O karakteru rata? Misliš, agresija i to? Planirano etničko čišćenje na cijeloj teritoiji koju su nacoši zapišali?Alfons Kauders wrote:
do kad? djeca koja su rodjena u ratu vec su na fakultetu... a mi trebamo pricati o karakteru rata? i to nekad, kada bude politicke volje...
sorry, ali ne mogu se sloziti... cinjenice su odavno tu, sudovi i istoricari su rekli svoje - dalja rasprava se moze samo svesti na revizionizam... to mi smeta, stvari treba nazvati pravim imenom, treba imati muda i stav, kao Cedo...
Vidiš, to ti je jedna izuzetno zajebana rabota. Meni (vjerovanto i tebi i Peđi ali i jednom nažalost manjem postotku ljudi izvan federacije) je to jasno k'o dan. Druge ćeš teško u to ubijediti. Vjerovatno nikada - dakle ćeranje do daljnjeg.
Ili možda misliš o karakteru rata koji ćemo spustiti do pojedinca pa onda njemu pripisati sve zasluge koje mu kolektivitet nameće, uključujući garantovanu nevinost i/ili krivicu?
Da te napomenem da za razliku od Drugog svjetskog rata u ovom našem džumbusu nema jasnih pobjednika koji bi, sa autoritetom, pisali istoriju i kažnjavali zločince. Pod ovim jasnih mislim na organizacije, države, Armije koje bi slovike kao pobjedničke. Nema ih, koliko god ih mi slavili.
Pobijedili su nacoši koji su nas u rat i uveli. I vojnički su pobijedili (jer su pređživjeli u sedlu) ali i politički jer su, potpuno sumanutom logikom našeg birača, i dalje na vlasti.
A ako ćeš ti revizionizmom zvati svaki pokušaj ukazivanja na bitne nijanse (a koje ni na koji način ne mogu osporiti karakter agresije) onda tu nema napretka nikakvog. Samo tapkanje u mjestu ili još gore utapanje u sopstvenim govnima. Nećemo tom isključivošću doći ni do kakvog zajedničkog pa makar i minimalnog činioca na osnovu kojega bit poslije gradili kuću i budućnost.
(...da recimo Srđan Aleksić nije ubijen i da je danas živ on bio bio četnik, agresor koji se mora sad naguziti da bi uopšte pričali s njim... a u isto vrijeme Caco ili slična đubrad bi bili naši tek pomalo nevaljali, pojedinačni zločinci... razmilsi o ovome...)
Ovo je bio jedan vrlo kompleksan rat koji je u najvećoj mjeri okarakterisala agresija pomahnitale srpske nacional-politike sa mostruoznim, planiranim i realizovanim zločinima. Poslije, uglavnom kao posljedica te agresije je rat porpimio značajne osobine građanskog rata. Ako ćeš mak na konac - kao što je na vratima moje jedice pisalo nazivaj selam, širi islam - i osobine vjerskog rata.
U mojoj je jedinici hodža, pomoćnik komandanta za neki kurac, bio važniji od načelnika štaba i dosta smo stvari radili "po Kuranu". A ta je jedinica bila sarajevska, ne iz Saudije.
Elem, Naša stranka, koliko sam ih ja razumio, a dobro sam ih razumio, ne zagovara nikakak revizionizam na način na koji ti to hoćeš ovdje namentnuti nego upravo nazivanje stvari pravim imenima. Koliko se god one tebi ili nekome drugome svidjele ili ne.