nije to nista strasno, nego nelogicno.shmizlica wrote:a što je tebi to tako strašno?Smrcak15 wrote:zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
Ateizam vs. Religija
- Smrcak15
#6601 Re: Ateizam vs. Religija
- Ramzess Veliki
#6602 Re: Ateizam vs. Religija
Kao sto se vidi iz tvog posta.Irsar wrote:Ah da, klasična priča o tome kako su naši preci bili lobotomizirani imbecili, nesposobni za upotrebu vlastite inteligencije koju su imali i koju smo mi od njih naslijedili, a sve to zamaskirano u neki pokušaj šale.Ramzess Veliki wrote:Logicno. Prvo su ljudi vjerovali u bogove koji su donijeli na zemlju znanje. Kad su se oni vratili na svoje planete, ili mozda pomrli. ljudi su nastavili da obozavaju mnogo bogova. I da prilazu zrtve i darove tim bogovima. Onda se jedan koji je bio malo pametniji dosjetio da daje darove samo jednom jer ga je to manje stajalo. I drugi su poceli da ga kopiraju i eto ...Hakiz wrote: Prvo je nastala svijest o jednom bogu, pa dugo poslije judaizam, pa dugo poslije hrišćanstvo, pa ne toliko dugo poslije islam.![]()
Koja oholost mora vladati modenim svijetom da se moderni čovjek uzdiže nad svojim precima, i to onim precima koji su dali najveće doprinose čovječanstvu, u stvarima koje se pikaju; a to su stvari vjere, filozofije i umjetnosti. Pored jednog Platona ljudi poput Kanta su nebitni, dosadni i čak maliciozni. Da ne idem dalje, izgleda da je moderni čovjek u bar jednoj stvari veći od naših predaka - oholosti.
- Smrcak15
#6603 Re: Ateizam vs. Religija
Braco_18 wrote:Ti slucajni dogadjaji su lakse prihvatljivi nego milost tvoga boga ... od kud se tvoj bog pojavi ?Smrcak15 wrote:zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
jednostavno nevidim logiku kako mogu slucajni dogajaji da budu tako milostivi prema covjeku i olaksaju mu zivot na zemlji , samo se covjek pojavio niotkud iz nista , ili kako vi kazete evolvirao iz bakterija iz primodijalne supe, sve mu potaman ovdje proboravi nekoliko Godina i ode u nista.
evo nek Allah nesto kaze o tome:Ti slucajni dogadjaji su lakse prihvatljivi nego milost tvoga boga ...
34. Uzvišeni Allah kaže: “Čovječe, opraštaću ti grijehe ne obazirući se na njih sve dok me budeš dozivao i molio. Čovječe, kada bi imao grijeha koliko do neba pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti. Čovječe, kada bi Mi došao sa grijesima velikim kao Zemlja i susreo Me bez truna širka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta!”
“Uistinu milost Moja preteže nad srdžbom Mojom.”
niotkud, jer je oduvijek prisutan u svojoj dimenziji, a da se pojavio ne bi bio Bog nego stvorenje, a ako bi bio stvorenje to znaci imali bi lancanu regresiju prijasnjih dogadjaja gdje bi se trazila primodijalna pokretacka tacka svega.od kud se tvoj bog pojavi ?
Last edited by Smrcak15 on 29/08/2018 13:02, edited 1 time in total.
- shmizlica
#6604 Re: Ateizam vs. Religija
a logično je da smo čisto stvoreni ovakvi kakvi smo...ma ja....u pravu siSmrcak15 wrote:nije to nista strasno, nego nelogicno.shmizlica wrote:a što je tebi to tako strašno?Smrcak15 wrote:zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
- Smrcak15
#6605 Re: Ateizam vs. Religija
ja, sta to fali?shmizlica wrote:a logično je da smo čisto stvoreni ovakvi kakvi smo...ma ja....u pravu si
to sto je neko sa defektom stvoren je izuzetak a ne norma.
