Ateizam vs. Religija
- studiorum_tuzlaensis
#6576 Re: Ateizam vs. Religija
broj ateista u svijetu je beznačajan, kad odužmeš Kinu i Rusiju gdje imaš veliki broj ideoloških ateista, nema ih više od 200 miliona.
Čak i među teoretskim fizičarima i astrofizičarima ogromna je polarizacija između gnosticizma i ateizma. Velika većina su ili monoteisti ili neka vrsta gnostika.
Što se više baviš naukom, više postaješ svjestan činjenice da ima Nešto.
Čak i među teoretskim fizičarima i astrofizičarima ogromna je polarizacija između gnosticizma i ateizma. Velika većina su ili monoteisti ili neka vrsta gnostika.
- JThomas
#6577 Re: Ateizam vs. Religija
religija postoji velikim dijelom zato što niko ne zna ima li šta poslije i ako ima na šta liči. da zna ne bi vjerovao, nego bi znao.
- beni-bu-man
#6578 Re: Ateizam vs. Religija
ima ovdje jedan biser koji "ZNA" listaj par stranica nazadJThomas wrote:religija postoji velikim dijelom zato što niko ne zna ima li šta poslije i ako ima na šta liči. da zna ne bi vjerovao, nego bi znao.
Hakiz wrote:Ti si Übermensch. Dok svi drugi vjeruju da bog postoji, ti znaš. Nadčovjek, sveznajući. Mi obični smrtnici ne možemo sa tobom razgovarati, nismo te dostojni.Irsar wrote:Gotovo je nevjerovatno da si uspio "shvatiti" moje upise na ovakav način. Čak i kada sam više puta rekao stvari tipa "ne treba mi vjera da znam da Bog postoji".Hakiz wrote:Nema svrhe.
Stvar je što bi hronološki slijed bio:
1. Bog postoji
2. Poslao je Kur'an
3. U Kur'anu piše da bog postoji i da je poslao Kur'an
4. Dakle bog postoji
Irsarov slijed je ovaj:
1. U Kur'anu piše da bog postoji i da je poslao Kur'an.
2. Dakle bog postoji.
Dakle, njemu, u stvari, i ne treba da bog stvarno postoji, dovoljno mu je da u Kur'anu piše da postoji.
Evo ti moj pravi slijed, da ti konačno bude jasno:
1. Bog jeste/postoji.
2. Znam da Bog jeste/postoji.
3. Znam da je Kur'an Objava od Boga (a to znam sukladno sopstvenoj inteligenciji, ne zato jer "tako piše" u Kur'anu).
Zato ja više neću. Oprosti.
Last edited by beni-bu-man on 29/08/2018 12:23, edited 1 time in total.
- MarlboroGold
#6579 Re: Ateizam vs. Religija
Zašto misliš da je to osjećaj beznađa i praznine? Mene kao ateistu ispunjava to da dam maksimum za vrijeme svog života i da pružim drugima, koliko sam mogućnosti, sve najbolje. Otkud ti to da uče djecu da nema Boga? Možda u izuzetnim situacijama. Mene moji nisu o tome učili. Sutra ako se moje dijete posveti nekoj religiji ja njemu to neću braniti, već ću podržavati jer je to njegov izbor. Kada napuni određen dio godina i počne samostalno razmišljati, ako bude imao/la pitanja u vezi Boga i onog života tad ću mu/joj reći šta mislim. To je moje i samo moje uvjerenje.bosanska senzacija wrote:Minuta šutnje za ove pametne što ne vjeruju u Boga.
Ne mogu ni da zamislim kakav je to osjećaj beznađa i praznine kad si iole inteligentan i sebe smatraš običnom ljušturom od kostiju i mesa koja će jednog dana da se pretvori u beznačajni prah kao izgorena cigareta. Kako ujutro ustati iz kreveta i uraditi bilo šta smisleno, kako praviti djecu a tako razmišljati i još ih učiti da misle kao ti, zašto se uopšte truditi i ne okončati sve u par sekundi, zbog čega uopšte sve?
