KatarinaKosaca wrote:Dozer wrote:Ma znamo za inflaciju u Jugi Kaca. On je nisanio upravo na to, kao - u Jugi je bila galopirajuca inflacija
(iako bas nije bila ta), a danas u BIH nema inflacije haman nikako. Pri tome, on ne zna zasto u BiH danas nema inflacije, tj. da je minimalna (tzv. puzajuca), kao i da je to vjestacko stanje.

U pravu si. Nije bila ta. BIla je gora. Sjećam se, da nam je profesorka Jelena Buha, kojoj nitko ne može osporiti veliko znanje iz makroekonomije govorila da taj stupanj inflacije više nema ni ime.
Općenito, nemoguće je porediti ovo sad sa onim tad. Iz milion razloga. Da je sad nikako, znamo. Da je tad bilo tako bajno, nije vala da milion stranica teme napišete...
Koliko je sad vještačko stanje, odnosno koliko je pokriveno robama baš i ne znamo, jer je potpuna konvertibilnost davno napuštena od svih zemalja.
Postojao je tad, određen sloj ljudi u tom "besklasnom društvu" kojima jeste bilo dobro. Uglavnom su bili ili glavni akteri jedne partije ili bliski njoj. I to je ono najpogubnije što je ovaj sitem od onog nasljedio, perkopirao, pa još uveličao na ovako slabu privredu. Društvo kompetencije, pravnu državnu nikad nisamo imali, ni u Yugi ni sad. Uvijek su to bile i ostele partijske države moralno političke podobnosti.
Grijesis u kojecemu.
Inflaciju koja je prevazisla hiper smo imali priliku vidjeti u Srbiji (Juga, recimo, nikad nije imala novcanicu od 500 000 000 000 dinara). Juga nikada nije imala tu inflaciju.
Nije onda bilo bajno, i niko to i ne tvrdi. Samo kazemo da je SISTEMSKI bilo bolje i da je zivot generalno bio bolji nego danas.
Zna se tacno koliko je sad vjestacko stanje, kao i koliko je pokriveno robama. Ali, da ne ulazimo sad u to.
Meni je, recimo, bilo dobro. Nije bilo bogatasko preseravanje kao sto to danas gledamo, ali mi je bilo dobro u smislu da sam imao sve sta mi treba, mogao otici na remo bez problema, zivjeti sasvim normalno, a takva je bila vecina ljudi koje poznajem. A starci nisu bili nikakve komunjarske civije.
Da, tacno je da je ovaj sistem prekopirao onaj, samo ga se drugacije zove. Jos tacnije - ovi koji danas vode ovaj "sistem" su skolu izucili u onom, a onda samo promijenili dresove.