Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zlo zlo

#6576 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

rovac koja je cijena struje elektroprivrede bh zimi? ne radi sajt da provjerim :-D

proradilo, jel to 13,46 za cijelu godinu za jednotarifno?
rovac13

#6577 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kod mene mislim da je tako.
0,1346 + pdv = oko 0,157
zlo zlo

#6578 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

znači nekih 15 posto jeftinije nego meni. u ovoj rupi dignu 30 posto zimi, kad se jedino troši :lol:
rovac13

#6579 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Hoces da se mijenjamo :lol:

Ti meni nesto skuplju struju.......ja tebi vanjske temperature koje znaju otic i na -20 -25 :D
zlo zlo

#6580 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

neka fala, ne trošim previše struje ionako, da ne moram deblji kaput kupovat :lol: :lol:
mehkoca

#6581 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Ispade da je bolje imati jednotarifno brojilo tokom zime :D
zlo zlo

#6582 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

pa zar nije stalno bolje imat jednotarifno? Nevezano uz grijanje i hlađenje, to treba stalno, ali realno stvari se rade u doba kad je struja skuplja, taman posla da perem veš u 2 u noći, kuham u 3, i tak to, perem kad stignem :lol:
semsasuljakovic

#6583 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by semsasuljakovic »

Zna li iko link do stranice na kojoj mogu pronaći kapacitete određenih inventera na -10 i -15 stepeni?
giga1982

#6584 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

zlo zlo wrote:pa zar nije stalno bolje imat jednotarifno? Nevezano uz grijanje i hlađenje, to treba stalno, ali realno stvari se rade u doba kad je struja skuplja, taman posla da perem veš u 2 u noći, kuham u 3, i tak to, perem kad stignem :lol:
Kod nas je jeftina struja od 21h do 07h i cijena joj je 50% manja nego skupa tarifa tako da palim perilicu veša,perilicu suđa,bojlere za toplu vodu vijek iza 21h.A što se tiće klima bolje da je navečer jeftina jer ih ne gasim a navečer temperature padnu i do -20 pa onda bolje da mi klima radi po jeftinoj tarifi kad je vani -20.
Skupa tarifa 0.26KM-(1,06kn)
Jeftina tarifa 0,13KM-(0,53kn)
Tako da po meni se isplati dvotarifno brojilo a opet nekome ne,sve ovisi o navikama čovjeka...
rimano

#6585 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rimano »

semsasuljakovic wrote:Zna li iko link do stranice na kojoj mogu pronaći kapacitete određenih inventera na -10 i -15 stepeni?
Ovdje mozes pronaci dosta informacijahttp://www.eurovent-certification.com/

Posto sam zadovoljan sa ovim vidom grijanja na struju odlucio sam objekat u kojem se nalazi Fujitsu 12LLCE pocastiti sa jos jednim inverterom. Ovaj put to ce biti Daikin FTX35KM. Odlucio sam za njega uglavnom radi cijene (900KM) i zbog toga sto ce grijati manju povrsinu od Fujitsu-a. Nadam se da cu i sa njim biti zadovoljan takodje.
Last edited by rimano on 30/12/2017 01:04, edited 1 time in total.
rimano

#6586 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rimano »

.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#6587 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

semsasuljakovic wrote:Zna li iko link do stranice na kojoj mogu pronaći kapacitete određenih inventera na -10 i -15 stepeni?
http://www.eurovent-certification.com/index.php?lg=en
Samo nemoj pokusavati naci za kineske invertere jer neces naci podataka.
Samo midea i haier mislim da imaju par modela koji su testirani.
Za japance imas skoro sve modele.
To sam spomenuo uvoznicima Gree klima na zadnjem seminaru.Zasto vase klime nemaju
eurovent certifikat kad skoro sve japanske klime imaju a vi kazete da imate isti kvalitet.
Prvo par sekundi nije znao sta bi rekao pa onda poceo kako gree ima hrpu modela ko bi to sve istestirao,itd.
semsasuljakovic

#6588 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by semsasuljakovic »

Baš sam pokušao naći certifikate za Gree, i ne nađoh ni jedan.
Istog trena sam izbacio Gree iz računice, ne dolaze u obzir.
Cupko_

#6589 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Cupko_ »

Pozdrav svima,
treba mi pomoć od nekoga ko već koristi neku od opcija grijanja oko kojih se TROumim, a to su:
1. Kamin na pelet
2. Konvektori (vjerovatno Atlantic)
3. Inverter

U pitanju je prizemlje kuće površine otprilike 52 m2. Tu je dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom (sastavljeno), hodnik, kupatilo i spavaća soba. Kuća je starije gradnje i izolacija je slaba, gotovo nikakva (+ drvena stolarija). Dovoljno o izolaciji govori da za sezonu grijanja potrošimo oko 10 m3 drva (oko nekih 750-800 KM) + briket/ugalj (oko 300-350 KM) s tim što je spavaća soba u većini slučajeva hladna kao i kupatilo i potrebno je paliti grijalice.

Iz iskustva prijatelja i kolega koji koriste konvektore i kamine na pelet, počeo sam razmišljati o tim solucijama te bi na proljeće nakon sezone grijanja izbacio peć iz kuće. Čitajući ovu temu, nametnula se i opcija invertera.
Bio bi spreman uložiti do maksimalno 2000 KM za samo uvođenje bilo koje od ove 3 opcije, i tu konvektori ispadaju kao najjeftinija opcija gdje sam planirao postaviti u veliki prostor (dnevna + kuhinja) 2 komada po 1,5 kW, u spavaću sobu 1 komad od 1kW te u kupatilo 1 komad od 0,5 kW i to bi izašlo do nekih 800-850-900 KM, ovisno od proizvođača i ugradnje.

Evo ispod je i tlocrt (amaterski naravno) pa dobro bi došla svačija pomoć ko ima imalo iskustva oko ovog, budući da ja sve što znam sam čuo od poznanika i pročitao na ovoj temi.
Unaprijed hvala svima i izvinite na malo dužem postu :skoljka:

Image
bilic

#6590 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

Cupko_ wrote:Pozdrav svima,
treba mi pomoć od nekoga ko već koristi neku od opcija grijanja oko kojih se TROumim, a to su:
1. Kamin na pelet
2. Konvektori (vjerovatno Atlantic)
3. Inverter

U pitanju je prizemlje kuće površine otprilike 52 m2. Tu je dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom (sastavljeno), hodnik, kupatilo i spavaća soba. Kuća je starije gradnje i izolacija je slaba, gotovo nikakva (+ drvena stolarija). Dovoljno o izolaciji govori da za sezonu grijanja potrošimo oko 10 m3 drva (oko nekih 750-800 KM) + briket/ugalj (oko 300-350 KM) s tim što je spavaća soba u većini slučajeva hladna kao i kupatilo i potrebno je paliti grijalice.

Iz iskustva prijatelja i kolega koji koriste konvektore i kamine na pelet, počeo sam razmišljati o tim solucijama te bi na proljeće nakon sezone grijanja izbacio peć iz kuće. Čitajući ovu temu, nametnula se i opcija invertera.
Bio bi spreman uložiti do maksimalno 2000 KM za samo uvođenje bilo koje od ove 3 opcije, i tu konvektori ispadaju kao najjeftinija opcija gdje sam planirao postaviti u veliki prostor (dnevna + kuhinja) 2 komada po 1,5 kW, u spavaću sobu 1 komad od 1kW te u kupatilo 1 komad od 0,5 kW i to bi izašlo do nekih 800-850-900 KM, ovisno od proizvođača i ugradnje.

Evo ispod je i tlocrt (amaterski naravno) pa dobro bi došla svačija pomoć ko ima imalo iskustva oko ovog, budući da ja sve što znam sam čuo od poznanika i pročitao na ovoj temi.
Unaprijed hvala svima i izvinite na malo dužem postu :skoljka:

Image
Po mom mišljenju .
Dnevni boravak INVERTER Japanac
Spavača konvektor
Kupatilo konvektor.
To ti može 2000 KM što imaš pokriti.
Kad budeš pri parama onda češ dodat još jednu klimu i etoo.
I gledaj da makar prozore zamjeniš . Ne moraš sve odjednom ali ih mjenjajjj..
zlo zlo

#6591 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

ako nema dobru izolaciju, konvektori ne dolaze u obzir, to će pojest struje i struje, proplakat ćeš, ako se odlučiš na struju jedino inverteri i to japi, svaka sezona grijanja između invertera i konvektora će posve sigurno pokrit razliku u cijeni jedne klime, kažem kao netko tko nema dobru izolaciju i grije se na struju, znam koje su razlike bile meni u Mostaru između tih grijalica i invertera za grijanje, tebi će biti još i veće i to puno.

Od opcija na struju to ti je to, o ostalima mogućnostima neću govorit jer nemam previše iskustva :mrgreen:
rovac13

#6592 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Tesko ja izabrat najbolju stvar.Ovisi kako gledas na stvari,kratkorocno dugorocno kvalitetno itd

Ako kuca nema izolaciju u startu znaci da ce takva kuca malo vise trosit energije,bez obzira cime se grijao.
A ako uporedjujes energente ja sam koristio sve troje od nabrojanog.
Moje misljenje je da je na pelet nesto jeftinije nego na konvektore ali ne puno.
Doduse kod mene je bio kotao i centralno grijanje,kazu da kamini trose malo vise nego kotlovi.

Dok na inverter rekao bih da trosim bar 4 puta manje nego na konvektore ili grijalice.......a u odnosu na pelet inverteri trose bar 3 puta manje.
Potrosnja je bez premca na strani invertera.
Ali ti imas otezavajucu okolnost sto imas za uloziti 2000KM.
A ako kuca nema izolaciju i trosi puno energije zanci da moras malo vise ulozit i u klime,ako zelis da to bude dobro.
Zato sto klimama pada snaga sa minusima vani.
Moras da uzmes onu koja ima dovoljno snage na -15 -20 ne znam koliko zna biti u tvom kraju.

Ako nije bitna potrosnja konvektori bi bili najbolje rjesenje.
Za najmanje ulaganja pokrijes cijeli prostor i to grije bez ikakvih problema.
Mana je velika potrosnja.
Mozes proci jos jeftinije tako sto uzmes neke jeftinije grijalice,sve grijalice radijatori konvektori imaju u sebi grijac i trose otprilike isto.
Mana jeftinijih grijalica je manjak kvaliteta pa mozda nece potrajat dugo kao neki kvalitetniji konvektor.

Kao sto neko spomenu nije losa varijanta kupit jedan inverter u dnevni boravak koji ce vjerovatno pokrit najveci dio zime.
A u rezervi imat grijalicu dvije ako zatreba da imas cime pomoci.
Tako se nebi bojao da ce zafalit grijanja.A klima bi najveci dio zime radila lagano i ustedila puno para.
Ako ti se to svidi kasnije dodas jos jednu manju u spavacu i to je to.

O kojem podrucju se radi.
Mi napisasmo bruku texta a uopce ne znamo jel se radi o sarajevu gdje bude i -25 ili o mostaru gdje nema takvih izleta :D
Cupko_

#6593 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Cupko_ »

Uh koji odgovori.. hvala svima :)
Što se tiče područja, TK je u pitanju i temperature znaju biti i po -20*C noću (prošla i pretprošla godina) ali evo ova zima je malo blaža pa je situacija drugačija.
Bio sam već gotovo siguran da ću se odlučiti za konvektore, međutim sad već ni sam ne znam. Svjestan sam bio da je izolacija veliki problem međutim računam da je isto i sad sa drvima te da i ova sad potrošnja uveliko ovisi od gubitka topline koji imam sa ovakvom izolacijom. Tako sam računao da će i grijanje na struju, samim tim što je povoljnije od drva, biti povoljnije i meni jer ista je izolacija u pitanju u oba slučaja.
Moram još dobro razmisliti, a trenutno mi se ta opcija sa inverterom u dnevnoj (+ kuhinja i trpezarija) i konvektorom u spavaćoj čini najrealnija, pa vidjet ćemo.

Ne znam ni sam na kraju šta da mislim i kažem :roll:
zlo zlo

#6594 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

rovac ti je rekao dobru stvar, uzmi klimu i dobre 2 grijalice(jeftine) jer je ista stvar u potrošnji struje i grijanju, samo nisu toliko trajne, i dok uštediš kupuj još klimu. Forsiraj klimu i ovime dogrijavaj po potrebi.
bilic

#6595 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

Cupko_ wrote:Uh koji odgovori.. hvala svima :)
Što se tiče područja, TK je u pitanju i temperature znaju biti i po -20*C noću (prošla i pretprošla godina) ali evo ova zima je malo blaža pa je situacija drugačija.
Bio sam već gotovo siguran da ću se odlučiti za konvektore, međutim sad već ni sam ne znam. Svjestan sam bio da je izolacija veliki problem međutim računam da je isto i sad sa drvima te da i ova sad potrošnja uveliko ovisi od gubitka topline koji imam sa ovakvom izolacijom. Tako sam računao da će i grijanje na struju, samim tim što je povoljnije od drva, biti povoljnije i meni jer ista je izolacija u pitanju u oba slučaja.
Moram još dobro razmisliti, a trenutno mi se ta opcija sa inverterom u dnevnoj (+ kuhinja i trpezarija) i konvektorom u spavaćoj čini najrealnija, pa vidjet ćemo.

Sve si skonto . I probaj zamjenit par prozora sa sjeverne strane . Npr
Cupko_

#6596 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Cupko_ »

zlo zlo wrote:ako nema dobru izolaciju, konvektori ne dolaze u obzir, to će pojest struje i struje, proplakat ćeš, ako se odlučiš na struju jedino inverteri i to japi, svaka sezona grijanja između invertera i konvektora će posve sigurno pokrit razliku u cijeni jedne klime, kažem kao netko tko nema dobru izolaciju i grije se na struju, znam koje su razlike bile meni u Mostaru između tih grijalica i invertera za grijanje, tebi će biti još i veće i to puno.

Od opcija na struju to ti je to, o ostalima mogućnostima neću govorit jer nemam previše iskustva :mrgreen:
Koliko mislis? Ja u ljetnim mjesecima dobijam do 60KM struje. U zimskim je to do 80. Sa konvektorima, sve do 220KM u zimskim mjesecima bi mi bilo prihvatljivo, odnosno cak i do 1200KM po sezoni grijanja jer mi blizu toliko ode i na drva i ugalj.
Last edited by Cupko_ on 08/01/2018 19:42, edited 1 time in total.
Cupko_

#6597 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Cupko_ »

bilic wrote:
Cupko_ wrote:Uh koji odgovori.. hvala svima :)

Sve si skonto . I probaj zamjenit par prozora sa sjeverne strane . Npr
U kuci sam kao podstanar vec dugo ali nikad ne znam koliko cu tu jos biti tako da mi se tako nesto ne isplati nazalost.
zlo zlo

#6598 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

Cupko_ wrote:
zlo zlo wrote:ako nema dobru izolaciju, konvektori ne dolaze u obzir, to će pojest struje i struje, proplakat ćeš, ako se odlučiš na struju jedino inverteri i to japi, svaka sezona grijanja između invertera i konvektora će posve sigurno pokrit razliku u cijeni jedne klime, kažem kao netko tko nema dobru izolaciju i grije se na struju, znam koje su razlike bile meni u Mostaru između tih grijalica i invertera za grijanje, tebi će biti još i veće i to puno.

Koliko mislis? Ja u ljetnim mjesecima dobijam do 60KM struje. U zimskim je to do 80. Sa konvektorima, sve do 220KM u zimskim mjesecima bi mi bilo prihvatljivo, odnosno cak i do 1200KM po sezoni grijanja jer mi blizu toliko ode i na drva i ugalj.
S lošim drvenim prozorima(imala ih do nedavno ) i grijanje na struju bez invertera (jednu sezonu) takvu površinu u najhladniji mjesec ovdje ( do -11bilo) je 300km samo grijanja taj mjesec, sada mi cijela sezona grijanja bude ispod tih 300 i u kratkim rukavima sam stalno.
Last edited by zlo zlo on 08/01/2018 21:08, edited 1 time in total.
rovac13

#6599 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Cupko_ wrote:U kuci sam kao podstanar vec dugo
Ovo drasticno mijenja stvari :D

Ako uzmes invertere istina da ce trosit najmanje,ali njima treba vremena da otplate ulaganje.
Tako da je diskutabilno ulaganje i u klime.
Pogotovo sto ne znas koliko ces biti tu.
Mada klima se moze skinuti i ponijeti sa sobom na drugu lokaciju,samo bi trebalo utvrdit sa vlasnikom smetaju li mu takvi zahvati.

Ako si vec dugo tu,onda znas na sta si se grijao do sad i koliko si placao to grijanje.
To vec moze biti polazna tacka da bi imao nekakav orijentir prema ostalim energentima.
Nesomix

#6600 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nesomix »

E ovako. Ja imam kucu od 84m2. Kuca je od siporexa bez izolacije tj fasade. Grijem se na struju. Centralno grijanje sa radijatorima kroz koje ide topla voda. Voda se grije u kotlu Vaillant 24kw. Ja sam prezadovoljan grijanjem i potrosnjom struje za grijanje. Grijem cijelu kucu. Mislim da kad se uzmu sve cinjenice u obzir u odnosu na grijanje na drva, da se centralno grijanje na struju isplati.
Post Reply