Probao sam naci teme vezane za amazon ali su malo zastarjele
CARINA U BiH
Moderator: anex
- Adem_
#6601 Re: CARINA U BiH
Kakva su vasa iskustva sa amazonom i da li mogu naruciti bilo sta samo da je ispod 300km? Da li je bitno koliko kg je paket?
- victom
#6602 Re: CARINA U BiH
sabira se i šiping i vrijednost robe. Pa ako je preko 300 KM, idu dadžbine. Ako je priložena faktura, mogu je a i ne moraju je koristiti.Adem_ wrote:Kakva su vasa iskustva sa amazonom i da li mogu naruciti bilo sta samo da je ispod 300km? Da li je bitno koliko kg je paket?
Veći ti je problem da nađeš prodavca da šalje u BiH.
Last edited by victom on 01/03/2021 02:59, edited 2 times in total.
-
IcedFlame
#6603 Re: CARINA U BiH
Kod Amazona se unaprijed plate svi troskovi, i ne placas nista vise, koliko god bili carina i porez. Ako ne ode na carinu, onda imas mogucnost da dobijes lovu nazad. Problem je sto im niko nije 'javio' da je kod nas granica pomjerena na 300 KM, pa i za gluposti od 10-20 dolara oni naplacuju te dodatne troskove.victom wrote:sabira se i šiping i vrijednost robe. Pa ako je preko 300 KM, idu dadžbine. Ako je priložena faktura, mogu je a i ne moraju je koristiti.Adem_ wrote:Kakva su vasa iskustva sa amazonom i da li mogu naruciti bilo sta samo da je ispod 300km? Da li je bitno koliko kg je paket?
- victom
#6604 Re: CARINA U BiH
Vidio sam to. Al zar nije to samo kaucija. Da nakon isporucenog artikla, ti te pare nazad dobijes ??? Jer neće Amazaon plaćat carini, već ti. Ili je drugacije ?IcedFlame wrote:Kod Amazona se unaprijed plate svi troskovi, i ne placas nista vise, koliko god bili carina i porez. Ako ne ode na carinu, onda imas mogucnost da dobijes lovu nazad. Problem je sto im niko nije 'javio' da je kod nas granica pomjerena na 300 KM, pa i za gluposti od 10-20 dolara oni naplacuju te dodatne troskove.victom wrote:sabira se i šiping i vrijednost robe. Pa ako je preko 300 KM, idu dadžbine. Ako je priložena faktura, mogu je a i ne moraju je koristiti.Adem_ wrote:Kakva su vasa iskustva sa amazonom i da li mogu naruciti bilo sta samo da je ispod 300km? Da li je bitno koliko kg je paket?
Last edited by victom on 01/03/2021 02:59, edited 2 times in total.
-
IcedFlame
#6605 Re: CARINA U BiH
Sve sto sam narucivao s Amazona, donio je ciko iz DHL-a, i osim potpisa, nikad nista nije bilo potrebe placati, niti su me zvali za bilo kakve dokaze, racune, dodatna placanja i sl. Nije bilo nista sto podlijeze carini, i nije nista masakrirano od strane nase carine, iako su znali bili paketi. Nije nikad ni naplaceno otvaranje.
Pretpostavljam da je Amazon to rijesio sa DHL-om, ali ako neko ko zna 100% tacnu informaciju, neka podijeli s rajom.
Pretpostavljam da je Amazon to rijesio sa DHL-om, ali ako neko ko zna 100% tacnu informaciju, neka podijeli s rajom.
- seoBIH
#6606 Re: CARINA U BiH
Javio sam I'm ja, prije godinu dana, kako malom tako i live chat, ali ne jebu bih ni 2%IcedFlame wrote: Kod Amazona se unaprijed plate svi troskovi, i ne placas nista vise, koliko god bili carina i porez. Ako ne ode na carinu, onda imas mogucnost da dobijes lovu nazad. Problem je sto im niko nije 'javio' da je kod nas granica pomjerena na 300 KM, pa i za gluposti od 10-20 dolara oni naplacuju te dodatne troskove.
