TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Dzematlija

#6601 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dzematlija »

CooK wrote: Kazem, ako nema burn-ina ili pada osvjetljenja ja bih to popravljao a ako ima burn-in ili pad osvjetljenja onda se ne isplati popravljati jer se onda stanje sa osvjetljenjem cesto progresivno pogorsava.
Razmisli kakav ti je bio TV i odluci, valjda znas jel imao burn-in i jel mu osvjetljenje pocelo opadati.
Raspitat ću se u Stanić servisu kad odem po TV. Tad ću tačno znati koji je kvar u pitanju (nešto su mi rekli da su u pitanju ploče koje regulišu paljenje TV - naime, nije se htio upaliti) i vidjet ću šta su termini koje spominješ. Iskreno, TV koji nije u garanciji mi je rizičan za tako skup popravak, jer ako opet nešto ode nije dobro.
TV je inače 43", model iz 2011. Možda bih ga mogao prodati za dijelove, nemam pojma.
diablobih

#6602 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Fiko sa kosevskog? Ma jasta, bog za sve sto se moze popraviti.
r_faruk

#6603 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

diablobih wrote:Fiko sa kosevskog? Ma jasta, bog za sve sto se moze popraviti.
da, upravo taj. odneses mu tv, tip ti ustanovi kvar i kaze koliko kosta popravka. ako neces popravljati platis mu 20 ili 25 KM jer ti je ustanovio kvar i nosis tv kuci.... :)
CooK

#6604 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Dzematlija wrote:
CooK wrote: Kazem, ako nema burn-ina ili pada osvjetljenja ja bih to popravljao a ako ima burn-in ili pad osvjetljenja onda se ne isplati popravljati jer se onda stanje sa osvjetljenjem cesto progresivno pogorsava.
Razmisli kakav ti je bio TV i odluci, valjda znas jel imao burn-in i jel mu osvjetljenje pocelo opadati.
Raspitat ću se u Stanić servisu kad odem po TV. Tad ću tačno znati koji je kvar u pitanju (nešto su mi rekli da su u pitanju ploče koje regulišu paljenje TV - naime, nije se htio upaliti) i vidjet ću šta su termini koje spominješ. Iskreno, TV koji nije u garanciji mi je rizičan za tako skup popravak, jer ako opet nešto ode nije dobro.
TV je inače 43", model iz 2011. Možda bih ga mogao prodati za dijelove, nemam pojma.
Eto neka ti Fiko pogleda TV i kaze koliko je popravak, u najgorem slucaju ces izgubiti 20KM ako ti se ne bude isplatilo popravljati a ja kontam da ako je kod ovlastenog servisa popravak 350KM onda kod njega nece biti vise od 200KM. To da mozes dobiti neke pristojne pare prodajom u dijelove cisto sumnjam.
amar1994

#6605 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

r_faruk wrote:
diablobih wrote:Fiko sa kosevskog? Ma jasta, bog za sve sto se moze popraviti.
da, upravo taj. odneses mu tv, tip ti ustanovi kvar i kaze koliko kosta popravka. ako neces popravljati platis mu 20 ili 25 KM jer ti je ustanovio kvar i nosis tv kuci.... :)
imate li kontakt neki :)
r_faruk

#6606 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

poslao sam na PM
majstor.yoda

#6607 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

jel Fiko stariji, procelav, mrsavi ciko? malo cudak? ako je on, sjetih se kad sam ga nekad prije desetak godina zvao da mi pogleda tv. naljepio me, jer se radilo o Phillips CRT-u, kao sada vise niko ne koristi takve televizore :D a TV bio beton, jest bio prijeratni model, ali ekran bio cirka 80-85 cm i bio zvijer :D
diablobih

#6608 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Mrsav jeste, sijeda kosa. Mozda je sad i procelavio, ali nije bio kada sam ja zadnji put bio. Samo cudno da te on nalijepi, on to sve mirno i polako :D
Luxor-Concorde

#6609 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Luxor-Concorde »

Koji bi sad dobar 50''-55' TV bio dobar do nekih 1200KM? Gledam tamo na ratings i ili nema kod nas da se nadje ili su OLED ili su LED ali preko 1500KM :lol:
Dzematlija

#6610 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dzematlija »

