Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- madner
#6601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Varate se, iskreno ne znam zbog kojih tacaka programa bi trebao preferirati NS nad SDPom.
Ako hocete reci da ste posteniji i principjelniji, to smatram trenutnim stanjem. Da imate glasova kao i SDP privukli bi jednak broj karijerista, bili bi prisiljeni da pravite truhle kompromise i doslo bi bolje organizacije stranke. Naravno ovo je moze misljenje i moguce je da cete me pobiti svijetlim primjerom. Iskreno ja navijam da to bude tako.
No sa druge strane, neko ko cita ovo i mozda zna manje od mene ili vas se sigurno pita u cemu je razlika. Vjeronauk, policija itd... su u vijestima jer ti zakoni nemaju podrsku koalicionog partnera, pa ce tako vasi potencijalni glasaci biti zbunjeni.
Znam da se zalazete za drasticnije mjere o GRASu i mislim da ste to trebali puno vise forsirati jer SDP ima previse ljudi u sindikatu GRASa za krupne rezove a gradjani kantona placaju ceh.
Ako hocete reci da ste posteniji i principjelniji, to smatram trenutnim stanjem. Da imate glasova kao i SDP privukli bi jednak broj karijerista, bili bi prisiljeni da pravite truhle kompromise i doslo bi bolje organizacije stranke. Naravno ovo je moze misljenje i moguce je da cete me pobiti svijetlim primjerom. Iskreno ja navijam da to bude tako.
No sa druge strane, neko ko cita ovo i mozda zna manje od mene ili vas se sigurno pita u cemu je razlika. Vjeronauk, policija itd... su u vijestima jer ti zakoni nemaju podrsku koalicionog partnera, pa ce tako vasi potencijalni glasaci biti zbunjeni.
Znam da se zalazete za drasticnije mjere o GRASu i mislim da ste to trebali puno vise forsirati jer SDP ima previse ljudi u sindikatu GRASa za krupne rezove a gradjani kantona placaju ceh.
Last edited by madner on 07/02/2012 00:48, edited 1 time in total.
- Ricken
#6602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ako se predhodni lideri mogu optužiti za ono što su uradili, njega se može optužiti za mnoge stvari koje nije uradio. Pogrešan čovjek, pogrešna ideja i pogrešna politika u borbi za jedinstvenu BiH, ma koliko se deklarativno zalago za istu. Iako će uvijek biti onih koji će reći da je lako biti genaral poslije bitke, ali teško da se moglo bolje kad su nam lideri ujutru mislili jedno, popodne drugo a potpisivali u sitne sate nešto treće.Pedja Kojovic wrote:alternativni
Mislim da su dvojica koju sam naveo pokretaci "originalnog" rata. (Dakle, i prije nego je dosao u BiH).
Po meni, dakle licno misljenje, Izetbegovic ne spada u istu grupu.
Da dodam i ne ostanem nedorecen:
Njegova odgovornost pocinje osnivanjem etnicke/vjerske stranke SDA, predratnom izjavom da je BiH drzava bazirana na dogovoru tri naroda (cime je otvorio put za frazu - konstitutivni narodi i sve sto iz nje slijedi i zbog cega patimo i dan danas), napustanjem ratne platforme Predsjednistva BiH, islamizacijom ABiH, itd...
p.k.
- Ricken
#6603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Najbolja stvar koja se može dogoditi Našoj stranci je potpuna diferencijacija od SDP-a. BiH nije zemlja koja ima potrebe za više od jedne socijal demokratske opcije. A već sad su skoro 3, jer se SNSD nemože ubrojiti u bilo drugo do stroge desničraske partiju.Pedja Kojovic wrote:madner
Vase postove pratim odavno i znam da biste ih bolje od mene mogli nabrojati.
Vidjeli ste i sami da smo ih u KS podrzali kad god je povjerenje u Vladu dovedeno u pitanje.
Zbog toga smo na sebe navukli gnjev opozicije.
Na jednoj kafi, na koju me je pozvao da zahvali na podrsci (slucaj "vjeronauka") premijer me pita moze li on za nas nesto ucinit, u smislu, da ako imamo neke ljude za upravne strukture javnih preduzeca...
Mozete, kazem, usvojite amandmana za Ostale i zakon o naplacivanju plasticnih kesa.
Nemojte me pogresno shvatiti. Premijera Musica zaista cijenim (Za razliku od drustva s kojim je).
Samo sam htio da ilustriram te nase, sitne, razlike u razmisljanju.
p.k.
Naša stranka se nekako do sada uvijek pozicionirala kao mlađi brat SDP-a. Ako ikad zaželi imati bilo kakav ozbiljan procenat na federalnom ili državnom nivou, svaka diferencijacija od ovog SDP a je nasušna potreba za Našu stranku. Prava bi šteta bila daljnja marginalizacija stranke sa vjerovatno najvećim intelektualnim kapacitetima.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#6604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Odvratno. E to je ono po cemu se SDP apsolutno ne razlikuje od dosadasnjih vladajucih stranaka. Udomljavanje svojih tetica, rodjaka, zena, bratica , politickih poslusnika.Pedja Kojovic wrote: Na jednoj kafi, na koju me je pozvao da zahvali na podrsci (slucaj "vjeronauka") premijer me pita moze li on za nas nesto ucinit, u smislu, da ako imamo neke ljude za upravne strukture javnih preduzeca...
I onda stalno neke kvazi price o politikama i platformama, a zapravo se sve svodi na cistu podjelu stolica i resora kojima ce vladati pojedina stranka, bez da se uplicu u rad , kriminal, nepotizam , jedni drugima...bez obzira koliko sve te anomalije bile ocigledo. Jer to je koalicioni partner, pazi da sta ne kazes, kamoli uradis, da ti ne zamjere i sutra da ne dignu ruke za nesto sto tebi treba. Pravo, malverzacije, moral, nepotizam..nista nije toliko bitno koliko je bitno da imas podrsku ovih drugih sutra kada se bude trebalo izglasati nesto bitno za politicku klijentelu kojoj pripadas. Povraca mi se od toga.
