Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prog321

#6601 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

spreca wrote:
nosara wrote:
Jesen '90.... Orion video, 800 maraka, hotel Evropa...
ja imo devizni racun u ljubljanskoj.....ni marke nisi u to vrijeme mogao dici osim dinara...a nevjerujem da si mogao kupiti tada valutu......ja tada uvezo Toyotu bas pred zabranu uvoza japanskih auta i morao ici u Bg za odobrenje da mogu ocariniti jer sam uvezao prije stupanja zakona u silu.....znaci nevjerujem ti
Ti nisi bio 1% pogodnih.
Ovdje samo hadzije sa petokrakom :-D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#6602 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote:
prog321 wrote:Današnja BiH u nekoliko parametara stoji sigurno bolje od Juge u kasnim 80im.
Dovoljno je reći jednu riječ - inflacija :-D
I ti tu, zapravo, pokazes i dokazes da nemas blage veze o cemu pricas :D
Inflacija je bila galopirajuća, južnoamerička. Ševrc devizama, krađa čekovima, bio je haos. Možda zato što od blagostanja dobivanja stanova preko rang liste ili stalnog i sigurnog posla nisam stigla imati ništa, ali osamdesete nisu bile ekonomski sjajne, nikako. Sedamdesete su bile uspon, i kako netko napisa, tad je bio momenat za reforme. Ante Marković je uradio dobru stvar, ali nije više postojala želja za Yugoslavijom jer su granice Karlobag-Virovitica, već bile zacrtane. I tu, jedan narod koji ni ime nije imao, nije mogao učiniti ništa.
VjecitiStudent

#6603 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by VjecitiStudent »

prog321 wrote:Današnja BiH u nekoliko parametara stoji sigurno bolje od Juge u kasnim 80im.
:-)
Zemljo, otvori se ...
A kod nas kao da to ne shvataju. Iako se naši političari, a i predstavnici međunarodne zajednice, rado busaju u prsa raznim reformama, mjerama, politikama i slično, činjenica je da je 2000. godine fizički obim industrijske proizvodnje dostigao svega 34,9 posto obima prijeratne industrijske proizvodnje u BiH! Trenutno se procjenjuje da nivo proizvodnje iznosi jedva 60 posto predratnog nivoa, čak i pored toga što bespogovorno slušamo sve predstavnike međunarodne zajednice, što naši političari potpisuju sve moguće reforme i agende, memorandume i sporazume. No, slijedi i "dobra vijest". Ako proizvodnja kod nas nastavi da raste tempom po kojem trenutno raste, onda ćemo predratni nivo proizvodnje dosegnuti u narednih dvadesetak godina, naravno ako se ništa krupno ne desi pa nam to dodatno ne zasmeta u našim plemenitim nastojanjima.
http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/bank ... roizvodnja
A i mi, budale, sa djetetom se prepiremo.
prog321

#6604 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Mohamad Sissoko wrote:
To je zbog currency boarda.
Mada je i Juga mogla mjenjat stvari na vrijeme al crveni su slabo se tu snalazili. Al na kraju valjalo je molit za pare.
I bez currency board današnje devizne rezerve u BiH po glavi stanovnika prelazi bilo Šta o čemu je Juga mogla sanjati.
Dinar je bio shit.
nosara

#6605 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

VjecitiStudent wrote:
:-)
Zemljo, otvori se ...
A kod nas kao da to ne shvataju. Iako se naši političari, a i predstavnici međunarodne zajednice, rado busaju u prsa raznim reformama, mjerama, politikama i slično, činjenica je da je 2000. godine fizički obim industrijske proizvodnje dostigao svega 34,9 posto obima prijeratne industrijske proizvodnje u BiH! Trenutno se procjenjuje da nivo proizvodnje iznosi jedva 60 posto predratnog nivoa, čak i pored toga što bespogovorno slušamo sve predstavnike međunarodne zajednice, što naši političari potpisuju sve moguće reforme i agende, memorandume i sporazume. No, slijedi i "dobra vijest". Ako proizvodnja kod nas nastavi da raste tempom po kojem trenutno raste, onda ćemo predratni nivo proizvodnje dosegnuti u narednih dvadesetak godina, naravno ako se ništa krupno ne desi pa nam to dodatno ne zasmeta u našim plemenitim nastojanjima.
http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/bank ... roizvodnja
A i mi, budale, sa djetetom se prepiremo.
Nije on dijete, samo... cudan, ako znas o cemu govorim... :-)
spreca