Da, na iznos od 300KM ili bilo koji iznos iznad 50KM odmah naplate 10% i 17%. Ako DHL naplati iznos, to je od ovog postotka. Ako ne naplati, vrate ti iznos na karticu.,automatski.
-
TaraC
#6608 Re: CARINA U BiH
Tako i ona, u Lukavici zivi i stigne joj sve u 2 dana, a ja sam na Dolac Malti i redoooovnooo cekam po 10 dana i saljem paypal izvodemikser123 wrote:Ja sam u Sarajevu, uglavnom čekam jedan, eventualno dva dana da dođe u moju poštu.TaraC wrote:Pozdrav. Zivi li neko u RS?
Zanima me jel standardno da paketi koji dodju u Sarajevo a trebaju se isporuciti u RS regularno stignu u 2 dana bez ikakvh zahtjeva dok za Federaciju zaglave po 10 dana? Drugarici u RS stigne na adresu u 2 dana nakon sto se na statusu prikaze prispjece u izmjenicnu postu, a meni ( Federacija)zaglavi svaki, ama bas svaki put.....
-
TaraC
#6609 Re: CARINA U BiH
Cao, jel stiglo?gradskadjeca wrote:Ja sam u RS, evo cekam 3 posiljkeTaraC wrote:Pozdrav. Zivi li neko u RS?
Zanima me jel standardno da paketi koji dodju u Sarajevo a trebaju se isporuciti u RS regularno stignu u 2 dana bez ikakvh zahtjeva dok za Federaciju zaglave po 10 dana? Drugarici u RS stigne na adresu u 2 dana nakon sto se na statusu prikaze prispjece u izmjenicnu postu, a meni ( Federacija)zaglavi svaki, ama bas svaki put.....
maloprije dobio status za dvije
28.10.2019 16:00:34 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenicne pošte - UVOZ prema: 78003 Banja Luka
Vidjet cemo koliko ce trebati do vrata.
Update, jucer poslijepodne sam i ovaj status primio, valjda je krenulo prema lokalnoj posti, za 2 posiljke mi je isto stanje.
Oct 28, 2019 17:38 POŠTE SRPSKE
The item dispatched from the post office
71003 IP Sarajevo
jesu li trazili kad te izvode placanja ? izgleda da to sto ide prema RS ima drugaciji tretman.
- gradskadjeca
#6610 Re: CARINA U BiH
Jucer mi Ali poslao e-mail da se itemi nalaze u lokalnoj posti.TaraC wrote:Cao, jel stiglo?gradskadjeca wrote:Ja sam u RS, evo cekam 3 posiljkeTaraC wrote:Pozdrav. Zivi li neko u RS?
maloprije dobio status za dvije
28.10.2019 16:00:34 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenicne pošte - UVOZ prema: 78003 Banja Luka
Vidjet cemo koliko ce trebati do vrata.
Update, jucer poslijepodne sam i ovaj status primio, valjda je krenulo prema lokalnoj posti, za 2 posiljke mi je isto stanje.
Oct 28, 2019 17:38 POŠTE SRPSKE
The item dispatched from the post office
71003 IP Sarajevoisto tako bude i ovoj drugarici , ne traze joj ni skrinove narudzbe ni izvode placanja, a mene satrase i cekam po 10 dana svaki put.
jesu li trazili kad te izvode placanja ? izgleda da to sto ide prema RS ima drugaciji tretman.
Maloprije dosao postar i donio oba paketa, nije ni 1,80 KM naplatio, jer je imalo R oznaku. Jedno je islo preko singapura a jedno je islo preko svedske. Nikad mi nista nisu trazili. Ali obicno su to itemi do 20-30 KM.