- Smrcak15
#6606 Re: Ateizam vs. Religija
ma kakva ba svedska, ja govorim globalno a ne lokalno.statixx wrote:Al' u Sveckoj...Smrcak15 wrote:sve nekako nastimano za lagan zivot na zemlji.
- MarlboroGold
#6607 Re: Ateizam vs. Religija
Ja ne govorim o ovoj temi. Kad si se već uhvatio foruma, zašto onda dolaziš na temu o ateizmu i agnosticizmu? Sve što ovdje govoriš govoriš i tamo.Smrcak15 wrote:vidi jednu stvar druze, ja tebi o vjeri u stvarnosti nebi nista govorio, kad bi pili kafu, tema ne bi bila vjera u koliko je ti nebi uvukao u pricu, nego mozda o fudbalu, politici, mozda dobrim curamaMarlboroGold wrote:Znaš šta bi za nas bilo dosta prihvatljivije... da vi kažete ne znamo, nismo sigurni ni u ono što je napisano/objavljeno jer ne znamo ili nismo vidjeli svojim očima, ali vjerovat ćemo da se desilo pa ćemo vidjeti šta će biti. Tad vam niko ne bi davao replike. Apsolutno bez ubjeđivanja i nametanja... meni moje tebi tvoje. Rahatluk na svijetu. Takvi vjernici bi od mene imali maksimalno poštovanje - a ima takvih. Ali ne, to vi morate sistematski gurati, morate se naprđivati sa neistomišljenicima a u krajnjem slučaju kafire kažnjavati.Smrcak15 wrote: tako je to sa ateistima, vjeruju da smo dosli iz nista od nista i da idemo opet u nista.
znaci samo se pojavili u materijalnom svijetu i odlazimo u nistavilo ponovo...zato su se veliki umovi filozofa pitali zasto uopste postojanje pored nepostojanja...
ali sto je interesantno dosli smo na svijet gdje je covjeku olaksan zivot omoguceno mu da zivi tu , kada sproedimo sa ostalim planetama u suncevom sistemu.i tako te fazone
ali ovaj tema ovdje je upravo za price o vjeri i ateizmu, i svako ko udje u ring ove teme treba da se suocava sa onim sto se pise ovdje, jer ako udje na temu to znaci voljan si da diskutujes o tome. i nema tu mjesta pricati, kako se nekome nesto natura, ama bolan niko nikome nista ne natura, nego tebi djavo neda mira pa ulazis na temu da vidis sta ja pisem i ostala kompanija i onda se kao nesto bunis kako ti se natura misljenje.
shvati ovu temu kao ring, gdje se sudaraju misljenja i dksikuje, debate itd, kukati na diskusiju u ovom ringu, je poput fighter u ringu koji kuka na tucu, i govori ma necemo se tuci hajmo mi u ringu se zafrkavati, ispijati kafe itd
- Bloo
- Globalna šefica
#6608 Re: Ateizam vs. Religija
Za razliku od tebe, ja mogu govoriti samo u svoje ime.Smrcak15 wrote:ali u dosta slucajeva ateista kazeBloo wrote:Ti ne vidis. Neko vidi.Smrcak15 wrote:zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
jednostavno nevidim logiku kako mogu slucajni dogajaji da budu tako milostivi prema covjeku i olaksaju mu zivot na zemlji , samo se covjek pojavio niotkud iz nista , ili kako vi kazete evolvirao iz bakterija iz primodijalne supe, sve mu potaman ovdje proboravi nekoliko Godina i ode u nista.
Kao sto ti vidis smisao i logiku u svojoj ideologiji, a neko ne vidi.
