Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#6601 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

Baklja nije vajik (a to valjda znaci uvijek) bila dio fudbalske i navijacke kulture
KIseljak12

#6602 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by KIseljak12 »

supercali wrote:Baklja nije vajik (a to valjda znaci uvijek) bila dio fudbalske i navijacke kulture
Naravno da nije oduvijek, ali odavno jeste.
supercali

#6603 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

KIseljak12 wrote:
supercali wrote:Baklja nije vajik (a to valjda znaci uvijek) bila dio fudbalske i navijacke kulture
Pa ako se vec hvatate toga duze je na tribinama jedenje kospica i pijenje piva na sta se ovaj buni nego baklja
Tom logikom navijaci se vracaju starim obicajima a huliganstvo baklje i te stvari su samo prolazna stvar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6604 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Not touch screen :D

Legendarni post ove teme :lol:
Point.

#6605 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Point. »

Ja kako znam za sebe, pirotehnika tj baklje i dimne bombe su bile dio navijacke kulture, osim u Engleskoj koja furaju svoj fazon. Sta dobijes sa kospicarima i selfiedzijama na tribini? Americku pozorisnu atmosferu.
supercali

#6606 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

Point. wrote:
Ja kako znam za sebe, pirotehnika tj baklje i dimne bombe su bile dio navijacke kulture, osim u Engleskoj koja furaju svoj fazon. Sta dobijes sa kospicarima i selfiedzijama na tribini? Americku pozorisnu atmosferu.
A ti znas za sebe koliko?
Pa ti se ne sjecas ni boksica kad je igrao u laciju a kamoli sta drugo sto dovoljno govori o tome koliko je relevantno to tvoje kako znam za sebe
I ja kako znam za sebe stolice su bile samo za gospodu a sada nema stadiona u europskim utakmicama da nemaju sve tribine stolice i jos mnogo stvari se da nabrojati
Ne ravnaj svijet po sebi
Baklje posebno topovski udari nisu dio navijacke kulture tako ukorijenjeni kao sjedenje i grickanje kokica kospica klinaca palaca
KIseljak12

#6607 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by KIseljak12 »

supercali wrote:
KIseljak12 wrote:
Pa ako se vec hvatate toga duze je na tribinama jedenje kospica i pijenje piva na sta se ovaj buni nego baklja
Tom logikom navijaci se vracaju starim obicajima a huliganstvo baklje i te stvari su samo prolazna stvar
Ma ne palim se ja na baklje, nego samo kazem. Vise sam penzionerski tip, kospe, piva, moze i limunada cak :lol:

Znam za sigurno da moj stari kad je bio momak nije isao na utakmice s bakljama. On je doduse, stariji covjek, bas me zanimaju iskustva generacije vasih roditelja, kako se vasi obicaji u navijanju razlikuju ili ne razlikuju, zanimljivosti. Vjerovatno je tada bilo furki koje danas ne postoje i obratno.
supercali

#6608 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

Nisam ni mislio na tebe kiseljak licno nego generalno govorim
Evo pogledaj istok na kosevu i sve ce ti se samo kazati
Jack Be Nimble

#6609 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Jack Be Nimble »

Sto se tice navijanja/navijacke kulture, radnickih klubova, tradicija sa koljena na koljeno za to postoji fax u Americi. Imam mnogo prijatelja koji mozda pogledaju samo jednu cetvrtinu Super Bowla ili zavrsnu utakmicu prvanstva NBA, al zato kada kreno fax fudbal/kosarka nemoj slucajno da bi nesto lose rekao o njihovom faxu.

U republikama gdje imaju dva ili vise faxa koji se takmice u istoj ligi pa kada se sastanu to je rat. Tako sva ta tradicija na koju smo mi navikli u americi se nalazi kada faxovi igraju.
Point.