Jedno naruceno 16-og, a drugo 18-og, nevjerovatna brzina isporuke moram reci. Zaglavio mi je jedan item, a bateriju za mobitel nisam dobio iz Irske jos uvijek, ni baterija ni taj jedan item ( carbon filteri za air purifier), takodjer je naruceno 16-og i 18-og. Baterija je sa ebay-a isla i vec sam je halalio.
A otkrio sam i stranicu https://postal.ninja/en, koja je bas ono precizna nevjerovatno, a nisam je sinoc ni provjeravao, ali evo sinoc poslano iz Banja Luke za moju lokalnu postu, jutros u 9 pise da je u delivery process-u a meni doslo na vrata u 10:10, istina je da zivim od poste 50 metara ali eto. Ipak je tacno to za isporuku u RS. Nisam ranije ni narucivao na ovu adresu pa nisam ni znao da ima prednosti u odnosu na BH Postu
Oct 29, 2019 18:47 POŠTE SRPSKE
X -The item arrived inbound and dispatched from the Office of Exchange
78003 IP Banjaluka
Oct 30, 2019 08:57 POŠTE SRPSKE
The item in delivery process
71123 Istočno Sarajevo
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#6611 Re: CARINA U BiH
postal.ninja kao i sve ostale stranice se oslanjaju na tracking sa ovlaštenih stranica, poput posta.ba i postesrpske.com tako da ono što piše ovisi isključivo o trackingu pošti koje su zadužene za pošiljku, oni samo prevedu na Engleski i to je to.
Ako pošiljke dostavlja pošta RS-a onda se treba pratiti na njihovoj stranici, jer neće prikazati na stranici BH Pošte zato što to oni ne skeniraju i ne dostavljaju.
Ako pošiljke dostavlja pošta RS-a onda se treba pratiti na njihovoj stranici, jer neće prikazati na stranici BH Pošte zato što to oni ne skeniraju i ne dostavljaju.
Last edited by Mehemed on 30/10/2019 11:41, edited 2 times in total.
- gradskadjeca
#6612 Re: CARINA U BiH
Super, hvala.Mehemed wrote:postal.ninja kao i sve ostale stranice se oslanjaju na tracking sa ovlaštenih stranica, poput posta.ba i postesrpske.com tako da ono što piše ovisi isključivo o trackingu pošti koje su zadužene za pošiljku, oni samo prevedu na Engleski i to je to.
-
TaraC
#6613 Re: CARINA U BiH
gradskadjeca wrote:
Jucer mi Ali poslao e-mail da se itemi nalaze u lokalnoj posti.
Maloprije dosao postar i donio oba paketa, nije ni 1,80 KM naplatio, jer je imalo R oznaku. Jedno je islo preko singapura a jedno je islo preko svedske. Nikad mi nista nisu trazili. Ali obicno su to itemi do 20-30 KM.
Jedno naruceno 16-og, a drugo 18-og, nevjerovatna brzina isporuke moram reci. Zaglavio mi je jedan item, a bateriju za mobitel nisam dobio iz Irske jos uvijek, ni baterija ni taj jedan item ( carbon filteri za air purifier), takodjer je naruceno 16-og i 18-og. Baterija je sa ebay-a isla i vec sam je halalio.
A otkrio sam i stranicu https://postal.ninja/en, koja je bas ono precizna nevjerovatno, a nisam je sinoc ni provjeravao, ali evo sinoc poslano iz Banja Luke za moju lokalnu postu, jutros u 9 pise da je u delivery process-u a meni doslo na vrata u 10:10, istina je da zivim od poste 50 metara ali eto. Ipak je tacno to za isporuku u RS. Nisam ranije ni narucivao na ovu adresu pa nisam ni znao da ima prednosti u odnosu na BH Postu
Oct 29, 2019 18:47 POŠTE SRPSKE
X -The item arrived inbound and dispatched from the Office of Exchange
78003 IP Banjaluka
Oct 30, 2019 08:57 POŠTE SRPSKE
The item in delivery process
71123 Istočno Sarajevo
ona kaze da nekad plati po 1KM nesto za paket i nista drugo. i to ponekad.
imas li trag otvaranja paketa? ona nekad nadje selotejp carine a nekad ne, ali nikad joj nije naplaceno neko otvaranje paketa koji mi u F redovno platimo ( i onda kad vidim da nije otvarano
- gradskadjeca
#6614 Re: CARINA U BiH
Stara je kuci, primila postu, a znam kakva je, rekla bi mi to odmah, svakako sam joj rekao da ostavi pakovanje sa strane, pa provjerim veceras kad dodjem kuci.
