Sad vidim da si sinoć pominjao. Pa napiši, nema veze da li je neko ovdje ili ne, pročitaće kad može. Šta se, u stvari, dešava? Daj detalje, ništa nisam pratio od sinoć.Kikibombona wrote:Cheli, PYD je opet iznenadio potezom... Prilicno pratim, ali ove ljude nikako ne mogu provaliti. Kakve oni ciljeve imaju i kakav im je naredni potez, ni sam Bog ne zna...Izgleda da ponovo sa Rusima suruju, a prije par dana su dobili oruzje od Amerike...
![]()
Barzani je skroz druga prica. Svaki njegov potez je ocekivan. Tacno se zna matrica djelovanja.
Sirija
- Challenger__
#65851 Re: Sirija
- walter kurtz
#65852 Re: Sirija
Opet ja slazem se rat treba zaustaviti pa bio to i dayton
- Opetja033
#65853 Re: Sirija
A sta je problem sa Mursijem i MB? Ako ti se ne vidjaju, fino izadjes na izbore i skines ih sa vlasti, bas kao sto se to desilo u Tunisu. Bezbolno, nenasilno, demokratski, izborima.walter kurtz wrote:Na samom pocetku arapskog proljeca stvarno sam mislio da se radi o necemu dobrom za narod onda je dosao mursi libijski scenario pa cak i u dari kada se desilo mislio sam da je vrijeme da asad ode sa vlasti iako se cesto salim kako volim diktature u stvarnosti sam protiv i zao mi je naroda vjerujem u demokraciju kakvu takvu ali revoluciju progres su ukrali saudi katar muslimansko bratstvo al qaida nastavi niz arapi su na zalost nepovratno vraceni u kameno doba
Dakle ti se zalazes za brutalne diktatore jer ti se ne svidja sto Arapi uglavnom biraju MB na izborima? To je pljuvanje po demokratiji. MB grupe u arapskom svijetu na prvim demokratskim izborima dolaze na vlast po defaultu jer su uglavnom najjaca i najbolje organizovana opoziciona grupa. Jedini koji imaju infrastrukturu.
Narod ih je demokratski doveo na vlast, narod ih demokratskim putem (a ne vojnim udarom ili podrskom krvolocnim diktatorima) treba i skinuti sa vlasti. Bas kao i u Tunisu.
- Opetja033
#65854 Re: Sirija
To je jedino, ali jedino, rijesenje za zaustavljanje ovog krvoprolica.walter kurtz wrote:Opet ja slazem se rat treba zaustaviti pa bio to i dayton
Od kako su od kraja 2013. godine pa do jeseni 2014. godine Assadovci imali zestoku incijativu na terenu shvatio sam da se ovaj rat ne moze zavrsiti porazom one druge strane. Naravno nisam bio od onih koji su vidjeli skoru pobjedu Assada jer sam znao da od toga nema nista. Isto tako nisam se previse zanosio ni uspjesima pobunjenika od jeseni prosle godine pa do danas, i tada sam pisao da nema sanse da zauzmu Latakiju ili Tartus - kako god da se situacija na terenu bude odvijala. Bas kao sto ni ruska avijacija nece predstavljati nikakvu kljucnu prevagu.
Autonomija Alevitima, Druzima, Sunitima, Kurdima. Ista stvar i sa Irakom. Ili raspad obje drzave po etno-religijskim savovima.
Ko misli da Assad moze izaci iz ovoga kao pobjednik je ili lud ili budala. Isto vazi i za pobunjenike. Pod pobjedom podrazumjevam kontrolu nad kompletnom sirijskom teritorijom.
Ako postoji trece rijesenje (ali realno), rado bih ga cuo.
Last edited by Opetja033 on 21/10/2015 12:34, edited 1 time in total.