Politikanstvo, populizam i klijentelizam ..to je ono sto je SDP doveu u istu ravan sa ovim ostalim.
Ispusimo li i sa NS ,koja pokazuje da je svesna i beskompromisna politicka opcija (namjerno ne stranka), barem jos uvijek, onda smo u totalnom K..jer vise alternative nema. Sem ako neki (valjda ima takvih
-
Pedja Kojovic
#6605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Potpuno je jasno da velike politicke partije okupljaju ogroman broj ljudi i da je tesko
proniknuti u svaki pojedinacni motiv za politicki angazman.
Zbog toga i jeste vazno da rukovodstvo stranke ibude "moralna vertikala" (Kao sto je U NS_u bio pokojni Boris Divkovic)
i da insistira na moralnoj cvrstini i kaznjava clanove koji krse moralni kodeks i politicki program.
Onima koji su osudjeni zbog zloupotrebe politicke funkcije, recimo predsjedavajuceg GV, ne bi smjelo biti mjesta u stranci a kamoli u rukovodstvu, niti bi im se smjelo dozvoliti da pridju a kamoli neformalno ali de facto upravljaju ministarstvom finansija; onima koji su se kao nacelnici opstine obogatili za manje od dva mandata takodje.
O profesoricama koje glasaju protiv svoje sopstvene Vlade jer im sina nisu "ubacili" u skupstinu jednog javnog preduzeca da i ne govorimo.
Dakle.
Jasno je meni da se u politickom projektu od 300 000 ljudi nadje moralnog sljama kojima je licni materijalni interes jedini kategoricki imperativ kojeg se drze.
Cak ne sumnjam da i u nasoj stranci ima toga.
Ali mi necemo pristati da ih zbog cuvanja obraza u javnosti ili koristi za stranku stitimo.
Dapace.
Mi cemo ih prvi identifikovati i obavjestiti javnost, izbaciti iz stranke i tuziti.
To je jedna od najvaznijih zadaca rukovodstva u svakoj stranci - da izbace bitange iz svojih redova.
p.k.
Potpuno je jasno da velike politicke partije okupljaju ogroman broj ljudi i da je tesko
proniknuti u svaki pojedinacni motiv za politicki angazman.
Zbog toga i jeste vazno da rukovodstvo stranke ibude "moralna vertikala" (Kao sto je U NS_u bio pokojni Boris Divkovic)
i da insistira na moralnoj cvrstini i kaznjava clanove koji krse moralni kodeks i politicki program.
Onima koji su osudjeni zbog zloupotrebe politicke funkcije, recimo predsjedavajuceg GV, ne bi smjelo biti mjesta u stranci a kamoli u rukovodstvu, niti bi im se smjelo dozvoliti da pridju a kamoli neformalno ali de facto upravljaju ministarstvom finansija; onima koji su se kao nacelnici opstine obogatili za manje od dva mandata takodje.
O profesoricama koje glasaju protiv svoje sopstvene Vlade jer im sina nisu "ubacili" u skupstinu jednog javnog preduzeca da i ne govorimo.
Dakle.
Jasno je meni da se u politickom projektu od 300 000 ljudi nadje moralnog sljama kojima je licni materijalni interes jedini kategoricki imperativ kojeg se drze.
Cak ne sumnjam da i u nasoj stranci ima toga.
Ali mi necemo pristati da ih zbog cuvanja obraza u javnosti ili koristi za stranku stitimo.
Dapace.
Mi cemo ih prvi identifikovati i obavjestiti javnost, izbaciti iz stranke i tuziti.
To je jedna od najvaznijih zadaca rukovodstva u svakoj stranci - da izbace bitange iz svojih redova.
p.k.
- madner
#6606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja se u potpunosti slazem, ali tanka je linija izmedju stranacke diktature i moralne vertikale. Profesorica koja glasa protiv moze uvijek reci da je to njeno pravo jer je to njen mandat a ne stranacki. Isto tako NS ima taj luksuz da jos nije nikome opasna, pa joj se jos ne pakuje clanovima.
Dovoljno je pogledati broj narucenih tekstova prije par godina i usporediti sa pravnim sljedom tih skandala da bude jasno zasto se stvara mentalitit mi protiv svih.
Ali moja intencija zaista nije bila da i ovu temu posvetimo SDPu, nego me stvarno zanima sta su programske razlike izmedju NS-a i SDP-a. Dakle vjerujem da su vam ljudi idealisti, da imate tu moralnu vertikalu (narocito sa ljudima koji su se vec ostvarili pa tek onda usli u politiku) ali mene zanima i program. Jasno mi da kao opozicija ne morate voditi politiku nego samo ukazivati na greske drugih, ali da li imate drugaciju viziju uredjenja drzave od SDP-a? Da li ste za striktno gradjansku varijantu ili takodje vidite neki kompromis?
Dovoljno je pogledati broj narucenih tekstova prije par godina i usporediti sa pravnim sljedom tih skandala da bude jasno zasto se stvara mentalitit mi protiv svih.
Ali moja intencija zaista nije bila da i ovu temu posvetimo SDPu, nego me stvarno zanima sta su programske razlike izmedju NS-a i SDP-a. Dakle vjerujem da su vam ljudi idealisti, da imate tu moralnu vertikalu (narocito sa ljudima koji su se vec ostvarili pa tek onda usli u politiku) ali mene zanima i program. Jasno mi da kao opozicija ne morate voditi politiku nego samo ukazivati na greske drugih, ali da li imate drugaciju viziju uredjenja drzave od SDP-a? Da li ste za striktno gradjansku varijantu ili takodje vidite neki kompromis?