TaraC wrote:
joj kako je to dobro, pa majke mi nista vise necu slati na Federaciju. Ma i ja i ona kupujemo svasta online, i njoj stignu patike brzinom svjetlosti a meni iste te patike po dvije sedmice kasne i jos se peglam sa tim racunima, vrijednost je uvijek ispod 100usd uglavnom.
imas li trag otvaranja paketa? ona nekad nadje selotejp carine a nekad ne, ali nikad joj nije naplaceno neko otvaranje paketa koji mi u F redovno platimo ( i onda kad vidim da nije otvarano)
-
TaraC
#6615 Re: CARINA U BiH
vazi, bas me zanima, i hvala ti puno !gradskadjeca wrote:Stara je kuci, primila postu, a znam kakva je, rekla bi mi to odmah, svakako sam joj rekao da ostavi pakovanje sa strane, pa provjerim veceras kad dodjem kuci.
TaraC wrote:
joj kako je to dobro, pa majke mi nista vise necu slati na Federaciju. Ma i ja i ona kupujemo svasta online, i njoj stignu patike brzinom svjetlosti a meni iste te patike po dvije sedmice kasne i jos se peglam sa tim racunima, vrijednost je uvijek ispod 100usd uglavnom.
imas li trag otvaranja paketa? ona nekad nadje selotejp carine a nekad ne, ali nikad joj nije naplaceno neko otvaranje paketa koji mi u F redovno platimo ( i onda kad vidim da nije otvarano)
- gradskadjeca
#6616 Re: CARINA U BiH
Nema na cemu, i ti si meni otkrio neke detalje, jer nisam ranije narucivao skoro nista upravo zbog sporosti, ali vidim ima finih air moisturizera i projektora, za koje mi se ranije nije dalo cekati po mjesec ili dva, ako ovo bude pravilo sa brzom dostavom, mislim da cu poceti stalno narucivati, samo je bitno da se odabere sa trackingom preporucena posta, i miran. Desilo mi se nedavno kad sam tek preslio u RS da sam narucio masku za telefon kcerkici ( tacno 60 dana smo je cekali, i sebi tempered glass za telefon ( 30 dana ). Ali ova dostava do 15 dana je stvarno OK.TaraC wrote:vazi, bas me zanima, i hvala ti puno !gradskadjeca wrote:Stara je kuci, primila postu, a znam kakva je, rekla bi mi to odmah, svakako sam joj rekao da ostavi pakovanje sa strane, pa provjerim veceras kad dodjem kuci.
TaraC wrote:
-
TaraC
#6617 Re: CARINA U BiH
drago mi je sto sam ti ponesto otkriLAgradskadjeca wrote: Nema na cemu, i ti si meni otkrio neke detalje, jer nisam ranije narucivao skoro nista upravo zbog sporosti, ali vidim ima finih air moisturizera i projektora, za koje mi se ranije nije dalo cekati po mjesec ili dva, ako ovo bude pravilo sa brzom dostavom, mislim da cu poceti stalno narucivati, samo je bitno da se odabere sa trackingom preporucena posta, i miran. Desilo mi se nedavno kad sam tek preslio u RS da sam narucio masku za telefon kcerkici ( tacno 60 dana smo je cekali, i sebi tempered glass za telefon ( 30 dana ). Ali ova dostava do 15 dana je stvarno OK.
ja narucujem 10ak godina, uglavnom rijeetko sta kupujem kod nas. Da, uvijek je najbolje dodati malo za preporucenu postu,
to sto se tice opreme za telefone Kina je stvarno majka, ja sam 3 okvira i 3 stakla platila 2,5usd ukupno dok me ovdje nebi izaslo ispod 40-50KM sve to skupa. u zadnjih godinu dana je i posta iz Kine brza ali i nesto skuplja nego ranije. meni u prosjeku sve stigne u 2 sedmice i onda jos toliko stoji u mom gradu. Tacno cu poceti sve narucivati na RS.
