Dvije različite vrste knjige; Istanbul je fantastična knjiga sjećanja, a Crna knjiga "ozbiljan krimić".Digla_da_kreci wrote:Ja bih izabrala Crnu knjiguNaatasha wrote:Da vas pitam. Je li bolji Istanbul ili Crna knjiga od Orhana Pamuka. Važno je, pa ko je čitao ako može da mi odgovori. Znači samo ove dvije...nemojte reći bolja mi je neka treća od njega.
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- King_Kenny
#6576 Re: Šta trenutno čitate?
-
Beavis
#6579 Re: Šta trenutno čitate?
Nenad Velickovic - Sahib
- Clover
#6580 Re: Šta trenutno čitate?
Jedna nabrzinu, Brže od smrti - Josh Bazell 
- sadmire
#6581 Re: Šta trenutno čitate?
B.E. Ellis-Americki psiho, luda knjiga skroz
-
artime
#6583 Re: Šta trenutno čitate?
Pozdrav, moj prvi post ide na ovu temu
Trenutno čitam Čehovljeve pripovijetke (Toplo preporučujem), Tolkinov Silmarilion i Geteovom Faustu se često vraćam. Disperzan ukus, što bi se reklo 
-
leticija
#6585 Re: Šta trenutno čitate?
Procitaj knjigu ponovo, za par godina!malac neznalac wrote:Bulgakov dobar... Ali ipak ocekivao sam vise
- Praetorious
#6586 Re: Šta trenutno čitate?
Trenutno sam se prihvatio malo fantastike, za odmor mozga od 'teških' tema. Odabir za ovu sedmicu je Teri Pračet. Tek sam počeo čitati i nisam siguran koliko će mi se ovih 5 knjiga dopasti. Tematika jeste zanimljiva, kao i u ranijim knjigama, a prijevod zaista nije loš.
Da, priznajem, riječ je o digitalnim izdanjima i, opet priznajem, ugođaj nije ni blizu onoga kad osjetim težinu papirne knjige na stomaku. No ... takva su vremena, daj šta daš, samo da je dobra knjiga i da mozak ima šta raditi.

Ako ima interesanata za 5 knjiga Teri pračeta, postavio sam ih na OVAJ LINK, TAB za tracker i eto ga na vrhu liste.
Da, priznajem, riječ je o digitalnim izdanjima i, opet priznajem, ugođaj nije ni blizu onoga kad osjetim težinu papirne knjige na stomaku. No ... takva su vremena, daj šta daš, samo da je dobra knjiga i da mozak ima šta raditi.

Ako ima interesanata za 5 knjiga Teri pračeta, postavio sam ih na OVAJ LINK, TAB za tracker i eto ga na vrhu liste.
- MaD_ProfessoR
#6587 Re: Šta trenutno čitate?
To je, koliko znam, jedina knjiga gosn Terija koja ima nastavak
Majstor igre riječima, neprikosnoven
Trenutno čitam

http://www.vbz.hr/Super-tu%C5%BEna-isti ... 22118.aspx
satirična i jeziva priča o distopičnom svijetu kojem jurimo u zagrljaj -
prema naslovu se nikad ne bi reklo da je riječ o tome, zar ne?
Majstor igre riječima, neprikosnoven
Trenutno čitam
http://www.vbz.hr/Super-tu%C5%BEna-isti ... 22118.aspx
satirična i jeziva priča o distopičnom svijetu kojem jurimo u zagrljaj -
prema naslovu se nikad ne bi reklo da je riječ o tome, zar ne?
- Praetorious
#6588 Re: Šta trenutno čitate?
John Brosnan
John Raymond Brosnan (7 Oktobar 1947 – 11 April 2005), australski pisac na polju fantastike i Sci-Fi. Radove je objavljivao i pod pseudonimima Harry Adam Knight, Simon Ian Childer, James Blackstone i John Raymond. Po njegovim novelama je snimljeno i nekoliko filmova.
Seriju Sci-Fi novela The Sky Lords sam pročitao s pažnjom i knjige nisu loše. Tematika je smještena u post-apokaliptičnom / post-tehnološkom svijetu uništenim genetskim inžinjeringom. Pratimo životni put jedne djevojke, bačene u vrtlog dešavanja van njenog pojmovnog sistema, no ... curica se prilično dobro snalazi ...
Preporuke za ljubitelje Sci-Fi literature.

The Sky Lords:
1) The Sky Lords (1988)
2) The War of the Sky Lords (1989)
3) The Fall of the Sky Lords (1991)
Sve tri knjige u kompletu možete pronaći OVDJE.
Ugodno čitanje želim
John Raymond Brosnan (7 Oktobar 1947 – 11 April 2005), australski pisac na polju fantastike i Sci-Fi. Radove je objavljivao i pod pseudonimima Harry Adam Knight, Simon Ian Childer, James Blackstone i John Raymond. Po njegovim novelama je snimljeno i nekoliko filmova.
Seriju Sci-Fi novela The Sky Lords sam pročitao s pažnjom i knjige nisu loše. Tematika je smještena u post-apokaliptičnom / post-tehnološkom svijetu uništenim genetskim inžinjeringom. Pratimo životni put jedne djevojke, bačene u vrtlog dešavanja van njenog pojmovnog sistema, no ... curica se prilično dobro snalazi ...
Preporuke za ljubitelje Sci-Fi literature.