- Challenger__
#65855 Re: Sirija
Prekompozicija Magreba i BI preko ihvanija nije turski, nego projekat američkih administracija. Ovo je politička abeceda. Turska je samo pijun u toj igri. Egipat, Sirija, te Iran i Rusija su im s*ebali koncepciju.Kikibombona wrote:Da su Turci znali kako ce se razvijati situacija, nema teorije da bi podrzali plan svrgavanja Asada. Podrzali su zato sto su mislili da ce brzo zavrsiti, kao u slucaju Gadafija... Mislili su da ce imati ihavnijsku Siriju i da ce ojacati svoj polozaj i uz pomoc Egipta i Sirije siriti dalje ihvanijsku ideologiju. Dobro su to zamislili, dobro je i krenulo... ali... Mislim da su ih Ameri izdigli, da su na kraju odustali od rusenja Asada, bas zato da ne bi ojacali 'turski blok'.
-
llull
#65856 Re: Sirija
Zvijezde FSA ... Ili FSA Ima Talenat ...
https://www.youtube.com/watch?v=egQoplD ... e=youtu.be
Ko pjeva zlo ne misli ahhaahahaha
https://www.youtube.com/watch?v=egQoplD ... e=youtu.be
Ko pjeva zlo ne misli ahhaahahaha
- Kikibombona
#65857 Re: Sirija
Fakat ne kontam ove ljude... Toliko cudnu politiku vode da je to nevjerovatno...Challenger__ wrote: Sad vidim da si sinoć pominjao. Pa napiši, nema veze da li je neko ovdje ili ne, pročitaće kad može. Šta se, u stvari, dešava? Daj detalje, ništa nisam pratio od sinoć.
Jucer
PYD to Open Representative Office in Moscow
http://www.basnews.com/en/news/2015/10/ ... in-moscow/
Danas
PYD Leader Supports Russian Airstrikes in Syria
http://www.basnews.com/en/news/2015/10/ ... -in-syria/
Jasno je da su im Rusi ideoloski znatno blizi... Medjutim... Fakat ne kontam... General Hemo isto tako hvali angazman Rusije, te u isto vrijeme istice kako se nada da ce saradnja sa Amerikancima preci na jedan visi nivo. Pa sta je ovo!?
- Challenger__
#65858 Re: Sirija
Smart Realpolitik.Kikibombona wrote: Pa sta je ovo!?
Ne zatvaraju vrata USA, drže ih otškrinuta za ne daj Bože. A izbor je više nego jasan - partnerstvo sa RF.
- Klavikula
#65859 Re: Sirija
Ocuvanje SAA je od najveceg znacaja za buducnost Sirije. Assad je manje bitan. jedan covjek manje vise.
opet, ovi ultimatumi ili pokusaji ultimatuma malo smijesno izgledaju. nisam bas siguran da je Turska trenutno u poziciji da postavlja iste. njihove snage na terenu su trenutno u defanzivi
opet, ovi ultimatumi ili pokusaji ultimatuma malo smijesno izgledaju. nisam bas siguran da je Turska trenutno u poziciji da postavlja iste. njihove snage na terenu su trenutno u defanzivi
- walter kurtz
#65860 Re: Sirija
MB u kojemu je cenzura npr twitera najnormalnija stvar Mursi je sebi spremao ovlasti kakve egipat nije imao od vremena faraona da ga ne skinu sisi vladao bi egiptom ko familja asadOpetja033 wrote:A sta je problem sa Mursijem i MB? Ako ti se ne vidjaju, fino izadjes na izbore i skines ih sa vlasti, bas kao sto se to desilo u Tunisu. Bezbolno, nenasilno, demokratski, izborima.walter kurtz wrote:Na samom pocetku arapskog proljeca stvarno sam mislio da se radi o necemu dobrom za narod onda je dosao mursi libijski scenario pa cak i u dari kada se desilo mislio sam da je vrijeme da asad ode sa vlasti iako se cesto salim kako volim diktature u stvarnosti sam protiv i zao mi je naroda vjerujem u demokraciju kakvu takvu ali revoluciju progres su ukrali saudi katar muslimansko bratstvo al qaida nastavi niz arapi su na zalost nepovratno vraceni u kameno doba
Dakle ti se zalazes za brutalne diktatore jer ti se ne svidja sto Arapi uglavnom biraju MB na izborima? To je pljuvanje po demokratiji. MB grupe u arapskom svijetu na prvim demokratskim izborima dolaze na vlast po defaultu jer su uglavnom najjaca i najbolje organizovana opoziciona grupa. Jedini koji imaju infrastrukturu.
