Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#6576 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 04/11/2025 23:26
belfy wrote: 02/11/2025 22:54
sam si sebi dao odgovor. rijec je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu. jako se tesko izvuci iz toga. u nekim slucajevima takva hereza zavrsava smrtnom osudom.

eh, sada, drug Edo, zamisli samo koliko je tezak put sa te strane, docim je u vjeru puno lakse uci. jer...svi ce te docekati rasirenih ruku, ali te iste ruke ce biti sasvim suprotno postavljene ako se "odmetnes" od njih.

i sam Smrle je svojedobno postavljao one masovne prelaske na Islam. toga vjerovatno ima na svim stranama (religijama). ali oni tamo dobiju drugu zastitu i osjecaju se opet sigurno. nema bas toliko puno mjesta na planeti gdje mozes reci da si "izisao iz vjere" i da ne bude neke stigme, vece ili manje, kao posljedice...

i, opet mi se ne svidja sto pominjes autoritete, ali za to sam i sam kriv. ali ako zelis dobar primjer nekoga ko je stigmatizovan na najgori moguci nacin je onaj sto je rekao: "Ipak se okrece." naravno, nije jedini ali bi bilo glupo i nabrajati ih, jer je svaki zavrsio kao "krme u Teheranu".

tako da je cak lakse promijeniti vjeru, nego odbaciti istu. iz prostog razloga sto su vecina ljudi na svijetu vjernici.

i jos jedna bitna razlika povodom ove tvoje zadnje recenice. sumnjam da bi ijedan ateista ikada rekao da je duboko uvjeren. obicno bi racionalan zavrsio sa stavom 'ne znam', docim agnostik sa 'mozda'. eto jos jedna bitna razlika... vjera ne dozvoljava ni 'ne znam', kao ni 'mozda'. ona je ultimativna.
sam si sebi dao odgovor. rijec je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu. jako se tesko izvuci iz toga. u nekim slucajevima takva hereza zavrsava smrtnom osudom.
Druže belfy, slijedi logiku. Ukoliko i jest riječ je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu, i bez obzira šta se može sve zbog hereze dogoditi, sve to nije nikakav dokaz da se radi o nerazumnom, pogrešnom stavu, uvjerenju.

Nadalje, znaš da i ljudi i bez duboko usadjenog vjerovanja od malih nogu mogu se opredjeliti za vjerovanje, za neku od religija.
U svemu tome bitno je izbjeći "gubitničku poziciju", a ti znaš u šta sam ja s dobrim razlogom duboko uvjeren.

Vidiš, sve abrahamske religije drže da je ova naša stvarnost podržana inteligencijom, voljom, da ima racionalno utemeljenje.

Za razliku od toga, ateizam nema racionalno utemeljenje i zato je gubitnička pozicija.
I jednoj inteligentnoj osobi trebalo bi biti očito da vjerovanje da je materija sve šta postoji, te slijedom toga da iz materijalnog nastaje nematerijalno, iz nerazumnog razumno, iz neživog živo, iz nesvjesnog svjesno, da takva vjerovanja, ustvari praznovjerje, opovrgava sama nauka, da vrijeđaju zdravi razum i, zapravo da se radi o pravoj mitologiji.
Materijalizam je jedna škola razmišljanja. Izjednačavanjem atrizma sa materijalizmom, svodeći ateizam na "samo" materijalizam ti je greška.

A za ovu rečenicu
Za razliku od toga, ateizam nema racionalno utemeljenje i zato je gubitnička pozicija.
moraš dati dokaze. Ne svoje uvjerenje, nego dokaze.

Uvijek se ponavlja ista greška, pokušava se od ateizma napraviti nova religija. Do ponovim: Ateizam je ne vjerovati u bogove. Ateizam nije apsolutno ne vjerovanje. Samo ne vjerovanje u bogove. Nije ne vjerovanje u ljubav, u prijatelje, u dobrotu, u zlo, u nauku, u... U sve to ateista može vjerovati. Samo je ne vjerovanje u bogove.

To je stav, nije pokret. Nema vođu, nema udžbenik, svetu knjigu, proroke i poslanike, nema mitologiju, nema sljedbenike, nema ništa. Ne trebaju meni ni Hitchens ni drugi da ih slijedim pa da budem ateista. Ateista ne mora čak vjerovati u nauku. Samo ne vjeruje u bogove. Možda Hitchens i slični lakše artikulišu ono šta ateisti misle pa ih citiraju, ali nisu im "gurui" Ateizam ne poznaje vođe, hijerarhiju, svece itd.

To nije agnosticizam, agnosticizam kaže da nema dokaza da bogovi niti postoje, niti ne postoje, ne zna se.

Ateistički stav je da bogovi ne postoje. Samo to.

Sve to ti znaš, i namjerno pokušavaš ateizam predstaviti onim šta nije. Jer drugačije ne možeš svoje uvjerenje predstaviti istinitim.

Izvrtanje činjenica ti nije put ka uspjehu.
Sanjarko

#6577 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 05/11/2025 20:55
Sanjarko wrote: 04/11/2025 08:41 Svako biće koje nije sa planete Zemlje je po definiciji kako ko kaže od svemirac do nebesko biće, meleci/anđeli itd. Bog/Allah kako ga kod zvao je niti rođen, niti ovo, niti ono, Tvorac svega i tako dalje.

Sada šta ko vjeruje je pitanje i slično, da je htio učinio bi nas istima, jedne vjere, uvjerenja itd.
Svako je svemirac. Zemlja je u Svemiru, pa smo i mi svemirci.

Oni koji nisu sa Zemlje bili bi vanzemaljci.

Osim ako ne misli da postoji neko van Svemira. A to je druga tema.
Upravu si. Svemirci pravilan termin je, svako ko je u svemiru, a vanzemaljci svi koji nisu sa planete Zemlje, naše ali možda još nečije planete, definitivno planete biljaka i životinja pored nas, ali ima li još neki bića koji ne spadaju u te kategorije ne znam.

