GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
omađijaj me

#6601 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by omađijaj me »

Poseri mi se i ja se nekad poserem... :-)

Oni koji rade uvijek će se snaći, gdje su oni dani kad smo svi bili sretni, radne akcije, ovo, ono.. Susjeda pozoves na jednu vruću, on te zauzvrat odveze autom gdje si htio. Štopanje, folovi.. Država je u kurcu, zašto GRAS ne bi bio??
Glavno je po radnicima udariti, ljudima koji imaju posao i muda nekog prozvat. Ja se serem na takve.
Prolazim danas centrom, podne, svi na kafama, ćevapdžinicama, šeta se ulicama i svi domaći. Serem se i na takve ljude.. i znam ih u dušu, dodju na posao samo se prijavit i trk van ako šefa nema (i šef odjebe).. E to su ti koji su dobili posao preko političke veze. Evo ti ekonomija vrlo jaka :lol: hahah
I ja sam takav, to je mentalitet. Šetam prije 3 godine Hamburgom, stari pruski grad. 12H nigdje jebene žive duše. Kontam grad duhova ovo šta je ovo.. pa vidi se da sam sa balkana
Ha ja, vozdra

PS ne brini se za mene što se tiče prijevoza... Ljuljnuli su me u vukojebinu pustinju neku pa sam im napravio put
sorcerer

#6602 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

BHF_Manijak wrote: Kakvih sve retardiranih komentara ima na ovom klixu Bog te vidio, kao da svi idemo na jeben kafe a niko na posao. A ovakvi sto se prave pametni su zadnji sljam ovog bh. drustva, pametnjakovici pravo. A glavu smijem dat' da krade Bogu dane i besposlicari...
samo neka mi neko objasni kako imate vremena svi toliko zaposleni, da serete na forumu i toliko ste aktivni u ovoj temi???sta radite na poslu ili sta ne radite ,pa imate toliko vremena tipkat na tudji net?znaju li vam sefovi da piskarate po forumu umjesto da radite?zadnji sljam ovog drustva su glupani kojih ima dobrih 98% i koji samo naprdjuju po forumima i zale se. rjesavaju sva pitanja zivotna i drzavna na forumu ,sole pamet kome stignu i svakom su loncu poklopac, jer u stvarnom zivotu su misevi i glupani koje niko ne benda ni 2%,pa im je cyber svijet jedino utociste....
zvrk

#6603 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

fala ministru sto je odlucio pare NASEG kantona dati stranim prevoznicima, a dug SVOJE firme ce opet od NASIH para morati da izmiri

Last edited by zvrk on 06/04/2013 09:16, edited 1 time in total.
Creasy

#6604 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Creasy »

Black swan wrote:mene bole noge danas... a šetam čitav život...velika je razlika kad moraš negdje stići i kad ideš polako pa dokle možež
a povratak je još teži

:D elem vidite da uvijek može biti gore :lol: :cry:
Je l' to ti iz Trnova pjesobusom? :D
JThomas

#6605 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

bogam' ministar kaže da će sve troškove odbiti od subvencija grasu.

vidjećemo, stvarno bih volio da izgura, al' poučen dosadašnjim iskustvima...
to je to

#6606 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by to je to »

Svi koji podržavaju grasovce da na ovaj način se bore za svoja prava nek malo razmisle. Je li i vodovod, i elektro i ostale javne firme trebaju na ovaj nacin tražiti svoja prava? Pa ima razlog zašto su neki privredni subjekti određeni da budu firme od javnog značaja.

Svima je bitno da se uvale na budžet a o obavezama niko i ne govori.

Prava svih radnika trebaju se ispoštovati ali pod uslovom da ti radnici ispunjavaju svoje obaveze!

