Citati koje bi podijelili s drugima
Moderator: Chloe
- MedenoSrce
#6601 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Onaj ko danas namerava da se suprotstavi laži i neznanju i da piše istinu, mora da prevaziđe najmanje pet teškoća. Mora da ima hrabrost da piše istinu, iako se ona svuda potiskuje, pamet da je prepozna, iako se ona svuda prikriva, umeće da je učini upotrebljivom kao oružje, promišljenost da izabere one u čijim rukama istina postaje delotvorna, lukavstvo da je među njima proširi. Za one koji pišu pod fašističkim režimom ove teškoće su velike, ali one postoje i za sve one koji su prognani i izbegli, pa čak i za one koji pišu u zemljama s građanskim slobodama.
Bertolt Brecht: Pet teškoća u pisanju istine
https://filozofskimagazin.wordpress.com ... ju-istine/
- Njanjavi
#6602 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
People who think they know everything are a great annoyance to those of us who do.
Isaac Asimov
Isaac Asimov
- shmizlica
#6603 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
“Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.”
- relativno84
#6604 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Someone I loved once gave me a box full of darkness. It took me years to understand that this too, was a gift..

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#6605 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Igrač koji puca dat će gol, a igrač koji ne puca nikad neće dati gol"shmizlica wrote:“Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.”
- Njanjavi
#6606 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
ono kad bracu procitas na citatima
-
s.aint
#6607 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Istina izrečena sa lošim namerama pobeđuje sve laži koje možete da izmislite. – William Blake 
-
zijancer
#6608 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
''Pisati? Što? Fraze? Glupe, bombastične fraze? Govoriti? Kome? Cijelo čovječanstvo već deset hiljada godina ne radi drugo nego govori. Od Sokrata do Vatikana same govornice i propovijedaonice…Štampati? Kome? Dokazivati?…Isto tako nema smisla. Što bi preostalo? Lagati? Gdje su mostovi preko kojih se može čovjek spasiti? U istini? A istina, što je istina? Istina je sve ono što čovjek osjeća da je neuputno izgovoriti, da je neoportuno izreći, jer se ta izgovorena riječ ni u kome slučaju ne podudara s našim sitnim, sebeljubivim trenutačnim interesom! To je istina! Istina je, kad čovjek osjeća potrebu da nešto kaže, što bi sa gledišta svoje lične probiti bolje i mudrije i uviđavnije bilo da je progutao, to je istina. Ima li uopće kakve koristi od izgovorenih istina? Nema, jer za istinom kao takvom već su vjekovima raspisane tjeralice.''
- MedenoSrce
#6609 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
zijancer wrote:''Pisati? Što? Fraze? Glupe, bombastične fraze? Govoriti? Kome? Cijelo čovječanstvo već deset hiljada godina ne radi drugo nego govori. Od Sokrata do Vatikana same govornice i propovijedaonice…Štampati? Kome? Dokazivati?…Isto tako nema smisla. Što bi preostalo? Lagati? Gdje su mostovi preko kojih se može čovjek spasiti? U istini? A istina, što je istina? Istina je sve ono što čovjek osjeća da je neuputno izgovoriti, da je neoportuno izreći, jer se ta izgovorena riječ ni u kome slučaju ne podudara s našim sitnim, sebeljubivim trenutačnim interesom! To je istina! Istina je, kad čovjek osjeća potrebu da nešto kaže, što bi sa gledišta svoje lične probiti bolje i mudrije i uviđavnije bilo da je progutao, to je istina. Ima li uopće kakve koristi od izgovorenih istina? Nema, jer za istinom kao takvom već su vjekovima raspisane tjeralice.''
- MedenoSrce
#6610 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Upravo te omražene „starlete”, “kurve iz TV-izloga”, predstavljaju proizvod patrijarhalno-kapitalističkih medijskih fabrika, a sa druge strane, strategija tih žena je sasvim razumljiva i legitimna: korišćenje svog najdragocenijeg resursa – tela - u kulturi koja ženu posmatra kao objekat zadovoljstva, kao teritoriju za osvajanje, „zapišavanje“ i posedovanje - klasičan je način opstanka u sistemu linijom manjeg otpora.2
Takva i tako uznemirena javnost podseća na mutavog poluimpotentnog malograđanina koji bi da plati prostitutku, jer drugačije ne može da dođe do zadovoljenja, i koji nakon „pražnjenja“ oseća grižu savest zbog samog čina. To, svakako, potvrđuje i izuzetna gledanost takvih emisija, iako niko koga znate nikada ne bi javno priznao da gleda takvu „glupost”, zar ne?
http://akuzativ.com/teme/808-ideologija ... ne-u-pojam
Takva i tako uznemirena javnost podseća na mutavog poluimpotentnog malograđanina koji bi da plati prostitutku, jer drugačije ne može da dođe do zadovoljenja, i koji nakon „pražnjenja“ oseća grižu savest zbog samog čina. To, svakako, potvrđuje i izuzetna gledanost takvih emisija, iako niko koga znate nikada ne bi javno priznao da gleda takvu „glupost”, zar ne?
http://akuzativ.com/teme/808-ideologija ... ne-u-pojam
- JaneEyre
#6611 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
''- Zašto si došla?
- Hoćeš li da pođemo zajedno u svijet? Sve ću ostaviti i pobjeći s tobom.
Već tri dana je tuđa žena, tragovi tuđih ruku su ostali na njoj, tuđa usta su skinula mašak s nje.
Rekao sam to, užasnut.
- Baš zato - odgovorila je nerazumno, nerazumljivo.''