-
Nass
#6607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja nisam potpuno sigurna u ispravnost ove teze da su bas u BiH svi jednaki, jednako krivi i jednako zasluzni za ovo danasnje stanje. Nakon agresije susjednih zemalja, ostavljene su posljedice i na tzv. pro-bih snagama pa su neke frakcije pocele zagovarati podjelu jos tokom rata, a i danas to cine, jer je sasvim neizbjezno da svugdje postoje radikali, desni elementi i vjerski fundamentalisti te kriminalni mocnici koji imaju ciljeve suprotne onima u narodu. Ali ipak, unutar bh bloka ima vise volje za spas drzave i normalizaciju stanja nego u RS-u ili HDZ-ovima koji su tome potpuno suprotstavljeni. Ne kazem, bh blok je veoma kriminaliziran, i opterecen i ovim problematicnim opcijama, ali ipak nije jednak sa ostala dva. Dakle, mislim kada bi se manje relativiziralo i izjednacavalo, a vise govorilo o stvarnim uzrocima problema, stvarnim ulogama i odgovornostima onih koji nam kroje danas sudbinu, sa svim gradacijama i nijansama, kao i ulogom susjednih zemalja pa i stranaca, mislim da bi i slika stanja bila cistija i da bismo se lakse svi onda u njemu snalazili. Npr., dobar primjer je ovo zadnje priopcenje LDP-a u Srbiji gdje oni jasno identificiraju probleme i ljude unutar SPC koji cine zlo i crkvi i narodu i drzavi, bez uljepsavanja i izbjegavanja i relativiziranja.Pedja Kojovic wrote:nass
"Dayton" je mirovni sporazum i takav je kakav je jer mu je namjera bila da zaustavi rat.
Mnoge institucije i mehanizmi koje sadrzi su u tom momentu bile neophodne kako bi ga zaracene strane potpisale.
Ta su rjesenja u tom momentu bila "cijena mira" i ja ih kao takve razumijem i prihvatam.
Ali proslo je vec skoro 17 godina od tog momenta, BiH je medjunarodno priznata drzava koja ima ambiciju ulaska u EU i ocigledna je potreba da se odnosi u zemlji urede na drugaciji nacin, koji ce nam omoguciti ne samo ulazak u EU nego i zivot u jednoj normalnoj, demokratskoj drzavi.
Nazalost, stranke na vlasti koriste zrtve, strah i nepovjerenje medju etnickim zajednicama kako bi i dalje vladale a sebe abdicirale od odgovornosti za moralni, ekonomski i socijalni kolaps naseg drustva.
U atmosferi koja sada vlada svaki pokusaj da se Ustav mjenja zarad stvaranje efikasnije i jeftinije administracije se tumaci kao pokusaj dominiranja jednih na drugim.
Ovo je,manje vise, dijagnoza, sa kojom bi se, ja vjerujem, slozila vecina gradjana BiH koji nisu ostrasceni nacionalisti.
Problem je, dakle, terapija.
Mi mislimo da imamo recept i pokusavamo da ubjedimo sto vise glasaca da je to sto nudimo u cilju stvaranja onakve drzave za ciju smo nezavisnost glasali na refendumu - drzava ravnopravnih gradjana i naroda.
Treba biti posten i reci, da i druge stranke, recimo, SDP, LDS, HLS itd. nude isti ili slican koncept. Kada glasaca za nas (i ove nabrojane stranke) bude vise nego glasaca za njih (SNSD, SDA, HDZ) steci ce se uslovi za "postratni dogovor" o kome govori Inzko.
Glasacki listici su najmocnije oruzje na svijetu i stvari se, teoretski, mogu promjeniti bukvalno "preko noci"
p.k.
Drugo, ja sam oduvijek na ljevici, pa mene ne treba pridobijati. Istina je da kad bi stranke ljevice imale vecinu u parlamentima, napokon bismo dobili normalan ustav. Medjutim, da li vi smatrate da sa ovakvim daytonskim ustavom moze uopce doci do toga da stranke ljevice ostvare potrebnu vecinu, odnosno da se vecina glasaca odupre nacionalnim strankama i inerciji ka etnickom glasanju koju proizvodi i sam ustav? Ja iskreno sumnjam..... Ne znam kako se stvar moze uopce popraviti bez pritiska spolja, i na susjede i na nas.....
-
Pedja Kojovic
#6608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
I to je tacno. Dakle vidjecemo sta cemo i kakvi cemo biti u buducnosti.
Sto se tice razlika...
SDP je socijaldemokratska stranka, a mi liberalna sa izrazenim senzibilitetom za socijalnu politiku.
Mi se gradjanima obracamo kao pojedincima i zelimo im omoguciti da sopstvenim trudom i znanjem grade svoj zivot i traze svoju licnu srecu, a oni drustvo posmatraju kao zbir kolektiviteta (klase) i nikako da prihvate da se drzava pokazala,
i uvijek ce se pokazati, kao vrlo los "biznismen". Mi smatramo da drzava treba da se ogranici na stvaranje povoljog poslovnog ambijenta - pravnih i ekonomskih preduslova.
Oni recimo poreski sistem definisu kao sistem preraspodjele stvorenog bogatsva a mi kao mehanizam koji ima za cilj da stvori sto vise poreskih obveznika.
Ali mozda je ovo sve isuvise apstraktno (Znam da za vas nije, ali i drugi citaju)
Pokusacu navesti par konkretnih primjera pa onda na osnovu njih ukazati na principijelne razlike.
Recimo, kantonalni nivo.
Mi smo protiv subvencija javnim preduzecima i budzetskih korekcija cijene njihovih usluga.
Smatramo nepravednim da Vlada daje poreski novac javnim preduzecima i time smanjuje stvarnu/trzisnu cijenu plina, struje, vode, odvoza smeca itd.
Mi mislimo da te usluge i robe treba da kostaju onoliko koliko kostaju a da se njihovi ukupni troskovi rasporedjuju na stanovnistvo na osnovu socijalnog stanja korisnika. Uprosteno receno; nema potreb da se meni koji imam dobru platu i onome ko zaradjuje minimalac podjednako subvencioniraju komunalije. Ja za svaki litar vode treba da platim litar i po, kako bi onaj ko zaradjuje minimalac pola litre.