Sretan ti rođendan GRADE moj!
julisiz es grant

#6607 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by julisiz es grant »

omađijaj me wrote:Poseri mi se i ja se nekad poserem... :-)

Oni koji rade uvijek će se snaći, gdje su oni dani kad smo svi bili sretni, radne akcije, ovo, ono.. Susjeda pozoves na jednu vruću, on te zauzvrat odveze autom gdje si htio. Štopanje, folovi.. Država je u kurcu, zašto GRAS ne bi bio??
Glavno je po radnicima udariti, ljudima koji imaju posao i muda nekog prozvat. Ja se serem na takve.
Prolazim danas centrom, podne, svi na kafama, ćevapdžinicama, šeta se ulicama i svi domaći. Serem se i na takve ljude.. i znam ih u dušu, dodju na posao samo se prijavit i trk van ako šefa nema (i šef odjebe).. E to su ti koji su dobili posao preko političke veze. Evo ti ekonomija vrlo jaka :lol: hahah
I ja sam takav, to je mentalitet. Šetam prije 3 godine Hamburgom, stari pruski grad. 12H nigdje jebene žive duše. Kontam grad duhova ovo šta je ovo.. pa vidi se da sam sa balkana
Ha ja, vozdra

PS ne brini se za mene što se tiče prijevoza... Ljuljnuli su me u vukojebinu pustinju neku pa sam im napravio put
"Stari pruski grad Hamburg"? Nešto kao "stari srpski grad Dubrovnik"?
Što ih volim kad se prave pametni, pa se prospu ko riža.
The Realist

#6608 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

JThomas wrote:bogam' ministar kaže da će sve troškove odbiti od subvencija grasu.

Ovo za subvencije mi nije jasno, pa ionako im ne daju ono što bi trebali (ako misle na karte i tako)? Šta će time napraviti?

Ova rečenice i ona o reorganizaciji i ne idu baš zajedno. GRAS-u će trebati i nakon organizacije pomoć da se pokrene sve kako treba.
hzsa22

#6609 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hzsa22 »

Izgleda da su naletili na goreg od sebe. Izbubat ce njih Bubica. :lol:
kokuz_sa

#6610 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

The Realist wrote:
JThomas wrote:bogam' ministar kaže da će sve troškove odbiti od subvencija grasu.

Ovo za subvencije mi nije jasno, pa ionako im ne daju ono što bi trebali (ako misle na karte i tako)? Šta će time napraviti?

Ova rečenice i ona o reorganizaciji i ne idu baš zajedno. GRAS-u će trebati i nakon organizacije pomoć da se pokrene sve kako treba.
kako im ne daju
studen, penzioner platikartu npr 10KM a karta kosta 53KM
ostatak tj razliku od 43KM mjesecno uplati kanton Sarajevo grasu
pa se Gras zalio da je to malo pa su zeljeli
da kanton uplacuje im tu razliku a da od Maja svima kupni budu po 53KM
mimo toga sto dobiju razliku :-)
uglavnomja

#6611 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by uglavnomja »

"Banjalučki Autoprevoz poslao 10 autobusa u Sarajevo
Deset autobusa kompanije Autoprevoz iz Banje Luke jutros je stiglo u Sarajevo kako bi se uključili u alternativni prijevoz građana nakon što su početkom prošle sedmice GRAS-ovi radnici stupili u nezakonit štrajk."

http://www.klix.ba/vijesti/bih/banjaluc ... /130406006
Reglan

#6612 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Reglan »

Bravo Bubica. :thumbup:
Nema povlacenja,sad ili nikad.Svidja mi se ovaj pristup Vlade. :thumbup:
bach

#6613 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

Volio bih da mi neko ovo pojasni:

Stoka grasovsko - lopovska se stacionirala na ulazu u krig GRAS -a ( raskrsnica Velikih drveta - Bulevar Meše Selimovića), te ne daju prolaz tramvajima i autobusima.

Međutim, to nije jedini GRAS - ov "krug". Remiza Trojebusa je u Švrakinom, remiza minubusa ispod Koševskog Brda, u Halida Kajtaza?

Zašto onda ne idu trole i minibusi??????
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6614 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by un1ted »

Zato sto je dio radnika i na tim lokacijama.
The Realist

#6615 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

kokuz_sa wrote: kako im ne daju
Ne da, kanton da 14KM, student recimo 16 i onda 23KM fali. Za penzionere je još gore, jer oni još manje plaćaju direktno. Kasnije je kanton rekao da nema novca i da će svi morati sami plaćati karte.

Ovo sam provjerio i sa jednim iz "politike" :D, pa jedino da i on nema pravu informaciju.

Zato meni ovo nije jasno. Osim toga, šta imamo mi od toga ako GRAS još manje novca dobije i ništa ne mogne funkcionisati. Treba napraviti reorganizaciju u smislu otpušatanja viška radnika (ali pravog viška, a ne da otusptiš 50 vozača, pa moraš novih 50 zaposliti - mada vjerujem da i njih leti dio, jer će privatnici neke linije dobiti).