- gradskadjeca
#6618 Re: CARINA U BiH
A zna li neko iz UK i Irske, i generalno baterije kako idu, znam da Ali ne salje baterije, narucio sam bateriju za redmi note 3 iz Irske 16-og, ali nista jos, a obicno ranije kada nesto narucim iz UK il Irske, dodje za 10 dana plafon.
Jos nemam ni trackinga niti ista za item, nije bilo za izabrati.
Jos nemam ni trackinga niti ista za item, nije bilo za izabrati.
-
mikser123
#6619 Re: CARINA U BiH
Ima li neko provjerenu informaciju, ili potvrđenu u praksi, koliko često se smije naručivati roba u vrijednosti do 300 KM, recimo mobitel, a da ne bude problem pri carinjenju.
-
TaraC
#6620 Re: CARINA U BiH
mislim da sam negdje procitala jednom sedmicno, ali svakako nemojte pretjerivati , jer je nerealno da recimo trebate 3- 4 mobitela mjesecno za licne potrebe.mikser123 wrote:Ima li neko provjerenu informaciju, ili potvrđenu u praksi, koliko često se smije naručivati roba u vrijednosti do 300 KM, recimo mobitel, a da ne bude problem pri carinjenju.
-
mikser123
#6621 Re: CARINA U BiH
To se ne odnosi na to.TaraC wrote:mislim da sam negdje procitala jednom sedmicno, ali svakako nemojte pretjerivati , jer je nerealno da recimo trebate 3- 4 mobitela mjesecno za licne potrebe.mikser123 wrote:Ima li neko provjerenu informaciju, ili potvrđenu u praksi, koliko često se smije naručivati roba u vrijednosti do 300 KM, recimo mobitel, a da ne bude problem pri carinjenju.
Ispod piše povremene pošiljke... Koliko je to povremeno je pitanje
-
TaraC
#6622 Re: CARINA U BiH
http://www.new.uino.gov.ba/bs/Kupovina% ... 0internetamikser123 wrote:To se ne odnosi na to.TaraC wrote:mislim da sam negdje procitala jednom sedmicno, ali svakako nemojte pretjerivati , jer je nerealno da recimo trebate 3- 4 mobitela mjesecno za licne potrebe.mikser123 wrote:Ima li neko provjerenu informaciju, ili potvrđenu u praksi, koliko često se smije naručivati roba u vrijednosti do 300 KM, recimo mobitel, a da ne bude problem pri carinjenju.
Ispod piše povremene pošiljke... Koliko je to povremeno je pitanje
Robom zanemarive vrijednosti smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje.
- gradskadjeca
#6623 Re: CARINA U BiH
Ma ja, nekomoze narucivati velike kolicine npr dijelova za el cigarete i modove i satove i svasta nesto i bogatiti se na piku, a mi osali simasimahu.
BLJAK
BLJAK
- Revolucionar ★
#6624 Re: CARINA U BiH
Pa realno, mjesecno ti ostavlja prostor nekih 1200 KM da uvezes, druga je stvar sto zakon izricito kaze da roba ne moze biti namijenjena za komercijalu. Pa svako bi drzao shop kineskih budalastina jbg 
-
BJB
#6625 Re: CARINA U BiH
Na dan kupovine vrijednost paketa bila 289,27 KM, danas paket stigao u BiH, vrijednost 301,75KM..
Hoce li naplatiti PDV, carinu i ostalo ili ne?
Hoce li naplatiti PDV, carinu i ostalo ili ne?