Oni bi da spase GRASS po svaku cijenu.
Nama nije vazno ko ce gradjanima pruziti siguran, redovan i ugodan javni prijevoz.
GRASS ili neko drugi cije cemo obaveze precizno odrediti koncesionim ugovorom.
Oni se programski zalazu za odvajanje crkve od drzave ali po dolasku na vlast ne izbacuju vjerske organizacije iz budzete, niti religiju iz javnog sistema obrazovanja.
Mi to stalno trazimo i to cemo uciniti ako dodjemo na vlast.
Strah ih je reforme zdravstvenog sistema i izjednacavanja privatne i javne prakse u odnosu prema zdravstevnom fondu, kao i socijalnog sistema, koji je, kao sto svako ko je citao analitiku zna, i moralno i materijalno neodbranjiv.
Mi, recimo, trazimo da kaznene odredbe u zakonu o koncesijama pocinju sa oduzimanjem imovine koja je stecena zloupotrebom koncesionog ugovora a oni se izgovaraju federalnim zakonom kao da oni nisu u vlasti i u FBiH.
Na federalnom nivou.
MI, recimo, guramo amandmane na Ustav da ukinemo diskriminaciju protiv Ostalih, a oni nas blokiraju jer prave veliki paket ustavnih promjena s kojim ce izaci u predizbornoj kampanji 2014.
(Na stranu sto je njihov paket amandmana opterecen sa nekoliko politickih zahtjeva zbog kojih paket nema "dovoljno ruku").
MI smo za princip - uradimo odmah ono sto mozemo.
Mogao bih ovako dugo, ali necu.
Principijelno: veliki dio njihovih clanova, pogotovo oni stariji, su u stvari komunisti i nikako da se pomire sa trzisnom ekonomijom i demokratskim pluralizmom. ( Umjesto da drze TItove slike po stolovima bolje bi bilo da tamo gdje mogu dosljedno sprovode neke od njegovih ideja).
Oni mladji opet pokazuju odsustvo bilo kakve ideoloske opredjeljenosti i privrzenosti.
Zapocnes politicku karijeru u SDA, pa se prebacis u SBiH i onda postanes SDP-ob ministar, recimo. I sve to za "samo par godina (za nas)".
Socijaldemokrati po prirodi svoje ideologije uvijek moraju braniti manjine bez obzira da li se radi o etnickoj, vjerskoj, seksualnoj ili bilo kojoj drugoj. Kada stranka olako napusta principe koje je zacrtala u svojim dokmentima i koje verbalno javno proklamuje i odluke o zastiti tih manjina donosi kalkulisuci postotcima istrazivanja javnosti onda to nije socijaldemokratska partija nego nesto drugo - organizovani poduhvat za dolazak na vlast.
Sto se konstatacije u vasem pitanju tice...
Tacno je da je kod nas puno jace izrazena gradjanska vizija BiH, ali smo mi potpuno svjesni da ce se demokratski princip u nasoj zemlji uvijek morati korigirati mehanizmima koje ce obezbjediti institucionalnu ravnopravnost etnickih grupa.
Po nasem misljenju drzavna administracija mora otslikavati demografsku structure stanovnista koje predstavlja po svakom osnovu. To znaci ne samo etnickom i vjerskom nego i po spolnom i starosnom kriteruju.
Sudeci po etnickim, spolnim i starosnim strukturama SDP-ovih vlada oni ne misle tako.
Ili mozda misle, ali nece.
p.k.
Sto se tice razlika...
SDP je socijaldemokratska stranka, a mi liberalna sa izrazenim senzibilitetom za socijalnu politiku.
Mi se gradjanima obracamo kao pojedincima i zelimo im omoguciti da sopstvenim trudom i znanjem grade svoj zivot i traze svoju licnu srecu, a oni drustvo posmatraju kao zbir kolektiviteta (klase) i nikako da prihvate da se drzava pokazala,
i uvijek ce se pokazati, kao vrlo los "biznismen". Mi smatramo da drzava treba da se ogranici na stvaranje povoljog poslovnog ambijenta - pravnih i ekonomskih preduslova.
Oni recimo poreski sistem definisu kao sistem preraspodjele stvorenog bogatsva a mi kao mehanizam koji ima za cilj da stvori sto vise poreskih obveznika.
Ali mozda je ovo sve isuvise apstraktno (Znam da za vas nije, ali i drugi citaju)
Pokusacu navesti par konkretnih primjera pa onda na osnovu njih ukazati na principijelne razlike.
Recimo, kantonalni nivo.
Mi smo protiv subvencija javnim preduzecima i budzetskih korekcija cijene njihovih usluga.
Smatramo nepravednim da Vlada daje poreski novac javnim preduzecima i time smanjuje stvarnu/trzisnu cijenu plina, struje, vode, odvoza smeca itd.
Mi mislimo da te usluge i robe treba da kostaju onoliko koliko kostaju a da se njihovi ukupni troskovi rasporedjuju na stanovnistvo na osnovu socijalnog stanja korisnika. Uprosteno receno; nema potreb da se meni koji imam dobru platu i onome ko zaradjuje minimalac podjednako subvencioniraju komunalije. Ja za svaki litar vode treba da platim litar i po, kako bi onaj ko zaradjuje minimalac pola litre.
Nama nije vazno ko ce gradjanima pruziti siguran, redovan i ugodan javni prijevoz.
Oni se programski zalazu za odvajanje crkve od drzave ali po dolasku na vlast ne izbacuju vjerske organizacije iz budzete, niti religiju iz javnog sistema obrazovanja.
Strah ih je reforme zdravstvenog sistema i izjednacavanja privatne i javne prakse u odnosu prema zdravstevnom fondu, kao i socijalnog sistema, koji je, kao sto svako ko je citao analitiku zna, i moralno i materijalno neodbranjiv.
