Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
Jack Be Nimble

#6576 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Jack Be Nimble »

Dobar politicar, mada je trebao malo ranije i cesce da pokaze zube. Ali eto htjeo je sve fino i polako, da nikome ne stane na nogu, tipicno za demokratsku partiju. Izborio se za bolje zdrastveno, zastitio masu od kreditnih kuca, Libiju sredio tako sto je pustio Evropu, roknuo Osamu, pokazao rodni list, uvijek kada se nasao u borbi sa kongresom i onim republikancem koji stalno place; kongres izvukao deblji kraj, sada se mozda i ekonomija oporavlja ali na tome se jos mora pricekati. Povukao trupe iz Iraka, ali haj to bi se trebalo desiti Dec 31 2011 pa ko kod bio predsjednik. Jedino ga zeza taj Gitmo, ali neka ga podsjeca me na Goli Otok :) .
spreca

#6577 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by spreca »

Jack Be Nimble wrote:Dobar politicar, mada je trebao malo ranije i cesce da pokaze zube. Ali eto htjeo je sve fino i polako, da nikome ne stane na nogu, tipicno za demokratsku partiju. Izborio se za bolje zdrastveno, zastitio masu od kreditnih kuca, Libiju sredio tako sto je pustio Evropu, roknuo Osamu, pokazao rodni list, uvijek kada se nasao u borbi sa kongresom i onim republikancem koji stalno place; kongres izvukao deblji kraj, sada se mozda i ekonomija oporavlja ali na tome se jos mora pricekati. Povukao trupe iz Iraka, ali haj to bi se trebalo desiti Dec 31 2011 pa ko kod bio predsjednik. Jedino ga zeza taj Gitmo, ali neka ga podsjeca me na Goli Otok :) .
A ova odluka da armija moze zadrzavati i zatvarati bez suda i istrage?.....jel to proslo ili je jos na odlucivanju?
Jack Be Nimble

#6578 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Jack Be Nimble »

To je proslo, ali sigurno ce se vuci po sudovima jer krsi pravila 4tog i 6tog amandmana.
spreca

#6579 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by spreca »

Jack Be Nimble wrote:To je proslo, ali sigurno ce se vuci po sudovima jer krsi pravila 4tog i 6tog amandmana.
Ma iznenadila me ja ta odluka :shock: ......da je to u bjelorusiji nebih me cudilo toga nema cak ni u rusiji ali od amera to nikad nebih ocekivo.....po meni ova odluka govori o tome da u drzavi nije sve tako bajno inace ovaka odluka nebih prosla.....mozda nisam u pravu a istina i neznam kako je u USA
snaga_znanja

#6580 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by snaga_znanja »

Hilary Clinton je kriva zato sto je Bush bio predsjednik! Ja vjerujem Danny Crane-u u njegovim analizama!
simpozijum delirijum

#6582 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by simpozijum delirijum »

spreca wrote:
Jack Be Nimble wrote:To je proslo, ali sigurno ce se vuci po sudovima jer krsi pravila 4tog i 6tog amandmana.
Ma iznenadila me ja ta odluka :shock: ......da je to u bjelorusiji nebih me cudilo toga nema cak ni u rusiji ali od amera to nikad nebih ocekivo.....po meni ova odluka govori o tome da u drzavi nije sve tako bajno inace ovaka odluka nebih prosla.....mozda nisam u pravu a istina i neznam kako je u USA
taj akt ( NDAA ) mora proci kroz glasanje u kongresu ja mislim ?
ima forumasa koji su u USA , i koji su mozda pravnici pa neka oni objasne detalje :D
uglavnom ; poceo je taj trend militarizacije USA poslije 9/11, i bar sto citam na neovisnim web stranicama od uglednih novinara i intelektualaca o tome novome pravnome aktu ?
vrlo zabrinuti za sudbinu demokratije u USA , doslovno pozivaju na masovne demonstracije i dizu paniku
jer sa ovim ovlastima USA sigurnosni aparat ima diktatorska prava , niko ne kaze da ce se to zloupotrijebiti ali ?
ko zna ?
ekonomska kriza je i u USA , izborna godina je takodjer , OWS se sprema za veliku proljetnu ofanzivu ( milioni na ulicama ) i medjunarodna situacija sa vrlo ostrom retorikom ( kao sa Iranom a bogami i sa Kinezima se sve vise svadjaju )
tako da se i ja malo brinem
uglavnom
veliko razocarenje od strane Obame , beskicmenjak je , slabic ..
Jack Be Nimble

