Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Norm

#6576 Re: Zeničani

Post by Norm »

Freamon Lester wrote:
Casual's wrote:
Freamon Lester wrote: Ovo su neke nove vibracije iz centrale stigle. :lol:
Nisu vibracije nego politika jebe dosta toga..čak imaš politiku u stranci. Smajlovic npr. nije podpredsjednik SDA jer je govorio o neprvadi koju pravi KS ( rupa u zakonu, šta je već )..Dom štampe još stoji kao "projekt" zbog dozvola ( politike, stranke )...imam jos x primjera.

Ne treba spominjati 'sadaka' projekte propalog Salkice i miješati sa ovim koji ipak imaju investitore :D
Ne izdaje dozvolu za projekat koji se izvodi kod Doma štame Fadil Novalic, a ni Bakir Izetbegovic vec upravo aparat kojim upravlja Huso Smajlovic. I da ne bude ovo pljuc po Husi, vec je po njegovim saradnicima koji evo vec 20 godina nisu u stanju napraviti teren siguran za ozbiljno investiranje (manje vise i oni koji su pred penziju su tu jos od vremena CK KP). A teren siguran za ozbiljno investiranje podrazumjeva minimalan rizik da ce se politika umjesati u izvodjenje projekta, infrastruktura i jos mnogo toga. A bojim se da osim lijepi rijeci ova administracija nije napravila mnogo.

I odmah da se razumijemo. Nije Smajlovicev posao da investira novac od opcine u nova preduzeca, vec da dovede investitore koji ce svojim aktivnostima puniti budzet opcine. E tu je problem i tu dolazi ona statistika koju sam navodio na prethodnim stranicama gdje smo evidentno gori od Tuzle, Mostara. A i nije problem sto smo losiji od Sarajeva i Banja Luke koji su administrativni centri, ali je problem sto nas recimo jedna Bijeljina stize.

23 000 nezaposlenih je mnogo. I nikada ali bas nikada se pred izbore nije govorilo o statistici i radnim mjestima, ali bez bar 1000 radnih mjesta godisnje nemamo sta pricati o bilo kakvom razvoju i zavaravati se bilo kakvim otvaranjima benzinskih pumpi, novih zgrada i sl. I taj tempo od 1000 radnih mjesta je relativno spor pa cemo manje vise tapkati u istom mjestu jer sredinom svake godine dobijes po jednu generaciju maturanata i apsolvenata.

@Eborg
Valjda je krajnje vrijeme majku mu da malo dignemo glavu. Postoje neke stvari koje se rade, pokušavaju ljudi, nije sve palo. Ali dok god je našeg minderluka gdje se po kahvama čeka rezultat da se na kraju kaže: "Ma ja, znao sam da će propast'", odnosno u mnogo manjoj mjeri: "Uspjeli su, e sad sam uz njih.", bit će kako i jeste.
Problem je sto za odredjene projekte u startu vidis da ce propasti, a lokalna administracija nije determinisana raspolozenjem i komentarima nezaposlenih i besposlenih gradjana. Tako recimo kad pogledas krug ljudi koji se vrtio oko KTG-a jasno ti je da od toga nema nista. Niti ce biti u skorijoj buducnost. Plan je dobar ali ja ti kao prosjecan ekonomista tvrdim da neces naci banku ili finansijsku instituciju u Evropi koja ce istresti toliko novac za projekat u kojem cijena osnovnog inputa u proizvodnju zavisi od toga jel Putin sinoc odradio onu svoju balerinu ili nije. Pa onda ide prica o kineskim investitorima i slicne budalestine, a kinezi nece istresti svoje pare na toj lokaciji osim ako nemaju siri politicki interes. A taj siri politicki interes nemaju sta traziti sa Smajlovicem vec kad vidis da su se dosli slikati sa Izetbegovicem, Novalicem i slicnim na toj lokaciji onda mozes reci da tu ima tek neke nade za taj projekat. A onda i dalje stoji opaska da moskovska balerina diktira cijenu plina.