CooK wrote:
Dzematlija wrote:Raspitat ću se u Stanić servisu kad odem po TV. Tad ću tačno znati koji je kvar u pitanju (nešto su mi rekli da su u pitanju ploče koje regulišu paljenje TV - naime, nije se htio upaliti) i vidjet ću šta su termini koje spominješ. Iskreno, TV koji nije u garanciji mi je rizičan za tako skup popravak, jer ako opet nešto ode nije dobro.
Eto neka ti Fiko pogleda TV i kaze koliko je popravak, u najgorem slucaju ces izgubiti 20KM ako ti se ne bude isplatilo popravljati a ja kontam da ako je kod ovlastenog servisa popravak 350KM onda kod njega nece biti vise od 200KM. To da mozes dobiti neke pristojne pare prodajom u dijelove cisto sumnjam.
Nažalost, stradali su Y-SUS i Z-SUS moduli. Jedino da nađem polovan TV i kupim taj dio. Inače se ni kod Fike ne isplati: cijena tih ploča diktira ukupnu cijenu, a ona je paprena - 350 KM. :sad:
amar1994

#6611 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Dzematlija wrote:
CooK wrote:
Dzematlija wrote:Raspitat ću se u Stanić servisu kad odem po TV. Tad ću tačno znati koji je kvar u pitanju (nešto su mi rekli da su u pitanju ploče koje regulišu paljenje TV - naime, nije se htio upaliti) i vidjet ću šta su termini koje spominješ. Iskreno, TV koji nije u garanciji mi je rizičan za tako skup popravak, jer ako opet nešto ode nije dobro.
Nažalost, stradali su Y-SUS i Z-SUS moduli. Jedino da nađem polovan TV i kupim taj dio. Inače se ni kod Fike ne isplati: cijena tih ploča diktira ukupnu cijenu, a ona je paprena - 350 KM. :sad:
rece ti ja , jbga :sad: , mozda bi te i preko 500KM doslo :run:

nista , trazi neki nov TV :)
Dzematlija

#6612 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dzematlija »

CooK wrote:Televizori.ba je regularan web-shop kao i e-kupi.ba znaci nemaju svoju radnju u koju mozes otici ali im je roba kao i u svakoj radnji i dobijes fiskalni racun i garanciju. I jedan prijateljski savjet, izbjegavaj Philips televizore.
Druže, evo ponovo se vraćam na ovaj tvoj post.
Gledam cijene na ekupi.ba i technomarket:
https://www.ekupi.ba/LG-LED-televizor-4 ... 66576.aspx 809 KM
https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 6307-3167/ 959 KM

Jel ovo vrijeme garancije od 2 godine kratko, kao da sam vidio da na neke modele ide i 5 godina? Šta još da gledam osim izbjegavanja Philipsa? :)

Udaljenost sa koje gledam TV je cca 4 m, do koje dijagonale ima smisla kupovati TV?

HVALA, HVALA :kiss:
amar1994

#6613 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

do 55" mozes ici :)
CooK

#6614 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Dzematlija wrote:
CooK wrote:Televizori.ba je regularan web-shop kao i e-kupi.ba znaci nemaju svoju radnju u koju mozes otici ali im je roba kao i u svakoj radnji i dobijes fiskalni racun i garanciju. I jedan prijateljski savjet, izbjegavaj Philips televizore.
Druže, evo ponovo se vraćam na ovaj tvoj post.
Gledam cijene na ekupi.ba i technomarket:
https://www.ekupi.ba/LG-LED-televizor-4 ... 66576.aspx 809 KM
https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 6307-3167/ 959 KM

Jel ovo vrijeme garancije od 2 godine kratko, kao da sam vidio da na neke modele ide i 5 godina? Šta još da gledam osim izbjegavanja Philipsa? :)

Udaljenost sa koje gledam TV je cca 4 m, do koje dijagonale ima smisla kupovati TV?

HVALA, HVALA :kiss:
Ovaj TV za 809KM je odlicna ponuda ako ti ne smeta IPS panel. Za vecinu televizora je sada 2 godine garancije a ako ti to ne godi sacekaj Novogodisnje akcije i tada ce biti 5 godina garancije na vecini televizora.
Ovo vezano za udaljenost i velicinu televizora nema univerzalan odgovor jer to zavisi od rezolucije sadrzaja koji najvise gledas. Za tu udaljenost ako gledas vecinom SD kanale onda je i 43" dovoljno, za Full HD mozes ici na 55" a za 4K mozes ici na 65" i vise.
mrslon

#6615 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mrslon »

Ako neko zna i ima volje pomoći:
1.)
ZAšto je ovaj: https://www.televizori.ba/lg-televizor- ... smart-crni
jeftiniji od ovog: https://www.televizori.ba/lg-televizor- ... smart-crni

2.) Može li preporuka za 49 ili 50 inch? Do sada sam imao LG ali evo već mu 7 godina i počeo da tamni na sve strane pa bih da mjenjam. Generalno sam i sa njim bio zadovoljan (nije se kvario) ali bih sada malo veći ekran. Samo da napomenem da se gleda program preko telemacha ili skidam sa neta na USB filmove (slika ne smije da trza po tom sam pitanju picajzla). Bilo bi lijepo da ima i ove netflix i sl. li ne mora. I naravno cijena do 1200 KM

Hvala unaprijed na pomoći :-D
Sarayman

#6616 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Sarayman »

mrslon wrote:Ako neko zna i ima volje pomoći:
1.)