Same shit.
mi neznamo, a posto neznamo nemoze vjerovati u takve bajke sto vi pricate, i onda se zazmire oci na sve i samo se zivi zivot kroz zadovoljavanje strasti nzaci bez ikakve svrhe da ima covjek ali eto da bi se izbjega bezsvrha kazu, svako svoju svrhu radi, ali produkt nikad nemoze sam sebi svrhu dati, nego mu je odredjuje onaj ko ga stvara.
ateisti ne razmisljaju kako to bas da se sudare dva nebeska tijela, jedno zakrivi drugo, stvori se naherena planeta od 23.5 stepena a mjesec se formira kao satelit, da nema mjeseca skoro pa pretesko bi bilo zivjeti na zemlji zbog ne regulisanja godisnjih doba, jer sad mjesec regulise i drzi zemlju na 23.5 stepena da imamo godisnja doba.
nivo kisika u atmosferi, smjene noci i dana, udaljenost od sunca itd itd konstante u prirodnim zakonima, sve nekako nastimano za lagan zivot na zemlji.
Davno sam već objašnjavala. Ja ne razmišljam o Bogu. Niti me interesuje. Ima li ga ili ne. Nebitan mi je u poretku stvari. Bolje da ga nema jer ima toliko pitanja koje zahtijevaju odgovor, a tiču se patnje, a koji nije tješenje.
Ne znam za druge, ali nekako mi se čini da svi zadovoljavamo strasti. Jedeš šta voliš, piješ šta voliš, jebeš kad ti se prijebe. Drogira se i vjernik i ateista, ako ništa cigaretama.
Ne znam na koje druge strasti misliš...ali da je ateizam jedino i isključivo sex, drugs and r'n'r, moram te razočarati.
Ja sam samoj sebi dala svrhu. Da na kraju dana mogu sebe pogledati u oči u ogledalu i ne stiditi se same sebe. Pokušavam da ne mislim ružne misli, da ne govorim ružne riječi, da pomognem kad mogu, da ne ignorišem kada nekom treba pomoći, da ne budem loša osoba prema drugima, da poštujem i sebe, da volim sebe, da pokušam staviti barem nekom osmijeh na lice kada mogu.
I da zaspem svaku veče mirno. Bez misli koje me proganjaju, ne misli da li ima života poslije smrt, već da li sam uradila neko sranje, svjesno ili nesvjesno.
Ovaj produkt je sebi to zacrtao kao svrhu. Da bude sretan i da učini sve što je u njegovoj moći da usreći i druge oko sebe, pa makar ponio nekoj babi cekera sa pijace.
Meni dosta.
- Smrcak15
#6609 Re: Ateizam vs. Religija
zato sto ja nekukam kao ti da mi ateisti naturaju nesto, jer ako udjem na temu/ring ateizma, onda sam spreman da slusam svasta, a ne da kukam kao ti.MarlboroGold wrote: Ja ne govorim o ovoj temi. Kad si se već uhvatio foruma, zašto onda dolaziš na temu o ateizmu i agnosticizmu?
kada ti budem na kafi solio pamet onda mozes ovo da mi kazes, a dolaziti na temu gdje se naglasava diskusija ateizma i relgije, i govoriti kako se nekome nesto natura jerApsolutno bez ubjeđivanja i nametanja... meni moje tebi tvoje. Rahatluk na svijetu.
zamisli se bozer u ringu galami i govori ko smije da mi se suprostavi, hajde da vas vidim junaci...a ti udje su ring i kazes mu ja bi da sa tobom pijem kafu ovdje,nemoj mi naturati Box u ringu, bolje da mi sjedemo i popijemo koju..