Odakle im onda ovolika potreba da nas glupe i lakovjerne ubjeđuju u to. Zašto nas ne ostavite u zabludi da vjerujemo u veći smisao svega. Zašto nas lišavate osjećaja neke pripadnosti smislu pa makar to bila i sama iluzija nakon svega? Zašto ovaj siroti dječak ne bi bio na boljem mjestu, zašto misiš da je pogrešno tako razmišljati?
Ti si čovjek koji dječaku od pet godina kaže da će jednog dana umrijeti, da će mu otac, mater, brat, sestra.. umrijeti, da će ih pojesti crvi, da drugi put ne postoji i da će nestati, da je sve na ovom svijetu beznačajno i da ako hoće u ruke uzme pištolj i sebi odmah prosvira mozak.
Meni je sasvim ok što ti tako razmišljaš ali odakle ti tolika potreba i druge ubjeđivati u to?
Šta ti uopšte nudiš kao alternativu?
Jeste li uopšte svjestan kakvim rabotama se ti baviš?
S obzirom da nisi bio aktivan u dosadašnjim diskusijama, imaš propust u dijelu ko kome nešto nameće. Smrcak uglavnom nameće svoja mišljenja ostalima.
Za djecu postoje alternative - vilenjaci, djeda mraz i slično kako bi im se olakšalo. Neće sigurno niko reći umrijet ćeš, pojest će te crvi i to je to. Mi nismo skloni "tuklačenju" naših ideologija drugima od malih nogu koliko ste vi... ustvari, ne može se ni porediti.
Last edited by MarlboroGold on 29/08/2018 12:25, edited 2 times in total.
- shmizlica
#6580 Re: Ateizam vs. Religija
otkud tebi potreba da kažeš da se ja budim s osjećajem beznađa i praznine? ili da trebam okončati sve u par sekundi? da se ubijem, šta li.....bosanska senzacija wrote:Minuta šutnje za ove pametne što ne vjeruju u Boga.
Ne mogu ni da zamislim kakav je to osjećaj beznađa i praznine kad si iole inteligentan i sebe smatraš običnom ljušturom od kostiju i mesa koja će jednog dana da se pretvori u beznačajni prah kao izgorena cigareta. Kako ujutro ustati iz kreveta i uraditi bilo šta smisleno, kako praviti djecu a tako razmišljati i još ih učiti da misle kao ti, zašto se uopšte truditi i ne okončati sve u par sekundi, zbog čega uopšte sve?
Odakle im onda ovolika potreba da nas glupe i lakovjerne ubjeđuju u to. Zašto nas ne ostavite u zabludi da vjerujemo u veći smisao svega. Zašto nas lišavate osjećaja neke pripadnosti smislu pa makar to bila i sama iluzija nakon svega? Zašto ovaj siroti dječak ne bi bio na boljem mjestu, zašto misiš da je pogrešno tako razmišljati?
Ti si čovjek koji dječaku od pet godina kaže da će jednog dana umrijeti, da će mu otac, mater, brat, sestra.. umrijeti, da će ih pojesti crvi, da drugi put ne postoji i da će nestati, da je sve na ovom svijetu beznačajno i da ako hoće u ruke uzme pištolj i sebi odmah prosvira mozak.
Meni je sasvim ok što ti tako razmišljaš ali odakle ti tolika potreba i druge ubjeđivati u to?
otkud tebi potreba da mene ubjeđuješ da sam u zabludi? vjeruj u šta hoćeš, tvoja stvar.....al nemoj meni govorit u šta ja da vjerujem. meni alternativa ovom životu ne treba
- Smrcak15
#6581 Re: Ateizam vs. Religija
tako je to sa ateistima, vjeruju da smo dosli iz nista od nista i da idemo opet u nista.bosanska senzacija wrote:Minuta šutnje za ove pametne što ne vjeruju u Boga.
znaci samo se pojavili u materijalnom svijetu i odlazimo u nistavilo ponovo...zato su se veliki umovi filozofa pitali zasto uopste postojanje pored nepostojanja...
ali sto je interesantno dosli smo na svijet gdje je covjeku olaksan zivot omoguceno mu da zivi tu , kada sproedimo sa ostalim planetama u suncevom sistemu.