#6610 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Point. »

supercali wrote:
Point. wrote:
A ti znas za sebe koliko?
Pa ti se ne sjecas ni boksica kad je igrao u laciju a kamoli sta drugo sto dovoljno govori o tome koliko je relevantno to tvoje kako znam za sebe
I ja kako znam za sebe stolice su bile samo za gospodu a sada nema stadiona u europskim utakmicama da nemaju sve tribine stolice i jos mnogo stvari se da nabrojati
Ne ravnaj svijet po sebi
Baklje posebno topovski udari nisu dio navijacke kulture tako ukorijenjeni kao sjedenje i grickanje kokica kospica klinaca palaca
Zbog Boksica sam i krenuo simpatisati Lazio, tako da tu suplju prosipaj negdje drugo. Zasto si tako nervozan? Ti slobodno sjedi i grickaj i burek ako hoces na tribini ali pusti brate i druge da navijaju kako njima cejf. Od kada postoje organizovane grupe navijaca, postoje baklje i postojace. Tu atmosferu sa davljenjem kospi i drugih zrnadi mozes napraviti i kuci. Pa da.
supercali

#6611 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

Sta si ba poceo kad si jedne prilike rekao da se ne sjecas podrske lazijala arkanu a to je poslije boksica
Nije problem pustiti da ti slavis kako hoces problem je ugrozavas li ti mene tim slavljem
Baklje i mogu proci al petarde topovski udari i sl koje ti guras kao normalno itekako prave probleme meni i vecini ostalih navijacaU7
Bas me zanima sta kazu oni sto su bili na marakani srbija bih utakmica
Trece organizovana navijacka skupina na tlu europe postoji od 1950-e pogledati pod torcida split
Baklje i sl stvari na navijacku scenu dolaze sredinom 70-ih sto znaci da toga nije bilo najmanje 20 godina
Sa ovog aspekta 20 godina u navijanju proslo je toliko stvari od vuvuzela preko klaparica i sl da to tvoje uopst3 nema pokrica
Na kraju krajeva te kokice sjedenje kao u teatru je starije od tvojih baklji i sl
Iduci put kad pokusavas diskutovati skupi bar neke argumente koji se zasnivaju na cinjenicama

Ps. Baklju isto mozes paliti kuci al pored mene ne mozes
Last edited by supercali on 11/02/2016 17:28, edited 1 time in total.
KIseljak12

#6612 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by KIseljak12 »

Jack Be Nimble wrote:Sto se tice navijanja/navijacke kulture, radnickih klubova, tradicija sa koljena na koljeno za to postoji fax u Americi. Imam mnogo prijatelja koji mozda pogledaju samo jednu cetvrtinu Super Bowla ili zavrsnu utakmicu prvanstva NBA, al zato kada kreno fax fudbal/kosarka nemoj slucajno da bi nesto lose rekao o njihovom faxu.

U republikama gdje imaju dva ili vise faxa koji se takmice u istoj ligi pa kada se sastanu to je rat. Tako sva ta tradicija na koju smo mi navikli u americi se nalazi kada faxovi igraju.
Znaci da sam na nekom tragu, licno su mi puno zanimljiviji fakultetski kosarka i am. fudbal nego NBA i NFL.
Russki

#6613 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Russki »

Point. wrote:
Moram se slozit s ovim. Jebote pa nismo dosli u pozoriste. Daj galame, da se navija, da 5 dana mi glasnice izderane budu, nek se zapali i baklja i sve to (naravno bez divljanja i tih seljackih ubogih poslova, tipa da uletis u teren i sudiji kosti polomis)
Jack Be Nimble

#6614 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Jack Be Nimble »

Baklje na americkim stadionama ne mogu proci jer je protiv zakona da bilo sta palis u bilo kakvim prostorijama pa i na stadionu. Jedna MLS grupa je pokusala da to izvede sa jednom bakljom reda radi, samo da vide sta ce se desiti. Vatrogasci koji su bili na stadionu dosli u roku minute, ugasili i uhapsili tog jednog koji je drzao baklju :-D. Zavrsio preko noci u zatvoru, dozivotna zabrana da udje na stadion bilo to za MLS/NFL/koncert/ili bilo sta drugo sto se odrzava okolo ili unutar stadiona. Grupa se onda zalila kao da nisu znali, da nigdje nije napisano na kartama da se ne smije, da je ovo bio prvi slucaj tako da su smanjili zabranu samo na tu jednu sezonu ali mu nisu vratili pare za sezonsku kartu.

Sada kako se grade stadioni samo za mls klubove, navijacke grupe traze da bude posebna tribina za navijace i da se napravi odvojeno od ostalih tribina da bi mogli koristiti baklje. Rade sa vatrogascima da vide kako bi se taj zakon mogao malo zaobici.
Point.