Narod ih je demokratski doveo na vlast, narod ih demokratskim putem (a ne vojnim udarom ili podrskom krvolocnim diktatorima) treba i skinuti sa vlasti. Bas kao i u Tunisu.
- Opetja033
#65861 Re: Sirija
Pa mozda tebi nije bitan. Ali je itekako bitan svima koji ga podrzavaju. Za SAA, kao zajednicku vojsku buduce Sirije se slazem, znacajna je za buducnost Sirije i stvaranje/cuvanje mira u zemlji. Medjutim nece imati preveliku ulogu u odredjivanju kojim ce putem Sirija nakon rata krenuti.Klavikula wrote:Ocuvanje SAA je od najveceg znacaja za buducnost Sirije. Assad je manje bitan. jedan covjek manje vise.
Mada sam pesimista po ovom pitanju jer nije u interesu ni Iranu ni Rusiji da odjebu Assada.
Onog dana kada Sirija postane demokratska drzava, tog ce trenutka zauvijek izmigoljiti iz cvrstog zagrljaja Rusije i Irana. Toga su svi svjesni. Zato i mislim da ce rijesenje biti neki vid daytonske ludjacke kosulje. Ni tamo ni 'vamo.
- Kikibombona
#65862 Re: Sirija
Zanimljivo je da izbjegavaju javne i otvorene optuzbe. Rijetko se oglasavaju po pitanju bilo cega. Samo u rijetkim prilikama izjave ponesto i to izreknu na maksimalno blag i pomirljiv nacin. To je nesumnjivo ostavstina i uticaj PKK djelovanja. Ranije su izdani i prevareni od svih, morali su sutiti da bi glavu sacuvali, nisu nikada mogli znati ko im je prijatelj a ko neprijatelj...Challenger__ wrote:Smart Realpolitik.Kikibombona wrote: Pa sta je ovo!?
Ne zatvaraju vrata USA, drže ih otškrinuta za ne daj Bože. A izbor je više nego jasan - partnerstvo sa RF.
Barzani je (uz pomoc americkih instruktora i finansija) opremio i obucio 10 000 sirijskih Pesmergi. Muslim je rekao, hvala vam, ali se oni u Siriji mogu boriti samo pod komandom i oznakama YPG. Barzaniju se nije svidjelo, jer je preko tih Pesmergi planirao graditi svoju poziciju u Rojavi. Onda pusti u javnost vijest da ce se tih 10 000 Pesmergi pridruziti fantomskoj FSA i boriti protiv Asada!? Heeelooooouuuu!?
I vidite ovo.... odlican tekst...
http://www.mcclatchydc.com/news/nation- ... 32349.html
YPG ima najmanje 25 000 vojnika u rezervi za zestoku ofanzivu na ISIL. Mogu im slomiti kicmu veoma brzo, samo kada bi politika to dozvolila. Napredovanje YPG je zaustavljeno od politike. Oni sada cekaju. Mozda i zato saradnja sa Rusijom? Turci su porculi da nece dozvoli dalje napredovanje YPG!The Turkish government called in both the Russian and American ambassadors last week to drive the point home and threatened publicly to intervene in Syria if the YPG advances too far and too fast.
“We have expressed this to the U.S. and Russia in the clearest way,” Prime Minister Ahmet Davutoglu told reporters. “This is an issue of national security for us. Everybody perfectly knows how we take action when it’s about our national security.”
