Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
mad_max_ba

#6576 Re: Bášča

Post by mad_max_ba »

Oticon wrote:Tako vodim i krastavice...a prošle godine i paprike :-)
Kamo slika strijela
Oticon

#6577 Re: Bášča

Post by Oticon »

Toto wrote:
Oticon wrote: Ja se već javljam ako rodi bamija :)
A takvo vertikalno vezivanje za žicu sam prve godine napravila kad me je učio....
sad ga vežem horizontalno kao u plastenicima.
Ček idem provjeriti imam li gdje sliku od prošle sezone...ove godine nisam slikala :lol: :lol:
ma idi tamo .. :run:
jes da mi je pola mozga stradalo al' kako ovo ???
polla sata kontam ...
kako hodas kroz njega ..na rukama ??
Ma obratno Toti...lapsus :lol: :lol:
Ma aktivirat ce ti moje vodjenje paradajza tu stradalu polovinu...samo kontaj :lol: :lol:
:kiss:
Oticon

#6578 Re: Bášča

Post by Oticon »

mad_max_ba wrote:
Kamo slika strijela
Od svih strijela samo se jedna primila i ima samo dva lista :skoljka:
mad_max_ba

#6579 Re: Bášča

Post by mad_max_ba »

Oticon wrote:
mad_max_ba wrote:
Kamo slika strijela
Od svih strijela samo se jedna primila i ima samo dva lista :skoljka:
ma hajd
od dva bit će 4, od 4, 8 od 8 15,2...... :D
zippoo87

#6580 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

danas sam opet malo raduckao ...povezao se paradajz
ali danas me docekao jedan veliki problem,naime,izgleda da mi je presusio bunar
nisam ga koristio od kraja ljeta prosle godine i danas ubacim pumpu,nastimam crijeva i krenuo puniti vodu za navodnjavanje,kad izbaci vodu za sekundu i vidim ja da ne dolazi voda
kasnije sam vidio da je dotok tako mali,da ono bure od 1000 l ne bi napunio ni za dan

je li neko imao slicnih problema,da li ima efekta ako bi produbljivao bunar,da li se moglo zacepiti sta dole ...nemam pojma koji mu je

a evo i slika,danas sam maksuz uslikao svasta nesto,udrobilo je,ima svega :D
ima vise slika,nadam se da necete zamjeriti :D

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

photo uploader
shmizlica

#6581 Re: Bášča

Post by shmizlica »

zaboravio si cukce kako prave nered u bašti :D super sve....stol dominira :oops: :-D

u bunare se ne razumijem :lol:
detroit-mercy

#6582 Re: Bášča

Post by detroit-mercy »

Oticon wrote:
detroit-mercy wrote:
ciza_bliza wrote:Koliko je normalno čekati trešnju da počne davati plodove, posađena prije 7 godina, porasla, zadnje tri bude puno behara ali nema ploda, šta raditi?
Tresanja nikada nece sama, moras ih saditi u paru ili imati makar jedno stablo tresnje u blizini :mrgreen: .
Ja imam ogromnu trešnju u bašti i nigdje nema u blizini druge trešnje a rađa itekako.
Jebaji ga, tako meni stari ljudi govorili, ako us oni lagali meni, lazem i ja tebi :mrgreen: .
zippoo87

#6583 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

shmizlica wrote:zaboravio si cukce kako prave nered u bašti :D super sve....stol dominira :oops: :-D

u bunare se ne razumijem :lol:
haha mala cesto kopa rupe a danas sam obje poveo,samo nisu mi bjezale :D
a stol je prva liga,napravljen od hrastovine (ploha) i bukovine (noge),rucni rad brata i mene :D
a glavno sto mi treba,ti se ne razumijes ,piH :P
shmizlica

#6584 Re: Bášča

Post by shmizlica »

neko ti odveo vodu :roll: provjeri jel kogod kopao bunar u blizini :lol:

mada, znaš za one crne scenarije da ćemo postati pustinja :-? slabo je snijega bilo, nisu se napunili podzemni izvori....ko zna :? evo gledam kod sebe, koliko kiše padne, sutradan uopšte nije blato i za dan dva čak suhonjavo :o nije prije tako bilo, čini mi se :hm:
Oticon

