mirzet87sa wrote:sta zavrsi, politicke nauke?
Ozbiljno, svugdje u svijetu na politickim naukama imas nekoliko predmeta iz vrlo jebene statistike i metodologije. Samo kod nas raja upisuje FPN jer ne voli matematiku. Da nije zalosno bilo bi smijesno.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
mirzet87sa wrote:sta zavrsi, politicke nauke?
Nista novo. Sava je uvijke bila dobra u ovim uslovima. Nije problem napraviti gumu koja ide kroz 20cm snijega. Problem je napraviti gumu koja ide kroz 20cm snijega, a koci isto takod obro na 15 stepeni po suhom.hopi wrote:moram pohvaliti savu eskimo s3+, nisam je mislio voziti, ali eto nešta mjenjali felge i gume vako u porodici i završe kod mene.
veliki uspon i snijeg solidno prošao, pa i danas sasvim dobro grabi kroz snijeg neutaban a i kroz bljuzgu
205 55 r16
Twingo je oficijelno auto starogradskih mahalaLeon16v wrote:Jutros na Bistriku, opet mahale, ciste li ciste ljudi, satrase se, pola njih na posao pjeske ode, jedna djevojka twingo vozi, ma vozi ona, iskopa snijeg autom i ode![]()
Zalijepise se pogledi za twinga malenog
Seawolf wrote:Tačno.r_faruk wrote:laicki, na sto metara duzine popnes se sto metara visine, ugao izmedju hipotenuze i katete je 45 stepeni.
kako rece forumas iznad - trigonometrija,
tg 60=x/100, na kraju ispadne malo vise od 173%
Infinity !direstraits0078 wrote:Seawolf wrote:Tačno.r_faruk wrote:laicki, na sto metara duzine popnes se sto metara visine, ugao izmedju hipotenuze i katete je 45 stepeni.
kako rece forumas iznad - trigonometrija,
tg 60=x/100, na kraju ispadne malo vise od 173%
To je bilo lahko, ajd sad da vidimo koji je procenat uspona kod ugla od 90°.
20 stepeni u februarujefferson wrote:Nista novo. Sava je uvijke bila dobra u ovim uslovima. Nije problem napraviti gumu koja ide kroz 20cm snijega. Problem je napraviti gumu koja ide kroz 20cm snijega, a koci isto takod obro na 15 stepeni po suhom.hopi wrote:moram pohvaliti savu eskimo s3+, nisam je mislio voziti, ali eto nešta mjenjali felge i gume vako u porodici i završe kod mene.
veliki uspon i snijeg solidno prošao, pa i danas sasvim dobro grabi kroz snijeg neutaban a i kroz bljuzgu
205 55 r16
Kod Save mozes pretjerat po snijegu, al ne do bog pretjerat po mokrom ili kada u februaru opali 20 stepeni.
šta ti filozofiraš imali smo statistiku dobio 6jefferson wrote:mirzet87sa wrote:sta zavrsi, politicke nauke?
Ozbiljno, svugdje u svijetu na politickim naukama imas nekoliko predmeta iz vrlo jebene statistike i metodologije. Samo kod nas raja upisuje FPN jer ne voli matematiku. Da nije zalosno bilo bi smijesno.
probaj dobiti 10% popustagoshpar wrote:da se ja vratim na svoj slucaj
neko mi je preporucio nokian kao najbolje rjesenje za snijeg (a i kad se snijeg malo ocisti, za ovu utabano-"malo poledjenu" podlogu) pa sam gledao u connecti. cijena je oko 230 KM (215-60-16). to bas zvuci skupo. no, opet kazem, uvalio bih se u trosak, samo kad bih mogao biti nekako siguran da to nije bacanje para. tj. da bih prosao u 98% slucajeva isto kao i sa nekom drugom gumom koja je 150-180 KM...