Džini primjerice, ali gljive i glivice i pauci kako znam i ako ne griješim spadaju u posebnu kategoriju bića.
Hakiz

#6578 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Spoiler
Show

eh, sada, drug Edo, zamisli samo koliko je tezak put sa te strane, docim je u vjeru puno lakse uci. jer...svi ce te docekati rasirenih ruku, ali te iste ruke ce biti sasvim suprotno postavljene ako se "odmetnes" od njih.

i sam Smrle je svojedobno postavljao one masovne prelaske na Islam. toga vjerovatno ima na svim stranama (religijama). ali oni tamo dobiju drugu zastitu i osjecaju se opet sigurno. nema bas toliko puno mjesta na planeti gdje mozes reci da si "izisao iz vjere" i da ne bude neke stigme, vece ili manje, kao posljedice...

i, opet mi se ne svidja sto pominjes autoritete, ali za to sam i sam kriv. ali ako zelis dobar primjer nekoga ko je stigmatizovan na najgori moguci nacin je onaj sto je rekao: "Ipak se okrece." naravno, nije jedini ali bi bilo glupo i nabrajati ih, jer je svaki zavrsio kao "krme u Teheranu".

tako da je cak lakse promijeniti vjeru, nego odbaciti istu. iz prostog razloga sto su vecina ljudi na svijetu vjernici.

i jos jedna bitna razlika povodom ove tvoje zadnje recenice. sumnjam da bi ijedan ateista ikada rekao da je duboko uvjeren. obicno bi racionalan zavrsio sa stavom 'ne znam', docim agnostik sa 'mozda'. eto jos jedna bitna razlika... vjera ne dozvoljava ni 'ne znam', kao ni 'mozda'. ona je ultimativna.
Druže belfy, slijedi logiku. Ukoliko i jest riječ je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu, i bez obzira šta se može sve zbog hereze dogoditi, sve to nije nikakav dokaz da se radi o nerazumnom, pogrešnom stavu, uvjerenju.

Nadalje, znaš da i ljudi i bez duboko usadjenog vjerovanja od malih nogu mogu se opredjeliti za vjerovanje, za neku od religija.
U svemu tome bitno je izbjeći "gubitničku poziciju", a ti znaš u šta sam ja s dobrim razlogom duboko uvjeren.

Vidiš, sve abrahamske religije drže da je ova naša stvarnost podržana inteligencijom, voljom, da ima racionalno utemeljenje.

I jednoj inteligentnoj osobi trebalo bi biti očito da vjerovanje da je materija sve šta postoji, te slijedom toga da iz materijalnog nastaje nematerijalno, iz nerazumnog razumno, iz neživog živo, iz nesvjesnog svjesno, da takva vjerovanja, ustvari praznovjerje, opovrgava sama nauka, da vrijeđaju zdravi razum i, zapravo da se radi o pravoj mitologiji.
Iz neživog nastaje živo, iz nesvjesnog nastaje svjesno, iz nerazumnog nastaje razumno itd.

Ili ćeš reći da su život, razum, svjesnost itd postojali u trenutku, čak i prije, Velikog Praska, kada ništa u Svemiru, pa ni sam Svemir, nisu postojali? Ako spominješ nauku, Veliki Prasak ti mora biti početna pozicija.

Da bi svjesnost, razum, a naročito život i materija postojali, mora postojati ono u čemu postoje. A to je Svemir (i kao posljedica postojanja, stvaranja, Svemira, vrijeme). U trenutku stvaranja Svemira sve je nerazumno, nesvjesno, mrtvo. I iz tog nerazuma, nesvjesnosti i mrtvila nastaju život, svijest, razum.

Tako da je jedino logično da svijest nastaje iz nesvijesti, razum iz nerazuma itd. A materija? Pa, Veliki prasak je, zapravo, eksplozija crne rupe. A crna rupa je materijalna, i kako je sve u Svemiru stvoreno kao posljedica te crne rupe, time i sve čestice koje postoje u Svemiru, koje su nekoliko sekundi nakon Velikog Praska počele stvarati atome, pa i fotoni, svjetlost, pa i tvoja famozna informacija moraju biti materijalne. Jer i ta informacija nije postojala prije Svemira, samo u Svemiru postoji.

Tako da materija postoji već otprije Svemira, i sve u Svemiru činom Velikog Praska nastaje iz te materije. Dakle, iz materije ne nastaje nematerija, nema nematerije, sve je materijalno. Pa i svijest, razum, informacija, sve ono šta se kolokvijalno naziva nematerijlanim.
Hakiz

#6579 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Sanjarko wrote: 06/11/2025 00:05
Sanjarko wrote: 04/11/2025 08:41 Svako biće koje nije sa planete Zemlje je po definiciji kako ko kaže od svemirac do nebesko biće, meleci/anđeli itd. Bog/Allah kako ga kod zvao je niti rođen, niti ovo, niti ono, Tvorac svega i tako dalje.

Sada šta ko vjeruje je pitanje i slično, da je htio učinio bi nas istima, jedne vjere, uvjerenja itd.

Upravu si. Svemirci pravilan termin je, svako ko je u svemiru, a vanzemaljci svi koji nisu sa planete Zemlje, naše ali možda još nečije planete, definitivno planete biljaka i životinja pored nas, ali ima li još neki bića koji ne spadaju u te kategorije ne znam.

Džini primjerice, ali gljive i glivice i pauci kako znam i ako ne griješim spadaju u posebnu kategoriju bića.
Nema dokaza da postoji život van Zemlje, tako da druge planete nisu bitne.

Prva, najkrupnija, podjela života je na takozvana carstva. Dva najveća carstva su biljke i životinje, a gljive i još neki oblici spadaju u posebna carstva. To si u pravu.

Wikipedia kaže
Carstvo (lat. regnum, mn. regna) – u biologiji – je drugostepeni među najvišim taksonomskim rangovima, odmah ispod domena.[1] Carstvo se dijeli na niže kategorije zvane koljena. Udžbenici u SAD upotrebljavaju sistem od šest carstava:

životinje,
biljke,
gljive,
protisti,
arheje, i
bakterije,

dok se u udžbenicima Velike Britanije, Indije, Australije, Latinske Amerike i drugih zemalja primjenjuje sistem od pet carstava: životinje, biljke, gljive, protisti i monera. Neke nedavne klasifikacije, zasnovane na modernoj kladistici, izričito su napustile termin "carstvo", uz napomenu da tradicijsta carstva nisu monofiletična, odnosno da se ne sastoje od svih potomaka zajedničkog pretka.
Mi, ljudi, mi smo životinje, pripadamo carstvu životinja. Ko god da se ljuti, njegov problem, životinja je :lol:

Ali, bez obzira kojem carstvu neki oblik života pripada, isključivo je na Zemlji i kako je Zemlja u Svemiru, svemirski je oblik života.

Da li postoji život na nekoj drugoj planeti, nemamo dokaza. Što se mene tiče bilo bi tužno da postoji samo na Zemlji, ali za sada koliko znamo, samo na Zemlji postoji.