Također, u reorganizaciju treba sada ubaciti i promjene u sistemu naplate, kako u vidu načina naplate, tako i u vidu cijene karata. Tek tada će to imati efekta, inače se možemo "popi*ati" na promjene.

Ako ništa, neka im ostanu tramvaji i trolejbusi, tu sigurno mogu plus povelik napraviti, pa i uz manje cijene karata. Istina, dosta ljudi će izgubiti poslove, ali će sigurno privatnicima trebati vozača (iako uz manje plate).

Ovo sada treba do kraja odraditi i onda će vrlo brzo GRAS stati na svoje noge i bit će održic na način na koji to funkcioniše svugdje na svijetu.
O'zone
Globalni moderator

#6616 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

The Realist wrote:
kokuz_sa wrote: kako im ne daju
Ne da, kanton da 14KM, student recimo 16 i onda 23KM fali. Za penzionere je još gore, jer oni još manje plaćaju direktno. Kasnije je kanton rekao da nema novca i da će svi morati sami plaćati karte.

Ovo sam provjerio i sa jednim iz "politike" :D, pa jedino da i on nema pravu informaciju.

Zato meni ovo nije jasno. Osim toga, šta imamo mi od toga ako GRAS još manje novca dobije i ništa ne mogne funkcionisati. Treba napraviti reorganizaciju u smislu otpušatanja viška radnika (ali pravog viška, a ne da otusptiš 50 vozača, pa moraš novih 50 zaposliti - mada vjerujem da i njih leti dio, jer će privatnici neke linije dobiti).

Također, u reorganizaciju treba sada ubaciti i promjene u sistemu naplate, kako u vidu načina naplate, tako i u vidu cijene karata. Tek tada će to imati efekta, inače se možemo "popi*ati" na promjene.

Ako ništa, neka im ostanu tramvaji i trolejbusi, tu sigurno mogu plus povelik napraviti, pa i uz manje cijene karata. Istina, dosta ljudi će izgubiti poslove, ali će sigurno privatnicima trebati vozača (iako uz manje plate).

Ovo sada treba do kraja odraditi i onda će vrlo brzo GRAS stati na svoje noge i bit će održic na način na koji to funkcioniše svugdje na svijetu.
Mi ništa ali neko će doooobro da omasti brkove.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6617 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

Creasy wrote:
Black swan wrote:mene bole noge danas... a šetam čitav život...velika je razlika kad moraš negdje stići i kad ideš polako pa dokle možež
a povratak je još teži

:D elem vidite da uvijek može biti gore :lol: :cry:
Je l' to ti iz Trnova pjesobusom? :D
nije iz trnova nego od vraca do grada ujutro i od grada do cvile popodne
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6618 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

vidite kako ovo nije više vijest

sutra da vlast strijelja 100 disidenata tri dana bi se pričalo o tome i gotovo
palamuda

#6619 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by palamuda »

uglavnomja wrote:"Banjalučki Autoprevoz poslao 10 autobusa u Sarajevo
Deset autobusa kompanije Autoprevoz iz Banje Luke jutros je stiglo u Sarajevo kako bi se uključili u alternativni prijevoz građana nakon što su početkom prošle sedmice GRAS-ovi radnici stupili u nezakonit štrajk."

http://www.klix.ba/vijesti/bih/banjaluc ... /130406006
Bravo ministre konačno neko na javnoj funkciji sa mudima, ne odstupiti ni milimetar.
Bravo :thumbup: :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#6620 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

GRAS je sad definitivno u ovom obliku odsvirao svoje.
“Vlada KS je ovog puta čvrsto odlučila da neće praviti nikakve ustupke nego da ide na potpunu reogranizaciju preduzeća GRAS koji je pravilo strahovite probleme jer su veliki gubitaši. Oni su imali mjesečno između milion i po i dva miliona KM gubitka. Tako da je Vlada više nije u stanju da pokriva njihove gubitke i njihov javašluk”, kazao je Bubica dodavši kako GRAS ima i veliki broj viška zaposlenih.
Sad mogu da dovedu i porodice i širu familiju i prijatelje ali su se zajebali do balčaka
“Apeliramo na građane da imaju razumijevanje i pomognu nam da se trajno riješimo pitanje GRAS-a, jer postepeni ustupci i kupovanje socijalnog mira vodi nas u sve dublju i dublju provaliju iz koje neće moći izaći ni Vlada ni GRAS. Bolje je da se ovo jednom presječe, da se napravi rez, da se pitanje GRAS-a kvalitetno i definitivno riješi. To mora biti malo bolno i za GRAS i za grad i građane i za Vladu ali jednom se mora nešto uraditi”, naglasio je Bubica.
Bolje im je bilo da nisu ni započinjali ovako će da bude baš bolno.
O'zone
Globalni moderator