Mi, recimo, trazimo da kaznene odredbe u zakonu o koncesijama pocinju sa oduzimanjem imovine koja je stecena zloupotrebom koncesionog ugovora a oni se izgovaraju federalnim zakonom kao da oni nisu u vlasti i u FBiH.
Na federalnom nivou.
MI, recimo, guramo amandmane na Ustav da ukinemo diskriminaciju protiv Ostalih, a oni nas blokiraju jer prave veliki paket ustavnih promjena s kojim ce izaci u predizbornoj kampanji 2014.
(Na stranu sto je njihov paket amandmana opterecen sa nekoliko politickih zahtjeva zbog kojih paket nema "dovoljno ruku").
Principijelno: veliki dio njihovih clanova, pogotovo oni stariji, su u stvari komunisti i nikako da se pomire sa trzisnom ekonomijom i demokratskim pluralizmom. ( Umjesto da drze TItove slike po stolovima bolje bi bilo da tamo gdje mogu dosljedno sprovode neke od njegovih ideja).
Oni mladji opet pokazuju odsustvo bilo kakve ideoloske opredjeljenosti i privrzenosti.
Zapocnes politicku karijeru u SDA, pa se prebacis u SBiH i onda postanes SDP-ob ministar, recimo. I sve to za "samo par godina (za nas)".
Socijaldemokrati po prirodi svoje ideologije uvijek moraju braniti manjine bez obzira da li se radi o etnickoj, vjerskoj, seksualnoj ili bilo kojoj drugoj. Kada stranka olako napusta principe koje je zacrtala u svojim dokmentima i koje verbalno javno proklamuje i odluke o zastiti tih manjina donosi kalkulisuci postotcima istrazivanja javnosti onda to nije socijaldemokratska partija nego nesto drugo - organizovani poduhvat za dolazak na vlast.
Tacno je da je kod nas puno jace izrazena gradjanska vizija BiH, ali smo mi potpuno svjesni da ce se demokratski princip u nasoj zemlji uvijek morati korigirati mehanizmima koje ce obezbjediti institucionalnu ravnopravnost etnickih grupa.
Po nasem misljenju drzavna administracija mora otslikavati demografsku structure stanovnista koje predstavlja po svakom osnovu. To znaci ne samo etnickom i vjerskom nego i po spolnom i starosnom kriteruju.
Sudeci po etnickim, spolnim i starosnim strukturama SDP-ovih vlada oni ne misle tako.
p.k.
- nosara
#6609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
E Pedja, svaka ti cast...! U nekoliko recenica si objasnio zasto ja vise necu glasat za sdp i zasto nikad ne bih trebao glasat ni za ns... Iskreno, nema sta...
Pedja Kojovic wrote:madner
Sto se tice razlika...
Recimo, kantonalni nivo.
Na federalnom nivou.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#6610 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nass
Vi ste spomenuli neke relativizacije sukobljenih strana koje ja u svom postu uopce ne spominjem.
O nijansama i stilovima se naravno moze i treba razgovarati.
Kratak odgovor, na vrlo kompleksno pitanje...
Nas Ustav, kao i Ustavi, svih zemalja, nije imun na politicke zloupotrebe. (Zapravo i nazalost nas Ustav omogucava vrlo jednostavno "kocenje" bilo kojeg procesa iz banalnih razloga koji se mogu proglasiti vitalnim nacionalnim interesom).
Da postoji iole normalna politicka kultura, da recimo politicki subjekti priznaju drzavu i vlast u kojoj ucestvuju, i ovakav Ustav bi omogucio puno efikasniju i drzavu i ekonomiju. S druge strane, tesko je "kreirati" Ustav koji ce onemoguciti malicioznu zloupotrebu.
Ono sto hocu da kazem.
Sadasnji Ustav adekvatno prezentira politicke odnose u zemlji.
Novi politicki odnosi, kada nove politicke opcije dodju na vlast, ce se reflektovati u novom Ustavu BiH.
p.k.
Vi ste spomenuli neke relativizacije sukobljenih strana koje ja u svom postu uopce ne spominjem.
O nijansama i stilovima se naravno moze i treba razgovarati.
Kratak odgovor, na vrlo kompleksno pitanje...
Nas Ustav, kao i Ustavi, svih zemalja, nije imun na politicke zloupotrebe. (Zapravo i nazalost nas Ustav omogucava vrlo jednostavno "kocenje" bilo kojeg procesa iz banalnih razloga koji se mogu proglasiti vitalnim nacionalnim interesom).
Da postoji iole normalna politicka kultura, da recimo politicki subjekti priznaju drzavu i vlast u kojoj ucestvuju, i ovakav Ustav bi omogucio puno efikasniju i drzavu i ekonomiju. S druge strane, tesko je "kreirati" Ustav koji ce onemoguciti malicioznu zloupotrebu.
Ono sto hocu da kazem.
Sadasnji Ustav adekvatno prezentira politicke odnose u zemlji.
Novi politicki odnosi, kada nove politicke opcije dodju na vlast, ce se reflektovati u novom Ustavu BiH.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#6611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nosara
Vi ste vec dugo na ovoj temi i s obzirom na vase iznesene stavove o NS-u cudim se da sam vam tek sada "otvorio oci".
Ocigledno moram biti precizniji u iznosenju stavova.
Cesto se zaboravim i pisem kao da komuniciram sa nasim clanvima koji sve lako kontaju.
I jor nesto...
Odluku da li cete glasati za njih ili ne trebate donijeti nakon direktne komunikacije s njima, a ne sa Nasom strankom.
(Recimo, kad budete na sljedecem partijskom sastanku SDP-ovom" internet aktivista")
p.k.
Vi ste vec dugo na ovoj temi i s obzirom na vase iznesene stavove o NS-u cudim se da sam vam tek sada "otvorio oci".
Cesto se zaboravim i pisem kao da komuniciram sa nasim clanvima koji sve lako kontaju.
I jor nesto...