#6615 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Point. »

supercali wrote:Sta si ba poceo kad si jedne prilike rekao da se ne sjecas podrske lazijala arkanu a to je poslije boksica
Nije problem pustiti da ti slavis kako hoces problem je ugrozavas li ti mene tim slavljem
Baklje i mogu proci al petarde topovski udari i sl koje ti guras kao normalno itekako prave probleme meni i vecini ostalih navijacaU7
Trece organizovana navijacka skupina na tlu europe postoji od 1950-e pogledati pod torcida split
Baklje i sl stvari na navijacku scenu dolaze sredinom 70-ih sto znaci da toga nije bilo najmanje 20 godina
Sa ovog aspekta 20 godina u navijanju proslo je toliko stvari od vuvuzela preko klaparica i sl da to tvoje uopst3 nema pokrica
Na kraju krajeva te kokice sjedenje kao u teatru je starije od tvojih baklji i sl
Iduci put kad pokusavas diskutovati skupi bar neke argumente koji se zasnivaju na cinjenicama

Sta ti pricas Allaha ti? Prvo, nadji mi post gdje govorim da se ne sjecam tog transa da se samoranim. Da, kad je Boksic presao u Lazio tad sam poceo simpatisati taj klub van Juge, do tada je bio Hajduk, pogodi radi cega, ili radi koga?
Drugo, ako kazes da su se baklje pojavile 70-tih a evo zive i do dana danasnjeg, znaci da ih je duze u navijackom svijetu nego sto ih nema ako racunas na nastanak torcide 50-tih.
Trece, jebem ti topovski udar kad ga spomenu. To sam onako nabrajao, meni licno ne smeta ako opali, dok god to rade strucni ljudi. Baklje su dio navijackog svijeta od kako vecina navijackih grupa postoji, posebno na prostoru bivse nam drzave. Je li ovo dovoljno argumenata za tvoj ukus?
supercali

#6616 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by supercali »

Point. wrote:
supercali wrote:Sta si ba poceo kad si jedne prilike rekao da se ne sjecas podrske lazijala arkanu a to je poslije boksica

Sta ti pricas Allaha ti? Prvo, nadji mi post gdje govorim da se ne sjecam tog transa da se samoranim. Da, kad je Boksic presao u Lazio tad sam poceo simpatisati taj klub van Juge, do tada je bio Hajduk, pogodi radi cega, ili radi koga?
Drugo, ako kazes da su se baklje pojavile 70-tih a evo zive i do dana danasnjeg, znaci da ih je duze u navijackom svijetu nego sto ih nema ako racunas na nastanak torcide 50-tih.
Trece, jebem ti topovski udar kad ga spomenu. To sam onako nabrajao, meni licno ne smeta ako opali, dok god to rade strucni ljudi. Baklje su dio navijackog svijeta od kako vecina navijackih grupa postoji, posebno na prostoru bivse nam drzave. Je li ovo dovoljno argumenata za tvoj ukus?
Tema je bila fasisti i sl ne mogu se sjetiti naziva teme niti mi se da sada traziti post
Pa do dana danasnjeg zive i kospice i sl i jos mnogo toga zivi sto bi moglo a i ne mora biti dio navijacke scene
Pa jebem i ja topovski udar sam si kriv sto si ga nabrojao i sam rekoh baklje i mogu proci al opet na tribini gdje su ti vatreni navijaci a ne na svakoj tribini
Problem i jeste sto vecinu toga koriste nestrucni ljudi pa je i to razlog zasto treba to izolovati sa tribine
Da je sve po ps-u ne bi bio problem i vatromet ako treba na tribini al nije tako
Navijacke grupe na nasim prostorima posebno se ne mogu pohvaliti navijackom kulturom strucnim osobama i sl tako da ta pirotehnika bas na nasim prostorima bi trebala biti zabranjena
Tako da ne nije dovoljno argumenata jer se lako pobiju
Fudo387

#6617 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Fudo387 »

Odakle ljudima ideja da nema baklji na nfl utakmica?
Na svakoj bude vatromet, plus eskadrila f-16 koji naprave prelete ispustajuci dima dovoljno za jednu sezonu u soccer ligama. :D
Fudo387

#6618 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Fudo387 »

I kojem bi kretenu ovdje bilo ceif baciti petardu?

...kad vec sve svijetli, sija, gori. :D
MyTao

#6619 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

...
MyTao

#6620 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by MyTao »

prog321 wrote:Football dolazi od rijeci foot. Noga.
Ovo sto Ameri igraju nema veze sa nogom. Trebalo bi se zvati American Handball. :-D
Nisu Ameri fudbal nazvali soccer, a nisu ni americki fudbal oni nazvali football... To su sve Englezi. U Engleskoj je skracenica za Association Footbal bila soccer. Rijec soccer da opise danasnji fudbal se koristila u Engleskoj prije nego sto se to pocelo zvati football.