-
Braco_18
#6610 Re: Ateizam vs. Religija
Onda je Nuhov narod bio stvarno zajebo stvar, kad se njima nije pomilovo ... već poslo im potop.... ono, nije dovoljno što će i onako peći se u dzehenemu, morao je i na dunjaluku mučiti i patiti narod, i djecu i djevice i starceSmrcak15 wrote:Braco_18 wrote:Ti slucajni dogadjaji su lakse prihvatljivi nego milost tvoga boga ... od kud se tvoj bog pojavi ?Smrcak15 wrote:zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
jednostavno nevidim logiku kako mogu slucajni dogajaji da budu tako milostivi prema covjeku i olaksaju mu zivot na zemlji , samo se covjek pojavio niotkud iz nista , ili kako vi kazete evolvirao iz bakterija iz primodijalne supe, sve mu potaman ovdje proboravi nekoliko Godina i ode u nista.evo nek Allah nesto kaze o tome:Ti slucajni dogadjaji su lakse prihvatljivi nego milost tvoga boga ...
34. Uzvišeni Allah kaže: “Čovječe, opraštaću ti grijehe ne obazirući se na njih sve dok me budeš dozivao i molio. Čovječe, kada bi imao grijeha koliko do neba pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti. Čovječe, kada bi Mi došao sa grijesima velikim kao Zemlja i susreo Me bez truna širka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta!”
“Uistinu milost Moja preteže nad srdžbom Mojom.”
niotkud, jer je oduvijek prisutan u svojoj dimenziji, a da se pojavio ne bi bio Bog nego stvorenje, a ako bi bio stvorenje to znaci imali bi lancanu regresiju prijasnjih dogadjaja gdje bi se trazila primodijalna pokretacka tacka svega.od kud se tvoj bog pojavi ?
i piliće i mačiće... milostivo, nema šta...
- medvjed23
#6611 Re: Ateizam vs. Religija
sve su ovo dobra pitanja, a odgovori su često sumorni.. međutim, sumorna istina je i dalje istina i kao takva bolja od lijepih laži..bosanska senzacija wrote:Minuta šutnje za ove pametne što ne vjeruju u Boga.
Ne mogu ni da zamislim kakav je to osjećaj beznađa i praznine kad si iole inteligentan i sebe smatraš običnom ljušturom od kostiju i mesa koja će jednog dana da se pretvori u beznačajni prah kao izgorena cigareta. Kako ujutro ustati iz kreveta i uraditi bilo šta smisleno, kako praviti djecu a tako razmišljati i još ih učiti da misle kao ti, zašto se uopšte truditi i ne okončati sve u par sekundi, zbog čega uopšte sve?
- MarlboroGold
#6612 Re: Ateizam vs. Religija
Samo potvrđuješ ono što sam rekao. Analogija ti je i više nego smiješna. Čuj spreman da uđem u ring... čemu taj ring uopšte služi? Šta sa time želiš postići? Zar nisi već postigao ono što želiš samim time u što vjeruješ? I da, ja opet ne govorim o ovoj temi.Smrcak15 wrote:zato sto ja nekukam kao ti da mi ateisti naturaju nesto, jer ako udjem na temu/ring ateizma, onda sam spreman da slusam svasta, a ne da kukam kao ti.MarlboroGold wrote: Ja ne govorim o ovoj temi. Kad si se već uhvatio foruma, zašto onda dolaziš na temu o ateizmu i agnosticizmu?
kada ti budem na kafi solio pamet onda mozes ovo da mi kazes, a dolaziti na temu gdje se naglasava diskusija ateizma i relgije, i govoriti kako se nekome nesto natura jerApsolutno bez ubjeđivanja i nametanja... meni moje tebi tvoje. Rahatluk na svijetu.![]()
![]()
![]()
zamisli se bozer u ringu galami i govori ko smije da mi se suprostavi, hajde da vas vidim junaci...a ti udje su ring i kazes mu ja bi da sa tobom pijem kafu ovdje,nemoj mi naturati Box u ringu, bolje da mi sjedemo i popijemo koju..
Last edited by MarlboroGold on 29/08/2018 13:27, edited 2 times in total.
- Smrcak15
#6613 Re: Ateizam vs. Religija
Bloo wrote: Za razliku od tebe, ja mogu govoriti samo u svoje ime.