#6621 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

Koga je ono interesovalo kolika štetea nastaje štrajkom Gras-ovaca?

Evo odgovora
Ministar privrede Emir Hrenovica kazao je danas novinarima da je prvog dana štrajka šteta za privredu KS bila oko dva miliona KM.

"U ova tri dana šteta za privredu Kantona je tolika da bi se moglo nanovo osposobiti vozilima pet GRAS-ova", tvrdi ministar.

Na pitanje kako je to moguće, Hrenovica je pojasnio da je oko 120.000 zaposlenih u Kantonu Sarajevo bilo onemogućeno doći na posao ili su kasnili, a zbog odnosa privrednika prema radnicima koji ne dođu na posao ili kasne može se procijeniti da se dnevno izgubi oko 50 radnih mjesta.

Ova brojka je zabrinjavajuća, smatra Hrenovica, ako se zna u kakvom je ekonomskom stanju, ne samo ovaj kanton, nego i cijela država, ali i ako se zna da se svi bore za očuvanje radnih mjesta.
The 51st State

#6622 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The 51st State »

ako ovo ministar provede, sto se mene tice njegova stranka je pobijedila naredne izbore....
cyprus

#6623 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cyprus »

The 51st State wrote:ako ovo ministar provede, sto se mene tice njegova stranka je pobijedila naredne izbore....
A koja je njegova stranka? Jel on iz SDA ili iz ovih ostalih?
bubi_mama

#6624 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bubi_mama »

omađijaj me wrote:Ja sam uz radnike ma koliko ih bilo protiv njih, čisto iz razloga što imaju muda ustat pa makar bili u krivu dok debili pljuju jer su oznojili debelu guzicu kad su pješačili do centra na kafu.
Pljujte tako protiv šestorke sitnozubi :bih:

By omađijaj me®
ja imam debelu guzicu jer sam trudna, i sad moram da uradim nalaze na DIP-u ali kako majku mu da ovoliko dupe pjeske donesem iz N. Grada do Koseva? Pa onda opet sutradan da pokupim te iste nalaze. Hajde @omadjijani objasni mi to? A znas li koliko trudnica jos uvjek ide na posao i radi? Nemas pojma ni o cemu samo znas pisati komentare koji nemaju veze puno sa pamecu :x
uglavnomja

#6625 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by uglavnomja »

O'zone wrote:Koga je ono interesovalo kolika štetea nastaje štrajkom Gras-ovaca?

Evo odgovora
Ministar privrede Emir Hrenovica kazao je danas novinarima da je prvog dana štrajka šteta za privredu KS bila oko dva miliona KM.

"U ova tri dana šteta za privredu Kantona je tolika da bi se moglo nanovo osposobiti vozilima pet GRAS-ova", tvrdi ministar.

Na pitanje kako je to moguće, Hrenovica je pojasnio da je oko 120.000 zaposlenih u Kantonu Sarajevo bilo onemogućeno doći na posao ili su kasnili, a zbog odnosa privrednika prema radnicima koji ne dođu na posao ili kasne može se procijeniti da se dnevno izgubi oko 50 radnih mjesta.

Ova brojka je zabrinjavajuća, smatra Hrenovica, ako se zna u kakvom je ekonomskom stanju, ne samo ovaj kanton, nego i cijela država, ali i ako se zna da se svi bore za očuvanje radnih mjesta.
cek malo, ministar kaze da ce 50 ljudi dnevno ostajati brz posla zato sto su zakasnili i to ne svojom krivicom?

i sta znaci 120.000 zaposlenih? je li to ukupan broj zaposlenih (sto je logicnije) ili broj zaposlenih koji imaju gras karte?

gdje su ljudi koji idu autom, pjeske...

nidje veze.
Post Reply