Odluku da li cete glasati za njih ili ne trebate donijeti nakon direktne komunikacije s njima, a ne sa Nasom strankom.
(Recimo, kad budete na sljedecem partijskom sastanku SDP-ovom" internet aktivista")
p.k.
- nosara
#6612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja, Pedja... Cemu diskvalifikacije na licnoj osnovi...?Pedja Kojovic wrote:nosara
I jor nesto...
p.k.
Iako, lijepo je sto pokazujes emocije... Ljudi smo, sta li...!?
-
Pedja Kojovic
#6613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Da dodam.
SDP je sacuvao (kao u F 451) ideju multietnicke drzave.
Hvala im na tome.
Ima u SDP-u ljudi za koje bih sve dao da su NS-u.
ja jos uvijek vjerujem, jer tako hocu, da je faza u kojoj su sada "momentary lapse of reason" i da ce se
podici i ponovo biti socijaldemokratska stranka BiH. Mi cemo im, ako mozemo, pomoci, a ako treba i prisiliti.
p.k.
Da dodam.
SDP je sacuvao (kao u F 451) ideju multietnicke drzave.
Hvala im na tome.
Ima u SDP-u ljudi za koje bih sve dao da su NS-u.
ja jos uvijek vjerujem, jer tako hocu, da je faza u kojoj su sada "momentary lapse of reason" i da ce se
podici i ponovo biti socijaldemokratska stranka BiH. Mi cemo im, ako mozemo, pomoci, a ako treba i prisiliti.
p.k.
- Alfons Kauders
#6614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
jel ovo prozivas nosaru, ili sve koji nisu clanovi NS?Pedja Kojovic wrote:nosara
Cesto se zaboravim i pisem kao da komuniciram sa nasim clanovima koji sve lako kontaju.
p.k.
salu na stranu, digresija...
mozes li kome od genijalaca iz kantona, po mogucnosti nekom ko ima veze s kjkp rad, reci da povedu malo racuna o smecu?
da se ne lazemo, do vecine kontejnera nece doci barem u narednih 10-15 dana, a vecinu raje cisto zaboli za instrukcije da se smece na baca pored kontejnera... naravno, izgladnjeli psi i macke odmah kidisu na kese smeca ostavljene na snijeg, pa mi vec sad ulica izgleda kao deponija... ne smijem ni pomisliti kako ce biti za desetak dana, jer se raja jednostavno ne pridrzava savjeta komunalaca...
nije valjda toliki problem da odrede neke privremene punktove po naseljima, gdje je ocisceno i gdje komunalci imaju pristupa... ako nista neka barem komunalci i vlast svaki dan apeluju na gradjane da ne bacaju smece na ulicu, mozda nekim hajvanima dodje iz guzice u glavu kada to cuju na vijestima i procitaju u novinama par puta dnevno
hvala
-
Pedja Kojovic
#6615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nosara
Pripadamo istoj vrsti, to je tacno.(Ma koliko bilo nevjerovatno)
A i za emocije je tacno.

Ako je bilo sta licno i pretjerano - izvinjavam se.
p.k.
Pripadamo istoj vrsti, to je tacno.(Ma koliko bilo nevjerovatno)
A i za emocije je tacno.
Ako je bilo sta licno i pretjerano - izvinjavam se.
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 07/02/2012 19:05, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#6616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
alfons kauders
To je samo za nosaru.( Za sada) Eh, nosara.
S obzirom kako kantonalna Vlada funkcionise u normalnim uslovima ja sam, moram reci, prijatno, iznenadjen kako su odreagovali na ovu, zaista, izuzetnu nepogodu. (Da sad ne nabrajam sta su sve uradili, ali cu reci, nesto se vidi, a nesto ne). Potpuno su posveceni ovom sto se desava u kantonu a znam da imaju velike probleme s lokacijama o kojima mi koji zivimo u gradu bas i ne mislimo.
Siguran sam da ima neko ko pokusava da smisli sta da se radi sa smecem.
p.k.
S obzirom kako kantonalna Vlada funkcionise u normalnim uslovima ja sam, moram reci, prijatno, iznenadjen kako su odreagovali na ovu, zaista, izuzetnu nepogodu. (Da sad ne nabrajam sta su sve uradili, ali cu reci, nesto se vidi, a nesto ne). Potpuno su posveceni ovom sto se desava u kantonu a znam da imaju velike probleme s lokacijama o kojima mi koji zivimo u gradu bas i ne mislimo.
p.k.
- madner
#6617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hvala za jako iscrpan odgovor. Moram onda uputiti kritiku na nacin profiliranja stranke, po svemu sto je napisano NS je stranka centra dok vodite kampagnu kao stranka ljevo od SDP-a. Ne znam da li je to namjerno ili racunate na razocarane glasace SDP-a, ali tako privlacite pogresne ljude.
Jedna stvar gdje grijesite je politika malih koraka sto se tice ustavnih promjena. SDP ima sasvim ispravan stav o jednoj velikoj reformi jer postoji poluga zvana Sejdic Finci. RSovci bi najradije uradili kozmeticke izmjene (mali koraci koji ce donekle poboljsati situaciju) i onda zabetonirali ustav.
Jedna stvar gdje grijesite je politika malih koraka sto se tice ustavnih promjena. SDP ima sasvim ispravan stav o jednoj velikoj reformi jer postoji poluga zvana Sejdic Finci. RSovci bi najradije uradili kozmeticke izmjene (mali koraci koji ce donekle poboljsati situaciju) i onda zabetonirali ustav.