Davno sam već objašnjavala. Ja ne razmišljam o Bogu. Niti me interesuje. Ima li ga ili ne. Nebitan mi je u poretku stvari. Bolje da ga nema jer ima toliko pitanja koje zahtijevaju odgovor, a tiču se patnje, a koji nije tješenje.
Ne znam za druge, ali nekako mi se čini da svi zadovoljavamo strasti. Jedeš šta voliš, piješ šta voliš, jebeš kad ti se prijebe. Drogira se i vjernik i ateista, ako ništa cigaretama.
Ne znam na koje druge strasti misliš...ali da je ateizam jedino i isključivo sex, drugs and r'n'r, moram te razočarati.
Ja sam samoj sebi dala svrhu. Da na kraju dana mogu sebe pogledati u oči u ogledalu i ne stiditi se same sebe. Pokušavam da ne mislim ružne misli, da ne govorim ružne riječi, da pomognem kad mogu, da ne ignorišem kada nekom treba pomoći, da ne budem loša osoba prema drugima, da poštujem i sebe, da volim sebe, da pokušam staviti barem nekom osmijeh na lice kada mogu.
I da zaspem svaku veče mirno. Bez misli koje me proganjaju, ne misli da li ima života poslije smrt, već da li sam uradila neko sranje, svjesno ili nesvjesno.
Ovaj produkt je sebi to zacrtao kao svrhu. Da bude sretan i da učini sve što je u njegovoj moći da usreći i druge oko sebe, pa makar ponio nekoj babi cekera sa pijace.
Meni dosta.
sta mislis, dodjes na sudnji dan koji nisi vjerovala i Bog ti objasni sve sto te mucilo po pitanju njega...a ti kad cujes odgovore, onda shvatis , sa onim ahaaaaaaaaa osjecajem, znaci tako....pa onda kad uvidis da si pogresno misljenje imala , izvinjavas se , kao eto ja nisam znala.Bolje da ga nema jer ima toliko pitanja koje zahtijevaju odgovor, a tiču se patnje, a koji nije tješenje.
pa zbog cega je bolje da ga nema, jer sa nepostojanjem primodijalnog uzrocnika Boga, ulazimo u nelogiku, jer onda vjerujemo na indirektan nacin da smo nastala i sami od nista iz nista. samo se nesto pojavilo iz nista i onda krenula evolucija po vama.
ali kako ces ti sama sebi davati ako si produkt prirode, priroda je ta koja treba da dadne svrhu, nemoze auto samo sebi davati svrhu.Ja sam samoj sebi dala svrhu.
sta evo da one dane koje se ne pogledas u ogledalo na kraju dana nego uopste ti ogledalo nije ni na kraj pameti...je li to znaci da taj dan nisi imala svrhu? svrha mora biti konstanta a ne po djahkad kad ti naum padne
sta recimo da ti se onemoguci to da radis sve, reicmo dobijes neke bolesti pa se zabavis o svom jadu,,ili te zakuje u invladisku stolicu pa nemozes sebi pomoci a kamoli drugome, koja ti je onda svrha, je li se to svrha mijenja??Ovaj produkt je sebi to zacrtao kao svrhu. Da bude sretan i da učini sve što je u njegovoj moći da usreći i druge oko sebe, pa makar ponio nekoj babi cekera sa pijace.
- studiorum_tuzlaensis
#6614 Re: Ateizam vs. Religija
Širk (mnogboštvo) i kufr (nevjerništvo) su eliminatorni.Braco_18 wrote:
Onda je Nuhov narod bio stvarno zajebo stvar, kad se njima nije pomilovo ... već poslo im potop.... ono, nije dovoljno što će i onako peći se u dzehenemu, morao je i na dunjaluku mučiti i patiti narod, i djecu i djevice i starce
i piliće i mačiće... milostivo, nema šta...
950 godina Nuh/Noa je nagovarao svoj narod da prestane sa širkom.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 29/08/2018 13:28, edited 1 time in total.