#6583 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Jack Be Nimble »

Vec je proslo kroz glasanje u senatu i kongresu, ne moze doci do predsjednika dok ne prodje te dvije kuce.

U senatu 93-7 , kongres 283-136.

Ovo je zakon koji se potpisuje svake godine sto u stvari odlucuje koliko ce armija/pentagon/odbrana dobiti para u narednoj godini, sto je $630 milijardi. Meni je ta novcana cifra veci problem nego sto me mogu bez suda u zatvor zakljucati.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#6584 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."...kazu rekao Benjamin Franklin.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#6585 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

Krsi i peti ...

No person shall be held to answer for a capital, or otherwise infamous crime, unless on a presentment or indictment of a Grand Jury, except in cases arising in the land or naval forces, or in the Militia, when in klix service in time of War or public danger; nor shall any person be subject for the same offense to be twice put in jeopardy of life or limb; nor shall be compelled in any criminal case to be a witness against himself, nor be deprived of life, liberty, or property, without due process of law; nor shall private property be taken for public use, without just compensation.[1]
slobodni armirach

#6586 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by slobodni armirach »

spreca wrote:Mozda grijesim ali mislim da je Obama los politicar ,bez nekog veceg iskustva jer za poslednje cetiri godine je bio dosta ne aktivan i ako su poslednje cetiri godine na svjetskoj sceni bile prilicno burne.....kao predsjednik jedne velesile mene je razocaro svojim politodlukama a u stvari to ce najbolje znati ocijeniti njegovi biraci u USA
ne grijesis ti nista, samo jos nisi shvatio pravila igre, NEMA neke ideoloske razlike izmedju kandidata, ko god da dodje u Bjelu kucu, mora da radi za Vojno industrijski kompleks,....razlika izmedju kandidata je samo u sposobnosti i mudrosti da sprovede njihove odluke.

napokon sada se otkriva pravi cilj pozicioniranja USA na srednjem istoku,..cilj je Kina,...svi ovi ratovi dosada nemaju veze sa terorismom, borbom protiv islama, borbom za naftna polja, sve su to sekundarni ciljevi.

Bahatost Kine je prevrsila svaku mjeru,a i vi iz Rusije je pomazete nemilice. :D i sad tebe Obama razocaro :lol: :lol:
pricas ko tvoj buduci presednik

Image
jefferson

#6587 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Vi koji baratate brojkama, samo da znate da se vojni budzet mjeri u procentim od BDP-a.
baxul

#6588 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by baxul »

New Hampshire - bye bye Gingrich
Image
Paul dominated among voters aged 18 to 29, winning 47 percent of them but they accounted for only 12 percent of the electorate, according to exit poll interviews.
msnbc
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#6589 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by corolla02 »

zemo_online

#6590 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by zemo_online »

u usa visestranacki sistem ne postoji tako da su izbori besmisleni.
obe stranke rade u korist kapitala.
znakovito je da od reforme zdravstva nema nista a obama je na tome i dobio mnogo glasova. jednostavno kapital ne dozvoljava da mu se oduzme i malo profita.
bush junior je zabio ekser u usa sanduk,smanjujuci poreza na krupni kapital.
danas u usa zivi 50% siromasnih i americki san vise ne postoji. zemlja puna ludaka koji naoruzani hodaju po ulicama i kojima je rast siromastva i nezaposlenosti odlican povod da povuku obarac.
meni je tih ljudi zao.
jeza u ledja

#6591 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Dakle druga, ocekivana pobjeda Romneyja u ovogodisnjim primaries. Ako sam dobro procitao ovo je prvi put u republikanskim prajmariz da je neko uzeo i Iowu i New Hampshire. To samo dovoljno govori.
Sljedeca na redu je South Carolina (winner takes all) i ako i tamo Romney uzme, e onda jebiga.