A kako sam ja ateista, to bogovi, meleci, džini i ostale mitološke pojave za mene ne postoje, pa ne mogu biti ni vanzemaljci, ni vansvemirci, ništa ne mogu biti.
Zehran82

#6580 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 05/11/2025 18:27
Zehran82 wrote: 05/11/2025 10:28

na osnovu cega ti tvrdis da osobnost Boga ima pocetak?

na osnovu cega tvrdis, da Bozija svijest, znanje, vid, sluh, govor i njegove karateristike imaju pocetak?

na osnovu cega to zakljucujes, da cujemo

Jer osobno biće morta imati svijest o sebi, a svijest o sebi se ne događa vječno, nego u jednom trenutku, ne može se vječno događati nastanak svijesti, jer ako je trenutak prije postojala svijest, onda postoji i trenutak poslije, ne mora nastati, dakle ima početak, i od toga početka je dalje svjesno biće, to vrijedi za sve vrste svijesti, jer je to osnova da netko bude svjestan svoga postojanja, pa ako takav bog postoji, to i za njega vrijedi, nema iznimke, jer logika za sve vrijedi, ne može Bog biti nelogično biće, pa kako to zvuči, jel? :?

Zehran82 wrote: 05/11/2025 10:28
Allah je i mene i tebe stvorio....to znaci on je ukodirao DNK u spermatozoidu kakav cu ja biti a kakav ce ti biti, koji izgled i sve ostalo sto nas prati od rodjenja..

a otac i majka su tu samo da posiju sjeme, to jeste otac posije sjeme na njivu(majku)

niko od njih nije nas stvorio, oni su samo posijali ono sto je Bog kodirao u DNK.

a da su te oni stvarali, stvarali bi tew po svojoj zelji, boju kose, boju ociju, visina, glas, zube, misice ovo ono ....itd tek onda bi mogli reci da su te oni stvorili da su birali sve na tebi.

Nije Alah tebe napravio, a ni svemir, i nije nikakav kod u DNK dao, nego su sve to Bogovi dali, najstarija bića u našem prostor-vremenu, brkaš uzrok svega (Alah; ili Bog, kako hoćeš to zvati, svejedno je), i inteligentnu Silu (Bogovi, koji su prvi nastali u našoj dimenziji), a to nije isto, ovo ti zadnji puta kažem, neću ponavljati, kada budeš opet bajke pričao ovdje da nas je neko vječno svjesno biće napravilo, ja neću u toj laži sudjelovati, imam pametnija posla, samo kažem. :-D

Jer osobno biće morta imati svijest o sebi, a svijest o sebi se ne događa vječno, nego u jednom trenutku, ne može se vječno događati nastanak svijesti, jer ako je trenutak prije postojala svijest, onda postoji i trenutak poslije, ne mora nastati, dakle ima početak, i od toga početka je dalje svjesno biće, to vrijedi za sve vrste svijesti, jer je to osnova da netko bude svjestan svoga postojanja, pa ako takav bog postoji, to i za njega vrijedi, nema iznimke, jer logika za sve vrijedi, ne može Bog biti nelogično biće, pa kako to zvuči, jel? :?
ko ti to kaze da je Njegova svijest nastala nekad....a sta ako je bio svjestan sebe oduvijek....sta cemo onda...to znaci u zabludi si jer pretpostavljas da mu je svijest nastala....samo pomisli sta ako Bog je svjestan sebe oduvijek, nikad mu svijest nije nastala jer je uvije postojala, njegova svijest je vjecna kao i On. pa ti je zato suplja prica kao po obicaju.

ne može se vječno događati nastanak svijesti,
niko ti to i ne tvrdi, nego ti sebi umisljas bezveze....kazem njegova svijest postoji oduvijek prikopcana uz njega....a ne kao nasa koja pocinje da nastaje 2-4 nakon rodjenja.

Nije Alah tebe napravio, a ni svemir, i nije nikakav kod u DNK dao, nego su sve to Bogovi dali, najstarija bića u našem prostor-vremenu,

ima li opicenije osobe na ovom forumu ja se pitam :-) nevjernik koji vjeruje u vise bogova, promovira Bibliju koja mu u ucenjima kontrira.

takav buckuris od lika jos nisam vidio :D

tolio gluposti prica da nisi svjestan sebe sta trnjeas od gluposti.

kazes da Allah nije , to znaci nije Bog nego bogovoi stvorili...koji dokaz za to je???

najstarija bica u našem prostor-vremenu, to znaci da su oni u univerzumu jeli tako....

ako su oni u univerzumu, kako to da su ga stvorili a oni u njemu?? dok ALlah, Bog, je izvan svojih stvorenja, ne obuhvata ga njegova stvorenje...van je vremena i prostora....ne nagriza ga ni vrijeme niti ga prostor skucava.
Zehran82

#6581 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 06/11/2025 04:28
Spoiler
Show

Iz neživog nastaje živo, iz nesvjesnog nastaje svjesno, iz nerazumnog nastaje razumno itd.

Ili ćeš reći da su život, razum, svjesnost itd postojali u trenutku, čak i prije, Velikog Praska, kada ništa u Svemiru, pa ni sam Svemir, nisu postojali? Ako spominješ nauku, Veliki Prasak ti mora biti početna pozicija.

Da bi svjesnost, razum, a naročito život i materija postojali, mora postojati ono u čemu postoje. A to je Svemir (i kao posljedica postojanja, stvaranja, Svemira, vrijeme). U trenutku stvaranja Svemira sve je nerazumno, nesvjesno, mrtvo. I iz tog nerazuma, nesvjesnosti i mrtvila nastaju život, svijest, razum.

Tako da je jedino logično da svijest nastaje iz nesvijesti, razum iz nerazuma itd. A materija? Pa, Veliki prasak je, zapravo, eksplozija crne rupe. A crna rupa je materijalna, i kako je sve u Svemiru stvoreno kao posljedica te crne rupe, time i sve čestice koje postoje u Svemiru, koje su nekoliko sekundi nakon Velikog Praska počele stvarati atome, pa i fotoni, svjetlost, pa i tvoja famozna informacija moraju biti materijalne. Jer i ta informacija nije postojala prije Svemira, samo u Svemiru postoji.

Tako da materija postoji već otprije Svemira, i sve u Svemiru činom Velikog Praska nastaje iz te materije. Dakle, iz materije ne nastaje nematerija, nema nematerije, sve je materijalno. Pa i svijest, razum, informacija, sve ono šta se kolokvijalno naziva nematerijlanim.

a ko je stvorio crnu rupu prije toga?

ono sto masis ovdje, je da je univerzum kalibriran tacno i precino toliko da mora ovakav biti kakav je sada da bi mogao zivot postojati na zemlji

toliko je univerzalne konstante kalibrirane, da kada bi samo 1 dio od 18 kvintiliona otklonili univerzum bi nestao....da ti docaram kolika je to preciznost....

ako bi donijeli sav pijesak sa svihj plaza na zemlji na jednu hrpu....to je otprilike 18 kvintiliona zrnaca pijeska....pa ako bi samo 1 zrno pijeska sklonili, univerzum bi nestao...tolika je preciznost u kalibracijama univerzalnih konstanti...a to nuzno povlaci pitanje Inteligenti dizajnera...

dokaz

Sanjarko

#6582 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 06/11/2025 05:16
Sanjarko wrote: 06/11/2025 00:05

Nema dokaza da postoji život van Zemlje, tako da druge planete nisu bitne.