- Alfons Kauders
#6618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ne sporim da ima, i smatram da je odradjen solidan posao...Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
p.k.
ali opet mislim da nisu dovoljno uradili da objasne ljudima da smece ne bacaju na ulicu... dotle smo dosli da se treba naglasiti "gradjanima" da ne bacaju jebeno smece na ulicu... danas sam gledao po komsiluku kako raja fakat ostavlja kese kraj kontejnera, u smetove itd...
pola svakog dnevnika je o nepogodama, a smece niko ne pominje... a vjeruj mi da ce biti problem, s tim sto ga je moguce sprijeciti za razliku od snijega...
sjecam se scena iz 99te, tad sam zivio u centru - smece u nekim malim ulicama i mahalama nije rijeseno do februara, bez zajebancije...
btw. pusti ba madnera, krade ideje za NVZ
-
Pedja Kojovic
#6619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Mi smo se mogli prvo ideoloski odrediti pa onda usvojiti principe i raditi politike u tom okviru,
ili obrnuto.Posto smo se odlucili za ovaj drugi metod ideolosko profiliranje stranke je trajalo duze. (Da ne pricam o organizacijskim "djecjim bolestima" koje smo prelezali i koje nas jos cekaju).
Ustav se ne moze zabetonirati.Osim toga, kao i svaka konstrukcija(Recimo, mostovi) i ovaj ima "kriticne tacke".
Mi mislimo da je jedna od njih pitanje jednakosti Ostalih.
Ja ih smatram nasom najboljom nadom. Ako njima omogucimo mehanizme i prava i ucesce u zakonodavnoj,izvrsnoj i sudskoj vlasti (I drzavna preduzeca, naravno) koja imaju konstitutivni narodi (Da ne pricam o tome ako nas amandman prodje i eliminise pridjev konstitutivni) stanje u zemlji ce se znacajno promjeniti.
To ce stvoriti atmosferu o kojoj ce rasprava o daljnoj reformi Ustava i drzavne organizacije bit ne samo moguca nego i neizbjezna.
Naravno, i vasa i moja vizija je u sferi intelektualne, politicke, spekulacije.
Vrijeme ce pokazati.
Ali ja mislim da nema nista jace od ideje cije vrijeme je doslo, a to je, ukratko, evropska BiH, drzava ravnopravnih gradjana i naroda.
p.k.
Mi smo se mogli prvo ideoloski odrediti pa onda usvojiti principe i raditi politike u tom okviru,
ili obrnuto.Posto smo se odlucili za ovaj drugi metod ideolosko profiliranje stranke je trajalo duze. (Da ne pricam o organizacijskim "djecjim bolestima" koje smo prelezali i koje nas jos cekaju).
Ustav se ne moze zabetonirati.Osim toga, kao i svaka konstrukcija(Recimo, mostovi) i ovaj ima "kriticne tacke".
Mi mislimo da je jedna od njih pitanje jednakosti Ostalih.
Ja ih smatram nasom najboljom nadom. Ako njima omogucimo mehanizme i prava i ucesce u zakonodavnoj,izvrsnoj i sudskoj vlasti (I drzavna preduzeca, naravno) koja imaju konstitutivni narodi (Da ne pricam o tome ako nas amandman prodje i eliminise pridjev konstitutivni) stanje u zemlji ce se znacajno promjeniti.
To ce stvoriti atmosferu o kojoj ce rasprava o daljnoj reformi Ustava i drzavne organizacije bit ne samo moguca nego i neizbjezna.
Naravno, i vasa i moja vizija je u sferi intelektualne, politicke, spekulacije.
Vrijeme ce pokazati.
Ali ja mislim da nema nista jace od ideje cije vrijeme je doslo, a to je, ukratko, evropska BiH, drzava ravnopravnih gradjana i naroda.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#6620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
alfone kauders
Nije vazno. Neka krade.
Kradu i druge stranke. (Jos samo da ih hoce nepromjenjene primjeniti).
Tamo dakle su dosle ove ideje ima jos.
p.k.
Nije vazno. Neka krade.
p.k.
- nosara
#6621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Samo da je vise trezvenosti...Pedja Kojovic wrote:alfone kauders
Nije vazno. Neka krade.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#6622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
nosara wrote:Samo da je vise trezvenosti...Pedja Kojovic wrote:alfone kauders
Nije vazno. Neka krade.
Tamo odakle su dosle ove ideje ima jos.
p.k.
- madner
#6623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Razlog zasto mislim da niste u pravu u toj jednoj tacki je sto kod nas nazalost ustavne promjene ne dolaze iznutra, nego se namecu izvana. I onaj koji namece mora uloziti isto energije da uvede Ostale i da od entiteta napravi regije. Jednostavno, postavljene su stvari tako da se borba za RS predstavlja kao legitimna i Karadzicev cilj odvajanja od drugih kao sasvim prihvatljiv.
Da Vi sutra predlozite te minimalne korekcije, SNSD i SDS bi ih objerucke prihvatili.
Naravno moguce je da sam potpuno u krivu, ali ako pratite izjave politicara iz RS-a sasvim je jasno da oni jasno vide tu opasnost od Sejdic Fincija i da pokusavaju da preventivno djeluju.
Jos jedno zadnje pitanje, nisam uzeo NS u obzir zbog jednog teksta Bojana Bajica gdje je negirao postojanje Bosanaca, ne kao regionalnog termina, nego kao prvenstvenog pripadanja naciji. Mada je to puno ljepse upakovao od Vasica, ipak je to bila ista linija. Posto vise nije u vrhu stranke, da li se misljenje NS-a po tom pitanju promijenilo?
Da Vi sutra predlozite te minimalne korekcije, SNSD i SDS bi ih objerucke prihvatili.
Naravno moguce je da sam potpuno u krivu, ali ako pratite izjave politicara iz RS-a sasvim je jasno da oni jasno vide tu opasnost od Sejdic Fincija i da pokusavaju da preventivno djeluju.
Jos jedno zadnje pitanje, nisam uzeo NS u obzir zbog jednog teksta Bojana Bajica gdje je negirao postojanje Bosanaca, ne kao regionalnog termina, nego kao prvenstvenog pripadanja naciji. Mada je to puno ljepse upakovao od Vasica, ipak je to bila ista linija. Posto vise nije u vrhu stranke, da li se misljenje NS-a po tom pitanju promijenilo?