Veliki problem desnice je taj sto i dalje imaju 4-5 kandidata. Dok god njihovi glasovi budu razudjeni izmedju njih Romney ce pobjedjivati. I to nece trajati jos dugo. Nakon SC ako barem 2 kandidata (Gingrich, Santorum, Perry ili Paul) ne odustanu Romney je siguran pobjednik. A garantovano je da bi svaki glasac za jednog od ova 4 prije glasao za nekog drugog iz grupe nego za Romneyja.

Inace, Obama i Romney su i dalje izjednaceni u nacionalnim anketama, sa malom prednoscu Obame. (Reuters/Ipsos +5 Obama, CBS News +2 Romney, Rasmussen Tie). Svi ostali R kandidati u anketama protiv Obame gube dvocifrenim iznosom.

Vidjecemo kako ce se trka odvijati, ali uskoro ocekujte pozicioniranje strana Romney vs. Obama.
Naravno, vidjecemo sta ce nam donjeti 2012, od cega najvise ovisi sta ce se desiti u novembru. No ako ostane ovako kao do sad, Obama uzima. Takvi su historijski trendovi, ako u 4 godine predsjednik koji se ponovo kandidira nije "uspio" skupiti dovoljno glasova "protiv" da bi gubio u anketama, onda ce tesko izgubiti jos glasova par mjeseci prije izbora.
jeza u ledja

#6592 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

test01 wrote:u usa visestranacki sistem ne postoji tako da su izbori besmisleni.
znakovito je da od reforme zdravstva nema nista a obama je na tome i dobio mnogo glasova. jednostavno kapital ne dozvoljava da mu se oduzme i malo profita.
danas u usa zivi 50% siromasnih i americki san vise ne postoji. zemlja puna ludaka koji naoruzani hodaju po ulicama i kojima je rast siromastva i nezaposlenosti odlican povod da povuku obarac.
meni je tih ljudi zao.
Daj ba ljudi jel vi razmisljate prije nego sto nesto napisete? :-)
zemo_online

#6593 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by zemo_online »

jeza u ledja wrote:
ahuseino wrote:
Znas ti... rekla ti Vidovita Dzemila :P :wink: :-) . Ko sto je i meni rekla da ce Obama nutom izganjat' public option, povuci trupe, zatvoriti Gitmo, reformisati fin. sys., ukinuti tax loopholes etc... cim ga izaberemo. :razz:

Smijesno mi je koliko ga branis... do bola.

Naravno da imaju stepeni sive i postotci, nista nije crno - bijelo, nista nije nit moze biti suprotno. To je naivno pojednostavljivanje svojstveno mozda nekakvom idealizmu.
Meni je pak smijesno sto se ti svim silama trudis pokazati kako si stereotipan primjer vjecnog kriticara radi - kritike. Ja "branim" Obamu jer mi je jasno sta je alternativa, a ti napadas Obamu na isti nacin na koji bi napadao RP ili bilo koga koji bi sutra dosao na vlast.

tacno je da je alternativa jos gora,ali su obe opcije lose. mozda i od busha juniora gora. pa da je onaj stari fosil dosao na vlast,obamin protukandidat(zaboravi mu ime), bilo bi gore nego za vrijeme busha.
stari bio u vijetnamu u ratu,mucili ga tamo,ostao invalid i jedva cekao da se pocne svetit sa svojih 85 godina.
svako malo je prijetio u kampanji.
zemo_online

#6594 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by zemo_online »

jeza u ledja wrote:
test01 wrote:u usa visestranacki sistem ne postoji tako da su izbori besmisleni.
meni je tih ljudi zao.
Daj ba ljudi jel vi razmisljate prije nego sto nesto napisete? :-)

a sta to da razmisljas bolan? izbori su besmisleni i to je poenta.
jeza u ledja

#6595 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Poenta cega?