Prva, najkrupnija, podjela života je na takozvana carstva. Dva najveća carstva su biljke i životinje, a gljive i još neki oblici spadaju u posebna carstva. To si u pravu.

Wikipedia kaže
Carstvo (lat. regnum, mn. regna) – u biologiji – je drugostepeni među najvišim taksonomskim rangovima, odmah ispod domena.[1] Carstvo se dijeli na niže kategorije zvane koljena. Udžbenici u SAD upotrebljavaju sistem od šest carstava:

životinje,
biljke,
gljive,
protisti,
arheje, i
bakterije,

dok se u udžbenicima Velike Britanije, Indije, Australije, Latinske Amerike i drugih zemalja primjenjuje sistem od pet carstava: životinje, biljke, gljive, protisti i monera. Neke nedavne klasifikacije, zasnovane na modernoj kladistici, izričito su napustile termin "carstvo", uz napomenu da tradicijsta carstva nisu monofiletična, odnosno da se ne sastoje od svih potomaka zajedničkog pretka.
Mi, ljudi, mi smo životinje, pripadamo carstvu životinja. Ko god da se ljuti, njegov problem, životinja je :lol:

Ali, bez obzira kojem carstvu neki oblik života pripada, isključivo je na Zemlji i kako je Zemlja u Svemiru, svemirski je oblik života.

Da li postoji život na nekoj drugoj planeti, nemamo dokaza. Što se mene tiče bilo bi tužno da postoji samo na Zemlji, ali za sada koliko znamo, samo na Zemlji postoji.

A kako sam ja ateista, to bogovi, meleci, džini i ostale mitološke pojave za mene ne postoje, pa ne mogu biti ni vanzemaljci, ni vansvemirci, ništa ne mogu biti.
Ne znam baš. Imaju frekvencije i dimenzije pa je moguće i da postoje negdje drugo, van naše planete Zemlje ili čak s nama na Zemlji ali to je upitno.

Uglavnom za sada postoji samo nama vidljivo i svemir i bića.

Ja vjerujem ali u ove izmišljotine razne ljudske i naknadno pisane i slično, ne.
Sanjarko

#6583 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Sanjarko »

Šta se tiče crne rupe i svemira pa imam radova na tu temu starih preko 20 godina.

S jednim išao i na komisiju za invalidninu. Odmah nakon srednje škole pisao taj rad.

Da je big bang bio crna rupa i eksplozija iste, a da je Bog/Allah biće starije od toga, iz nazovimo ga ovako prastarog svemira.

Prethodnog svemira, napredno veoma i veoma moćno biće i slično.
Hakiz

#6584 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 06/11/2025 10:23
Spoiler
Show
Spoiler
Show

a ko je stvorio crnu rupu prije toga?
Spoiler
Show
ono sto masis ovdje, je da je univerzum kalibriran tacno i precino toliko da mora ovakav biti kakav je sada da bi mogao zivot postojati na zemlji

toliko je univerzalne konstante kalibrirane, da kada bi samo 1 dio od 18 kvintiliona otklonili univerzum bi nestao....da ti docaram kolika je to preciznost....

ako bi donijeli sav pijesak sa svihj plaza na zemlji na jednu hrpu....to je otprilike 18 kvintiliona zrnaca pijeska....pa ako bi samo 1 zrno pijeska sklonili, univerzum bi nestao...tolika je preciznost u kalibracijama univerzalnih konstanti...a to nuzno povlaci pitanje Inteligenti dizajnera...

dokaz

Niko ne zna.

Pitaš bilo kojeg naučnika da objasni, on će početi sa:

"Evo šta trenutno mislimo da je bilo".

Neće reći "Ovako je bilo", neće iznijeti kategoričnu tvrdnju, počet će sa nesigurnosti. Zašto sa nesigurnosti? Jer nema dokaze.
apsidejzi

#6585 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

U teoriji multiverzuma koja je jedna od teorija u fizici, ovaj nas svemir je jedan od mnogih. Bas kao sto je nasa planeta jedna od mnogih, i galaksija jedna od mnogih. Nije tesko zamisliti ni da je nas svemir jedan od mnogih.

Svaki od tih svemira ima svoje univerzalne konstante koje su drugacije. U nekog je gravitacija jaca, u nekog slabija. Nas ima ovu kakvu ima. Zivot je moguc i uz druge univerzalne konstante. nece biti ovakakav kakav je kod nas, ali u principu nas svemir nije ni po cemu specifican.

I zato nema potrebe trcati pred rudu i tvrditi da je bog stvorio upravo ovakav svemir. Ako je ovaj svemir jedan od mnogih, onda svaki ima svoje konstante. Tamo gdje nisu dobre, nema ni zivota, a tamo gdje jesu, ima zivota. Na neki nacin i to biva podlozno "prirodnoj selekciji". Od bezbroj svemira, jedan ce izgledati kao ovaj nas.

I ovo je generalno problem sa vjernicima. Do jucer su vjerovali da je Zemlja centar suncevog sistema, jer pobogu ljudi su toliko posebni da je bog morao stvoriti sve i staviti njega u centar. Medjutim, Zemlja nije centar suncevog sistema, suncev sistem nije centar galaksije, niti je galaksija centar klastera, niti je klaster centar svemira. Zasto bi svemir bio nesto poseban?

Ovo je klasicni survaviourship bias gdje vidis nesto i onda se ibretis kako je bas to moglo tako, a ustvari ne vidis sve ono sto nije uspjelo. Uzmi sad spil karata i izmjesaj ih. Ja ti garantujem da nikad niko nije izmjesao spil i dobio upravo takav rezultat. Ima toliko kombinacija da je smjesno vjerovati da je bilo koja od njih posebna. Tako i sa svemirima.

No ti ne volis razmisljati nego ti trebas odgovor. A tebi je Bog odgovor za sve sto ne znas. Samo malo da prosiris vidike, uvidis da bog ne mora biti odgovor na sve. U multiverzumu, nas svemir je samo jedan od mnogih i njegove konstante nisu nista posebno. Jesu omogucile nas, ali bezbroj drugih svemira nisu.
teodati

#6586 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 06/11/2025 14:06

U teoriji multiverzuma koja je jedna od teorija u fizici, ovaj nas svemir je jedan od mnogih. Bas kao sto je nasa planeta jedna od mnogih, i galaksija jedna od mnogih. Nije tesko zamisliti ni da je nas svemir jedan od mnogih.