- KAMI666
#65863 Re: Sirija
Zar on nije nudio izbore, a sve da se ne dese sranja kakva su se desila? Meni se cini da jeste.Opetja033 wrote:Assad je zadnji koji se moze pozivati na demokratiju. Najveci zivuci zlocinac na planeti, zajebao je i kvazihalifu.KAMI666 wrote:Mozes mislit, jedna zemlja od ove druge trazi da njihov predsjednik istupi sa vlastiInace sta? Inace ce ostaviti "granice " otvorene da sto vise sljama sleti u tu zemlju i da se rat nastavi. Nema sta, pravedno, demokratski i bez sile i ucjene.
Bujrum, neka Assad dozvoli slobodne i demokratske izbore u Siriji, neka dozvoli svim kandidatima koji zele da se kandiduju a ne da on odredjuje ko smije a ko ne - jer nema taj legitimitet, obzirom da ni njega niko nije izabrao demokratskim i slobodnim putem.
Jbg ako si diktator svaki ustanak moze biti legitiman i opravdan.
- Klavikula
#65864 Re: Sirija
ajme meni jos se oko budaletine Mursija raspravlja
momcina dirnula u vojne interese. ovi ga skinuli
ispo glup, ko ga *ebe
ako je najvise sto su SAD spremne bile uraditi skidanje Mubaraka i par krivih pogleda prema vojsci, bez da ozbiljnije ugroze njihove pozicije ne znam sta je on mislio. na stranu demokratija i nedemokratski potezi vojske, ali za Egipat je daleko bolja opcija Mursi u prdekani, nego Mursi predsjednik
momcina dirnula u vojne interese. ovi ga skinuli
ako je najvise sto su SAD spremne bile uraditi skidanje Mubaraka i par krivih pogleda prema vojsci, bez da ozbiljnije ugroze njihove pozicije ne znam sta je on mislio. na stranu demokratija i nedemokratski potezi vojske, ali za Egipat je daleko bolja opcija Mursi u prdekani, nego Mursi predsjednik
- Kikibombona
#65865 Re: Sirija
Sve ide u tom pravcu. Sirija se vjerovatno nece raspasti. Iz PYD su porucili da opstanak Sirije nece doci u pitanje, ali da se 'batisticki pristup' mora mijenjati. Zanimljivo je da PYD nije do sada imao nijedan jedini separatisticki istup. Stavise, malo ko istice 'sirijski identitet' i 'demokratsku Siriju' kao PYD.Opetja033 wrote:Pa mozda tebi nije bitan. Ali je itekako bitan svima koji ga podrzavaju. Za SAA, kao zajednicku vojsku buduce Sirije se slazem, znacajna je za buducnost Sirije i stvaranje/cuvanje mira u zemlji. Medjutim nece imati preveliku ulogu u odredjivanju kojim ce putem Sirija nakon rata krenuti.Klavikula wrote:Ocuvanje SAA je od najveceg znacaja za buducnost Sirije. Assad je manje bitan. jedan covjek manje vise.
Mada sam pesimista po ovom pitanju jer nije u interesu ni Iranu ni Rusiji da odjebu Assada.
Onog dana kada Sirija postane demokratska drzava, tog ce trenutka zauvijek izmigoljiti iz cvrstog zagrljaja Rusije i Irana. Toga su svi svjesni. Zato i mislim da ce rijesenje biti neki vid daytonske ludjacke kosulje. Ni tamo ni 'vamo.