Tvog posta? Ti si napisao da je u Americi 50% siromasnih i jos pride da ti je zao ljudi tamo. Ovo prvo je ko da si rekao da je u BiH 50% bogatih, mislim toliko daleko od istine, a ovo drugo.....pa valjda i ti kontas koliko smijesno zvuci.
zemo_online

#6596 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by zemo_online »

jeza u ledja wrote:Poenta cega?

Tvog posta? Ti si napisao da je u Americi 50% siromasnih i jos pride da ti je zao ljudi tamo. Ovo prvo je ko da si rekao da je u BiH 50% bogatih, mislim toliko daleko od istine, a ovo drugo.....pa valjda i ti kontas koliko smijesno zvuci.

ja i ti ko da se pisemo sa 2 razlicita jezika.
svejedno je za koga ces glasat jer su obe opcije lose s tim da je jedna jos losija.
meni je zao obicnog prosjecnog covjeka tamo s obzirom kako su nekad zivjeli a kako danas zive u ovoj krizi. ili po tebi tamo nema krize?
jeza u ledja

#6597 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Ja samo ispravljam netacne navode.

U Americi naravno postoji kriza koja postoji i u ostatku razvijenog svijeta.

Postoji i dublji, sistemski problem, ali ti to preuvelicavas do besmisla.
jefferson

#6598 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Ja samo ispravljam netacne navode.

Sad kad sam bio u BiH skontao sam da dosta ljudi misli da je u americi kraj, krah sistema i sl.
Razlog tome je sto su amerikanci digli frku zbog ekonomije, stalno se prica o tome, a nasi ljudi to gledaju iz BH persepktive, gdje se sve gleda kroz prizmu BH sistema, tj. kako sistem u BiH funkcionise. BH stvarnost je takva da nam po cijeli dan po svim TV kanalima dominiraju politicari, korupcija i sl.
Tako se ne zivi u SAD, reci kako neko zali ljude koji zive u zemlji za ciju ce se zelenu kartu ove godine prijaviti oko 2 miliona ljudi, te za lutriju oko 7 miliona, je stvarno besmisleno!
simpozijum delirijum

#6599 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by simpozijum delirijum »

jefferson wrote:
jeza u ledja wrote:Ja samo ispravljam netacne navode.

Sad kad sam bio u BiH skontao sam da dosta ljudi misli da je u americi kraj, krah sistema i sl.
Razlog tome je sto su amerikanci digli frku zbog ekonomije, stalno se prica o tome, a nasi ljudi to gledaju iz BH persepktive, gdje se sve gleda kroz prizmu BH sistema, tj. kako sistem u BiH funkcionise. BH stvarnost je takva da nam po cijeli dan po svim TV kanalima dominiraju politicari, korupcija i sl.
Tako se ne zivi u SAD, reci kako neko zali ljude koji zive u zemlji za ciju ce se zelenu kartu ove godine prijaviti oko 2 miliona ljudi, te za lutriju oko 7 miliona, je stvarno besmisleno!
nemojmo zabijati glavu u pijesak , optuzuju me da sam Anti-Amerikanac ali naprotiv !
volim ovu prelijepu zemlju i imaju pravo dobrih ljudi
ali?
kriza je i to zesca
svi vi forumasi koji ste u Americi ? iskreno , osvrnite se oko sebe , provozajte se kroz svoje susjedstvo , koliko praznih domova
prosetajte kroz trgovacke centre
koliko zatvorenih prodavnica
popricajte sa Amerikancima
koliko je njih u teskoj besparici ( sve na kredit ) situaciji
sve je jos bljestavo i mocno na prvi pogled , ali kada malo zakopas ispod povrsine ( a moj posao je terenski , susrecem masu ljudi dnevno )
vidi se da nije sve tako 'super"
proljece ce biti vrlo burno u USA
spreca

#6600 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by spreca »

Amerika je drzava koja je duzna vise nego sto i sama vrijedi(lupam ali nije daleko od toga)......nekoliko vecih drzava svijeta ako se otkaze od dolarskih rezervi, USA nemoze spasiti ni dragi Allah.....dali sam u pravu?
Post Reply