(Meša Selimović, Tvrđava)
- Hoćeš li da pođemo zajedno u svijet? Sve ću ostaviti i pobjeći s tobom.
Već tri dana je tuđa žena, tragovi tuđih ruku su ostali na njoj, tuđa usta su skinula mašak s nje.
Rekao sam to, užasnut.
- Baš zato - odgovorila je nerazumno, nerazumljivo.''
(Meša Selimović, Tvrđava)
- Anestezija
#6612 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
I rijeka nije bila rijeka u samom početku, i nije nužno da ne bude ponornica do kraja
- Sephora
#6613 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Prijateljstvo obilježi život čak dublje od ljubavi. Ljubav se može pretvoriti u opsesiju, a prijateljstvo uvijek ostaje na dijeljenju.“ -
Elie Wie
Elie Wie
-
s.aint
#6614 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
I wanted you to see what real courage is, instead of getting the idea that courage is a man with a gun in his hand.
It's when you know you're licked before you begin but you begin anyway and you see it through no matter what. You rarely win, but sometimes you do.
Harper Lee
It's when you know you're licked before you begin but you begin anyway and you see it through no matter what. You rarely win, but sometimes you do.
Harper Lee
- Sephora
#6615 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
“Ništa ne treba čekati, svemu treba ići u susret.” (Derviš i smrt)
-
PurpurHazel
#6616 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Prije nisam mogla ni promisliti o jednoj takvoj dimenziji ljubavi. Duhovnoj. U odsutnosti. Ne mora se dvoje ljudi nužno vidjeti i dodirivati da bi se osjećali. Ljubav uzima i daje istovremeno. To je prava ljubav. Ona se živi i gotovo."
"Karlo i ja imamo tako malo slika. Ja imam sliku u srcu, ja imam sliku u glavi, što će mi toliko fotografija? To je sve tako površno. To ništa ne vrijedi. Jedne se brišu, dolaze već nove. Koja je to pošast? S ovom novom tehnologijom nisam nikako zadovoljna. Htjela bih da to nije toliko isforsirano. Čim je tolika euforija, to ne vrijedi ništa. Izgubit ćemo ono što je jako vrijedno. Susret. Sjećanje na susret."
Josipa Lisac, u intervjuu o Karlu
"Karlo i ja imamo tako malo slika. Ja imam sliku u srcu, ja imam sliku u glavi, što će mi toliko fotografija? To je sve tako površno. To ništa ne vrijedi. Jedne se brišu, dolaze već nove. Koja je to pošast? S ovom novom tehnologijom nisam nikako zadovoljna. Htjela bih da to nije toliko isforsirano. Čim je tolika euforija, to ne vrijedi ništa. Izgubit ćemo ono što je jako vrijedno. Susret. Sjećanje na susret."
Josipa Lisac, u intervjuu o Karlu
- Sephora
#6617 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
“Ako upoznaš samo svoju ženu koju voliš, upoznaćeš sve žene bolje nego ako bi ih poznavao tisuće.” Tolstoj
-
zijancer
- shmizlica
#6619 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
„Noću, u intimnom, poluglasnom razgovoru sa samim sobom, nikako ne mogu zapravo logički opravdati, zašto se u posljednje vrijeme toliko uzrujavam zbog ljudske gluposti. Kad bi tuđa glupost bila neugodna kao naša vlastita zubobolja, to bi se još moglo objasniti...“
Krleža
Krleža
- Cherry-Cherry
#6620 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
I ona je sretnija, mirnija, sigurnija. Vrijeme je bol učinilo podnošljivom. Naučila je živjeti s krhotinama neke davne priče ostale u dalekome gradu. I da je bliže, ne vrijedi! Ionako bi bilo daleko. Ipak, postoje priče, koje se nikada potpuno ne prebole, ne zaborave. Tu su da te podsjete, da postoji netko... Stranac, čiji je pogled nepodnošljivo ranjiv, dodir suviše ponosan... Trag izgubljene bliskosti i dva spuštena pogleda.
- fatamorgana
#6621 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Uh što me vjerno opisaše!MedenoSrce wrote:Onaj ko danas namerava da se suprotstavi laži i neznanju i da piše istinu, mora da prevaziđe najmanje pet teškoća. Mora da ima hrabrost da piše istinu, iako se ona svuda potiskuje, pamet da je prepozna, iako se ona svuda prikriva, umeće da je učini upotrebljivom kao oružje, promišljenost da izabere one u čijim rukama istina postaje delotvorna, lukavstvo da je među njima proširi. Za one koji pišu pod fašističkim režimom ove teškoće su velike, ali one postoje i za sve one koji su prognani i izbegli, pa čak i za one koji pišu u zemljama s građanskim slobodama.
-
PurpurHazel
#6622 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Jer htio sam imati nešto što bi me održalo u životu, ali nisam znao da ću postati dvostruko ranjivim ako to dobijem."
Remark – Doba života i doba smrti
Remark – Doba života i doba smrti
- relativno84
#6623 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Sometimes the stars decide.. To reflect in petals in the dirt.. When I look in your eyes I forget all about what hurts..

-
zijancer
#6624 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Da bi video bilo šta od toga čovek mora posmatrati spolja, a za to je potrebna uzajamna pomoć.
- MedenoSrce
#6625 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
No time hath she to sport and play:
A charmed web she weaves alway.
A curse is on her, if she stay
Her weaving, either night or day,
To look down to Camelot.
She knows not what the curse may be;
Therefore she weaveth steadily,
Therefore no other care hath she,
The Lady of Shalott.
A charmed web she weaves alway.