#6606 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

nosara wrote:
spreca wrote:
nosara wrote:
Jesen '90.... Orion video, 800 maraka, hotel Evropa...
ja imo devizni racun u ljubljanskoj.....ni marke nisi u to vrijeme mogao dici osim dinara...a nevjerujem da si mogao kupiti tada valutu......ja tada uvezo Toyotu bas pred zabranu uvoza japanskih auta i morao ici u Bg za odobrenje da mogu ocariniti jer sam uvezao prije stupanja zakona u silu.....znaci nevjerujem ti
Mozda ti je porijeklo novca bilo upitno...? Ili si probio ogranicenje, nije se moglo odmah podic preko neke sume, ne sjecam se vise...

Ne lazem...
ma jok.....taj racun ima godina iha haj ...novac cist ko suza...mogo sam sa njim ici na hadz :lol: :lol: :lol: .......bila je odlaka SIVa da se valuta nemoze dizati osim dinara i fizicka lica nisu mogli kupovati valutu......potrazicu ako ima na netu ta odluka
PM72

#6607 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

prog321 wrote:
nosara wrote:
prog321 wrote: To mozda treba pisati nEstalo, a ne nastalo? :-D
Molim provjeri taj info jer ne slaze se sa onim sto sam ja citao.
Izvor, molim lijepo ?
Iz nekog razloga uzivas u svojoj gluposti... Znaci, nisi naslijedio samo pohlepu... :D
Fino te molim da mi dostavis izvor i ti bacas uvrede kao onaj ludjak PM72 ?
Nije problem, mogu ja i tebe staviti na isti block. :-D

Nego samo da dokazem kako pises nabuloze.

"... Ove promjene u pravnom okviru , u kombinaciji s tijesnom novčanom politikom MMF-a prema privredi Jugoslavije i otvaranja gospodarstva stranoj konkurenciji , ubrzalo je industrijski pad . > Od 1989. godine do rujna 1990. godine , više od tisuću tvrtki otišlo je u stečaj . Do 1990. godine , godišnja stopa rasta BDP-a urušio se -7.5 posto . Godine 1991. , BDP je pao za daljnjih 15 posto , dok se industrijska proizvodnja smanjila za 21 posto "..

http://www.monitor.net/monitor/9904a/yugodismantle.html
:D

Kad ti ovo neko napiše a bar deset ljudi na sajtu tvrdi da mu nisu sve na broju...
nosara

#6608 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

prog321 wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Mada je i Juga mogla mjenjat stvari na vrijeme al crveni su slabo se tu snalazili. Al na kraju valjalo je molit za pare.
I bez currency board današnje devizne rezerve u BiH po glavi stanovnika prelazi bilo Šta o čemu je Juga mogla sanjati.
Dinar je bio shit.
Ova "drzava" ne moze raspolagat "svojim" deviznim rezervama...
prog321

#6609 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ja imam nepriznatu djecu stariju od većine vas.
Ali pošto nema Fude danas preuzeo sam obrazovni program za komije od njega :-D
Mohamad Sissoko

#6610 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

prog321 wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Dinar je bio shit.
Ma dobro.Bit je da su misevi pametnije taj segment odradili od kmera.Njih je karala ideologija i onaj propali neefikasni sistem.
PM72

