zdruzdjo wrote: ↑06/05/2023 15:42
Imao/Imam problem sa vrsnjackim nasiljem sa kcerkom.
Bila teze bolesna bas dug period(citav jedan razred je bila na online nastavi jer fzicki nije mogla biti u skoli) i kada se vratila u skolu, djecu je poceo da siba pubertet, grupice, klanovi.....
Ona ispala zbog odsustvovanja iz tih tokova. Ali sa svojim specificnim zivotnim stilom(odjevanje, muzika, umjetnost....) bila bas lijepa meta za peckanje, provociranje, vrijedjanje, pa i gore itd.
Nekoliko puta upozoravao razrednicu, pedagoga i direktora sta se desava bez da sam ikada direktno prozvao neko od djece, iako sam znao savrseno dobro ko je u tome. Nadajuci se da ce uraditi nesto. Htio fino da urade nesto.
Da napomenem, direktor je bivsi nastavnik iz te skole. Totalno nesposoban za taj posao. Stranacka imenovanja i tako to.
Uradice nesto, pricati ce, oni ce radionice, oni ce razgovori, druzenja.....bla bla. Sve ce oni, ali u prevodu nista nisu uradili.
Malo prebace na razrednicu pa ko fol ona poprica sa nekim vodjama tih grupica.
Bude ok mjesec pa opet. Djete svaki cas neraspolozeno iz skole.
Pa mi pricaj sa njom, malo motivaciono, malo silom da odgovori i ona na te stvari....ali.....mrka kapa.
Uglavnom jedan dan je u autu okinula plakati i tresti se pricajuci neke situacije.
Taj dan da sam kojim slucajem ja imao pistolj, a da je ona imala ikakav pristup tome, i da sam joj nekad pokazao kako se rukuje, garantujem zivotom da bi krisom uzela pistolj i namirila barem jedno 7-8 djece iz razreda.
Srecom nemam oruzje, jer mozda bih i ja u toj huji namirio nekoga.
Opet odem sutra u skolu i istresem imenom i prezimenom sviju pedagogici i kazem da je dosta i da vise necemo ici fino i diplomatski nego cemo i zavrtati ruke. I da cemo ici na visi nivo.
Taj isti dan navece iz skole se pojavila sa modricom na ruci.
Prekipilo mi je i otisao u hitnu po ljekarsko. Otisao u policiju u pola 12 navece i prijavio.
Tu mi podastru famozni zakon o krivicnoj neodgovornosti djece ispod 14 godina. Ali da se moze teretiti skola za neadekvatno postupanje za sve navedeno.
Kontaktirali tuzioca i on potvrdio. Prijava otisla.
Jedan dan suocavanje roditelja djece, mene i supruge, pedagoga, direktora, razrednice, i predstavnika iz policije.
Naravno roditelji graknuli kako oni garantuju da njihova djeca ne bi nikada tako nesto.
Nakon nekih sat vremena graktanja, ja skontam da nema svrhe raspravljati jer je besmisleno i neproduktivno.
Zahvalim se i odem. Oni su ostali iza mene jos. Tek par mjeseci kasnije cu saznati da su svi prisutni: dirketor, pedagog, razrednica, roditelji.....ali bez policije, jos razglabali o mojoj kcerki itd. Znaci BEZ MENE I SUPRUGE. Cak je islo i dotle da je ona "u vezi" sa nekom djevojcicom iz inostrantsva. Otisao kod psihologa, psihijatra, prijavio u ministarstvo obrazovanja, uzeo advokata i digao na veoma visok nivo. Djete otislo na "bolovanje" jer je psihijatar i psiholog snazno savjetovali da ne ide u skolu u to okruzenje.
Iz skole(u sprezi sa ministarstvom) se u djavola stvorili da ona krene da ide u skolu. Jer u tom slucaju bi se sve to "pomelo pod tepih"
Nije mi padalo na pamet da je saljem u skolu ni po koju cijenu. Pogotovo nakon sve golgote koju je prosla sa svojom bolescurom prije.
Jedan dan opet sastanak u koji je dosla i predstavnica iz ministarstva za obrazovanje i policija opet.
Trebali da se pojave i roditelji i iz centra za socijalni rad. Oni se nisu pojavili. Ova predstavnica iz ministarstva je ovaj put bila na nivou zadatka i naljepila sviju iz skole. Htjela je i ona da se vidi pa da eto djete krene u skolu. Rekao da mi ne pada na pamet ista bez odluke prihologa. Par dana nakon toga psiholog nam to i potvrdio. Rekao da se ne igramo i da djete u saljemo u tako toksicnu sredinu. Pogotovo sada.
Nakon toga sam pricao sa djetetom i ona sama htjela da predje u drugu skolu. Odveo je u par najblizih i ona probrala. Upisali je. Dolazi nasmijana iz skole, sto mi je bogatstvo.
Advokat je digao to sve na jos visi nivo. Ukljucen i ombdusmen. Iz skole se jednom oglasili i poslali spisak onoga sto su oni "radili". Milion nedosljednosti i nelogicnosti. Datumi zbrda-zdola. Kao imali razgovor sa mojom kcerkom kada ona nije bila u skoli i slicno.
Necu da skoli(ali i ministarstvu) pustim da im prodje bezbolno. Mala otisla u drugu skolu, mi se rjesili problema i idemo dalje kao i do sada.
Ombdusmeni su najavili da ce traziti od tuzilastva da se posalje inspekcija u skolu. Advokat najavio tuzbu direktoru za neadekvatno postupanje, to razglabanje kada smo mi otisli sa tog sastanka, i za fringiranje tih dopisa gdje se kao peru da su nesto radili.
Bilo kako bilo, malo protresamo drvo s vremena ne vrijeme. Ne mora nikakva vocka pasti, ali makar se ovi uhvate u strahu za grane bojeci se da ce pasti, a advokat je prijatelj.
Malo duzi post. Izvinite.