A za sebe ne mislim da sam neki genije vec upravo prosjecan ekonomista koji je slusao svoja predavanja. Kao sto sam onim uhljebima rekao na temi BH Telecom prije pola godine da ce mtel da ih ubije u pojam smijali su mi se. Kad sam im govorio da ce im profit pasti ispod 100 miliona smatrali me ludim i cetnikom jer im govorim da mtel je trenutno zdravija kompanija od BHT-a. :lol: Dakle ista stvar je u pitanju i ovdje. Samo ovdje se igramo zamjene teza. Ako kritikujes nesto onda se kao ja zalazem da mi kao sredina propadnemo. :-) Kritika je upravo tu da se skrene paznja na bitne stvari koje nisu kako treba postavljene u startu.

A sad o Čeliku
To nije grupa huligana, to su momci koji su tu među vama. Imaju i završene fakultete i djevojke i supruge i ratu za kredit i brata na birou i brigu oko grijanja. Ali se bore. A i oni momci uz njih, oni "kritikovani" Robijaši su isto tako momci koji žive svoje živote. Idu u školu, studiraju, gletuju zidove, prodaju osiguranje, rade kao konobari ili ekonomisti i isto tako se suočavaju sa svim problemima kao svaki drugi građanin Zenice. Ali su eto odlučili pokušati riješiti jedan problem. Onaj koji mogu.
I tu dolazimo do suštine problema ovog grada. Prvi put se skupila skolovana grupa gradjana koja nesto hoce i ima isplaniranu strategiju kako to da ostvari. Bez primitivizma i nasilnistva. Sve po onako kako treba i to je pravac u kojem ovaj grad mora da ide inace ce da propada svaki dan jos dublje. A upravo takav pristup je potreban da se ovaj grad pomakne sa mrtve tacke. Pa zamisli da 20 ekonomista i 20 pravnika sjedne i osmisli strategiju za poboljsanje investitorske klime u ovom gradu i sprovede ju u djelo... Samo zamisli... A ja se upravo nadam da cete uspjeti ostvariti ono sto ste zamislili jer bi to predstavljalo tracak nade da u ovom gradu ima sposobnosti koje ce ovu umrtvljenu sredinu pokrenuti u nekom sretnijem smjeru.
U sridu... :thumbup:
Ja nisam ni ekonomista, ali znam da bez love koju ce gradjani trositi u objektima oko GGM-a nema ni tih objekata...nisam ekonomista ali znam da ce i zaposleni (uhljebljeni) u BHT kukati kako su im male plate (oni koji ne dobiju otkaz) kada korisnici usluga nemaju da plate racune i krenu masovno odjavljivati usluge...nisam ekonomista ali znam da kada prodje grejs period za vracanje kredita utrosenog na uljepsavanje 14 kruznih tokova i kada stigne prva rata za naplatu da ce poskupjeti registracija auta i sve takse u zgradi opcine Zenica...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6577 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Eborg wrote:Zenica je zaista čudan grad. Mi smo se ovdje izgleda više "nasekirali" što smo dobili jednu pozitivnu ocjenu nego što nas je neko popljuvao, proglasio radioaktivnim smogovcima i nabio u kompleksaško-provincijsku rupčagu iz koje smo se usudili proviriti makar na tren.