#6611 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

prog321 wrote:Ja imam nepriznatu djecu stariju od većine vas.
Tačno nisi u stanju napisati jedan jedini smislen i ispravan post...
Dozer

#6612 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

KatarinaKosaca wrote:
Dozer wrote:
I ti tu, zapravo, pokazes i dokazes da nemas blage veze o cemu pricas :D
Inflacija je bila galopirajuća, južnoamerička. Ševrc devizama, krađa čekovima, bio je haos. Možda zato što od blagostanja dobivanja stanova preko rang liste ili stalnog i sigurnog posla nisam stigla imati ništa, ali osamdesete nisu bile ekonomski sjajne, nikako. Sedamdesete su bile uspon, i kako netko napisa, tad je bio momenat za reforme. Ante Marković je uradio dobru stvar, ali nije više postojala želja za Yugoslavijom jer su granice Karlobag-Virovitica, već bile zacrtane. I tu, jedan narod koji ni ime nije imao, nije mogao učiniti ništa.
Ma znamo za inflaciju u Jugi Kaca. On je nisanio upravo na to, kao - u Jugi je bila galopirajuca inflacija (iako bas nije bila ta), a danas u BIH nema inflacije haman nikako. Pri tome, on ne zna zasto u BiH danas nema inflacije, tj. da je minimalna (tzv. puzajuca), kao i da je to vjestacko stanje. ;)
Dozer

#6613 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Sto? Nisu te djeca htjela priznati?
Ne cudi nas... :lol: :lol: :lol:

P.S. Da bi ti ta djeca bila starija od vecine nas s kojima ovdje komuniciras, to znaci da je tebi sad minimalno 60 dinago :D
Last edited by Dozer on 21/10/2015 15:02, edited 1 time in total.
nosara

#6614 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Reci da se nisi jos i razmnozio... :-)
madner

#6615 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Problem je sto ne zna da ova niska inflacija nikako ne pogoduje rastu. Da ima neka ambiciozna vlada, ganjala bi 3-5% godisnje inflacije sa odgovarajucom stopom rasta ekonomije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6616 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:
Ma to da ne mislimo da je još djevica.
VjecitiStudent

#6617 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by VjecitiStudent »

Mohamad Sissoko wrote:
prog321 wrote: To je zbog currency boarda.
Dinar je bio shit.
Ma dobro.Bit je da su misevi pametnije taj segment odradili od kmera.Njih je karala ideologija i onaj propali neefikasni sistem.[/quote]

Gdje su te cifre, dokazi tadašnjeg "bankrota"?
madner

#6618 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Dakle elitne skole, novi Mercedes i djecu ima. Doduse ne placa alimentaciju za istu jer je dzek :D
Dozer

#6619 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

nosara wrote:
Image Image Image Image
PM72

#6620 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Dozer wrote:
Sto? Nisu te djeca htjela priznati?
Ne cudi nas... :lol: :lol: :lol:
:kiss: :thumbup: :mrgreen:

Nemoj tako...ima čovo novog mercedesa...koristi tri svjetska jezika a sere na maternjem.Sa kakvim mi čobanom imamo posla...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#6621 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote:Ma znamo za inflaciju u Jugi Kaca. On je nisanio upravo na to, kao - u Jugi je bila galopirajuca inflacija (iako bas nije bila ta), a danas u BIH nema inflacije haman nikako. Pri tome, on ne zna zasto u BiH danas nema inflacije, tj. da je minimalna (tzv. puzajuca), kao i da je to vjestacko stanje. ;)
U pravu si. Nije bila ta. BIla je gora. Sjećam se, da nam je profesorka Jelena Buha, kojoj nitko ne može osporiti veliko znanje iz makroekonomije govorila da taj stupanj inflacije više nema ni ime.
Općenito, nemoguće je porediti ovo sad sa onim tad. Iz milion razloga. Da je sad nikako, znamo. Da je tad bilo tako bajno, nije vala da milion stranica teme napišete...
Koliko je sad vještačko stanje, odnosno koliko je pokriveno robama baš i ne znamo, jer je potpuna konvertibilnost davno napuštena od svih zemalja.
Postojao je tad, određen sloj ljudi u tom "besklasnom društvu" kojima jeste bilo dobro. Uglavnom su bili ili glavni akteri jedne partije ili bliski njoj. I to je ono najpogubnije što je ovaj sitem od onog nasljedio, perkopirao, pa još uveličao na ovako slabu privredu. Društvo kompetencije, pravnu državnu nikad nisamo imali, ni u Yugi ni sad. Uvijek su to bile i ostele partijske države moralno političke podobnosti.
HAVANA