-
lijepa u dusi
#6582 Re: Ateizam vs. Religija
Sta znam, ja sve mislila smisao zivota jeste prozivjet ga sto bolje i ljepse, bez da to radimo naustrb drugih, ostavit nesto iza sebe sto ce nas uciniti ako ne besmrtnim, onda da zivimo dugo poslije zivota kroz djela, spominjanje... Ciniti dobro ne ocekujuci nikakvu nagradu, vec radi humanosti eventualno licnog osjecaja zadovoljstva.
Zar nije logicnije da ce prije jedan vjernik prizeljkivati svoju smrt jer ga tamo ocekuje nesto ljepse i bolje, nego sto ce to zeljeti nevjernik koji vjeruje da je ovaj zivot sve sto ima, koji ce se valjda zato truditi da ga maksimalno iskoristi i uziva u jedinom zivotu za koji zasigurno zna da postoji?
Ja bih prije rekla da su vjernici neka vrsta romanticnih optimista, a nevjernici realisti koji su svjesni da su tacka i sasvim su nacisto s tim, iskoristavaju ono sto im je dato kako najbolje znaju.
Na temu se javljam, ne da bih ubijedila bilo koga jer svakom svacije, vec da bih sa drugima podijelila svoje stavove i misljenja. I Smrcku rekla da se ne bruka.
Zar nije logicnije da ce prije jedan vjernik prizeljkivati svoju smrt jer ga tamo ocekuje nesto ljepse i bolje, nego sto ce to zeljeti nevjernik koji vjeruje da je ovaj zivot sve sto ima, koji ce se valjda zato truditi da ga maksimalno iskoristi i uziva u jedinom zivotu za koji zasigurno zna da postoji?
Ja bih prije rekla da su vjernici neka vrsta romanticnih optimista, a nevjernici realisti koji su svjesni da su tacka i sasvim su nacisto s tim, iskoristavaju ono sto im je dato kako najbolje znaju.
Na temu se javljam, ne da bih ubijedila bilo koga jer svakom svacije, vec da bih sa drugima podijelila svoje stavove i misljenja. I Smrcku rekla da se ne bruka.
- Bloo
- Globalna šefica
#6583 Re: Ateizam vs. Religija
Zivot je jedan, zivi ga Fikreta...
- Smrcak15
#6584 Re: Ateizam vs. Religija
a sto se ja to brukam.lijepa u dusi wrote:I Smrcku rekla da se ne bruka.
ja cvrsto stojim iza svojih stavova
- shmizlica
#6585 Re: Ateizam vs. Religija
ma čim kažeš da ne vjeruješ ubjeđuješ
đe'š imat drugačije viđenje stvari 
-
statixx
#6586 Re: Ateizam vs. Religija
Kako god okrenes, po pitanju islama su velikom vecinom ateisti...studiorum_tuzlaensis wrote:broj ateista u svijetu je beznačajan, kad odužmeš Kinu i Rusiju gdje imaš veliki broj ideoloških ateista, nema ih više od 200 miliona.
- Idemedosumom
#6587 Re: Ateizam vs. Religija
Ima nas koji dovimo i za ovaj i onaj svijet 
- Smrcak15
#6588 Re: Ateizam vs. Religija
zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
jednostavno nevidim logiku kako mogu slucajni dogajaji da budu tako milostivi prema covjeku i olaksaju mu zivot na zemlji , samo se covjek pojavio niotkud iz nista , ili kako vi kazete evolvirao iz bakterija iz primodijalne supe, sve mu potaman ovdje proboravi nekoliko Godina i ode u nista.
jednostavno nevidim logiku kako mogu slucajni dogajaji da budu tako milostivi prema covjeku i olaksaju mu zivot na zemlji , samo se covjek pojavio niotkud iz nista , ili kako vi kazete evolvirao iz bakterija iz primodijalne supe, sve mu potaman ovdje proboravi nekoliko Godina i ode u nista.
Last edited by Smrcak15 on 29/08/2018 12:37, edited 1 time in total.