Svaki od tih svemira ima svoje univerzalne konstante koje su drugacije. U nekog je gravitacija jaca, u nekog slabija. Nas ima ovu kakvu ima. Zivot je moguc i uz druge univerzalne konstante. nece biti ovakakav kakav je kod nas, ali u principu nas svemir nije ni po cemu specifican.

I zato nema potrebe trcati pred rudu i tvrditi da je bog stvorio upravo ovakav svemir. Ako je ovaj svemir jedan od mnogih, onda svaki ima svoje konstante. Tamo gdje nisu dobre, nema ni zivota, a tamo gdje jesu, ima zivota. Na neki nacin i to biva podlozno "prirodnoj selekciji". Od bezbroj svemira, jedan ce izgledati kao ovaj nas.

I ovo je generalno problem sa vjernicima. Do jucer su vjerovali da je Zemlja centar suncevog sistema, jer pobogu ljudi su toliko posebni da je bog morao stvoriti sve i staviti njega u centar. Medjutim, Zemlja nije centar suncevog sistema, suncev sistem nije centar galaksije, niti je galaksija centar klastera, niti je klaster centar svemira. Zasto bi svemir bio nesto poseban?

Ovo je klasicni survaviourship bias gdje vidis nesto i onda se ibretis kako je bas to moglo tako, a ustvari ne vidis sve ono sto nije uspjelo. Uzmi sad spil karata i izmjesaj ih. Ja ti garantujem da nikad niko nije izmjesao spil i dobio upravo takav rezultat. Ima toliko kombinacija da je smjesno vjerovati da je bilo koja od njih posebna. Tako i sa svemirima.

No ti ne volis razmisljati nego ti trebas odgovor. A tebi je Bog odgovor za sve sto ne znas. Samo malo da prosiris vidike, uvidis da bog ne mora biti odgovor na sve. U multiverzumu, nas svemir je samo jedan od mnogih i njegove konstante nisu nista posebno. Jesu omogucile nas, ali bezbroj drugih svemira nisu.
Opet ti ne ide logika, ako i postoji multiverzum, i naš svemir je samo jedan od mnogih svemira koji postoje, to ne znači da znamo kako je bilo koji od tih svemira nastao, a tada to nije ni objašnjenje kako je baš naš svemir nastao, opet se vrtiš u krug bez kraja i konca, ok, samo nastavi, jednom moraš doći do logičnog objašnjenja, jer ono i te kako postoji, e da. :-D
teodati

#6587 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 06/11/2025 10:07
teodati wrote: 06/11/2025 19:44
Jer osobno biće mora imati svijest o sebi, a svijest o sebi se ne događa vječno, nego u jednom trenutku, ne može se vječno događati nastanak svijesti, jer ako je trenutak prije postojala svijest, onda postoji i trenutak poslije, ne mora nastati, dakle ima početak, i od toga početka je dalje svjesno biće, to vrijedi za sve vrste svijesti, jer je to osnova da netko bude svjestan svoga postojanja, pa ako takav bog postoji, to i za njega vrijedi, nema iznimke, jer logika za sve vrijedi, ne može Bog biti nelogično biće, pa kako to zvuči, jel? :?
ko ti to kaze da je Njegova svijest nastala nekad....a sta ako je bio svjestan sebe oduvijek....sta cemo onda...to znaci u zabludi si jer pretpostavljas da mu je svijest nastala....samo pomisli sta ako Bog je svjestan sebe oduvijek, nikad mu svijest nije nastala jer je uvije postojala, njegova svijest je vjecna kao i On. pa ti je zato suplja prica kao po obicaju.

Pa piše ti ovdje zašto ne može nitko biti svjestan oduvijek, neću ponavljati, ako shvaćaš dobro, ak ne, još bolje, ima vremena, dapače.

I ako Bogu nikada u vječnosti, nije nastala svijest, onda je nesvjestan, a ne oduvijek svjestan, što ja i tvrdim, tebi osnova logike fali, ozbiljno. :-D
Last edited by teodati on 06/11/2025 21:14, edited 4 times in total.
teodati

#6588 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 06/11/2025 10:07 ko ti to kaze da je Njegova svijest nastala nekad....a sta ako je bio svjestan sebe oduvijek....sta cemo onda...to znaci u zabludi si jer pretpostavljas da mu je svijest nastala....samo pomisli sta ako Bog je svjestan sebe oduvijek, nikad mu svijest nije nastala jer je uvije postojala, njegova svijest je vjecna kao i On. pa ti je zato suplja prica kao po obicaju.

Pa piše ti ovdje zašto ne može nitko biti svjestan oduvijek, neću ponavljati, ako shvaćaš dobro, ak ne, još bolje, ima vremena, dapače.

I ako Bogu nikada u vječnosti, nije nastala svijest, onda je nesvjestan, a ne oduvijek svjestan, što ja i tvrdim, tebi osnova logike fali, ozbiljno. :-D

Ako nekome u cijeloj vječnosti nikada ne nastaje svijest, onda nije svjestan, da bi bio svjestan mora mu svijest nastati, jednostavno, a ti tvrdiš suprotno, nekome nikada svijest ne nastaje o samome sebi, a ipak je svjestan, haha, neverjetno! :lol:

Zehran82 wrote: 06/11/2025 10:07

ima li opicenije osobe na ovom forumu ja se pitam :-) nevjernik koji vjeruje u vise bogova, promovira Bibliju koja mu u ucenjima kontrira.

takav buckuris od lika jos nisam vidio :D

tolio gluposti prica da nisi svjestan sebe sta trnjeas od gluposti.

kazes da Allah nije , to znaci nije Bog nego bogovoi stvorili...koji dokaz za to je???

najstarija bica u našem prostor-vremenu, to znaci da su oni u univerzumu jeli tako....

ako su oni u univerzumu, kako to da su ga stvorili a oni u njemu?? dok ALlah, Bog, je izvan svojih stvorenja, ne obuhvata ga njegova stvorenje...van je vremena i prostora....ne nagriza ga ni vrijeme niti ga prostor skucava.
Biblija upravo tvrdi što i ja, samo ju crkve krivo tumače, isto to i Kuran tvrdi u suri 21, da su Bogovi napravili svemir, i svemir i prostor-vrijeme nije jedno te isto, to je dogma znanosti ničim dokazana, tako stvari stoje.