#6585 Re: Bášča

Post by Oticon »

detroit-mercy wrote: Jebaji ga, tako meni stari ljudi govorili, ako us oni lagali meni, lazem i ja tebi :mrgreen: .
Treba starije slušati mercy...ali ja znam da kod mene ima samo jedna i rađa ko luda :lol:
Image
Image
Image
shmizlica

#6586 Re: Bášča

Post by shmizlica »

aaaaaaaaaaaaa oti, hoću i ja :place1: moja tek počela pomalo ruditi....moram još čekati :cry:
Oticon

#6587 Re: Bášča

Post by Oticon »

zipoo ni ja se u bunare ne razumijem...imam pobodenu cijev za pumpu u bašti na dubini od 9 metara i nikada do sada nije presušila voda
Last edited by Oticon on 05/06/2017 21:46, edited 1 time in total.
Oticon

#6588 Re: Bášča

Post by Oticon »

shmizlica wrote:aaaaaaaaaaaaa oti, hoću i ja :place1: moja tek počela pomalo ruditi....moram još čekati :cry:
dođi pa naberi smizlo...eno sam ti kanticu ostavila na trešnji :lol: :lol:
shmizlica

#6589 Re: Bášča

Post by shmizlica »

koje si ti srculence :lol: :kiss:
zippoo87

#6590 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

sto se tice price oko tresanja i samooprasivanja...ako neko u dvoristu ima samo jednu i rodi,to ne znaci da negdej u okolini nema drugih tresanja pa da polen dodje

moguce da je kod ovog sto je prvi pomenuo tresnju koja ne radja upravo to problem...sto je izolovana tresnja a kod vas bude jedna kod vas ali mozda u komsiluku ima jos :D
kod mene imaju 2 tresnje u dvoristu i jos dvije 30 metara kod komsije :D

sada pocinju zriti hrustevi...danas sam pojeo 4-5 i joj kako je i hrust dobar,krupan i tvrd huh :D
orinoco

#6591 Re: Bášča

Post by orinoco »

orinoco wrote:Koja institucija ili firma u BiH izdaje validne, zvanične, u EU prihvaćene, certifikate o organskoj proizvodnji?
Banksy wrote:Nijedna, nema je.
Nešto se nazire...

https://www.organskofbih.ba/

Organska kontrola "OK" je BiH organizacija za certifikaciju koja je razvila program certifikacije i OK standarde za organsku proizvodnju i preradu u skladu sa kojima implementira program certifikacije.
2007. god. „OK“ je prvi put akreditiran od strane međunarodnog akreditacijskog servisa IOAS i to u skladu sa ISO/IEC vodičem 17065.
U decembru 2011. godine Stalni odbor za organsku poljoprivredu Evropske komisije je zvanično priznao “OK” za certificiranje organskih proizvoda u trećim zemljama, namijenjenih za prodaju na tržištima zemalja članica EU. Ova odluka EC bazirana je na regulativi EC No 834/2007 i EC 1235/2008.
Od 24. septembra 2012. OK je priznat kao odobreno certifikacijsko tijelo od strane švicarskog ureda za poljoprivredu FOAG (Federal Office for Agriculture Switzerland).
U 2012. godini, Organska Kontrola po prvi put proširuje i opseg djelovanja certificiranjem prvih proizvođača u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori.
Samostalno ili u saradnji sa svojim partner organizacijama iz EU i Švicarske, OK je angažiran na certificiranju organske proizvodnje u skladu sa zahtjevima EU Regulative 834/2007, Nacionalnog organskog programa SAD (NOP, National Organic Programm of USA), japanskim nacionalnim standardima (JAS) i privatnim BIO SUISSE standardima - Švicarska.
OK je ovlašteno certifikacijsko tijelo od strane Ministartsva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za izdavanje certifikata u organskoj poljoprivredi. Rješenje br. 12.033-330-2402/15
OK Oznaka je registrirana, zaštićena oznaka čiji je vlasnik Organska kontrola.
Organska kontrola ime i OK oznaka na proizvodima može biti korištena samo u slučaju ako je za proizvod izdat certifikat od strane Organske kontrole i ako je kompanija potpisala sporazum sa Organskom kontrolom o korištenju OK oznake. Uz oznaku uvijek mora biti navedeno ime ili naziv proizvođača.
Oticon