-
Pedja Kojovic
#6624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Mi, a nadam se i druge stranke, vec sada radimo na prijedlogu unutrasnje reorganizacije BiH.
Necu ulaziit u detalje ovdje i sada jer prijedlog spremamo za 2014. Konceptualno, radi se o unitarizaciji FBiH i decentralizaciji RS-a.
Ne znam na koji tekst mislite.
Po nacionalnosti, shvacenoj po medjunarodnim standardima, mi (drzavljani BiH) smo svi po nacionalnosti BiH.
Tako nam svima pise u licnoj karti. Drzeci se tog medjunarodnog znacenja rijeci nacionalnost potpuno je jasno zasto je Ujedinjene nacije, a ne narodi, pravilan prevod naziva te institucije.
Narodi, s druge strane, su, kao sto znate, zajednice koje dijele jezik i istoriju i imaju osjecaj zajednicke sudbine.
(Pokusaj da se Ostali izjednace u Ustavu i nailazi na otpor jer se konstitutivnim cini kao kreacija novog clana tog elitnog kluba).
Ja cu poci od pretpostavke da vi kolokvijalno skracujete Bosanac i Hercegovac u Bosanac.
Pravo da se izjasnjava kao Bosanac ili Hercegovac ili kako god zeli mora biti garantovano svakom nasem gradjaninu i u odnosu na njegovo izjasnjavanja po tom pitanju on ne smije biti niti privilegovan niti uskracen za sva prava koja mu pripadaju.
Pojam Ostali obuhvata vise skupina od kojih se neke izjasnjavaju nekom od varijacija BH identiteta (Bosanac, Hercegovac itd.), neke pripadnoscu nacionalnoj manjini (Jevreji, Romi, itd) a za neke je pripadnost toj grupi jednostavno protest protiv etnickog izjasnjavanja ( Eskim, pingvin, nista).
Ja, iz ranijih iskustava na ovoj temi, znam da mnogi na nas stav reaguju intuitivno i emotivno, jer im se cini da i mi odbijamo da im priznamo da se osjecaju kao gradjani svoje zemlje. Ali pazljivim citanjem i razmisljanjem o nasem stavu oni koji zaista zele da zive u zemlji ravnopravnih gradjana kasnije shvate da je stvar upravo obrnuta.
Jednoatavno receno, razlika izmedju nas i onih koji problem diskriminacije zele rjesiti povecanjem broja clanova elitnog konstitutivnog kluba, i nas je, sto mi gradjanima umjesto cetvrtine zelimo vratiti cijelu zemlju.
p.k.
Mi, a nadam se i druge stranke, vec sada radimo na prijedlogu unutrasnje reorganizacije BiH.
Necu ulaziit u detalje ovdje i sada jer prijedlog spremamo za 2014. Konceptualno, radi se o unitarizaciji FBiH i decentralizaciji RS-a.
Ne znam na koji tekst mislite.
Po nacionalnosti, shvacenoj po medjunarodnim standardima, mi (drzavljani BiH) smo svi po nacionalnosti BiH.
Tako nam svima pise u licnoj karti. Drzeci se tog medjunarodnog znacenja rijeci nacionalnost potpuno je jasno zasto je Ujedinjene nacije, a ne narodi, pravilan prevod naziva te institucije.
Narodi, s druge strane, su, kao sto znate, zajednice koje dijele jezik i istoriju i imaju osjecaj zajednicke sudbine.
(Pokusaj da se Ostali izjednace u Ustavu i nailazi na otpor jer se konstitutivnim cini kao kreacija novog clana tog elitnog kluba).
Ja cu poci od pretpostavke da vi kolokvijalno skracujete Bosanac i Hercegovac u Bosanac.
Pravo da se izjasnjava kao Bosanac ili Hercegovac ili kako god zeli mora biti garantovano svakom nasem gradjaninu i u odnosu na njegovo izjasnjavanja po tom pitanju on ne smije biti niti privilegovan niti uskracen za sva prava koja mu pripadaju.
Pojam Ostali obuhvata vise skupina od kojih se neke izjasnjavaju nekom od varijacija BH identiteta (Bosanac, Hercegovac itd.), neke pripadnoscu nacionalnoj manjini (Jevreji, Romi, itd) a za neke je pripadnost toj grupi jednostavno protest protiv etnickog izjasnjavanja ( Eskim, pingvin, nista).
Ja, iz ranijih iskustava na ovoj temi, znam da mnogi na nas stav reaguju intuitivno i emotivno, jer im se cini da i mi odbijamo da im priznamo da se osjecaju kao gradjani svoje zemlje. Ali pazljivim citanjem i razmisljanjem o nasem stavu oni koji zaista zele da zive u zemlji ravnopravnih gradjana kasnije shvate da je stvar upravo obrnuta.
Jednoatavno receno, razlika izmedju nas i onih koji problem diskriminacije zele rjesiti povecanjem broja clanova elitnog konstitutivnog kluba, i nas je, sto mi gradjanima umjesto cetvrtine zelimo vratiti cijelu zemlju.
p.k.
-
palermo
#6625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ovo svašta može značiti. Kako Pedja nije bio do kraja jasan svjesno nam je ostavio mogućnost špekuliranja. Pa ću ja tui priliku iskoristiti, i pretpostaviti da se kada govori o unitarizaciji Federacije misli na spajanje više kantona, a kada govori o federalizaciji RS-a govori o eventualnom kantoniziranju RS-a odnosno stvaranju dva kantona, zapadnog i istočnog u RS-u. Ako je ovako, a ja zaista ne vidim šta bi drugo pod ovim pojmovima moglo biti, moram reći da ste, barem po meni na putu koji u sebi krije mnoge opasnosti. Jedna od njih je svakako što biste stvorili temelje za nove podjele, a istovremeno ne biste ničim poremetili trenutni odnos snaga nego biste ga dodatno cementirali.Pedja Kojovic wrote:madner
.
Al ima još do 2014, pa se možda nešto i promijeni u vašim shvatanjima.