Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
stiv33

#6576 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stiv33 »

dalmatinka wrote:
stiv33 wrote:
sherbett wrote: ... ako Rvatu svijetli bor iza 6. on je heretik koji obilježava pravoslavni Božić :D
nije tako uvijek bilo, moja baka je vazda držala bor do kraja siječnja/januara, ovaj običaj bacanja borova na sveta tri kralja je uveden nakon 1990. godine :roll:
Tek sad sam vodjela ovaj tvoj post. Bor SE UVIJEK sklanjao na Tri kralja, nije to uvedeno 1990.
Hehe, mislim da nisi u pravu, pitaj svećenika. 8)
miki.ba wrote: Zato ti okiti jelku u augustu i metni je na prozor, nek misli ko sta hoce. :D
Lol. :lol:
Banksy

#6577 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

dalmatinka wrote: Tek sad sam vodjela ovaj tvoj post. Bor SE UVIJEK sklanjao na Tri kralja, nije to uvedeno 1990.
Tako je, takav je običaj. Mada, mnogi ga danas i postavljaju ranije i ostavljaju duže. Zaista, šteta je da stoji samo 2 sedmice ...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6578 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

razmišljam prestati pratiti vijesti iz hrvatske
afere i sudski procesi se tako brzo smjenjuju da i pored najbolje volje ne možeš ni pratiti ni stići razmišljati o čemu je riječ

npr:

http://www.vecernji.hr/crna-kronika/poc ... ici-914099

jebač a ne zločinac :D :lol:

najbitnije je da niko ni za šta nije kriv 8-)
stiv33

#6579 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stiv33 »

Black swan wrote:razmišljam prestati pratiti vijesti iz hrvatske
afere i sudski procesi se tako brzo smjenjuju da i pored najbolje volje ne možeš ni pratiti ni stići razmišljati o čemu je riječ

npr:

http://www.vecernji.hr/crna-kronika/poc ... ici-914099

jebač a ne zločinac :D :lol:

najbitnije je da niko ni za šta nije kriv 8-)
Ako dobro shvaćam fra Šime ju je p..... po nalogu crkve!? :roll:
šrilančananin

#6580 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by šrilančananin »

Ela Harari- studentica Zagreb, o njuskici ili ti ga surli, nosu.
Hrvatska u tri riječi? 'Prijatelji, učenje, frustracija.'

Izraelci su, kaže, u mnogočemu nalik Hrvatima - otvoreni, izravni, vezani u tijesna prijateljstva... s tom malom razlikom da puno više rade i pokazuju manje diskriminatornih nagona. Nekoliko puta u Hrvatskoj Ela je doživjela pitanje kako to da je Židovka, a nema židovski nos. 'Naučila sam govoriti ljudima da sam iz Irske, da bih izbjegla neugodnosti. Ne kažem da je to krivnja ljudi u Hrvatskoj. Nisu rasisti, nego ne znaju. Nisu putovali. Nemaju iskustva.'
Zanimljivo, Hrvati Zidove prepoznaju po nosevima, surlama , kljunovima, al' ima jedan trik i u jagodicama, zanimljivo da stari Zidovi izgledaju kao zarazeni Hiv-om, te jagodice hifske. Kako samo brzo nauce laz.?

Image
stiv33

#6581 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stiv33 »

Nije se ovdje najbolje snašla, pa ga sad lupeta bezveze. :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6582 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

Vesna poljupcic na tvu
Odmah enterokolitis dobijem
I napetost misica moram magnezij sumece
zg2

#6583 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg2 »

u kojem licu-gramatike pišeš?
I, II ili možda III
JohnnyS

#6584 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Kakva su lica gramatike? :?
šrilančananin

#6585 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by šrilančananin »

http://www.vecernji.hr/eu/ruza-tomasic- ... iji-914910

Ovo je odlicna stvar, sada ce biti, molimo Ruzo napisite da su Srbi ciljali na vrtice, skole, bolnice, trznice, da su genocidno pleme.
Pasiflora

#6586 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Pasiflora »

stiv33 wrote:
dalmatinka wrote:
stiv33 wrote:nije tako uvijek bilo, moja baka je vazda držala bor do kraja siječnja/januara, ovaj običaj bacanja borova na sveta tri kralja je uveden nakon 1990. godine :roll:
Tek sad sam vodjela ovaj tvoj post. Bor SE UVIJEK sklanjao na Tri kralja, nije to uvedeno 1990.
Hehe, mislim da nisi u pravu, pitaj svećenika. 8)