- Opetja033
#65866 Re: Sirija
Za ovo se slazem.Klavikula wrote:momcina dirnula u vojne interese. ovi ga skinuliispo glup
Sa ovim se naravno ne slazem, ali jebaji ga. Off topic smo.Klavikula wrote:ali za Egipat je daleko bolja opcija Mursi u prdekani, nego Mursi predsjednik
- Challenger__
#65867 Re: Sirija
Kiki... Ne pričam iz simpatija/antipatija nego iz činjenica: Barzani je BUDALA. On je samo pijun koji za uzvrat krade, šakom i kapom. Po profilaciji se ništa ne razlikuje od vođa narko-kartela u L. Americi koje "pokriva" američka administracija, odnosno njihove službe. On je debil, kreten, istrošeni idiot koga nadređeni (USA, Izrael,) pritišću da vuče poteze koji njima a ne Kurdima idu u prilog...Kikibombona wrote:Zanimljivo je da izbjegavaju javne i otvorene optuzbe. Rijetko se oglasavaju po pitanju bilo cega. Samo u rijetkim prilikama izjave ponesto i to izreknu na maksimalno blag i pomirljiv nacin. To je nesumnjivo ostavstina i uticaj PKK djelovanja. Ranije su izdani i prevareni od svih, morali su sutiti da bi glavu sacuvali, nisu nikada mogli znati ko im je prijatelj a ko neprijatelj...
Barzani je (uz pomoc americkih instruktora i finansija) opremio i obucio 10 000 sirijskih Pesmergi. Muslim je rekao, hvala vam, ali se oni u Siriji mogu boriti samo pod komandom i oznakama YPG. Barzaniju se nije svidjelo, jer je preko tih Pesmergi planirao graditi svoju poziciju u Rojavi. Onda pusti u javnost vijest da ce se tih 10 000 Pesmergi pridruziti fantomskoj FSA i boriti protiv Asada!? Heeelooooouuuu!?Amerikanci salju oruzje za YPG, ali govore da su poslali Arapima... da se Turci ne bi ljutili... Al kao sto kazes, ovakva politika ne impresionira nikoga... Mozda zato PYD otvara saradnju sa Rusijom, da bi Amerikancima i Barzaniju stavili do znanja da nisu jedina opcija.
I vidite ovo.... odlican tekst...
http://www.mcclatchydc.com/news/nation- ... 32349.html
YPG ima najmanje 25 000 vojnika u rezervi za zestoku ofanzivu na ISIL. Mogu im slomiti kicmu veoma brzo, samo kada bi politika to dozvolila. Napredovanje YPG je zaustavljeno od politike. Oni sada cekaju. Mozda i zato saradnja sa Rusijom? Turci su porculi da nece dozvoli dalje napredovanje YPG!The Turkish government called in both the Russian and American ambassadors last week to drive the point home and threatened publicly to intervene in Syria if the YPG advances too far and too fast.
“We have expressed this to the U.S. and Russia in the clearest way,” Prime Minister Ahmet Davutoglu told reporters. “This is an issue of national security for us. Everybody perfectly knows how we take action when it’s about our national security.”
Sa druge strane, stari, ne potcjenjuj Ruse. Oni na sve strane, preko svojih i tuđih agencija non-stop skeniraju puls pojedinih krajeva planete i oni ZNAJU, podvlačim ZNAJU da su im Kurdi izuzetno naklonjeni. Tu ovaj novosvjetski američki jad nema šta da traži.
Nema.
- Herr Flick
#65868 Re: Sirija
U Siriji makar imaju izbori.kakvi takvi ali barem imaju za razliku od zaljevskih zemalja 
- walter kurtz
#65869 Re: Sirija
Arapima buducnosti ima samo nestankom sauda
- Opetja033
#65870 Re: Sirija
Sada se vec provaljujes. Kuvajt, Bahrein i Jemen imaju stepen demokratije o kakvoj Assadova Sirija moze samo sanjati. Naravno da je svjetlosnim godinama daleko od prave demokratije (osim Jemena) ali je takodje svjetlosnim godinama ispred Assadovog sistema.Herr Flick wrote:U Siriji makar imaju izbori.kakvi takvi ali barem imaju za razliku od zaljevskih zemalja
Postoje izbori i u S. Arabiji i u Omanu i u Kataru. Naravno farsa kao i ovi u Assadovoj Siriji.