-
lijepa u dusi
#6589 Re: Ateizam vs. Religija
Ma jedno su stavovi Smrle, nesto je drugo kad ti pocnes tabirit nauke koje nisi ni zagrebao po povrsini. Ljudi zivotni vijek posvete proucavanju i shvatanju neceg i onda dodjes ti i tumacis to kroz prizmu vjere (sto je ok) ali na takav nacin da izvrces sve sto je poznato u nauci da bi se poklapalo s tvojim vidjenjem. Samo vjeruj i ne petljaj se u nauku. Kur'an nije praktikum iz fizike, biologije, hemije, geologije vec duhovni vodic kroz zivot.Smrcak15 wrote:a sto se ja to brukam.lijepa u dusi wrote:I Smrcku rekla da se ne bruka.
- Smrcak15
#6590 Re: Ateizam vs. Religija
jok eto ja sam sisao veslo.lijepa u dusi wrote:Ma jedno su stavovi Smrle, nesto je drugo kad ti pocnes tabirit nauke koje nisi ni zagrebao po povrsini. Ljudi zivotni vijek posvete proucavanju i shvatanju neceg i onda dodjes ti i tumacis to kroz prizmu vjere (sto je ok) ali na takav nacin da izvrces sve sto je poznato u nauci da bi se poklapalo s tvojim vidjenjem. Samo vjeruj i ne petljaj se u nauku. Kur'an nije praktikum iz fizike, biologije, hemije, geologije vec duhovni vodic kroz zivot.Smrcak15 wrote:a sto se ja to brukam.lijepa u dusi wrote:I Smrcku rekla da se ne bruka.
kod mene to ne pali samo vjeruj, kod mene samo pali, prvo dokaz pa onda vjerovanje.Samo vjeruj i ne petljaj se u nauku
ali daje znakovi ljudima iz tih oblastiKur'an nije praktikum iz fizike, biologije, hemije, geologije vec duhovni vodic kroz zivot
- Bloo
- Globalna šefica
#6591 Re: Ateizam vs. Religija
Ti ne vidis. Neko vidi.Smrcak15 wrote:zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
Kao sto ti vidis smisao i logiku u svojoj ideologiji, a neko ne vidi.
Same shit.
-
statixx
#6592 Re: Ateizam vs. Religija
Ljudi traze podrsku za svoja vjerovanja, razumljiva stvar. Oni koji slobodno misle narusavaju ravnotezu i unose smutnju...shmizlica wrote:ma čim kažeš da ne vjeruješ ubjeđuješđe'š imat drugačije viđenje stvari
- MarlboroGold
#6593 Re: Ateizam vs. Religija
Znaš šta bi za nas bilo dosta prihvatljivije... da vi kažete ne znamo, nismo sigurni ni u ono što je napisano/objavljeno jer ne znamo ili nismo vidjeli svojim očima, ali vjerovat ćemo da se desilo pa ćemo vidjeti šta će biti. Tad vam niko ne bi davao replike. Apsolutno bez ubjeđivanja i nametanja... meni moje tebi tvoje. Rahatluk na svijetu. Takvi vjernici bi od mene imali maksimalno poštovanje - a ima takvih. Ali ne, to vi morate sistematski gurati, morate se naprđivati sa neistomišljenicima a u krajnjem slučaju kafire kažnjavati.Smrcak15 wrote: tako je to sa ateistima, vjeruju da smo dosli iz nista od nista i da idemo opet u nista.
znaci samo se pojavili u materijalnom svijetu i odlazimo u nistavilo ponovo...zato su se veliki umovi filozofa pitali zasto uopste postojanje pored nepostojanja...
ali sto je interesantno dosli smo na svijet gdje je covjeku olaksan zivot omoguceno mu da zivi tu , kada sproedimo sa ostalim planetama u suncevom sistemu.
-
lijepa u dusi
#6594 Re: Ateizam vs. Religija
I sta da tebi covjek kaze, kad ti nisi ni svjestan koliko ne znas
Halal'te, necu ja vise
Halal'te, necu ja vise
- shmizlica
#6595 Re: Ateizam vs. Religija
a što je tebi to tako strašno?Smrcak15 wrote:zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
- Smrcak15
#6596 Re: Ateizam vs. Religija
ali u dosta slucajeva ateista kazeBloo wrote:Ti ne vidis. Neko vidi.Smrcak15 wrote:zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
Kao sto ti vidis smisao i logiku u svojoj ideologiji, a neko ne vidi.