2.) Može li preporuka za 49 ili 50 inch? Do sada sam imao LG ali evo već mu 7 godina i počeo da tamni na sve strane pa bih da mjenjam. Generalno sam i sa njim bio zadovoljan (nije se kvario) ali bih sada malo veći ekran. Samo da napomenem da se gleda program preko telemacha ili skidam sa neta na USB filmove (slika ne smije da trza po tom sam pitanju picajzla). Bilo bi lijepo da ima i ove netflix i sl. li ne mora. I naravno cijena do 1200 KM

Jeftiniji je jer je više spuštena cijena a radi se o istom televizoru sa razlikom veličine dijagonale od samo 1 incha. Veći je jeftiniji jer je vjerovatno salonski model pa je cijena snižena za 600 KM a manji je snižen za samo 100 KM jer dobiješ neotpakovan televizor. Ovo je moja prepostavka u vezi razloga ovolike razlike u cijeni u korist većeg, pa provjeri.
dinao

#6617 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by dinao »

Jucer gledam u jednoj trgovini Sony A1 oled 55ica.
Strasno dobar tv, savrsene nijanse crne, dizajn ko ogromni iphone, zvucnici u ekranu. Vrh. Ali je i cijenovno na vrhu..
Domy31

#6618 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Domy31 »

1.)

nemoj ovo
ovo ti je IPS
a slike na njima nema, nista se ne vidi :run:
mrslon

#6619 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mrslon »

Domy31 wrote:

nemoj ovo
ovo ti je IPS
a slike na njima nema, nista se ne vidi :run:
A šta da kupim?
amar1994

#6620 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

kenja ovaj bezveze , a garant veze nema o kontrastu i sl. :-)

kupi ovaj od 50 , manje ce trzat jer ima 200hz osvjezenje ekrana :thumbup:
Last edited by amar1994 on 25/08/2018 12:34, edited 1 time in total.
Dzematlija

#6621 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dzematlija »

Narode,
da li ovi ovlašteni servisi rade popravke TV-a?
Usput, da pitam - kakva iskustva imate sa Philips i Toshiba TV? Vidio sam da je neko napisao da ih treba izbjegavati, ali evo da provjerim radi čega.
I još da vidim za sljedeće - kolika je minimalna frekvencija za LED TV - vidio sam da neki imaju 100 Hz samo.

http://imtec.ba/appimtec/servis.html
Imtec d.o.o. - Ovlašteni servis za SHARP

KimTec d.o.o. Poslovni centar 96-2, Vitez i Aleja Bosne Srebrene 34, Sarajevo - ovlašteni servis ta Samsung, HP, Lenovo, AMD, Asus, WD, Kingston, MS Industrial, Benq, Panasonic, D-Link

CT Computers d.o.o. Džemala Bjedića bb, Sarajevo - ovlašteni servis za Acer, Toshiba, Gigabyte, Kingston, Intel, Seagate, Hitachi, APC, Metrologic, Lexmark , LG, Linksys

DISTI d.o.o. Safeta Zajke2, Sarajevo - ovlašteni servis za Dell proizvode

ASBIS - MEGATREND d.o.o. Džemala Bjedića 162, Sarajevo - ovlašteni servis za, Toshiba, Philips, ZyXEL,Prestigio,

BOSNIEN BUSINESS SYSTEMS d.o.o. Kranjčevićeva 39, Sarajevo - ovlašteni servis za IBM, Lenovo

SIMKO d.o.o. Agramservis - Vladislava Skarića 6, Sarajevo - ovlašteni servis za Olympus

ASC d.o.o. Fra Anđela Zvizdovaća bb, Unitic, Sarajevo - ovlašteni servis za Canon I Samsung TV I telefoniju

REFOT BH d.o.o. Tarasa Ševčenka 1, Banja Luka - ovlašteni servis za Nikon

SISTEM ONE d.o.o. Vilsonovo šetalište 10 - ovlašteni servis za Fujitsu I HP Pavilion

PRINTEX d.o.o. Hasana Sušića 9 i 11 - ovlašteni servis za Forton, Apacer, JVC, Micronet

VT COMMERCE d.o.o. Međugradska bb, Ljubuški - ovlašteni servis za Panasonic

G.M.C BIH d.o.o. 14. Ulica 7 Orašje i Kolodvorska 11A Sarajevo - ovlašteni servis za SONY Game proizvode

EPC d.o.o. Omera Dolovčiča 4, Sarajevo; TV LABARATORIJ Halači 16, Sarajevo; RTV SERVIS EURO Butmirska 7, Sarajevo; RTV SERVIS MATRIX Kneza Višeslava 10, Mostar; ELEKTRONIK Trg slobode 8, Bihać - Ovlašteni servis za SONY
CooK