...
Pravo u sridu :thumbup:

Inace i ostatak posta je odlican i da sam tu, rado bih dosao, kao uostalom sto sam se uvijek odazivao svakom skupu koji je trebao da promijeni nesto :thumbup:
kamen spoticanja

#6578 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ove godine se placa prva rata kredita podignutog za GGM...samo je cool sto se tada kredit cinio gotovo besplatnim novcem
a sada je situacija pravo choshkasta...isti je,naime vezan za kurs dolara :cry:
i jos jedna stvar koja sad meni para nervni sistem,a moram priznati da je norm o tome govorio na ovim stranicama prije par godina...ostaak ulica u zenici su u katastrofalnom stanju...dakle ceste se doslovno raspadaju...hoce li ih popravljati pred lokalne izbore ne znam,ali zagoni GGm ako ti otpadne tocak cim s istog skrenes
Not My Idea

#6579 Re: Zeničani

Post by Not My Idea »

eborg, svaka vama cast i drzim fige da ustrajete i uspijete!
malo mi je zaparalo usi hvaljenje clanova pokreta, a znamo (bar neki od nas) ko je sve tu. vecina momaka je okej al ih vala ima i kriticnih, al hajde..
plus sto ce se, ako uspijete, tu probat uvalit puno sljama

u svakom slucaju za post, stav o Zenici, radu na promjenama :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6580 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Casual's wrote:Da Ze ima 50% sadake kao što ima Sarajevo bilo bi mnogo drugacije. Prije samo 8 godina Robot i Mercator se molio da bilo šta otvore u Zenici, oni nisu zbog ekonomske situacije. Sada oni mole Zenicu :)

Sada se zbog GGMa pravi novi SPO, benzinska i zgrada Medike..još 2-3 projekta su u pripremi, dakle, GGM će za par godina cijeli taj dio gdje je građen preporoditi. Poslovna zona također sprema par 'noviteta'.
KTG je bio jednostavno stopiran zbog nekog Ministarstva jer je Smajlovic govorio o finansiranju kantona, a i prodaja nekog zemljista u HR (vlasnistvo grada) od cije prodaje je trebao biti urađen bazen.

Sada već KTG polako priprema dozvole,a to zemljiste u HR je opet pokrenuto u postupku.
Budi ljubazan i objasni kako ce stambeno poslovna zgrada, pumpa,medika i jos par projekata koji su u fazi pripreme, proporoditi dio grada kuda ide ggm?
Casual's

#6581 Re: Zeničani

Post by Casual's »

_BataZiv_0809 wrote: Budi ljubazan i objasni kako ce stambeno poslovna zgrada, pumpa,medika i jos par projekata koji su u fazi pripreme, proporoditi dio grada kuda ide ggm?
Umjesto stare ruševne kuće imaš modernu zgradu..Umjesto starog auto otpada imaš benzinsku, umjesto starih garaža imaš SPO, umjesto starog Lutve bice nešto za šta ni ja ne znam šta..Eto kako, izgledom. :) Sad stvar je ukusa..haman da se u Ze više cijeni 'retro' dok nešto novo ne dođe.. :D
Warashii

#6582 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Casual's wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Budi ljubazan i objasni kako ce stambeno poslovna zgrada, pumpa,medika i jos par projekata koji su u fazi pripreme, proporoditi dio grada kuda ide ggm?
Umjesto stare ruševne kuće imaš modernu zgradu..Umjesto starog auto otpada imaš benzinsku, umjesto starih garaža imaš SPO, umjesto starog Lutve bice nešto za šta ni ja ne znam šta..Eto kako, izgledom. :) Sad stvar je ukusa..haman da se u Ze više cijeni 'retro' dok nešto novo ne dođe.. :D
Mislim sry al stvarno ja ne vidim nista ovdje pretjerano pozitivno.
Pumpu gradi ko? Hifa? Taj SPO, ciji je on? A te rusevne kuce jel to Medika? Jel mislimo na istu Mediku ( Medicu ) u Krivacama?
Jbga "dobili" smo mi i onaj TC Dzananovic ( dobili smo mi znamo sta smo dobili ) al da je to sad neka pretjerana pozitiva i nije, sve bi ono bilo otvoreno, ili zatvoreno, negdje drugo u gradu da nije ondje.
Mislim sta jedan beskucnik ima od toga sto, recimo ja, pravim kucu?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6583 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Casual's wrote:
Gdje ce doci moderna zgrada, benzinska i SPO? Umesto cega?
Casual's

#6584 Re: Zeničani

Post by Casual's »

@Warashii
Da se mene pita svaki SPO bi trebao biti na slicnom mjestu gdje se gradi Robot. Međutim, ovo što se sad radi duž GGM-a mnogo utice na izgled svih dijelova ( ponajviše tamo kod kapije Željezare ). Uvijek sam bio protiv toga da SPO bude u Centru grada ( Bosanka, arhitektonsko ruglo je jedan od razloga ) međutim kod nas to najviše i ide pa se čovjek mora i ušutiti..

