Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
shmizlica

#6601 Re: Bášča

Post by shmizlica »

pristigle trešnjice :)
Image

i baje koje ih njonjaju :-? ne sjećam se da sam prije viđala ove zvjerčice :? koliko vidim grickaju plodove
Image
zippoo87

#6602 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

shmizlica wrote:pristigle trešnjice :)
Image

i baje koje ih njonjaju :-? ne sjećam se da sam prije viđala ove zvjerčice :? koliko vidim grickaju plodove
Image
jesu li ovo aslame tresnje ili je ovo hrust,samo nije skroz uzrio :D
hrustevi sada zriju,prije da je ovo hrust :D

ova baja je bila i na mojim tresnjama a takodjer je ni ja nisam vidjao prije
ono sto je meni cudno ove godine je to da ptice (svrake) nisu jele tresnje,ali niti jedne
prije pola tresanja pojedu ptice,ove godine nije ni jedna tresnja naceta

da nas ne truju cim iz zraka pa ptice primjete to i ne jedu ?
armin_jocker

#6603 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Image
jedna slika od juce iz plastenika, sutra cu napraviti jos nekoliko detaljnijih, paradaj poceo da cvijeta, krastavice za koji dan mogi poceti brati, ali vidim da ih je pocela napadati baja,biljne usi cini mi se, sta mogu probati ali da je na nekoj prirodnoj bazi, probacu sutra s mlijekom folijarno, paradajz i paprike sam 2 puta zalio kokosijim djubrivom razblezenim s vodom
armin_jocker

#6604 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Image
shmizlica

#6605 Re: Bášča

Post by shmizlica »

zippoo87 wrote: jesu li ovo aslame tresnje ili je ovo hrust,samo nije skroz uzrio :D
hrustevi sada zriju,prije da je ovo hrust :D

ova baja je bila i na mojim tresnjama a takodjer je ni ja nisam vidjao prije
ono sto je meni cudno ove godine je to da ptice (svrake) nisu jele tresnje,ali niti jedne
prije pola tresanja pojedu ptice,ove godine nije ni jedna tresnja naceta

da nas ne truju cim iz zraka pa ptice primjete to i ne jedu ?
nije hrušt, ovako kad pocrvene to je to....a koja je, pojma nemam, sjećam se da je stari kalemio nekad prije rata još :)

vidjela sam da vrane i svrake čopkaju, nije da ih nema ali nije ni previše....čisto i meni bi :? ovo je nešto novo :-)

evo sam se zadala i nadjoh šta je :D ličinka bubamare :)
https://hr.wikipedia.org/wiki/Bubamare
a baš sam i primjetila da ove godine imam puno bubamara po bašti...samo kako čitam hrane se lisnim ušima a ne trešnjama :? zbunjoza :D
Last edited by shmizlica on 11/06/2017 08:56, edited 2 times in total.
shmizlica

#6606 Re: Bášča

Post by shmizlica »

na onom mjestu gdje su mi golubovi grašak opustošili (ni drugo sijanje nije bolje prošlo) :D pošto je baš rijedak, a ima prostora, sam dodala kornišona i kelja pupčara i nekih niskih mahuna, vidjećemo šta će biti od toga....
Oticon

#6607 Re: Bášča

Post by Oticon »

armin_jocker wrote:Image
jedna slika od juce iz plastenika, sutra cu napraviti jos nekoliko detaljnijih, paradaj poceo da cvijeta, krastavice za koji dan mogi poceti brati, ali vidim da ih je pocela napadati baja,biljne usi cini mi se, sta mogu probati ali da je na nekoj prirodnoj bazi, probacu sutra s mlijekom folijarno, paradajz i paprike sam 2 puta zalio kokosijim djubrivom razblezenim s vodom
Za biljne usi...sodu bikarbonu i jestivo ulje u prokuhanu vodu i poprskaj...ja sa tim stitim buraniju. :
zippoo87