#6622 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Auu, bez uvrede, ali vidim da ovdje nema niko pojma o frekvencija rada panela i interpolaciji. Spominju se 100Hz i 200Hz frekvencije a takve panele imaju samo skuplji televizori u serijama 8 i 9. Ove frekvencije koje vi navodite a koje proizvodjaci lupetaju su interpolacijeske vrijednosti i one su apsolutno nebitne taman da pise 10000Hz a samo je bitna nativna frekvencija panela koja je 50/60Hz kod svih televizora do 1500-1600KM.
Philips i Toshibu treba izbjegavati jer to vise nisu holandski Philips i japanska Toshiba. Philips su kupili kinezi i "valjaju" ispodprosjecne televizore po neniskim cijenama a Toshibu sada proizvodi turski Vestel i nema nikakve veze sa starom dobrom Toshibom.
Dzematlija

#6623 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dzematlija »

CooK wrote:Philips i Toshibu treba izbjegavati jer to vise nisu holandski Philips i japanska Toshiba. Philips su kupili kinezi i "valjaju" ispodprosjecne televizore po neniskim cijenama a Toshibu sada proizvodi turski Vestel i nema nikakve veze sa starom dobrom Toshibom.
Hvala za info - ma ko će to sve upratiti brate. Da nije vas koji pratite detalje čovjek bi se zaletio. :kiss:
CooK wrote:Auu, bez uvrede, ali vidim da ovdje nema niko pojma o frekvencija rada panela i interpolaciji. Spominju se 100Hz i 200Hz frekvencije a takve panele imaju samo skuplji televizori u serijama 8 i 9. Ove frekvencije koje vi navodite a koje proizvodjaci lupetaju su interpolacijeske vrijednosti i one su apsolutno nebitne taman da pise 10000Hz a samo je bitna nativna frekvencija panela koja je 50/60Hz kod svih televizora do 1500-1600KM.
Drugim riječima, da ne obraćamo pažnju na frekvenciju koja je navedena? :)
typeOnegative

#6624 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

CooK wrote:Auu, bez uvrede, ali vidim da ovdje nema niko pojma o frekvencija rada panela i interpolaciji. Spominju se 100Hz i 200Hz frekvencije a takve panele imaju samo skuplji televizori u serijama 8 i 9. Ove frekvencije koje vi navodite a koje proizvodjaci lupetaju su interpolacijeske vrijednosti i one su apsolutno nebitne taman da pise 10000Hz a samo je bitna nativna frekvencija panela koja je 50/60Hz kod svih televizora do 1500-1600KM.
Philips i Toshibu treba izbjegavati jer to vise nisu holandski Philips i japanska Toshiba. Philips su kupili kinezi i "valjaju" ispodprosjecne televizore po neniskim cijenama a Toshibu sada proizvodi turski Vestel i nema nikakve veze sa starom dobrom Toshibom.
Ee zato je bilo dobro prije tri četiri godine kad je većina televizora bila s 3D-om. Dobijes 120 Hz ni kriv ni dužan i na TV-u serije 6 od milje.
CooK

#6625 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

1.)

Druze takvih nelogicnosti sa cijenama ima koliko hoces. Pocetkom godine je jedan 40" Samsung bio skuplji i od 43" i od 50" a samo je bio jeftiniji oko 70KM od 55". Razlog za te nelogicnosti su promjene cijena kod uvoznika i distibutera pa prodavac nabavi neki TV po skupljoj cijeni kad je tek izasla ta serija a onda kroz nekoliko mjeseci dodje do pada cijena kod uvoznika a neki prvobitno kupljeni i skuplje placeni televizori se jos nisu rasprodali. Drugi razlog je sto uvoznici i distributeri imaju obicaj oboriti cijene televizora koji se extra dobro prodaju. To ti je jedno od pravila trzisne ekonomije, ako se nesto extra dobro prodaje samo jos malo obori cijenu i dobices ludilo prodaju. Pitaj nekog ekonomistu za ovo ako ne vjerujes. Takvo pravilo je primjenjeno na Samsungu MU6172 koji se jos od kraja prosle godine extra dobro prodavao ali opet su mu opadale cijene da bi dozivjele svoj vrhunac pada tokom Svjetskog prvenstva kada ih je prodano desetine hiljada.
Sto se tice televizora do oko 1200KM ovo je po mom misljenju trenutno najbolji izbor:
https://www.olx.ba/r/30733111/106934
Ima ga kolega @amar1994 i jos neki forumasi pa ako te nesto vise interesuje o ovom televizoru pitaj ih i odgovorice, dobri su ljudi. :)
Post Reply