Last edited by Opetja033 on 21/10/2015 13:29, edited 1 time in total.
- madner
#65871 Re: Sirija
Nerealno je traziti u ovom momentu da Asad ode. To je bio pokusaj da se isti svrgne iznutra, no propao je.
Asad moze pobjediti, moze i izgubiti, no nikako nece pristati na scenario koji mu se moze samo desiti ako izgubi.
Asad moze pobjediti, moze i izgubiti, no nikako nece pristati na scenario koji mu se moze samo desiti ako izgubi.
-
sarajevoxxxx
#65872 Re: Sirija
Katarski ministar vanjskih poslova Halid El-Atijeh: Vojno ćemo intervenisati u Siriji zajedno sa Saudijom i Turskom ako to bude potrebno.
-
sarajevoxxxx
#65873 Re: Sirija
Mursi nikada nije ni vladao, niti je u bilo kojem trenutku imao veću moć od vojske.Tražiti da vojska bude podređena narodu a ne da je obratno je valjda najnormalnija stvar.walter kurtz wrote:MB u kojemu je cenzura npr twitera najnormalnija stvar Mursi je sebi spremao ovlasti kakve egipat nije imao od vremena faraona da ga ne skinu sisi vladao bi egiptom ko familja asadOpetja033 wrote:A sta je problem sa Mursijem i MB? Ako ti se ne vidjaju, fino izadjes na izbore i skines ih sa vlasti, bas kao sto se to desilo u Tunisu. Bezbolno, nenasilno, demokratski, izborima.walter kurtz wrote:Na samom pocetku arapskog proljeca stvarno sam mislio da se radi o necemu dobrom za narod onda je dosao mursi libijski scenario pa cak i u dari kada se desilo mislio sam da je vrijeme da asad ode sa vlasti iako se cesto salim kako volim diktature u stvarnosti sam protiv i zao mi je naroda vjerujem u demokraciju kakvu takvu ali revoluciju progres su ukrali saudi katar muslimansko bratstvo al qaida nastavi niz arapi su na zalost nepovratno vraceni u kameno doba
Eh sada sto neko uživa i sto nekome odgovaraju diktatori i vojne hunte da vladaju u arapskom svijetu to je druga stvar.
Sisi je pokazao koje diktator, a Mursi je mogao ubijati kao i Sisi, međutim za vrijeme u kojem je vladao bilo je slobode nikome se nije činilo nasilje sto je naravno najnormalnija stvar.
Poslije Asada dolazi na red Sisi ako Bog da. Prošlo je vrijeme diktatora i vojni hunti arapski svijet mislim da nikada neće biti što je bio.
- Maystor
#65874 Re: Sirija
već vidim moćnu katarsku armiju kako kidiše na ruske okupatore
nego, nove slike klanja zarobljenih sirijskih vojnika u području Homsa od juče kruže internetom. ne radi se ni o isili ni o nusri, već isključivo o jedinicama tzv. fsa.
nego, nove slike klanja zarobljenih sirijskih vojnika u području Homsa od juče kruže internetom. ne radi se ni o isili ni o nusri, već isključivo o jedinicama tzv. fsa.
-
pjerino
#65875 Re: Sirija
Ministar vanjskih poslova lihtenštajna Jean-Pierre Papin kaže da će vojno intervenirati zajedno sa francuzima i njemcima ako uk bude inzistirala na izlasku iz eu.sarajevoxxxx wrote:Katarski ministar vanjskih poslova Halid El-Atijeh: Vojno ćemo intervenisati u Siriji zajedno sa Saudijom i Turskom ako to bude potrebno.
Tek sad mi je jasno zašto su rusi u siriji, da ovi „cvrčci“ prestanu sa bahačenjem i prijetnjama i da stvari sjednu na svoje mjesto (na malo duži period).