- Ramzess Veliki
#6615 Re: Ateizam vs. Religija
Sami donosite zakljucke koji vama odgovaraju, kao i uvijek. Razlika je ogromna u nevjerovanju u to u sta bi vi htjeli da mi vjerujemo i nevjerovanja uopste. Ja vjerujem na sasvim drugaciji nacin, koji je meni mnogo logicniji I ne vrijedja mi stecenu inteligenciju i znanja, da smo dusom dio sveprozimajuce zivotne energije koju mozemo nazvati Bogom, da postoji prolazni materijalni svijet i neprolazni duhovni ili svijet energije koja nas okruzuje, i da nakon sto nase fizicko postojanje prestane, da se ili reinkarniramo u drugom tijelu ili se vratimo Stvoritelju. Da je ovaj zivot nase putovanje koje mozda i ponavljamo mnogo puta sto objasnjava fenomen "vec vidjenog", ili reagovanje na nove izazove na nacin kao da posjedujemo iskustva od ranije, ili sanjanje snova koji nam predskazu buduce dogadjaje. Da je veza covjeka sa Stvoriteljem samo njegovo vlastito iskustvo i da ne postoje ljudi koji su indirektna covjekova veza sa Stvoriteljem. Da mi niko ne moze I ne smije govoriti na koji cu nacin doci do spoznaje o smislu svog postojanja i svojoj vezi sa Stvoriteljem, jer to je moje vlastito putovanje. Da ne slusam samoprozvane proroke koji mi pokusavaju prodati pricu da cu dobiti Stvoriteljevu milost jer cu skratiti nogavice, klecati na zrnima kukuruza ili se bicevati do iznemoglosti, ili da ce me oni razrijesiti grijeha prije nego stupim pred Stvoritelja.Smrcak15 wrote:tako je to sa ateistima, vjeruju da smo dosli iz nista od nista i da idemo opet u nista.bosanska senzacija wrote:Minuta šutnje za ove pametne što ne vjeruju u Boga.
Ne mogu ni da zamislim kakav je to osjećaj beznađa i praznine kad si iole inteligentan i sebe smatraš običnom ljušturom od kostiju i mesa koja će jednog dana da se pretvori u beznačajni prah kao izgorena cigareta. Kako ujutro ustati iz kreveta i uraditi bilo šta smisleno, kako praviti djecu a tako razmišljati i još ih učiti da misle kao ti, zašto se uopšte truditi i ne okončati sve u par sekundi, zbog čega uopšte sve?
Odakle im onda ovolika potreba da nas glupe i lakovjerne ubjeđuju u to. Zašto nas ne ostavite u zabludi da vjerujemo u veći smisao svega. Zašto nas lišavate osjećaja neke pripadnosti smislu pa makar to bila i sama iluzija nakon svega? Zašto ovaj siroti dječak ne bi bio na boljem mjestu, zašto misiš da je pogrešno tako razmišljati?
Ti si čovjek koji dječaku od pet godina kaže da će jednog dana umrijeti, da će mu otac, mater, brat, sestra.. umrijeti, da će ih pojesti crvi, da drugi put ne postoji i da će nestati, da je sve na ovom svijetu beznačajno i da ako hoće u ruke uzme pištolj i sebi odmah prosvira mozak.
Meni je sasvim ok što ti tako razmišljaš ali odakle ti tolika potreba i druge ubjeđivati u to?
Šta ti uopšte nudiš kao alternativu?
Jeste li uopšte svjestan kakvim rabotama se ti baviš?
znaci samo se pojavili u materijalnom svijetu i odlazimo u nistavilo ponovo...zato su se veliki umovi filozofa pitali zasto uopste postojanje pored nepostojanja...
ali sto je interesantno dosli smo na svijet gdje je covjeku olaksan zivot omoguceno mu da zivi tu , kada sproedimo sa ostalim planetama u suncevom sistemu.