Same shit.
mi neznamo, a posto neznamo nemoze vjerovati u takve bajke sto vi pricate, i onda se zazmire oci na sve i samo se zivi zivot kroz zadovoljavanje strasti nzaci bez ikakve svrhe da ima covjek ali eto da bi se izbjega bezsvrha kazu, svako svoju svrhu radi, ali produkt nikad nemoze sam sebi svrhu dati, nego mu je odredjuje onaj ko ga stvara.
ateisti ne razmisljaju kako to bas da se sudare dva nebeska tijela, jedno zakrivi drugo, stvori se naherena planeta od 23.5 stepena a mjesec se formira kao satelit, da nema mjeseca skoro pa pretesko bi bilo zivjeti na zemlji zbog ne regulisanja godisnjih doba, jer sad mjesec regulise i drzi zemlju na 23.5 stepena da imamo godisnja doba.
nivo kisika u atmosferi, smjene noci i dana, udaljenost od sunca itd itd konstante u prirodnim zakonima, sve nekako nastimano za lagan zivot na zemlji.
- Smrcak15
#6597 Re: Ateizam vs. Religija
vidi jednu stvar druze, ja tebi o vjeri u stvarnosti nebi nista govorio, kad bi pili kafu, tema ne bi bila vjera u koliko je ti nebi uvukao u pricu, nego mozda o fudbalu, politici, mozda dobrim curamaMarlboroGold wrote:Znaš šta bi za nas bilo dosta prihvatljivije... da vi kažete ne znamo, nismo sigurni ni u ono što je napisano/objavljeno jer ne znamo ili nismo vidjeli svojim očima, ali vjerovat ćemo da se desilo pa ćemo vidjeti šta će biti. Tad vam niko ne bi davao replike. Apsolutno bez ubjeđivanja i nametanja... meni moje tebi tvoje. Rahatluk na svijetu. Takvi vjernici bi od mene imali maksimalno poštovanje - a ima takvih. Ali ne, to vi morate sistematski gurati, morate se naprđivati sa neistomišljenicima a u krajnjem slučaju kafire kažnjavati.Smrcak15 wrote: tako je to sa ateistima, vjeruju da smo dosli iz nista od nista i da idemo opet u nista.
ali ovaj tema ovdje je upravo za price o vjeri i ateizmu, i svako ko udje u ring ove teme treba da se suocava sa onim sto se pise ovdje, jer ako udje na temu to znaci voljan si da diskutujes o tome. i nema tu mjesta pricati, kako se nekome nesto natura, ama bolan niko nikome nista ne natura, nego tebi djavo neda mira pa ulazis na temu da vidis sta ja pisem i ostala kompanija i onda se kao nesto bunis kako ti se natura misljenje.
shvati ovu temu kao ring, gdje se sudaraju misljenja i dksikuje, debate itd, kukati na diskusiju u ovom ringu, je poput fighter u ringu koji kuka na tucu, i govori ma necemo se tuci hajmo mi u ringu se zafrkavati, ispijati kafe itd
-
Braco_18
#6598 Re: Ateizam vs. Religija
Ti slucajni dogadjaji su lakse prihvatljivi nego milost tvoga boga ... od kud se tvoj bog pojavi ?Smrcak15 wrote:zar vama nije cudno da smo se pojavili na ovom svijetu iz nista i da opet idemo u nista
-
statixx
#6599 Re: Ateizam vs. Religija
Al' u Sveckoj...Smrcak15 wrote:sve nekako nastimano za lagan zivot na zemlji.
- Smrcak15
#6600 Re: Ateizam vs. Religija
hajde me ti edukuj ako imas kuveta imalolijepa u dusi wrote:I sta da tebi covjek kaze, kad ti nisi ni svjestan koliko ne znas![]()
![]()
Halal'te, necu ja vise
ti ovakav onavak, drlja mrlja, tuc muc kvrc....a nista konkretno.
kada nesto napisem tvoje je kao edukkvana oosboa da me dokazima i argumentima pobijes, ja sam voljan za to....a manje toga palamudjenja, ti ovkav onakavm, neznas ti nista...ne djelujes ozbiljno onda.