#6592 Re: Bášča

Post by Oticon »

zippoo87 wrote:sto se tice price oko tresanja i samooprasivanja...ako neko u dvoristu ima samo jednu i rodi,to ne znaci da negdej u okolini nema drugih tresanja pa da polen dodje

moguce da je kod ovog sto je prvi pomenuo tresnju koja ne radja upravo to problem...sto je izolovana tresnja a kod vas bude jedna kod vas ali mozda u komsiluku ima jos :D
kod mene imaju 2 tresnje u dvoristu i jos dvije 30 metara kod komsije :D

sada pocinju zriti hrustevi...danas sam pojeo 4-5 i joj kako je i hrust dobar,krupan i tvrd huh :D
U blizini na nekih 20 metara imaju dvije višnje...a trešanja nema sigurna sam :hm:
možda se oprašuje i od višanja :)
Zoya

#6593 Re: Bášča

Post by Zoya »

Oticon wrote:
detroit-mercy wrote: Jebaji ga, tako meni stari ljudi govorili, ako us oni lagali meni, lazem i ja tebi :mrgreen: .
Treba starije slušati mercy...ali ja znam da kod mene ima samo jedna i rađa ko luda :lol:
Image
Image
Image
Ovo može značiti samo jedno DA IMA SLATKA OD TREŠANJA :P
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6594 Re: Bášča

Post by Toto »

Oticon wrote:
shmizlica wrote:aaaaaaaaaaaaa oti, hoću i ja :place1: moja tek počela pomalo ruditi....moram još čekati :cry:
.
a merdevine- sakrila
Oticon

#6595 Re: Bášča

Post by Oticon »

Zoya wrote:
Ovo može značiti samo jedno DA IMA SLATKA OD TREŠANJA :P
slatkog ima a za vikend i dzema će biti :lol: :lol:
Oticon

#6596 Re: Bášča

Post by Oticon »

Toto wrote:
Oticon wrote:
.
a merdevine- sakrila
nek se penje kao i ja :lol: :lol:
mad_max_ba

#6597 Re: Bášča

Post by mad_max_ba »

Oti ne glumi Tarzana, fali ti Dzejn :lol: :lol:
shmizlica

#6598 Re: Bášča

Post by shmizlica »

ojjj meni hoće nešto bit' kad vidim one crvene trešnjice na vršicama, a ne mogu im ništa :cry: još nisam baš ni ljubitelj veranja po drveću :D morat ću kakvu vranu izdresirati da mi skida trešnjice s vršica :D
MOSALJOZE

#6599 Re: Bášča

Post by MOSALJOZE »

shmizlica wrote:ojjj meni hoće nešto bit' kad vidim one crvene trešnjice na vršicama, a ne mogu im ništa :cry: još nisam baš ni ljubitelj veranja po drveću :D morat ću kakvu vranu izdresirati da mi skida trešnjice s vršica :D
Komšo ima trešnju,pa sam glavni u mahali po pitanju veranja.Al opet one najsladje ostadoše nema šanse da ih se dohvati.
Jedan moj komšo je imao nekakav štap,a na vrhu čaša a iznad čaše nekakve makaze,možda ima i kupit taj hepek.On je šljive uspješno brao. :mrgreen:
zippoo87

#6600 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

za hvatanje vrsaka i udaljenih grana najbolje pomazu grabljice,po mogucnosti plasticne,jer su lagane
uhvatite granu izmedju zubaca i lagano povucete vrh a onda je lahko cijelu granu zavratiti a da ne pukne
ja sam neki dan tako dosao do grana koje sam samo smekao sa poda i na koje mi je isla pljuvacka na usta haha

moze se i na neku duzu granu zakovati veci ekser i napraviti kuka...to sam prije imao ali sam negdje izgubio,pa sam sada presao na grablje :D
Post Reply