A onda nema ništa nelogičnoga, dapače, Bogovi jesu u našem prostor-vremenu nastali, ali ne u našem svemiru, nego su u prostor-vremenu napravili naš svemir, nema se gdje drugdje svemir napraviti, eto ti istine o tome.

Ne kontaš o čemu pričam, jel? :o
Last edited by teodati on 06/11/2025 21:14, edited 1 time in total.
teodati

#6589 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Inteligentni dizajn je jedina istina o postanku ne samo vrsta na Zemlji, nego u i cijelom svemiru, samo to nije od strane nekih vječnih bića, dapače.
apsidejzi

#6590 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 06/11/2025 19:34
apsidejzi wrote: 06/11/2025 14:06

Opet ti ne ide logika, ako i postoji multiverzum, i naš svemir je samo jedan od mnogih svemira koji postoje, to ne znači da znamo kako je bilo koji od tih svemira nastao, a tada to nije ni objašnjenje kako je baš naš svemir nastao, opet se vrtiš u krug bez kraja i konca, ok, samo nastavi, jednom moraš doći do logičnog objašnjenja, jer ono i te kako postoji, e da. :-D
mozda meni ne ide logika, ali tebi haman ne ide razumjevanje teksta. Ja nisam odgovarao na pitanje kako je nastalo nesto, nego kako mozemo objasnici cinjenicu da imamo "fino podesene konstante u svemiru".
Edouard

#6591 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Hakiz wrote: 05/11/2025 21:17

Materijalizam je jedna škola razmišljanja. Izjednačavanjem atrizma sa materijalizmom, svodeći ateizam na "samo" materijalizam ti je greška.

A za ovu rečenicu

Uvijek se ponavlja ista greška, pokušava se od ateizma napraviti nova religija. Do ponovim: Ateizam je ne vjerovati u bogove. Ateizam nije apsolutno ne vjerovanje. Samo ne vjerovanje u bogove. Nije ne vjerovanje u ljubav, u prijatelje, u dobrotu, u zlo, u nauku, u... U sve to ateista može vjerovati. Samo je ne vjerovanje u bogove.

To je stav, nije pokret. Nema vođu, nema udžbenik, svetu knjigu, proroke i poslanike, nema mitologiju, nema sljedbenike, nema ništa. Ne trebaju meni ni Hitchens ni drugi da ih slijedim pa da budem ateista. Ateista ne mora čak vjerovati u nauku. Samo ne vjeruje u bogove. Možda Hitchens i slični lakše artikulišu ono šta ateisti misle pa ih citiraju, ali nisu im "gurui" Ateizam ne poznaje vođe, hijerarhiju, svece itd.

To nije agnosticizam, agnosticizam kaže da nema dokaza da bogovi niti postoje, niti ne postoje, ne zna se.

Sve to ti znaš, i namjerno pokušavaš ateizam predstaviti onim šta nije. Jer drugačije ne možeš svoje uvjerenje predstaviti istinitim.

Hakiz wrote: 05/11/2025 21:17 Do ponovim: Ateizam je ne vjerovati u bogove.
Ma jasna mi je ta tvoja definicija koju sam i ovdje vidio stotinu puta.

Mene zanima koji je sadržaj toga pojama. Ima li taj pojam uopće ikakav sadržaj, ili je prazan, besadržajan, pa i bez racionalnog utemeljenja kako reoh?

I ne postoje dokazi da bogovi ne postoje.
Edouard

#6592 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Tako da je jedino logično da svijest nastaje iz nesvijesti, razum iz nerazuma itd.
Nevjerojatno da je za tebe logično baš ono šta se protivi fizikalnim zakonima i nauci, a moram reći i zdravom razumu.

Naime, to sam više puta ovdje ponavljao: drugi zakon termodinamike, kozmički zakon, govori da potojeći sistemi, dakle sistemi s određenim redom, organizacijom, prepušteni prirodnim silama s vremenom teže samo sve većem neredu/entropiji, a ti ovdje tvrdiš nešto nevjerojatno, da iz nereda nastalog u Velikom prasku pomoću prirodnih sila, ili možda samo od sebe, može nastati red.

A naučna disciplina, Opća teorija sistema tvrdi da materija i energija nisu dovoljne da se stvori novi sistem, organizacija, niti da postojeći sistem može funkcionirati.
Postojeći se urušava, teži neredu, a novi i ne može nastati. Potrebna je informacija.
Tako da materija postoji već otprije Svemira, i sve u Svemiru činom Velikog Praska nastaje iz te materije.
Jesi li ovo pronašao u kakvom udžbeniku, ili je izvorni naučni rad, pa je kao takav samo dotatak već postojećoj materijalističkoj mitologiji?

I, znaš li kako se zvao onaj genijalni američki profesor s MIT-a, utemeljitelj kibernetike, koji je rekao da zbog informacije materijalizam ne može preživjeti?
Norbert Wiener.
Hakiz

#6593 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 06/11/2025 23:26
Hakiz wrote: 05/11/2025 21:17

A za ovu rečenicu

Hakiz wrote: 05/11/2025 21:17 Do ponovim: Ateizam je ne vjerovati u bogove.
Ma jasna mi je ta tvoja definicija koju sam i ovdje vidio stotinu puta.

Mene zanima koji je sadržaj toga pojama. Ima li taj pojam uopće ikakav sadržaj, ili je prazan, besadržajan, pa i bez racionalnog utemeljenja kako reoh?

I ne postoje dokazi da bogovi ne postoje.

Nema dokaza da ne postoje kiklopi, jednorozi, vile, gnomovi itd.

Ergo, (tvojim pristupom) postoje. Ili?

Ateizam ima sadržaj, samo je sadržaj kratak, jednostavan i jasan: Nema bogova.

Racionalniji je od vjerovanja u dobrog boga kojem je trebalo dodati sotonu da se objasni otkud zlo ako je bog milostiv. Ili se morao izmisliti izgovor da pojam "svemoćan" ne znači da može apsolutno sve, nego da može samo ono šta je u okviru mogućeg.

A onda treba objasniti ako je bog iznad svega, kako to da je nemoćan preći granice mogućeg. Valjda ništa, pa ni moguće, nije jače, veće, iznad boga? Ili nešta ipak jeste veće i iznad boga, to (šta je) moguće je iznad boga? Malo se religije upetljale u kontradikciju tvrdeći da nema ništa šta bog ne može, ništa iznad boga koji ima zadatak stvoriti planinu takvu da ju je i njemu samom nemoguće pomjeriti?