#6608 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

aaa ono bubamare u nastanku :D
znaci nije nista opasno :D

kod mene nije bilo nikako ptica da jedu tresnje,ne pamtim da su kada preskocile kao ove godine :D

ja sam jucer sredjivao paradajz...ima zameta vec kod mene
a mati je prije 3-4 dana rasadila bamiju i sva se ispekla od sunca i suse
samo vrsike ostale pa sam sinoc zalio,valjda se oporavi

kod nas u Gr nije bilo kise da zalije preko 15 dana...padala prije nekih 7-8 dana ali bas slaba i nista nije zalilo
zemlja mi je vec isusena a imam taj problem sa bunarom,nemam vode pa da zalijem sve
prioritetno iz vodovoda napunim bure od 1000l pa zaljevam samo paprike i patlidzane ,paradajz,bamiju i tikvice a luk,krompir,pecenjke nista,iako sam pruzio crijeva za navodnjavanje i kroz to ali nemam vode a ne isplati mi se iz vodovoda to zaljevati
shmizlica

#6609 Re: Bášča

Post by shmizlica »

i kod mene je dosta sasušilo, mada je kiša i padala :-) nekako zemlja sve popije, sad izgleda ko sahara već :D
što se zaljevanja tiče, nemam sistem nego šlaufom što se mora, mada mi zna pritisak biti slab pa čak i da je nema....kako bude :)

oti, za ovo prvi put čujem :shock: ja sam znala koprivu potopiti pa s tom vodom prskati....sad imam bubamare da ručaju lisne uši :D
spreca

#6610 Re: Bášča

Post by spreca »

shmizlica wrote:i kod mene je dosta sasušilo, mada je kiša i padala :-) nekako zemlja sve popije, sad izgleda ko sahara već :D
što se zaljevanja tiče, nemam sistem nego šlaufom što se mora, mada mi zna pritisak biti slab pa čak i da je nema....kako bude :)

oti, za ovo prvi put čujem :shock: ja sam znala koprivu potopiti pa s tom vodom prskati....sad imam bubamare da ručaju lisne uši :D
nevalja polivati iz slaufa direktno sa cesme.....trebas imati neko bure i napunis ga vodom...polivas rano ujutro ili pred zalazak sunca i to iz bureta jer se voda malo nagrije aiz cesme je hladna i to nekim povrtnim biljkama uopste ne pase
shmizlica

#6611 Re: Bášča

Post by shmizlica »

znam, al....valja mi nafatat bure :D i kad zaljevam pustim po zemlji, ne spricam biljke....al bilo bi bolje bure, naravno :)
spreca

#6612 Re: Bášča

Post by spreca »

shmizlica wrote:znam, al....valja mi nafatat bure :D
stavis slauf u bure i nek se fata samo :mrgreen: ....posle zavrnes cesmu i to je to...nije dobro hladnom vodom polivati dok su bilje ugrijane a i zemlja
Spartan17

#6613 Re: Bášča

Post by Spartan17 »

spreca wrote:
stavis slauf u bure i nek se fata samo :mrgreen: ....posle zavrnes cesmu i to je to...nije dobro hladnom vodom polivati dok su bilje ugrijane a i zemlja
Najbolje je ako mozes namontirati neko veće bure i iz njega razvesti one mekane kablove za kap po kap. Ujutro bure napuniš vodom, preko dana voda se ugrije, na neku normalnu temperaturu (od hladne vode biljka doslovno doživi šok, jer je zagrijana i biljka, a i zemlja ispod što kaže Spreča) naveče samo odvrneš pipu i pustiš da zalije. Uz pomoć ovih kablova zalije fino ravnomjerno, baš pored samog korjena od biljke, ne rasipa bez veze vodu i evo s obzirom da u Gr već petnaestak dana nema kiše, ja svaki drugi dan tako zalijem i sve se dobro drži, bar za sada :D
armin_jocker

#6614 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Oticon wrote:
armin_jocker wrote:Image
Za biljne usi...sodu bikarbonu i jestivo ulje u prokuhanu vodu i poprskaj...ja sa tim stitim buraniju. :
koliko cega da metnem :-D daj recept
Maraschino

#6615 Re: Bášča

Post by Maraschino »

shmizlica wrote:znam, al....valja mi nafatat bure :D i kad zaljevam pustim po zemlji, ne spricam biljke....al bilo bi bolje bure, naravno :)
najbolje je kada je zemlja hladna ili kada se hladi.(sto rece spreca, pred vece ili rano ujutro)
zaljevati po zemlji kada je sunce dolazi do isparenja i potpaljivanja donjeg dijela biljke.
shmizlica