@Bataziv već sam ti napisao u postu..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6585 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Casual's wrote:@Warashii
Da se mene pita svaki SPO bi trebao biti na slicnom mjestu gdje se gradi Robot. Međutim, ovo što se sad radi duž GGM-a mnogo utice na izgled svih dijelova ( ponajviše tamo kod kapije Željezare ). Uvijek sam bio protiv toga da SPO bude u Centru grada ( Bosanka, arhitektonsko ruglo je jedan od razloga ) međutim kod nas to najviše i ide pa se čovjek mora i ušutiti..

@Bataziv već sam ti napisao u postu..
Ne upratih, ali hajde nekom logikom sam uspio skontati da mislis na onaj otpad iznad Pišća, i rusevnu zgradu prije Lutve na jedno 60-70 metara iz pravca lovackog doma.
Elem gdje se gradi Robot? I sta je ono gore u Lokvinama? Neka fabrika?
Casual's

#6586 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Robot se gradi gdje je bio Borac, odnosno nastavlja se prica koja je stopirana prije par godina, a prema Lokvinama se pravi fabrika za proizvodnju plocastog namještaja.
N.N.

#6587 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Cim se spomene Bosanka meni neka mucnina dodje :D
Ja i dalje ne vjerujem da je ono dopusteno da se napravi. Ono je ruglo *ebo ih otac. Sve zatvoriti, ostaviti nedovrseno, alaselamet, samo kod nas :-)
Eborg

#6588 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Freamon Lester wrote:I tu dolazimo do suštine problema ovog grada. Prvi put se skupila skolovana grupa gradjana koja nesto hoce i ima isplaniranu strategiju kako to da ostvari. Bez primitivizma i nasilnistva. Sve po onako kako treba i to je pravac u kojem ovaj grad mora da ide inace ce da propada svaki dan jos dublje. A upravo takav pristup je potreban da se ovaj grad pomakne sa mrtve tacke. Pa zamisli da 20 ekonomista i 20 pravnika sjedne i osmisli strategiju za poboljsanje investitorske klime u ovom gradu i sprovede ju u djelo... Samo zamisli... A ja se upravo nadam da cete uspjeti ostvariti ono sto ste zamislili jer bi to predstavljalo tracak nade da u ovom gradu ima sposobnosti koje ce ovu umrtvljenu sredinu pokrenuti u nekom sretnijem smjeru.
Istina. Ako se riješe "mali" problemi, tek onda možemo razmišljati o rješavanju onih velikih. Ideja je iskrena i ne odgovara mnogima baš zato što nema političku pozadinu niti interes pa je samim tim i "opasna". Zato nam i treba podrška grada u subotu. Kako tvrditi da je grad iza nas ako baš taj isti dan ostanu da ližu sladoled samo 100 metara pored?
_BataZiv_0809 wrote:Pravo u sridu :thumbup:

Inace i ostatak posta je odlican i da sam tu, rado bih dosao, kao uostalom sto sam se uvijek odazivao svakom skupu koji je trebao da promijeni nesto :thumbup:
Hvala ti na tome. Uvijek ima načina da se ideja podrži, pa makar javnim pozivom na Facebooku ili slično.
Not My Idea wrote:eborg, svaka vama cast i drzim fige da ustrajete i uspijete!
malo mi je zaparalo usi hvaljenje clanova pokreta, a znamo (bar neki od nas) ko je sve tu. vecina momaka je okej al ih vala ima i kriticnih, al hajde..
plus sto ce se, ako uspijete, tu probat uvalit puno sljama

u svakom slucaju za post, stav o Zenici, radu na promjenama :thumbup:
Hvaljenje članova pokreta? Na koje članove misliš, NGG "Za Čelik" ili Robijaše? I da li misliš na moj post ili nešto drugo? Ja u svom postu nisam nikoga hvalio, već upravo naveo koliko su svi ti momci "obični" upravo kao i ostali forumaši koji traže nešto konkretno pa baš zato im i treba podrška.
Not My Idea

#6589 Re: Zeničani

Post by Not My Idea »

Mislila sam na ovo
Eborg wrote:
To nije grupa huligana, to su momci koji su tu među vama. Imaju i završene fakultete i djevojke i supruge i ratu za kredit i brata na birou i brigu oko grijanja. Ali se bore. A i oni momci uz njih, oni "kritikovani" Robijaši su isto tako momci koji žive svoje živote. Idu u školu, studiraju, gletuju zidove, prodaju osiguranje, rade kao konobari ili ekonomisti i isto tako se suočavaju sa svim problemima kao svaki drugi građanin Zenice. Ali su eto odlučili pokušati riješiti jedan problem. Onaj koji mogu.
Postujem ja tebe i kao osobu i kao forumasa, naravno i da si upucen vise nego ja, al vidjeh na slikama i ne bas finih momaka, da se blago izrazim.
Sto se tice vas koji to radite srcem, a ne zbog moguceg licnog interesa, zelim vam svu srecu. :)
Eborg

#6590 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Pa gledaj, i dalje ne znam na koga misliš i na kojim slikama.

NGG "Za Čelik" ima fiksno članstvo - 13 momaka i to je to, zna se imenom i prezimenom ko su. Sasvim "obični" momci koji se iskreno bore za ideju. Ako misliš da su "uljezi" tu, onda OK. Malo mi je teško pronaći nekoga baš TOLIKO lošeg ali OK. :mrgreen:

"Robijaši" to nemaju. Ako Eka pedofil stane sa navijačima i drži Čelikov šal, je li on Robijaš, a navijačka grupa pedofilska? Tako da ako misliš na njih, malo ružno je u najmanju ruku bacati hejt ( :) ) zbog par pojedinaca. To ti je ta stalna boljka navijača. Ima ih svakakvih, slažem se. No šta god da isti pokušaju, uvijek će u očima većine biti narkomani, huligani i alkoholičari. Ovdje su pokazali izuzetno visok nivo zrelosti. Građanski, bez ijednog incidenta, borili su se i bore za nešto u što vjeruju. Također, sasvim "obični" momci uz par faca koje vjerovatno ne zaslužuju takvu dezignaciju. Ali kao što rekoh, odluka ko je tu, a ko nije je prilično arbitrarna.

_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6591 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Eborg wrote:Pa gledaj, i dalje ne znam na koga misliš i na kojim slikama.

.....
A ja sam potvrdio svoje sumnje da se dobro znamo i da smo generacija u gimnaziji :)
Eborg

#6592 Re: Zeničani

Post by Eborg »

:wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6593 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Eborg wrote::wink:
Juce 8 godina mature :wink: Danas Hikija profu vidim vamo. Nesto se desava sa njim, prednje zube je izgubio :roll:
Stjui

#6594 Re: Zeničani

Post by Stjui »

jesen '95.zna li neko o kojoj se brigadi radi?