evo npr sava koju dosta ljudi hvali: 215/60R16 99H XL ESKIMO HP-2 125,80 KM
Samo savu, bices zadovoljan 100%.[emoji4]goshpar wrote:da se ja vratim na svoj slucaj
neko mi je preporucio nokian kao najbolje rjesenje za snijeg (a i kad se snijeg malo ocisti, za ovu utabano-"malo poledjenu" podlogu) pa sam gledao u connecti. cijena je oko 230 KM (215-60-16). to bas zvuci skupo. no, opet kazem, uvalio bih se u trosak, samo kad bih mogao biti nekako siguran da to nije bacanje para. tj. da bih prosao u 98% slucajeva isto kao i sa nekom drugom gumom koja je 150-180 KM...
slao mail, pitao za popust, za rate... nista. samo kešamar1994 wrote:probaj dobiti 10% popustagoshpar wrote:da se ja vratim na svoj slucaj
evo npr sava koju dosta ljudi hvali: 215/60R16 99H XL ESKIMO HP-2 125,80 KM, doduse ja to imam posto ponekad filter kupim kod njih
![]()
![]()
Ta dimenzija inace nije jeftina , a zimske su uvijek skuplje od ljetnih
goshpar wrote:slao mail, pitao za popust, za rate... nista. samo kešamar1994 wrote:probaj dobiti 10% popustagoshpar wrote:da se ja vratim na svoj slucaj
evo npr sava koju dosta ljudi hvali: 215/60R16 99H XL ESKIMO HP-2 125,80 KM, doduse ja to imam posto ponekad filter kupim kod njih
![]()
![]()
Ta dimenzija inace nije jeftina , a zimske su uvijek skuplje od ljetnih
Nokian WR D3, 215/60 R16 95H - 4 x 232 KM = 928 KM - misliiiim... uzasno skupo
Nokian WR D4, 215/60 R16 99H XL - 4 x 258 KM = 1.032 KM - misliiiim... ne mislim...
Bilo koja guma koja ima HP u nazivu nije najbolje rjesenje za dubok snijeg i slicno. To su gume koje su dobre zimi, dobre na auto putevima i slicno, ali zbog fokusa na auto put, nisu bas najbolje kada je najgore.goshpar wrote:da se ja vratim na svoj slucaj
AKo ej Sava rjesila probleme na mokroj cesti to je fakat za pohvalu jer ja jos ne vozi Savu da dobro drzi cestu po mokrom.condy wrote:20 stepeni u februarujefferson wrote:Nista novo. Sava je uvijke bila dobra u ovim uslovima. Nije problem napraviti gumu koja ide kroz 20cm snijega. Problem je napraviti gumu koja ide kroz 20cm snijega, a koci isto takod obro na 15 stepeni po suhom.hopi wrote:moram pohvaliti savu eskimo s3+, nisam je mislio voziti, ali eto nešta mjenjali felge i gume vako u porodici i završe kod mene.
205 55 r16
Kod Save mozes pretjerat po snijegu, al ne do bog pretjerat po mokrom ili kada u februaru opali 20 stepeni.![]()
![]()
Na zimskim gumama se ne bi trebalo voziti kad je vani 15 ili 20 C. Na toj temperaturi unište se vrlo brzo zimske gume, pogotovo ako voziš po autoputevima. Ne treba se pretjerivat niti sa jednim gumama po mokroj ili snijegom prekrivenoj cesti. Sava S3 ili novija HP, nema problema u vožnji na mokroj cesti. Po poledici po subjektivnom osjećaju, nisu nešto najbolje. Sad, da li je nešto specijalno bolja ova Conti TS, dok je ne probam neću znati jer su to najteži uvjeti za vožnju
Mislim da kod nas nema tih Nokian guma koje ti spominješ...samo klasika WR3 i slično. HP/Performance/Sport gume su za bržu vožnju po suhom i mokrom, utaban snijeg maksimalno. Neočišćeno kao kod nas + brdo i nisu baš.jefferson wrote:Bilo koja guma koja ima HP u nazivu nije najbolje rjesenje za dubok snijeg i slicno. To su gume koje su dobre zimi, dobre na auto putevima i slicno, ali zbog fokusa na auto put, nisu bas najbolje kada je najgore.goshpar wrote:da se ja vratim na svoj slucaj
Ako ides sa Nokian idi sa R2 gumom. Zaboravi ove WR3 i slicne modele. Samo Hakkapelliitta R2 ako ces bas jebenu zimsku gumu. To prolazi kroz sve, a na ledu nema premca. Zaboravi HP segment na toj gumi. Ta se guma ne pravi ja mislim ni u T brzinskom segmentu.
