla i korisna. Problem je što tvoja kritika nije konstruktivna već sjekačka. Tvoji argumenti su vrijeđanje što dokazuješ iz posta u post (vidi boldirano). Ali to samo govori o tebi i potvrđuje moje ranije teze.
ExNihilo wrote:Tipični apel na autoritet, jedna od standardnih logičkih grešaka. Istina i kvalitet ne zavisi od diplome, koja krasi regal. Dijete može reći da je car go. To što je dijete, ne umanjuje carevu golotinju. To što mudraci ubjeđuju cara da nije go, ne umanjuje carevu golotinju. Argument nosi svoju snagu (ili slabost) neovisno od toga ko je osoba koja ga iznosi: anonimus, dijete, uspješan, neuspješan, ili autoritet. Osporiti mišljenje možeš jedino adresirajući same argumente, a ne osobu koja ih iznosi. Ali, ti to ne možeš shvatiti. Ti si osoba koja guta mišljenje Gorana, Edina i Senada samo zato što su Goran, Edin i Senad. Senad je u pravu, jer je Senad. To je domet tvog kritičkog rezona, i jedini razlog zašto još uvijek vodimo ovu raspravu.
Pod uslovom da imaš argumente, a nemaš. Ne radi se o mudracima i autoritetima, radi se o ljudima dokazanim u toj vrsti posla. Ne kažem da neko drugi ne može kritikovati, ali njegova kritika je onda njegovo vlastito mišljenje i treba uvažavati da neko drugi ima drugačije. Ne mogu ja za nekog kuhara reći da je loš kuhar ako mi se njegovo jelo ne sviđa, a ima ljudi koji njegova jela vole. Ili za nekog muzičara da je odron zato što ne volim tu vrstu muzike (a ima ljudi koji vole). Neki drugi muzičar, naprotiv, može tvrditi da bi taj muzičar mogao biti bolji, jer zna da njegovi hvatovi npr. nisu školski. Ali opet ti to ne kontaš jer tvoji argumenti su vrijeđanje i omalovažavanje onih koji se ne slažu s tobom.
Argumente sam naveo nebrojeno mnogo puta kroz ovu raspravu. Nijednom nisi replicirao na iste. Valjda smatraš da, ukoliko xy puta ponoviš kako nisam naveo argumente, to će postati istina. Nije problem, ponovo ću ih navesti. Samo za tebe, ali ovaj put očekujem da čujem tvoje kontraartgumente.
Dakle, Marjan je loš komentator zato što:
- Žvakanje mesa, u televizijskom prenosu, nije u skladu sa profesionalnim novinarstvom.
- Poimenično linčovanje individua, tokom televizijskog prenosa, nije u skladu s profesionalnim novinarstvom.
- Pojavljivanje pijan u studiju, nije u skladu s profesionalnim novinarstvom.
- Zazivanje Boga, tokom televizijskog prenosa, nije u skladu sa profesionalnim novinarstvom.
- Vrijeđanje neistomišljenika, tokom televizijskog prenosa, nije u skladu sa profesionalnim novinarstvom.
- Personalni pozdravi i zahvalnice, tokom televizijskog prenosa, nisu u skladu sa profesionalnim novinarstvom.
Evo i konstruktivnih prijedloga za poboljšanje, koji slijede iz gornjeg teksta:
- Ne krkati hranu tokom televizijskog prenosa.
- Ne linčovati i ne optuživati pojedince tokom televizijskog prenosa.
- Ne biti pijan tokom televizijskog prenosa.
- Ne zazivati Boga tokom televizijskog prenosa.
- Ne vrijeđati neistomišljenike tokom televizijskog prenosa.
- Ne upućivati personalne pozdrave tokom televizijskog prenosa.
Ovo su moji argumenti zašto je Marjan loš novinar/komentator. FACE TV je loša televizija zato što mu sve to dopušta, čak i podstiče. Ti smatraš da gore pobrojano nije problematično.
Rado ću saslušati tvoje argumente za to. Nemoj ih zaboraviti napisati, ovaj put. Željno isčekujem.
I za kraj - kuhar nije loš ako ti se njegovo jelo ne svidi, ali jeste loš ako nađeš muhu u jelu. Marjan nije loš zato što mi se ne sviđa, već zato što se pijan pojavljuje u studju. Možeš li to shvatiti? Imaš li intelektualni kapacitet da to procesiraš?
Pa da čujemo tvoje argumente.