Materijalizam je jedna škola razmišljanja. Izjednačavanjem atrizma sa materijalizmom, svodeći ateizam na "samo" materijalizam ti je greška.Edouard wrote: ↑04/11/2025 23:26belfy wrote: ↑02/11/2025 22:54
sam si sebi dao odgovor. rijec je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu. jako se tesko izvuci iz toga. u nekim slucajevima takva hereza zavrsava smrtnom osudom.
eh, sada, drug Edo, zamisli samo koliko je tezak put sa te strane, docim je u vjeru puno lakse uci. jer...svi ce te docekati rasirenih ruku, ali te iste ruke ce biti sasvim suprotno postavljene ako se "odmetnes" od njih.
i sam Smrle je svojedobno postavljao one masovne prelaske na Islam. toga vjerovatno ima na svim stranama (religijama). ali oni tamo dobiju drugu zastitu i osjecaju se opet sigurno. nema bas toliko puno mjesta na planeti gdje mozes reci da si "izisao iz vjere" i da ne bude neke stigme, vece ili manje, kao posljedice...
i, opet mi se ne svidja sto pominjes autoritete, ali za to sam i sam kriv. ali ako zelis dobar primjer nekoga ko je stigmatizovan na najgori moguci nacin je onaj sto je rekao: "Ipak se okrece." naravno, nije jedini ali bi bilo glupo i nabrajati ih, jer je svaki zavrsio kao "krme u Teheranu".
tako da je cak lakse promijeniti vjeru, nego odbaciti istu. iz prostog razloga sto su vecina ljudi na svijetu vjernici.
i jos jedna bitna razlika povodom ove tvoje zadnje recenice. sumnjam da bi ijedan ateista ikada rekao da je duboko uvjeren. obicno bi racionalan zavrsio sa stavom 'ne znam', docim agnostik sa 'mozda'. eto jos jedna bitna razlika... vjera ne dozvoljava ni 'ne znam', kao ni 'mozda'. ona je ultimativna.Druže belfy, slijedi logiku. Ukoliko i jest riječ je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu, i bez obzira šta se može sve zbog hereze dogoditi, sve to nije nikakav dokaz da se radi o nerazumnom, pogrešnom stavu, uvjerenju.sam si sebi dao odgovor. rijec je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu. jako se tesko izvuci iz toga. u nekim slucajevima takva hereza zavrsava smrtnom osudom.
Nadalje, znaš da i ljudi i bez duboko usadjenog vjerovanja od malih nogu mogu se opredjeliti za vjerovanje, za neku od religija.
U svemu tome bitno je izbjeći "gubitničku poziciju", a ti znaš u šta sam ja s dobrim razlogom duboko uvjeren.
Vidiš, sve abrahamske religije drže da je ova naša stvarnost podržana inteligencijom, voljom, da ima racionalno utemeljenje.
Za razliku od toga, ateizam nema racionalno utemeljenje i zato je gubitnička pozicija.
I jednoj inteligentnoj osobi trebalo bi biti očito da vjerovanje da je materija sve šta postoji, te slijedom toga da iz materijalnog nastaje nematerijalno, iz nerazumnog razumno, iz neživog živo, iz nesvjesnog svjesno, da takva vjerovanja, ustvari praznovjerje, opovrgava sama nauka, da vrijeđaju zdravi razum i, zapravo da se radi o pravoj mitologiji.
A za ovu rečenicu
moraš dati dokaze. Ne svoje uvjerenje, nego dokaze.Za razliku od toga, ateizam nema racionalno utemeljenje i zato je gubitnička pozicija.
Uvijek se ponavlja ista greška, pokušava se od ateizma napraviti nova religija. Do ponovim: Ateizam je ne vjerovati u bogove. Ateizam nije apsolutno ne vjerovanje. Samo ne vjerovanje u bogove. Nije ne vjerovanje u ljubav, u prijatelje, u dobrotu, u zlo, u nauku, u... U sve to ateista može vjerovati. Samo je ne vjerovanje u bogove.
To je stav, nije pokret. Nema vođu, nema udžbenik, svetu knjigu, proroke i poslanike, nema mitologiju, nema sljedbenike, nema ništa. Ne trebaju meni ni Hitchens ni drugi da ih slijedim pa da budem ateista. Ateista ne mora čak vjerovati u nauku. Samo ne vjeruje u bogove. Možda Hitchens i slični lakše artikulišu ono šta ateisti misle pa ih citiraju, ali nisu im "gurui" Ateizam ne poznaje vođe, hijerarhiju, svece itd.
To nije agnosticizam, agnosticizam kaže da nema dokaza da bogovi niti postoje, niti ne postoje, ne zna se.
Ateistički stav je da bogovi ne postoje. Samo to.
Sve to ti znaš, i namjerno pokušavaš ateizam predstaviti onim šta nije. Jer drugačije ne možeš svoje uvjerenje predstaviti istinitim.
Izvrtanje činjenica ti nije put ka uspjehu.