Sto se tice cijene, Nokian je uzasno skup. Oni su mal proizvodjac i imaju vjerovatno najvise patenata kada su zimske gume u pitanju. Jbg, to kosta.
R2 se prodaju u Evropi, i primarno trziste je Skandinavija i Rusija. Ne vidim razlog zasto uvoznik ne moze nabaviti te gume.530i wrote:Mislim da kod nas nema tih Nokian guma koje ti spominješ...samo klasika WR3 i slično. HP/Performance/Sport gume su za bržu vožnju po suhom i mokrom, utaban snijeg maksimalno. Neočišćeno kao kod nas + brdo i nisu baš.jefferson wrote:Bilo koja guma koja ima HP u nazivu nije najbolje rjesenje za dubok snijeg i slicno. To su gume koje su dobre zimi, dobre na auto putevima i slicno, ali zbog fokusa na auto put, nisu bas najbolje kada je najgore.goshpar wrote:da se ja vratim na svoj slucaj
Ako ides sa Nokian idi sa R2 gumom. Zaboravi ove WR3 i slicne modele. Samo Hakkapelliitta R2 ako ces bas jebenu zimsku gumu. To prolazi kroz sve, a na ledu nema premca. Zaboravi HP segment na toj gumi. Ta se guma ne pravi ja mislim ni u T brzinskom segmentu.
Sto se tice cijene, Nokian je uzasno skup. Oni su mal proizvodjac i imaju vjerovatno najvise patenata kada su zimske gume u pitanju. Jbg, to kosta.
u connecti imaju samo ova dva modela koje sam naveo, po ovim cijenama. jedino da trazim nesto po oglasima...530i wrote:Mislim da kod nas nema tih Nokian guma koje ti spominješ...samo klasika WR3 i slično. HP/Performance/Sport gume su za bržu vožnju po suhom i mokrom, utaban snijeg maksimalno. Neočišćeno kao kod nas + brdo i nisu baš.jefferson wrote:Bilo koja guma koja ima HP u nazivu nije najbolje rjesenje za dubok snijeg i slicno. To su gume koje su dobre zimi, dobre na auto putevima i slicno, ali zbog fokusa na auto put, nisu bas najbolje kada je najgore.goshpar wrote:da se ja vratim na svoj slucaj
Teško ćeš naći nekoga ko ima isti ili sličan auto i koristi ga u istim uvjetima pa da te direktno posavjetuje. Prelistaj malo testove zimskih guma, izašli su na početku sezone, i odaberi onu koja ima najbolje ocjene po snijegu i ledu a i da je možeš nabaviti ovdje.goshpar wrote:
u sustini, dajte da probamo pronaci koncenzus (kako politicki ovo zvuci) oko toga koja je vrsta gume najbolja za (NE 4x4 auto, 215-60-16):
- poprilicnu uzbrdicu
- voznju po snijegu 10-20 cm
- voznju po utabanom snijegu, satro ociscenim ulicama i nekoj laganoj poledici
Guma koja nije HP guma. Guma sa malim brzinskim indexom (Max. T brzinski index).u connecti imaju samo ova dva modela koje sam naveo, po ovim cijenama. jedino da trazim nesto po oglasima...
u sustini, dajte da probamo pronaci koncenzus (kako politicki ovo zvuci) oko toga koja je vrsta gume najbolja za (NE 4x4 auto, 215-60-16):
- poprilicnu uzbrdicu
- voznju po snijegu 10-20 cm
- voznju po utabanom snijegu, satro ociscenim ulicama i nekoj laganoj poledici