Zašto se ljuti na čovjeka zbog jabuke (neposluha), čovjeka kojeg je stvarao kakvog je htio, kojem je namjerno pri programiranju u softveru isprogramirao taj "bug". Pa se morala izmisliti "slobodna volja" koja je umjesto objašnjenja samo dodatno zakomplikovala i stvorila dodatna pitanja. Itd.

Ta komplikovanja su racionalnija od ateističke jednostavnosti: Nema boga?
Last edited by Hakiz on 07/11/2025 06:08, edited 5 times in total.
apsidejzi

#6594 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Tu se vide svi kompleksi i strahovi teizma. Vjerovace u bilo sta samo da zadrze iluziju u koju vjeruju. Ateizam nema pisani kanon sadrzaj. Sadrzaj pravis sam sebi. Jednom kada shvatis da nema nikakvog boga moras stati pred ogledalo i dati smisao svom zivotu.

To moze biti bilo sta. Gledaj na to kao da stanes pred klavir. Mozes bezveze lupati po tipkama a mozes svirati prelijepe melodije i razne zanrove. Ateizam ti daje slobodu i potencijal. Nema izmisljenih hiljadugodisnjih pravila koja su zastarila. Nema klasicnih djela na klaviru gdje moras svirati svaku notu kako treba. Imas slobodu da improviziras. Teizam je klasicna muzika: lijepa ali kruta. Napisana i nepromjeniva. Moras svaku notu svirati. Ateizam je jazz: nepredvidiv, slobodan i sklon improvizacijama. Nema primitivne kontrole podsvijesti. Imas ti i mogucnosti. Naravno, nema ni spasitelja. To je negativns strana ateizma. Nece niko doci da te spasi. Sam si sa sobom. Mnogi ne smiju da se suoce sa sobom i idejom svoje beznacajnosti i malenkosti. Zele po svaku cijenu da budu neko. Da ne nestanu kada umru.

Zato i smisljaju razne intelektualne akrobacije. A u stvarnosti, to je samo primitivni strah od nepoznatog. Ateizam te oslobadja toga. Nema pravila, nema odredbi. Sam smisljas svoja pravila.
apsidejzi

#6595 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Jos jedna digresija vezano za onu genetsku slicnost cimpanzi i ljudi. (Ne DNA nego genetsku slicnost). Spominjali smo cifru 98,5 ili 99% u zavisnosti kako gledas.

jeste li znali da su lavovi i tigrovi geentski vezani 95,7% dakle manje slicnosti nego mi i cimpanze. I opet, niko od nas nema problem da kaze da su obe zivotinje iz porodice macaka i da je to u principu jedna te ista zivotinja. Cak se mogu i pariti i dobiti potomstvo (sterilno dodude).

Ili recimo grizli i polarni medvjed koji imaju 99% slican genetski materijal. Za nas su to samo sorte medvjeda.

Africki i azijski slon imaju 95% slican genetski materijal. Niko od nas nema problema da ih nazove jednim te istim imenom: slon. Svima je jasno da je to jedna te ista zivotinja.

Konj i zebra imaju 98% slicnost. Kojot i vuk 98%, Leopard i Jaguar 95-98%, Africki i azijski bivol 95%

Ali covjek i cimpanza nisu, povezani. Iako je 98,5% genetska slicnost. Nikako nisu. ne mogu to biti. Nikako. Nema sanse. Ma gdje ce to ba. nemoj mi ni spominjati ideju. Mi ljudi smo posebni. Nas je bog stvorio od komada gline, a zenu od rebra. I onda je odlucio da nas prevari tako sto ce nam dati 98,5% slican genetski materijal. Da se vidi ko je pravi vjernik a ko ne.
Hakiz

#6596 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

"She moves in mysterious way" :-D

I to stvaranje je interesantno.

Stvori prvo muškarca od zemlje, a onda ženu od muškarčevog rebra. Nije mogao oboje od zemlje? I to u isto vrijeme?

Činjenica da su muškarci u veoma patrijarhalnim društvima osnivali religije, pisali knjige tih religija itd nema uticaj na opis čina stvaranja, to je baš bog tako htio?

Hm...

Nego, da li se teorija o inteligentnom kreatoru slaže sa religijama, je i i on muškarca stvorio od zemlje a ženu od rebra muškarca?

Ako se neko pita otkud bog u priči o inteligentnom kreatoru:

Inteligentni kreator je različit od boga u tome da je bog direktno stvorio ljude, životinje, planete, sve, a kreator je stvorio zakone prirode, fizike, ali je pri njihovom stvaranju pazio da kao rezultat nastanu Svemir, ljudi, životinje, sve. I nakon nastanka kako će funkcionisati. A to i nije razlika, pa su IK i bog sinonimi.
Zehran82

#6597 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 06/11/2025 14:06 ----

i BOg kaze u Kuranu da ima vise univerzuma, nije to problem

problem je vase shvatanje tih univerzuma....vas prica je na nivou, ako imaju i drugi univerzumi, sta je cudno da i nas univerzum postoji...ali niko od vas ne govori kako su nastali svi univerzuma,. zazmirite na svu tu pricu o GENERATORU svih univerzuma, tu pricu i ne razmatrate uopste.

Zivot je moguc i uz druge univerzalne konstante. nece biti ovakakav kakav je kod nas, ali u principu nas svemir nije ni po cemu specifican.
dzaba ti prica kada ta prica ne objasnjava nastanak univerzuma pa i durgih paralelnih univerzuma....

vasa prica se svodi, na to da ima i drugi univerzuma a mi zivimo u jendom od njih, potrefilo se da su konstante ovakve kakvu su , suti i prihvati to , bez dubljeg ulazenja u svu pricu....znaci tebi srce nagoinje prema bilo kakvom nevjerstvu, samo nek je nevjerstvo, pa makar bilo i intelektualno smece...samo mi nemoj BOga u pricu unoositi....i cemu onda da se nadas poslije.

vidis, to je to....samo nemoj BOga u pricu unositi, pa uzmi bilo kakvo smece od objasnjenja, cak i smece sa nepotpunim odgovorimi, bilo sta,m ma koliko nelo9gicno bilo, samo nemoj mi Boga na oci :-)

ta vasa glupa prica je nanivopu, prebacivanje vruceg krompira u tudje ruke...pa ovaj drugi prebaciv u tudje i tako samo vruci krompir ide od ruke do ruke, samo da se rijesite toga.

dzaba ti sve to kada opet multiverzum prica nije rjesenje za nastanak naseg univerzuma....jer prica o multiverzumu zahtijeva svog generatora, koji hajmo reci stanca univerzme kao na traci...

a ne glupa prica, posto nas ima masa univerzuma, sta je cudno da smo mi u ovom univerzmu...i sva se tu prica zavrsava :-)

to je to, samo mi nemoj BOga u pricu, pa porgutat cu svako smece koje puca Bogu kontru.....nije Bog dzabe vas opisao sa bolensim srcima, kada srce oboli ovako ima odgovore...
No ti ne volis razmisljati nego ti trebas odgovor.
cuj to, bas tako kazes :-) ja eto mozak svoj stavio na tavan da se paucina kupi na njega :) de nepametuj svega ti....