- Smrcak15
#6616 Re: Ateizam vs. Religija
ring intelektualne borbe...cuj smijesna, a sto je to smijesna de mi reci???MarlboroGold wrote:Samo potvrđuješ ono što sam rekao. Analogija ti je i više nego smiješna. Čuj spreman da uđem u ring... čemu taj ring uopšte služi? Šta sa time želiš postići? Zar nisi već postigao ono što želiš samim time u što vjeruješ?Smrcak15 wrote:zato sto ja nekukam kao ti da mi ateisti naturaju nesto, jer ako udjem na temu/ring ateizma, onda sam spreman da slusam svasta, a ne da kukam kao ti.MarlboroGold wrote: Ja ne govorim o ovoj temi. Kad si se već uhvatio foruma, zašto onda dolaziš na temu o ateizmu i agnosticizmu?
kada ti budem na kafi solio pamet onda mozes ovo da mi kazes, a dolaziti na temu gdje se naglasava diskusija ateizma i relgije, i govoriti kako se nekome nesto natura jerApsolutno bez ubjeđivanja i nametanja... meni moje tebi tvoje. Rahatluk na svijetu.![]()
![]()
![]()
- studiorum_tuzlaensis
#6617 Re: Ateizam vs. Religija
drugačije rečeno: veze nemaš u šta vjeruješ.Ramzess Veliki wrote:
da smo dusom dio sveprozimajuce zivotne energije koju mozemo nazvati Bogom, da postoji prolazni materijalni svijet i neprolazni duhovni ili svijet energije koja nas okruzuje, i da nakon sto nase fizicko postojanje prestane, da se ili reinkarniramo u drugom tijelu ili se vratimo Stvoritelju. Da je ovaj zivot nase putovanje koje mozda i ponavljamo mnogo puta sto objasnjava fenomen "vec vidjenog", ili reagovanje na nove izazove na nacin kao da posjedujemo iskustva od ranije, ili sanjanje snova koji nam predskazu buduce dogadjaje. Da je veza covjeka sa Stvoriteljem samo njegovo vlastito iskustvo i da ne postoje ljudi koji su indirektna covjekova veza sa Stvoriteljem. Da mi niko ne moze I ne smije govoriti na koji cu nacin doci do spoznaje o smislu svog postojanja i svojoj vezi sa Stvoriteljem, jer to je moje vlastito putovanje.
ostatak kojim blatiš druge nije vrijedan pomena.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 29/08/2018 13:31, edited 1 time in total.
- HardcoreMX
#6618 Re: Ateizam vs. Religija
nije nuzno da 'ateizam' stoji kao vid kontrahenta na intelektualnom nivou i ne samo jer zapravo na tom nivou ateizam i nema sto ponuditi...
- Ramzess Veliki
#6619 Re: Ateizam vs. Religija
Medomedvjed23 wrote:sve su ovo dobra pitanja, a odgovori su često sumorni.. međutim, sumorna istina je i dalje istina i kao takva bolja od lijepih laži..bosanska senzacija wrote:Minuta šutnje za ove pametne što ne vjeruju u Boga.
Samo bih dodao, draza mi je najteza istina do koje cu doci sam, nego najsladja laz koju mi neko drugi plasira.
- shmizlica
#6620 Re: Ateizam vs. Religija
znači stvar je u ponudi? vala baš ništa ne nudiHardcoreMX wrote:nije nuzno da 'ateizam' stoji kao vid kontrahenta na intelektualnom nivou i ne samo jer zapravo na tom nivou ateizam i nema sto ponuditi...