#6616 Re: Bášča

Post by shmizlica »

Naravno :thumbup: uvijek kad sunce zadje, ne mogu ici prije posla, trebala bih u 5 :mrgreen: :skoljka:
spreca

#6617 Re: Bášča

Post by spreca »

Spartan17 wrote:
spreca wrote:
Najbolje je ako mozes namontirati neko veće bure i iz njega razvesti one mekane kablove za kap po kap. Ujutro bure napuniš vodom, preko dana voda se ugrije, na neku normalnu temperaturu (od hladne vode biljka doslovno doživi šok, jer je zagrijana i biljka, a i zemlja ispod što kaže Spreča) naveče samo odvrneš pipu i pustiš da zalije. Uz pomoć ovih kablova zalije fino ravnomjerno, baš pored samog korjena od biljke, ne rasipa bez veze vodu i evo s obzirom da u Gr već petnaestak dana nema kiše, ja svaki drugi dan tako zalijem i sve se dobro drži, bar za sada :D
:thumbup:
ali sta zna zensko.....moro bi ja otici da joj to namontiram :oops: .....Cuj u gracanici nema kise.....a bas je taj region podlozan atmosferskim padavinama
spreca

#6618 Re: Bášča

Post by spreca »

Maraschino wrote:
shmizlica wrote:znam, al....valja mi nafatat bure :D i kad zaljevam pustim po zemlji, ne spricam biljke....al bilo bi bolje bure, naravno :)
najbolje je kada je zemlja hladna ili kada se hladi.(sto rece spreca, pred vece ili rano ujutro)
zaljevati po zemlji kada je sunce dolazi do isparenja i potpaljivanja donjeg dijela biljke.
A ako cemo po pravilu neke te biljcice je dobro ujutro a neke navece polivati...ako to nemozemo drugacije organizovati onda je najbolje kao sto rekoh ili rano ujutro ili oko zalaska sunca ali vodom iz buradi a ne sa cesme
shmizlica

#6619 Re: Bášča

Post by shmizlica »

dobro vas, ba :D nije mi to u stanu da se mogu organizovat tako....a nije mi ni pod moranje....ebeš ga ako će mi biti teret a ne zezancija i rekreacija...organizujem se kako mogu :diva:

i ako me još neko kvota, dobiće po turu :lol: :bije:
zippoo87

#6620 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

evo i mene,fisko iz bunara :D
u Gracanici nije bilo kise i vise od 15 dana...zemlja je katastrofa suha i biljke koje se ne zalijevaju su na izdisaju,barem kod mene

nego,danas sam pola dana proveo u bunaru,produbljivajuci ga i uspjeli smo brat i ja produbiti ga za nekih pola metra,mozda 10ak cm i dublje
ali nema zile...drugi problem,cijevi su mi zapekle,iako smo potkopali ispod pola metra,nisu se spustile,stoje u zraku i to pravi problem,jer se osipa zemlja ispod i bezvebe moram i tu vaditi
sutra cu zalijevati iz crijeva okolo bunara,da probam natopiti zemlju i mozda ulegnu cijevi a onda se moze jos produbiti

eto uglavnom,nije toliko strasno biti u bunaru...doduse moj nije pretjerano dubok...sada nekih 5,5 m :D
Oticon

#6621 Re: Bášča

Post by Oticon »

armin_jocker wrote: koliko cega da metnem :-D daj recept
U 5 litara prokuhane ohlađene vode dodati tri supene kašike sode bikarbone i isto toliko i jestivog suncokretovog ulja i dobro izmješati.
Oticon

#6622 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ja sutra prskam paradajz sa kuhanim lukom...za sada se drži dobro nakon onih kiša, koliko mogu primjetiti :)
Spartan17

#6623 Re: Bášča

Post by Spartan17 »

zippoo87 wrote:evo i mene,fisko iz bunara :D
u Gracanici nije bilo kise i vise od 15 dana...zemlja je katastrofa suha i biljke koje se ne zalijevaju su na izdisaju,barem kod mene

nego,danas sam pola dana proveo u bunaru,produbljivajuci ga i uspjeli smo brat i ja produbiti ga za nekih pola metra,mozda 10ak cm i dublje
ali nema zile...drugi problem,cijevi su mi zapekle,iako smo potkopali ispod pola metra,nisu se spustile,stoje u zraku i to pravi problem,jer se osipa zemlja ispod i bezvebe moram i tu vaditi
sutra cu zalijevati iz crijeva okolo bunara,da probam natopiti zemlju i mozda ulegnu cijevi a onda se moze jos produbiti

eto uglavnom,nije toliko strasno biti u bunaru...doduse moj nije pretjerano dubok...sada nekih 5,5 m :D
Kod mene (blizu Termi) vodostaj 80 cm vode u bunaru, nisam primjetio da se smanjuje, čak se ne primjećuje pad vodostaja kada pumpa dnevno izbaci ona dva bureta po 200 litara, al nam je prije par godina tako žila otišla i bilo presušilo skroz. Kad smo kod bunara prije par godina komšiji došao neki ekspert iz Srebrenika i u avliji mu fol našao vodu, kaže kopaj tu. Bilo proljeće svi mu govorili ne kopaj sada, čekaj ljeto, al jok. Iskopali mu neki likovi iz TZ, bio dubok bunar pravo, 9 cijevi stalo, kroz dvije godine voda se potpuno povukla, komšija zatrpao bunar, kad nije poludio, masno platio kopanje :D
Maraschino

#6624 Re: Bášča

Post by Maraschino »

Tesko da ce se te cijevi njih 5 spustiti dole. Dovoljno je da ima sloj gline koja se zalijepi i nema sanse da ide dole...
nego gledaj da jos produbis i spustaj uze cijevi(sadasnji unutrasnji precnik neka ti bude vanjski za nove cijevi). Ne znam o kojem se profilu radi ali mislim da ti to jedino ostaje.
zippoo87

#6625 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Spartan17 wrote:

Kod mene (blizu Termi) vodostaj 80 cm vode u bunaru, nisam primjetio da se smanjuje, čak se ne primjećuje pad vodostaja kada pumpa dnevno izbaci ona dva bureta po 200 litara, al nam je prije par godina tako žila otišla i bilo presušilo skroz. Kad smo kod bunara prije par godina komšiji došao neki ekspert iz Srebrenika i u avliji mu fol našao vodu, kaže kopaj tu. Bilo proljeće svi mu govorili ne kopaj sada, čekaj ljeto, al jok. Iskopali mu neki likovi iz TZ, bio dubok bunar pravo, 9 cijevi stalo, kroz dvije godine voda se potpuno povukla, komšija zatrpao bunar, kad nije poludio, masno platio kopanje :D
a de mi reci,kada je bio presusio,jesi li ga sta produbljivao ili se voda sama vratila ???
dole u Seniku je bolja situacija ...dole svi bunari imaju tako jak dotok da neke nije ni moguce ispumpati...
kod mene je problem nastao prije 10ak dana ja mislim...kada su sa masinama produbili korito Sokoluse koji je od bunara udaljen nekih 50m ...a to sam primjetio po pumpi,rucnoj onoj,koja sada ima tako malo vode,da 5 minuta pumpam 15 litara a prije je uvijek izbacivala puni mlaz
korito su produbili za vise od metra...a obzirom da je sve sljunkovito i pjeskovito,kontam da mi ovaj potok nije povukao vodu

kod mene su cijevi fi 800 i takodjer je nivo nekih 80-90 cm u cijevi ali sada je problem sto ga sporo puni...treba mu sigurno pola dana ili cak i dan da napuni,nisam mjerio ali vidim kako je mali dotok
kod mene ima vode,tu su u 10-20 metara 2 vanjske pumpe i jedan bunar i ovaj moj koji sam iskopao proslog ljeta,krajem juna...dakle u pola ljeta...znam i ja da se bunari kopaju u pola ljeta i u najvecoj susi

nadam se da ce mi se spustiti cijevi,jer na ovoj dubini nema gline...na glinu smo naletili danas prvi put na skoro 6 metara a do sada je uvijek bio pijesak i oble kamenice...vec od same povrsine,mozda od 2 metra dubine
Post Reply