A tebi je Bog odgovor za sve sto ne znas.
za ono sto je najlogicnije ka odgovor da jer druge alterntive su nelogicne...

pogledaj samo svogh odgovora i mislis da imas odgovor....a to je....posto ima vise univerzuma, sta je cudno d ami zivimo u ovom sada....i tu sva prica zavrsava...znacio nigdje ni sa cim odgovor :-)
Dozer

#6598 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 07/11/2025 13:49 i BOg kaze u Kuranu da ima vise univerzuma, nije to problem

problem je vase shvatanje tih univerzuma....vas prica je na nivou, ako imaju i drugi univerzumi, sta je cudno da i nas univerzum postoji...ali niko od vas ne govori kako su nastali svi univerzuma,. zazmirite na svu tu pricu o GENERATORU svih univerzuma, tu pricu i ne razmatrate uopste.
Daj nam taj citat iz Kurana u kojem pise ovo kako si rekao da pise.

Naravno - nema ga, nemoj ni traziti. To sto ti podvodis danasnje znanje i termine pod nesto sto pise u Kuranu na skroz drugaciji nacin i u skroz drugom smislu, jednostavno nece nikad dovesti do toga da nas ubijedis da je prije 1400 i kusur godina u Kuranu zapisano ono sto mi danas znamo. Nije, niti ce to ikada biti isitna.

Jbg, sto nam Kuran ne rece da je Zemlja okrugla prije Pitagore, itd.itd.itd. Vidis, upravo je to isto ono sto ti radis danas - naknadnu pamet i znanje podvodis pod prethodne zapise, iako ti zapisi u stvari nemaju nista s ovim danas, jer ljudi tada jednostavno nisu znali gomilu stvari koje mi znamo danas.

U uvijek ces na kraju svake rasprave doci do onoga sto sam ti rekao vec X puta - Religijski bog se danas jos jedino "drzi" za inicijalni postanak svega.
apsidejzi

#6599 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 07/11/2025 13:49
dzaba ti prica kada ta prica ne objasnjava nastanak univerzuma pa i durgih paralelnih univerzuma....
I za tebe vazi isto pravilo kao za tea. Ako postavis pitanje u vezi kozmoloskih konstanti i postavis tvrdnju da su tako precizno podesene da je samo bog to morao stvoriti i da je to indirektni DOKAZ bozijeg stvaranja... i onda dobijes alternativnu teoriju gdje bog i ne mora biti uzrok tih kozmoloskih konstanti. I sta ti radis? Sutas konzervu dalje. OK, nismo nasli boga tu, idemo ga traziti na iducem nivou. Sta je sa stvaranjem svih univerzuma...

Sad odjednom odstupas od svog dokaza sa kozmoloskim konstanama? Uredu, samo se nemoj onda cuditi sto te niko od nas ostalih ne uzima a ozbiljno. Tvoji dokazi onda i nisu dokazi nego promjenjive varijable. Ti lovis u mutnom i cekas da se neko upeca. A kad te ovako uhvatimo u raskoraku, samo okrenes temu. Vec sam ranije pisao da se tako zene raspravljaju. Kad su upravu, onda se drze poente, a kad su ukrivu skrecu s teme.
Hakiz

#6600 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 07/11/2025 13:49
apsidejzi wrote: 06/11/2025 14:06 ----

i BOg kaze u Kuranu da ima vise univerzuma, nije to problem

Zivot je moguc i uz druge univerzalne konstante. nece biti ovakakav kakav je kod nas, ali u principu nas svemir nije ni po cemu specifican.

vasa prica se svodi, na to da ima i drugi univerzuma a mi zivimo u jendom od njih, potrefilo se da su konstante ovakve kakvu su , suti i prihvati to , bez dubljeg ulazenja u svu pricu....znaci tebi srce nagoinje prema bilo kakvom nevjerstvu, samo nek je nevjerstvo, pa makar bilo i intelektualno smece...samo mi nemoj BOga u pricu unoositi....i cemu onda da se nadas poslije.

vidis, to je to....samo nemoj BOga u pricu unositi, pa uzmi bilo kakvo smece od objasnjenja, cak i smece sa nepotpunim odgovorimi, bilo sta,m ma koliko nelo9gicno bilo, samo nemoj mi Boga na oci :-)

ta vasa glupa prica je nanivopu, prebacivanje vruceg krompira u tudje ruke...pa ovaj drugi prebaciv u tudje i tako samo vruci krompir ide od ruke do ruke, samo da se rijesite toga.

dzaba ti sve to kada opet multiverzum prica nije rjesenje za nastanak naseg univerzuma....jer prica o multiverzumu zahtijeva svog generatora, koji hajmo reci stanca univerzme kao na traci...

a ne glupa prica, posto nas ima masa univerzuma, sta je cudno da smo mi u ovom univerzmu...i sva se tu prica zavrsava :-)

to je to, samo mi nemoj BOga u pricu, pa porgutat cu svako smece koje puca Bogu kontru.....nije Bog dzabe vas opisao sa bolensim srcima, kada srce oboli ovako ima odgovore...
No ti ne volis razmisljati nego ti trebas odgovor.
cuj to, bas tako kazes :-) ja eto mozak svoj stavio na tavan da se paucina kupi na njega :) de nepametuj svega ti....

A tebi je Bog odgovor za sve sto ne znas.
za ono sto je najlogicnije ka odgovor da jer druge alterntive su nelogicne...

pogledaj samo svogh odgovora i mislis da imas odgovor....a to je....posto ima vise univerzuma, sta je cudno d ami zivimo u ovom sada....i tu sva prica zavrsava...znacio nigdje ni sa cim odgovor :-)
Šta svašta napriča.

Pa, krajnji cilj ili barem jedan od ciljeva nauke i jeste da objasni kako je nastao i naš i svi drugi Svemiri ako ih ima više.

Samo što nauka ne prihvata da je odgovor bog, osim ako nema dokaza za to.

Ti prihvataš da je odgovor bog i bez dokaza.

I to je sve.

Čuj nije nas briga kako su nastali Svemiri :lol:

Narvno da nas interesuje. Samo kažemo da odgovor nije bog. Ili da je pogrešan, besmislen odgovor.

Dok se ne dokaže da jeste odgovor :wink:
Post Reply