Sta ce pitati svecenika, zena je odrasla sa tim. Kao i ja. Vecina ljudi u Hrvatskoj su bili katolici i prije '90-tih, vjerovao ti ili ne.
stiv33

#6587 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stiv33 »

Pasiflora wrote: Sta ce pitati svecenika, zena je odrasla sa tim. Kao i ja. Vecina ljudi u Hrvatskoj su bili katolici i prije '90-tih, vjerovao ti ili ne.
jašta sam se zez'o. U biti kićenje bora nema ništa s katoličkom tradicijom, meščini da je taj običaj došao iz (protestantske) njemačke negdje u 18. stoljeću. 8-)
animals

#6588 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by animals »

stiv33 wrote:
Pasiflora wrote: Sta ce pitati svecenika, zena je odrasla sa tim. Kao i ja. Vecina ljudi u Hrvatskoj su bili katolici i prije '90-tih, vjerovao ti ili ne.
jašta sam se zez'o. U biti kićenje bora nema ništa s katoličkom tradicijom, meščini da je taj običaj došao iz (protestantske) njemačke negdje u 18. stoljeću. 8-)
Za Bozic se kite jelke. a ne borovi :D
stiv33

#6589 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stiv33 »

animals wrote:
okićena jelka = bor, tako je barem u lijepoj našoj, vidi se da si iz dijaspore 8)
Aspekt

#6590 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Aspekt »

stiv33 wrote:
animals wrote:
okićena jelka = bor, tako je barem u lijepoj našoj, vidi se da si iz dijaspore 8)
Jela ( jelka ) nije isto sto i bor . Ni slicno . U pravilu se kiti jelka a u nedostatku jelke dobar je i bor .Narocito za javna mijesta . Jela je skuplja , rijedja i ljepsa .
ps To ja kao musliman mislim . Dalmatinka zna bolje , cucemo sta veli . Doci ce ona bez brige .
stiv33

#6591 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stiv33 »

Aspekt wrote: Jela ( jelka ) nije isto sto i bor . Ni slicno . U pravilu se kiti jelka a u nedostatku jelke dobar je i bor .Narocito za javna mijesta . Jela je skuplja , rijedja i ljepsa .
ps To ja kao musliman mislim . Dalmatinka zna bolje , cucemo sta veli . Doci ce ona bez brige .
Hehe vidiš nemora biti ni bor ni jel(k)a može i smreka, a nije neophodno da bude čak ni crnogorično drvo iako je takav običaj. Nisam znao da se kiti kod muslimana, ali poznato mi je da je Božić nacionalni praznik i u nekim nekršćanskim zemljama (vjerojatno se i tamo kiti bor). Npr. u Japanu i Tajvanu. Opet, pravoslavci nemaju taj običaj. A sve do pojave Marina Luthera niti u katoličkoj europi nije se kitio bor, tako da su protestanti najzaslužniji za uvođenje tog običaja. Baš me zanima hoće li se i dalmatinka složiti s ovim. :razz:
Banksy

#6592 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

stiv33 wrote:
animals wrote:
Krizban, zapravo ...
dalmatinka

#6593 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dalmatinka »

sherbett wrote:a o čemu vi raspravljate :-)
O borovima, jelkama i smrekama. :D
@stiv33 - u pravu si.
Luterani su pokrenuli kićenje božićnog drvca, a kiti se i jelka i bor i smreka. :-)
stiv33

#6594 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by stiv33 »

sherbett wrote:a o čemu vi raspravljate :-)
ne smijemo o srpskoj novoj godini na temi o hrvatskoj pa smo se vratili na Božić :-D
dalmatinka wrote: @stiv33 - u pravu si.
Luterani su pokrenuli kićenje božićnog drvca, a kiti se i jelka i bor i smreka. :-)
:izet:
šrilančananin

#6595 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by šrilančananin »

Image

Hrvatska obilježava 22. obljetnicu međunarodnog priznanja

Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.
U srijedu, 15. siječnja prije 22 godine Hrvatsku su neovisnost zajedno priznale članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom. Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.

Na svoje je, tada priznate granice, Hrvatska izišla tek po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, nakon šest godina.

Te večeri, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji je poručio: "Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana".

Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon njezinog proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje od tadašnje SFRJ proglasila je i Slovenija, a već idućeg dana novonastale države uzajamno su se priznale.

Paralelno je tekao i proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, u kojemu su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su, iako tada još i same bez međunarodnog priznanja, priznale Hrvatsku tijekom 1991., a prva od njih to je učinila Litva (30. srpnja 1991.). Slijedila ju je Ukrajina (11. prosinca), te Latvija (14. prosinca) i Estonija (31. prosinca).

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a.

Dva dana prije EU-a, 13. siječnja 1992., Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, no Vatikan je priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991., posebnim dokumentom kojim se odredio prema hrvatskom i slovenskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Dan nakon Vatikana, Hrvatsku je priznao San Marino.

Tijekom tog 15. siječnja 1992. uslijedila su i priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj.

Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Potom su, među ostalima, uslijedila i priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), SAD-a (7. travnja), Izraela (16. travnja, iako su diplomatski odnosi uspostavljeni tek pet i pol godina kasnije), te Kine (27. travnja).

Prva azijska država koja je priznala Hrvatsku bio je Iran (15. ožujka 1992.), a afrička, Egipat (16. travnja 1992.).

Hrvatska je 22. svibnja 1992. postala članica Ujedinjenih naroda, a 21 godinu nakon međunarodnog priznanja postaje i članicom Europske unije.
!
Aspekt

#6596 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Aspekt »

Te večeri, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji je poručio: "Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana".
Cisto sumnjam da je ,, covjek ,, koji je pravio granicu Hrvtaske kod Gornjeg Vakufa i na Naretvi rekao ovo za Muru i Dravu . Nikad nisam cuo da je spominjao ove rijeke . Svih deset godina koliko je vladao do smrti samo je matao i pregalacki i zdusno radio na tome kako da unisti bosnu i Hercegovinu i tamo postavi svoju ,, tisucljtnu ,,, granicu .
šrilančananin

#6597 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by šrilančananin »

Aspekt wrote:
Cisto sumnjam da je ,, covjek ,, koji je pravio granicu Hrvtaske kod Gornjeg Vakufa i na Naretvi rekao ovo za Muru i Dravu . Nikad nisam cuo da je spominjao ove rijeke . Svih deset godina koliko je vladao do smrti samo je matao i pregalacki i zdusno radio na tome kako da unisti bosnu i Hercegovinu i tamo postavi svoju ,, tisucljtnu ,,, granicu .
Tebe propaganda hipnotizirala. Koga uopce jebe BiH u Hrvatskoj, vjeruj, nikoga. Svima lijepo doci u Sarajevo i sa odusevljenjem pojesti cevap.
Aspekt

#6598 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Aspekt »

šrilančananin wrote:
Aspekt wrote:
Tebe propaganda hipnotizirala. Koga uopce jebe BiH u Hrvatskoj, vjeruj, nikoga. Svima lijepo doci u Sarajevo i sa odusevljenjem pojesti cevap.
To stoji danas . Znam da nikoga u Hrvatskoj vise ne zanima Bih. Ja tamo ljetujem lijepo sam primljen i volim cuti kaj na ulicama Sarajeva . Samo ti kazem da onaj citat od Franje Tudjmana nije ispravan . Znam napamet sve njegove govore on je opsjednut bio dogovorom iz kardjordjeva i sve je radio na prosirenju hrvtskog pereca . Sve ama bas . U svojoj karijeri samo je to pricao i to radio jer je Hrvtaska bila neupitna a sve po dogovoru . Srbi i Hrvati ,njihova politika, hocu reci, od 1990 igraju zajednicku igru protiv Bosne .
Aspekt

#6599 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Aspekt »

šrilančananin wrote:
Aspekt wrote:
Tebe propaganda hipnotizirala
. Koga uopce jebe BiH u Hrvatskoj, vjeruj, nikoga. Svima lijepo doci u Sarajevo i sa odusevljenjem pojesti cevap.
Nemoj meni molim te o propagandi . Da ti postavim ovdje 1000 km propagndnog materijala iz vremena F T i kasnije .
šrilančananin

#6600 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by šrilančananin »

@aspekt
To ne mozes znati, a Tudjman kao Tudjman, najveca osoba u modernoj Hr povijesti, mrtav, a o mrtvima sve najbolje, tako nas vjera uci, valjda.? Ipak si falio. 0.50.

Post Reply