U Engleskoj negdje sredinom 1800tih gotovo svaki sport se nazivao footbalom. Zbog toga se stvorio association football = soccer da se nebi mjesao sa desetine drugih igara koje su imale isto ime kao Rugby football itd... Zbog toga se danas Americki football naziva American Football jer je to posebna igra koja nije ni Association Football = soccer a ni Rugby football.

Znaci, rijec soccer je je prva rijec koja se pocela koristiti da bi opisala danasnji fudbal...

http://www.todayifoundout.com/index.php ... rd-soccer/
Point.

#6621 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Point. »

supercali wrote:
Point. wrote:

Tema je bila fasisti i sl ne mogu se sjetiti naziva teme niti mi se da sada traziti post
Pa do dana danasnjeg zive i kospice i sl i jos mnogo toga zivi sto bi moglo a i ne mora biti dio navijacke scene
Pa jebem i ja topovski udar sam si kriv sto si ga nabrojao i sam rekoh baklje i mogu proci al opet na tribini gdje su ti vatreni navijaci a ne na svakoj tribini
Problem i jeste sto vecinu toga koriste nestrucni ljudi pa je i to razlog zasto treba to izolovati sa tribine
Da je sve po ps-u ne bi bio problem i vatromet ako treba na tribini al nije tako
Navijacke grupe na nasim prostorima posebno se ne mogu pohvaliti navijackom kulturom strucnim osobama i sl tako da ta pirotehnika bas na nasim prostorima bi trebala biti zabranjena
Tako da ne nije dovoljno argumenata jer se lako pobiju
Ja ti kazem kad sam poceo pricu sa Laziom, tad je i Zeman dosao, tandem Signori, Casiraghi, Boksic, nazad Favalli, Chamot, Di Matteo, Marchegianni. Jebote, jednu utakmicu uvale 8 komada, iducu zijane sa tri-cetiri primljena, tu su me kupili za sva vremena.
Ja i ne govorim da se baklje pale bilo gdje, nego da su samo kod vatrenih navijaca, sto je i vecinom slucaj. Ne znam u cemu je problem.
Jack Be Nimble

#6622 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Jack Be Nimble »

MyTao wrote:
Ovo sto Ameri igraju nema veze sa nogom. Trebalo bi se zvati American Handball. :-D
Nisu Ameri fudbal nazvali soccer, a nisu ni americki fudbal oni nazvali football... To su sve Englezi. U Engleskoj je skracenica za Association Footbal bila soccer. Rijec soccer da opise danasnji fudbal se koristila u Engleskoj prije nego sto se to pocelo zvati football.

U Engleskoj negdje sredinom 1800tih gotovo svaki sport se nazivao footbalom. Zbog toga se stvorio association football = soccer da se nebi mjesao sa desetine drugih igara koje su imale isto ime kao Rugby football itd... Zbog toga se danas Americki football naziva American Football jer je to posebna igra koja nije ni Association Football = soccer a ni Rugby football.

Znaci, rijec soccer je je prva rijec koja se pocela koristiti da bi opisala danasnji fudbal...

Takodjer foot u ovom slucaju ima vise veze sa ft. Posto je sva igra bazirana na yard/inch tako da I lopta ne smije biti duža od 12in to jest ft.

Ipak dok ameri nisu prozvali football englezi nisu znali za taj termin.
cyprus

#6623 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by cyprus »

Kad smo već kod toga - ne kontam ni baklje, topovske udare, petarde i generalno huliganske furke... I to je sranje :oops: Doduše ne veće od američkog fudbala :mrgreen:
__Phoenix__

#6624 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by __Phoenix__ »

Njima je sport sport, nama više od života i to je tako...
prog321

#6625 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by prog321 »

Jack Be Nimble wrote:
MyTao wrote:

Takodjer foot u ovom slucaju ima vise veze sa ft. Posto je sva igra bazirana na yard/inch tako da I lopta ne smije biti duža od 12in to jest ft.

Ipak dok ameri nisu prozvali football englezi nisu znali za taj termin.
Ccc
Nije priča kako je riječ soccer nastala nego kako se football svagdje u svijetu tako zove dok Ameri zovu igru sa rukama foot-ball. :-D

A ovo da su Ameri prije Britanaca izmislili riječ football. Wtf :-)
Post Reply