Image

Image

Image
Eborg

#6595 Re: Zeničani

Post by Eborg »

_BataZiv_0809 wrote:
Eborg wrote::wink:
Juce 8 godina mature :wink: Danas Hikija profu vidim vamo. Nesto se desava sa njim, prednje zube je izgubio :roll:
To se obilježavalo ili pamtiš datum? :) Neki dan sam pratio neku omladinu pa se prisjećao. :)

Nadam se da je dobar sa zdravljem ili da nije ništa ozbiljnije. Sretnem ga nekad i tam' i vam', ispričamo se. Znam ga i danas citirat'. :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6596 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Eborg wrote:
To se obilježavalo ili pamtiš datum? :) Neki dan sam pratio neku omladinu pa se prisjećao. :)

Nadam se da je dobar sa zdravljem ili da nije ništa ozbiljnije. Sretnem ga nekad i tam' i vam', ispričamo se. Znam ga i danas citirat'. :)
Pamtim datume, skoro ko dobri profa. Danas ko iz topa rece koja sam generacija djevojci sa kojom je razgovarao kad sam ga sreo :D I ja ga cesto citiram. Veliki covjek. Ne znam sta mu je, ali bez zuba hoda vec duze, prosle godine sam ga sreo u Zenici, takodjer je bio bez banzezu.

P.S. Bilo je obiljezavanje prije 3 godine, na petogodisnjicu, ali nas nije bilo vise od 30tak, mozda i manje. Iz tvog razreda bili Siljak i Taticka direktno iz Cemerike :evil: Ne znam je li iko vise. :sax:
Eborg

#6597 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Do prije koju godinu nisam znao da će biti tako no sada zaista i za sve buduće godišnjice izgovor može biti: "Žena, djeca..." :lol:

Šupičkumaterinu. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6598 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Eborg wrote:Do prije koju godinu nisam znao da će biti tako no sada zaista i za sve buduće godišnjice izgovor može biti: "Žena, djeca..." :lol:

Šupičkumaterinu. :lol:
Znas sta jaro, ljudi koji su to organizovali su se momacki potrudili. Mislim znas kako je kod nas organizovati bilo sta sto podrazumijeva okupljanje veceg broja ljudi. Svi su pametni, svi znaju sta treba, ali kad treba dati doprinos, svi su samo posmatraci :run:

Uglavnom meni je puko film na izjavu jedne od kolegica kako "nece doci jer ne dolazi njena raja". Pa valjda je smisao da vidis one koje nisi vidjela dugo, jbt pa svi se znamo, nece ti nista faliti. A posebno na genijalnu ideju druge kolegice, koja je bila za to da godisnjicu obiljezavamo na Kamberovica polju, jer kao "ne moze bas svako izdvojiti 20 KM" :izet:

Elem, skupilo nas se taman da popunimo Libertas u onom prvom nivou i da ne bude tijesno. I stvarno je ekstra provod bio, a dosao je i Hiki da popije koju sa nama. Ja se naravno demolirao i razbolio :lol:

Za dvije godine nadam se vecem odzivu, ali fakat.

Eto da ne zachatavamo temu dalje :)
Eborg

#6599 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Jasno, dosta slično prethodnoj priči o Zenici generalno i borbi za Čelik. Viđam to svugdje no Zenica je baš nekako specifična po distanciranju i paralelnom pametovanju. Možda što je najviše volim pa me toliko i pogađa.

Mora se 10-ka zaokružiti fino, žao mi je što tada nisam mogao doći. Bilo je ipak troje mojih no zar je to bitno? Baš kao što ti reče, bitno je doći zbog ljudi koje ne viđaš svaki dan/nisi u kontaktu.

Ontopic: Je li do mene ili su svi hoteli u Zenici naglo digli cijene? Da se neće dio papinskih gostiju i u Zenicu preliti zbog prebukiranosti Sarajeva? Čak 400 KM za noćenje u Hotelu "Dubrovnik"? :? Dolazi mi poslovni partner i sjeba se čovjek, kaže kod vas k'o u Londonu. :-)
kakavdanakneiskustvu

#6600 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Stjui wrote:jesen '95.zna li neko o kojoj se brigadi radi?

Image

Image

Image
u prvi mah ostadoh zatecen prvom slikom
Post Reply