#6622 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by HAVANA »

Tolke skole izucio i mercedesa kupio... a nisi u stanju djecu priznat.Pih kaka. :oops:
PM72

#6623 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Možda mora popuniti kakav formular pa valja razmišljati...
Mohamad Sissoko

#6624 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

VjecitiStudent wrote: Gdje su te cifre, dokazi tadašnjeg "bankrota"?
Nisam u prilici da ih nadjem sad.
Dozer

#6625 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

KatarinaKosaca wrote:
Dozer wrote:Ma znamo za inflaciju u Jugi Kaca. On je nisanio upravo na to, kao - u Jugi je bila galopirajuca inflacija (iako bas nije bila ta), a danas u BIH nema inflacije haman nikako. Pri tome, on ne zna zasto u BiH danas nema inflacije, tj. da je minimalna (tzv. puzajuca), kao i da je to vjestacko stanje. ;)
U pravu si. Nije bila ta. BIla je gora. Sjećam se, da nam je profesorka Jelena Buha, kojoj nitko ne može osporiti veliko znanje iz makroekonomije govorila da taj stupanj inflacije više nema ni ime.
Općenito, nemoguće je porediti ovo sad sa onim tad. Iz milion razloga. Da je sad nikako, znamo. Da je tad bilo tako bajno, nije vala da milion stranica teme napišete...
Koliko je sad vještačko stanje, odnosno koliko je pokriveno robama baš i ne znamo, jer je potpuna konvertibilnost davno napuštena od svih zemalja.
Postojao je tad, određen sloj ljudi u tom "besklasnom društvu" kojima jeste bilo dobro. Uglavnom su bili ili glavni akteri jedne partije ili bliski njoj. I to je ono najpogubnije što je ovaj sitem od onog nasljedio, perkopirao, pa još uveličao na ovako slabu privredu. Društvo kompetencije, pravnu državnu nikad nisamo imali, ni u Yugi ni sad. Uvijek su to bile i ostele partijske države moralno političke podobnosti.
Grijesis u kojecemu.
Inflaciju koja je prevazisla hiper smo imali priliku vidjeti u Srbiji (Juga, recimo, nikad nije imala novcanicu od 500 000 000 000 dinara). Juga nikada nije imala tu inflaciju.
Nije onda bilo bajno, i niko to i ne tvrdi. Samo kazemo da je SISTEMSKI bilo bolje i da je zivot generalno bio bolji nego danas.
Zna se tacno koliko je sad vjestacko stanje, kao i koliko je pokriveno robama. Ali, da ne ulazimo sad u to.
Meni je, recimo, bilo dobro. Nije bilo bogatasko preseravanje kao sto to danas gledamo, ali mi je bilo dobro u smislu da sam imao sve sta mi treba, mogao otici na remo bez problema, zivjeti sasvim normalno, a takva je bila vecina ljudi koje poznajem. A starci nisu bili nikakve komunjarske civije.
Da, tacno je da je ovaj sistem prekopirao onaj, samo ga se drugacije zove. Jos tacnije - ovi koji danas vode ovaj "sistem" su skolu izucili u onom, a onda samo promijenili dresove.
Last edited by Dozer on 21/10/2015 15:11, edited 1 time in total.
Post Reply