- Bloo
- Globalna šefica
#6621 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:
sta mislis, dodjes na sudnji dan koji nisi vjerovala i Bog ti objasni sve sto te mucilo po pitanju njega...a ti kad cujes odgovore, onda shvatis , sa onim ahaaaaaaaaa osjecajem, znaci tako....pa onda kad uvidis da si pogresno misljenje imala , izvinjavas se , kao eto ja nisam znala.
pa zbog cega je bolje da ga nema, jer sa nepostojanjem primodijalnog uzrocnika Boga, ulazimo u nelogiku, jer onda vjerujemo na indirektan nacin da smo nastala i sami od nista iz nista. samo se nesto pojavilo iz nista i onda krenula evolucija po vama.
ali kako ces ti sama sebi davati ako si produkt prirode, priroda je ta koja treba da dadne svrhu, nemoze auto samo sebi davati svrhu.
sta evo da one dane koje se ne pogledas u ogledalo na kraju dana nego uopste ti ogledalo nije ni na kraj pameti...je li to znaci da taj dan nisi imala svrhu? svrha mora biti konstanta a ne po djahkad kad ti naum padne![]()
sta recimo da ti se onemoguci to da radis sve, reicmo dobijes neke bolesti pa se zabavis o svom jadu,,ili te zakuje u invladisku stolicu pa nemozes sebi pomoci a kamoli drugome, koja ti je onda svrha, je li se to svrha mijenja??
Pa ako mi izvadi slikovnice i počne objašnjavati patnju djece u africi sa stepenica spasenja, može jedino dobiti šaku u oko i koljenom u muda.
Koji sudnji dan? Ti ne možeš da pojmiš da neko apsolutno ne razmišlja o tome. Isto kao što ti ne razmišljaš o razmnožavanju hobita i elfova. N e b i t n o . Nema Boga. Nema Sudnjeg dana. Nema dzenneta. Nema dzehenema. Dzabe koristiš te imaginarne pojmove da nešto objasniš.
Ti i logika i novi izraz nelogika - nastavi sa silovanjem i riječi i instituta.
Opet ti sa paralelama i usporedbama koje su besmislene. Ako nas posmatraš samo kao dio životinjskog svijeta što i jesmo, svrhu imamo samo jednu. Da jedemo, seremo i razmnožavamo se. To ti je svrha koju ti je dala priroda.
Onda sam ja samoj sebi dala svrhu kao svjesno inteligentno biće. Nabrojala sam.
Ostatak tvog posta, pogotovo oko ogledala - vidiš, mogla bih sad da napišem ono što mi je u mislima, ali sam bolji čovjek od tebe. Pa neću, niti ću više razmišljati o tebi danas.
- medvjed23
#6622 Re: Ateizam vs. Religija
ako ima svijest i mogućnost da ide gdje hoće i radi šta hoće - možeSmrcak15 wrote:
ali kako ces ti sama sebi davati ako si produkt prirode, priroda je ta koja treba da dadne svrhu, nemoze auto samo sebi davati svrhu.Ja sam samoj sebi dala svrhu.
- HardcoreMX
#6623 Re: Ateizam vs. Religija
Nije..tako recenica pocinje..shmizlica wrote: znači stvar je u ponudi? vala baš ništa ne nudi
- Smrcak15
#6624 Re: Ateizam vs. Religija
Bloo wrote: Pa ako mi izvadi slikovnice i počne objašnjavati patnju djece u africi sa stepenica spasenja, može jedino dobiti šaku u oko i koljenom u muda.
Koji sudnji dan? Ti ne možeš da pojmiš da neko apsolutno ne razmišlja o tome. Isto kao što ti ne razmišljaš o razmnožavanju hobita i elfova. N e b i t n o . Nema Boga. Nema Sudnjeg dana. Nema dzenneta. Nema dzehenema. Dzabe koristiš te imaginarne pojmove da nešto objasniš.
niti ima oci niti muda, a evo i da ima zar bi stvarno imala hrabrosti krenuti fizicki na stvoritelja univerzumamože jedino dobiti šaku u oko i koljenom u muda
Last edited by Smrcak15 on 29/08/2018 13:43, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica