Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Romeo 80 wrote:Kad smo već kod protokomjera ili MAF senzora da priupitam. Postoji li mogućnost da električar provjeri njegovu ispravnost? Kako da znam je li ispravan ili ne? Ja kad ga isključim ne primijetim nikakvu razliku u radu motora, a nema mi baš logike da motor radi isto i sa isključenim i sa uključenim MAF-om.
Romeo 80 wrote:Kad smo već kod protokomjera ili MAF senzora da priupitam. Postoji li mogućnost da električar provjeri njegovu ispravnost? Kako da znam je li ispravan ili ne? Ja kad ga isključim ne primijetim nikakvu razliku u radu motora, a nema mi baš logike da motor radi isto i sa isključenim i sa uključenim MAF-om.
Moze, esso je meni mjerio senzor protoka zraka jer se auto poceo cudno ponasati, malo kasnio na odezivu gasa i na 1500 o/min prilikom konstatnog gasa ili ubrzanja je znao blago zatrzati i to samo jednom, i otkrio da je poceo brljaviti, a nije prijavio nikakvu gresku. Lupam iz glave, izmjereno je 400 nekih jedinica, a referentno podrucje oko 280.
Pitanje...
Fabricko Bose pojacalo u Mercedesu preminulo, ima napona, osigurac ispravan, instalacija ok.
Zna li iko nekog elektricara ili RTV mehanicara koji bi to mogao pogledati?
Moze, esso je meni mjerio senzor protoka zraka jer se auto poceo cudno ponasati, malo kasnio na odezivu gasa i na 1500 o/min prilikom konstatnog gasa ili ubrzanja je znao blago zatrzati i to samo jednom, i otkrio da je poceo brljaviti, a nije prijavio nikakvu gresku. Lupam iz glave, izmjereno je 400 nekih jedinica, a referentno podrucje oko 280.
E super, hvala! Mislim da i moj nije dobar i moraću ga provjeriti. Ide auto solidno, ali ipak ne kako bi trebao s obzirom na snagu. A pošto vozim na plin desilo mi se jednom ranije da je došlo do plinske detonacije kod samog mafa i čisto sumnjam da je to preživio bez posljedica...
Bravo za Essu! ECU nece prijaviti gresku dok god senzori daju vrijednosti u ocekivanim okvirima. Senzor moze brljaviti a i dalje biti u okvirima vrijednosti koji nece natjerati ECU da izbaci MIL lampicu. Neku anomaliju pri citanju live parametara moze prepoznati samo pismen dijagnostirac, jer obicno nasi majstori ako vide da nema gresaka kazu- MA DOBRO JE TO.
tempuser wrote:Pitanje...
Fabricko Bose pojacalo u Mercedesu preminulo, ima napona, osigurac ispravan, instalacija ok.
Zna li iko nekog elektricara ili RTV mehanicara koji bi to mogao pogledati?
Bravo za Essu! ECU nece prijaviti gresku dok god senzori daju vrijednosti u ocekivanim okvirima. Senzor moze brljaviti a i dalje biti u okvirima vrijednosti koji nece natjerati ECU da izbaci MIL lampicu. Neku anomaliju pri citanju live parametara moze prepoznati samo pismen dijagnostirac, jer obicno nasi majstori ako vide da nema gresaka kazu- MA DOBRO JE TO.
basicm wrote:Mene zadnje vrijeme zeza duze verglanje na topao motor. Dijagnostike ne kazu nista, nema gresaka
Ista situacija do neki dan kod mene, ugrije se motor, ugasim auto, odem nesto kupim, vratim se, i vergla, vergla i jedva sastavi.
Dijagnostika nista, jedni kazu dizne, ovo ono.
Reparirao anlaser, rijesio problem
basicm wrote:Cuj anlaser? Kod mene vrti ko lud, ali nece da sastavi kako treba.
Jest jest, gore je kad vruc nece, jer ne znas sta mu je
Sent from my iPhone using Tapatalk
I meni na hladno na pola kljuca palio,i proslu zimu na minusima, cim se motor ugrije, i pokusam, vrti, al nece da sastavi, tek nakon 3-4 puta.
I evo prije nekih 20ak dana uradim reparaciju, nije se vise nikad to ponovilo.