The Sky Lords:
1) The Sky Lords (1988)
2) The War of the Sky Lords (1989)
3) The Fall of the Sky Lords (1991)
Sve tri knjige u kompletu možete pronaći OVDJE.
Ugodno čitanje želim
- sadmire
#6590 Re: Šta trenutno čitate?
malo je zabrinjavajuce da vec duze vrijeme niko nista ne pise ovdje. Valjda svi zaokupljeni citanjem!?
Bilo kako bilo, kod mene je trenutno aktuelan K. Follet sa Sunovratom divova, citak i pitak historijski roman, malo obimniji ali nista manje interesantan jer autor uspijeva veliki broj razlicitih likova uklopiti u povezanu i logicnu pricu.
Osim njega sam ponovo uzeo i Tajnu dzema od malina i uvijek se iznova ne mogu nacuditi kakav je genijalac Karim bio. Ne znam da sam se i susreo sa piscem koji moze fikciju na takav nacin prikazati kao stvarnost, da na osnovu njegovog pisanja ne bi ni pomislio da to nije dokumetaristicka proza.
Bilo kako bilo, kod mene je trenutno aktuelan K. Follet sa Sunovratom divova, citak i pitak historijski roman, malo obimniji ali nista manje interesantan jer autor uspijeva veliki broj razlicitih likova uklopiti u povezanu i logicnu pricu.
Osim njega sam ponovo uzeo i Tajnu dzema od malina i uvijek se iznova ne mogu nacuditi kakav je genijalac Karim bio. Ne znam da sam se i susreo sa piscem koji moze fikciju na takav nacin prikazati kao stvarnost, da na osnovu njegovog pisanja ne bi ni pomislio da to nije dokumetaristicka proza.
- Clover
#6591 Re: Šta trenutno čitate?
Dijelimo isto mišljenje. Ko nije pročitao, topla preporuka za ovu knjigusadmire wrote:malo je zabrinjavajuce da vec duze vrijeme niko nista ne pise ovdje. Valjda svi zaokupljeni citanjem!?
- fake believer
#6592 Re: Šta trenutno čitate?
Sad se dohvatio Turgenjeva, i cesljam redom
Inace, XIX stoljece vrvi od duhovitosti i humora
Naravno, ipak valja vrsiti selekciju...
-
mp3problem
#6593 Re: Šta trenutno čitate?
Apsolutno se slažemfake believer wrote:Sad se dohvatio Turgenjeva, i cesljam redomInace, XIX stoljece vrvi od duhovitosti i humora
Naravno, ipak valja vrsiti selekciju...
Po meni jedan od najboljih perioda književnog stvaralaštva, osobito Rusa
- fake believer
#6594 Re: Šta trenutno čitate?
Ma the best
Meni se tu, kako bi rek'o, najvise svidja to benigno sujevjerje, te da ka'em "civilizovane predrasude". A kuha se na sve strane, revolucije i prevrati manji ili veci. Doba kad se narodi tek ono pravo pocinju upoznavat, radjanje internacionale. Ma puno zivosti i akcije. I, naravno, reakcije

- Svejetorokenrol
#6595 Re: Šta trenutno čitate?
Čita se, čita, prijatelju iz zlatnih dana kviza književnost…sadmire wrote:malo je zabrinjavajuce da vec duze vrijeme niko nista ne pise ovdje. Valjda svi zaokupljeni citanjem!?
Tajna džema od malina je remek djelo i žalosno je što se radi o prilično zapostavljenoj knjizi, tako da se pridružujem vašim preporukama, u nadi da će je još neko pročitati.
Čitao sam negdje da bi ove godine trebala biti izvedena i pozorišna predstava zasnovana na Karimovim pričama, što bi svakako vrijedilo pogledati. Ako ko ima preciznije informacije, nek’ javi raji ovdje.
Glede Turgenjeva, pročitao sam sve tek nakon što ga je Bukowski nahvalio u svojim djelima, i nisam se nimalo razočarao, naprotiv.
Samo mi je Gogolj ispred njega što se tiče smisla za humor i satire.
Trenutno čitam 2666, Roberto Bolaño. Trebaće mi malo više od hefte da završim, ali na kraju krajeva nije jedna knjiga, već pet, tako da imam izgovor.
- fake believer
#6596 Re: Šta trenutno čitate?
Dobro, Nikolaj Vasiljevic je No.1 u tom pogledu 
-
Beavis
#6597 Re: Šta trenutno čitate?
Stephen King - Mobitel
-
Chiara
#6598 Re: Šta trenutno čitate?
Osho - Kreativnost
Jako mi je zao sto ljudi u BiH generalno malo znaju o ovom, vjerovatno najobrazovanijem covjeku dvadesetog stoljeca.
Topla preporuka svima:)
Jako mi je zao sto ljudi u BiH generalno malo znaju o ovom, vjerovatno najobrazovanijem covjeku dvadesetog stoljeca.
Topla preporuka svima:)
-
riverflow
#6599 Re: Šta trenutno čitate?
Chiara
Osho "Intuicija" , upravo procitala.
Osho "Intuicija" , upravo procitala.
- Damir0406
#6600 Re: Šta trenutno čitate?
Petar Petrović Njegoš - "Gorski vijenac"